Toerisme in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Dit is waarom er meer toeristen uit de Benelux naar Tsjechië gaan

De laatste statistieken over het toerisme in Tsjechië laten positieve resultaten zien. In 2015 kwamen er 8,7 miljoen buitenlandse toeristen naar het land, wat een stijging betekent van 7,3% vergeleken met 2014.

meer-toeristen-tsjechie.jpeg


Buitenlandse toeristen
Meer buitenlandse toeristen hebben in 2015 Tsjechië bezocht. Uit Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten kwamen de meeste toeristen vandaan. De meest significante groei was het aantal toeristen uit India (47,7%), China (35,3%) en Ierland (34%).

Toeristen uit de Benelux
Er is ook een stijging te zien van het aantal toeristen uit de Benelux. Zowel meer Nederlandse, Belgische en Luxemburgse toeristen bezochten Tsjechië. De meeste toeristen kwamen uit Nederland, in totaal meer dan 207.000. Dit betekent een groei van 1,6%. Het aantal Belgische toeristen, bijna 102.000, had een groei van 6,6% vergeleken met 2014. Van de toeristen uit de Benelux heeft Luxemburg het hoogste percentage groei, maar liefst 16,8%.

Overnachtingen
In 2015 bezochten 4.519 Luxemburgers Tsjechië en verbleven ze gemiddeld 3,4 dagen in het land. De Belgische toerist verbleef iets langer, 3,6 dagen. De Nederlandse toerist zet het record van langste verblijf in Tsjechië, gemiddeld 4,2 dagen. Toeristen uit Saoedi-Arabië blijven het langst van allemaal, gemiddeld 7,7 dagen.

Meer vluchten naar Tsjechië
Dit jaar zijn er nieuwe vliegverbindingen gekomen naar Praag. Zo is in februari Transavia begonnen met vluchten aan te bieden vanaf Eindhoven en vliegt Luxair per 27 maart 2016 vanaf Luxemburg naar de hoofdstad. ”De toename van het aantal vluchten naar Tsjechië is zeer positief. We hopen dat in 2016 nog meer toeristen uit de Benelux naar Tsjechië op vakantie gaan,” laat Petra Palečková van CzechTourism Benelux weten.

Bron: verkeersbureaus.info
 

Ad Verschoor

Donateur
Meer toeristen uit de Benelux.



In de eerste vier maanden van 2017 heeft Tsjechië 23,3 procent (!) meer toeristen uit de Benelux mogen verwelkomen.

Uit de laatste statistieken van Czech Statistical Office blijkt dat meer dan 1,8 miljoen buitenlandse toeristen Tsjechië hebben bezocht.



Bron: Advies Tsjechië

Noot van mij : En ik, ik behoor daar ook bij en vind het absoluut niet erg
 

kuurgast

Donateur
Een groei van Nederlanders en Belgen naar Tsjechië.

Eerste kwartaal 2018
Meer Duitsers, Italianen, Portugezen en ook meer Nederlanders en Belgen zijn in de eerste drie maanden van 2018 naar Tsjechië gegaan. In totaal had het land 11,8 procent meer toeristen vergeleken met het eerste kwartaal van 2017.

Een prima winterseizoen
Meer dan twee miljoen toeristen hebben in de eerste drie maanden van 2018 Tsjechië bezocht. Dit betekent een groei van 11,8 procent. Toeristen uit Nederland en België laten ook een groei zien. Er kwamen meer dan 24.000 Belgische toeristen (+7.9 procent) en het aantal Nederlandse toeristen laten een stijging zien van 12 procent (46.000). Er kwamen wel minder toeristen uit Luxemburg in de maanden januari, februari en maart. Uit statistieken van Czech Statistiscal Office blijkt dat 6,3 procent minder toeristen uit Luxemburg het Centraal-Europese land bezochten.

De Nederlandse toerist
De Nederlandse toerist staat op de 13de plaats van belangrijkste toeristen voor Tsjechië. Boven in de rij staan de buurlanden, zoals Duitsers, Polen en Slowaken.
De Nederlandse toeristen blijven in vergelijking met andere buitenlandse toeristen wel lang in het land. De lengte van het verblijf is gemiddeld 4 dagen. Het langst blijven de Russen, gemiddeld 5.6 dagen.
Bron czechtourism.com/p/nl-eerste-kwartaal-2018.
 

kuurgast

Donateur
Daling van toeristen naar Tsjechië.

Minder wintervakanties

In de eerste vier maanden van 2019 hebben minder toeristen Tsjechië bezocht. Ook toeristen uit Nederland en België laten een daling zien.

In januari tot en met maart bezochten meer dan 2 miljoen toeristen Tsjechië. Hiervan waren 21 045 toeristen afkomstig uit België. Een daling van 12.9% ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal Nederlandse toeristen, in totaal 42 195, daalde met 7%. Toeristen uit Luxemburg laten daarentegen een groei zien van 6.6%. Ongeveer 900 Luxemburgers bezochten Tsjechië. Ondanks de daling blijft Nederland in de top tien staan van toeristen die het langst in het land verblijven. Nederlanders blijven ongeveer 4,1 dagen, Belgen en Luxemburgers blijven gemiddeld 3,4 dagen.
Bron czechtourism.com.
 

kuurgast

Donateur
Statistieken eerste helft 2020

Nederlanders belangrijke toerist.
Afgelopen zomer waren Nederlanders één van de belangrijkste toeristen in Tsjechië. Naast toeristen uit eigen land en uit de buurlanden kwamen er veel Nederlanders naar Tsjechië voor vakantie. In juli en augustus stond Nederland op de vijfde plek. In totaal kwamen er deze twee maanden bijna 21 000 Nederlanders naar Tsjechië.

Praag en Karlovy Vary zwaar getroffen door coronacrisis
De coronacrisis heeft ook Tsjechië zwaar getroffen in het eerste half jaar van 2020. De statistieken laten grote dalingen zien. Door de lock-down kwamen er in april en mei bijna geen toeristen en moesten sommige hotels hun deuren sluiten. De meeste schade hebben Praag en Karlovy Vary die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen. Om toeristen in eigen land aan te trekken biedt Praag gratis toegang bij diverse attracties als Tsjechen overnachten in een hotel in Praag. Hoe meer nachten ze er verblijven hoe meer punten ze krijgen voor gratis entree.

Toeristen Benelux - Eerste helft 2020
Het aantal toeristen uit de Benelux laat tevens een enorme daling zien in het eerste half jaar van 2020. In januari en februari was er slechts een kleine daling, maar vanaf maart nam het aantal toeristen door de lock-down enorm af. In het eerste half jaar van 2020 gingen bijna 103000 Nederlandse toeristen naar Tsjechië. Zo'n 66 procent minder als het jaar ervoor. Meer dan de helft van deze toeristen ging naar Praag. De regio Hradec Králové, in het noorden van het land, werd hierna het meest bezocht.

De Belgische toerist verbleef gemiddeld 3,5 dag in Tsjechië in de eerste zes maanden van 2020. Van de meer dan 37000 Belgische toeristen had ongeveer 70 procent de bestemming Praag. De regio Zuid-Bohemen werd na Praag het meest bezocht. De Luxemburgse toerist bezocht ook veelal Praag en de regio Hradec Králové. In totaal kwamen er 1900 toeristen uit Luxemburg, een daling van bijna 74 procent vergeleken met 2019. Het aantal Belgische toeristen daalde met 70 procent in het eerste half jaar van 2020.

Nederlanders belangrijke toerist in de zomer
Na de lock-down trok in juni het aantal toeristen uit de Benelux weer een beetje aan. Zo'n 3600 Nederlandse toeristen bezochten die maand Tsjechië waarbij Praag, de regio Ustí en de Pilsen regio veelal werd bezocht. De Belgische toerist bezocht ook de Boheemse regio's, waaronder Zuid-Bohemen en Pilsen. Iets meer dan 1000 Belgische toeristen ging in juni naar Tsjechië.

In juli en augustus waren toeristen uit Duitsland, Polen, Slovenië, Oostenrijk en Nederland het hoogst vertegenwoordigd. De Nederlandse toerist staat hiermee op de nummer vijf met 9170 bezoekers in juli en 11800 toeristen in augustus. De statistieken laten zien dat de Nederlandse markt een belangrijke groep is in de Tsjechische toeristische markt. De Nederlandse toerist blijft gemiddeld vier dagen in Tsjechië en blijven in vergelijking met andere toeristen lang.

In de zomervakantie gingen bijna 6300 Belgen op vakantie naar Tsjechië en het aantal Luxemburgse toeristen was niet meer dan 450. Alle landen laten een enorme daling zien ten opzichte van 2019. Het aantal vakanties in eigen land door Tsjechen had daarentegen een stijging van zo'n 17 procent.
Bron czechtourism.com.
 

kuurgast

Donateur
Aantal toeristen in 2021 gehalveerd vergeleken met pre-Covid-periode

Ongeveer 11,4 miljoen toeristen verbleven in 2021 in accommodatiefaciliteiten in Tsjechië, een stijging van 5,2 procent tov 2020.
In vergelijking met 2019 is het aantal geaccommodeerde gasten echter met bijna de helft gedaald.
Het aantal binnenlandse toeristen steeg met bijna 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 8,8 miljoen, terwijl het aantal buitenlandse gasten met 7,6 procent daalde tot 2,6 miljoen. Het grootste aantal buitenlandse toeristen kwam uit Duitsland, gevolgd door Slowaken en Polen.

Bron english.radio.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse markt steeds belangrijker voor Tsjechië

In 2021 reisden bijna 21% meer Nederlanders naar Tsjechië. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van CzechTourism. Tsjechië ontving in 2021 zo'n 3 miljoen buitenlandse toeristen waarvan een groot deel uit Nederland afkomstig was.

Nederland één van de belangrijkste markten

2021 was een uitdagend jaar voor het toerisme in Tsjechië. In de eerste vier maanden van het jaar was Tsjechië gesloten voor toeristen en pas vanaf juni laten de statistieken weer een stijging zien. In totaal vierden 2,57 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie in Tsjechië, een daling van ruim 7 procent. Ondanks het coronavirus en de inreismaatregelen groeide het aantal toeristen uit de Benelux wel in vergelijking met voorgaande jaar. Nederlanders waren zelfs één van de belangrijkste toeristen voor de Tsjechische markt. Ruim 98.800 Nederlanders vierden in 2021 hun vakantie in Tsjechië en dit zet Nederland op de vierde plek van belangrijkste bezoekers uit het buitenland. Alleen uit Duitsland, Slowakije en Polen kwamen meer toeristen. De Nederlandse toerist laat een stijging zien van 21 procent en ook de cijfers van reizigers uit België en Luxemburg zijn positief. Uit beiden landen kwamen ongeveer 31 procent meer toeristen.

Wie is de Mol
Tsjechië kreeg in 2021 veel media-aandacht door het populaire televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’. “Het programma heeft mensen zeker geïnspireerd en heeft Tsjechië fantastisch op de kaart gezet als interessante vakantiebestemming,” zegt Petra Palečková, directrice van CzechTourism Benelux. “Bovendien profiteerde Tsjechië van haar bereikbaarheid met de auto en de vele vluchtverbindingen vanuit Amsterdam, Eindhoven en Brussel. Een nieuwe verbinding is de nachttrein naar Praag vanuit Nederland die in oktober 2021 is gestart.”

Praag populair
Van de 2,57 miljoen buitenlandse toeristen bezocht bijna 55 procent Praag. De Tsjechische hoofdstad blijft een populaire bestemming, maar dat veel toeristen ook de Tsjechische regio’s verkennen blijkt uit de cijfers van CzechTourism. Zuid-Moravië en de regio Karlovy Vary waren het meest populair. Bij Nederlanders waren juist de regio’s Hradec Králové, Zuid-Moravië en Liberec favoriet. Belgen en Luxemburgers kozen voor de regio Pilsen.

Bron: travelution.expert.nl
 

kuurgast

Donateur
Toeristen uit de Benelux komen weer vaker naar Tsjechië en staan in de top 10.

Het toerisme in Tsjechië herstelt zich na twee zware jaren door de COVID-pandemie. 2022 was het eerste jaar met bijna geen reisrestricties en dit uitte zich in een groei van 186 procent van buitenlandse toeristen ten opzichte van 2021. Toeristen uit de Benelux vierden ook vaker vakantie in Tsjechië en met ruim 308.000 bezoekers staat de Benelux in de top 10 van belangrijkste buitenlandse toeristen.

Drie keer zoveel toeristen
In 2022 kwamen ruim 7,3 miljoen buitenlandse bezoekers naar Tsjechië. Een groei van 186 procent vergeleken met 2021. De meeste toeristen kwamen uit Duitsland, Slowakije en Polen. Hierna volgden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Italië. Nederland stond op de negende plek. Gemiddeld verbleven de toeristen 3,47 dagen in Tsjechië en Praag was hun belangrijkste bestemming. De regio Zuid-Bohemen, populair vanwege het Lipnomeer en de UNESCO stad Český Krumlov, werd daarna het meest bezocht.

Toeristen uit de Benelux voorkeur voor Bohemen
De toeristenstroom uit de Benelux kwam in 2022 ook weer op gang. Er was een gestage groei waarbij Nederlanders (+126%), Belgen (+113%) en Luxemburgers (+166%) een totaal van 308.000 aan toeristen vormden. Uit België kwamen ruim 79.500 vakantiegangers, waarvan de meeste Praag bezochten of de regio’s Zuid-Bohemen, Pilsen en Hradec Králové. Van de 5.400 Luxemburgers ging de meerderheid naar Praag. Anders gingen ze naar de regio Karlovy Vary, waar de mooie kuursteden Karlovy Vary en Mariánské Lázně zijn gelegen. Nederlanders vormen de grootste groep en in 2022 kwamen er ruim 223.000 vakantiegangers. Opvallend is dat Nederlanders de regio Liberec, in het noorden van Tsjechië, als een van hun favoriete bestemmingen hadden.

Voorspoedig herstel

Ondanks dat 2022 een enorme groei laat zien ten opzichte van 2021 en 2020, betekent het echter nog steeds dat er 33% minder buitenlandse gasten waren dan vóór de COVID-19 pandemie in 2019. Ook het aantal toeristen uit de Benelux is nog niet op het niveau van voor de corona. Desondanks was vooral het zomerseizoen van 2022 erg succesvol. In de maanden juli, augustus en september waren er ruim 100.000 Nederlandse toeristen, bijna evenveel als het zomerseizoen van 2019.
Bron visitczechrepublic.com.
 
Bovenaan