Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechisch voetbal getroffen door groot corruptieschandaal

De Tsjechische voetbalbond wordt momenteel opgeschrikt door wat het grootste schandaal in de moderne geschiedenis van het Tsjechische voetbal zou kunnen blijken te zijn.

Roman Berbr maakte maandag bekend dat hij zijn functie als vice-voorzitter van de Tsjechische voetbalbond neerlegt. Berbr is een van de 20 mensen die door de Tsjechische politie worden beschuldigd van corruptie door manipulatie van wedstrijdresultaten in de lagere divisies van de Tsjechische voetbalcompetitie. Berbr en drie anderen die bij het schandaal betrokken waren, werden zondag in hechtenis genomen.

De beslissing werd aangekondigd na een speciale vergadering van het uitvoerend comité van de Tsjechische voetbalbond. Deze eindigde in het ontslag van de leden van de commissie van scheidsrechters, waaronder de voorzitter en de voormalige Tsjechische bondscoach Jozef Chovanec, die naar verluidt zijn positie gebruikte om de selectie van scheidsrechters te manipuleren.

Alleen Tomáš Bárta bleef over, die werd genomineerd door de bond. Voorlopig wordt een overgangscommissie ingesteld. Gezien de gebeurtenissen overwoog ook de voorzitter van de vereniging, Martin Malík, om af te treden. Uiteindelijk besloot hij deze stap niet te nemen, ook om de zaak op te helderen.

---------------------------

Verdere aftredens bij Tsjechische voetbalbond wegens corruptieschandaal

Ex-scheidsrechter Dagmar Damková, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de Tsjechische voetbalbond, heeft ontslag genomen als lid van de commissie van de Tsjechische voetbalbond. Dat deed ze nadat haar partner, de plaatsvervangend voorzitter van de Tsjechische voetbalbond (FAČR), Roman Berbr, maandag al zijn voetbalposten had neergelegd. Dat maakte een woordvoerder van de vereniging woensdag bekend.

Dit gebeurde in verband met een nieuw corruptieschandaal. Scheidsrechters in de lagere Tsjechische competities zouden zijn omgekocht om de resultaten van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. Damková had een zeer succesvolle carrière als scheidsrechter, waar ze leiding gaf aan een Olympische finale en andere grote wedstrijden.

Bronnen deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Ontwikkeling Cerny blijft niet onopgemerkt in Tsjechië

De Tsjechische bondscoach Jaroslav Silhavy heeft Václav Cerny opgenomen in zijn voorselectie voor de volgende interlandperiode. Een mooie beloning voor de 23-jarige aanvaller, die bij FC Twente helemaal opleeft. Zijn debuut in het nationale elftal van Tsjechië maakte hij nog niet.

131207.jpg


Mogelijk beleeft hij in november zijn vuurdoop in het nationale team, als Tsjechië één oefenwedstrijd en twee duels in de Nations League afwerkt. De Tsjechen nemen het op woensdag 11 november in een vriendschappelijk duel op tegen Duitsland. Op zondag 15 november en woensdag 18 november treft Tsjechië respectievelijk Israël en Slowakije.

Na moeizame jaren bij Ajax en FC Utrecht gaat het Cerny bij FC Twente voor de wind. Met drie doelpunten en drie assists kent hij een sterke start van het nieuwe Eredivisie-seizoen.

Bron: fcupdate.nl
 
Tsjechische regering kritisch over racismeschorsing Kúdela: 'Geen bewijs'

Bron: nu.nl - 15 april 2021

De Tsjechische regering heeft zich donderdag kritisch uitgelaten over de schorsing voor Slavia Praag-speler Ondrej Kúdela. De verdediger werd voor tien wedstrijden geschorst voor een mogelijk racistische opmerking naar een zwarte speler in de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC.

"De racisme-aantijgingen zijn niet bewezen", schrijft een hoge bestuurder namens het kabinet in een open brief aan de tuchtcommissie van de UEFA, die donderdag de schorsing uitsprak. "Zelfs een official van de UEFA vroeg zich af of Kúdela de racistische opmerking heeft gemaakt."

"Jullie hebben een man veroordeeld zonder ook maar enig bewijs", staat er verderop in de brief. "Jullie doen dit alleen om aan de perverse verwachtingen van een klein groepje activisten en een club die op het veld niet kon winnen te voldoen."

"In jullie handen is de strijd tegen racisme veranderd in hypocrisie, positieve discriminatie en buigen voor onnozele ontwikkelingen. We zullen niet voor jullie knielen en geen enkele dreiging kan een Tsjechische voetbalfan raken."

De 34-jarige Kúdela zou volgens de UEFA op 18 maart in de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC iets in het oor van Glen Kamara hebben gezegd. Dat was niet zichtbaar, omdat Kúdela zijn hand voor zijn mond hield. De Fin met Sierra Leoonse roots werd vervolgens woedend en beschuldigde Kúdela van racisme.

De UEFA concludeerde na onderzoek dat Kúdela inderdaad een racistische opmerking had gemaakt en legde een schorsing van tien wedstrijden op. De achtvoudig international van Tsjechië, die alle beschuldigingen ontkent, mist daardoor ook het EK voetbal.

Kamara werd zelf ook voor drie wedstrijden geschorst, omdat hij Kúdela na afloop van de wedstrijd te lijf ging in de spelerstunnel. Slavia won het duel in Glasgow met 0-2 en bereikte daarmee de halve finales van de Europa League. Donderdag wacht de return voor de Tsjechische club tegen Arsenal.
 

Ad Verschoor

Donateur

Viktoria Zizkov, ver weg van het grote geld

Ooit schreef Ivar Scheers, een schrijver die twee jaar in Praag heeft gewoond, dit in zijn boek: “Viktoria Zizkov uit Praag is een grillige arbeidersclub, die niet teert op succes en prijzen, maar op lokale trots en vechtlust van zijn spelers, ver weg van het grote geld, de commercials en de Instagram-wereld van het moderne voetbal.”

01c736fe04ec755ee10d67e28407b970a2e04e15f7-1140x694.jpg


Dat belooft wat! Op een vroege zondagochtend stond in de Praagse wijk Zizkov de wedstrijd tussen Viktoria Zizkov - Banik Sokolov op het programma. Niet de bekendste club uit hoofdstad van Tsjechië, maar er werd niet getwijfeld aan de keuze. Om 10.15 uur werd er afgetrapt, dus uitslapen zat er niet in.

Vroege wekker
In sommige landen is het normaal dat op zulke tijdstippen wordt afgetrapt. Zowel in de lagere regionen van verschillende buurlanden als in de tweede divisie van Tsjechië komt dit fenomeen vaak voor. Wekelijks worden hier wedstrijden om 10.15 uur afgetrapt. Voor ons was het vroeg, maar in verhouding met de uit-supporters valt het nog mee. Wij konden eigenlijk nog zonder haast richting het Viktoriastadion gaan. Vanuit Sokolov is het ruim twee uur rijden naar het stadion. Zie je het voor je, VVV-supporters die ‘s ochtends rond 8.00 uur aan het bier zitten en vertrekken met de auto naar FC Volendam? Om dan vanwege de Nederlandse regeltjes nog ergens onderweg te moeten omwisselen en vervolgens om 10.10 uur aan te komen bij het stadion…

01283641124df92aa6e3f6cc87e605b5d9b5304a9a-750x563.jpg


Gelukkig doen ze hier voor zowel thuis- als uitsupporters niet zo moeilijk. Er stond een redelijke rij, maar ze waren hier sneller dan in bijvoorbeeld Polen, waar ze standaard van iedereen een ID- of paspoortnummer registreren. Het kopen van een kaartje – dat overigens bijna niets kostte – was dus zo gebeurd. Vijf minuten voor de aftrap betraden we de tribune.

Viktoriastadion
Niet ver vanaf het Hoofdstation van Praag ligt de thuisbasis van Viktoria Zizkov. De graffiti op het stadion verraadt dat de successen van Viktoria Zizkov (opgericht in 1903) erg lang geleden waren. De club werd jaren terug, nog voor de Tweede Wereldoorlog eens kampioen. Toen wij langskwamen ging het een stuk minder: Zizkov was de hekkensluiter van de tweede divisie, wat natuurlijk later in het seizoen rechtstreekse degradatie zou betekenen.
Het Viktoriastadion is een prachtig stadion. Het heeft vier verschillende tribunes en bevindt zich bovendien in een mooie omgeving. De hoofdtribune ligt achter een klein parkje. Een lange zijde ligt, evenals een korte zijde, tussen gebouwen en woningen in. Mensen die daar wonen kunnen vanuit hun ramen het veld zien.

014689bebdbcad750e7c2fba4dc244c52c676df5d8-750x563.jpg


De hoofdtribune is vergelijkbaar met een lange zijde in de Keuken Kampioen Divisie. Voor Tsjechische begrippen is dit een erg groot stadion in de tweede divisie. Op het moment van bezoeken had Praag vier clubs in de hoogste divisie spelen: Bohemians Praag, Dukla Praag, Slavia Praag en Sparta Praag. Qua historie en successen niet de minste clubs van het land, dus er is genoeg concurrentie in de hoofdstad van Tsjechië. Verder heb je nog wat clubs die op een lager niveau acteren, zoals Meteor. Op basis hiervan is de opkomst – meer dan vijftien jaar na de UEFA Cupwedstrijden tegen onder andere Real Betis en Glasgow Rangers – niet erg matig: ruim duizend supporters waren bij deze wedstrijd. Daarbij mooi om te zien dat ook een harde kern aanwezig was in het stadion!
Achter een korte zijde bevindt zich een flat. Helaas bleef deze tribune aan de overkant leeg. De andere korte zijde, waar de kleine groep fanatieke supporters plaatsnam, is een soort onoverdekte noodtribune. Zulke tribunes zijn in Italië aan de orde van de dag. Het maakte het stadion een mooi geheel.

Voetbal voor het volk
Tussen de duizend aanwezigen was van alles te zien: oudere fanatieke supporters, jongeren, toeristen en gezinnen. Zo ook twee jonge vaders voor ons, die het voeden van hun baby’s afwisselden met het nemen van een slok bier. De kinderwagen nam ook plaats op de tribune: wederom een indicatie van hoe moeilijk ze doen in Tsjechië. Overigens hadden niet alle toeschouwers al zin in bier en een verse worst van de barbecue. Sommigen deden het rustiger aan en begonnen met koffie.

011d31c1cc52eaf565ad2758c9686d84c24a926d7d-750x563.jpg


We zaten dicht op het veld, waar je de spelers kan horen schreeuwen, het gras bijna kan ruiken en het geluid van een geraakte bal goed kan horen. Gezien het flipperkastspel was dit ook vaak het geval. Ondanks dit circus kwam Viktoria Zizkov snel op voorsprong en ging de thuisclub direct daarna op jacht naar de 2-0.
Het tegenovergestelde gebeurde: Banik Sokolov verzilverde haar eerste grote kans en wist met 1-1 de rust in te gaan. De tweede helft was er helaas minder goed voetbal te zien. Het was een typische ‘wie scoort, die wint’-wedstrijd, maar de winnaar kwam niet. Viktoria Zizkov en Banik Sokolov moesten allebei genoegen nemen met een punt, al is dit wel een terechte uitslag gezien het spelbeeld gedurende de wedstrijd.

0166b1a0f17a774c7e0a623d5633168d50612c5f3e-750x563.jpg


Er heerste een rustige sfeer tijdens de wedstrijd. Een groepje van ongeveer dertig man liet af en toe van zich horen op de thuistribunes en er was een handvol fanatiekelingen die de reis vanuit Sokolov had gemaakt die zo nu en dan een lied inzette. Respect voor elke supporter die er was, het gaat hier niet om de getallen!

Aanrader
Gezien het weer, zo’n 18 graden en met de zon dat om al goed scheen, was het genieten geblazen in het stadion. Het voetbal was niet altijd even goed, maar de wedstrijd scoorde wel een voldoende. Mocht je eens in Praag zijn wanneer Viktoria Zizkov een thuiswedstrijd op het programma heeft, is het zeker de moeite waard om langs te gaan, ongeacht de divisie waarin Viktoria Zizkov zich bevindt. Die paar uurtjes slaap haal je echt wel in en je krijgt er een hoop voor terug!

Bron: indehekken.net
 

Ad Verschoor

Donateur
EK: Tsjechië-spits Patrick Schick krijgt Schotten stil met wereldgoal

Schotland is op Hampden Park in Glasgow het EK begonnen met een nederlaag. Tegen Tsjechië werd het eerste groepsduel met 2-0 verloren. Allebei de treffers kwamen op naam van Patrick Schick. Vooral zijn laatste was een fantastische goal van circa 45 meter.

1623683834992.png
© AFP Patrick Schick was de grote man op Hamden Park

Hartstochtelijk werd het fraaie (onofficiële) volkslied The Flower of Scotland meegezongen door 12.000 fans op Hamden Park. Voor Schotland was het de eerste wedstrijd op een eindtoernooi sinds het WK van 1998. The Tartan Army staat erom bekend fanatiek te zijn en dat moest de wereld weten. Gedragen door de toeschouwers gingen de Schotten in de beginfase op jacht naar een treffer. Dat lukte niet, ondanks een optisch overwicht. Maar de Tsjechen gingen met een voorsprong de rust in. Schick kopte een voorzet in de 42e minuut fraai in: 0-1.

Na rust gebeurde er direct veel meer. Schotland-keeper David Marshall moest zich tot twee keer toe strekken, terwijl aan de andere kant Grant Hanley de lat raakte. Niet veel later had Tsjechië-sluitpost Tomas Vaclik een uitstekende reflex in huis. Maar alles viel in het niet bij wat Schick deed in de 53e minuut. Tsjechië counterde en de spits kreeg de bal iets voor de middenlijn. Enkele meters ná de middenlijn besloot hij het maar eens te proberen: 0-2 over een verbouwereerde Marshall. Een absolute wereldgoal op dit EK.

Voor de Schotten het startsein om weer gas te gaan geven, maar Vaclik stond uitstekend te keepen en de Tsjechen met man en macht te verdedigen. Het leverde Schotland dan ook niets meer op. Een valse start voor de Schotten, die vrijdag resultaat moeten halen in ’The Battle of Britain’ tegen Engeland op Wembley.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië tegen 'EK-favoriet' Oranje: 'Als we goed spelen, kunnen we iedereen aan'

Tsjechië tegen 'EK-favoriet' Oranje: 'Als we goed spelen, kunnen we iedereen aan'

De assistent-bondscoach van Tsjechië, Jiri Chytry, is blij dat de Tsjechen tegen Oranje spelen in de achtste finale van het EK. Chytry ziet Nederland echter wel als één van de favorieten voor de EK-winst.

Op een persconferentie eerder op woensdag, waarvan de NOS beelden heeft, vertelde Chytry al wat hij van een treffen met het Nederlands elftal zou vinden. "Vooral voor onze fans is het een mooie kans om in grote getalen naar het stadion te gaan", vertelt de assistent van bondscoach Jaroslav Šilhavý. "Die wedstrijd is dus vooral mooi voor ons omdat hij in Budapest gespeeld wordt."

Vervolgens deelt Chytry zijn mening over Oranje. "We zien Nederland als één van de topteams en favorieten voor het EK. We geloven echter in onszelf. We zitten niet voor niets in de volgende ronde. Als we ons beste spel spelen, dan kunnen we iedereen aan."

Oranje kruist op zondagavond om 18.00 uur de degens met Tsjechië. De wedstrijd zal plaatsvinden in een volle Puskás Aréna, waar Chytry dus erg blij mee is. De winnaar van dit duel neemt het in de kwartfinale op tegen Wales of Denemarken.

Bron: voetbalprimeur.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
mainImage


Koning Willem-Alexander vliegt Feyenoord-fans naar Praag

De Feyenoord-supporters hadden woensdagmiddag op de vlucht van Schiphol naar Praag wel een heel bijzonder bemanningslid aan boord. Het vliegtuig met de Rotterdammers werd namelijk mede bestuurd door copiloot Koning Willem-Alexander.

De Feyenoorders kwamen veilig op de luchthaven in Praag aan, ondanks dat een 'Ajax-supporter' aan de stuurknuppel zat. Zo dachten sommige voetbalfans erover. Een fotootje met Willem-Alexander zat er echter niet in. De beveiliging hield dit tegen.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat aan RTV Rijnmond weten dat "het gastvliegerschap van de koning voor KLM een privékwestie betreft" en wil het niet bevestigen.

Feyenoord speelt donderdagavond in Praag tegen Slavia. De eerdere wedstrijd in de Kuip eindigde in 2-1 in het voordeel van de Rotterdammers.

Door: ANP
 
Tsjechië - Nederland afgelast

De Nederlandse voetbalvrouwen zouden vanavond om 20.45 uur de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Tsjechië spelen, maar de wedstrijd is afgelast. Het houdt maar niet op met sneeuwen in de Tsjechische stad Ostrava. Een uur nadat het veld volledig was schoongeveegd, lag er alweer een flink pak sneeuw op het gras.
Het duel wordt nu zaterdagmiddag om 12.00 uur gespeeld.

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
Nationale teams onder de 16 wedden ook op 'buitenlanders'.

Stefan Jovanoski, Joeri Jesse Heerkens, Dylan Jakub Harvey, Lukáš Saal, Nicolas Piralič of Jimy Perrette. Dit is geen vreemdelingenlegioen, maar een overzicht van de huidige Tsjechische vertegenwoordigers onder de 16. Hun ouders komen uit Macedonië, Schotland, de VS, Nederland en andere landen.
Het gaat niet alleen om Tsjechische namen, er zijn steeds meer spelers in de jeugdteams, wiens moedertaal niet alleen Tsjechisch is.
Tijdens de laatste nationale teambijeenkomst van het onder-16 team in Chomutov waren er vier van dergelijke spelers en nog eens drie bij de wisselspelers.

.........Een andere doelman wiens familie niet uit Tsjechië komt, Joeri Jesse Heerkens, werkt ook in de nationale ploeg onder de 16 jaar.

De ouders van Joeri beleefden het verhaal als uit de legende van de Tsjechische voorouder. De Nederlandse Natasja en Hillebrand Heerkens besloten direct na hun huwelijk in 2005 een nieuw leven te beginnen. In de regio Broumov in Božanov kochten ze een oude boerderij, een groot stuk grond en runnen daar al jaren met succes een camping. Ze vonden een nieuw thuis in Tsjechië.

"Beide ouders komen uit Nederland. Ze wilden ergens kamperen, ze reisden heel Europa door, ze kwamen in Tsjechië aan, ze vonden het hier leuk, ze kochten land, ze sloegen er een kamp op en een jaar later werd ik hier geboren. Ouders houden echt van de bergen en de natuur hier in Tsjechië, in Nederland is het zo plat'”, zegt Joeri.

Voetbal is een traditie in de familie Heerkens en de moeder van Joeri speelde zelfs jarenlang voor het Nederlands Elftal.

"Mijn moeder speelde van 16 tot 25 jaar voor het Nederlands Elftal, dus ze heeft veel verstand van voetbal, vader eigenlijk helemaal niet. Mam gaat wedstrijden kijken en geeft me advies",Joeri beschrijft het atypische fenomeen met een glimlach.

Joeri Heerkens kan in de toekomst misschien nog besluiten om het vaderland van zijn ouders te vertegenwoordigen, maar hij neigt meer naar zijn thuisland, Tsjechië.

"Ik heb beide nationaliteiten, op mijn achttiende zou ik moeten beslissen welk land ik vertegenwoordig. Nu weet ik dat het Tsjechië wordt. Ze hebben me hier opgevoed, alles wat ik weet over voetbal is me geleerd door de Tsjechen. Ik heb zelfs nooit in Nederland getraind. Het is voor mij een grote eer om Tsjechië te vertegenwoordigen", besluit de doelman van Sparta.

Bronnen facebook.com/Česká fotbalová reprezentace + repre.fotbal.cz.

Ik kwam zijn naam al eens eerder tegen toen hij van club wisselde en vandaag was het helemaal een leuk bericht.
Hij groeide al aardig omhoog afgelopen jaren:

TJ Slovan Broumov (2013 - 2018)
FK Náchod (2018 - 2019)
FC Hradec Králové (2019 - 2021)
AC Sparta Praha (2021 - )
Bron transfermarkt.be.
 
WK-kwalificatie: Polen, Tsjechië en Zweden willen niet naar Rusland

Polen, Tsjechië en Zweden willen de kwalificatieplay-off voor het WK 2022 in Qatar niet spelen in Rusland. Dat schrijven de voetbalbonden van de landen in een gezamenlijk statement.


Rusland, Polen, Tsjechië en Zweden slaagden er niet in om eerste te worden in hun kwalificatiegroep voor het WK. Ze plaatsten zich wel voor een play-off, waarmee alsnog een ticket voor Qatar verdiend kan worden.
Polen zou op 24 maart in en tegen Rusland moeten spelen. Wint Rusland dat duel, dan spelen de Russen op 29 maart opnieuw thuis, tegen Tsjechië of Zweden.

"We verwachten dat de FIFA en de UEFA onmiddellijk reageren en alternatieve oplossingen aandragen voor de plaatsen waar deze aanstaande play-off wedstrijden zouden kunnen worden gespeeld", aldus de voetbalbonden.

Oorlog
Vrijdagochtend houdt de Europese voetbalbond UEFA een speciale vergadering, in het leven geroepen na de militaire inval van Rusland in Oekraïne. Verwacht wordt dat UEFA daar enkele beslissingen zal laten horen, die betrekking hebben op Russische vertegenwoordiging in het Europese voetbal.

Zenit Sint-Petersburg zou als beoogde speelstad van de Champions League-finale bijvoorbeeld dat affiche wel eens kwijt kunnen raken.

bron: rtlnieuws.nl

Ondertussen beslist: Door de inval van Rusland in Oekraïne heeft de UEFA beslist om de finale van de Champions League te verplaatsen. Die zal niet gespeeld worden in Sint-Petersburg in Rusland maar wel in Parijs. Het Stade de France wordt nu het toneel voor de eindstrijd op 28 mei.

bron vrt.be
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur

Finale Conference League in 2023 in Praag, nog minder toeschouwers​


© PlanetZone

De Finale van de 2e editie van de Conference League vindt plaats in het Sinobo Stadium, het stadion van Slavia Praag.
In dit stadion kunnen 20.800 toeschouwers naar binnen, dit is nóg minder dan de capaciteit van het national Arena, ook wel Arena Kombëtare genoemd, in Tirana, Albanië waar dit jaar de finale plaats zal vinden. Daar kunnen 22.500 naar binnen.
Slavia Praag was 2 keer de tegenstander van Feyenoord, (1-2 en 2-2) een keer in de groep en daarna in de kwartfinales (1-3 en 3-3)
De finale zal plaatsvinden op woensdag 7 juni 2023.
 

Ad Verschoor

Donateur

Hancko klaar voor Feyenoord: "Hij is de Tsjechische competitie ontgroeid"

Feyenoord is bezig zich te versterken met de 24-jarige Dávid Hancko. De linksbenige verdediger moet overkomen van het Tsjechische Sparta Praag en is meer dan klaar voor een overstap naar De Kuip. Dat is althans de verwachting die Jan Stastny, oprichter van supportersplatform Spartanske Noviny, uitsprak in gesprek met FR12.nl. Hij waarschuwde echter wel voor de aanhoudende knieklachten waar Hancko mee kampt.
"Een sleutelspeler. Een echte leider. Een teamspeler. Een geweldige persoonlijkheid en een geweldige voetballer." De manier waarop Stastny Hancko omschrijft, is veelbelovend. De verdediger groeide in de afgelopen jaren dan ook uit tot publiekslieveling bij de Tsjechische topclub. "Hij is het niveau van de competitie ontgroeid, dus hij verdient een mooie stap."
Aanvallend ingesteld
Hancko is een veelzijdige verdediger, die zowel in het centrum als aan de linkerkant uit de voeten kan. "Hij is een geweldige kopper en een uitstekende passer. Hij zoekt altijd de optie naar voren, zijn lange ballen zijn vaak goed en hij heeft ook een gevaarlijke voorzet in huis. Zet voorin een goede afmaker neer, en je hebt een dodelijke combinatie." Het verhaal van Stastny wordt onderschreven door Hancko's statistieken. In 97 wedstrijden voor Sparta Praag was de verdediger goed voor liefst 20 goals en 11 assists.
In het aanvallende spel van de verdediger schuilt echter ook een gevaar. "Wanneer hij mee naar voren gaat, wordt hij achterin nog wel eens gemist. Een aantal doelpunten hebben we op die manier tegen gekregen. Als ik een verbeterpunt moet noemen, is dat zijn positionering."

Geen opstartproblemen
Toch is de algemene indruk die Stastny van Hancko geeft zeer positief. De verwachting is dan ook dat hij bij Feyenoord weinig tijd nodig zou hebben om zich aan te passen. Dat was in Praag althans ook het geval toen hij 2019 op huurbasis overkwam van Fiorentina. "Hij kwam als verrassing binnen", herinnert Stastny zich. "Hij was niet erg bekend hier. Maar hij heeft vrijwel direct de harten van de supporters veroverd. Sparta heeft het jaar erop dan ook relatief veel geld neergelegd (2,5 miljoen euro, de op drie na duurste aankoop in de clubhistorie, red.) om hem definitief over te nemen."

Knieblessure
Stastny plaatst wel één minder positieve noot in zijn verhaal: Hancko's terugkerende knieklachten. De verdediger liep in 2020 een knieblessure op, die hem destijds bijna vijf maanden aan de kant hield. In november van dat jaar stond hij weer op het veld, maar helemaal hersteld was hij nooit. "Het is een terugkerend probleem, dat misschien nog zal opduiken bij zijn medische keuring. Zijn knie zal nooit meer honderd procent worden. De laatste jaren speelde hij daarmee wel bijna alles voor zowel Sparta Praag en het nationale team van Slowakije. Maar soms wel met pijn."

6 à 7 miljoen
Vooralsnog weerhoudt dat Feyenoord er niet van om een serieuze poging te wagen Hancko binnen te halen. Ook diverse clubs uit de Serie A zouden geïnteresseerd zijn, maar de Rotterdammers zijn inmiddels zeer concreet. Volgens de laatste informatie die Stastny zelf heeft, heeft het eerste bod echter nog niet aan de eisen van Sparta Praag kunnen voldoen. "Ik verwacht een vraagprijs van minstens 6 à 7 miljoen", stelde hij. "Als hij fit blijft, heeft hij de potentie om uit te groeien tot een Premier League-speler."

Bron: fr12.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

'Feyenoord meldt zich officieel voor Dávid Hancko'​

8 augustus 2022​


Feyenoord meldt zich officieel voor Dávid Hancko; image source: Pro Shots


Feyenoord heeft zich bij Sparta Praag officieel gemeld voor Dávid Hancko. Dat weet 1908.nl te melden. De international van Slowakije is in beeld om Marcos Senesi op te volgen in De Kuip. Hancko is een 24-jarige verdediger uit Slowakije en heeft 19 interlands op zijn naam staan. Sinds 2019 speelt hij voor Sparta Praag en daar kwam hij tot 101 duels. Sinds dit seizoen is hij de aanvoerder van de recordkampioen van Tsjechië.

Bron: feijenoord.supporters.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

NIEUWS​

'Feyenoord bereikt akkoord met Sparta Praag, Hancko spoedig op weg naar Rotterdam'


Feyenoord bereikt akkoord met Sparta Praag, Hancko spoedig op weg naar Rotterdam​


Feyenoord heeft een volledig akkoord bereikt met Sparta Praag over de transfer van Dávid Hancko. De Slowaak komt in de loop van komende week richting Rotterdam, meldt 1908.
Afgelopen vrijdag bereikten Feyenoord en Sparta Praag al een princiepe-akkoord waarna de deal vandaag volledig afgerond is. Komende week komt Hancko naar Nederland om de medische keuring te doorstaan en daarna een meerjarig contract te tekenen. Met de transfer is naar verluidt ruim zeven miljoen euro gemoeid. Hierdoor zal de overgang naar alle waarschijnlijkheid de boeken in gaan als duurste inkomende transfer voor de Stadionclub. Het vorige record stond op naam van Quinten Timber die overkwam van FC Utrecht deze zomer.

Hancko wordt daarmee de vervanger van de vertrokken Marcos Senesi. Hierdoor lijkt de selectie van Arne Slot bijna rond te zijn. Alleen Ezequiel Bullaude moet de ploeg nog komen versterken. Zijn deal wordt naar alle waarschijnlijkheid komende week afgerond.

Bron: voetbalnieuws.nl
 
Bovenaan