Het Tsjechisch Forum

feb
12
Door Ad Verschoor
(103 Bekeken / 1 Leuk)
0 Reacties
Women in Science & Markéta Baňková

Ter gelegenheid van Internationale vrouwendag organiseert het Tsjechisch Centrum Rotterdam in samenwerking met andere EUNIC leden een literair-wetenschappelijke middag met als thema ‘Women in science’ in OBA, in de centrale stadsbibliotheek van Amsterdam. Ook de Tsjechische schrijfster en beeldend kunstenares Markéta Baňková zal aan het programma en de discussie deelnemen.

Markéta Baňková combineert bellettrie met wetenschappelijke motieven en maakt zo op het eerste gezicht complexe thema’s toegankelijk voor niet alleen een breed publiek, maar ook voor kinderen. Markéta studeerde af aan de Academie voor beeldende kunsten in Praag en houdt zich naast graveerkunst, tekenen en fotografie ook bezig met literatuur.
Haar debuut ‘Straka v říši entropie’ (Ekster in het rijk der entropie), een verzameling fabels voor kinderen...
feb
05
Door Stadla
(1.263 Bekeken / 1 Leuk)
42 Reacties
Daar ik mijn huis in Nederland heb verkocht en geen adres meer heb, is het tijd geworden mij definitief in Tsjechië te vestigen. Ik heb al vele jaren daar onroerend goed zodat ik voldoe aan de gestelde eisen.
Heb een formulier gedownload en ga daarmee plus twee pasfoto's en de nodige documenten die ik vermoedelijk nodig zal hebben, naar het kantoor Liberec van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Trek een nummertje en moet ruim 2 uur wachten tot ik aan de beurt ben. Ik spreek geen woord Tsjechisch en maak in het Engels mijn excuses daarvoor. Pak mijn meegebrachte spullen uit en wacht op wat komen gaat. De juffrouw achter het loket spreekt een zin in het Tsjechisch uit die ze vele malen herhaalt. Ik zoek een pen om die zin fonetisch op te schrijven in de hoop dat ik daar wat verder mee kom. Ik laat me natuurlijk niet wegsturen. Heb veel documenten bij me en heb ruim 2 uur moeten...
jan
24
Door Morris2016
(873 Bekeken / 0 Leuk)
20 Reacties
Hallo, laatst las ik dat er filialen van Action in Tsjechië komen. Vier stuks nog wel.

Nu is mijn vraag, waar komen deze filialen?
jan
19
Door J.J
(2.733 Bekeken / 1 Leuk)
64 Reacties
Wij weten nog niets van Tsjechië af, hoe staat het met de kosten van levensonderhoud, wonen, brandstof (diesel) wat zijn de kosten voor je auto, hoe doe je het met de ziekenfonds, hoe is de kwaliteit van de zorg, artsen, ziekenhuis.
Hoe word er omgegaan met verbouw van groenten, word er veel bespoten, gebruikt men nog DDT, of erger, hoe is het met kanker, dementie, alzheimer en andere ziekten gesteld ten opzichte van Nederland?
Is ons geld AOW daar meer waard.
Hoe staat de bevolking tegenover buitenlanders, bvb uit NL.
Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit en het drinkwater.
Hoe zijn de Tsjechen in het algemeen, in vergelijking met de Nederlanders.

Misschien kan iemand ons een goede indruk geven, voor ons is het heel belangrijk dat wij goede antwoorden en tips krijgen.
Want wij willen de grote stap maken op elders te gaan wonen.
O ja, wat is het beste gebied om te wonen en waar...