Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Kobus jij schrijft wat ik denk. :D
  Na de Brexit is er 12% minder geld in de EU-kas en lijkt me logisch dat de subsidiepot met 10% omlaag moet.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  EU-Hof velt arrest over verzet Polen, Hongarije en Tsjechië tegen spreidingsplan vluchtelingen

  Het Europees Hof van Justitie spreekt zich vandaag uit over de weigering van Polen, Hongarije en Tsjechië, enkele jaren geleden, om mee te werken aan een tijdelijk spreidingsplan voor vluchtelingen. In oktober 2019 oordeelde de advocaat-generaal bij het Hof al dat de drie landen hun Europese verplichtingen niet nagekomen zijn.


  Omdat Italië en Griekenland geconfronteerd werden met een enorme toestroom aan migranten, besloot de Europese Unie in de zomer van 2015 de twee ‘frontlijnstaten’ van de migratiecrisis te ontlasten. Er werden twee spreidingsplannen goedgekeurd, die alle lidstaten ertoe verbond samen 160.000 mensen die een aanvraag om internationale bescherming hadden ingediend uit Italië en Griekenland te laten overkomen. Voor elke lidstaat werden quota opgesteld.

  Verzet dat Hongarije en Slovakije voor het Hof van Justitie hadden ingediend, leverde niets op. Hongarije weigerde echter halsstarrig aan de spreiding van migranten deel te nemen en werd daarin gevolgd door Polen en Tsjechië. De Europese Commissie besliste daarom de drie landen voor het Hof te dagen, omdat ze hun Europese verplichtingen zouden hebben verzaakt. Het is over die zaak dat de rechters in Luxemburg straks een arrest vellen.

  Terechtgewezen
  Op 31 oktober vorig jaar werden de drie landen al terechtgewezen door advocaat-generaal Eleanor Sharpston. Zij schreef dat Boedapest, Warschau en Praag met hun verzet tegen een verplichting die ze als ongewenst en onpopulair ervoeren, een “gevaarlijke eerste stap” zetten richting de afbraak van een “ordelijke en gestructureerde samenleving die bestuurd wordt op basis van de rechtsstaat”. Meer zelfs: als lidstaten van de Europese Unie stelden ze een “verderfelijk” voorbeeld, zei Sharpston. Ook het argument dat het aannemen van een groot aantal asielzoekers de landen zou verhinderen om de veiligheid en de welvaart van de burgers te beschermen, werd verworpen.

  De rechters aan het Hof volgen doorgaans de conclusie van hun advocaat-generaal. De twee besluiten die het Europese spreidingsplan een juridische basis gaven, waren slechts twee jaar van toepassing, tot september 2017.

  Bron: hln.be
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ook Oost-Europa moet vluchtelingen opnemen

  Het Europees Hof van Justitie heeft Polen, Hongarije en Tsjechië op de vingers getikt. De landen weigerden in 2015 vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen, terwijl dat wel door de EU-lidstaten was afgesproken. Volgens het hof kunnen de landen zich niet verschuilen achter het argument dat de openbare orde en de binnenlandse veiligheid in gevaar zouden komen.

  De drie landen vonden dat de herverdeling ze door de andere EU-landen door de strot werd geduwd, omdat het besluit niet met algemene stemmen was genomen, maar met een gekwalificeerde meerderheid.

  Volgens de uitspraak moeten de landen nu alsnog vluchtelingen opnemen. De verwachting is dat Polen, Hongarije en Tsjechië dat niet zullen doen. In dat geval moet de Europese Commissie opnieuw naar het Europees Hof stappen en kan een boete geëist worden. Opmerkelijk is dat de drie landen dat zelf steeds hebben voorgesteld. Ze zijn principieel tegen het opnemen van vluchtelingen maar zijn wel bereid om er een bedrag voor op tafel te leggen.

  Het is overigens niet zo dat de drie landen helemaal geen vluchtelingen wilden opnemen. Polen heeft gezegd dat er honderd mensen konden komen, maar ondernam vervolgens geen enkele actie, zodat niemand in Polen is aangekomen.

  Tsjechië bood aan maximaal vijftig mensen te willen opnemen, van wie er uiteindelijk twaalf zijn gekomen. Hongarije heeft als enige land nooit een aanbod gedaan.

  Bron: nos.nl
   
  A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 4. Snap het wel, beter betalen dan alle ellende die veel van bepaalde vluchtelingen het land in brengen..
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië fel tegen garanties voor ‘onverantwoordelijke’ landen

  Tsjechië is fel tegen een Europees herstelplan voor zwaar door de coronacrisis getroffen lidstaten als zijn land garant zou moeten staan voor leningen voor „onverantwoordelijke naties”. In een stuk op Facebook zegt premier Andrej Babis landen in de EU te bedoelen die al voor de uitbraak van het coronavirus enorme begrotingstekorten hadden.

  „Ik ben niet bereid garant te staan voor schulden van andere, onverantwoordelijke landen. Waarom zou ik dat moeten doen? Dit heeft niets te maken met hoe die landen het virus hebben aangepakt.” Als de Europese Commissie schulden wil aangaan omdat er geld nodig is, dan kan dat geleende geld niet worden gebruikt om zachte leningen te dekken voor landen die al veel te veel schulden hebben, aldus de Tsjechische premier.

  De commissie presenteert woensdag haar voorstellen voor een nieuwe meerjarenbegroting waaraan een coronaherstelfonds wordt gekoppeld. Naar verwachting wil het dagelijks EU-bestuur het fonds gaan financieren met geld dat ze op de kapitaalmarkten ophaalt, gedekt door kredietgaranties van de lidstaten.

  Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden hebben in een gezamenlijk document verklaard dat coronasteun niet mag leiden tot gezamenlijke schulden.

  Bron: rd.nl
   
  camyl en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dat is de mening van Andrej Babiš in zijn wekelijkse praatje.

  De reactie, vooral van de oppositie, duurde niet lang. "Laten we deze uitbarsting van arrogantie, domheid, egoïsme en arrogantie in het archief bewaren", schreef Miroslav Kalousek, voormalig minister van Financiën en nu hoofd van de parlementaire club TOP 09, op Twitter. 'Die 'geweldige beoordeling' komt vanwege de incompetentie van deze regering twee jaar in de problemen. Het is mogelijk dat we daarom binnenkort hulp nodig hebben. En waarom zou iemand dat dan doen? Dergelijke woorden worden niet vergeten, voegde de adjunct eraan toe.

  Voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement, Pavel Telička, zei dat de politici van de EU-lidstaten, naar eigen zeggen, niet langer van plan zijn "zo royaal een land te blijven steunen waarvan de premier een fraudeur is die zichzelf verrijkt ten koste van zijn burgers. "Ze zeggen dat je een wandelende schande bent en ik ben het met hen eens", zei Telička, die ooit voor de ANO-beweging in het Europees Parlement rende.

  Bron echo24.cz

  Reacties van twitter op het bewuste filmpje van mensen die het beter begrijpen:

  Triest is niet wat hij zegt, maar vooral waarom en tegen wie hij het zegt. We kunnen hier gek worden, maar daar valt het op vruchtbare grond. De kiezers willen horen dat ze in een rijke soevereine staat leven die de ballen heeft om de EU ergens heen te sturen. We zullen allemaal betalen voor deze illusie, maar ze zullen het Kalousek de schuld geven.

  Het idee dat de EU geen schulden mag aangaan is absoluut oké.
  Maar wat niet oké is, is de manier van communiceren. Het is ook niet oké dat hij zelf zoveel mogelijk subsidies van de EU wil, maar hij zegt niet waar de EU het geld naartoe moet brengen. En het is ook niet ok om sloten te graven tussen Tsjechië en de eurozone. De eurozone is onze belangrijkste handelspartner.

  Voor leugenaars van zijn type is het nutteloos om met de uitleg om te gaan, het is noodzakelijk om naar de daden te kijken. Het maakt ons allemaal pissig.
  Tijdens de onderhandelingen over de reddingsfondsen werd ook de noodzaak genoemd om de cohesiefondsen te beperken, en dat zou op zichzelf de zaken van onze eerste minister beïnvloeden.

  De EU heeft ook geen geld. Het is het geld van belastingbetalers uit Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Tsjechië, enz ... die ze naar zijn ver***** toast stuurden.

  Ik ben erg blij om geld te verdienen en belasting te betalen in een normale Europese solidariteit. Broederschap!

  - Solidariteit betekent ook geven, niet alleen nemen, en het Zuiden heeft meer hulp nodig dan wij.
  - het zuiden verdedigt de EU tegen migratie, betaalt de grenzen, onze grenzen!
  - niet helpen is duurder, het betekent weer een verloren decennium.

  Een grote manipulatie vol halve waarheden en verdraaiing van de realiteit om mensen in angst en spanning te houden met het aura van "we doen ons best".
   
  cor en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina