Het Tsjechisch Forum

sep
06
Door Stadla
(352 Bekeken / 3 Leuk/interessant)
5 Reacties
Naast onderbrekingen van de elektriciteitsvoorziening door diverse oorzaken komen hier ook geplande onderbrekingen voor. Men is bezig het net te verzwaren en plaatst hiervoor nieuwe masten. Dan is het natuurlijk niet zo plezierig om onder stroom te komen staan. Dergelijke onderbrekingen duren dan vaak een hele dag. Vervelend voor de voorraden in de diepvries. Bij somber weer kun je ook binnen niet veel doen (voor de meest recente situatie had ik CD's gedownload op mijn smartphone, zodat ik muziek had en een boek kon lezen).
Tot eind van dit jaar worden dergelijke situaties gemeld door op masten en bomen ruim van te voren een tekst aan te brengen. Vanaf 1 januari wordt moderner via e-mail en sms hierover bericht. Je dient je wel aan te melden voor deze service bij https://www.cezdistribuce.cz/cs/sluzba.html
aug
11
Door kuurgast
(270 Bekeken / 2 Leuk/interessant)
0 Reacties
Dit is vooral interessant voor hen die wonen/werken in Praag:

93% minder buitenlandse toeristen in Praag, meer en goedkopere flats beschikbaar


Er zijn meer appartementen beschikbaar voor langetermijnverhuur in Praag en de huurprijzen dalen als gevolg van het coronavirus, waardoor de kortetermijnverhuur aan toeristen is beperkt.
Het grootste aantal beschikbare appartementen in Praag bevindt zich in nu Praag 5 en Praag 2.
Artikel news.expats.cz.

Lees ook andere artikelen:
7 stiekeme huisbaantrucs om op te letten bij het huren in Tsjechië....
jul
05
Door Stadla
(705 Bekeken / 0 Leuk/interessant)
9 Reacties
Wanneer je een verzekering afsluit, is het heel normaal dat je informatie ontvangt over de uitkeringen die de verzekeringsmaatschappij zal doen wanneer je een beroep doet op zo'n uitkering. In Tsjechië ben je verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Toen ik me bij de belangrijkste maatschappij aanmeldde en naar de voorwaarden vroeg, kreeg ik geen informatie. In Nederland kun je heel gemakkelijk nagaan waar je op kunt rekenen. Vooreerst gaat het mij over een vergoeding van mijn medicijnen. In Nederland betaal je, wanneer je geen andere kosten hebt afgezien van bezoeken aan de huisarts, de eerste 385 euro per jaar zelf. Ik vertelde dat wel eens bij een apotheek in Tsjechië. Nu ik verzekerd ben in Tsjechië, moet ik alle medicijnen zelf betalen. Dat komt mij, gezien het feit dat de lonen hier lager liggen dan in Nederland, vreemd voor. De prijzen van geneesmiddelen zullen toch niet veel...
jun
16
https://freshgadgets.nl/wp-content/uploads/2020/06/prvok-3d-print-huisje.jpg
Door Ad Verschoor
(493 Bekeken / 4 Leuk/interessant)
2 Reacties
Prvok: een drijvende woning uit de 3D-printer

De Tsjechische industrieel ontwerper Michal Trpak en het bouwbedrijf Buřinka slaan de handen ineen voor Prvok, een tof, drijvend huisje, gemaakt van beton uit de 3D-printer. Volgens de makers kan een dergelijk huisje worden neergezet voor 50 procent van de kosten van een vergelijkbare, op traditionele wijze gebouwde woning.

Ook prettig is de aanzienlijk lagere uitstoot van CO2 en de bouwsnelheid, die grofweg zeven keer hoger ligt. Met een oppervlakte van 43 vierkante meter plus een slaap-, woon- en badkamer is Prvok van alle gemakken voorzien. Interessant zijn de duurzame opties, zoals een groen dak en een douche waarvan het water wordt hergebruikt.


[​IMG]...