Het Tsjechisch Forum

okt
21
https://www.tsjechie.net/forum/media/kaartje-1-frantiskovy-lazne-en-omgeving.22790/full
Door Leo
(39 Bekeken / 2 Leuk/interessant)
1 Reacties
Niet lang nadat we in de zomer van 2019 twee heerlijke weken in de regio Hradec Králové door hadden gebracht stond vast: ook in 2020 gaan we weer naar Tsjechië.
Waar precies wisten we nog niet, behalve dan waar we de laatste twee dagen wilden doorbrengen.
De Drachenstich van Furth im Wald (zie verslag 2018) was zo goed bevallen, dat wilden we nog een keer zien. Daarnaast hadden we gelezen dat er even verderop in het dorp Waldmünchen ook een meerdaagse openluchtvoorstelling gedurende de zomer plaatsvindt: “Trenck der Pandur”, handelend over de historische figuur Freiherr von Trenck (van afkomst Hongaar) die met zijn lijfwachten in 1742 door de dorpen in het Beierse woud trok.
Omdat ondergetekende zelf in het weekend van 9 en 10 augustus in Heerlen naar het Notorious IBE hiphop-festival wil, vrouwlief in verband met workshops rondom de...
okt
16
Door kuurgast
(212 Bekeken / 2 Leuk/interessant)
1 Reacties
Ook in Tsjechië kwamen ongevraagde zaden uit China terecht. Autoriteiten dringen er bij mensen op aan om ze niet te zaaien.

De eerste vielen in de VS en Canada op de deurmat; daarna volgden Duitsland en België. Nu dus ook in Tsjechië.

Het Tsjechische Landbouwinstituut ontving twee meldingen dat mensen in Tsjechië ongevraagde partijen zaden uit China hadden ontvangen. Als iemand ze ontvangt, mogen ze ze niet zaaien, zei Ivana Kršková, woordvoerster van het Centraal Instituut voor Landbouwinspectie en Testing (ÚKZÚZ). In sommige Europese landen hebben mensen op deze manier al duizenden zendingen ontvangen; een soortgelijke situatie werd in de zomer door de Verenigde Staten aangepakt.

Scam, grap of bioterrorisme? Mysterieuze pakketten met verdachte zaden komen vanuit China.
Zendingen verschijnen als ongevraagde "geschenken", hebben geen fytosanitair...
okt
13
https://www.joods.nl/wp-content/uploads/2020/10/10-6-20-paintings-3-1024x569.jpg
Door Ad Verschoor
(153 Bekeken / 3 Leuk/interessant)
0 Reacties
Honderden schilderijen van Joodse kunstenares zien eindelijk het daglicht

Er worden plannen gemaakt om een thuis te vinden voor een enorme schat aan werken die werd ontdekt, gemaakt door een bijna vergeten Joodse kunstenares die 78 jaar geleden in een concentratiekamp werd vermoord.

Tijdens de sloop van een oud huis in de buurt van Praag in 2018 werd het werk van de Tsjechische kunstenares Gertrud Kauders (1883-1942) gevonden toen 30 schilderijen op het hoofd van een arbeider vielen. Honderden extra doeken werden gevonden in de muren en onder de vloerplanken van het huis waar Kauders ze had opgeborgen om ze uit handen van de nazi’s te houden.

“Er waren stapels en stapels, in perfecte staat, haastig uit hun lijst gerukt en verborgen”, zei fotograaf Amos Chapple.

Pas deze zomer werd de grootte van de collectie duidelijk, nadat fotojournalist...
okt
09
Door Vinchenzo
(346 Bekeken / 2 Leuk/interessant)
10 Reacties
Hoi allemaal,

Ik woon in Tsjechië maar ben nu tijdelijk in Nederland om te werken.
Ik rijd in mijn Tsjechische auto rond. Nu wil een vriend van mij de auto overkopen, maar ik weet niet goed hoe. Kan ik de auto hier invoeren en dan de nummerplaten en papieren naar Tsjechië sturen om hem daar uit te schrijven?

Ik heb weinig zin om in deze Caronatijd op en neer te rijden om mijn auto in Tsjechië te laten uitschrijven en dan weer terug naar Nederland te gaan. Ik heb dit wel zo gedaan in Tsjechië. Ik was met mijn auto daar, daar ingevoerd en vervolgens de papieren naar Nederland gestuurd. Was zo gepiept.

Iemand ervaring hiermee of weet waar ik terecht kan. Op internet wordt ik niet veel slimmer!

Alvast bedankt en groet,
Vincent