Spoorwegen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Nachttrein van Brussel naar Berlijn spoort verder tot Dresden en Praag​


1711351809688.png

Voortaan kan je met de nachttrein vanuit Brussel rechtstreeks reizen tot in Tsjechië. De treinen van het Nederlands-Belgische spoorbedrijf European Sleeper hebben hun eindhalte vanaf vandaag niet meer in de Duitse hoofdstad Berlijn, maar rijden verder naar Dresden, in het oosten van Duitsland, en Praag, in Tsjechië.

Sinds mei 2023 rijdt de European Sleeper vanuit Brussel via Antwerpen en Amsterdam naar Berlijn. Bijna een jaar later wordt de lijn verlengd, en zal je na Berlijn ook kunnen doorreizen naar Dresden, Bad Schandau in het nationaal park Saksisch Zwitserland, en eens in Tsjechië naar Decin en Usti nad Labem, twee steden aan de rivier Elbe, en tot slot naar de hoofdstad Praag.

De trein rijdt vanaf vandaag drie keer per week, op maandag, woensdag en vrijdag, en vertrekt vanuit het station van Brussel-Zuid. De rit van Brussel naar Praag duurt zo'n 16 uur. De trein, die om 19:22 uur vertrekt in Brussel, stopt rond 6 uur 's ochtends in Berlijn en komt kort voor 11 uur aan in Praag. Reis je in de andere richting, dan vertrek je in Praag rond 18 uur, om de dag erop rond 9:30 uur in Brussel aan te komen.

Een tweetal weken geleden werd een testrit uitgevoerd naar Praag om de verlengde verbinding te testen. European Sleeper zei eerder te verwachten dat op termijn ongeveer 40 procent van de reizigers vanuit Brussel en Amsterdam tot in Dresden of Praag zal reizen.

"We zijn erg in onze nopjes dat we de nieuwe verbinding naar Praag kunnen introduceren nog geen jaar nadat we onze eerste rechtstreekse dienst van Brussel naar Berlijn hebben gerealiseerd", zegt Elmer van Buuren, medeoprichter van European Sleeper. "We stellen ons tot doel ieder jaar een nieuwe route toe te voegen." Zo zou er in 2025 of 2026 een verbinding Amsterdam-Brussel-Barcelona moeten komen.

Op de route Brussel-Berlijn heeft European Sleeper concurrentie van de Nightjet van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. Die rijdt niet via Amsterdam, maar wel via onder meer Keulen, Bonn en Frankfurt naar de Duitse hoofdstad. De Nightjet spoort vanuit Brussel ook naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

bron: vrt.be
 
Van de eerste rit op 25-3-2024 is een verslag te vinden op Youtube. De link is:


De reis gaat dus vanaf Brussel-Zuid over Antwerpen, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Hengelo, Hannover, Berlijn, Dresden en Decin. Op de eerste reis liet men in Duitsland een aantal andere treinen voorgaan waardoor men uiteindelijk met een vertraging van een 40 minuten in Praag arriveerde.
De reis is mogelijk geworden door een locomotief die op verschillende spanningen kan werken: in België en Tsjechië 3 kv gelijkstroom, in Nederland 1,5 kv gelijkstroom, in Duitsland 15 kv wisselstroom. De trein bestond uit 15 rijtuigen. Aankondigingen in het Engels.
Ziet er zeer bruikbaar uit. Er zijn wel veel moderner slaaptreinen, maar je komt er wel mee waar je wilt zijn.
 
Bovenaan