Wielersport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Nog medaille (zilver) voor Babek nu op 1 kilometer tijdrit.

De wereldtitel is voor François Pervis. De Fransman was al in de kwalificatie de snelste en veroverde
in de finale met 1.00,714 zijn vierde gouden medaille op dit nummer. Quentin Lafargue en Tomas Babek reden tot op de
duizendste dezelfde tijd. De Fransman en de Tsjech kregen beiden zilver.
 

Ad Verschoor

Donateur
Etappekoers Gracia Orlová van start gegaan.
Donderdag is in Tsjechië de 31ste editie van de Gracia Orlová gestart. De Nederlandse ploeg WM3 Pro Cycling koerst met de volgende rensters: Riejanne Markus, Moniek Tenniglo, Rotem Gafinovitz, Anouska Koster, Valentina Scandolara en Anna Plichta. Laatstgenoemde is voldoende hersteld van haar val in de Waalse Pijl.

De meerdaagse koers in het oosten van Tsjechië begint donderdagmiddag met een rit in lijn tussen Orlová en Štramberk (110 kilometer). Na de etappe van vrijdag (100 kilometer) in Lichnov is er op zaterdagochtend een individuele tijdrit van 13,5 kilometer (Havířov - Ostrava – Havířov), gevolgd door een korte etappe van 65 kilometer in de middag (Dětmarovice – Visalaje). De etappekoers eindigt zondag met een rit op een plaatselijk circuit in Orlová (101 kilometer).

Marianne Vos won de koers in 2008 en 2010. In 2009 werd ze derde. Ze is daarmee tot dusver Nederlands best presterende renster in de Gracia Orlová.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse etappe overwinning in Tsjechische koers

Riejanne Markus heeft de openingsetappe van de Tsjechische etappekoers Gracia Orlova gewonnen. De Noord-Hollandse zag het gehele erepodium gevuld worden met mederensters van WM3


Nederlands kampioene Anouska Koster werd tweede, Moniek Tenniglo derde.

Markus won zaterdag ook al de Omloop van Borsele. Ze liet toen weten een periode van blessureleed en ziekte achter zich te hebben gelaten. "Ik wil deze lijn nu doortrekken richting Gracia Orlova" zei ze toen. Dat blijkt prima gelukt. "We zaten met vier weg, waarbij drie van onze ploeg. In de finale konden we het spel spelen en reed ik solo weg. Het zou mooi zijn om de trui te behouden, maar de komende twee dagen zijn heel zwaar. We kijken daarom dag voor dag hoe we ervoor staan. Het team is in ieder geval in goeden doen."
 

Ad Verschoor

Donateur
Tweede etappe in Gracia Orlova gewonnen door Anouska Koster

Anouska Koster uit De Westereen heeft vrijdag de tweede etappe van de Tsjechische etappekoers Gracia Orlova gewonnen.
In de etappe Lichnov-Lichnov over 100 kilometer brak de wedstrijd na 69 kilometer open. Na een pittige beklimming ontstond er een kopgroep van 35 dames. De hele ploeg van Koster (WM3) zat in die kopgroep. Anouschka Koster was de rapste in de eindsprint.
Riejanne Markus, ploegmaat van Koster, won donderdag de eerste etappe. Markus is ook de leidster van het klassement. Koster is de nummer twee.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse vrouwen oppermachtig in Tsjechische rittenkoers.

De vrouwenploeg van WM3 heeft de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlova afgesloten met rensters op de eerste, de tweede en de derde plek in het eindklassement. Riejanne Markus won twee etappes en schrijft het eindklassement op haar naam.
Nederlands kampioene Anouska Koster wist ook een rit op haar naam te schrijven en eindigde als tweede in het klassement. Moniek Tenniglo zorgde voor een clean sweep voor de Nederlandse formatie van ploegleider Jeroen Blijlevens.
 

Ad Verschoor

Donateur
Vredeskoers voor beloften start in Krnov.
Elite men - Vanaf donderdag start de Vredeskoers voor beloften, een Tsjechische etappekoers in het kader van de UCI Nations Cup -23.

De wedstrijd start op 1 juni met een proloog van twee kilometer door Krnov en eindigt op zondag met een 160 kilometer lange rit door Jesenik. Op vrijdag wacht een 133 kilometer lange rit van Jesenik naar Rymarov op de renners, op zaterdag krijgen zij een 151 kilometer lange etappe van Krnov naar Dlouhé stráne voorgeschoteld.
 

Ad Verschoor

Donateur
König geeft op in Dauphiné; streep door Tour, Vuelta nieuw doel
Geen Leopold König meer in het vervolg van het Critérium du Dauphiné.

De Tsjechische klassementsrenner van Bora-Hansgrohe gaf in de derde etappe van de Franse rittenkoers na een uur wedstrijd op. In de Dauphiné keerde König terug in koers na een lange tijd. In januari reed hij een Mallorcaanse Trofeo, maar ook die reed de Tsjech niet uit.

"We wisten al dat het zwaar zo zijn om terug te komen van maanden zonder koersritme", stelde Jan-Niklas Droste, de ploegdokter van Bora-Hansgrohe, in een persbericht van de Duitse formatie. "Veel jongens zijn hier om de Tour voor te bereiden, dus het niveau ligt hoog."

"Leo had twee goede dagen, maar het is beter voor hem om niet over de limiet te rijden. Daarom hebben we hem uit koers gehaald", aldus Droste. "Zijn voorbereiding op de Vuelta blijft volgens plan lopen." Dat betekent geen Tour de France voor König. De Tsjech hoopte daar toch een beetje op, nadat hij zijn originele doel - een klassement rijden in de Giro d'Italia - door knieproblemen niet kon waarmaken.

Bron: wielerrevue.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar Tsjechische kampioen wielrennen 2017.
Zdenek Stybar heeft zich tot Tsjechisch kampioen gekroond. De renner van Quick-Step Floors kwam solo over de streep. Ploeggenoot Peter Vakoc maakte het feestje compleet en eindigde derde. Het is de tweede keer dat Stybar de Tsjechische nationale trui mag aantrekken.

Bron: wielerrevue.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen in Tour de France 2017.

In de Tour de France, die vandaag met een tijdrit van start gaat in Dusseldorf, nemen slechts 3 Tsjechen deel in verschillende ploegen. Voor Orica Scott start Roman Kreuziger met nummer 88, voor Quickstep start Zdenek Stybar met nummer 107 en voor Bahrain-Merida start Ondrej Cink met nummer 196.
Uiteraard proberen we op de hoogte te blijven van hun optreden en indien daar aanleiding voor is zullen we dit melden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tour de Féminin van start in Krásná Lipa

Vandaag gaat om 13.00 uur de Tsjechische etappekoers Tour de Féminin van start op het plein van Krásná Lipa. De komende dagen worden er door de vrouwen enkele ritten verreden door het mooie en heuvelachtige landschap Českého Švýcarsko. Er wordt gestreden om de internationale prijs van Boheems Zwitserland.

Het programma luidt als volgt:
Do. 6 juli Krásná Lipa - Varnsdorf 119,4 km.
Vr. 7 juli Jiřikov - Jiřikov 101,3 km.
Zat.8 juli Krásná Lipa 14,6 km. tijdrit
Rumburk - Rumburk 71,2 km.
Zo. 9 juli Varnsdorf - Krásná Lipa 104,1 km.

Groot Nederlands veld
Heel bijzonder aan de koers is dat er een groot aantal Nederlandse vrouwen deelneemt aan deze wedstrijd. Niet minder dan 43 Nederlandse vrouwen behoren tot het deelnemersveld, die verdeeld zijn over meerdere ploegen. In totaal doen er 183 vrouwen mee, die in 29 teams uit verschillende landen zijn ondergebracht.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kreuziger voorin tijdens bergetappe in Tour de France
Eindelijk Tsjechisch nieuws vanuit het tourpeloton. In de eerste bergetappe wist Roman Kreuziger in een achtervolgende groep een 5e plaats te behalen in de eindrangschikking op 50 seconden van de etappewinnaar de fransman Calmejane. De Nederlander Gesink werd tweede op 37 seconden achter de winnaar. De uitslag biedt goede hoop voor het verdere verloop van Kreuziger in deze Tour de France.
 

Ad Verschoor

Donateur
Hoe gaan de Tsjechen in de Tour
Morgen gaan we de laatste week van de Tour de France alweer in. Na de eerdere melding welke Tsjechische deelnemers er zijn, lijkt het me aardig nu een tussenstand te geven. De best geklasseerde Tsjech is Roman Kreuziger op een 24e plaats in het algemeen klassement. Eerder viel hij op met een 5e plaats in een bergetappe. Hij helpt waar mogelijk zijn kopman Simon Yates, die 7e staat. Op een 56e plaats vinden we Ondrej Cink, die een minder opvallende rol vervult in een ploeg die nog geen opvallende resultaten heeft behaald. Zdenek Stybar is als 106e terug te vinden. Hij is meerdere keren opgevallen bij het aantrekken van de sprint voor zijn kopman Marcel Kittel, de sprintkoning in deze Tour.
Alle drie de deelnemers doen nog mee in deze Tour de France en lijken (volgende week Zondag) de eindstreep in Parijs te gaan halen.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische sprintcoach droeg gelukkig een helm
derny.jpg

De Tsjechische afvaardiging naar het EK stapte in het vliegtuig zonder sprintcoach Zdeněk Nosek. Tijdens een van de laatste trainingen brak de vork van de derny. Gelukkig droeg hij een helm en zelf zegt hij dat weleens zijn leven kon hebben gered. Vandaag wordt hij in Brno geopereerd aan een gebroken jukbeen
derny5.jpg

Tsjeche selectie voor EK
U23:

Dames: Sára Kaňkovská, Ema Kaňkovská, Kateřina Kohoutková Heren: sprinters: Jiří Fanta, Martin Čechman, Jiří Janošek
Endurance: Nicolas Pietrula, Luděk Lichnovský

U19
Dames junioren: Petra Ševčíková, Barbora Džerengová, Ema Cetkovská, Heren junioren: Daniel Babor – Daniel Rybín – Jiří Luxík – Jakub Štastný

Bron: baanwacht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjech Cink dertigste uitvaller in Tour

tsjech-cink-dertigste-uitvaller-in-tour-715x408.jpg

Foto: ANP

De Tour de France duurt voor Ondrej Cink net wat te lang. De Tsjechische wielrenner van Bahrain-Merida stapte vrijdag kort na de start van de negentiende etappe geblesseerd af. Hij moest al snel lossen.

Cink is de dertigste uitvaller deze Tour de France. Vorig jaar eindigde hij nog als derde bij de EK mountainbiken in het Zweedse Huskvarna. Daarna maakte de 26-jarige Cink de overstap naar het wielrennen op de weg.

Bron: nieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nabeschouwing Tour de France 2017.
Nadat Ondrej Cink geblesseerd moest uitvallen in de negentiende etappe waren nog twee Tsjechen in de wedstrijd aanwezig. Roman Kreuziger is nog net binnen het uur geëindigd (59.58 minuten) op een 24ste plaats. In de Orica-Scott ploeg heeft hij vooral in dienst gereden van zijn ploeggenoot Simon Yates, die het jongerenklassement heeft gewonnen.
Zdenek Stybar heeft zich gisteren nog even laten zien, bij een poging uit het peloton weg te rijden, op de Champs-Elysees in Parijs. Het was echter van korte duur. Zijn ploeg Quick-Step Floors heeft enkele overwinningen behaald door het sprintkanon de Duitser Kittel. Na zijn uitvallen is de ploeg onzichtbaar gebleven. Stybar eindigde in het algemeen klassement op plaats 102 met een achterstand op de winnaar Froome van 3.12.12 uur
 

Ad Verschoor

Donateur
Tomáš Bábek is Nederlander Büchli te slim af
ogura5.jpg

huldiging in het immens grote overdekte Kokura Velodrome

De Tsjech Tomáš Bábek wist maar al te goed dat hij in de finale van het F-1 toernooi in Ogura in het wiel moest kruipen van de Nederlander Matthijs Büchli wilde hij kans maken op de eindzege. Het was de manier om zijn eerste toernooizege te behalen. Alsof het afgesproken was zo geschiedde. De Nederlander eindigde op de tweede plaats. Op 8 augustus wacht het volgende toernooi in Komatsushima
ogura4.jpg

de finalisten in Ogura. Matthijs Büchli in zwarte tricot

Bron: baanwacht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
694


Astana versterkt zich met Tsjech Hirt

Astana kan de komende seizoenen gebruik maken van de diensten van Jan Hirt. De Tsjech, die dit jaar opviel tijdens de Giro, tekent voor twee jaar bij de Kazachse formatie.

De 26-jarige Hirt komt over van CCC Sprandi Polkowice, waar hij sinds 2015 onder contract stond. De klimmer werd twaalfde tijdens de afgelopen Ronde van Italië. Vorig jaar was hij de beste in de Ronde van Oostenrijk.

Afgelopen weekend sloot Hirt de Ronde van Tsjechië af als nummer vijf van het eindklassement.

,,Hij is een jonge renner, die snel vooruitgang boekt", aldus ploegleider Alexandr Vinokourov. ,,Zijn ontwikkeling heeft de laatste twee jaar echt indruk gemaakt. In de Giro heeft hij zijn mogelijkheden laten zien voor de grote rondes."

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kreuziger schudt Spilak af en wint eerste PRO Öztaler
Roman Kreuziger gaat de boeken in als de eerste winnaar van de PRO Öztaler 500. Na vier Oostenrijkse Alpenreuzen kwam de Tsjech vrijdag als eerste over de streep. De klimmer van Orica-Scott liet in de laatste kilometer enige overgebleven concurrent de Sloveen Simon Spilak achter zich.

Bij de amateurs en recreanten is de PRO Öztaler 500 een bekend fenomeen. De UCI voegde hem dit seizoen voor eerst toe aan de profkalender. De koers van ruim tweehonderd kilometer ging over de Kuhtaipass, de Brennerpass, de Jaufenpass en de Timmelsjochpass.

Ruben Plaza, Matteo Spreafico, Alessandro Tonelli, Marco Bernardinetti, Roland Thalmann, Nicola Gaffurini, Michele Gazzara en Daniel Lehner zaten in de eerste kopgroep. De laatste renners uit deze groep werden op de laatste klim ingerekend. Een groep met favorieten bleef over.

Kreuziger en Spilak bleken over de sterkste benen te beschikken, want zij schudden de rest af. Twee kilometer voor de top van de Timmelsjoch sloeg Kreuziger een beslissend gat. Met een kleine halve minuut voorsprong daalde hij af naar Sölden, en wist Spilak hem niet meer te achterhalen

Bron: wielerupdate.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
ts_03c38ac0816440addfb846afea34d08f.JPG

Zdenek Stybar Foto: Reuters

'Zeer gemotiveerde' Stybar langer door bij Quick-Step

Zdenek Stybar blijft voorlopig uitkomen voor Quick-Step. De Tsjechisch kampioen verlengde zijn verbintenis met twee jaar, zo liet de Belgische WorldTourformatie weten. Stybar komt al sinds 2011 uit voor Quick-Step.
De 31-jarige Stybar is drievoudig wereldkampioen veldrijden, maar heeft inmiddels ook al veertien overwinningen op de weg geboekt. Dat deed hij onder meer in etappes van de Ronde van Frankrijk en de Vuelta.
"Ik kan bijna niet geloven dat ik al zo lang bij dit team rijd", zei Stybar. "De tijd vliegt, maar ik ben zeer gemotiveerd nog even door te gaan."

Bron: telegraaf.nl
 
Bovenaan