Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
'Roma nog vaak gediscrimineerd'

(Novum/AP) - Zigeuners zijn nog altijd een van de meest gediscrimineerde bevolkingsgroepen van Europa. Dat heeft de Europese racismewaakhond EUMC vrijdag gemeld, een dag voor de Internationale Dag van de Roma. De Roma vormen een zigeunervolk.

Volgens EUMC-directeur Beate Winkler lijden de Roma in veel van de Europese lidstaten onder systematische discriminatie. De directrice roept op tot grotere inspanningen en meer politieke bereidheid om de vooroordelen weg te nemen en de zigeunergemeenschappen in Europa uit hun armoedige leefomstandigheden te helpen.

In Europa wonen naar schatting 6,2 miljoen zigeuners, van wie zo'n 4,6 miljoen in Midden- en Oost-Europa. Volgens een vorig jaar verschenen rapport bedraagt de werkloosheid onder de Roma in nieuwe EU-lidstaten zoals Tsjechië, Hongarije en Slowakije soms negentig procent.

De ergste discriminatie ondervinden de zigeuners als ze woonruimte willen huren of kopen; uit onderzoek blijkt dat de Europeanen zigeuners het minst graag als buren hebben. Ook leven de Roma volgens het rapport vaak in afzondering en ontvangen ze doorgaans gebrekkige medische hulp.

Bron: Novum


IK zal deze ook nog even naar voren halen, er is niets veranderd, dit geld nog steeds.
 

Vodnik

† In Memoriam
Ik woon*) in de area Rumburk / varnsdorf / Sluknov, niet bepaald een gebied vrij van zigeuners (werkloosheid hier boven 20%)
Daarmee wil ik niet zeggen dat ik "de" roma ken maar ik ken ken ook roma die wel willen werken.
Waar ik een beetje (boel) allergisch voor ben zijn ongenuanceerde opmerkingen (laat dat maar aan de politiek over).


*) meer dan de helft van m'n tijd woon ik daar, de rest In Praag.
 
Ik heb hier meerdere malen met zigeuners gewerkt, ze waren niet beroerd om zwaar werk te doen en was ook smerig werk in de modder. Ik heb met hun veel gelachen en heel veel nieuwe Roma woorden geleerd. Ze waren heel trots zelfs dat ze hier aan het werk waren. Moest ze iedere dag om 7 uur ophalen en ze waren altijd al stipt op tijd aanwezig. Met Tsjechen liep het heel anders af kwamen gewoon niet opdagen of waren nog niet nuchter van de vorige nacht.
 
Hetgeen wat wij hier hebben is in niets vergelijkbaar met de Roma's en Sinty die daar leven en verkeren. Indien die mensen zich eens een voorbeeld zouden nemen aan de zogenaamde zigeuner die wij hier hebben en zich zouden aanpassen dan was het al veel anders.
Verder is het niet te hopen dat wij deze mensen ook nog hier krijgen buiten alles wat nu al hier is of nog komt.
 
In Nederland hebben ze mij weleens bestolen, hier in cz maken ze weleens wat lawaai (maar dat doen middelbare scholieren wel vaker), ze maken wel netjes ruimte als ik de tram uit wil.

Af en toe zijn ze wel beetje opdringerig met "Chanele" parfums aan mij te proberen verkopen...

Zal verder geen oordeel vellen: leven en laten leven...
 

Ad Verschoor

Donateur
Amnesty: Tsjechië blijft Roma-kinderen afzonderen

Tsjechië heeft geen gehoor gegeven aan een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om gezonde Roma-kinderen niet langer apart te zetten op school. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.


Het hof oordeelde in 2007 al dat Tsjechië moest ophouden gezonde Roma-kinderen op scholen voor kinderen met lichte geestelijke stoornissen te plaatsen, maar volgens Amnesty heeft het land hier geen gehoor aan gegeven. Minder dan drie procent van de bevolking is Roma, maar de jonge Roma vormen bijna dertig procent van het leerlingenbestand op de scholen voor kinderen met een handicap. Zelfs op normale scholen worden de Roma-kinderen volgens Amnesty gescheiden van de rest van de klas.

”De (...) segregatie van Roma-kinderen is een gruwelijk voorbeeld van systematische vooroordelen”, zei Salil Shetty van Amnesty. “Kinderen worden al op jonge leeftijd op school blootgesteld aan discriminatie. Laten we het beestje bij de naam noemen: dit is simpelweg racisme.”

Het Tsjechische ministerie van onderwijs zegt aan het probleem te werken. Vorig jaar nam het aantal Roma-kinderen op de speciale scholen al af met elf procent, aldus het ministerie.

Bron: nd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Apartheid en laster jegens Roma in Slowakije en Tsjechië

De Europese “waakhond” heeft vandaag Slowakije en Tsjechië op de vingers getikt vanwege het gebrek aan voortgang bij het opheffen van apartheid jegens Roma-kinderen op scholen en het bestrijden van haatzaaitaal gericht tegen de armste minderheid van Europa.

In een rapport over Slowakije heeft Nils Muiznieks, de gecommitteerde van de Raad van Europa voor Mensenrechten, de chronische, grondige apartheid toegepast tegen Roma-kinderen op scholen en het hoge aantal uitvallers uit het onderwijs.

Bron: krapuul.nl
 

kuurgast

Donateur
Weten jullie nog dat in juni 2013 die grote rellen en betogingen waren in Tsjechië tegen de Roma's?
Kom er zojuist achter dat dit begonnen is op een speelplaats en de aanstichtster was een jong zwanger niet-Roma meisje met haar vriend. Bron romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Gesteriliseerde Roma blijven in de kou staan

Mensenrechtenactivisten hopen dat het besluit van de Tsjechische regering om excuses aan te bieden aan Romavrouwen die in het verleden gedwongen sterilisatie ondergingen, gevolgd wordt door buurland Slovakije.
10 jaar later.......
Tsjechische parlementsleden stellen wetsontwerp op ter compensatie van vrouwen die gedwongen zijn gesteriliseerd.

Na vele jaren van pleitbezorging konden vrouwen die illegaal waren gesteriliseerd zonder hun vrije en geïnformeerde toestemming eindelijk door de Tsjechische staat een vergoeding van 300.000 CZK (11.600 EUR) worden toegekend door een wet die door parlementsleden was voorgelegd van over het politieke spectrum: de ANO-beweging, de Tsjechische sociaal-democratische partij (ČSSD), de christen-democraten (KDU-ČSL) en TOP 09. De wetgeving zou van toepassing zijn op vrouwen die illegaal werden gesteriliseerd zonder hun geïnformeerde toestemming tussen 1 juli 1966 en 31 maart 2012.

Zodra de wet van kracht wordt, hebben vrouwen drie jaar de tijd om een vergoeding aan te vragen. Sterilisatie in strijd met de wet wordt door de wetgevers als volgt opgevat: "elke medische procedure ter voorkoming van vruchtbaarheid waarvoor geen geautoriseerde persoon toestemming heeft gegeven" of waarvoor toestemming is verkregen door schending van de wettelijke voorschriften voor het stoppen van de vruchtbaarheid, of "onder omstandigheden" dat het de persoon onmogelijk maakte om vrijelijk toestemming te geven zonder fouten, of dat de mogelijkheid om vrijelijk toestemming te geven zonder fouten ernstig verstoorde. "

Gemanipuleerde sterilisaties

Sterilisaties die werden uitgevoerd zonder de vrije en geïnformeerde toestemming van een vrouw kwamen veelvuldig voor in zowel Tsjechië als Slowakije, vooral tijdens het communistische regime. Artsen steriliseerden sommige moeders zonder dat ze het wisten, of exploiteerden situaties waarin de vrouwen aan het bevallen waren en pijn deden om hen ertoe te brengen formulieren te ondertekenen die 'instemden' met dergelijke procedures.
Maatschappelijk werkers dwongen vrouwen ook om hun 'toestemming' voor dergelijke procedures te ondertekenen door te dreigen hun bestaande kinderen weg te nemen. "De vrouwen die op die manier werden gemanipuleerd, vormen één groep. Anderen werden gesteriliseerd tijdens keizersnedes", zegt mensenrechtenactivist Gwendolyn Albert.

Niet alle vrouwen die zonder hun toestemming waren gesteriliseerd, waren Roma's. De niet-Roma vrouwen die vaak werden getroffen, kwamen uit grote gezinnen of sommige gevallen waren ouder.
De veronderstelling was dat de oudere vrouw eerder een kind met een handicap zou bevallen. Over het algemeen kwamen de meeste vrouwen die waren gesteriliseerd zonder hun vrije en geïnformeerde toestemming uit meer verarmde omstandigheden.

Nieuwsserver iDNES.cz meldt dat naar schatting 400 slachtoffers van illegale sterilisatie van toepassing zullen zijn en in aanmerking komen voor vergoeding. Het totale betaalde bedrag zou 120 miljoen CZK (4,7 miljoen EUR) bedragen.

Het kabinet beoordeelt nu de factuur die aan het lagerhuis is voorgelegd. Als de regering geen bezwaar maakt tegen de ontwerpwetgeving, beslist het Parlement over de aanneming ervan.
Bron romea.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Er gebeuren ook mooie dingen in Tsjechië om de Roma's te helpen, zoals bv onderstaande artikel.
Dagelijks nieuwsberichten over het leven van Roma's op romea.cz/en/news/czech.


Eenmaal vervolgd, hebben de salesianen gedurende 30 jaar in de op twee na grootste Tsjechische stad programma's georganiseerd voor Roma-kinderen die anders zijn dan alle andere.

In Ostrava, Tsjechië, weten de salesianen dat hun geloof in God anderen kan helpen om een goed en nuttig leven te leiden, en al drie decennia dienen de monniken daar zowel niet-Romani als Romani-kinderen, inclusief het bezoeken van hen die in residentiële hotels wonen . Hun inspanningen werpen hun vruchten af.

De katholieke salesianen van Don Bosco (SDB) begonnen als de Sociëteit van St. Franciscus van Sales, opgericht in 1859 door Giovanni Bosco, een Italiaanse priester, om zich te concentreren op de zorg voor kinderen en jongeren, vooral voor degenen die in moeilijke omstandigheden leven. De eerste salesianen arriveerden in 1927 op het grondgebied van wat nu de Tsjechische Republiek is, werkend in het dorp Fryšták u Zlína, en tegen 1934 hadden ze een tweede huis in Ostrava aan de Vítkovická-straat gevestigd.

De kerk van Sint Josef, gemaakt van gewapend beton, werd toen gebouwd in een toenmalige arbeidersnederzetting vol kinderen, evenals een grote speeltuin met sportvelden en faciliteiten voor recreatieve activiteiten. Pater Jiří Caha SDB, directeur van de plaatselijke salesiaanse gemeenschap die het huidige centrum runt met zijn "oratorium" (de salesiaanse term voor een inloopcentrum voor jongeren), "Don Bosco Ostrava", is een opvoeder en priester, en hij vertelde Romani vod'i magazine dat toen het centrum voor het eerst werd geopend: "Driehonderd jongens per dag kwamen naar het plaatselijke oratorium!"

In 1950 stopten de communistische machten echter alle activiteiten door mannelijke kloosterorden, namen hun gebouwen en eigendommen in beslag en stuurden de salesianen en leden van andere ordes naar kampen waar ze werden opgesloten. Pas in de jaren negentig konden de salesianen terugkeren naar hun werk in Ostrava.

Tegenwoordig werkt hun 50-koppige team daar met kinderen, bestaande uit vier monniken, burgerpersoneel, verschillende medewerkers en vrijwillige jongeren. Samen produceren ze een scala aan activiteiten die in ieder geval in Ostrava in geen geval beschikbaar zijn voor Roma-kinderen.
Lees gehele artikel in Engels op romea.cz.
 

kuurgast

Donateur
Politiegeweld tegen Roma in Tsjechië, zoals bij George Floyd

In Tsjechië haalde een zaak van politiegeweld tegen een Roma de krantenkoppen. Een video van Teplice, die circuleert op sociale netwerken, toont een jonge, schijnbaar gewonde man die op de grond wordt vastgehouden door drie politieagenten.


Een van de agenten zit aan de voeten van de gedetineerde. De andere agent knielt op zijn schouders en nek omdat hij weigert te kalmeren, ook als hij niet meer beweegt en duidelijk niet meer kan praten. De laatste politieagent loopt langs hen heen. "Hij zal hem stikken", zegt een van de vrouwen in de video.
Even later kunnen de paramedici alleen de dood vaststellen van de man die tot de Romani of Roma-gemeenschap behoort.

De politie zei later dat de man stierf aan een overdosis drugs. Het brute gedrag van de agenten werd echter niet beschouwd als een aanleiding voor de dood van de man. "De actie tegen een veelpleger die onder invloed van verdovende middelen auto's in zijn omgeving sloopte, is conform de wet uitgevoerd", aldus de politie op Twitter.

Een door de rechtbank bevolen autopsie zei dat er geen verband was tussen het optreden van de politie en de dood van de man, die volgens het proces-verbaal onder invloed van verdovende middelen was. Een dokter zei dat een overdosis drugs waarschijnlijk de doodsoorzaak was.

De politie zei maandag in een persbericht dat politieagenten hadden ingegrepen bij de vechtpartij tussen twee mannen in Teplice. Ze brachten ook een video-opname uit waarop de twee mannen wankelend op straat te zien waren en vochten voordat de politie arriveerde.


Toen een politiepatrouille ter plaatse kwam, lag een van de mannen gewond op de grond. Daarna werd hij agressief en beet volgens een van de tussenkomende politieagenten.

Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček heeft het optreden van de politie verdedigd.
“Wie onder invloed van verdovende middelen de wet overtreedt, moet rekening houden met politie-interventie. Dankzij politie-inspanningen staat Tsjechië in de top 10 van veiligste landen ter wereld", twitterde Hamáček.

Mensen die beweren het slachtoffer te hebben gekend, betwisten de bevindingen van de autopsie. Parallellen met de zaak van George Floyd, die vorig jaar bij een politie-interventie om het leven kwam, zijn evident.
Volgens de Roma-advocaatwebsite Romea.cz zal deze zaterdag om 14.00 uur een protest worden gehouden in Teplice. Teplice ligt dicht bij de grens met Duitsland.
De etnische groep van de Roma of Sinti en Roma is naar schatting de grootste minderheid in Tsjechië. Het wordt geschat op 250.000 tot 300.000 mensen.

Bronnen oa romea.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz + tydenikpolicie.cz.
 

kuurgast

Donateur
Raad van Europa roept op tot onderzoek naar de dood van een man na een politie-operatie in Teplice.

De Raad van Europa in Straatsburg heeft Tsjechië gevraagd om onmiddellijk, grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de omstandigheden rond de dood van een man na een politie-operatie afgelopen zaterdag. Dat heeft een woordvoerder van de secretaris-generaal van de Raad van Europa woensdag bekendgemaakt in een persbericht. De video-opname van het proces was verontrustend en riep veel vragen op, zei het.

In Teplice, in het noorden van Tsjechië, stierf een lid van de Roma-minderheid nadat hij met geweld was gearresteerd. Op een video van een getuige is te zien hoe een politieagent zijn knie op de nek van de man drukt. Verschillende NGO's zien parallellen met de George Floyd-zaak in de VS. De politie ontkent enig vergrijp. Het voorlopige resultaat van de autopsie toonde geen enkel verband tussen zijn dood en de politie-operatie, zei een politiewoordvoerster. Een overdosis drugs wordt beschouwd als een mogelijke doodsoorzaak.

De Tsjechische premier Andrej Babiš en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček stonden achter de betrokken politieagenten.
"Je hebt honderd procent mijn steun", zei Babiš.
Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
-------------------------------------------------------
GIBS: Politie in Teplice heeft geen misdaad begaan.

De Tsjechische inspecteur-generaal van de veiligheidsdiensten (Generální inspekce bezpečnostních sborů - GIBS) ziet op dit moment het gedrag van de politieagenten die zaterdag in Teplice ingrepen tegen het Roma-gemeenschapslid Stanislav Tomáš niet als een misdaad. De agenten gebruikten geweld tegen de 46-jarige en boeiden hem terwijl hij voorover op de grond lag, onder meer door op zijn nek te knielen.
"Volgens een voorlopig autopsierapport werd de man ervan verdacht te zijn aangetast door een vreemde substantie van de amfetaminelijn, en autopsie onthulde pathologische veranderingen in de kransslagaders van het hart", zei de politie in een persbericht.

Inmiddels zijn nieuwe videobeelden van een omstander online gezet.
Deze nieuwe beelden zijn gefilmd vanuit een andere hoek en zijn langer. De man in de video slaat met zijn vuisten op een auto, slaat vervolgens twee keer met zijn hoofd op de auto voordat hij op de grond valt.
Bron oa romea.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechië: gerechtigheid voor slachtoffers van gedwongen sterilisatie​

De Tsjechische senaat stemde op 22 juli 2021 voor compensatie van duizenden Roma-vrouwen die tussen 1966 en 2012 onrechtmatig werden gesteriliseerd. Dat gebeurde in opdracht van de Tsjechoslowaakse en later de Tsjechische autoriteiten.

In het voormalige Tsjechoslowakije werden duizenden voornamelijk Roma-vrouwen gedwongen formulieren te ondertekenen waarmee ze toestemming gaven voor hun sterilisatie. ‘Vaak gebeurde dat terwijl ze aan het bevallen waren of herstellende waren van een keizersnede’, zegt Barbora Černušáková van Amnesty International. ‘In veel gevallen werd hen niet verteld waar ze mee instemden. Dit is een grove schending van hun rechten, waaronder het recht om vrij te zijn van marteling of mishandeling.’

Vorm van marteling of mishandeling​

De speciale VN-rapporteur voor foltering gaf aan dat de sterilisaties neerkomen op een behandeling die indringend en onomkeerbaar is. Wanneer ze geen therapeutisch doel hebben en het gebeurt zonder informatie te geven en zonder toestemming, dan is het een vorm van marteling of mishandeling, wat is verboden volgens artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Zoals gedocumenteerd door het European Roma Rights Centre, werd de sterilisatie van deze Tsjechische vrouwen vaak tegelijkertijd uitgevoerd met keizersneden of kregen vrouwen formulieren te tekenen om ermee in te stemmen op het moment dat ze veel pijn hadden of bang waren tijdens de bevalling. Het kwam echter ook voor dat Roma-vrouwen zich lieten steriliseren na bedreigingen dat hun kinderen zouden worden opgesloten of hun uitkering zou worden ingetrokken.

‘Eindelijk gerechtigheid’​

‘De uitslag van de stemming zal eindelijk de weg vrij maken voor gerechtigheid voor de slachtoffers van onwettige sterilisaties. Decennialang hebben deze vrouwen moeten leven met het trauma waaraan ze zijn blootgesteld door toedoen van de autoriteiten, maar ze hebben de strijd voor hun rechten nooit opgegeven’, zegt Černušáková.

Excuses en vergoeding​

Na jarenlang campagnevoeren, bood de Tsjechische regering in 2009 al haar excuses aan voor de onwettige sterilisaties. Een vergoeding werd de vrouwen echter ontzegd en een gang naar de rechtbank was niet mogelijk vanwege de verjaringstermijn.

Elena Gorolová, die gedwongen werd gesteriliseerd, voerde jarenlang campagne voor gerechtigheid: ‘De schadevergoeding betekent veel voor mij. Hoewel de regering zich in 2009 verontschuldigde, was dat niet genoeg. Wat me op de been hield, waren de andere vrouwen die gesteriliseerd werden en daarmee moesten leven.’

Duizenden slachtoffers​

Volgens de Tsjechische Ombudsman zijn in het voormalige Tsjechoslowakije duizenden Roma-vrouwen gesteriliseerd. Het door de Senaat aangenomen voorstel voor schadevergoeding geldt voor iedereen bij wie dit tussen 1966 en 2012 onrechtmatig is uitgevoerd.

De nieuwe wet voorziet in een procedure voor vrouwen om een schadevergoeding aan te vragen. Slachtoffers van onwettige sterilisaties komen in aanmerking voor een vergoeding van omgerekend zo’n 12.000 euro die binnen drie jaar na inwerkingtreding van de wet moet worden aangevraagd bij het ministerie van Gezondheidszorg. Ze moeten bewijs te leveren ter ondersteuning van hun claim, een beschrijving van de zaak, inclusief de naam van het ziekenhuis waar de onrechtmatige sterilisatie is uitgevoerd.

‘De strijd is nog niet voorbij’​

‘Geen enkel geldbedrag zal ons de kans op kinderen teruggeven, maar de compensatie is belangrijk voor gerechtigheid. In al die jaren is er veel gebeurd. We werden ouder en sommigen van ons zijn overleden, maar ik hield mezelf voor: je kunt dit niet zomaar laten bestaan’, zegt Gorolová. ‘De strijd is nog niet voorbij. Onze groep vrijwilligers zal nu mensen helpen om het bewijsmateriaal voor te bereiden en hun aanvragen voor schadevergoeding in te dienen. Het zal niet makkelijk zijn, maar deze vrouwen verdienen het.’

Onwettige sterilisaties vonden plaats in een context van wijdverbreide discriminatie van Roma. Dit beïnvloedt tot op de dag van vandaag hun leven: Roma ervaren achterstelling in het onderwijs, discriminatie bij het vinden van werk of huisvesting: een voortdurende discriminatie op basis van hun afkomst.

Bron: amnesty.nl
 
Na meer dan 10 jr mijn firma in het vol met zigeuners gedeelte...
De enige oplossing is mentaliteits verandering ,als je ouders het niet nodig vinden om door te leren,als je omgeving streetwise talenten belangrijker vinden,Als misdaad beloond ,of niet bestraft wordt. Dan maakt een zak met geld het nog erger. Als het waar is en niet gemanipuleerd... dan zou ik dit geld in vorm van een opleiding geven.
Mischien amnesty opleidingen ,ipv amnesty bonus manager collecte.
 
Roma-vluchtelingen uit Oekraïne kwamen in Moravië terecht. En daar vonden ze raakvlakken

Sinds het begin van de Russische invasie hebben meer dan vier miljoen mensen Oekraïne verlaten. Er zijn ook Roma onder hen en sommigen van hen gingen naar Tsjechië. Ze vonden hier ook hulp van Tsjechische Roma en raakvlakken. Letterlijk.


Eerst zochten ze hun toevlucht in Polen, maar daar hadden ze geen werk. Een twaalfkoppige groep Roma-vluchtelingen kwam terecht in het Moravische dorp Němčice nad Hanou. Vier zussen en hun acht kinderen ontvluchtten de stad Kremenchuk in de regio Poltava. In Tsjechië worden ze bijgestaan door Kumar Vishwanathan, die jarenlange ervaring heeft met de integratie van de Roma-minderheid.

De groep wordt opgevangen door de 48-jarige Naděžda, de oudste van de zussen. Volgens de wetten van de Roma is zij nu verantwoordelijk voor de hele groep. "Meneer Kumar heeft ons veel geholpen. We vertelden dat we echt een baan nodig hadden, dat we een kleine baby hadden van vier maanden oud. Ze hebben ons eten en kleding gegeven en daar zijn we erg dankbaar voor", zegt Naděžda.

Haar jongere zus Nataša voegt eraan toe dat in Polen de opvang voor Oekraïense vluchtelingen bijna vol zit, vooral in hun werk. Dat is de reden waarom de lokale vrijwilligers hen zouden hebben doorgestuurd naar Tsjechië.

Ze hadden zo'n onmiddellijke en enorme hulp helemaal niet verwacht. En het feit dat de Tsjechische Roma zo snel contact met hen opnemen, is een grote verrassing voor hen. "Elke ochtend zijn ze aan de telefoon, ze vragen wat we nodig hebben, waarmee ze ons kunnen helpen", legt Nataša uit. Communiceren met deze groep Roma-vluchtelingen is geen probleem voor de medewerkers van Ostrava's Mutual Coexistence, een organisatie die de Roma helpt, gebouwd door Kumar Vishwanathan. Ze hebben geen tolk nodig. Zelf spreken ze zonder problemen Romani.

"We zitten vol met Roma over de hele wereld. We hebben dezelfde wetten van leven en spreken. We begrijpen elkaar en helpen elkaar altijd. Wij zijn Oekraïense Roma in Oekraïne, er zijn Tsjechische Roma in Tsjechië, maar de regels en wetten zijn hetzelfde van toepassing', legt Naděžda uit. Haar woorden worden bevestigd door Květa Horváthová, een maatschappelijk werker bij de organisatie, die voortdurend praat met Naděžda in Romani. "Een Roma leert een Roma altijd kennen, ze praten altijd. Ik denk dat de Oekraïense Roma blij zijn met een Tsjechische Roma hier, dat ze hem kunnen vertellen over hun problemen en gevoelens", beschrijft Horváthová de situatie.

Het gezin vond onderdak in een voormalige spaarbank, ter beschikking gesteld door een plaatselijk echtpaar. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing, dus het is zaak om woonruimte voor de langere termijn te vinden. Maar dan zullen ze waarschijnlijk uit elkaar moeten. Maar iedereen wil zoals gewoonlijk bij elkaar blijven.
"We zijn een familie, we moeten bij elkaar blijven. Ik ben de oudste en ik ben verantwoordelijk voor ze allemaal. We zullen je smeken om te slagen. Of in ieder geval om dicht bij elkaar te zijn, om kalm te zijn. Wij volwassenen gaan aan het werk. Maar hoe zit het met de kinderen? We moeten weten dat ze naar elkaar kunnen gaan om te controleren. Zo werkt het voor ons”, zegt Naděžda.

Een baan vinden is van het grootste belang voor Naděžda en haar zussen. Het zijn allemaal kokkinnen die over de hele wereld hebben gewerkt. Hun vakgebied is de voorbereiding van grote recepties, feesten en soortgelijke evenementen. Maar zoals ze zeggen, ze zullen geen baan kiezen. Ze zullen dankbaar zijn voor alles. Zelf waren ze werkzaam in Oekraïne, een van haar dochters is een universitaire student geesteswetenschappen. De andere twee meisjes hebben de middelbare school afgemaakt. Tegenwoordig studeren ze ook, maar dan online vanuit Oekraïne.

Kumar Vishwanathan wijst erop dat de maatschappelijke benadering van vluchtelingen in de loop van de tijd zal veranderen. De aanvankelijke bereidheid en solidariteit zullen beginnen af te nemen en de kritische blik die hoort bij het toekennen van de veronderstelde voordelen aan deze groep kan naar voren komen. "Dit is een kans voor ons om te leren hoe we kunnen helpen, maar ook hoe we met haat om kunnen gaan. Alsof mij iets is overkomen, zodat andere mensen mij ook met respect zouden behandelen”, zegt Vishwanathan.
Naděžda heeft het ook over respect, in verband met de oorlog: “Het is allemaal volkomen nutteloos. Hij viel ons land binnen, de man. Hij wilde ons meenemen. Ik ben een Roma-vrouw die al 48 jaar in Oekraïne woont. Ik ben daar geboren, ik ben daar gedoopt en niemand heeft ooit tegen me gezegd: je bent een Roma-vrouw! We zijn een vreedzame natie, we houden van anderen."

In 1997 begon Vishwanathan de Ostrava Roma te helpen, die door de overstroming van alles beroofd waren. En net als vijfentwintig jaar geleden ziet hij nog steeds soortgelijke verhalen bij Oekraïense vluchtelingen. "In 1997 waren het ook vluchtelingen. Vluchtelingen uit het water. Ze bedachten alleen wat ze droegen", zegt hij.
Hij herinnert ons eraan dat er in die tijd soortgelijke zorgen waren over het vinden van voedsel, kleding of onderdak. En toen kwamen de problemen. "Mensen hebben petities geschreven, zelfs Roma, zelfs tegen hen. Ik denk dat we in dezelfde situatie komen, maar het is een andere groep, enorm, wat niet gemakkelijk is in Tsjechië. Omdat er aan de ene kant een enorme behulpzaamheid en bereidheid is, maar aan de andere kant, zoals men zegt dat de rijken de hongerigen niet geloven, zien we de verschillende toespelingen waarmee deze mensen te maken hebben. Het spijt me zo, "voegt Vishwanathan eraan toe.

bron: seznamzpravy.cz
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur

Duizenden slachtoffers​

Volgens de Tsjechische Ombudsman zijn in het voormalige Tsjechoslowakije duizenden Roma-vrouwen gesteriliseerd. Het door de Senaat aangenomen voorstel voor schadevergoeding geldt voor iedereen bij wie dit tussen 1966 en 2012 onrechtmatig is uitgevoerd.

De nieuwe wet voorziet in een procedure voor vrouwen om een schadevergoeding aan te vragen. Slachtoffers van onwettige sterilisaties komen in aanmerking voor een vergoeding van omgerekend zo’n 12.000 euro die binnen drie jaar na inwerkingtreding van de wet moet worden aangevraagd bij het ministerie van Gezondheidszorg. Ze moeten bewijs te leveren ter ondersteuning van hun claim, een beschrijving van de zaak, inclusief de naam van het ziekenhuis waar de onrechtmatige sterilisatie is uitgevoerd.
Tot nu toe hebben 275 slachtoffers een vergoeding ontvangen voor illegale sterilisaties

In totaal heeft het ministerie van Volksgezondheid sinds vorig jaar 630 verzoeken ontvangen, waarvan driekwart in behandeling is genomen.

Roma-organisaties en organisaties voor de bescherming van de mensenrechten riepen afgelopen zomer op om de toekenning van schadevergoeding aan te passen. Ze klaagden over het niet naleven van de wettelijke termijn voor schikking en het niet erkennen van ander bewijs dan medische documentatie. Ze wezen erop dat het na tientallen jaren versnipperd, verloren of beschadigd is en dat de wet ook andere documenten toestaat.

Lucie Fuková, regeringsvertegenwoordiger voor Roma-minderheidsaangelegenheden, wil zich wenden tot haar Slowaakse tegenhanger over mogelijke compensatie voor interventies die in de tijd van de gemeenschappelijke staat in Slowakije zijn uitgevoerd. De vrouwen die in Slowakije woonden, wonen nu in Tsjechië en zijn Tsjechisch staatsburger, maar ze kunnen geen compensatie aanvragen omdat de procedure in Slowakije is uitgevoerd.

Bron ceskenoviny.cz.
 
Bovenaan