Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Achter de schermen: Tsjechische politici lobbyen in Brussel voor subsidies voor grote bedrijven

  Eind mei vond een bijeenkomst van Tsjechische politici en vertegenwoordigers van de Europese Commissie plaats in Brussel. Twee senatoren en plaatsvervangers onder leiding van Jaroslav Faltýnek lobbyden voor het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven in de Tsjechische Republiek. Volgens Faltýnek staat de Tsjechische Republiek ook klaar om te onderhandelen over een verhoging van de Tsjechische bijdragen aan de Europese begroting.

  Het handhaven van hoge subsidies voor grote landbouwbedrijven, waaronder Agrofert, zou worden betaald door Tsjechische belastingbetalers, inclusief kleine bedrijven of werknemers.
  "Ik denk dat we net als de Tsjechische Republiek zijn klaar om een verhoging van de betalingen aan de EU (vandaag de dag is ongeveer 1% van het BNP) en de Commissie vraagt 1,1% tot 1,2% als gevolg van Brexit.", aldus Jaroslav Faltýnek.

  Bron goochelvertaling van neovlivni.cz.

  Met andere woorden... grote bedrijven als Agrofert willen hun hoge subsidies behouden en de gewone kleine man in Tsjechië gaat daar aan meebetalen vanwege verhoging betaling aan de EU. Terwijl de landbouwsubsidies bedoelt waren voor de kleinere landbouwbedrijven, gaan die in Tsjechië naar de grootste graaiers.

  Voor mensen die meer over dit onderwerp willen weten zie

  Babišův matrix: Telička lobbuje za vyšší eurodotace pro Agrofert.
  Babis's Matrix: Telicka lobbyt voor hogere Eurodotatie voor Agrofert.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Laagste werkeloosheidscijfers sinds 2000

  [​IMG]

  DEN HAAG (PDC) - Het aantal werkelozen in de EU was sinds het begin van de eeuw niet zo laag. Dit blijkt uit de cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Het laagste percentage werd gemeten in Tsjechië met 2.3 procent. Nederland staat op de vierde plek met 3.7 procent. Nederland zit daarmee drie procent onder het EU gemiddelde van 6.7 procent van de beroepsbevolking.

  Ook het werkeloosheidscijfer onder jongeren is gedaald. In 2017 had 16.5 procent van de jongeren in de EU geen baan, in september 2018 was dit percentage 14.9 procent. Jongeren in Griekenland (37.9%), Spanje (34.3 %) en Italië (31.6%) zitten het vaakst zonder werk. Opvallend is verder dat het gemiddelde in de eurozone met 8.1 procent aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van de hele EU.

  Een andere opvallende uitkomst is dat in de Oost-Europese lidstaten de werkeloosheid onder vrouwen lager is dan onder mannen. Over het algemeen ligt dit cijfer in de EU namelijk andersom.

  Bron: Eurostat
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  "Gevaarlijk" Rusland een bedreiging voor Tsjechië en de EU, zegt de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken.

  Volgens de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček (sociaal-democraten) is Rusland een ernstig veiligheidsrisico voor Tsjechië en de EU. Hij zei dit in een interview met het Tsjechische radiostation op vrijdag. De minister van Buitenlandse Zaken baseerde zijn verklaringen op informatie van de Tsjechische inlichtingendienst (BIS).
  Tsjechië volgt heel erg de stappen van de Russische Federatie, die volgens de minister altijd assertiever is. Rusland is gevaarlijk, onder meer door disseminatie van desinformatie en het gebruik van hybride dreigingen, zei Petříček. Hij zei dat het noodzakelijk was om de strategische communicatie en de bestrijding van desinformatie in het kader van de EU te stimuleren.
  Bron radio.cz/en + radio.cz/de.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  Toevallig stuitte ik deze week op iets interessants:

  Elfové proti trollům / Elven tegen trollen.

  Een groep met de naam „čeští elfové“ Tsjechische elven, probeert te vechten tegen destructieve inhoud op internet.
  Dit zijn tientallen gelijkgestemde mensen uit verschillende beroepen en levensgebieden in Tsjechië die is gemodelleerd naar de Baltische republieken en besloten om te vechten op het internet met zogenaamde voornamelijk Russische trollen.
  De elven vechten tegen wat ze in Tsjechië de trollenfabrieken en beruchte Russische trollen-boerderij uit St. Petersburg noemen. "Ze zijn sluipend, bekwaam, gemotiveerd, soms gevaarlijk. Een samenleving waarvan de fundering vrijheid is, wordt bedreigd en moet worden beschermd", beschrijven de elven hun motivatie. Desinformatiesites hebben vaak een slechte grammatica, inclusief grove spelfouten.
  Onder valse profielen gaan elfjes traditionele openbare en Facebook-communities binnen waar misinformatie verspreid wordt, en op zoek naar hun maker. Ze brengen in kaart, wat leugens zijn en wie erachter zit.
  Dit alles op vrijwillige basis, kosteloos, in hun vrije tijd.
  Bron oa zpravy.idnes.cz.
   
  Laatst bewerkt: 25-11-2018
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 4. Twee opmerkingen over de werkeloosheidscijfers. Wanneer iemand werkeloos wordt krijgt die maar een zeer beperkte tijd een uitkering. Velen gaan dan 'zwart' werken en zijn niet als werkeloos geregistreerd.
  Ons dorp heeft zo'n 350 inwoners en is een zelfstandige gemeente. Er werken twee mensen vrijwel fulltime op het gemeentehuis. Voor ingewikkelde zaken, zoals bouw- en woningtoezicht, moet je naar een grotere gemeente. Geen wonder dat de werkeloosheid laag is. Bij de overheid maakt men blijkbaar veel regels waardoor je veel mensen aan het werk hebt.
   
 5. Ik wil nog een derde opmerking maken. Lang geleden kwamen twee mannen het terrein op. Keken wat rond en verdwenen weer zonder te vertellen wat ze wilden. Enige tijd later kreeg ik een bekeuring van 1000 kronen voor het feit dat ik niet van buitenaf zichtbaar de naam van de s.r.o. had vermeld. Zo houdt je wel mensen aan het werk!
   
  zapalky vindt dit leuk.
 6. Dit is mij, al weer 20 jaar geleden, gelijk duidelijk gemaakt door mijn toenmalige Jednatel. Maar ja, die was dan ook de baas van het lokale postkantoor en op de hoogte van alle procedures;)
   
  camyl vindt dit leuk.
 7. Dat geldt ook voor de "stavební povolení" (bouwvergunning)! Ingevuld én zichtbaar op het te bouwen c.q. verbouwen van het object!
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  België en Tsjechië keuren nieuw Europees klimaatdoel af

  België en Tsjechië stemmen tegen de nieuwe Europese richtlijnen rond energiebesparing.

  De overgrote meerderheid van de Europese lidstaten stemden voor de nieuwe richtlijnen die een jaarlijkse besparing van 1,5 procent opleggen tegen 2030. Alleen België en Tsjechië stemden tegen. Kroatië en Slovakije onthielden zich.

  Bij een andere stemming over energiebesparing onthield België zich samen met Slovenië en Hongarije. Tsjechië stemde tegen. Alle andere 24 landen stemden voor.
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Wisselende reacties op opiniestuk president Macron

  Europese politici reageerden wisselend op het pleidooi van de Franse president Macron, dat gisteren (5 maart 2019) in kranten van alle 28 EU-lidstaten verscheen. De Europese Raad en de Commissie waren positief over de voorstellen, net als buurlanden België en Duitsland. Onder meer de Tsjechische premier was kritischer over de plannen.

  Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk riep naar aanleiding van het artikel op nauwer samen te werken in de strijd tegen nepnieuws. De Europese Commissie steunt de visie van Macron, maar wijst erop dat veel van zijn voorstellen al door de Commissie Juncker in gang zijn gezet. De Belgische premier Michel hoopt op een 'Europa dat vrijheid en democratie beschermt.'

  Er was ook kritiek op de voorstellen van Macron. Zo vond Europarlementariër Nadine Morano van de Franse oppositiepartij Les Républicains dat Macron 'Frankrijk' te weinig noemde. De Tsjechische premier Babiš noemde de plannen 'onrealistisch.' Een ander punt van kritiek is dat Macron de hervormingen van bovenaf zou willen invoeren en de bevolking te weinig betrekt.

  Meertalig opiniestuk Macron: 'Voor de Vernieuwing van Europa' (5 maart 2019)

  Bron: Europa-nu.nl
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EU-voorzitterschap: volgens Babiš is het duur en brengt niets

  Premier Andrej Babiš vindt de kosten van het Tsjechische EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2022 onredelijk hoog en ziet er geen winst in. Het onafhankelijke online dagblad Deník N vestigde de aandacht op het feit dat Babiš deze week met de ministers heeft gesproken over het feit dat de Tsjechische Republiek het EU-voorzitterschap om financiële redenen kon afwijzen.

  Deník N vertrouwt op verklaringen van vijf Ano-partij en sociaal-democratische leden van de regering. De krant wilde de namen niet publiceren.
  Bron radio.cz/de/rubrik/nachrichten.

  Babiš ontkende later dat hij voorstelde het presidentschap op te geven en zei dat hij alleen over de kosten klaagde. Hij vertelde Deník N dat de Tsjechische Republiek het presidentschap op zich neemt zoals gepland.

  De laatste keer dat de Tsjechen het roterende voorzitterschap hielden was in 2009, toen het naar schatting 3,5 miljard kroon (€ 135 miljoen) kostte, volgens het krantenbericht.
  Bron politico.eu.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische voorwaarden btw-vrijstelling voor uitvoergoederen in strijd met EU-recht

  Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Tsjechië aanvullende voorwaarden stelt aan de btw-vrijstelling voor goederen die bestemd zijn om te worden uitgevoerd naar een plaats buiten de EU.

  Milan Vinš handelt in militaire memorabilia. Maandelijks levert hij 400 à 500 stuks per post buiten de EU. Omdat er sprake is van goederen die voor de uitvoer zijn bestemd, doet Vinš geen btw-aangifte. De Tsjechische Belastingdienst is echter van mening dat toch btw is verschuldigd, omdat Vinš niet aantoont dat hij die goederen onder de douaneregeling uitvoer heeft geplaatst. De Tsjechische rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

  Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het in strijd met het EU-recht is dat Tsjechië aanvullende voorwaarden stelt aan de btw-vrijstelling voor goederen die bestemd zijn om te worden uitgevoerd naar een plaats buiten de EU. Volgens het Hof van Justitie EU is het voldoende dat is voldaan aan de voorwaarde dat de goederen het grondgebied van de Unie daadwerkelijk hebben verlaten. Tsjechië stelt dan ten onrechte nog de voorwaarde dat moet worden aangetoond dat de goederen onder de douaneregeling uitvoer zijn geplaatst.

  Bron: taxlive.nl
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europese Commissie investeert 76 miljoen in spoor tussen Praag en Pilsen

  De Europese Commissie steekt in totaal 776 miljoen euro in spoorprojecten in Tsjechië, Italië, Portugal, Polen en Roemenië. Het maakt onderdeel uit van een grote investering van in totaal vier miljard euro voor infrastructuurprojecten vanuit het EU Cohesiefonds.

  Het Cohesiefonds is bedoeld voor lidstaten met een bruto binnenlands product (bbp) per inwoner dat lager is dan 90 procent van het EU-gemiddelde. Het doel van dit fonds is de economische en sociale ongelijkheden te verminderen en een duurzame ontwikkeling te bevorderen.

  EU-subsidies
  76 miljoen euro van de EU-subsidies gaat naar de verbetering van de spoorcorridor tussen Praag en Pilsen in Tsjechië. De reistijd tussen Rokycany en Pilsen wordt met de helft ingekort door nieuwe en betere verbindingen.

  Bron: spoorpro.nl
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  President Miloš Zeman is momenteel in Oostenrijk.
  Daar hield hij 2 april een toespraak waarin hij kritiek had op Ex-burgemeester van Wenen, Michael Häupl over een bijdrage aan de Tsjechische Comenius school.
  Deze toespraak leverde hem grote kritiek op in eigen land.
  Bronnen oa derstandard.at + radio.cz/de + idnes.cz.
  President Miloš Zeman en de Tsjechische premier Andrej Babiš gebruiken de naam van Comenius vaker in het buitenland.
  Comenius was een vluchteling die in ballingschap leefde, terwijl Miloš Zeman en Babiš anti vluchtelingen zijn.
  De Comenius school had 1 miljoen euro gekregen van de stad Wenen in 2009.
  Verder wil Miloš Zeman een grotere bijdrage van Oostenrijk aan zijn onzinnige plan om de Donau door te trekken via Tsjechië naar Polen, het D-O-E project. Daar zit niemand op te wachten , kost heel veel geld en is voor grote binnenvaart schepen niet bruikbaar. Laat hij eerst werk maken van een betere ontsluiting van Praag naar Dresden dmv een nieuwe sluis bij Decin zodat de binnenvaart door kan varen tijdens drogere periodes.
   
 14. Ik ben niet zo van de boten. Geen verstand van. Maar gelet op het kennelijke voorstel, lijkt het mij interessant als je ons hierover wat meer kan vertellen.
   
 15. het is een heel oud plan wat iedere paar jaar weer boven komt drijven. De mensen die er mee spelen hebben echter geen flauw idee van binnenvaart. Ook een grotere sluis bij Decin heeft geen nut als je in Duitsland geen sluizen bouwt. Je kan wel een 6 baans snelweg bouwen, maar als die aan de grens overgaat in een zandpad...............
   
 16. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  @ Zapalky: Er zal, denk ik, een stuw aangelegd worden om het waterpeil op een bepaald niveau te houden. Bij die stuw zal ook een sluis gebouwd worden waar de scheepvaart doorheen kan.
  Door zo'n stuw kan het waterpeil gereguleerd worden zodat er een gegarandeerde miniumum waterhoogte is zodat de schepen niet aan de grond kunnen lopen. Het werkt alleen als er voldoende water stroomopwaarts voorhanden is.
   
  Laatst bewerkt: 06-04-2019
  zapalky vindt dit leuk.
 17. En dan moeten ze er ook rekening mee houden dat er niet gigantisch veel land tussen Usti en Decin onder water gaat lopen.
  Stroomafwaarts is de rechterkant erg laag op veel plaatsen.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische euro-commissaris: “Facebook lijkt op het communisme”

  De Tsjechische eurocommissaris Vera Jourová heeft hard uitgehaald naar de grote tech-giganten. Ze vergeleek de datamacht van bedrijven als Google en Facebook met totalitaire regimes van weleer.
  [​IMG]

  Over de berichten dat Google honderdduizenden data per gebruiker opslaat, waaronder ook medische gegevens zegt ze in het AD: ”Die verhalen zijn zorgwekkend. Het doet me denken aan het communisme, waarin de staat alles registreert en daarmee de rechten van individuen vergeet. Ik wil de grote technologiebedrijven niet één op één vergelijken met totalitaire regimes, maar ze weten wel heel veel van ons, en verdienen daar bakken met geld mee. Onze privédata zijn hun handelswaar.”

  De EU-commissaris voor onder meer Justitie en Consumentenrechten wil dan ook dat nationale toezichthouders sneller ingrijpen. Ook wil ze dat de marktmacht van de tech-giganten wordt doorbroken. Zelf is ze jaren geleden al gestopt met Facebook. “Dan kan je meer in het echte leven communiceren, contact maken, boeken lezen. (…) Om eerlijk te zijn: ik wil niet dat deze bedrijven onze levens domineren zoals ze dat nu doen.”

  Bron: hln.be
   

Deel deze pagina