Het Tsjechisch Forum

jul
20
Door Nietmachine
(155 Bekeken / 1 Leuk)
2 Reacties
Hi! Ik heb al wat topics afgestruind en rond gezocht op Google maar kom er niet helemaal uit.
Het zit als volgt, ik heb een mogelijk aanbod gekregen om te werken in Praag. Ik zal dan ook moeten verhuizen en zelfstandig een woning zoeken (met enige begeleiding in de vorm van tips) De werkgever betaald een bepaald bedrag voor de relocation.

Nu heb ik genoeg gelezen over de betreffende baan e.d. maar niet zozeer over het leven. Het is voor mij voor het eerst dat ik naar het buitenland vertrek om te wonen en werken en vooral in Tsjechië waar ik de taal ook niet machtig voor ben. (De baan vereist Nederlands, Engels en Duits)
Dus in afwachting van het volgende gesprek met het bedrijf heb ik een aantal vragen van kenners die dit in de praktijk hebben ervaren.
Voor mijzelf vind ik het nog enorm spannend en nieuw,

- Hoe zit het met je nationaliteit als je langdurig gaat werken aldaar?...
jul
16
Door Stadla
(137 Bekeken / 3 Leuk)
1 Reacties
Langzamerhand liep de klok niet meer. Ruim 20 jaar geleden heeft een vrijwilliger van het Gilde in Deventer de klok weer goed aan de gang gekregen met wat speciale olie. Ik verwacht dat nu ook weer wat olie uitkomst zou kunnen bieden. Het binnenwerk ziet er nog als nieuw uit. Kies voor een klokkenmaker in Liberec. Communicatie alleen in het Tsjechisch mogelijk. Ik beheers die taal niet. Begrijp wel het woord restauratie. Ik krijg gelijk een prijs genoemd van 3509 Czk en de melding dat ik de klok dan 10 maanden achter moet laten. Daar heb ik geen zin in en de prijzen op veilingen in Nederland zijn voor vergelijkbare klokken veel lager (denk aan 25 euro) dan de restauratiekosten.
Ik ga in Nederland maar achter olie aan. Daar kan ik me beter verstaanbaar maken. Ik heb een huis in het uiterste noorden. Om een klokkenmaker te vinden die open is op een moment dat ik die kan bezoeken is erg...
jul
05
Door ceesfijneman
(276 Bekeken / 14 Leuk)
3 Reacties
Ik heb er net mijn tweede bezoek dit jaar Tsjechie gemaakt.
Wel wat ongemakken gehad rugproblemen.
Geboekte hotels waren prima maar bijboeken in hotel of pension viel tegen.
Ik had mijn reisschema aangepast zodat ik ander onderkomen moest zoeken.
Wist uit vroegere ervaringen dat in Cheb vele onderkomens waren dus daar bij V.V.v.
naar binnen geweest om hotels en adressen te vragen.
Vier uur aan het zoeken geweest en vragen geen resultaat wel voor meer als een persoon.
Nu was er wel veel te doen in Cheb muziekfestival uit diverse landen.
Daarna Frantiskova Lazne vijf maal geen plaats maar bij penzion Eduard geslaagd.
Het was er prima niet goedkoop 50 euro per dag maar was het wel waard
Daarvandaan weer terug naar Cheb want daar was het erg gezellig.
De thuisreis was goed verlopen maar eenmaal thuis was mijn verlangen om terug te gaan groot.
Maar mijn kinderen gaan ook met vakantie en...
jun
30
Door Stadla
(451 Bekeken / 0 Leuk)
17 Reacties
Stadla heeft een terrein te onderhouden van ruim 2 ha (20 000 vierkante meter). Een gedeelte is bos, een ander gedeelte bebouwing en toegangswegen. Daarnaast boomgaard en 'gras'. De meer vlakke gedeelten worden gemaaid door de buren in ruil voor het meenemen van wat er af komt. In wat over blijft om te maaien zit een hoogteverschil van 5 meter. We trachten dit te doen met een bosmaaier, ook wel aangeduid als motorzeis.
In 2010 kocht ik de FS 130 van Stihl voor een prijs van 14490 Czk. Ik koos voor die machine omdat een dealer redelijk dicht in de buurt zit. Jaarlijks werd door hem onderhoud gepleegd. Toch enkele keren ingrijpende herstellingen:
in 2014 vervanging van de aandrijfstang voor 1690 Czk, een jaar later idem voor 1137 Czk. In 2016 was de motor zo slecht dat ik moest kiezen tussen een nieuwe machine of vervanging van de moter voor 4974 Czk. Daar heb ik weinig plezier van...