Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Achter de schermen: Tsjechische politici lobbyen in Brussel voor subsidies voor grote bedrijven

  Eind mei vond een bijeenkomst van Tsjechische politici en vertegenwoordigers van de Europese Commissie plaats in Brussel. Twee senatoren en plaatsvervangers onder leiding van Jaroslav Faltýnek lobbyden voor het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven in de Tsjechische Republiek. Volgens Faltýnek staat de Tsjechische Republiek ook klaar om te onderhandelen over een verhoging van de Tsjechische bijdragen aan de Europese begroting.

  Het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven, waaronder Agrofert, zou worden betaald door Tsjechische belastingbetalers, inclusief kleine bedrijven of werknemers.
  "Ik denk dat we net als de Tsjechische Republiek zijn klaar om een verhoging van de betalingen aan de EU (vandaag de dag is ongeveer 1% van het BNP) en de Commissie vraagt 1,1% tot 1,2% als gevolg van Brexit.", aldus Jaroslav Faltýnek.

  Bron goochelvertaling van neovlivni.cz.

  Met andere woorden... grote bedrijven als Agrofert willen hun hoge subsidies behouden en de gewone kleine man in Tsjechië gaat daar aan meebetalen vanwege verhoging betaling aan de EU. Terwijl de landbouwsubsidies bedoelt waren voor de kleinere landbouwbedrijven, gaan die in Tsjechië naar de grootste graaiers.

  Voor mensen die meer over dit onderwerp willen weten zie

  Babišův matrix: Telička lobbuje za vyšší eurodotace pro Agrofert.
  Babis's Matrix: Telicka lobbyt voor hogere Eurodotatie voor Agrofert.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Laagste werkeloosheidscijfers sinds 2000

  [​IMG]

  DEN HAAG (PDC) - Het aantal werkelozen in de EU was sinds het begin van de eeuw niet zo laag. Dit blijkt uit de cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Het laagste percentage werd gemeten in Tsjechië met 2.3 procent. Nederland staat op de vierde plek met 3.7 procent. Nederland zit daarmee drie procent onder het EU gemiddelde van 6.7 procent van de beroepsbevolking.

  Ook het werkeloosheidscijfer onder jongeren is gedaald. In 2017 had 16.5 procent van de jongeren in de EU geen baan, in september 2018 was dit percentage 14.9 procent. Jongeren in Griekenland (37.9%), Spanje (34.3 %) en Italië (31.6%) zitten het vaakst zonder werk. Opvallend is verder dat het gemiddelde in de eurozone met 8.1 procent aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van de hele EU.

  Een andere opvallende uitkomst is dat in de Oost-Europese lidstaten de werkeloosheid onder vrouwen lager is dan onder mannen. Over het algemeen ligt dit cijfer in de EU namelijk andersom.

  Bron: Eurostat
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  "Gevaarlijk" Rusland een bedreiging voor Tsjechië en de EU, zegt de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken.

  Volgens de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (sociaal-democraten) is Rusland een ernstig veiligheidsrisico voor Tsjechië en de EU. Hij zei dit in een interview met het Tsjechische radiostation op vrijdag. De minister van Buitenlandse Zaken baseerde zijn verklaringen op informatie van de Tsjechische inlichtingendienst (BIS).
  Tsjechië volgt heel erg de stappen van de Russische Federatie, die volgens de minister altijd assertiever is. Rusland is gevaarlijk, onder meer door disseminatie van desinformatie en het gebruik van hybride dreigingen, zei Petříček. Hij zei dat het noodzakelijk was om de strategische communicatie en de bestrijding van desinformatie in het kader van de EU te stimuleren.
  Bron radio.cz/en + radio.cz/de.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  Toevallig stuitte ik deze week op iets interessants:

  Elfové proti trollům / Elven tegen trollen.

  Een groep met de naam „čeští elfové“ Tsjechische elven, probeert te vechten tegen destructieve inhoud op internet.
  Dit zijn tientallen gelijkgestemde mensen uit verschillende beroepen en levensgebieden in Tsjechië die is gemodelleerd naar de Baltische republieken en besloten om te vechten op het internet met zogenaamde voornamelijk Russische trollen.
  De elven vechten tegen wat ze in Tsjechië de trollenfabrieken en beruchte Russische trollen-boerderij uit St. Petersburg noemen. "Ze zijn sluipend, bekwaam, gemotiveerd, soms gevaarlijk. Een samenleving waarvan de fundering vrijheid is, wordt bedreigd en moet worden beschermd", beschrijven de elven hun motivatie. Desinformatiesites hebben vaak een slechte grammatica, inclusief grove spelfouten.
  Onder valse profielen gaan elfjes traditionele openbare en Facebook-communities binnen waar misinformatie verspreid wordt, en op zoek naar hun maker. Ze brengen in kaart, wat leugens zijn en wie erachter zit.
  Dit alles op vrijwillige basis, kosteloos, in hun vrije tijd.
  Bron oa zpravy.idnes.cz.
   
  Laatst bewerkt: 25-11-2018
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 4. Twee opmerkingen over de werkeloosheidscijfers. Wanneer iemand werkeloos wordt krijgt die maar een zeer beperkte tijd een uitkering. Velen gaan dan 'zwart' werken en zijn niet als werkeloos geregistreerd.
  Ons dorp heeft zo'n 350 inwoners en is een zelfstandige gemeente. Er werken twee mensen vrijwel fulltime op het gemeentehuis. Voor ingewikkelde zaken, zoals bouw- en woningtoezicht, moet je naar een grotere gemeente. Geen wonder dat de werkeloosheid laag is. Bij de overheid maakt men blijkbaar veel regels waardoor je veel mensen aan het werk hebt.
   
 5. Ik wil nog een derde opmerking maken. Lang geleden kwamen twee mannen het terrein op. Keken wat rond en verdwenen weer zonder te vertellen wat ze wilden. Enige tijd later kreeg ik een bekeuring van 1000 kronen voor het feit dat ik niet van buitenaf zichtbaar de naam van de s.r.o. had vermeld. Zo houdt je wel mensen aan het werk!
   
  zapalky vindt dit leuk.
 6. Dit is mij, al weer 20 jaar geleden, gelijk duidelijk gemaakt door mijn toenmalige Jednatel. Maar ja, die was dan ook de baas van het lokale postkantoor en op de hoogte van alle procedures;)
   
  camyl vindt dit leuk.
 7. Dat geldt ook voor de "stavební povolení" (bouwvergunning)! Ingevuld én zichtbaar op het te bouwen c.q. verbouwen van het object!
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af

  België en Tsjechië stemmen tegen de nieuwe Europese richtlijnen rond energiebesparing.

  De overgrote meerderheid van de Europese lidstaten stemden voor de nieuwe richtlijnen die een jaarlijkse besparing van 1,5 procent opleggen tegen 2030. Alleen België en Tsjechië stemden tegen. Kroatië en Slovakije onthielden zich.

  Bij een andere stemming over energiebesparing onthield België zich samen met Slovenië en Hongarije. Tsjechië stemde tegen. Alle andere 24 landen stemden voor.
   

Deel deze pagina