Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
na de onlangs aangestoken brand waarbij drie gewonden vielen. Eén van de slachtoffers was een tweejarig meisje, dat zich nog steeds in kritieke toestand bevindt.
Twee van de vier Vítkov-brandstichters, verlieten vervroegd de Mírov gevangenis.

Veertien jaar en een maand. Die tijd is verstreken sinds de verraderlijke aanval met brandflessen op het huis van een Roma-familie in Vítkov in de regio Opava, waarbij de kleine Natálka bijna om het leven kwam.
In de jaren na de racistische aanval moest Natálka, die ook drie vingers verloor, meer dan 100 pijnlijke operaties ondergaan, en tot op heden heeft het diep getraumatiseerde meisje 24 uur per dag aandacht en zorg nodig.
Natálka woont bij haar ouders, over een paar weken viert ze haar zestiende verjaardag en maakt ze het negende jaar van de lagere school af. Zoals de moeder vertelde, zal ze zeker niet naar de middelbare school of een andere onderwijsinstelling gaan. De reden is haar slechte mentale toestand.

De daders werden pas enkele maanden later opgepakt. De politie ontdekte dat ze allemaal lid waren van de neonazibeweging. De zaak veroorzaakte enorme emoties in de samenleving en was een van de meest in de media bekeken zaken in de moderne geschiedenis van de binnenlandse rechtspraak.

Václav C en Ivo M, twee van de vier Vítkov-brandstichters, die in maart 2011 waren veroordeeld voor een afschuwelijke brandbomaanval op een Romani-familie, waarbij peuter Natálka tweede- en derdegraads brandwonden op 80% van haar lichaam opliep, zijn vandaag voorwaardelijk vrijgelaten nadat ze slechts tweederde van hun gevangenisstraf van 20 jaar hadden uitgezeten. De moeder van het slachtoffer zei dat ze misselijk was van de beslissing die als een complete schok kwam en haar drie dochters diep bang maakte.

De aanslag op het ouderlijk huis in Vítkov, waarbij drie gewonden vielen, was georganiseerd ter ‘ere’ van Adolf Hitlers verjaardag. De vier aanvallers, actieve leden van Noord-Moravische neonazi's, staken het ouderlijk huis in brand met molotovcocktails, waarbij ze het kind gruwelijke verwondingen toebrachten terwijl ze sliep.
"Het evenement was gepland, het huis was geselecteerd, het was een volkomen ongebruikelijke en brutale aanval", motiveerde de rechter destijds zijn beslissing.

Volgens officier van justitie Tomáš Horák, die de leiding had over de voorwaardelijke vrijlating, staat de wet geen andere procedure toe. "Natalka zal voor het leven gehandicapt zijn, het is een enorme tragedie. Ik heb medelijden met de familie, maar ik kan nu niet zeggen dat zelfs als de daders aan de voorwaarden van de wet hebben voldaan, ik gewoon voorstel om ze niet te laten gaan. Dat zou een onwettig voorstel van mijn kant zijn", zei hij. Ook legde hij hen reclasseringstoezicht van 7 jaar op en de verplichting om de tijdens de proeftijd de veroorzaakte schade naar beste vermogen te vergoeden.
Beiden veroordeelden toonden berouw, en ook de forensisch expert kwam tot de conclusie dat ze voldoende geresocialiseerd waren om niet nog een keer een soortgelijke daad te plegen. Beiden ontvingen tientallen disciplinaire onderscheidingen in de gevangenis.

De andere twee brandstichters, David V en Jaromír L, kregen 22 jaar en kunnen een aanvraag voor vrijheid indienen als ze 14,5 jaar achter de tralies zitten. Ook de tijd in voorarrest waarin zij sinds augustus 2009 zijn geplaatst, wordt meegerekend.

Niet alleen de familie van de verbrande Natálka, maar ook veel politici zijn geschokt door de vervroegde vrijlating van de brandstichters. Ondanks dat beide aanvallers voldeden aan de wettelijke voorwaarden voor een voorwaardelijke opschorting van de straf, vonden de meeste politici dat de beslissing van de rechtbank overhaast was.
Volgens sommige Kamerleden moet de rechtbank in vergelijkbare zaken de straffen niet verkorten. Een aantal van hen overweegt ook om de wetgeving aan te passen.
"Gezien de aard van de daad en de gevolgen, denk ik dat het niet helemaal gepast was", zei president Petr Pavel.
Deze stap komt slechts 10 dagen nadat de Hongaarse president Katalin Novák ter gelegenheid van een pauselijk bezoek aan Hongarije gratie verleende aan de veroordeelde extreemrechtse terrorist György Budaházy; en slechts enkele maanden na de vrijlating van een van de neonazi's die is veroordeeld voor zijn rol in de Roma-seriemoorden in Hongarije tussen 2009 en 2010. Naast de zorgwekkende clementie jegens fascisten, vormen deze vrijlatingen een grimmige herinnering aan het feit dat de aanval op Vitkov was geen op zichzelf staand incident, maar onderdeel van een bredere toename van dodelijk geweld tegen Roma, georkestreerd door neonazistische groeperingen in Hongarije, Slowakije en Tsjechië tussen 2008 en 2010.

2008-2010: Een patroon van extremistisch geweld tegen Roma
Het rapport Imperfect Justice van de ERRC registreerde de volgende aanvallen op Roma tussen januari 2008 en december 2010:

In Tsjechië werden 17 anti-Roma-aanvallen geregistreerd, waarbij 11 mensen gewond raakten, onder wie twee minderjarigen, van wie er twee levensbedreigend waren. In acht gevallen werden molotovcocktails gebruikt; in één geval ging het om een traangasgranaat en in een ander geval werden schoten afgevuurd.

Het ERRC volgde ook de reactie van de staat op 44 van de meest gewelddadige anti-Roma-aanvallen die in de drie landen aan de politie werden gemeld. Het oordeelde dat het vonnis in de Vitkov-brandstichtingszaak "verre van de standaardreactie op anti-Roma-geweld in de Tsjechische Republiek" was. In een aantal andere zaken die veel minder media-aandacht kregen, werden de verdachten niet geïdentificeerd of werd het racistische motief van de aanval niet bevestigd. Vaak verlieten aanvallers de rechtbank met alleen voorwaardelijke straffen. In één geval werd een bekende neonazi die Roma in een reeks gewelddadige aanvallen op straat had aangevallen, veroordeeld tot 400 uur taakstraf, wat nauwelijks overeenkwam met de ernst van zijn misdaad, of rekening hield met zijn banden met White Justice, een netwerk van paramilitaire cellen die gedurfde terroristische aanslagen hadden gepland op verschillende doelen in de Tsjechische Republiek.

Meer dan een decennium later, terwijl de weinige gewelddadige racisten die daadwerkelijk zijn veroordeeld voor aanvallen op Roma, voorwaardelijk vrijkomen, berouw veinzen of gewoon presidentiële gratie krijgen, komen ze terug in samenlevingen die veel ontvankelijker zijn geworden voor noties van blank supremacisme en etnische vervanging , en een verbijsterende reeks complottheorieën.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat we meer complotten en aanvallen mogen verwachten van racistisch en etnisch gemotiveerde gewelddadige extremisten, waaronder blanke supremacisten en neonazi's. De Global Terrorism Index 2023 laat zien dat ideologisch gemotiveerd terrorisme nog steeds het meest voorkomende type is in het Westen, waarbij alle 14 ideologisch gemotiveerde sterfgevallen worden toegeschreven aan extreemrechts terrorisme. Waakzaamheid is geboden om een heropflakkering van het anti-Roma geweld en de terreur van 2008-2010 te voorkomen, en er moet een nultolerantie zijn voor de haatzaaiende uitlatingen die een tolerante en faciliterende omgeving creëren voor dodelijke vormen van zigeunerhaat.
Bronnen oa english.radio.cz + errc.org + novinky.cz + tn.nova.cz.
 
Toch vreemd dat het in 2 verschillende landen ( NL en CZ) zo verschillend geregeld kan zijn. Ik lees 20 en 22 jaar cel als opgelegde straf voor brandstichting. Never nooit dat je dat in Nederland opgelegd krijgt. Zelfs voor doodslag niet eens, want daar staat maximaal 15 jaar voor in Nederland.
En of het nu in Nederland te licht is of hier veel te zwaar dat laat ik in het midden.
Overigens de regel dat je na 2/3 van je straf vrij kan komen is in Nederland dan juist wel weer afgeschaft.
 

kuurgast

Donateur
@martin@22 Het was ook een heel zware straf. Zoals uitleg in de link van errc.org :

Het oordeelde dat het vonnis in de Vitkov-brandstichtingszaak "verre van de standaardreactie op anti-Roma-geweld in de Tsjechische Republiek" was. In een aantal andere zaken die veel minder media-aandacht kregen, werden de verdachten niet geïdentificeerd of werd het racistische motief van de aanval niet bevestigd. Vaak verlieten aanvallers de rechtbank met alleen voorwaardelijke straffen. In één geval werd een bekende neonazi die Roma in een reeks gewelddadige aanvallen op straat had aangevallen, veroordeeld tot 400 uur taakstraf, wat nauwelijks overeenkwam met de ernst van zijn misdaad, of rekening hield met zijn banden met White Justice, een netwerk van paramilitaire cellen die gedurfde terroristische aanslagen hadden gepland op verschillende doelen in de Tsjechische Republiek.

Ben benieuwd wat er gaat gebeuren als de andere 2 vervroegde vrijlating gaan aanvragen.
David V was het brein achter de aanval en geen spijt heeft getoond van de daad. Ook heeft hij tot nu toe niets betaald aan de slachtoffers.
Nog wat info op
en.wikipedia.org.
 

De Roma gingen op mars door Pardubice, ze kwamen uit heel Tsjechië​


1688305597542.png

Enkele honderden Roma verzamelden zich zondagmiddag in Pardubice en gingen op mars door de stad. Aanleiding is het incident van zaterdag, waarbij een van de Roma gewond raakte tijdens een gevecht met drie buitenlanders, kennelijk afkomstig uit Oekraïne. Roma kwamen vanuit heel Tsjechië naar de mars, bijvoorbeeld uit Brno, Náchod of Ostrava.

De demonstranten, die zich verzamelden bij het treinstation van Pardubice, gingen op mars door de stad. Ze scandeerden slogans als "Veiligheid", "Oekraïne thuis" of "We zijn hier thuis".
De demonstratie werd opgeroepen door de Roma nadat de politie zaterdag tussenbeide kwam bij een vechtpartij waarbij achttien mensen betrokken waren. Een van de Roma raakte gewond en belandde in het ziekenhuis voor poliklinische behandeling. De politie heeft drie mensen aangehouden. Blijkbaar raakten drie Oekraïners en een groep Roma betrokken bij het conflict.
De mars arriveerde in de middag op de plaats van het incident van zaterdag. Hij werd geleid door een jongeman die lichtgewond was. De mars staat onder toezicht van de politie en ook zware soldaten staan klaar.

Op sociale netwerken verscheen onbevestigde informatie dat een Oekraïner tijdens een gevecht Roma met een mes verwondde. De politie weigerde op welke manier dan ook commentaar te geven. Volgens Novinek-informatie van de plaats van het evenement was het inderdaad een gevecht tussen Oekraïners en Roma.
Het incident gebeurde zaterdag kort voor 21.00 uur in de Anenská-straat.
"Na aankomst van de politie waren er ongeveer 18 mensen die elkaar fysiek aanvielen. De politie slaagde er na een tijdje in om de verhitte situatie te kalmeren en de twee groepen van elkaar te scheiden. Een van de deelnemers liep tijdens het gevecht een gezichtsblessure op, waarmee hij voor behandeling naar het ziekenhuis is gebracht", aldus Janovská.

De politie onderzoekt volgens haar wat de aanleiding was voor het conflict en wat er ter plekke precies is gebeurd.
"Het incident van gisteren (zaterdag) in Pardubice, hoewel het de aandacht trok vanwege de vermeende betrokkenheid van Oekraïners, wijkt op geen enkele manier af van waar de politie dagelijks mee te maken heeft. Gemiddeld worden er per dag meer dan 500 misdaden gepleegd in Tsjechië. Dagelijks moet de politie 3,5 tot 4 duizend relevante incidenten beantwoorden en oplossen. Zelfs in dit geval handelt de politie volgens de wet, onderzoekt de omstandigheden en roept op tot kalmering van de situatie", vertelde minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan (STAN) aan ČTK over de schermutseling.
"Op dit moment is er geen reden om speciale strategieën te creëren die verder gaan dan de integratie van Oekraïense vluchtelingen, die worden behandeld door de regeringscommissaris (voor mensenrechten) Klára Šimáčková Laurenčíková", voegde de minister van Binnenlandse Zaken eraan toe.

De verslaggever van Novinek sprak ter plekke met een getuige, de vriendin van de gewonde Roma, die de politie belde over de vechtpartij. De vrouw beweert dat drie Oekraïners hen drie dagen lang lastigvielen voor hun huis. "Ze waren daar die dag 's middags, ze begonnen te schreeuwen dat ze onze kinderen zouden vermoorden, dat ze ons zouden neersteken, dat ze ons zouden snijden. De jongens gingen naar de ingang om de deur vast te houden zodat ze niet naar ons toe zouden komen", getuigde ze.
Ze zei dat ze het gevecht vanuit het raam had gezien. "De kinderen openden het raam en riepen naar me: 'Papa is aan het bloeden!' Ik zag dat mijn vriend onder het bloed zat, dus ik belde meteen de politie, ze waren hier binnen een seconde en ze kalmeerden de Oekraïners, "zei ze, eraan toevoegend dat de politieagenten en honden vervolgens de plek doorzochten naar een mes die de Oekraïner had weggegooid.

"We verdedigden vrouwen en kinderen"

"Verschillende video's begonnen zich zaterdagavond als een lawine onder de Roma te verspreiden, waarop de tussenkomst van de politie tegen drie mannen te zien is. Volgens getuigen had er in Pardubice een conflict moeten zijn geweest tussen een groep Roma en drie mannen, zogenaamd uit Oekraïne", vertelde de nieuwsserver Romea.cz aan Novinka.

Volgens de server raakte een van de Roma met een mes in het gezicht gewond en moest hij worden behandeld. Hij keerde echter dezelfde avond terug naar huis met twee hechtingen in zijn gezicht, laat de server weten.
De server leverde ook een video met een gefilmd interview met drie Roma-deelnemers aan de strijd. De mannen zeggen dat ze het incident niet hebben uitgelokt en naar verluidt hun vrouw en kinderen hebben verdedigd. "Die Oekraïners kwamen hier 's middags, ze dreigden ons te vermoorden ... ze noemden ons zigeuners", beschrijft een van hen.
De tweede voegde eraan toe dat ze het trio 's avonds toevallig in een pub hadden ontmoet. Volgens hen waren de Oekraïners daar aan het "graven" naar oudere mensen. Vervolgens verlieten ze de pub richting Anenská Street, de jonge mannen volgden hen. Ze waren bang dat ze weer naar hun huizen zouden gaan. "We waren tien meter van hen verwijderd, ze stopten en begonnen te vloeken: 'Dus wat, mezen...' en het begon, één haalde een mes tevoorschijn en er was al een libel," zei hij.

Roma roepen op tot protest

"Zondag organiseerden enkele Roma een protestbijeenkomst in Pardubice vanwege hun veiligheid", zei Romeo.
Een verslaggever van Novinek schatte het aantal mensen ter plaatse op zo'n 300. Het protest, dat moet uitmonden in een mars door de stad, staat gepland voor de middag. Oorspronkelijk zou het al om 11.00 uur plaatsvinden, maar er wordt gezegd dat Roma uit Brno ook naar Pardubice gaan, dus werd het uitgesteld tot een latere datum om op hen te wachten.

Een soortgelijk incident vond onlangs plaats in Brno, waarbij een jonge Roma om het leven kwam nabij de Brno-dam tijdens een vuurwerkfestival. Volgens onbevestigde informatie was de aanvaller een Oekraïner, de politie zegt alleen dat het een buitenlander was. De mannelijke verdachte zit vast. Het incident escaleerde vervolgens tot een gevecht tussen Oekraïners en Roma in het centrum van Brno.
Volgens de Romeo-server wordt de situatie in Pardubice afgehandeld door Lucie Fuková, de commissaris voor de zaken van de Roma-minderheid. "De gemeentelijke Roma-raad is actief in Pardubice en ik heb de stad al gevraagd om maandag bijeen te komen. Ik zal ook vertegenwoordigers van alle belangrijke en getroffen Roma-families bellen om met hen te praten over de situatie in de stad", zei Fuková tegen de Romea.cz-server.

bron:novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Volgens de server Romea.cz raakte een van de Roma met een mes in het gezicht gewond en moest hij worden behandeld. Hij keerde echter dezelfde avond terug naar huis met twee hechtingen in zijn gezicht, laat de server weten.
400 demonstranten uit het hele land voor 2 hechtingen?????
Het artikel klopt helemaal, en het is niet de eerste schermutseling tussen Roma's en Oekraïners, maar dit is wel een erg overdreven reactie.
 
Bovenaan