Het Tsjechisch Forum

apr
26
https://cdn.verkeersbureaus.info/wp-content/uploads/2018/04/Tsjechie.jpg
Door Ad Verschoor
(52 Bekeken / 3 Leuk)
0 Reacties
Een reis langs de twaalf UNESCO-monumenten van Tsjechië

Tsjechië kent twaalf UNESCO-werelderfgoederen. “Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn.” Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur. Maak een reis langs het Tsjechisch werelderfgoed.

Tsjechische steden – vier UNESCO-juwelen
Het meest bekende, meest bezochte en tevens grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en...
apr
18
Door monima
(172 Bekeken / 0 Leuk)
3 Reacties
Hallo, wij gaan binnenkort weer naar Tsjechie :ja: en wie weet of er ergens in Noord Bohemen (rond Decin en Usti nad Labem en Litomerice) Bevrijdingsdag word gevierd.
apr
11
http://www.dewereldmorgen.be/images/cache/large/2018/04/11/cmkos-tiskovka-2-10-2014-kopie-0.jpg
Door Ad Verschoor
(193 Bekeken / 0 Leuk)
0 Reacties
Half uur minder werken per dag voor hetzelfde geld? Tsjechische vakbonden strijden ervoor
Een half uur minder werken per dag voor hetzelfde geld? Tsjechische vakbonden willen het, werkgevers zijn niet direct tegen.

Bron: Denktank Minerva

De Tsjechische vakbond wil dat werknemers minder moeten werken, maar voor hetzelfde loon. CMKOS, de grootste vakbondsconfederatie van het land schuift een eis naar voor om de arbeidstijd collectief in te korten met een half uur per dag. Bedoeling is om iedereen 7,5 uur per dag te laten werken en dus tot een werkweek van 37,5 uren te komen.

Josef Stredula, de voorzitter CMKOS, is alvast optimistisch. Volgens hem kan de voorgestelde arbeidsduurvermindering er komen binnen enkele jaren.

In tegenstelling tot vele andere...
apr
08
Door Thore
(214 Bekeken / 5 Leuk)
1 Reacties
Op 10 juni 2018 organiseren we in het dorp Tuklaty, 20 km ten oosten van Praag, een avond onder de titel "Nederland met alle zintuigen" (Holandsko všemi smysly). Zoals de titel al aangeeft willen we de plaatselijke bevolking (uit de wijde omgeving van Český Brod) laten kennis maken met Nederland op een zo gevarieerd mogelijke manier. Er zullen wat presentaties zijn over typisch Nederlandse onderwerpen, studenten Neerlandistiek van de Karels Universiteit zullen op een vermakelijke manier iets over de taal vertellen, het zangkoor Vox Bohemica uit Český Brod zingt een drietal Nederlandse volksliederen in een 4-stemmige bewerking van Jetse Bremer en er zal natuurlijk de mogelijkheid zijn om Nederlandse culinaire eigenaardigheden te proeven.

Voor dit laatste zoeken wij bedrijven die handelen in kaas, vis, stroopwafels, enz. die hun typisch Nederlandse product willen laten proeven en te...