Wielersport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
WK-veldrijden 2015 in Tabor

UCI CYCLO CROSS WORLD CHAMPIONSHIPS TABOR 2015

Locatie: Tábor

Het voorlopige programma:

Zaterdag 31 januari 2015
11:00 uur - Junioren t/m 18
14:00 uur - Elite vrouwen

Zondag 1 februari 2015
11:00 uur - Beloften 19 t/m 23
14:00 uur - Elite Mannen

* Tijden onder voorbehoud
Website www.cyklokros.cz

Parcours:

track_tabor.jpg
 
Wereldkampioen Stybar succesvol geopereerd aan schouder

Zdenek Stybar heeft donderdag enkele banden in zijn schouder gescheurd. Hij is diezelfde middag succesvol geopereerd in een ziekenhuis in Roselaere.

De Tsjechische wereldkampioen kwam hard ten val tijdens de Kermiscross in Ardooie, zijn tweede cross van het seizoen. Stybar mag vrijdag het ziekenhuis verlaten en krijgt woensdag te horen hoe lang hij daadwerkelijk uit de roulatie is.

Door: NU.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar beste wielrenner van 2014 in Tsjechië

Zdenek Stybar is in Tsjechië uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar 2014. Hij werd begin dit jaar Wereldkampioen in het veldrijden en pakte de nationale titel op de weg. Het is voor het eerst dat Stybar de prestigieuze prijs pakt.

Stybar kreeg meer stemmen dan Leopold König en Jaroslaw Kulhavy. Laatstgenoemde renner werd op de MTB Wereldkampioen op het onderdeel marathon. König eindigde in de top-tien van de Tour de France en komt volgend jaar uit voor Team Sky.

Bron: wielerland.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kreuziger zet eigen biologische paspoort online

Roman Kreuziger heeft zondag zijn eigen biologische paspoort online gezet om zijn dopingonschuld te bewijzen. De UCI liet vrijdag weten dat het zich niet neerlegt bij de vrijspraak door het Tsjechische olympische comité. De internationale wielerunie pleit voor een schorsing van twee tot vier jaar en een boete van zo'n 770.000 euro.

kreuziger-zet-eigen-biologische-paspoort-online.jpg


Bij de coureur van Tinkoff-Saxo zijn in 2011 en 2012 abnormale waarden aangetroffen. Kreuziger reed toen voor Astana.
Deze zomer legde de UCI Kreuziger al een voorlopige schorsing op, maar hij keerde nadat hij door de instanties van zijn eigen land was vrijgesproken vorige maand terug in het peloton.

Absurd toneelstuk
"Mijn naam is Roman Kreuziger. Ik ben een professioneel wielrenner en testte nog nooit positief", begint Kreuziger op zijn gloednieuwe eigen website. "Toch leef ik al anderhalf jaar in onzekerheid over de toekomst van mijn wielercarrière." Volgens de Tsjech is de manier waarop hij wordt behandeld te gek voor woorden. "Ik speel de hoofdrol in een absurd toneelstuk", schrijft hij verder. "En nu wil ik eindelijk op een eerlijke manier behandeld worden."

Naast de UCI is ook het mondiale antidopingagentschap WADA van mening dat Kreuziger gestraft dient te worden voor overtreding van het dopingreglement.

Door: NU.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
veldrijder-stybar-seizoen-mogelijk-niet-meer-in-actie.jpg


Veldrijder Stybar dit seizoen mogelijk niet meer in actie

De Tsjechische wereldkampioen Zdenek Stybar rijdt mogelijk deze winter geen veldritten meer. Dat zegt teammanager Patrick Lefevere van Omega Pharma-Quick Step woensdag in Vlaamse media.


Stybar kwam in oktober hard ten val in de Kermiscross van Ardooie en liep zwaar schouderletsel op. Hij is nog altijd aan het revalideren en zal donderdag een reeks testen afleggen in Leuven.

''Daar zullen we zien of hij conditioneel in orde is. Zondag gaat hij mee met de ploeg op trainingskamp en daar zullen wij zijn programma bespreken. Er bestaat dus een kans dat hij niet meer in het veld te zien zal zijn'', aldus Lefevere.

Het WK veldrijden is dit jaar in het Tsjechië.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische Katerina Nash wint voor Marianne Vos

Bij haar eerste wedstrijd in het veld dit seizoen is Marianne Vos als tweede geëindigd. De zevenvoudig wereldkampioen moest bij de veldrit voor de wereldbeker in het Belgische Namen de zege aan de Tsjechische Katerina Nash laten.


xxl.jpg

Marianne Vos, Katerina Nash en Katherine Compton - NOS

De 27-jarige Vos reed de afgelopen maanden geen wedstrijden en ontbrak dan ook in de WB-koersen in Valkenburg (winst Katherine Compton), Koksijde en Milton Keynes (beide gewonnen door Sanne Cant). Op het loodzware parcours op de Citadel van Namen ging ze er snel vandoor en sloeg ze een flink gat.

In het vervolg betaalde ze de tol voor haar inspanningen. Vos werd achterhaald door Nash, waarna de winnares van het brons op de WK in 2011 de Nederlandse al snel achterliet en solo naar haar derde WB-zege reed. De Belgische Sanne Cant, leidster in de wereldbekerstand, werd zesde.

Diep in het rood
"Het is een goed begin", vond Vos, die pas afgelopen week terugkeerde van een trainingsstage op de weg in Florida. "Ik wist dat het loodzwaar zou worden. Veertig minuten diep in het rood rijden is iets anders dan je voorbereiden op de weg. Maar ik ben blij dat ik hier weer sta en het is mooi om meteen weer op het podium te rijden."

Ze richt vanaf nu het vizier op de wereldtitelstrijd in het Tsjechische Tabor. "Over vijf weken hoop ik er te staan en mijn trui te verdedigen."

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische sponsor voor mountainbikeploeg van Bart Brentjens

BartBrentjens.jpg


De Nederlandse mountainbikeploeg van Bart Brentjens zal in 2015 door het leven gaan als Betch.nl Superior Brentjens Mountainbike Racing Team. De ploeg kent in totaal zeven renners en rensters, waaronder twee Nederlanders: Hans Becking en Jeroen Boelen.


De andere renners en rensters zijn Jiri Novak, Yana Belomoina, Grant Ferguson, Alice Barnes en Margot Moschetti. Betch is een Nederlands bedrijf, terwijl Superior uit Tsjechië komt. De focus van het team ligt op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Bron: wielerland.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Katerina Nash wint voor Vos in Azencross

Marianne Vos heeft dinsdag niet haar derde overwinning op rij kunnen boeken in het veldrijden. In de Azencross in het Belgische Loenhout, vlak bij Antwerpen, eindigde ze als tweede op 23 seconden van de Tsjechische winnares Katerina Nash.

De Belgische Ellen Van Loy werd derde in de koers om het klassement van de Bpostbanktrofee.

Vos had zondag wel de Superprestigecross in Diegem en op tweede kerstdag de wereldbekerveldrit in Heusden-Zolder gewonnen.

Het was de vierde veldrit dit seizoen voor Vos. In de wereldbekercross in Namen werd ze op 21 december ook tweede achter Nash.

Bron: nu.nl
 

kuurgast

Donateur
31 Januari en 1 februari is de UCI World CycloCross World Championships 2015 in Tábor.
Aan dit WK veldrijden doen diverse Nederlandse rijders mee en die nemen als alles goed gaat mooie prijzen mee naar huis. Er komen ook bussen vol Nederlanders hen aanmoedigen. Bij deze wens ik Lars heel veel succes.
Zdeněk Štybar zal vanwege een schouderblessure niet meerijden, maar wel aanwezig zijn als expert/presentator voor de Tsjechische televisiezender ČT.
Laatste nieuwtje....er is een kleine Štybar op komst.
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar toch naar WK... als analist

Zdenek Stybar zal aanwezig zijn op het WK veldrijden in Tsjechië, maar de kans dat hij meerijdt, is zo goed als onbestaande. De Tsjech van Etixx-Quick Step ondervindt nog altijd last van zijn ernstige schouderblessure opgelopen in de Kermiscross van Ardooie op 4 september.

sakf4147.jpg


Stybar maakte dan maar een deal met de Tsjechische televisie om live commentaar te geven bij het WK in zijn vaderland. Stybar dus naar het WK, maar dan wel in de rol van tv-adviseur, zoals Paul Herygers. Tenzij hij lichamelijk ineens spectaculair verbetert, maar dat zag er gisteren op de trainingsstage in Calpe niet meteen naar uit. Vandaag wordt de Etixx-Quick Stepploeg van Boonen en wereldkampioen Kwiatkowski aan de pers voorgesteld.

Bron: nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
-10 graden: het wordt bitterkoud en de Tsjechische WK-hoop groeit in Tabor.

  • martinbina.jpg

    Thuisrijder Martin Bina maalde zondag al duchtig rondjes op het parcours

    Terwijl de Belgische en Nederlandse favorieten zondag in Hoogerheide een laatste test hielden voor het WK, verkende thuisrijder Martin Bina al uitgebreid het licht bevroren WK-parcours in Tabor. Dat zal de komende dagen echter helemaal van uitzicht veranderen, het gaat immers winteren in Tabor. Het zou gaan sneeuwen en vriezen tot -10 graden, stelt organisator Petr Balogh op de website van het WK. Meteen zet Balogh zijn landgenoot Bina ook op één. Maar is dat optimisme pure 'wishfull thinking' of toch op meer gebaseerd? Wat mogen we van de Tsjechen verwachten op het WK?

  • Tabor werkte al inspirerend

  • In het verleden kon 'slechts' vier keer een Tsjech wereldkampioen worden. Drie keer mocht Zdenek Stybar de regenboogtrui aantrekken (2014, 2011 en 2010) en enkel Radomir Simunek Senior deed hem dat voor in 1991.

    Toch speelden de Tsjechen op een WK vaker een rol van betekenis, zeker voor eigen volk. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Petr Dlask, die in 2001 in Tabor boven zichzelf uitsteeg en pas diep in de finale Erwin Vervecken moest laten gaan.

    Dat het WK voor eigen volk in Tabor word gereden, valt natuurlijk ook nu niet te onderschatten. Tijdens de Wereldbeker wisten meerdere Tsjechen in het verleden al het podium te halen of zelfs te winnen. Stybar finishte in 2011 nog als tweede achter Kevin Pauwels en in een verder verleden liet Sven Nys in 2005 Petr Dlask en Kamil Ausbuher achter zich. Diezelfde Ausbuher won zelfs het jaar voordien in 2004. In 2002 en 2001 finishte Jiri Pospisil nog twee keer als derde.

    Outsiders in huidige generatie

    Ook van de huidige generatie konden enkele Tsjechen in Tabor in het verleden net dat ietsje meer. Zo won Radomir Simunek Junior in 2010 en in 2006 er de Wereldbekermanche. Simunek werd lange tijd als een groot talent aanzien maar is ondertussen al 31 jaar en kon de hoge verwachtingen nooit echt waarmaken. Op WK's is hij echter een vaste klant in de top-10, met één negende, één zevende en drie achtste plaatsen de laatste vijf jaar...

    Martin Bina (eveneens 31) stak voor het eerst zijn neus aan het venster op internationaal niveau toen hij op het WK in Tabor als vierde eindigde. Bina stond in Tabor wel eens op het podium van de Wereldbeker: in 2008 werd hij derde achter Zdenek Stybar en winnaar Niels Albert. In 2013 behaalde Bina in (een besneeuwd) Hoogerheide zijn enige Wereldbekerzege en won hij in Valkenburg maar sindsdien ging het bergaf. Ook nu is hij aan een tegenvallend seizoen bezig: zo kon hij nog geen enkele keer winnen en in november bleef hij bijna een volle maand uit comptetitie omdat hij 'overtraind' was. Recent gaf hij als titelverdediger ook nog op tijdens het Tsjechisch kampioenschap. Dat hij zondag al duchtig rondjes maalde op het parcours en gezwind over de bakljes sprong, toont echter aan dat hij erop gebrand is om uit te pakken. En nu het winter wordt in Tabor, lijkt hij wel degelijk een te duchten outsider te zijn...

    Tot slot is er nog de kersverse kampioen van Tsjechië: de amper 18-jarige Adam Toupalik. De beloftevolle renner van BKCP-Powerplus haalde het begin januari van nobele onbekenden Vojtech Nipl en Michael Boros. Hij zal het de Belgische en Nederlandse profs echter niet lastig maken want hij start bij de beloften. Waar hij wel meteen ondanks zijn leeftijd een gevaarlijke klant wordt voor topfavorieten Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout.

    Bron:nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tabor voor dummies

6ca852ee-a6fe-11e4-b786-ad0273d6c9a0_original.jpg


Dit weekend zijn alle ogen gericht op Tabor, waar dit jaar het WK veldrijden wordt gereden. Maar wat weten we over Tabor? Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje:

Waar ligt Tabor?
In het zuiden van Tsjechië, in de regio Zuid-Bohemen, zo’n kleine honderd kilometer onder Praag.

Is Tabor groot?
Helemaal niet. Het is een typisch provinciestadje met niet eens 40.000 inwoners. Te vergelijken met Herentals in België.

Is er iets te zien?
Een pittoresk marktplein en wat restanten van een historisch kasteel en een klassieke stadspoort.

Waarom daar het WK?
Omdat Tabor het mekka van het Tsjechische veldrijden is.

Dit is dus ook niet het eerste WK in Tabor?
Neen. Dit is het derde WK in Tabor. In 2001 won Erwin Vervecken hier zijn eerste van drie wereldtitels. In 2010 haalde Zdenek Stybar het voor Vantornout en Nys.

Zijn ze veldritgek in Tsjechië?
Zeker wel. In de hoogdagen van Simunek sr. en later Stybar stond veldrijden in de top vijf van populairste sporten in Tsjechië. Al in 1972 vond in het toen nog Tsjechoslovaakse Praag het WK veldrijden plaats, en ook in 1987 organiseerde Tsjechoslovakije het WK, toen in Mlada Boleslav. Het zijn nog steeds de enige twee WK’s achter het IJzeren Gordijn.

Zijn ze veldritgek in Tabor?
Nog net een beetje meer dan elders in Tsjechië.

Dreigt Tabor geen kater over te houden aan dit WK?
Dat risico bestaat. Regerend wereldkampioen Zdenek Stybar moest de ster van dit WK worden. Op elke affiche prijkt zijn foto. Maar net hij moest na zijn valpartijen in de herfst forfait geven. Hij reist dit weekend zelfs niet als co-commentator af naar Tabor.

Maakt ze dat een tikje wanhopig in Tabor?
Kennelijk wel. Toen de Tsjech Martin Bina zondag even kwam oefenen op het parcours, riep de lokale organisatie hem prompt uit tot kandidaat-winnaar. Weinig realistisch. Alle hoop rust nu op Katerina Nash, een naar Amerika uitgeweken Tsjechische en een van de favorieten bij de vrouwen.

Bron: nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Ferrand-Prévot wereldkampioen veldrijden in Tabor, de Tsjechische Nash vijfde

De Française Pauline Ferrand-Prévot heeft de wereldtitel bij het veldrijden voor zich opgeëist. Op een modderig en besneeuwd parcours in het Tsjechische Tabor bleef zij de Belgische Sanne Cant en titelhoudster Marianne Vos voor. De Tsjechische Nash eindigde als vijfde.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar wint Strade Bianche

Zdenek Stybar heeft zaterdag de negende editie van de Strade Bianche gewonnen. De Tsjechische renner van Etixx-QuickStep rekende in de slotkilometer af met de Belg Greg van Avermaet en de Spanjaard Alejandro Valverde.


Het drietal was op ruim tien kilometer van de streep weggesprongen uit een groep met favorieten. Van Avermaet zette in de laatste klim naar de finish de aanval in, maar de Tsjech counterde goed en reed naar de zege op de Piazza del Campo in Siena.

Stybar is met zijn overwinning de opvolger van de Pool Michal Kwiatkowski, die vorig jaar als eerste finishte. Het jaar daarvoor won de Italiaan Moreno Moser.
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar 2e plaats in E3 Harelbeke

De Brit Geraint Thomas van Sky heeft de 57e editie van de E3 Harelbeke gewonnen. Thomas, vorig jaar derde, gaf zijn vluchtmaten Zdenek Stybar (Tsj) en Peter Sagan (Slw) met een versnelling op 4 km van de streep het nakijken.

Sagan leek als favoriet de finale in te gaan, maar viel zo goed als stil na de verrassingsaanval van de Brit. Stybar probeerde tevergeefs in het wiel te komen van Thomas, die als achtervolger op de baan vele malen 4 km reed. Stybar besloot de achtervolging uiteindelijk door als tweede binnen te komen.

Uitslag (215,3 km):
1. Geraint Thomas, GB, Sky 5.14.57
2. Zdenek Stybar, Tsj, Etx + 0.25
3. Matteo Trentin, Ita, Etx + 0.38
4. Alexander Kristoff, Noo, Kat z.t.
5. Sep Vanmarcke, Bel, LJm z.t.
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar vandaag topfavoriet in Ronde van Vlaanderen

Vandaag wordt in Belgie de 99ste Ronde van Vlaanderen verreden. Bij het vertrek vanmorgen in Brugge was het zonnig en droog weer. Tot de finish worden er 264,2 kilometers afgelegd. Er liggen 19 heuvels en 6 kasseistroken in het parcours. De grote favoriet is na z'n overwinning, vorige week, in E3 Harelbeke, de Tsjech Zdenek Stybar.


De Belgische televisie geeft gedurende de hele dag een live verslag van de wedstrijd en Nederland 1 volgt het vanaf 13.10 uur. Mocht er tussentijds nieuws te melden zijn over Stybar zullen wij u informeren en anders leest u hier later de einduitslag.
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen ereplaats voor Stybar

Het is Zdenek Stybar niet gelukt om zijn favoriete rol waar te maken. Wel heeft hij zich in de laatste 20 kilometer ingezet om zijn ploeggenoot Niki Terpstra te helpen. Deze was weggesprongen samen met de Noor Alexander Kristoff. De laatste is de betere sprinter en dat bewees hij ook. Stybar eindigde uiteindelijk als negende.


Uitslag (264,2 km):
1. Alexander Kristoff, Noo, Kat 6.26.38
2. NIKI TERPSTRA, Etx z.t.
3. Greg Van Avermaet, Bel, BMC + 0.07
9. Zdenek Stybar, Tsj, Etx z.t.
 
Bovenaan