Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Twee jaar geleden is hier in Samsina ook een sportveld (tennis en voetbal) met een kinderspeelplaats en een huisje wat als sportbar en opslag dienst doet, geopend. Ook volledig betaald door de gemeente en de lokale middenstand en wij inwoners.
EU subsidie was mogelijk geweest, maar dan moest je aan zoveel voorwaarden voldoen, dat niemand daar zin in had.
Gewoon lekker met z'n allen. Voelt goed en is goed voor de harmonie in het dorp!
Ministersvo pro místní = Ministerie van Regionale Ontwikkeling ondersteunde het project:
2012: Bouw van een speeltuin in Samšina, een toelage van 172 229,- Kč;
Bron samsina.nasweb.eu.
Hoeveel kinderspeelplaatsen hebben jullie?
 
Hoeveel kinderspeelplaatsen hebben jullie?
Hoi Kuurtje.
Je post klinkt een beetje als een gerecht, goed bedoeld, maar met te veel azijn.
Zuur.
Helemaal omdat dit feit al uit 2012 stamt en overigens Niets met de EU te maken heeft.

Hier in het dorp is, na vele jaren van lokale initiatieven, nu ook een speeltuin gekomen.
Ja, wij hebben er nu ook een.
;)

Inderdaad, ook met wat subsidie (Géén EU) maar mogelijk ook met ondersteuning van dat door jou genoemde Ministerie.
Gelobby'd, gebedeld, ingezameld, tombola's georganiseerd,............ en dan blijkt er een werkbaar budget.
Zelfs CEZ heeft bijgedragen aan dit sociale project.

Kuur, Ooit wel eens een speeltuin gekocht?

Enig idee wat zo iets kost? Een Openbare speeltuin op Gemeentegrond met alle onvermijdelijke zaken als EU Keurmerken, EU voorschriften, Risico analisering, aansprakelijkheid, verzekering, het grondwerk, het plaatsen en onderhoud.
Pergola met bankjes, stoelen rond de toestellen, nieuwe bomen en struiken, egalisatie van het terrein,............... Ehhh, misschien vergeet ik nog wat.

Om je uit de droom te helpen: Als een van de ondersteuners: Ik wel!

Het door jou genoemde bedrag in Kc moet misschien indruk maken, maar in €uro's is dit peanuts.
€ 6700.

Ik hoop dat men in Samsina er net zo veel plezier van heeft als de kinderen hier.
 
Ministersvo pro místní = Ministerie van Regionale Ontwikkeling ondersteunde het project:
2012: Bouw van een speeltuin in Samšina, een toelage van 172 229,- Kč;
Bron samsina.nasweb.eu.
Hoeveel kinderspeelplaatsen hebben jullie?

Slechts 1 kuurgast en deze post is slechts de halve waarheid. De subsidie is wel aangevraagd maar pas verleend toen de speelplaats er lag en in gebruik was. En dus door het dorp en de inwoners is betaald. Dat geld is toen maar gebruikt om een overkapping te bouwen voor de band die in de zomer de dansfeesten muzikaal omlijst...

Aangezien de bureaucratische rompslomp zodanig groot is, dat de kinderen waar het voor is bedoeld al volwassen en getrouwd zijn, voordat de subsidie er werkelijk is.....

Dus als je een zuur puntje wilt scoren met Google opzoekvaardigheden Kuurgast, moet je eerst goed lezen en dan zien dat het geld niet van de EU afkomstig is, want daar ging het over en punt 2 niet voor het doel is gebruikt waarvoor het uiteindelijk na lange tijd kwam...
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen akkoord over klimaatneutrale EU in 2050

Na urenlang beraad is het de EU-regeringsleiders niet gelukt zich gezamenlijk vast te leggen op een klimaatneutraal Europa in 2050. Volgens diplomaten waren de regeringsleiders van Polen, Tsjechië, Hongarije en Estland tijdens een top in Brussel niet bereid een verklaring te onderschrijven met de ambitie dat de uitstoot van broeikasgassen in de EU over 30 jaar naar netto nul is teruggebracht.

De leiders van de overige 24 lidstaten steunen de doelstelling wel. Het streefjaar 2050 is echter beland in een voetnoot in de eindconclusies.

Vooral 'kolenland’ Polen en Tsjechië (vanwege de auto-industrie) vrezen dat klimaatneutraliteit hun economie te veel zal schaden. De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei niet te willen instemmen met scherpere klimaatdoelstellingen als niet duidelijk is hoe zijn land wordt gecompenseerd voor de prijzige transitie.

De EU wil een leidende rol spelen tijdens de VN-klimaattop die in september wordt gehouden in New York. De leiders onderstrepen dan ook het belang om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Begin EU-top uitgesteld: Tsjechische premier noemt Timmermans onacceptabel

De Europese regeringsleiders zijn vandaag opnieuw bijeen gekomen om te proberen het eens te worden over de verdeling van de topfuncties in de Europese Unie. Wel is het begin van de bijeenkomst uitgesteld omdat er nog een-op-een-gesprekken moeten plaatsvinden. Frans Timmermans zou nog steeds in de race zijn.

timmermans.jpg

Frans Timmermans met Jean-Claude Juncker eind oktober. Beeld © AFP

Wel noemde de Tsjechische premier Adrej Babis hem vandaag voorafgaand aan de top 'onacceptabel' voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Hij zei te spreken namens meerdere Oost-Europese landen en Italië.

"We willen een voorzitter met wie we normaal kunnen overleggen." Volgens Babis heeft Timmermans een negatieve kijk op de regio, sinds hij vicepremier was van de Europese Commissie. Timmermans leverde in die rol stevige kritiek op beleid van onder meer Hongarije en Polen.

Optimistisch
Ondanks de harde woorden van de Tsjechische premier bleef premier Mark Rutte vanochtend optimistisch. Volgens hem zijn de onderhandelingen over de verdeling van de topbanen in de EU 'opgeschoten'. Over de kans dat Timmermans voorzitter wordt, wilde hij voor aanvang van de hervatte EU-top in Brussel niet speculeren. "Er is sinds gisteren ontzettend veel getelefoneerd, ge-sms't en geappt tussen de EU-leiders", wilde hij alleen kwijt.

Mislukt
De Frans president Macron noemde het topberaad, dat gisteren na bijna een etmaal onderhandelen werd opgeschort tot vanochtend, 'mislukt'. Rutte zei te hopen dat de 28 landen er nu wel uitkomen.

Er komt vast beweging in, maar het zal niet heel snel gaan, verwachten insiders. Er is gisteren en vanochtend nog druk gelobbyd, maar duidelijkheid is nog niet. Het wordt een latertje, verzucht een bron.

"In de deal die voorligt, wordt Timmermans de Commissievoorzitter, Weber de voorzitter van het Europees Parlement. Die deal kan op een meerderheid rekenen in het Europees Parlement. Dan is het de bedoeling om met andere functies te gaan schuiven", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Veel vijanden
Grofweg tien landen hebben moeite met, of zijn tegen Timmermans: Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Roemenië, Cyprus, Ierland, Kroatië en Letland.

Oost-Europese landen hebben moeite met Timmermans vanwege aanvaringen in het verleden. Timmermans heeft als commissaris veel vijanden gemaakt in bijvoorbeeld landen als Hongarije en Polen vanwege problemen met de rechtsstaat en democratie in die landen. Daarnaast zijn de christendemocraten verdeeld. Merkel wil Timmermans steunen, maar de premiers van bijvoorbeeld Ierland, Kroatië, Letland zijn tegen een sociaal-democratische kandidaat.

"Diplomaten denken een aantal van die tien landen te kunnen overtuigen", zegt Lambie. "Niet door Timmermans te laten vallen, maar door de overige topfuncties (voorzitter Europese Raad, buitenland-chef en ECB-baas) zo te verdelen dat genoeg landen kunnen instemmen. Toch komt ook de Brusselse geruchtenmachine weer op gang: namen van bijvoorbeeld Michel Barnier of de Duitse minister van Defensie, Von der Leyen worden genoemd als alternatieve kandidaten."

Bron: rtlnieuws.nl
 
Veel vijanden
Grofweg tien landen hebben moeite met, of zijn tegen Timmermans: Hongarije, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Roemenië, Cyprus, Ierland, Kroatië en Letland.

Eigenlijk is dit niets voor mij, maar toch. Het demasque,.................... steun zoeken voor zijn kandidatuur in Bulgarije!
Inkopen heet dat!
De volgende stap, indien hij wint, is de toetreding van.

Daarna het volkslied herschrijven.
Iets met Timmermans er in.
Bah.

Zelfs Babis kan hier niet aan tippen.
Konkelefoezen zei wijlen mijn grootmoeder.
Ze heeft, postuum, gelijk.
 
Kom kom, niet overdrijven... Wie een bepaalde functie ambieert - ongeacht of dat in de politiek, het bedrijfsleven of bij de plaatselijke flatulentiavereniging is - zal er moeite voor moeten doen. Wie bescheiden op de achtergrond blijft, loopt de functie mis, want onbekend is onbemind en dan is de ambitie kennelijk niet groot genoeg. Simpel toch?
:oeps:

PS. Ik heb al sinds mijn jeugd de ambitie gehad om bierdrinker te worden. Ik heb stemmen gekocht door nietsontziend veel bier te kopen (en te consumeren), en ziedaar: ik ben het geworden!
:wow:
 
PS. Ik heb al sinds mijn jeugd de ambitie gehad om bierdrinker te worden. Ik heb stemmen gekocht door nietsontziend veel bier te kopen (en te consumeren), en ziedaar: ik ben het geworden!

Je mag je gelukkig prijzen.
Je bent en blijft gewoon Punk.

Helder, duidelijk en geheel voorspelbaar in drankgebruik en gewoon jezelf "Punk" zijn.
Koester het.
Voor dat je het weet heb je ineens te maken met een socialistische Babish kloon die vanuit z'n veilige nestje gaat bepalen hoe je moet gaan leven, mag schrijven, mag eten, of lezen.

Die flatulentia vereniging
Eigenlijk geen slecht idee.

Wordt vooral lid en koester de reden van oprichting.
: Scheet in een bakkie.

Ok
Gooi het maar in het archief.
Mijn standpunt is duidelijk.
 
Voor dat je het weet heb je ineens te maken met een socialistische Babish kloon die vanuit z'n veilige nestje gaat bepalen hoe je moet gaan leven, mag schrijven, mag eten, of lezen.
Ach, wordt de "socialistische" Timmermans (PvdA en socialist? Ha! Een echte socialist zou zich in z'n graf omdraaien) het niet, dan krijgen we een christen-"democraat" of "liberaal" als grote baas. En die bepalen evengoed hoe je moet gaan leven, wat je mag schrijven, eten of lezen. Berg je voor mensen met rotsvaste overtuigingen, die zijn een gevaar voor iedereen die z'n eigen leven wil leiden!
 

kuurgast

Donateur
"Absoluut onaanvaardbaar." Babiš blijft Timmermans afwijzen als hoofd van de Europese Commissie.

"Timmermans heeft herhaaldelijk commentaar geleverd op onze regio en had totaal andere opvattingen over migratie dan wij," zei Babis.
Babiš zelf zou graag zien dat iemand van EPP, maar niet Weber, de voorzitter van de commissie zou zijn. Hij noemde Michel Barnier, de Europese Brexit-onderhandelaar, de Bulgaarse uitvoerend directeur van de Wereldbank, Kristalin Georgieva, en de Kroatische premier Andrej Plenkovich. Hij zou ook graag de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager willen, die net als hij lid is van de Europese liberalen.
Babisovy klaagt ook dat Timmermans kritiek had op de Visegrad-vier voor het gebruik van geld uit Europese fondsen, maar ze willen geen solidariteit tonen als het gaat om het proberen de migratie te beheren. De premier verwerpt ook zijn verklaringen dat het risico bestaat dat het vrije verkeer ineenstort zonder Schengen-grenscontroles, tenzij de EU-landen gezamenlijk met migratie omgaan.
"Het is niet dat we aandringen op iemand die afkomstig moet zijn uit Midden- of Oost-Europa. Natuurlijk zijn er dergelijke kandidaten, maar het gaat over de persoon die onze regio begrijpt en geen vooroordelen en historisch negatieve meningen heeft over bijvoorbeeld onze opvattingen over migratie, klimaat of begroting ", zei de premier.
Babis herhaalde dat Eurocommissaris Vera Jourová een betere portefeuille zou moeten krijgen. "Dit is wat de voorzitter van de Europese Commissie beslist, hij heeft een enorme macht, daarom is het belangrijk dat de president op zijn minst een beetje aan onze wensen voldoet," zei hij. Jourová is nu verantwoordelijk voor justitie, consumentenbescherming en gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
Om een kandidaat voor de EU-top te selecteren, zijn 21 landen nodig, die ten minste 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.
Bron zpravy.aktualne.cz + radio.cz/en.

Artikel van plus.rozhlas.cz waarin de vraag gesteld wordt waarom Babiš de benoeming van Timmermans onaanvaardbaar vind.
Waarom zei de premier dat? Het is helemaal niet tactisch om luidruchtig en vanaf het allereerste begin iemand te verwerpen die de steun heeft van een aantal landen en Europese toppolitici. De premier sluit dus de deur naar een compromisresultaat.
Wat meer is, zijn verklaring heeft geen basis in de realiteit. Timmermans ging nooit tegen de Tsjechische Republiek in, heeft ons nooit pijn gedaan. Integendeel, hij heeft een duidelijke emotionele relatie met ons. In een interview spraken Tsjechen over ons als "het hart van Europa".
En dat is de vijand van de Tsjechische staat die we moeten boycotten? De persoon voor wie Tsjechische chartisten van Charta 77 zo belangrijk waren? Bovendien behoort hij als socialist tot een partij die deel uitmaakt van de coalitieregering in Praag. Waarom wijst premier Babiš hem af? Omdat het een andere mening heeft over migratie?
Zelfs Babis kan hier niet aan tippen.
Konkelefoezen
Onzin. Hij zet zelf Vera Jourová in om te konkelefoezen om zo zelf beter te worden van de situatie.
 
Timmermans grijpt naast EU-toppositie, Duitse minister Von der Leyen naar voren geschoven

Nu.nl - 02 juli 2019 19:05

Na veel verzet vanuit Centraal-Europa is het PvdA'er Frans Timmermans niet gelukt het voorzitterschap van de Europese Commissie te bemachtigen. De EU-regeringsleiders schuiven de Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, naar voren. Als het Europees Parlement (EP) haar goedkeurt, staat er voor het eerst een vrouw aan het hoofd van de Commissie.

Er werd meerdere dagen in Brussel vergaderd om de belangrijkste banen van de Europese Unie te verdelen.

Behalve Timmermans, Spitzenkandidat voor de sociaaldemocraten, waren ook de Duitser Manfred Weber (Spitzenkandidat christendemocraten) en de Deense Margrethe Verstager (Spitzenkandidat liberalen) in de race voor het voorzitterschap van de Commissie, maar alle drie lijken ze naast de positie te grijpen.

Afgelopen week werd al duidelijk dat de regeringsleiders te weinig vertrouwen hadden in Weber, daardoor leken de kansen van Timmermans iets te groeien. Dinsdag bleek echter dat voornamelijk de zogeheten Visegrad-landen (Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije) tegen zijn benoeming waren.

Von der Leyen lijkt nu als compromis naar voren te zijn geschoven. Het is echter duidelijk dat het parlement het liefst een van de Spitzenkandidaten als voorzitter van de Europese Commissie zou zien, het is dus de vraag of Von der Leyen genoeg steun zal krijgen.
 
Hoe Timmermans naast zijn droombaan greep

Bron: nu.nl - 02 juli 2019

Voor Frans Timmermans was het voorzitterschap van de Europese Commissie binnen handbereik, maar de PvdA'er grijpt er toch naast. Dat is vooral te wijten aan een aantal Centraal-Europese landen, maar ook de christendemocratische fracties.

Het hoofd van Jean-Claude Juncker was de afgelopen Europese campagneperiode te zien op posters in Hongarije. Niet als promotiemateriaal voor de partij van Juncker zelf, maar juist andersom.

De anti-Junckerposters die de partij van premier Orbán leidde tot veel verzet binnen de EPP, de christendemocratische Europese groep waar ook Orbán zelf bij hoort. Uiteindelijk haalt hij de posters weg. In plaats daarvan hangt hij anti-Timmermansposters op.

De afgelopen Europese verkiezingen laten zien dat Frans Timmermans het goed doet bij de Nederlandse kiezer, en ook internationaal wordt hij vaak geprezen. Tijdens de verkiezingsdebatten communiceert hij helder, en ook nog eens in heel veel talen. Maar net zo makkelijk als hij vrienden maakt, maakt hij vijanden.

Vriendjes van Poetin
Tijdens zijn periode als eurocommissaris neemt Timmermans geen blad voor de mond wanneer het aankomt op de democratische rechtsstaat in landen als Polen en Hongarije.

Tijdens de campagne doet hij daar nog een schepje bovenop: Orbán, de Italiaanse vice-premier Salvini, Brexit-voorvechter Nigel Farage en de Oostenrijkse vice-premier zijn allemaal vrienden van Poetin, aldus Timmermans.

Look who Orban’s friends are. Strache, you will hear more about him today. And Salvini and Farage. They all admire Putin. Is that good for Hungary and for Europe? I don’t think so!

Het is dan ook geen wonder dat de benoeming van Timmermans juist bij deze landen op verzet stuit. "Timmermans verdeelt Europa", aldus de Poolse premier Morawiecki.

De Hongaarse premier Viktor Orbán windt er ook geen doekjes om: "Timmermans is een ideologische strijder die vecht tegen iedereen met een ander wereldbeeld." Ook Italië, Tsjechië en Slowakije lieten deze week weinig te zien in de benoeming van de Nederlandse sociaaldemocraat.

Ook christendemocraten lagen dwars
Met het saboteren van Timmermans poging om Commissievoorzitter te worden, laten de 'Visegrad Vier'- Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije - hun spierballen zien.

Maar Timmermans had deze afgelopen week meer vijanden: de christendemocraten, en dan met name de premiers van Ierland, Kroatië en Letland.

Hoewel veel regeringsleiders de Duitse christendemocratische topkandidaat, Manfred Weber, niet zagen zitten, bleken een aantal christendemocratische regeringsleiders ook niet bereid de toppositie aan Timmermans te overhandigen. "De kroonjuweel moet naar de EPP gaan", zei de secretaris-generaal van de EPP dinsdag tegenover Spaanse media.

En het Parlement dan?
Hoewel het - na de langste vergadering van de Raad ooit - nu dan eindelijk gelukt is om een poppetje naar voren te schuiven, zijn we er nog niet. Het Europees Parlement moet ook nog goedkeuring geven. En dat heeft weer zijn eigen eisen.

Het Europees Parlement heeft de afgelopen maanden duidelijk gemaakt dat zij volhouden aan het Spitzenkandidatensysteem: een van de topkandidaten in de Europese verkiezingen moet de toppositie binnen de Commissie krijgen. De belangrijkste namen daar zijn Manfred Weber, Margrethe Vestager en Frans Timmermans.
 
Berg je voor mensen met rotsvaste overtuigingen, die zijn een gevaar voor iedereen die z'n eigen leven wil leiden!
;)
Yes.
Jij snapt de boodschap.
Minimale gezichtshoek van 180 graden.
En als je wilt overleven, dan ogen in je achterhoofd.
Copy-paste van Nu-NL helpt daarbij echt niet.

Zelf (in)lezen,
Zelf waarnemen,
Zelf je eigen waardebepalingen doen.
Niet stomweg loeien met de koeien.

En soms, helaas, merk ik toch wel eens wat "sturing" inzake politieke vraagstellingen.

En daarom ben ik geen lid van enige politieke partij.
Ik heb een vrije geest en wens iedereen het goede.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan