Roma's in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
jein, dwz er bestaat kinderaftrek, zoals dat vroeger in NL ook bestond.

Maar de hoogte van de sociale uitkering (werkloosheid) hangt af hoeveel kinderen je hebt.

Overigens:die uitkering krijg je niet gratis, je moet een tegenprestatie leveren, per gemeente verschillend. doe je dat niet dan is de uitkering op absoluut minimum (hoewel veel mensen dat nog te veel vinden)
Hier (40753) geldt 20 uur per week voor de gemeente werken (sneeuw ruimen / plantsoenen onderhoud / hout kappen en dat soort dingen. De uitkeringsgerechtigden zijn te herkennen aan een groen veiligheidsvest terwijl de mensen van de gemeente in een oranje vest lopen)


Fokpremie: die bestaat nog in NL maar hier? die opmerking slaat dus als een penis op een drumstel!
 
sociale uitkering ,betaalde zwangerschapsverlof ,veel woorden voor hetzelfde
fok premie ,de zigeuners die ik persoonlijk ken vinden het logisch om meer kinderen te nemen.
zodat men meer geld krijgt van de staat.
maar ik moet toegeven dat er meer andere manieren gecombineerd worden
als je het goed doet en net onder het sociale minimum blijft met bijv 3/4 kinderen
(Přídavky na dítě - Kalkulačka) heb je minimum 24230 kc/maand.
tel daarbij op de huur die betaald wordt ,de stravenky en de andere verborgen dingen.
kun je hier goed rondkomen.


penis op een drumstel is dus positief ,daar wordt hij alleen maar groter van
 
Tanvald bereidt zich voor:
Morgen is de begrafenis van de jonge Roma man die oudejaarsavond op een verlaten plek in de buurt van de spoorlijn tussen de Desna en Tanvald werd gedood.

Wij wisten helemaal niet hoe laat de begrafenis vandaag zou zijn maar het toeval was dat dat net ten tijde van onze terugreis was. Langs de hele route zijn we veel (verkeers-) politie tegen gekomen, mede omdat de stoet voor een groot gedeelte langs de 14 ging, de drukste weg van en naar het Reuzengebergte. Zo te lezen hebben er zich geen vervelende incidenten voorgedaan.

Tanvald.jpg
bron: ceskatelevize
 

kuurgast

Donateur
Het artikel over de begrafenis staat op ceskenoviny.cz/news waar sprak is van een 63 jarige buurtbewoner als dader.
Wist dus zelf nog niet dat er zoveel Slowaakse Roma's naar Tsjechië zijn verhuisd.
(Al heeft dit niets met verhaal van eerdere opmerking over de politie te maken.) ;)
 
Ik merk bij mijn tsjechische schoonfamilie ook een sterke antipathie tegen de roma. Ikzelf zou een roma wel accepteren als persoon, als hij mij en mijn familie maar met respect behandelt. Niettemin is het natuurlijk zo dat nog steeds het overgrote gedeelte van de roma niet echt zichzelf van de goede kant laten zien. Het is ook een beetje een verhaal van 2 kanten: zo lang de roma hun gedrag niet verbeteren en weigeren te integreren, weigeren de tsjechen de roma te accepteren, plus andersom natuurlijk: de roma redeneren "ik wordt toch al met de nek aangekeken dus wat maakt het nou allemaal uit". Petje af voor elke roma (man of vrouw, meisje of jongen) die alle stormen van afkeer en discriminatie en vooroordelen trotseert, en toch gaat studeren en een carierre probeert op te bouwen! Toch??
 

kuurgast

Donateur
Onderzoek toont sterke anti-Roma gevoelens aan onder Tsjechische kinderen.
Ongeveer een derde van de 12 - tot 15-jarige kinderen zeggen dat ze nooit een Roma vriend zouden hebben, terwijl 40 procent van hen deel zou nemen aan een anti-Roma-demonstratie in hun stad. Dit zijn enkele van de bevindingen van een onderzoek onder meer dan 1400 basisschoolleerlingen in Tsjechië.
Lees meer op radio.cz/en.
 
Dit soort onderzoeken zegt mij nooit zoveel. Belangrijk om te weten hierbij is HOE deze enquetes worden afgenomen bij kinderen....... Meestal gebeurt dit dmv een formulier uitdelen in een klas en dan laten invullen................. en je vriendjes kijken dus mee ............... :zwijg:
 

kuurgast

Donateur
Kan wel zijn PiekERaar maar als je dagelijks het nieuws volgt in de Tsjechische media en de discussies leest denk ik dat het onderzoek wel overeen komt met de werkelijkheid.
 
Neonazi's Tsjechië leveren slag met politie

Honderden rechts-extremisten zijn in de Tsjechische plaats Ceske Budejovice slaags geraakt met de politie. De neonazi's trokken zaterdag naar een plek waar Roma wonen.

De extremisten riepen anti-Romaleuzen, gooiden met straatstenen en staken afvalcontainers in brand. De politie gebruikte traangas tegen de relschoppers. Zeker zeven mensen raakten gewond. Tegen de avond waren 28 neonazi's opgepakt.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Zeker 75 mensen gearresteerd na anti-Roma protesten

m1mx5iha27u3_sqr256.jpg

Foto: AFP

Leden van extreem-rechtse bewegingen hielden zaterdag demonstraties in zeven steden in Tsjechië. Dat meldt de BBC.
In sommige steden gooiden de demonstranten met stenen naar de politie en moest de politie traangas gebruiken om de menigte in bedwang te krijgen.
De grootste ongeregeldheden waren in Ostrava en České Budějovice. Daar weken de demonstranten van de aangegeven route af en probeerden ze gebieden met veel Roma te bereiken.
Er wonen in Tsjechië naar schatting 250.000 tot 300.000 Roma-zigeuners, veelal in grote armoede.

Bron: Nu.nl
 
Ik denk dat de media ook schuldig zijn aan anti-Roma gevoelens. Onlangs werden er cijfers gepubliceerd waarin vermeld werd hoeveel de Roma's per jaar aan staatsgelden krijgen (uitkeringen, subsidies etc.).
Dit werkt als een rode lap op een stier bij een groot gedeelte van de bevolking.

De Roma zelf maken zich met hun gedrag ook niet geliefd.

Deze combinatie zorgt ervoor dat het uit de hand loopt.
 
Als de media alleen maar feitelijk bedragen weergeven, kan je ze toch onmogelijk mede de schuld geven aan de onlustgevoelens die leven bij een deel van de bevolking? Je moet de schuld bij de verantwoordelijken (lees: de politiek) leggen en nooit bij de boodschapper. Het is wat anders als de media aan stemmingmakerij doen door er allerlei zaken bij te slepen waarvan het waarheidsgehalte discutabel is.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch ultrarechts viseert de Roma
De aanloop naar de verkiezingen voor het Europese Parlement in Tsjechië begint inmiddels dreigende vormen aan te nemen. Ultrarechtse partijen en hun neonazistische aanhangers hebben het voorbije jaar in Tsjechië een ongekend groot aantal anti-Romademonstraties georganiseerd.

Peter Blasic . 21 april 2014
  • 22juni2013NeonazimarsinDuchcovdoorDanielaKantorovaCCBY-NC20.jpg
  • 22 juni 2013. Neonazistische anti-Roma-mars in het Tsjechische Duchcov.
De politieke platforms van extreemrechts in Tsjechië zijn expliciet racistisch en leggen een zware nadruk op het onderdrukken van de Roma. Door de electorale toestroom vanuit het politieke midden – mede als gevolg van de vele betogingen die extreemrechts in Tsjechië heeft georganiseerd– valt voor de komende verkiezingen een significant aantal stemmen voor extreemrechts te verwachten.

Tsjechische kiezers hebben nog maar recent hun stem uit mogen brengen in de landelijke verkiezingen. Hun opnieuw naar het stemhokje lokken, is dan ook geen geringe opgave. Maar het is zeer wel mogelijk dat Tsjechische kiezers hun West-Europese buren volgen en hun steun uitspreken voor partijen die zich afzetten tegen de huidige regering en bekend staan om hun xenofobe gedachtegoed.

Tsjechië is een etnisch homogene staat van tien miljoen inwoners en daardoor geen vruchtbare bodem voor de klassieke anti-immigratiepropaganda zoals die in het Westen verspreid wordt. Maar in alle gelederen heerst er een sterke en makkelijk oproepbare antipathie tegen de 300.000 Tsjechische Roma. Ultrarechts weet daar handig op in te spelen door de Roma-populatie als zondebok neer te zetten en massademonstraties te organiseren. In 2013 werden in de Tsjechische republiek zeker veertig anti-Romamarsen georganiseerd. Ook in 2014 zijn betogingen gepland.

Steeds meer “gewone” burgers
Opvallend is dat ultrarechtse activiteiten in Tsjechië niet langer alleen maar extremisten aantrekken. Steeds meer “gewone” burgers nemen deel aan betogingen en laten hun Roma-vijandige uitingen en gedachtegoed de vrije loop. Daarnaast nemen steeds meer Poolse, Duitse en Slowaakse ultrarechtse supporters frequent deel aan de Tsjechische protestmarsen.

Steeds meer “gewone” Tjsechen nemen deel aan betogingen en laten hun Roma-vijandige uitingen de vrije loop.

Verscheidene daarvan mondedn uit in zware rellen, waarbij rechtse demonstranten zich aan geweld te buiten gingen in de Roma-wijken van steden. Toch is er ook tegenwind, zoals bleek op 28 oktober 2013. De dag waarop de oprichting van het onafhankelijke Tsjechoslowakije herdacht wordt, is traditioneel een feestdag die door nationalisten en ultrarechts misbruikt wordt om een land vrij van alle niet–Tsjechen te eisen. Ook in 2013 vonden die dag diverse demonstraties plaats in Tsjechische steden. De opkomst van extreemrechtse en andere nationalisten werd echter geëvenaard, niet enkel door vele Roma die vreedzaam tegen racisme wilden demonstreren. Ook diverse – deels spontane – initiatieven van Tsjechen lieten een tegengeluid horen.

Vreemd genoeg worden geweldloze opponenten door lokale autoriteiten regelmatig van tegendemonstraties geweerd, omdat stadsbesturen naar eigen zeggen vrezen dat niet de neonazi’s maar de tegendemonstranten voor ongeregeldheden zouden zorgen.

Het Tsjechische Helsinki-comité heeft zich hierover uitgesproken en stelt dat het noodzakelijk is dat de wetshandhavers potentieel geweld in de kiem smoren door de demonstranten zo ver mogelijk van het doelwit van hun agressie vandaan te houden. Dat zou volgens het Helsinki-comité echter niet mogen worden bewerkstelligd door ‘het beperken of voortijdig afbreken van de vreedzame protestbijeenkomsten van Roma en anderen die besluiten om publiekelijk hun afkeer van neonazistische marsen te laten blijken’.

Volgens de Tsjechische afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet de overheid er alles aan doen om de ‘psychologische oorlogsvoering die door ultrarechts gevoerd wordt tegen Europa’s grootste en slechtst behandelde minderheid’ aan te pakken.

Electorale opmars
De anti-Romabijeenkomsten in Tsjechië worden op poten gezet door de leden van de Sociaal Rechtvaardige Arbeiderspartij (DSSS) en een daarvan afgescheiden fractie genaamd de “Tsjechische Leeuwen“. Hun politieke platforms zijn expliciet racistisch en leggen een zware nadruk op het onderdrukken van Roma.

Hun bijeenkomsten staan bol van geweld en neonazistische leuzen, genre ‘zigeuners naar de gaskamers’. De voorganger van de DSSS, de Arbeiderspartij, werd in 2010 door de rechter verboden omwille van haar neonazistische ideologie. Dat belette de partij evenwel niet zich onder een nieuwe naam voort te zetten.

Bij de laatste verkiezingen was de DSSS nog niet zo succesvol. De partij behaalde slechts één procent van de stemmen. Maar mede als gevolg van de vele betogingen die extreemrechts in Tsjechië heeft georganiseerd, is een toenemend aantal “gewone” burgers toegetreden tot de neonazipartij. Ze scanderen niet enkel provocerende leuzen, maar participeren ook actief in geweld tegen politie en Roma.

De electorale toestroom vanuit het politieke midden zorgt er volgens het European Roma Rights Centre (ERRC) voor dat politici worden aangespoord hun achterban te tonen dat ook zij hard willen optreden tegen Roma.

Op de plaatsen waar de anti-Romademonstraties plaatsvonden, hebben de lokale overheden een zero tolerance-beleid ingevoerd. Er is sprake van verordeningen die de persoonlijke vrijheden beperken en die enkel van toepassing zijn in Roma-buurten. Daarnaast werden verordeningen uitgevaardigd die gedrag verbieden dat als ‘typisch voor de Roma’ wordt gezien – zoals bijvoorbeeld in het openbaar buiten zitten.

Ochtendgloren
Een andere interessante ontwikkeling in Tsjechië is de opkomst van Usvit (‘ochtendgloren’) bij de parlementsverkiezingen van 2013. De partij van voormalig reisleider Tomio Okamura bestaat nog geen jaar, maar wist in de laatste landelijke verkiezingen bijna zeven procent van de stemmen te bemachtigen. Usvit deed het vooral opmerkelijk goed in de regio’s waar de anti-Romamarsen plaatsvonden.

De half-Koreaanse Okamura suggereerde onlangs nog dat de Roma hun eigen staat buiten de Tsjechische landgrenzen moeten vormen. In India bijvoorbeeld, waar hun voorouders vandaan komen. Hij steelt daarbij de extreemrechtse agenda – en wellicht de bijbehorende kiezers – maar neigt in andere opzichten veel minder ver naar rechts in het politieke spectrum.

Okamura werd in een enquête van januari 2014 genoemd als de meest betrouwbare Tsjechische politicus. Dat kan erop wijzen dat zijn partij in de komende Europese verkiezingen heel wat potentieel heeft. Analisten verwachten dat Usvit tot tien procent van de stemmen in de Europese Parlement verkiezing kan binnenhalen.

Zigeunerhaat bestrijden
Amnesty International roept de Tsjechische Republiek op haatmisdrijven gericht tegen Roma nadrukkelijk te monitoren en veroordelen.

Ongeacht of Usvit nu veel stemmen zal halen of niet, het anti-Romasentiment in Tsjechië zit diepgeworteld. Dat anti-Romaextremisme in Tsjechië nu zo manifest wordt, is niet enkel debet aan activiteiten op nationaal niveau, het wordt ook gevoed door een internationaal netwerk van haatgroepen. Zo werden het voorbije jaar meermaals websites van mensenrechtenactivisten in de hele Tsjechische Republiek gehackt door een white power-groepering waarvan de website is geregistreerd in Californië.

Op de sites van de mensenrechtenorganisaties in kwestie werd racistische inhoud geplaatst, vanuit hun adresboeken werden racistische e-mails verstuurd en de correspondentie van de gehackte e-mailaccounts is online gepubliceerd.

Volgens Amnesty International zijn het juist de grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden die heel Europa zouden moeten verontrusten. Amnesty vraagt een gecoördineerde Europese respons, bijvoorbeeld door zigeunerhaat EU-breed te erkennen als een fenomeen dat in alle lidstaten bestreden dient te worden. Amnesty roept de Tsjechische Republiek en de EU als geheel ook op haatmisdrijven gericht tegen Roma nadrukkelijk te monitoren en te veroordelen, met strenge handhaving en met bestaande juridische instrumenten, zoals de richtlijn Rassengelijkheid en het verdrag inzake cybercriminaliteit.

Overgenomen van:mo.be
 

kuurgast

Donateur
Heb een beetje gemengde gevoelens over dit artikel. Diverse delen zijn afkomstig van oudere artikelen ,zoals te lezen op romea.cz/en/news.
Op politiek gebied wordt er nu wel gekeken hoe de problemen op te lossen zijn ,zie radio.cz/de. De "geplande" betogingen van 2014 is tot nu toe alleen een op 1 mei in Ústí nad Labem.
Okamura werd in een enquête van januari 2014 genoemd als de meest betrouwbare Tsjechische politicus.
Dat was in 2013 maar in 2014 ziet het plaatje er anders uit zie schema op tn.nova.cz.

image-585996-thumbflex-djdq.jpg

Overzicht van Roma inwoners 2012.Bron:spiegel.de.
 
Laatst bewerkt:
Er zijn gelukkig ook Tsjechen die er anders over denken. Een Tsjechische vriend van mij die onlangs in het dorp is komen wonen legt de vinger op de juiste plek. Roma zijn niet geliefd en de kinderen worden niet geaccepteerd op school door de Tsjechische kinderen, dit komt voor. De oorzaak van deze afwijzing is gelegen in het de voorkomende misdragingen van Roma's. Een aantal misdraagt zich en het totaal wordt er op aangekeken. Dus de kinderen gaan niet naar school, ze krijgen later slechte baantjes als ze die al krijgen en zo blijven Roma underdogs. Hij zegt dat het probleem bij de basis moet worden aangepakt, goede scholing voor Roma kinderen zodat ze een betere start in de maatschappij krijgen en zich beter kunnen ontwikkelen, dan is het "Roma probleem" zo met een generatie opgelost. Ook heeft een bevriend Tsjechisch arts Roma kindjes geadopteerd en geeft ze zodoende een betere kans in de samenleving. De meer ontwikkelde Tsjech ziet dit heus wel. Voor rechts extremisten heb ik geen goed woord over, maar over het algemeen kun je toch wel zeggen dat dit soort mensen nou niet echt tot de intelligentsia behoort. Domme schreeuwers, hetzelfde zie je echter ook in Nederland en andere landen van de EU, in tijden dat het slecht gaat wordt er naar een zondebok gezocht. Zie ook Nazi Duitsland, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.
 
Ik heb geen goede ervaringen met zigeneurs.
99 % zigeneurs zijn mensen, die NIET willen werken.
Er waren en zijn veel problemen met deze mensen...

Ik heb ook geen goede ervaringen met Roma`s. Ik had jaren met roma`s in dezelfde wijk in Tsjechië gewoond en ik kan verhalen vertellen....Roma`s willen niet werken en ze maken alleen kinderen. Er zijn een paar Roma`s die werken maar 98% werken niet.
 

Vodnik

† In Memoriam
Hoeveel ken je er? niet alleen van veraf!! Als je 98% schrijft moet je er toch minstens 100 kennen en dat vraag ik me af.
Een generaliserende opmerking dus, maar dat hoor ik in NL wel vaker (niet alleen in NL overigens)


BTW, een posting uit maart 2006 citeren is wel erg oud (niet bepaald actueel)
 
Bovenaan