Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Macek

Geroyeerd Lid
Ze zijn in eider geval goochemer als Nederland, die hele EU flauwekul kost ons alleen maar geld, en de rest slaat zich op de dijen (Berlusconi voorop) van louter plezier, nog nooit zo'n naief suikeroompje gehad.
Nee de Tsjechen zijn slimmer, nu nog het begrotingstekort kunstmatig boven de 3% houden, dan blijft de vervloekte pleuro hun ook bespaart.
Na zdravi!!
 
Inhaalslag economieën M-Europa

De productiviteit van de landen in Centraal-Europa is vorig jaar spectaculair gestegen. Dankzij voortgaande investeringen in de bedrijven halen de nieuwe EU-landen hun economische achterstand snel in.
Dit blijkt uit onderzoek van de Conference Board uit de VS. De tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie zagen de arbeidsproductiviteit in 2005 stijgen met 6,2%. 'Spectaculair', zegt hoogleraar Bart van Ark van de Rijksuniversiteit Groningen. Van Ark is ook in dienst van de Conference Board en medeopsteller van het rapport.

Van Ark denkt dat de nieuwe EU-lidstaten in Midden-Europa nog jaren lang de arbeidsproductiviteit kunnen blijven opvoeren: 'Dat kan nog zeker tien tot vijftien jaar doorlopen. Misschien niet in het hoge tempo van vorig jaar, maar wel in veel hoger tempo dan in de oude lidstaten van de EU.'

De nieuwe lidstaten hebben nog veel achterstand in te halen. Hun productiviteit bedraagt slechts 43% van die in de VS. De vijftien oude EU-lidstaten zitten op 91%.

Bron: Het Financieele Dagblad
 
Tsjechische Republiek gaat zuinig om met het geld dat van de EU komt. Sinds het lidmaatschap bij de EU is nog maar 18 tot 20% van de beschikbare fondsen besteed. Het bedrag dat Tsjechië ontvangen heeft voor de jaren 2004-2006 is 2,6 miljard Euro, dat is 75 miljard kroon. Vorig jaar heeft Tsjechië 6 miljard kroon besteedt uit de EU kas.

Wat zijn we toch weer zuinig!

Bron: Financni Noviny
 
Nederland heeft vrijdag samen met Groot-Brittannië, Spanje, Polen, Hongarije en Tsjechië bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gepleit voor een verdere liberalisering van de dienstensector.

Zonder exacte voorstellen te doen, vragen de lidstaten Eurocommissaris McCreevy (interne markt) vast te houden aan plannen van zijn voorganger Bolkestein voor liberalisering van de sector.

Het Europees Parlement moet zich volgende week uitspreken over de vrijmaking van de dienstverlening in de EU, waardoor bijvoorbeeld ook loodgieters uit andere landen in alle lidstaten aan de slag kunnen. Het parlement lijkt echter de angel uit het voorstel te halen, door te eisen dat het gastland toch nog bepaalde eisen mag stellen aan de dienstverlener.

Daarover laten de lidstaten die de brief hebben gestuurd zich echter niet uit. Alleen vragen zij McCreevy bij het overwegen van het oordeel van het parlement zoveel mogelijk vast te houden aan de ideeën van Bolkestein. McCreevy krijgt na de stemming in het parlement de kans weer met een eigen voorstel te komen.

Bron: De Telegraaf
 
Europeanen bang voor genmodificatie

De bevolking in de 25 EU-landen is banger voor vergif in voedsel dan voor terroristische aanslagen. De vrees voor genmodificatie neemt daarbij een belangrijke plaats in. Dat blijkt uit een peiling van Eurobarometer, het onderzoeksinstituut van de EU, waarvoor 25.000 Europeanen werden ondervraagd.

Het bangst voor gmo's (genetisch gemodificeerde organismen) zijn de Oostenrijkers, de rest vreest vooral pesticiden, hormonen of de vogelgriep. Naast angst spelen in Oostenrijk ook economische motieven een belangrijke rol. De huidige EU-voorzitter heeft het grootste aantal bioboeren in Europa. Oostenrijk is dan ook een van de Europese landen die hun grens tot nu toe gesloten hielden voor gmo's. Daarnaast wierpen ook Duitsers, Grieken, Fransen en Luxemburgers barrières op tegen de invoer van gmo's.

Binnen de EU gebruiken vijf landen gmo's - Spanje, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Tsjechië . Kandidaat-lidstaat Roemenië behoort, net als Spanje, tot de veertien landen met een landbouwareaal van meer dan 50.000 hectare. Roemenië teelt vooral sojabonen en Spanje maïs. De VS, Argentinië, Brazilië en Canada zijn de grootste gmo-producenten, waarbij Brazilië het snelst groeit.

Bron: Het Financieele Dagblad
 

Marcel

Moderator
tsjechie met 7 jaar bij met de rest van de EU

bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?i...in-CR-to-reach-EU-average-in-7-yrs---Paroubek

mininster-president paroubek verwacht dat tsjechie dezelfde levensstandaard zal hebben binnen 7 jaar als het westen. hij poneerde zijn stelling in een debat met studenten en professoren van het "Bank Institute".
hij verwacht dat elk jaar de tsjechische economie 4.2% meer stijgt dan het europese gemiddelde.

als dat inderdaad zo snel gaat, gaan er beslist "slachtoffers" vallen onder de ouderen en mensen in de armere gebieden. de economie zal oververhit raken. de rijken alleen maar rijker gaan worden. alles en iedereen buiten de grote steden zullen de boot gaan missen. er zullen hele gebieden verpauperd raken.
al met al dus mooie kansen voor de rijkere westerling om leuke goedkope huisjes op de kop te gaan tikken. dus nog ff wachten allemaal en dan toeslaan.

marcel
 
Zwitserland draagt bij voor nieuwe leden EU

Zwitserland draagt voor de komende vijf jaar in totaal euro 645 mln bij aan projecten in de tien landen die bijna twee jaar geleden tot de EU zijn toegetreden. Zwitserland en Noorwegen steunen al jaren de Europese begroting in ruil voor een goede handelspositie. Deze Zwitserse steun gaat vanaf dit jaar naar hervormingen van de bureaucratie, milieu, infrastructuur, het ondersteunen van de private sector en menselijke en sociale ontwikkeling.

Bron: Het Financieele Dagblad
 

Freddy2005

† In Memoriam
Brussel legt transacties met CO2-emissierechten stil

De Europese Commissie heeft woensdagmiddag besloten transacties met rechten voor de uitstoot van broeikasgas (CO2) bij de nationale registers voor emissierechten voor zeker een week stil te leggen.

Aanleiding zijn veiligheidsproblemen bij de nationale registers. Dat heeft een woordvoerder van eurocommissaris van klimaatbeleid Connie Hedegaard bekendgemaakt.

Nationale emissieautoriteiten kunnen wel CO2-rechten aan bedrijven toewijzen, en bedrijven kunnen die ook inbrengen bij de instanties. Maar andere transacties kunnen niet plaatshebben. Dat raakt met name de spotmarkt.

Hackers

De maatregel is afgekondigd nadat hackers in Tsjechië 470.000 rechten hadden weggehaald van een handelaar in emissierechten. Daarmee was een waarde gemoeid van euro 6,9 mrd.

'Vanuit Europees perspectief kan ik dit besluit begrijpen', reageerde vanavond Sascha Bloemhoff, directeur van het Nederlandse handelsplatform Climex. 'Maar het is voor de handelsplatformen natuurlijk een heel vervelende maatregel. Te meer omdat het om een vrije lange periode gaat. Dit kan een enorme schadepost opleveren.'

Bloemhoff: 'Partijen die posities moeten afdekken, zullen dat nu via de futuremarkt moeten doen. Maar niet iedereen heeft daar toegang tot.'

In de Europese handel in emissierechten ging vorig jaar euro 80 mrd om. Het aandeel van de spotmarkt daarin schommelt tussen de 20% en 25%.

fd.nl
 
13.39 uur – Rusland maakt zich grote zorgen over de Europese schuldencrisis die de eurozone dreigt op te breken. Dat heeft president Dmitri Medvedev donderdag gezegd in aanloop naar de eurotop later op de dag. „Wij zijn erg bezorgd over deze kwestie omdat het invloed heeft op de situatie in heel de wereld en ook ons land”, aldus Medvedev.

De Tsjechische president Vaclav Havel, een groot tegenstander van de euro, sloot zich aan bij zijn Russische collega. Om de schuldenproblematiek op te lossen is volgens hem een verregaande economische en politieke transformatie van Europa noodzakelijk.

Foutje, dat moet natuurlijk Václav Klaus zijn. Ze loper wat achter bij Dagblad De Limburger...
 
De 17 eurozone landen hebben vanochtend vroeg besloten om een nieuw Verdrag van Europa te maken met daarin meer stringente fiscale en begrotingsdisciplines. Meer macht naar Brussel.

6 buiten eurozone Europese landen denken erover om mee te doen maar het Verenigd Koninkrijk en Hongarije trekken zich officieel terug en doen absoluut niet mee. Tsjechië en Zweden weten nog niet wat ze willen.

Bron: De Telegraaf
 

Tabe

† In Memoriam
Een reden om bijvoorbeeld Hongarije extra in de gaten te houden ! Wat zijn hun motieven om niet mee te doen? Ben overigens wel benieuwd wat Tsjechie gaat doen. Hoe staat Tsjechie er momenteel financieel voor? Houden ze hun eigen begroting op orde? En heeft het invloed op een eventueel in te voeren Euro. Ik denk dat dat laatste inmiddels wel van de baan zal zijn.
 
Update 11:10 De leiders van de eurolanden gaan in maart de maximale capaciteit van het permanente noodfonds voor de eurozone ESM en het tijdelijke reddingsmechanisme EFSF "heroverwegen", melden de eurozone-leiders in een gemeenschappelijke verklaring. Zo blijkt dat "de toereikendheid van het totale capaciteit van het EFSF en het ESM van €500 miljard in maart 2012 opnieuw beoordeeld zal worden".

In de verklaring worden de verwachte details van een aangescherpte begrotingsdiscipline bevestigd, en wordt gezegd dat de Zweedse en de Tsjechische regeringsleiders hun parlementen zullen raadplegen over een toetreding.
 
Update 12:30 Hongarije wil toch meedoen aan het nieuwe Europese begrotingspact. Dat blijkt uit een nieuwe, gewijzigde verklaring van de EU-leiders, die vrijdag op hun top in Brussel werd verspreid.

Uitgezonderd Groot-Brittannië hebben nu alle EU-lidstaten zonder euro duidelijk gemaakt dat zij mee willen doen. Met Hongarije zijn dat Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Zweden.
 
Met of zonder Europa?

9 december 2011
Presseurop

"De EU is dood, leve de nieuwe EU, en waar zijn de Tsjechen?" vraagt Hospodářské noviny zich af in reactie op de Europese top die op 8 december van start ging. De boodschap is helder: Duitsland heeft aan iedereen zijn wil opgelegd, Groot-Brittannië is bereid de Unie te verlaten en de Tsjechische Republiek en Zweden willen eerst gebruik maken van het recht om hun nationale parlementen te raadplegen voordat ze instemmen met het verdrag waarmee 23 landen de begrotingsdiscipline institutionaliseren, constateert de Praagse krant.

Gezien het huidige debat in Tsjechië over Europese integratie, wijst verslaggever Martin Ehl op het risico dat een meerderheid naar de eurosceptische mening van president Václav Klaus neigt. Het is echter in het belang van het land, dat economisch afhankelijk is van Duitsland "om aanwezig te zijn, geen spaken in het wiel te steken en dicht bij het vuur te blijven zitten", vindt Ehl.

Vroeg of laat zal de economische realiteit Tsjechische politici ervan overtuigen hun 'eurovoorzichtige' houding te herzien. Het zal niet langer mogelijk zijn de positie van verstekeling te blijven innemen, die alleen profiteert van de dingen waar hij zin in heeft. Tsjechië raakt dan ofwel in een economisch en politiek isolement als dat van Hongarije (...) of het land grijpt de kans om mee te kunnen liften op de toekomstige Europese welvaart.
 
Kredietbeoordelaar Fitch heeft de verwachtingen voor de waarderingen van Bulgarije, Tsjechië, Litouwen en Letland verlaagd. De landen hadden een 'positieve' verwachting voor de waardering en staan nu op 'stabiel'.

Volgens Fitch zijn de relatieve nieuwkomers in de EU nauw verweven met de andere Europese staten die te lijden hebben onder de schuldencrisis. Daardoor ontstaat er negatieve druk op hun eigen economische groei. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat hun waardering de komende maanden nog zal worden verhoogd, aldus de kredietbeoordelaar.

Bron: dft.nl
 
Hongarije en Tsjechië dreigen EU-verdrag te blokkeren

Hongarije en Tsjechië zullen geen steun verlenen aan een nieuwe Europees verdrag als de twee landen hun belastingbeleid moeten opgeven.
Eerder gaf het Verenigd Koninkrijk al aan de aanpassingen in het Europees verdrag niet te steunen.

De premiers van Hongarije en Tsjechië (beide geen eurolanden) laten donderdag weten dat zij niet akkoord gaan als het vernieuwde verdrag inhoudt dat zij niet meer hun eigen belastingbeleid mogen voeren.
Zij zullen het verdrag eerst voorleggen aan hun parlementen. Volgens de Tsjechische premier Petr Nečas heeft zijn land niets aan een EU-breed belastingbeleid.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán ziet er niets in. ‘Wij hebben een eigen belastingbeleid nodig om te kunnen blijven concurreren met andere landen.’

Het besluit van de twee landen kan tot nog meer zorgen leiden bij beleggers. Zij reageerden de laatste dagen al negatief op de strubbelingen die er zijn over de strengere regels voor de euro.

Frankrijk en Duitsland willen dat de lidstaten toezicht gaan houden over nationale begrotingen, terwijl andere landen liever willen dat de Europese Commissie toezicht houdt.

Bron: Elsevier
 
Bovenaan