Infrastructuur skigebieden

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Even een snelle goochelvertaling met plannen voor komende jaren:

Burgemeesters in het Reuzengebergte willen skigebieden verbinden met kabelbanen en hellingen.

Herlikovice - Benecko
verbinding van het gebied Benecko - Kejnos complex met twee varianten van de nieuwe kabelbaan Benecko - Přední Žalý naar Herlíkovice en vandaar over de rand van Žalý door een skihelling of een skipad.

Spindleruv Mlyn
verbinding van de parkeerplaats in Dolní Mísečky met de kabelbaan over Mechovinec naar de gebieden Horní Mísečky en Labská, tweerichtingsverbinding van de Stoh-skipiste met Svatý Petr via twee paden

Cerny Dul - Cerna hora - Luciny
tweeweg-kabelbaanverbinding vanaf de top van Černá hora naar Lučiny en de verbinding van Černý Důl via een stoeltjeslift naar de Mirror Bend op de helling van Černá hora en de ski-paden tussen Janské Lázně en Černý Důl

Malá Úpa
het verbinden van de gebieden Pomezní Boudy en U Kostela via ski-paden met de aankomst van skiërs uit Portášky, in de tegenovergestelde richting van de skibus naar Velká Úpa, Pec pod Sněžkou of Janské Lázně

Harrachov - Rokytnice
onderlinge verbinding van beide centra door een tweerichtingskabelbaan over de bergkam nabij Janovy Skála inclusief de verbinding van Studenov met Vilémov / Paseky

Vitkovice in Reuzengebergte
drie kleinere skigebieden Aldrov, Vurmovky en Jizerka verbinden met nieuwe ski-routes

Volgens een studie is Spindleruv Mlyn van plan om de Stoh-skipiste samen te voegen met het nabijgelegen skigebied in Svaty Petr via twee skiroutes. Aan de andere kant van het resort verbindt de nieuwe kabelbaan Dolní Mísečky, waar een grote parkeerplaats is, met de hellingen in Horní Mísečky en het skigebied Labská. De kabelbaan van Dolní Mísečky zou volgens een variant leiden naar de top van Mechovince, volgens de andere naar het zadel boven de Harrach Rock.

“We zijn nu volledig gericht op het verbinden van St. Peter en Medvedin en al het andere is op het tweede naar derde spoor. Nu is het niet actueel voor ons ”, zegt René Hroneš, directeur van het skigebied Špindlerův Mlýn.

Een belangrijk project in het oostelijke deel van het Reuzengebergte is de kabelbaan van Černý Důl op de helling van Černá hora, aangevuld met nieuwe skiroutes tussen Janské Lázně en Černý Důl. In de toekomst kunnen bezoekers van Velká Úpa de skipistes in Malá Úpa bereiken door te skiën vanaf het bovenste station van de kabelbaan Portášky naar Spálený Mlýn in Dolní Malá Úpa, vanwaar skibussen naar Pomezní Boudy gaan.
Bron idnes.cz.
 
Aan geld zal het denk ik niet liggen. Skiareál Špindlerův Mlýn heeft grote sponsoren, is al jaren als één van de eerste pistes open en als laatste dicht. Prijzen zijn ook hoger geworden in de jaren (als je online en op tijd bestelt scheelt het wel honderden kronen).

Het heeft denk ik meer te maken met planning, vergunningen en simpelweg de hoeveelheid werkzaamheden.
Van de plaatjes in deze post: https://www.tsjechie.net/forum/threads/stoeltjesliften.18948/page-3#post-456036
Is alleen het stuk meest links klaar. En dat was al in seizoen 2017/2018.

Wat ze nog willen realiseren:
- twee/drie nieuwe (lange) pistes. Vergt dus kapwerkzaamheden.
- de pistes moeten uitkomen bij parkeerplaats P1, waar een nieuwe parkeerplaats van twee verdiepingen gebouwd moet worden.
- daarbij ook twee nieuwe liften: aan één kant een 10-persoons gondel, aan de andere kant een 6-persoons stoeltjeslift.

Nog verder in de toekomst, heeft lagere prioriteit, deels ook door kuurgast in een eerder bericht geschreven:
- lift van Hromovka naar top Svaty Petr.
- verbinding van Svaty Petr met piste Stoh middels twee paden.
- verbinding vanaf Dolní Mísečky naar Horní Mísečky en Labská

Als dat allemaal klaar is, is wel vrijwel alles(op een paar kleine pistes na) in Spindleruv Mlyn verbonden. Maar dat zal ook nog wel een jaar of 10 duren.

Concurrentie heeft Spindleruv Mlyn natuurlijk vooral van het gebied Černá hora - SkiResort ČERNÁ HORA - PEC en die zijn ook onderweg om de gebieden met elkaar te verbinden.

Edit:
Nog wat informatie gezocht. Op mapy.cz kwam ik dit tegen: https://en.mapy.cz/s/jesofupose
Met daarbij de volgende nieuws artikelen (november 2019):
https://krkonossky.denik.cz/zpravy_...ojeni-medvedina-a-svateho-petra-20191120.html
https://www.novinky.cz/cestovani/clanek/propojeni-skiarealu-je-nejbliz-spindleruv-mlyn-40304928

Wat feiten:
- het hele project zou 1 miljard kronen (zo'n 40 miljoen euro) kosten, meeste in Tsjechische bergen ooit.
- het zou het gebied uitbreiden naar 40 km piste
- positieve milieu effecten beoordeling is binnen, echte bouw begint daarmee komend jaar!
- ook bedoeld om verkeer in de stad te verminderen (deze nieuwe parkeerplaats is namelijk aan het begin van de stad)
 

kuurgast

Donateur
De geplande aanleg van de Nová Skalka-skipiste in Ještěd was de afgelopen dagen in de media.

De Čmelák-vereniging bereidt een fysieke blokkade voor in geval van geplande kap van meer dan zes hectare bos.
"Gebrek aan water, opwarming van de aarde, ramp met schorskevers - dit zijn allemaal problemen waarvoor we onze bossen in de best mogelijke conditie moeten houden en niet onnodig moeten kappen", zegt Jana Bujoková, directeur van Čmelák. "Als bomen worden gekapt voor papier en het bos wordt herbebost, hebben we er niets tegen. Maar zonder compensatie een gezond bos kappen om een kleine groep mensen te vermaken en de winst van één bedrijf - dus daar hebben we een fundamenteel probleem mee."
Ze eisen dat TMR voor elke gekapte hectare twee nieuwe plant.

Volgens TMR, dat Ještěd huurt, is het project echter al voorbereid en vereist het een veeleisende goedkeuring. "We hebben het Nová Skalka-project met het beste geweten voorbereid en aangepast aan de eisen van experts om aan de huidige strenge eisen van het milieu te voldoen en een duurzame manier te tonen om dit skigebied met een rijke traditie fundamenteel nieuw leven in te blazen", legt TMR Liberec-directeur Čeněk Jílek uit.
Volgens hem is de omvang van de ingrepen in de overwegend sparrenmonocultuur, die vervangen gaat worden door weidevegetatie, afgenomen. "Bovendien zullen we, als onderdeel van compenserende maatregelen, een deel van de ongebruikte skipistes bebossen en hebben we andere gebieden die belangrijk zijn voor het behoud van waterrijke habitats volledig uitgesloten van het plan. In totaal zullen we bijna drie hectare bosopstanden aanplanten en behouden en we zijn bereid om verdere maatregelen te bespreken, ”voegde Jílek toe.
TMR bereidt ook andere maatregelen voor. Er komen nieuwe infiltratiebaden en de verouderde verlichting van de F10-skipiste verdwijnt. Volgens Jílek omvat de investering de bouw van geavanceerde sneeuwkanonnen, die zelfs bij hogere temperaturen sneeuw kan maken.
TMR heeft eerder verklaard dat als de Nová Skalka-skipiste niet kan worden geopend, ze Ještěd zal verlaten. "Het skigebied Ještěd in zijn huidige vorm is op de lange termijn niet houdbaar. Het bedrijf heeft gedurende het seizoen 150 mensen uit Liberec en omgeving in dienst.
Bron liberecka.drbna.cz.
 
Zie nu op deze website: http://www.lanove-drahy.cz/?page=proj
Dat de nieuwe liften bij Spindleruv Mlyn weer een jaar zijn opgeschoven: seizoen 2022/2023 moeten ze klaar zijn. De winter over 3 jaar dus.
Blijkt wel weer hoe groot deze klus is.
Volgens de website is het weer een jaar opgeschoven: seizoen 2023/2024
Ik heb even gezocht maar ik kon geen nieuwsbericht vinden hierover. Misschien dat @kuurgast die wel kan vinden ?
 

kuurgast

Donateur
Skigebieden in Tsjechië hebben 750 miljoen CZK geïnvesteerd in de ontwikkeling, aldus de vereniging.

De exploitanten van binnenlandse winterresorts hebben 750 miljoen kronen in hun ontwikkeling geïnvesteerd. Enkele geplande projecten moesten echter worden uitgesteld vanwege de pandemie. Oorspronkelijk waren de skigebieden dit jaar van plan om een record miljard kronen te investeren. Dit werd op de online persconferentie van 21 april verklaard door de voorzitter van de Association of Mountain Resorts of the Czech Republic (AHR) Kateřina Neumannová en de directeur van AHR Libor Knot. Het staatsagentschap CzechTourism zal voor de winter buitenlanders naar Tsjechië lokken, goed voor 17 miljoen CZK.
Bron ceskenoviny.cz.
 
Wederom is het grote project in Spindleruv Mlyn een jaar opgeschoven.
Op de site http://www.lanove-drahy.cz/?page=proj staat nu seizoen 2024/2025.

Als je in dit topic terugleest zie je dat het oorspronkelijke plan 2020 was als einddatum. Duidelijk niet gelukt ;) daarna is het alleen maar verschoven.
We zullen zien.

Het meest recent nieuwsbericht wat ik kan vinden is deze:
Helaas een paywall.
Ze zouden april dit jaar beginnen met de werkzaamheden aan de parkeergarage. Ik heb nog niet gevonden of ze daadwerkelijk bezig zijn :)
 
Laatst bewerkt:
Ik was nog even aan het zoeken over nieuws betreft de bouw van het project in Spindleruv Mlyn.
Twee redelijk recente berichten heb ik gevonden.

1. van 20 december 2022

Dit bericht is een interview met zakenman Rattaj van TMR groep. Ze hebben 25% van de aandelen van het skigebied in Spindleruv Mlyn.
Het interview gaat over verwachtingen van het skiseizoen, prijsstijgingen, sneeuw, toekomst ivm klimaatverandering. Ook nog wat over Ještěd en over andere landen.
Maar dus ook een stukje over het project.
Vertaald met google translate:
De bouw zou in 2017 starten, nu is het 2022 en je bent nog niet begonnen. Waarom?
Omdat we nog steeds geen toestemming hebben.

Van Nationaal Park Krkonoše?
Nee, dat is helemaal geen probleem met het nationale park. Daar waren we het vrij snel over eens, we hebben een compromis gevonden. Een manier om het technisch aan te sluiten zodat zowel natuurbehoud als de technische nuances van het project geaccepteerd worden. Er werd zelfs een oplossing gevonden met de stad.

Er zijn veel partijen bij betrokken. Nu hebben we te maken met het grootste probleem met landeigenaren die op zo'n vreemde manier eigenaar zijn geworden, ik zou het een beetje vergelijken met speculanten.

Denk je dat iemand daar bewust grond heeft gekocht en nu voor problemen zorgt?
Als hij het heeft gekocht, maar het op de een of andere manier in het landfonds heeft geruild. De dingen die Špindlerův Mlýn overkomen zijn verbazingwekkend, het is het ene probleem na het andere.

Met andere woorden, je moest bouwen op land dat van de staat was, en nu hebben ze een particuliere eigenaar en kun je het niet met hem eens worden.
Het is niet helemaal op zijn land, maar hij wordt geraakt door zijn land. Het is erg ingewikkeld en ik wil het hier niet uitleggen.

Ik wilde alleen maar zeggen dat we voor ons, als investeerder, klaar zijn om te bouwen in het voorjaar. Het probleem is dat elke keer dat er iets wordt opgelost, er een ander en nog een ander probleem verschijnt, dat nog zes jaar aansleept. Het is niet onze schuld, ook al klinkt het als een excuus. We wilden de verbinding zo snel mogelijk en zo snel mogelijk bouwen.
Lijkt er dus op dat alles klaar staat om te beginnen komend voorjaar. Maar er liggen nog wat landeigenaren dwars.
Ook zegt hij in het interview nog dat het project wordt gezien als grote mislukking van de TMR groep, omdat het nog niet af is.

2. van 2 november 2022

Interview met Jílek, een lid van de raad van bestuur van TMR. Gaat over energieprijzen, maken van kunstsneeuw bij temperaturen boven 0 (Snowfactory), over Ještěd en uitbreidingen daar. Ook nog een beetje over de World Cup in Spindleruv Mlyn.
Een klein stukje over het bouwproject:
Hoe staat het met het plan om de campussen Medvědín en Svatý Petr met elkaar te verbinden in Špindl?
Er is nog geen werk, maar we willen over een paar maanden beginnen. Het hele evenement wordt gewaardeerd op 1,3 miljard kronen. Als het goed is, moet het binnen drie jaar helemaal af zijn.

Wat betekent de verbinding voor Špindlerův Mlýn?
Aan beide zijden van het resort worden nieuwe skipistes en kabelbanen gebouwd, waardoor ons skigebied en de hele Špindlerův Mlýn aantrekkelijker worden. Deze investering zal de skimogelijkheden en veiligheid van onze klanten fundamenteel vergroten.
Kortom: als het meezit gaan ze echt beginnen na het winterseizoen en is het af voor winterseizoen 2024/2025.
 
Ik vond net deze pagina: https://www.skiareal.cz/informace/o-nas/projekt-propojeni
Met google translate is de hele historie wel aardig te lezen.

Belangrijkste updates:
04/2022
Er is een gezamenlijke vergunning afgegeven - bestemmingsplan en bouwvergunning voor het gebouw (onderdeel van het aansluitplan) genaamd: "Špindlerův Mlýn - skiterminal P1" - waardoor de bouw van een gebouw met een parkeerplaats, ruimten voor dienstvoorzieningen, waaronder de bouw van een brug over de rivier de Elbe en via weg II/295.

10/2022
Er is een definitief besluit genomen over de locatie van de constructie "Špindlerův Mlýn - verbinding van gebieden", inclusief het besluit over het gebruik van het land - d.w.z. bevestiging van de mogelijkheid van de locatie en aanleg van nieuwe skipistes, kunstmatige sneeuwkanonnen en kabelbanen.

01/2023
Er is een definitief besluit genomen over de permanente beperking van de PUPFL, uitgevaardigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken met een permanent beperkingsgebied van 22,16 ha, waardoor de voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering van het plan voor de aanleg van afdalingen kunnen beginnen . Deze werken zijn gestart op 21/01/2023.
 
Ze zijn daadwerkelijk begonnen met de afdalingen. Als je Spindleruv Mlyn binnenrijdt zie je (bij huidige P1, vlak voor de Norma supermarkt) links en rechts de pistes verschijnen. Er zijn al vele bomen gekapt. Boomstronken lagen deels op P1.
 
Laatst bewerkt:
Bron: https://www.skiareal.cz/resort/skiareal-live

Vertaalde tekst:
FIETSPARK SPINDL - GESLOTEN
In de komende weken zullen veld- en bosbouwwerkzaamheden in St. Peter beginnen aan stabilisatiemaatregelen met betrekking tot de voorbereiding van de verbinding tussen de campussen St. Peter en Medvědín. Het grootste deel zal plaatsvinden in het gebied van de paden van het plaatselijke fietspark, waarvan de veilige en comfortabele werking zo fundamenteel beperkt zal zijn dat het Špindl Bikepark dit seizoen helaas niet in gebruik zal worden genomen .
 
Deze winter worden gedeeltes van de nieuwe pistes in Špindlerův Mlýn in gebruik genomen ! Ook zijn bestaande pistes verbeterd.
Samenvattend:
- Nieuwe rode piste genaamd Přehradní, beginnend aan de top van de Hromovka lift. Ongeveer halverwege ga je terug naar de bestaande piste. In de toekomst ga je via deze piste omlaag naar de nieuwe liften. Deze nieuwe route is nu 1750 meter lang.
- De blauwe piste bij Svaty Petr is op verschillende stukken verbreed. Ook zijn bochten vloeiender gemaakt. Vooral goed te zien aan de top van de Hromovka lift.
- Bij Medvedin is een nieuwe piste genaamd Lesní. In de toekomst kan je hiermee naar de nieuwe liften. Nu is het een klein breed stuk, die uitkomt op de bestaande blauwe piste genaamd Vodovodní.
- Vodovodní was voorheen slechts een smal pad die van Mísečky naar het beneden station van Medvědín ging. Alleen in gebruik met voldoende echte sneeuw. Dit pad is nu twee keer zo breed geworden en er is een modern kunstsneeuw systeem toegevoegd. Hierdoor is het een echte blauwe piste geworden.

bron: https://blog.gopass.travel/cs/letosni-zimu-to-ve-spindlerove-mlyne-nepoznate/
Engelse vertaling:

Preparations are in full swing! Already this winter, you can ride new slopes in Špindlerův Mlýn. You can look forward to a whole range of news.​

Parts of two brand new slopes will be prepared for skiing, as well as a major expansion of the existing ones. All this supplemented by the most modern snowmaking systems. Investments in campus development currently amount to 300 million crowns.

general-view-on-the-side-of-Saint-Peter

The project of connecting the Špindlerův campuses Svatý Petr and Medvědín has been talked about for a long time. However, after years of preparatory work and the necessary permitting processes, it was finally implemented this year. Already this season, thanks to 2350 m of new tracks and generous modifications to the existing ones, you can treat yourself to more space while skiing and a significantly better sports experience.

News in Hromovce and in St. Peter

So what specifically awaits you in Spindle? Let's start at the Hromovka upper station, where you won't recognize it this year. It is precisely in these places that the brand new red slope starts , which was named "Přehradní" , and which leads from there to the future cable car terminal connecting Svatý Petr and Medvědín. This new red piste has a wonderful profile and will be really fantastic to ski on, even though it won't be possible all the way down this year. At about halfway, the skiers join the existing tourist route, which we have modified so that everyone from the Přehradní ski slope can comfortably get back to the lower Hromovka station. This will create a completely new route more than 1750 meters long,which will significantly expand and improve the skiing possibilities in Špindl.. Modern technical snowmaking in this new part of the ski resort is a matter of course.

https://blog.gopass.travel/wp-content/uploads/2023/09/sjezdovky-v-Spindli-gopass.jpg
skating-in-Spindli-gopass
TOP-skateboard-in-Spindli-gopass
sledding-in-Spindli-gopass
slopes-in-Spindli-gopassThat's not all. The most popular and thus the busiest blue slope on the St.Petersburg side of the ski resort has undergone a major expansion. This consists in the removal of wood and in the landscaping of both the existing straight parts and, above all, the many sharp turns. Until now, these have often functioned as a kind of "bottle neck", i.e. a place where skiers are dangerously concentrated in a very small space. Modrá is now overall straighter, up to 50 meters wide, with several open, clear and safe turns. All skiers will certainly appreciate this change.

Spindle-blue-Saint-Peter-under-Thunderbolt new-slopes-Spindleruv-Mlyn-gopass

Transformation of Vodovodní and the new slope on Medvědín

Even the bear side is not left behind. This year, too , a new ski slope with technical snowmaking was built here , which will soon serve as part of the connection from Medvědín to Hromovka and to St. Peter. It's called "Lesní" and already this year you can ride it by turning from the red slope , from where you will be able to cut arcs on a 50 m wide track up to the point where it crosses the Vodárenská slope, after which you will return to the Medvědín cable car. However, even this new route has already been completely built further, up to the location of the future cable car terminal.


link-slopes-Spindl-gopass

Forest-new-slope-gopass
Spindlerum-Mlyn-new-slopes-gopass

https://blog.gopass.travel/wp-conte..._-ktera-letos-dostane-i-zasnezovaci-srchy.jpg
https://blog.gopass.travel/wp-content/uploads/2023/09/Spindlerum-Mlyn-nove-sjezdovky-gopass.jpgThe list of news still does not end here. The route known as Vodovodní, which until now served more as a departure route connecting Mísečky with the Medvědín lower station, has undergone a complete transformation. The path, which could only be skied on when there was enough snow, became twice as wide. Essentially a completely new full-fledged blue slope with modern technical snowmaking. Due to the popularity and busyness of the blue tracks, it will have snowmaking priority.

spindl-nova-sjezdovka.png

Betreft de nieuwe liften.
Volgens de goed geinformeerde site http://www.lanove-drahy.cz/?page=proj
Zijn ze pas volledig af bij start wintersportseizoen 2025/2026.
Ik verwacht dat ze in 2024 beginnen, waarschijnlijk dan eerst met het parkeerdek etc. De basis daar van zal er toch moeten zijn voor ze de beginstations van de liften kunnen maken. Normaal gesproken kunnen ze liften in 1 zomerseizoen (2025 dan) wel neerzetten.
Dit project is al heel vaak verschoven, dus of ze 2025/2026 halen is nog maar de vraag. Echter zijn volgens mij wel (vrijwel) alle vergunningen binnen en is het natuurlijk positief dat nu de pistes er al zijn.
 
Laatst bewerkt:
Als toevoeging op bovenstaande is er een nieuw artikel geplaatst over hoe het eea. is aangepakt.
Met ook wat nieuwe foto's en een video.
De video is hier te zien: Het artikel hier: https://blog.gopass.travel/cs/co-se-delo-ve-spindlu-aneb-jak-se-stavi-sjezdovka/
Hierbij de Engelse vertaling via google translate:

What happened in Spindle or how the ski slope is built​

OCTOBER 11, 20231926 MINUTES
spindl-nova-zjazdovka-gopass.jpg

We have already revealed the wonderful news about two completely new slopes in Špindlerův.

But how is such a slope actually built, and what all must be observed during its creation? Take a look with us behind the scenes of a project that has no analogues in the Czech mountains.

Protection of the nature

The most important factor influencing the entire process is that the Špindlerův Mlýn Ski Resort is located in the Krkonoše National Park and its protective zone. Therefore, all planned modifications had to be consulted in advance with representatives of the KRNAP Administration. In addition, in accordance with the legislation, it was necessary to prepare an environmental impact study, the so-called EIA, for the entire project and to find a variant acceptable to all parties involved.
The protection of nature is our top priority and we do everything to minimize interference with it. For example, we reduced the area that had to be deforested by 60% compared to the original plans, and we fully respect the rules resulting from the EIA study when carrying out individual works.
René Hroneš, director of Špindlerův Mlýn Ski Area

Everything has its rules

The first step towards a new safe slope is the implementation of the so-called forest stabilization measures. It was essentially a "thinning" of the vegetation along the route of the future slopes, which took place many months in advance. Its aim was to ensure the strengthening and stability of the trees, which until now stood in the middle of the forest, and which now, after the final removal for the slopes, found themselves in the open, exposed to difficult weather conditions. Of course, the procedure for this activity is also fixed. When harvesting parts of forest stands, but also when widening sharp turns on existing slopes, the work had to be planned with regard to the spring and autumn growth of trees. The observance of all forest stabilization measures was overseen by a special biological supervisor.
The slope, which has been deforested and cleared of large stones, must then be leveled and modeled as approved in the project. It is at this stage that the final relief of the slope is created. In some parts, it was created by experienced employees of the ski resort and professional supplier companies. In other so-called no-interference zones, where dredging is not possible, the form and slopes of the slope had to remain almost unchanged. To ensure that the slope is stable and that the soil on it does not erode, water drainage channels are used, which are implemented across the slope at regular intervals.
The next step in the preparation of downhill areas is their greening. Even this has strict conditions set by experts from the KRNAP Administration . The entire surface of the slopes was first sown with grass seed and then mulch was spread. The use of a particular type varies by location and altitude. As a result, some parts of the new slopes are already turning green with new grass.

Ant work

All work on the extensive project of connecting the northern and southern slopes of Špindlerův Mlýn is carried out by specialized companies in close cooperation with the employees of the area, with the assistance and under the regular scrutiny of nature protection authorities. The construction equipment always moved only in previously reserved corridors so as not to damage the meadows where, for example, the legally protected bluebell grows. And what if the collision of technology with nature could not be avoided? A frugal solution was always found. Transplanting rare plants or even moving an entire anthill was no exception. All of this, of course, again under the expert supervision of nature conservationists.
As you can see, building a state-of-the-art ski facility in the middle of nature is about collaboration, finding thoughtful compromises and careful planning. But everyone will benefit from the result in the long run. The benefit of the changes for this season and the future connection of the areas will not only be greater comfort and safety for skiers, but also fewer cars in the city or more ecological operation of the area.

@ forum beheer: is het een idee om de titel van dit topic te veranderen in "Nieuwe infrastructuur" of iets dergelijks ?
 
Ik vond weer een artikel over Spindler.
Door de vertraging en het oplopen van allerlei kosten wordt het gehele project nu geschat op 1,3 miljard kronen. Terwijl het voor corona werd geschat op 750 miljoen kronen.
Het bedrijf moet het daardoor spreiden over meerdere jaren. Het is niet mogelijk voor ze om het in korte termijn te financieren.
Ze kijken ook naar aanpassingen van het project. Het nieuwe plan is dat de liften niet beginnen op het dak van de nieuwe parkeergarage, maar "op de grond" . De "parking terminal" wordt nog wel genoemd, dus die lijkt er wel te komen. Misschien komt die dan toch later.

Volgens de site lanove-drahy staan de liften nog steeds op seizoen 2025/2026. Dat zou betekenen dat het komend jaar en het jaar erna gebouwd wordt. We zullen zien of dat gaat lukken. Volgens het artikel hebben ze wel expres dit jaar zo veel mogelijk gewerkt aan de nieuwe pistes, zodat dit al gebruikt kan worden door skiërs en snowboarders. Terwijl, als ik het goed begrijp, dit voorheen ook in het plan zat om alles in 2 jaar klaar te krijgen.

Bron: https://www.newstream.cz/leaders/ve...rene-hrones-reditel-skiarealu-spindleruv-mlyn

Engelse google translate:

Two slopes have been added in Špindl. But the construction of the connecting terminal will be delayed, says the director of the Ski Area​

The project of connecting the Svatý Petr and Medvědín campuses is a historical vision that was created under the previous operator at the turn of the millennium. In 2006, real thinking and projecting began. This gave the plan a concrete form, which means connecting the areas with two cable cars. The project was included in the master plan in 2012. "Due to a significant increase in price, we now had to rework the project and otherwise phase it out, because the costs would have risen from 750 million to 1.3 billion," says the director of the Špindlerův Mlýn campuses, René Hroneš.


In those years, Melida from the TMR group was not yet the operator of the area. How did you develop the project after taking over the premises?

Our company Melida took over the project and continued to fulfill this vision. When we got to a more concrete stage, an EIA study had to be prepared. That was a run for several years. To obtain the necessary stamps and permit procedures within the national park.

And how is the project progressing?

In 2018 and 2019, we reached a specific stage of finished projects and timetable. We had a selected general contractor and the entire project was calculated at 750 million crowns.


What exactly did the connection project contain in the final?

At that time, the plan was to implement the construction within two years. We should have been able to fulfill that, but covid-19 came and the season that was not. Subsequently, everything became more expensive, the energy crisis, the war in Ukraine, inflation and other complications came. So we got into a situation where the project had to be recalculated and the investment increased to 1.3 billion crowns from the planned 750 million.

Two new slopes are ready for this season. What preceded it?

At the end of last year, we obtained all the necessary permits. In January, we deforested areas for two new slopes. Due to the enormous increase in the budget, however, the original schedule of works is no longer based on the possibility of financing. That is why we had to re-phase the entire project and before this season we are investing 300 million crowns, which will go into the completion of new slopes and the installation of snowmaking so that three kilometers of new slopes will be ready before the start of the season. We wanted to bring as many visible innovations as possible to our skis in the very first phase of the project.

Did you also work on modifications to existing tracks?

Yes. We have significantly expanded both blue slopes, which are traditionally the busiest and most popular. And because they were overloaded, we completely changed the blue slope in St. Peter, which is the busiest. We also fundamentally changed the blue one on Medvědín, which until this year was dependent only on natural snow, so we installed a snowmaking system that will enable full operation. Skiers will recognize the changes immediately.


So how does it currently look with the giant project of connecting the Svatý Petr and Medvědín campuses with a new transfer terminal in the Elbe valley?

In this case, it is a huge investment that we are not able to handle within the planned two years and we have to spread it over a longer period of time. As I mentioned earlier, we invested 300 million this year, but the investment in the complete project has increased enormously due to external reasons. In addition to the amount of costs, we are limited by the fact that we have a ceiling on the company's indebtedness and thus limited financing options. We have to phase it here so that we borrow some and earn the rest ourselves.

So will the project be modified in any way to reduce costs?

We are currently dealing with the fact that, as the project was originally developed, it cannot be realized in the current macroeconomic situation. That is why we are talking about how we could build cable cars and slopes as quickly as possible, so that it would bring a financial effect. The new plan is that the ends of the slopes and the lower station of the cable cars will be on the ground, and not on the roof of the parking terminal.

Is Špindl infrastructurally ready to accommodate an even greater number of skiers who will visit the new and existing slopes?

We have expanded the tracks, so the safety and comfort of skiing will improve even more. The accommodation capacity of Špindl is somewhere between 13 and 16 thousand beds, so the capacity is enormous. The city, on the other hand, is struggling with the fact that attendance is not growing, but stagnating. Our goal is to reverse this trend and make Spindle a holiday resort. Two to three five-star hotels should be built in Špindlerův Mlýn in the foreseeable future. It's about getting clients for a longer stay and not just for one-day skiing. This would also free up the parking spaces occupied by these skiers.


How does Špindl want to compete with the alpine slopes that Czech skiers have come to love and many prefer over domestic slopes?

We really cannot compete with the alpine resorts in terms of the height of the mountains or the number of kilometers of slopes. On the other hand, everyone only has one leg and if you ski twenty kilometers a day on four slopes or on two hundred tracks, it doesn't matter, because you can't handle more anyway.

So what is the advantage that you want to convince skiers to start going to the Krkonoše Mountains more?

It is primarily about the available distance from Prague, the Central Bohemian Region and other larger cities. The Krkonoše Mountains can be mastered both for day skiing and for weekend skiing. This is definitely not the type of trip that could be taken to Austria.

What about the prices? Many skiers already say that it often works out cheaper abroad than staying in the highest Czech mountains.

I would dare to oppose that, because we also do business in Austria, we know the market there and we know how much it costs there. The costs of Austrian centers for their own business are in many ways lower than in the Czech Republic. For example, in energy prices, but the mantra that a week of skiing in the Alps is significantly cheaper than in the Giant Mountains is not true. Except that you would stay thirty kilometers from the site with a carton of pilsner and food bought at home at a discount. But that is not the type of stay and skiing that we offer in Špindl. In addition, we offer ski passes with dynamic prices that allow you to find cheaper days. But it needs to be planned. It's the same as with plane tickets. They are much more expensive directly at the airport than when bought ahead of time.
 

kuurgast

Donateur
Het nieuwe plan is dat de liften niet beginnen op het dak van de nieuwe parkeergarage, maar "op de grond" . De "parking terminal" wordt nog wel genoemd, dus die lijkt er wel te komen. Misschien komt die dan toch later.
Melida sluit als Tsjechische tak van Tatry Mountain Resorts, gekoppeld aan de financiële groep J&T Group, een parkeergarage in de toekomst niet uit. Echter niet direct in de incheckterminal, maar een stukje ernaast op het inmiddels lege plein. Volgens de verklaring van het hoofd van het skigebied Špindlerův, René Hroneš, voor Špindlerovsk noviny, kan de parkeergarage later worden gebouwd, hetzij door het bedrijf, de stad of een andere entiteit.
Bron novinky.cz.
 
Bovenaan