Wielersport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische deelnemers WK wielrennen 2015 voor elite/profs

Vandaag worden de wegwedstrijden gereden voor de dames, tijdens het WK wielrennen in Richmond. Onder de deelneemsters slechts een Tsjechische, te weten: Zuzana Neckarova.

Morgen (zondag) bij de heren is Tsjechie vertegenwoordigd met een compleet team van 7 heren, die zeker kansen hebben de wereldtitel mee naar huis te nemen. De ploeg bestaat uit:

96 BARTA, Jan
97 BUCHACEK, Tomas
98 HNIK, Karel
99 KREUZIGER, Roman
100 POLNICKY, Jiri
101 STYBAR, Zdenek
102 VAKOC, Petr
 

Ad Verschoor

Donateur
WK Wielrennen: Tsjechen spelen geen rol van betekenis

De Tsjechen hebben tijdens de WK wielrennen 2015 in Richmond, nauwelijks een rol van betekenis kunnen spelen.

Bij de dames is de enige Tsjechische deelneemster Zuzana Neckarova uitgevallen.

Bij de heren was het Zdenek Stybar, die op de laatste klim van de met keitjes belegde "Libby Hill" aanvalt. Helaas ligt het peloton op snelheid en is het onmogelijk weg te komen. Uiteindelijk is hij terug te vinden op een 43e plaats in de eindrangschikking.

De best geklasseerde Tsjech is Karel Hnik met een 41e plaats en Jan Barta en Jiri Polnicky eindigen resp. als 97e en 98e. De andere Tsjechische deelnemers, Kreuziger en Vakoc, zijn uitgevallen.
 
Oud-wereldkampioen Stybar rijdt zaterdag enige veldrit van seizoen

Bron: nu.nl - 01 december 2015

Drievoudig wereldkampioen Zdenek Stybar rijdt dit seizoen één veldrit. De Tsjech komt zaterdag aan de start in het Belgische Essen, kondigde zijn ploeg Etixx-QuickStep dinsdagavond aan.

"Als ik mijn conditie vergelijk met vorig jaar dan moet ik zeggen dat ik een beetje achterlig op schema", zegt de 29-jarige Stybar.

"Ik wil niet meer veldritten rijden zonder in vorm te zijn. Dat zou niet eerlijk zijn voor de organisatoren en fans."

"Het is een moeilijke beslissing omdat iedereen weet hoeveel ik van veldrijden hou", aldus de Tsjech, die zich na zaterdag zal gaan concentreren op de voorbereiding van het wegseizoen.

Stybar kroonde zich wereldkampioen veldrijden in 2010, 2011 en 2014, maar de laatste jaren gebruikte hij de cross vooral als voorbereiding op de wegwedstrijden.

Afgelopen seizoen won hij de Strade Bianche en de zesde etappe van de Tour de France.
 

Ad Verschoor

Donateur
Radomir Simunek Tsjechisch kampioen veldrijden 2016

Niet alleen in Nederland en België, maar ook in veel andere landen is het dit weekend tijd voor de nationale kampioenschappen veldrijden.


Hoewel de profs bijna overal zondag pas in actie komen, werden in Tsjechië de hoofdprijzen vandaag al verdeeld. Radomir Simunek pakte eindelijk zijn eerste nationale titel, na al drie keer tweede en drie keer derde te zijn geworden. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Radomir Simunek senior, die vier keer de nationale veldrittitel in Tsjechië bemachtigde.

Tsjechië
1.
cz.gif
Radomir Simunek
2.
cz.gif
Michael Boros
3.
cz.gif
Adam Toupalik
 
Belofterenner juicht te vroeg: weg goud!

Bron: ANP/AD 31 januari 2016

De Tsjechische veldrijder Adam Toupalik heeft zondag de wereldtitel bij de beloften verspeeld omdat hij zich vergiste in het aantal ronden. De negentienjarige coureur ging na vijf ronden al met beide handen in de lucht over de finishlijn maar besefte zich niet dat er nog een ronde gereden moest worden.

Pas nadat Toupalik voorbij was geraasd door zijn concurrenten, werd hem duidelijk dat hij er nog niet was.

De Tsjech ging in de achtervolging en knokte zich zowaar terug aan de kop van de race. In de eindsprint na zes ronden werd hij in een spannende eindsprint geklopt door de Belgische topfavoriet Eli Iserbyt. De onfortuinlijke Toupalik moest genoegen nemen met zilver.

at00.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Cancellara klopt Stybar in Strade Bianche

Fabian Cancellara heeft voor de derde keer de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Zwitser bleef in Siena de winnaar van vorig jaar, Zdenek Stybar, net voor.


Op de witte grindwegen van Toscane leek het een gevecht tussen wereldkampioen Peter Sagan, Cancellara en Stybar te worden. Zij vormden in de finale een elitegroepje met ook nog Gianluca Brambilla erbij.

Maar het was juist Brambilla die tot twee keer toe het hazenpad koos. Zijn laatste poging, op zo'n zes kilometer van de finish, leek te slagen. De Italiaan van Etixx kon het plein van Siena bijna ruiken, toen Cancellara samen met Stybar op het laatste steile klimmetje alsnog de aansluiting vond.

Het was aan de Tsjech om het ploegenspel af te maken, maar hij slaagde er in de smalle straatjes niet in om de Zwitser nog te passeren.

Brambilla mocht als nummer drie nog wel het podium op. Hij bleef wereldkampioen Sagan, tweede in 2013 en 2014, nog voor. De Tsjech Petr Vakoc reed naar de 5e plaats.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ritzege en leiderstrui voor Stybar in Tirreno-Adriatico

Zdenek Stybar heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen en is ook de nieuwe leider in de rittenkoers. De Tsjech van Etixx sprong op 3 km van de meet weg en hield stand tot de finish.


In de 207 kilometer lange etappe, met een door Paolo Bettini uitgestippelde finale, was het dringen geblazen op de slotklim, met steile stukken tot 18%.

864x486.jpg

Zdenek Stybar wint de tweede etappe in de Tirreno.

Niemand raakte echter weg en toen de top gerond was en er 3 km te gaan was, sprong Stybar weg. Achter hem werd er even geaarzeld en de Tsjech profiteerde optimaal. De Slowaakse wereldkampioen Peter Sagan eindigde op 1 seconde als tweede, net voor de Noor Edvald Boasson Hagen.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kans voor Stybar om Tirreno-Adriatico te winnen

Sneeuw dwarsboomt vijfde etappe in Tirreno
Na Parijs-Nice eerder in de week, is nu ook Tirreno-Adriatico genoodzaakt een etappe te schrappen. De organisatie deelde zaterdagmiddag op een speciaal ingelaste persconferentie, na de finish van de vierde etappe, mee dat er teveel sneeuw ligt bij de aankomstplaats Monte San Vicino.

De vijfde etappe, die de Koninginnerit werd genoemd, wordt derhalve niet verreden. Koersdirecteur Mauro Vegni gaf de veiligheid van de renners op als voornaamste reden.

Zdenek Stybar gaat maandag in de blauwe leiderstrui van start voor de relatief vlakke zesde etappe. De koers wordt dinsdag afgesloten met een tijdrit. Gelet op de vlakke voorlaatste etappe en de afsluitende tijdrit moet het voor Stybar mogelijk zijn om deze Tirreno Adriatico te winnen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar naar 2e plaats met kansen in afsluitende tijdrit

Greg Van Avermaet heeft de zesde etappe in Tirreno-Adriatico (210 kilometer van Castelraimondo naar Cepagatti) gewonnen en zich 'en passant' ontfermd over de leiderstrui. De Belg van BMC bevond zich in een kopgroep met een groot aantal kopstukken, onder wie klassementsaanvoerder Zdenek Stybar, en liet in een enerverende eindsprint wereldkampioen Peter Sagan net achter zich.


Van Avermaet gaat dankzij de vandaag verdiende bonificatieseconden morgen de afsluitende tijdrit over 10 kilometer in met een voorsprong van zeven seconden op Stybar en acht op Sagan. De 23-jarige Luxemburger Bob Jungels, in 2010 nog wereldkampioen tijdrijden bij de junioren, volgt op 21 seconden op de vierde plaats.
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar verliest Tirreno Adriatico in tijdrit

Zdenek Stybar, die zich een goede uitgangspositie had verworven om deze etappekoers te winnen, is daar niet in geslaagd. In de afsluitende tijdrit verloor hij bijna een minuut op de winnaar en kwam binnen in een 81e tijd. In het eindklassement ging hij van plaats 2 naar plaats 7 op 33 seconden van de uiteindelijke winnaar, de Belg Greg van Avermaet.
 

Ad Verschoor

Donateur
Petr Vakoc wint Brabantse Pijl

Petr Vakoc heeft zojuist de 56ste editie van de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De 23-jarige Tsjech van Etixx-Quick-Step sprong weg bij vier medevluchters op de slotklim in Overijse.


864x486.jpg

Petr Vakoc

Enrico Gasparotto kwam als tweede over de finish, enkele seconden voor Tony Gallopin. Michael Matthews/Bryan Coquard won de sprint van het uitgedunde peloton.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nové Město na Moravě - WK Mountainbike

In Tsjechië worden de Wereldkampioenschappen Mountainbike georganiseerd van 29 juni t/m 3 juli 2016. Het internationale event vindt plaats in Nové Město in Moravië. Diverse disciplines komen aan bod voor zowel dames als heren.


Het Tsjechische stadje Nové Město heeft al heel wat ervaring met grote evenementen en staat altijd garant voor spektakel en spannende races. De World Cup en het WK Biathlon in 2013 werden hier georganiseerd, wat een schot in de roos bleek te zijn. Nové Město werd vier maal uitgeroepen tot beste crosscountry-wereldbekerwedstrijd.

Het WK begint op woensdag 29 juni. Per dag zullen er maar 15000 tickets ter beschikking zijn. Tickets voor woensdag, donderdag en vrijdag kosten € 8,-. Zaterdag en zondag kost het € 20,- per dag om binnen te komen.
De Nederlandse veldrijder Mathieu van der Poel zal ook in Nové Město zijn voor het WK.

Het programma:

woensdag 29 juni

16:30 – 17:30 uur Cross-country Eliminator Kwalificaties
18:00 – 20:00 uur Cross-country Eliminator World Championships – Finale

donderdag 30 juni
18:00 uur Cross-country Team Relay

vrijdag 1 juli
15:00 uur Dames Juniors
17:00 uur Heren Juniors

zaterdag 2 juli
11:00 uur Heren Under 23
15:00 uur Dames Elite

zondag 3 juli
11:00 uur Dames Under 23
15:00 uur Heren Elite

Voor meer informatie: www.mtb2016nmnm.com
 

kuurgast

Donateur
Martina Sáblíková heeft zich gekwalificeerd om tijdens de zomerspelen in Rio Tsjechië te vertegenwoordigen op de weg.
Helaas voor Martina mag Tsjechië geen dames laten rijden tijdens de zomerspelen in Rio, want er kunnen maar 25 dames meerijden in de tijdrit volgens de officiële lijst van het UCI. Bij de mannen mogen wel 6 Tsjechen rijden, zie UCI.
Ze heeft veel energie en tijd geïnvesteerd om de tijdrit te mogen rijden en ze gaan het aanvechten bij het comité.

Bron oa rozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Nationaal Kampioenschap, Ind. tijdrit, Elite heren.
Datum: 23-06-2016
Afstand: 50 km in en rond Hodonin

Uitslag
1 Leopold König in 01h 08m 01.00s
2 Jan Bárta op 08.00s
3 Petr Vakoč op 49.00s
4 Tomáš Okrouhlický op 01m 46.00s
5 Josef Černý op 04m 29.00s

Nationaal Kampioenschap, Ind. tijdrit, Elite vrouwen.
Datum: 23-06-2016

Uitslag
1 Martina Sablikova in 32m 03.00s
2 Jarmila Machacova op 01m 10.00s
3 Aneška Drahotová op 02m 14.00s

Bron: dewielersite.net
 

Ad Verschoor

Donateur
Sablikova nationaal kampioen op de weg, Elite vrouwen
Datum: 25-06-2016

Uitslag

1 Martina Sablikova in 03h 10m 33.00s
2 Barbora Prudkova op 05m 28.00s
3 Martina Mikulášková op 07m 01.00s

Kreuziger kampioen Elite heren

Datum: 26-06-2016
Afstand: 185,4 km

Uitslag

1 Roman Kreuziger jr in 04h 45m 17.00s
2 Zdeněk Štybar op 04.00s
3 Martin Hunal op 52.00s
4 Petr Vakoč op 01m 04.00s
5 Jiří Polnický op 00.00s

Bron: dewielersite.net
 

Ad Verschoor

Donateur
Morgen start van WK Mountainbike

Mountainbike wereldkampioenschappen zijn een spectaculair evenement. Hoewel het de 27e wereldkampioenschappen zijn, is het de eerste keer dat ze in in de Tsjechische Republiek worden georganiseerd. Honderden mensen zijn betrokken bij de organisatie en zij zorgen ervoor dat de komende vijf dagen alles tot in de puntjes geregeld is.


Laten we eens kijken naar een paar interessante cijfers in verband met de organisatie van het kampioenschap.

De organisatoren zijn twee jaar geleden begonnen met de voorbereiding van de kampioenschappen. Het hele proces begon in 2014, direct na een vergadering in Lausanne, waarbij de Internationale Wielerunie (UCI) de organisatie van dit WK aan Nové Město nad Metuji had gegund. Meer dan 600 mensen zijn betrokken geweest bij de organisatie van de kampioenschappen, 207 van hen zijn vrijwilligers. De Veiligheid van personen en goederen zal worden bewaakt door 100 leden van veiligheidsdiensten, 50 politieagenten, 20 leden van een medisch team en 100 organisatoren.

De media hebben een enorme belangstelling voor de kampioenschappen: 140 journalisten uit de hele wereld zijn geaccrediteerd voor het evenement.

Vijf MC's zullen de toeschouwers door het hele kampioenschappen loodsen, waaronder Dan Jarvis van Engeland, die bij de meeste races in de World Cup-serie verschijnt, en ook verslag deed van de Olympische cross-country race in Londen in 2012.

De kampioenschappen hebben een budget van 36 miljoen CZK. Er zijn vier tribunes beschikbaar voor de toeschouwers, de grootste van hen ligt direct aan het stadion en heeft een capaciteit van 8.500 toeschouwers. Er zijn drie kleinere tribunes in de bossen rond het circuit, die in totaal plaats bieden aan 2000 mensen. Met een geldig bewijs kunt u plaatsnemen op de tribunes of vrij rondlopen rond het hele circuit. De baan wordt beveiligd met 3 km hek en de racers zullen worden gefilmd door 26 televisiecamera's.

In vijf dagen krijgen de toeschouwers 550 racers te zien uit 52 landen.

Het kampioenschap zal worden geopend op woensdagavond door een sprint eliminator race.

Om 10 uur vindt de spectaculaire openingsceremonie plaats in Vysočina Aréna. Het heeft 142 lampjes en werd gebouwd door een productieteam dat hun vaardigheden en talenten in verschillende tv-programma's had getoond, zoals de Tsjechische Republiek's Got Talent.

Vojta Dyk en zijn B-Side Band verschijnt op het podium na het dans en lichtspel (11 uur).
 

Ad Verschoor

Donateur
De eerste dag zit erop.
Op de cross-country speelden de Tsjechische heren geen rol van betekenis. Een 5e plaats werd behaald door Barbora Prudkova bij de dames. De uitslag was hier als volgt:

XCE Nove Mesto

Uitslagen dames:

Finale

1 Linda Indergand ZWI
2 Kathrin Stirnemann ZWI
3 Ramona Forchini * ZWI
4 Ingrid Boe Jacobsen Noor

Kleine Finale

5 Barbora Prudkova Tsj
6 Alexandra Engen ZWE
7 Aline Seitz * ZWI
8 Chiara Teocchi * It
 

Ad Verschoor

Donateur
Frankrijk wint goud op Team Relay voor Tsjechië

Voor het tweede jaar op rij domineerden de Fransen de Team Relay en haalden het goud op het WK. In Nove Mesto was thuisland Tsjechie goed voor het zilver en Zwitserland pakte het brons.


IMG_2474-Medium-940x705.jpg


Ze hielden het niet droog in Nove Mesto. Gelukkig bleef het tijdens de wedstrijd droog, al lag de omloop er na enkele malse plensbuien wel erg glibberig en technisch bij.

UITSLAG
1 FRANCE 59:49
2 CZECH REPUBLIC +0:16
3 SWITZERLAND +0:37
4 GERMANY +0:44
5 DENMARK +1:06

Bron: mtblily.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische deelname Tour de France 2016

Vandaag start de Tour de France met een rit van 188 km van Mont-Saint-Michel naar Utah Beach bij Sainte-Marie-du-Mont.

De Tsjechische deelname aan deze tour mogen we met 3 wielrenners gering noemen. Het zijn: Roman Kreuziger, met rugnummer 36, voor de Tinkoff ploeg, Jan Barta, met rugnummer 133, voor Bora-Argon en Petr Vakoc, met rugnummer 188, voor Etixx-Quick Step.
 
Bovenaan