Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. Twee opmerkingen over de werkeloosheidscijfers. Wanneer iemand werkeloos wordt krijgt die maar een zeer beperkte tijd een uitkering. Velen gaan dan 'zwart' werken en zijn niet als werkeloos geregistreerd.
  Ons dorp heeft zo'n 350 inwoners en is een zelfstandige gemeente. Er werken twee mensen vrijwel fulltime op het gemeentehuis. Voor ingewikkelde zaken, zoals bouw- en woningtoezicht, moet je naar een grotere gemeente. Geen wonder dat de werkeloosheid laag is. Bij de overheid maakt men blijkbaar veel regels waardoor je veel mensen aan het werk hebt.
   
 2. Ik wil nog een derde opmerking maken. Lang geleden kwamen twee mannen het terrein op. Keken wat rond en verdwenen weer zonder te vertellen wat ze wilden. Enige tijd later kreeg ik een bekeuring van 1000 kronen voor het feit dat ik niet van buitenaf zichtbaar de naam van de s.r.o. had vermeld. Zo houdt je wel mensen aan het werk!
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 3. Dit is mij, al weer 20 jaar geleden, gelijk duidelijk gemaakt door mijn toenmalige Jednatel. Maar ja, die was dan ook de baas van het lokale postkantoor en op de hoogte van alle procedures;)
   
  camyl vindt dit leuk/interessant.
 4. Dat geldt ook voor de "stavební povolení" (bouwvergunning)! Ingevuld én zichtbaar op het te bouwen c.q. verbouwen van het object!
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af

  België en Tsjechië stemmen tegen de nieuwe Europese richtlijnen rond energiebesparing.

  De overgrote meerderheid van de Europese lidstaten stemden voor de nieuwe richtlijnen die een jaarlijkse besparing van 1,5 procent opleggen tegen 2030. Alleen België en Tsjechië stemden tegen. Kroatië en Slovakije onthielden zich.

  Bij een andere stemming over energiebesparing onthield België zich samen met Slovenië en Hongarije. Tsjechië stemde tegen. Alle andere 24 landen stemden voor.
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Wisselende reacties op opiniestuk president Macron

  Europese politici reageerden wisselend op het pleidooi van de Franse president Macron, dat gisteren (5 maart 2019) in kranten van alle 28 EU-lidstaten verscheen. De Europese Raad en de Commissie waren positief over de voorstellen, net als buurlanden België en Duitsland. Onder meer de Tsjechische premier was kritischer over de plannen.

  Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk riep naar aanleiding van het artikel op nauwer samen te werken in de strijd tegen nepnieuws. De Europese Commissie steunt de visie van Macron, maar wijst erop dat veel van zijn voorstellen al door de Commissie Juncker in gang zijn gezet. De Belgische premier Michel hoopt op een 'Europa dat vrijheid en democratie beschermt.'

  Er was ook kritiek op de voorstellen van Macron. Zo vond Europarlementariër Nadine Morano van de Franse oppositiepartij Les Républicains dat Macron 'Frankrijk' te weinig noemde. De Tsjechische premier Babiš noemde de plannen 'onrealistisch.' Een ander punt van kritiek is dat Macron de hervormingen van bovenaf zou willen invoeren en de bevolking te weinig betrekt.

  Meertalig opiniestuk Macron: 'Voor de Vernieuwing van Europa' (5 maart 2019)

  Bron: Europa-nu.nl
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EU-voorzitterschap: volgens Babiš is het duur en brengt niets

  Premier Andrej Babiš vindt de kosten van het Tsjechische EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2022 onredelijk hoog en ziet er geen winst in. Het onafhankelijke online dagblad Deník N vestigde de aandacht op het feit dat Babiš deze week met de ministers heeft gesproken over het feit dat de Tsjechische Republiek het EU-voorzitterschap om financiële redenen kon afwijzen.

  Deník N vertrouwt op verklaringen van vijf Ano-partij en sociaal-democratische leden van de regering. De krant wilde de namen niet publiceren.
  Bron radio.cz/de/rubrik/nachrichten.

  Babiš ontkende later dat hij voorstelde het presidentschap op te geven en zei dat hij alleen over de kosten klaagde. Hij vertelde Deník N dat de Tsjechische Republiek het presidentschap op zich neemt zoals gepland.

  De laatste keer dat de Tsjechen het roterende voorzitterschap hielden was in 2009, toen het naar schatting 3,5 miljard kroon (€ 135 miljoen) kostte, volgens het krantenbericht.
  Bron politico.eu.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische voorwaarden btw-vrijstelling voor uitvoergoederen in strijd met EU-recht

  Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Tsjechië aanvullende voorwaarden stelt aan de btw-vrijstelling voor goederen die bestemd zijn om te worden uitgevoerd naar een plaats buiten de EU.

  Milan Vinš handelt in militaire memorabilia. Maandelijks levert hij 400 à 500 stuks per post buiten de EU. Omdat er sprake is van goederen die voor de uitvoer zijn bestemd, doet Vinš geen btw-aangifte. De Tsjechische Belastingdienst is echter van mening dat toch btw is verschuldigd, omdat Vinš niet aantoont dat hij die goederen onder de douaneregeling uitvoer heeft geplaatst. De Tsjechische rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

  Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Tsjechië aanvullende voorwaarden stelt aan de btw-vrijstelling voor goederen die bestemd zijn om te worden uitgevoerd naar een plaats buiten de EU. Volgens het Hof van Justitie EU is het voldoende dat is voldaan aan de voorwaarde dat de goederen het grondgebied van de Unie daadwerkelijk hebben verlaten. Tsjechië stelt dan ten onrechte nog de voorwaarde dat moet worden aangetoond dat de goederen onder de douaneregeling uitvoer zijn geplaatst.

  Bron: taxlive.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europese Commissie investeert 76 miljoen in spoor tussen Praag en Pilsen

  De Europese Commissie steekt in totaal 776 miljoen euro in spoorprojecten in Tsjechië, Italië, Portugal, Polen en Roemenië. Het maakt onderdeel uit van een grote investering van in totaal vier miljard euro voor infrastructuurprojecten vanuit het EU Cohesiefonds.

  Het Cohesiefonds is bedoeld voor lidstaten met een bruto binnenlands product (bbp) per inwoner dat lager is dan 90 procent van het EU-gemiddelde. Het doel van dit fonds is de economische en sociale ongelijkheden te verminderen en een duurzame ontwikkeling te bevorderen.

  EU-subsidies
  76 miljoen euro van de EU-subsidies gaat naar de verbetering van de spoorcorridor tussen Praag en Pilsen in Tsjechië. De reistijd tussen Rokycany en Pilsen wordt met de helft ingekort door nieuwe en betere verbindingen.

  Bron: spoorpro.nl
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  President Miloš Zeman is momenteel in Oostenrijk.
  Daar hield hij 2 april een toespraak waarin hij kritiek had op Ex-burgemeester van Wenen, Michael Häupl over een bijdrage aan de Tsjechische Comenius school.
  Deze toespraak leverde hem grote kritiek op in eigen land.
  Bronnen oa derstandard.at + radio.cz/de + idnes.cz.
  President Miloš Zeman en de Tsjechische premier Andrej Babiš gebruiken de naam van Comenius vaker in het buitenland.
  Comenius was een vluchteling die in ballingschap leefde, terwijl Miloš Zeman en Babiš anti vluchtelingen zijn.
  De Comenius school had 1 miljoen euro gekregen van de stad Wenen in 2009.
  Verder wil Miloš Zeman een grotere bijdrage van Oostenrijk aan zijn onzinnige plan om de Donau door te trekken via Tsjechië naar Polen, het D-O-E project. Daar zit niemand op te wachten , kost heel veel geld en is voor grote binnenvaart schepen niet bruikbaar. Laat hij eerst werk maken van een betere ontsluiting van Praag naar Dresden dmv een nieuwe sluis bij Decin zodat de binnenvaart door kan varen tijdens drogere periodes.
   
 11. Ik ben niet zo van de boten. Geen verstand van. Maar gelet op het kennelijke voorstel, lijkt het mij interessant als je ons hierover wat meer kan vertellen.
   
 12. het is een heel oud plan wat iedere paar jaar weer boven komt drijven. De mensen die er mee spelen hebben echter geen flauw idee van binnenvaart. Ook een grotere sluis bij Decin heeft geen nut als je in Duitsland geen sluizen bouwt. Je kan wel een 6 baans snelweg bouwen, maar als die aan de grens overgaat in een zandpad...............
   
 13. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  @ Zapalky: Er zal, denk ik, een stuw aangelegd worden om het waterpeil op een bepaald niveau te houden. Bij die stuw zal ook een sluis gebouwd worden waar de scheepvaart doorheen kan.
  Door zo'n stuw kan het waterpeil gereguleerd worden zodat er een gegarandeerde miniumum waterhoogte is zodat de schepen niet aan de grond kunnen lopen. Het werkt alleen als er voldoende water stroomopwaarts voorhanden is.
   
  Laatst bewerkt: 06-04-2019
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 14. En dan moeten ze er ook rekening mee houden dat er niet gigantisch veel land tussen Usti en Decin onder water gaat lopen.
  Stroomafwaarts is de rechterkant erg laag op veel plaatsen.
   
  zapalky vindt dit leuk/interessant.
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische euro-commissaris: “Facebook lijkt op het communisme”

  De Tsjechische eurocommissaris Vera Jourová heeft hard uitgehaald naar de grote tech-giganten. Ze vergeleek de datamacht van bedrijven als Google en Facebook met totalitaire regimes van weleer.
  [​IMG]

  Over de berichten dat Google honderdduizenden data per gebruiker opslaat, waaronder ook medische gegevens zegt ze in het AD: ”Die verhalen zijn zorgwekkend. Het doet me denken aan het communisme, waarin de staat alles registreert en daarmee de rechten van individuen vergeet. Ik wil de grote technologiebedrijven niet één op één vergelijken met totalitaire regimes, maar ze weten wel heel veel van ons, en verdienen daar bakken met geld mee. Onze privédata zijn hun handelswaar.”

  De EU-commissaris voor onder meer Justitie en Consumentenrechten wil dan ook dat nationale toezichthouders sneller ingrijpen. Ook wil ze dat de marktmacht van de tech-giganten wordt doorbroken. Zelf is ze jaren geleden al gestopt met Facebook. “Dan kan je meer in het echte leven communiceren, contact maken, boeken lezen. (…) Om eerlijk te zijn: ik wil niet dat deze bedrijven onze levens domineren zoals ze dat nu doen.”

  Bron: hln.be
   
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Geert Wilders demonstreert met anti-EU-partijen in Praag

  Weg met de gevestigde orde in Brussel. Dat is de boodschap van de rechts-populistische politici die vanmiddag bijeen zijn in Praag. Onder hen ook PVV-leider Geert Wilders. Zijn partij vormt samen met andere populistische partijen uit het buitenland een blok in aanloop naar de Europese verkiezingen in mei.

  [​IMG]
  Gerolf Annemans, Marine Le Pen, Geert Wilders en Tomio Okamura (vlnr). Beeld © EPA

  Wilders (PVV) trekt onder meer op met de Franse Marine le Pen (Rassemblement National) en de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega Nord). Hun partijen hopen bij de komende Europese verkiezingen op succes, om zo na de verkiezingen in Brussel een anti-EU geluid te laten horen.

  'Ondemocratisch monster'
  De partijen zeggen vooral minder Europese regels te willen. "De Europese Unie is een ondemocratisch monster, dat onze nationale identiteit wil vernietigen", zegt Wilders vandaag. Hij stelt dat lidstaten meer zelf moeten besluiten.

  Ook voeren de partijen een harde anti-migratie campagne. Door migratie worden 'mensen een minderheid in hun eigen land', zegt Wilders.

  Steun voor populisme groeit
  Zeker in Italië groeit de steun voor zo’n geluid. De populistische regeringspartij Lega Nord staat al tijden bovenaan de peilingen, en wordt naar verwachting ook bij deze verkiezingen verreweg de grootste.

  Maar in veel meer Europese landen zijn eurosceptische partijen bezig met een opmars. Als je het vergelijkt met de vorige verkiezingen van vijf jaar geleden, staan eurosceptische partijen in 15 van de 28 lidstaten op winst.

  [​IMG]

  Fractie
  De populisten zullen zich straks in het Europees Parlement moeten voegen bij een fractie. Partijen opereren zo gezamenlijk, met als doel om meer voor elkaar te krijgen. In Brussel zitten ook de VVD en D66 samen in dezelfde fractie.

  De PVV verenigt zich met Le Pen en Salvini, in de Europese Alliantie van Volkeren en Naties. De fractie bestaat nu uit zeker tien partijen, waaronder ook de AfD uit Duitsland en het Vlaams Belang uit België.

  Vrees voor versplintering
  Toch is het niet zo dat ook echt alle eurosceptische partijen samen gaan optrekken. Forum voor Democratie bijvoorbeeld, zal niet in dezelfde fractie als die van de PVV gaan zitten. De partij van Thierry Baudet wil aankloppen bij de Europese Conservatieven en Hervormers, waar ook de ChristenUnie en de SGP lid van zijn. Ook de Poolse populistische partij PiS en het Hongaarse Fidesz horen voorlopig nog bij andere fracties.

  Premier Rutte relativeert vandaag de problemen die ontstaan door de opkomst van de eurosceptische partijen in het Europees Parlement. "Eerst maar eens kijken wat die uitslag van de verkiezingen wordt. Ik heb groot vertrouwen in de kiezer. We zien allemaal in Engeland welke chaos er ontstaat met een nexit, veel van die partijen zijn voor uittreden. Ik denk dat in Nederland nog maar heel weinig mensen zeggen: we gaan een nexit steunen, dus de partijen die daarvoor zijn, hebben een probleem."

  Politiek verslaggever Fons Lambie ziet een vrees voor versplintering in het Europees Parlement. "Daar hadden sociaaldemocraten en christendemocraten jarenlang de meerderheid", zegt hij. "Die verliezen ze, en je zult zien dat het parlement gaat versplinteren. Maar hoe veel, en hoe groot eurosceptische partijen precies worden, hangt af van de uitslag in mei."

  Bron: rtlnieuws.nl

  Speech Geert Wilders
  De complete tekst van de toespraak van Geert Wilders is terug te lezen op de website van de PVV.
   
 17. Sprak het enige lid van de "democratische" eenmanspartij PVV, waar verder niemand lid van kan worden. :deuk:
   
  Ad Verschoor vindt dit leuk/interessant.
 18. Beste Punk, dit is natuurlijk een verbastering door Wilders van vox Populi, vox Dei, waarbij Dei in dit geval Wilders zelf is.
  Of vanuit de EU: "Qui desiderat pacem, bellum praeparat".

  Maar het natuurlijk wel een beetje flauw omdat de uitspraak van Wilders komt, om dan op de man te gaan spelen, om daarmee de inhoud niet te hoeven bespreken.
  Want ondanks Wilders zijn abjecte taalgebruik, heeft hij mijns inziens wel een puntje. De EU is nu niet een toonbeeld van overduidelijke democratie. En nee, eenmaal per 4 jaar verkiezingen doen daar weinig aan af.
   
 19. Dat Wilders een punt heeft, zal ik zeker niet tegenspreken. Maar dat uitgerekend hij een punt maakt van het ondemocratische gehalte van de EU, vind ik lachwekkend, of liever gezegd: schaamteloos.
   
 20. Schaamteloos inderdaad, dat is de juiste betiteling.
   

Deel deze pagina