Het Tsjechisch Forum

nov
07
Door kuurgast
(366 Bekeken / 2 Leuk)
10 Reacties
Heb je ooit extra betaald voor Engels-talige service in Praag?

goochel vertaling:
Als er geen speciale service geassocieerd is met een hogere prijs (zoals een rondleiding in een vreemde taal), kan de prijsverhoging niet als legitiem worden beschouwd. Om een speciale service te bieden die gepaard gaat met een hogere prijs om te voldoen aan de vereisten van goed moreel gedrag, is het noodzakelijk dat de extra service wordt geleverd in een bepaalde kwaliteit. Bijvoorbeeld, communiceren met een klant in een vreemde taal alleen op het basisniveau op de grens van begrip, kan niet worden beschouwd als een bovennormale service.
Heb je ooit een toeslag betaald in een restaurant, een dokterskamer of een ander Tsjechisch bedrijf om Engels te spreken?
Lees dan verder op...
okt
25
Door MRTNTRCH
(486 Bekeken / 0 Leuk)
7 Reacties
Beste forumleden,

Ik heb een vraag over ondernemen in Tsjechië. Ik heb een eenmanszaak, gevestigd bij de KVK in NL en ik heb de laatste tijd werk uitgevoerd voor een Tsjechisch bedrijf. Hiervan heb ik altijd betaald gekregen op een Nederlandse Euro rekening. Vanaf deze rekening stort ik geld naar een privé rekening in Tsjechie wanneer dat nodig is. Ik betaal dan ca. 1x per 2 maanden transactiekosten, dat is te overzien.

Nu kom ik in een positie waarbij ik ook betalingen terug moet gaan maken naar enkele Tsjechische rekeningen, maar hanteert mijn Nederlandse zakelijke bank een tarief van 15 euro per non-Euro transactie, + 0,1% koersopslag. Gezien ik regelmatig betalingen wil doen, gaat dit natuurlijk veel geld kosten op de lange termijn.

Ik heb een privérekening bij de Tsjechische Bank CSOB en ik zie dat er ook zakelijke rekeningen geopend kunnen worden. Is hier iemand die hier...
okt
24
Door kuurgast
(313 Bekeken / 0 Leuk)
12 Reacties
Povinné očkování = vaccinatieverplichting voor Tsjechische kinderen

Voor kinderen in Tsjechië is over het algemeen de vaccinatieplicht van toepassing.
De vaccinatiegraad in Tsjechië is 95 procent. Het verplichte vaccinatiesysteem werd decennia geleden geïntroduceerd door de communisten. Tegenwoordig wordt het regelmatig aangepast aan de nieuwste medische kennis, maar de vaccinatieplicht blijft.
Vaccinatie is de beste bescherming tegen ziekte, het beschermt niet alleen de getroffen persoon, maar ook de hele samenleving. Dit is het belangrijkste argument van degenen die verplichte vaccinatie ondersteunen.
De meerderheid van de ouders in de Tsjechische Republiek laat hun kinderen vaccineren, ondanks enig voorbehoud en onzekerheid.
De vereniging Rozalio vecht al vele jaren tegen vaccinatie in Tsjechië.

Als er schade ontstaat, kunnen ouders in de toekomst...
sep
15
Door Stadla
(536 Bekeken / 0 Leuk)
4 Reacties
Eerst een anekdote. Speelt 50 jaar geleden. Ik introduceerde als jong ingenieur bij de Heidemij het gebruik van luchtfoto's voor het maken van plannen. Samen met een oudere collega, toen mijn chef, ging ik naar de directeur van de fotogrammetrische dienst van het Kadaster in Den Haag. Wij boden hem een lunch aan op een plek die hij kon uitzoeken. In het centrum van Den Haag waren wij beiden niet bekend met eetgelegenheden. Onze gastheer bracht ons naar Hotel des Indes, een van de meest chique lokaliteiten. We hielden ons groot maar bestelden iets simpels. Na afloop reisden we via Rotterdam naar 's-Hertogenbosch. Komend door Rotterdam zag mijn collega een broodjeszaak en stopte voor het vullen van onze magen en kocht broodjes salami. Hierna kwam het probleem dat we de kosten wel door de Heidemij wilden laten betalen. Sjoemelden wat met declaraties voor het goede doel.
Ik heb nu een...