Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
'Roma nog vaak gediscrimineerd'

(Novum/AP) - Zigeuners zijn nog altijd een van de meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen van Europa. Dat heeft de Europese racismewaakhond EUMC vrijdag gemeld, een dag voor de Internationale Dag van de Roma. De Roma vormen een zigeunervolk.

Volgens EUMC-directeur Beate Winkler lijden de Roma in veel van de Europese lidstaten onder systematische discriminatie. De directrice roept op tot grotere inspanningen en meer politieke bereidheid om de vooroordelen weg te nemen en de zigeunergemeenschappen in Europa uit hun armoedige leefomstandigheden te helpen.

In Europa wonen naar schatting 6,2 miljoen zigeuners, van wie zo'n 4,6 miljoen in Midden- en Oost-Europa. Volgens een vorig jaar verschenen rapport bedraagt de werkloosheid onder de Roma in nieuwe EU-lidstaten zoals Tsjechië, Hongarije en Slowakije soms negentig procent.

De ergste discriminatie ondervinden de zigeuners als ze woonruimte willen huren of kopen; uit onderzoek blijkt dat de Europeanen zigeuners het minst graag als buren hebben. Ook leven de Roma volgens het rapport vaak in afzondering en ontvangen ze doorgaans gebrekkige medische hulp.

Bron: Novum


IK zal deze ook nog even naar voren halen, er is niets veranderd, dit geld nog steeds.
 

Vodnik

† In Memoriam
Ik woon*) in de area Rumburk / varnsdorf / Sluknov, niet bepaald een gebied vrij van zigeuners (werkloosheid hier boven 20%)
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik "de" roma ken maar ik ken ken ook roma die wel willen werken.
Waar ik een beetje (boel) allergisch voor ben zijn ongenuanceerde opmerkingen (laat dat maar aan de politiek over).


*) meer dan de helft van m'n tijd woon ik daar, de rest In Praag.
 
Ik heb hier meerdere malen met zigeuners gewerkt, ze waren niet beroerd om zwaar werk te doen en was ook smerig werk in de modder. Ik heb met hun veel gelachen en heel veel nieuwe Roma woorden geleerd. Ze waren heel trots zelfs dat ze hier aan het werk waren. Moest ze iedere dag om 7 uur ophalen en ze waren altijd al stipt op tijd aanwezig. Met Tsjechen liep het heel anders af kwamen gewoon niet opdagen of waren nog niet nuchter van de vorige nacht.
 
Hetgeen wat wij hier hebben is in niets vergelijkbaar met de Roma's en Sinty die daar leven en verkeren. Indien die mensen zich eens een voorbeeld zouden nemen aan de zogenaamde zigeuner die wij hier hebben en zich zouden aanpassen dan was het al veel anders.
Verder is het niet te hopen dat wij deze mensen ook nog hier krijgen buiten alles wat nu al hier is of nog komt.
 
In Nederland hebben ze mij weleens bestolen, hier in cz maken ze weleens wat lawaai (maar dat doen middelbare scholieren wel vaker), ze maken wel netjes ruimte als ik de tram uit wil.

Af en toe zijn ze wel beetje opdringerig met "Chanele" parfums aan mij te proberen verkopen...

Zal verder geen oordeel vellen: leven en laten leven...
 

Ad Verschoor

Donateur
Amnesty: Tsjechië blijft Roma-kinderen afzonderen

Tsjechië heeft geen gehoor gegeven aan een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om gezonde Roma-kinderen niet langer apart te zetten op school. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.


Het hof oordeelde in 2007 al dat Tsjechië moest ophouden gezonde Roma-kinderen op scholen voor kinderen met lichte geestelijke stoornissen te plaatsen, maar volgens Amnesty heeft het land hier geen gehoor aan gegeven. Minder dan drie procent van de bevolking is Roma, maar de jonge Roma vormen bijna dertig procent van het leerlingenbestand op de scholen voor kinderen met een handicap. Zelfs op normale scholen worden de Roma-kinderen volgens Amnesty gescheiden van de rest van de klas.

”De (...) segregatie van Roma-kinderen is een gruwelijk voorbeeld van systematische vooroordelen”, zei Salil Shetty van Amnesty. “Kinderen worden al op jonge leeftijd op school blootgesteld aan discriminatie. Laten we het beestje bij de naam noemen: dit is simpelweg racisme.”

Het Tsjechische ministerie van onderwijs zegt aan het probleem te werken. Vorig jaar nam het aantal Roma-kinderen op de speciale scholen al af met elf procent, aldus het ministerie.

Bron: nd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Apartheid en laster jegens Roma in Slowakije en Tsjechië

De Europese “waakhond” heeft vandaag Slowakije en Tsjechië op de vingers getikt vanwege het gebrek aan voortgang bij het opheffen van apartheid jegens Roma-kinderen op scholen en het bestrijden van haatzaaitaal gericht tegen de armste minderheid van Europa.

In een rapport over Slowakije heeft Nils Muiznieks, de gecommitteerde van de Raad van Europa voor Mensenrechten, de chronische, grondige apartheid toegepast tegen Roma-kinderen op scholen en het hoge aantal uitvallers uit het onderwijs.

Bron: krapuul.nl
 

kuurgast

Donateur
Weten jullie nog dat in juni 2013 die grote rellen en betogingen waren in Tsjechië tegen de Roma's?
Kom er zojuist achter dat dit begonnen is op een speelplaats en de aanstichtster was een jong zwanger niet-Roma meisje met haar vriend. Bron romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Gesteriliseerde Roma blijven in de kou staan

Mensenrechtenactivisten hopen dat het besluit van de Tsjechische regering om excuses aan te bieden aan Romavrouwen die in het verleden gedwongen sterilisatie ondergingen, gevolgd wordt door buurland Slovakije.
10 jaar later.......
Tsjechische parlementsleden stellen wetsontwerp op ter compensatie van vrouwen die gedwongen zijn gesteriliseerd.

Na vele jaren van pleitbezorging konden vrouwen die illegaal waren gesteriliseerd zonder hun vrije en geïnformeerde toestemming eindelijk door de Tsjechische staat een vergoeding van 300.000 CZK (11.600 EUR) worden toegekend door een wet die door parlementsleden was voorgelegd van over het politieke spectrum: de ANO-beweging, de Tsjechische sociaal-democratische partij (ČSSD), de christen-democraten (KDU-ČSL) en TOP 09. De wetgeving zou van toepassing zijn op vrouwen die illegaal werden gesteriliseerd zonder hun geïnformeerde toestemming tussen 1 juli 1966 en 31 maart 2012.

Zodra de wet van kracht wordt, hebben vrouwen drie jaar de tijd om een vergoeding aan te vragen. Sterilisatie in strijd met de wet wordt door de wetgevers als volgt opgevat: "elke medische procedure ter voorkoming van vruchtbaarheid waarvoor geen geautoriseerde persoon toestemming heeft gegeven" of waarvoor toestemming is verkregen door schending van de wettelijke voorschriften voor het stoppen van de vruchtbaarheid, of "onder omstandigheden" dat het de persoon onmogelijk maakte om vrijelijk toestemming te geven zonder fouten, of dat de mogelijkheid om vrijelijk toestemming te geven zonder fouten ernstig verstoorde. "

Gemanipuleerde sterilisaties

Sterilisaties die werden uitgevoerd zonder de vrije en geïnformeerde toestemming van een vrouw kwamen veelvuldig voor in zowel Tsjechië als Slowakije, vooral tijdens het communistische regime. Artsen steriliseerden sommige moeders zonder dat ze het wisten, of exploiteerden situaties waarin de vrouwen aan het bevallen waren en pijn deden om hen ertoe te brengen formulieren te ondertekenen die 'instemden' met dergelijke procedures.
Maatschappelijk werkers dwongen vrouwen ook om hun 'toestemming' voor dergelijke procedures te ondertekenen door te dreigen hun bestaande kinderen weg te nemen. "De vrouwen die op die manier werden gemanipuleerd, vormen één groep. Anderen werden gesteriliseerd tijdens keizersnedes", zegt mensenrechtenactivist Gwendolyn Albert.

Niet alle vrouwen die zonder hun toestemming waren gesteriliseerd, waren Roma's. De niet-Roma vrouwen die vaak werden getroffen, kwamen uit grote gezinnen of sommige gevallen waren ouder.
De veronderstelling was dat de oudere vrouw eerder een kind met een handicap zou bevallen. Over het algemeen kwamen de meeste vrouwen die waren gesteriliseerd zonder hun vrije en geïnformeerde toestemming uit meer verarmde omstandigheden.

Nieuwsserver iDNES.cz meldt dat naar schatting 400 slachtoffers van illegale sterilisatie van toepassing zullen zijn en in aanmerking komen voor vergoeding. Het totale betaalde bedrag zou 120 miljoen CZK (4,7 miljoen EUR) bedragen.

Het kabinet beoordeelt nu de factuur die aan het lagerhuis is voorgelegd. Als de regering geen bezwaar maakt tegen de ontwerpwetgeving, beslist het Parlement over de aanneming ervan.
Bron romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Er gebeuren ook mooie dingen in Tsjechië om de Roma's te helpen, zoals bv onderstaande artikel.
Dagelijks nieuwsberichten over het leven van Roma's op romea.cz/en/news/czech.


Eenmaal vervolgd, hebben de salesianen gedurende 30 jaar in de op twee na grootste Tsjechische stad programma's georganiseerd voor Roma-kinderen die anders zijn dan alle andere.

In Ostrava, Tsjechië, weten de salesianen dat hun geloof in God anderen kan helpen om een goed en nuttig leven te leiden, en al drie decennia dienen de monniken daar zowel niet-Romani als Romani-kinderen, inclusief het bezoeken van hen die in residentiële hotels wonen . Hun inspanningen werpen hun vruchten af.

De katholieke salesianen van Don Bosco (SDB) begonnen als de Sociëteit van St. Franciscus van Sales, opgericht in 1859 door Giovanni Bosco, een Italiaanse priester, om zich te concentreren op de zorg voor kinderen en jongeren, vooral voor degenen die in moeilijke omstandigheden leven. De eerste salesianen arriveerden in 1927 op het grondgebied van wat nu de Tsjechische Republiek is, werkend in het dorp Fryšták u Zlína, en tegen 1934 hadden ze een tweede huis in Ostrava aan de Vítkovická-straat gevestigd.

De kerk van Sint Josef, gemaakt van gewapend beton, werd toen gebouwd in een toenmalige arbeidersnederzetting vol kinderen, evenals een grote speeltuin met sportvelden en faciliteiten voor recreatieve activiteiten. Pater Jiří Caha SDB, directeur van de plaatselijke salesiaanse gemeenschap die het huidige centrum runt met zijn "oratorium" (de salesiaanse term voor een inloopcentrum voor jongeren), "Don Bosco Ostrava", is een opvoeder en priester, en hij vertelde Romani vod'i magazine dat toen het centrum voor het eerst werd geopend: "Driehonderd jongens per dag kwamen naar het plaatselijke oratorium!"

In 1950 stopten de communistische machten echter alle activiteiten door mannelijke kloosterorden, namen hun gebouwen en eigendommen in beslag en stuurden de salesianen en leden van andere ordes naar kampen waar ze werden opgesloten. Pas in de jaren negentig konden de salesianen terugkeren naar hun werk in Ostrava.

Tegenwoordig werkt hun 50-koppige team daar met kinderen, bestaande uit vier monniken, burgerpersoneel, verschillende medewerkers en vrijwillige jongeren. Samen produceren ze een scala aan activiteiten die in ieder geval in Ostrava in geen geval beschikbaar zijn voor Roma-kinderen.
Lees gehele artikel in Engels op romea.cz.
 

kuurgast

Donateur
Politiegeweld tegen Roma in Tsjechië, zoals bij George Floyd

In Tsjechië haalde een zaak van politiegeweld tegen een Roma de krantenkoppen. Een video van Teplice, die circuleert op sociale netwerken, toont een jonge, schijnbaar gewonde man die op de grond wordt vastgehouden door drie politieagenten.


Een van de agenten zit aan de voeten van de gedetineerde. De andere agent knielt op zijn schouders en nek omdat hij weigert te kalmeren, ook als hij niet meer beweegt en duidelijk niet meer kan praten. De laatste politieagent loopt langs hen heen. "Hij zal hem stikken", zegt een van de vrouwen in de video.
Even later kunnen de paramedici alleen de dood vaststellen van de man die tot de Romani of Roma-gemeenschap behoort.

De politie zei later dat de man stierf aan een overdosis drugs. Het brute gedrag van de agenten werd echter niet beschouwd als een aanleiding voor de dood van de man. "De actie tegen een veelpleger die onder invloed van verdovende middelen auto's in zijn omgeving sloopte, is conform de wet uitgevoerd", aldus de politie op Twitter.

Een door de rechtbank bevolen autopsie zei dat er geen verband was tussen het optreden van de politie en de dood van de man, die volgens het proces-verbaal onder invloed van verdovende middelen was. Een dokter zei dat een overdosis drugs waarschijnlijk de doodsoorzaak was.

De politie zei maandag in een persbericht dat politieagenten hadden ingegrepen bij de vechtpartij tussen twee mannen in Teplice. Ze brachten ook een video-opname uit waarop de twee mannen wankelend op straat te zien waren en vochten voordat de politie arriveerde.


Toen een politiepatrouille ter plaatse kwam, lag een van de mannen gewond op de grond. Daarna werd hij agressief en beet volgens een van de tussenkomende politieagenten.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček heeft het optreden van de politie verdedigd.
“Wie onder invloed van verdovende middelen de wet overtreedt, moet rekening houden met politie-interventie. Dankzij politie-inspanningen staat Tsjechië in de top 10 van veiligste landen ter wereld", twitterde Hamáček.

Mensen die beweren het slachtoffer te hebben gekend, betwisten de bevindingen van de autopsie. Parallellen met de zaak van George Floyd, die vorig jaar bij een politie-interventie om het leven kwam, zijn evident.
Volgens de Roma-advocaatwebsite Romea.cz zal deze zaterdag om 14.00 uur een protest worden gehouden in Teplice. Teplice ligt dicht bij de grens met Duitsland.
De etnische groep van de Roma of Sinti en Roma is naar schatting de grootste minderheid in Tsjechië. Het wordt geschat op 250.000 tot 300.000 mensen.

Bronnen oa romea.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + tydenikpolicie.cz.
 

kuurgast

Donateur
Raad van Europa roept op tot onderzoek naar de dood van een man na een politie-operatie in Teplice.

De Raad van Europa in Straatsburg heeft Tsjechië gevraagd om onmiddellijk, grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de omstandigheden rond de dood van een man na een politie-operatie afgelopen zaterdag. Dat heeft een woordvoerder van de secretaris-generaal van de Raad van Europa woensdag bekendgemaakt in een persbericht. De video-opname van het proces was verontrustend en riep veel vragen op, zei het.

In Teplice, in het noorden van Tsjechië, stierf een lid van de Roma-minderheid nadat hij met geweld was gearresteerd. Op een video van een getuige is te zien hoe een politieagent zijn knie op de nek van de man drukt. Verschillende NGO's zien parallellen met de George Floyd-zaak in de VS. De politie ontkent enig vergrijp. Het voorlopige resultaat van de autopsie toonde geen enkel verband tussen zijn dood en de politie-operatie, zei een politiewoordvoerster. Een overdosis drugs wordt beschouwd als een mogelijke doodsoorzaak.

De Tsjechische premier Andrej Babiš en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček stonden achter de betrokken politieagenten.
"Je hebt honderd procent mijn steun", zei Babiš.
Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
-------------------------------------------------------
GIBS: Politie in Teplice heeft geen misdaad begaan.

De Tsjechische inspecteur-generaal van de veiligheidsdiensten (Generální inspekce bezpečnostních sborů - GIBS) ziet op dit moment het gedrag van de politieagenten die zaterdag in Teplice ingrepen tegen het Roma-gemeenschapslid Stanislav Tomáš niet als een misdaad. De agenten gebruikten geweld tegen de 46-jarige en boeiden hem terwijl hij voorover op de grond lag, onder meer door op zijn nek te knielen.
"Volgens een voorlopig autopsierapport werd de man ervan verdacht te zijn aangetast door een vreemde substantie van de amfetaminelijn, en autopsie onthulde pathologische veranderingen in de kransslagaders van het hart", zei de politie in een persbericht.

Inmiddels zijn nieuwe videobeelden van een omstander online gezet.
Deze nieuwe beelden zijn gefilmd vanuit een andere hoek en zijn langer. De man in de video slaat met zijn vuisten op een auto, slaat vervolgens twee keer met zijn hoofd op de auto voordat hij op de grond valt.
Bron oa romea.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan