Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Kobus jij schrijft wat ik denk. :D
  Na de Brexit is er 12% minder geld in de EU-kas en lijkt me logisch dat de subsidiepot met 10% omlaag moet.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  EU-Hof velt arrest over verzet Polen, Hongarije en Tsjechië tegen spreidingsplan vluchtelingen

  Het Europees Hof van Justitie spreekt zich vandaag uit over de weigering van Polen, Hongarije en Tsjechië, enkele jaren geleden, om mee te werken aan een tijdelijk spreidingsplan voor vluchtelingen. In oktober 2019 oordeelde de advocaat-generaal bij het Hof al dat de drie landen hun Europese verplichtingen niet nagekomen zijn.


  Omdat Italië en Griekenland geconfronteerd werden met een enorme toestroom aan migranten, besloot de Europese Unie in de zomer van 2015 de twee ‘frontlijnstaten’ van de migratiecrisis te ontlasten. Er werden twee spreidingsplannen goedgekeurd, die alle lidstaten ertoe verbond samen 160.000 mensen die een aanvraag om internationale bescherming hadden ingediend uit Italië en Griekenland te laten overkomen. Voor elke lidstaat werden quota opgesteld.

  Verzet dat Hongarije en Slovakije voor het Hof van Justitie hadden ingediend, leverde niets op. Hongarije weigerde echter halsstarrig aan de spreiding van migranten deel te nemen en werd daarin gevolgd door Polen en Tsjechië. De Europese Commissie besliste daarom de drie landen voor het Hof te dagen, omdat ze hun Europese verplichtingen zouden hebben verzaakt. Het is over die zaak dat de rechters in Luxemburg straks een arrest vellen.

  Terechtgewezen
  Op 31 oktober vorig jaar werden de drie landen al terechtgewezen door advocaat-generaal Eleanor Sharpston. Zij schreef dat Boedapest, Warschau en Praag met hun verzet tegen een verplichting die ze als ongewenst en onpopulair ervoeren, een “gevaarlijke eerste stap” zetten richting de afbraak van een “ordelijke en gestructureerde samenleving die bestuurd wordt op basis van de rechtsstaat”. Meer zelfs: als lidstaten van de Europese Unie stelden ze een “verderfelijk” voorbeeld, zei Sharpston. Ook het argument dat het aannemen van een groot aantal asielzoekers de landen zou verhinderen om de veiligheid en de welvaart van de burgers te beschermen, werd verworpen.

  De rechters aan het Hof volgen doorgaans de conclusie van hun advocaat-generaal. De twee besluiten die het Europese spreidingsplan een juridische basis gaven, waren slechts twee jaar van toepassing, tot september 2017.

  Bron: hln.be
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ook Oost-Europa moet vluchtelingen opnemen

  Het Europees Hof van Justitie heeft Polen, Hongarije en Tsjechië op de vingers getikt. De landen weigerden in 2015 vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen, terwijl dat wel door de EU-lidstaten was afgesproken. Volgens het hof kunnen de landen zich niet verschuilen achter het argument dat de openbare orde en de binnenlandse veiligheid in gevaar zouden komen.

  De drie landen vonden dat de herverdeling ze door de andere EU-landen door de strot werd geduwd, omdat het besluit niet met algemene stemmen was genomen, maar met een gekwalificeerde meerderheid.

  Volgens de uitspraak moeten de landen nu alsnog vluchtelingen opnemen. De verwachting is dat Polen, Hongarije en Tsjechië dat niet zullen doen. In dat geval moet de Europese Commissie opnieuw naar het Europees Hof stappen en kan een boete geëist worden. Opmerkelijk is dat de drie landen dat zelf steeds hebben voorgesteld. Ze zijn principieel tegen het opnemen van vluchtelingen maar zijn wel bereid om er een bedrag voor op tafel te leggen.

  Het is overigens niet zo dat de drie landen helemaal geen vluchtelingen wilden opnemen. Polen heeft gezegd dat er honderd mensen konden komen, maar ondernam vervolgens geen enkele actie, zodat niemand in Polen is aangekomen.

  Tsjechië bood aan maximaal vijftig mensen te willen opnemen, van wie er uiteindelijk twaalf zijn gekomen. Hongarije heeft als enige land nooit een aanbod gedaan.

  Bron: nos.nl
   
  A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 4. Snap het wel, beter betalen dan alle ellende die veel van bepaalde vluchtelingen het land in brengen..
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië fel tegen garanties voor ‘onverantwoordelijke’ landen

  Tsjechië is fel tegen een Europees herstelplan voor zwaar door de coronacrisis getroffen lidstaten als zijn land garant zou moeten staan voor leningen voor „onverantwoordelijke naties”. In een stuk op Facebook zegt premier Andrej Babis landen in de EU te bedoelen die al voor de uitbraak van het coronavirus enorme begrotingstekorten hadden.

  „Ik ben niet bereid garant te staan voor schulden van andere, onverantwoordelijke landen. Waarom zou ik dat moeten doen? Dit heeft niets te maken met hoe die landen het virus hebben aangepakt.” Als de Europese Commissie schulden wil aangaan omdat er geld nodig is, dan kan dat geleende geld niet worden gebruikt om zachte leningen te dekken voor landen die al veel te veel schulden hebben, aldus de Tsjechische premier.

  De commissie presenteert woensdag haar voorstellen voor een nieuwe meerjarenbegroting waaraan een coronaherstelfonds wordt gekoppeld. Naar verwachting wil het dagelijks EU-bestuur het fonds gaan financieren met geld dat ze op de kapitaalmarkten ophaalt, gedekt door kredietgaranties van de lidstaten.

  Nederland, Denemarken, Oostenrijk en Zweden hebben in een gezamenlijk document verklaard dat coronasteun niet mag leiden tot gezamenlijke schulden.

  Bron: rd.nl
   
  camyl en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dat is de mening van Andrej Babiš in zijn wekelijkse praatje.

  De reactie, vooral van de oppositie, duurde niet lang. "Laten we deze uitbarsting van arrogantie, domheid, egoïsme en arrogantie in het archief bewaren", schreef Miroslav Kalousek, voormalig minister van Financiën en nu hoofd van de parlementaire club TOP 09, op Twitter. 'Die 'geweldige beoordeling' komt vanwege de incompetentie van deze regering twee jaar in de problemen. Het is mogelijk dat we daarom binnenkort hulp nodig hebben. En waarom zou iemand dat dan doen? Dergelijke woorden worden niet vergeten, voegde de adjunct eraan toe.

  Voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement, Pavel Telička, zei dat de politici van de EU-lidstaten, naar eigen zeggen, niet langer van plan zijn "zo royaal een land te blijven steunen waarvan de premier een fraudeur is die zichzelf verrijkt ten koste van zijn burgers. "Ze zeggen dat je een wandelende schande bent en ik ben het met hen eens", zei Telička, die ooit voor de ANO-beweging in het Europees Parlement rende.

  Bron echo24.cz

  Reacties van twitter op het bewuste filmpje van mensen die het beter begrijpen:

  Triest is niet wat hij zegt, maar vooral waarom en tegen wie hij het zegt. We kunnen hier gek worden, maar daar valt het op vruchtbare grond. De kiezers willen horen dat ze in een rijke soevereine staat leven die de ballen heeft om de EU ergens heen te sturen. We zullen allemaal betalen voor deze illusie, maar ze zullen het Kalousek de schuld geven.

  Het idee dat de EU geen schulden mag aangaan is absoluut oké.
  Maar wat niet oké is, is de manier van communiceren. Het is ook niet oké dat hij zelf zoveel mogelijk subsidies van de EU wil, maar hij zegt niet waar de EU het geld naartoe moet brengen. En het is ook niet ok om sloten te graven tussen Tsjechië en de eurozone. De eurozone is onze belangrijkste handelspartner.

  Voor leugenaars van zijn type is het nutteloos om met de uitleg om te gaan, het is noodzakelijk om naar de daden te kijken. Het maakt ons allemaal pissig.
  Tijdens de onderhandelingen over de reddingsfondsen werd ook de noodzaak genoemd om de cohesiefondsen te beperken, en dat zou op zichzelf de zaken van onze eerste minister beïnvloeden.

  De EU heeft ook geen geld. Het is het geld van belastingbetalers uit Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Tsjechië, enz ... die ze naar zijn ver***** toast stuurden.

  Ik ben erg blij om geld te verdienen en belasting te betalen in een normale Europese solidariteit. Broederschap!

  - Solidariteit betekent ook geven, niet alleen nemen, en het Zuiden heeft meer hulp nodig dan wij.
  - het zuiden verdedigt de EU tegen migratie, betaalt de grenzen, onze grenzen!
  - niet helpen is duurder, het betekent weer een verloren decennium.

  Een grote manipulatie vol halve waarheden en verdraaiing van de realiteit om mensen in angst en spanning te houden met het aura van "we doen ons best".
   
  cor en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Afgevaardigden doen een beroep op premier Babiš om het herstelplan van de EU te ondersteunen.

  Afgevaardigden van de Piratenpartij, de Christen-democratische Partij, TOP 09 en burgemeesters en onafhankelijken, hebben premier Andrej Babiš opgeroepen om tijdens de komende EU-top volgende week het herstelplan van de Europese Commissie ter waarde van 750 miljard euro te steunen.

  Volgens de afgevaardigden zal Tsjechië op lange termijn profiteren van het herstel van andere economieën, aangezien de meeste export van het land bestemd is voor Europese markten.

  De Tsjechische premier heeft het fonds herhaaldelijk bekritiseerd omdat het te genereus is voor sommige staten en het niet eens is met de criteria volgens welke de steun zou worden toegewezen.
  Bron english.radio.cz.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  EU-hof blokkeert deelname premier Tsjechië aan EU-top niet-

  BRUSSEL (ANP) - De Tsjechische premier Andrej Babis kan niet worden uitgesloten van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting met de andere EU-leiders. Het Gerecht van de Europese Unie heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door een Tsjechische oppositiepoliticus.

  De Tsjechische senator Lukas Wagenknecht en zijn medestanders vinden dat Babis niet mag meepraten over EU-geld zolang niet vaststaat dat hij zich niet heeft verrijkt met EU-subsidies. De schatrijke premier en zakenmagnaat ligt in eigen land en in het Europees Parlement onder vuur omdat hij zijn invloed zou hebben aangewend om geld uit Brussel naar zijn zakenimperium te sluizen.

  Alleen de lidstaten kunnen beslissen wie er aan tafel zit bij de EU-leiders of wie niet welkom zou zijn, oordeelt het gerecht.

  Ook het EU-parlement vindt dat Babis niet zou moeten meepraten over de verdeling van EU-subsidies zolang er sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Het nam vorige maand met grote meerderheid een resolutie aan over de praktijken van Babis. Het parlement wil dat hij zijn zakelijke belangen in landbouw- en mediaconcern Agrofert afstoot, dat jarenlang profiteerde van EU-subsidies. Het parlement roept daarbij op tot nieuwe EU-wetgeving die voorkomt dat Europese subsidies naar machtige zakenlieden (oligarchen) gaan.

  Bron: europa-nu.nl
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Premier Babiš: Resultaten van de EU-top een succes voor Tsjechië.

  In de strijd tegen de economische crisis in corona zijn de EU-landen het eens geworden over het grootste begrotings- en financiële pakket in hun geschiedenis.

  De Tsjechische premier Andrej Babiš was opgelucht na de Top van Brussel: “Ik ben erg blij dat de lidstaten een compromis hebben gevonden. Daar zijn 27 lidstaten met verschillende economische ontwikkelingen en verschillende belangen het over eens. Het is een heel belangrijk signaal voor Europa en voor de financiële markten dat de EU in staat is tot een gemeenschappelijke taal en solidariteit toont, dat we ons allemaal zorgen maken over groei in alle lidstaten."
  Het resultaat is goed voor Tsjechië, hij is er blij mee, stelde Babiš.

  De heer Babiš sprak zijn begrip uit voor de "zuinige vier" - Zweden, Denemarken, Oostenrijk en Nederland - die zich zorgen maakten over buitensporige schulden en erop aandrongen dat de landen die het zwaarst door de pandemie werden getroffen, vooral door leningen werden geholpen in plaats van niet-terugvorderbare subsidies.

  Tsjechië mag de komende zeven jaar in totaal 35,7 miljard euro van de EU-begroting verwachten.
  Premier Babiš: “Tsjechië kwam heel goed uit de onderhandelingen. Het is ons gelukt om op het gebied van cohesie te onderhandelen over aanvullende financiën van 1,55 miljard euro. We hebben het hardst voor deze fondsen uit het Cohesiefonds gestreden omdat ze ons in staat stellen zeer belangrijke investeringen te doen. We hebben ook onderhandeld dat we tot 25 procent van de financiering kunnen omwisselen tussen individuele fondsen, wat betekent dat we meer vrijheid hebben om te beslissen hoe het geld zal worden gebruikt. In 2018 was dat nog maar 5 procent."

  Tsjechië kan ook leningen aangaan van het bouwfonds van de Europese Unie tegen de economische neergang als gevolg van de corona-pandemie. Het bedrag is 15,4 miljard euro.
  Babiš zei dat Tsjechië van de mogelijkheid van een lening gebruik zal maken als de voorwaarden gunstiger zijn dan die waarmee het land zelf op de financiële markten leent.
  Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz.
  ---------------------------------------
  Babiš faalde in Brussel als onderhandelaar, het zal toekomstige generaties belasten, klinkt het uit de oppositie.
  --------------------------------------
  Tsjechië moet het geld van het Europees Wederopbouwfonds voornamelijk gebruiken om de auto-industrie, investeringen in gezondheidszorg of digitalisering te ondersteunen. Dat zei premier Andrej Babiš dinsdag na terugkeer van de EU-top.
  Vice-premier en minister van Industrie en Handel en Vervoer Karel Havlíček moet de taak krijgen een hervormingsplan voor de Europese Commissie op te stellen, op basis waarvan geld kan worden opgenomen.
  Havlíček moet samenwerken met andere ministers bij het opstellen van het plan. Babiš sloot zelfs niet uit dat hij het plan met de oppositie zou raadplegen. Volgens de premier moet het document zo snel mogelijk worden opgesteld, zodat het geld snel kan worden gebruikt.
  Bron zpravy.aktualne.cz.
   
  A.Smit vindt dit leuk/interessant.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische premier Andrej Babiš "We zouden het over Europese veiligheid moeten hebben."

  De oppositie beschuldigt hem van corruptie, terwijl EU-politici zijn inzet voor democratie in twijfel trekken. Maar de Tsjechische premier Andrej Babiš vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld. Hij verdedigt zijn reputatie in dit interview met Der Spiegel en vergelijkt zichzelf met Donald Trump.

  De Tsjechische premier Andrej Babiš bracht het grootste deel van zijn leven door als miljardair. Hij groeide op als zoon van een Tsjechoslowaakse diplomaat in Genève en Parijs, en na de ineenstorting van het communisme richtte hij het landbouw-, media- en chemische conglomeraat Agrofert op, dat uitgroeide tot het vierde grootste bedrijf van het land. Babiš is nu een van de rijkste mensen in Tsjechië.

  In 2011 richtte hij de protestpartij ANO op, wat staat voor Actie van Ontevreden Burgers. Twee jaar later kreeg de partij de op een na meeste stemmen bij de verkiezingen. Aanvankelijk was Babiš minister van Financiën en vice-premier voordat hij struikelde over beschuldigingen van belasting- en subsidiefraude. Niettemin kreeg zijn partij de meeste stemmen bij de volgende verkiezingen en werd Babiš premier.

  Ondanks dat hij de afgelopen drie jaar de Tsjechische Republiek heeft geregeerd, blijft hij zich presenteren als een politieke buitenstaander. Sommigen noemen hem de 'Tsjechische Donald Trump'.

  In Brussel is Babiš een controversieel figuur, vooral vanwege zijn zakelijke belangen. Leden van het Europees Parlement zeggen dat zijn bedrijf miljoenen aan EU-subsidies heeft ontvangen, wat de premier ontkent. Vorig jaar protesteerden meer dan 200.000 mensen in de straten van Praag tegen zijn regering, de grootste dergelijke mars in het land in de afgelopen 30 jaar.

  Babiš ontving Der Spiegel op zijn kantoor aan de rivier de Vltava/Moldau. Het was zijn 66e verjaardag, maar de premier leek niet in een feeststemming te zijn. Ons gesprek begint als hij zijn geduld verliest. Hij heeft een lijst met Der Spiegel-artikelen afgedrukt. 'Je liegt om mij schade toe te brengen', zegt hij.

  Der Spiegel: Meneer de premier, u klaagde onlangs dat sommige Europese lidstaten - naar uw mening oneerlijk - landen als Hongarije, Polen en Tsjechië beschuldigen van een gebrek aan inzet voor de rechtsstaat. Wie is verantwoordelijk voor deze zogenaamd onnauwkeurige weergave?
  Babiš: In mijn specifieke geval is er dit verhaal van een vermeend belangenconflict ...

  Der Spiegel: U bent beschuldigd van voortdurende betrokkenheid bij uw voormalige bedrijf Agrofert, dat ook actief is in Duitsland, terwijl u tegelijkertijd EU-subsidies ontvangt.
  Babiš: Moeten rijke mensen niet in de politiek gaan, ook al zijn ze - in tegenstelling tot degenen die carrière hebben gemaakt in de politiek - onvergankelijk? Het geheel is een uitvinding van de Commissie in Brussel, wiens interne auditdienst zichzelf toestemming gaf om commentaar te leveren op en interpretatie van de Tsjechische wet. Dat is een brutaliteit. Alleen Tsjechische rechtbanken mogen dit doen. Ik raakte betrokken bij de politiek om met mijn beweging tegen corruptie te vechten en ben daardoor veel geld kwijtgeraakt. En ik heb de controle over mijn bedrijf in handen van een trustfonds gelegd en heb er niets meer mee te maken.

  Der Spiegel: Uw kritiek op de instellingen in Brussel is vergelijkbaar met die van andere Oost-Europese lidstaten. In Hongarije en Polen is de meerderheid van mening dat de Europese Commissie zoveel mogelijk buiten de binnenlandse aangelegenheden moet blijven.
  Babiš: Dat zeg ik niet. Ik heb uitstekende relaties met de Europese Commissie. De commissaris die verantwoordelijk is voor de handhaving van de rechtsstaat is overigens een Tsjechische en zij is lid van mijn beweging, ANO. Maar we moeten een definitie vinden voor wat de rechtsstaat precies moet betekenen. Het is een beslissing van het Europese Hof van Justitie.

  Der Spiegel: Viktor Orbán en Jarosław Kaczyński, de mannen met de macht in respectievelijk Hongarije en Polen, eisen een terugkeer naar grotere soevereiniteit. Deel je dat verlangen?
  Babiš: Ik heb niet dezelfde mening. Maar we moeten wel terug naar het fundamentele Europese idee van de vier vrijheden: het vrije verkeer van goederen, mensen, diensten en kapitaal. En: we moeten eindelijk stoppen met praten over het oosten tegen het westen. In plaats daarvan moeten we ons afvragen waarom we zo lang hebben gewacht met de toelating van Bulgarije, Roemenië en Kroatië tot het Schengengebied. En wat we van plan zijn te doen met de landen in de westelijke Balkan. Willen we ze overlaten aan de invloed van Rusland, China en Turkije? Het lijkt alsof er geen plan is. Neem Noord-Macedonië als voorbeeld: het land heeft aan alle voorwaarden voor toetreding tot de Europese Unie voldaan, maar de EU heeft desalniettemin al geruime tijd niets gedaan.

  Der Spiegel: Je krijgt echter de indruk dat het in een verdeelde EU vaak Duitsland, Frankrijk en anderen is versus Hongarije, Tsjechië en Polen. Is dat geen kloof tussen West en Oost?
  Babiš: Dat is niet waar. U in het Westen zegt natuurlijk: wij geven het Oosten veel geld. Wat echter niet gezegd wordt, is dat miljarden euro's terugvloeien naar het Westen in de vorm van winsten voor buitenlandse bedrijven als Volkswagen, die in ons land hebben geïnvesteerd.

  Der Spiegel: Bedrijfswinsten hebben echter weinig met subsidies te maken. Tsjechië profiteert aanzienlijk van EU-subsidies.
  Babiš: Natuurlijk, maar Tsjechië wordt steeds rijker en krijgt daardoor steeds minder geld. En: ik heb geld nodig voor snelwegen, ziekenhuizen, scholen en cement. We hebben hier 5.000 Duitse bedrijven. Ook hun medewerkers willen comfortabel wonen. Deze EU-mantra van een Green Deal en digitalisering is allemaal geweldig, maar ik heb het over traditionele industrie.

  Der Spiegel: Wat zijn enkele van de andere dingen die u dwars zitten in de EU?
  Babiš: We zouden het moeten hebben over Europese veiligheid onder degenen die tot de NATO behoren. Het NATO-verdrag dateert van 1949. Europa zou zijn eigen ideeën moeten ontwikkelen om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen. Zoals beloofd 2 procent van het bruto binnenlands product in defensie investeren, wordt nu gemakkelijker omdat de economische output momenteel overal daalt. Dat heb ik ook aan de Amerikaanse president Donald Trump uitgelegd.

  Der Spiegel: U heeft een slankere, efficiëntere EU geëist. Hoe zie je ons daar komen?
  Babiš: Net als de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heb ik kritiek op de kosten van veel instellingen in Brussel. Alleen al het Europees Parlement kost ons 2 miljard euro per jaar. Waarom moeten ze verdeeld zijn over drie zetels en om de paar maanden met hun dossiers naar Straatsburg of Luxemburg reizen? Of lees het verslag van de Europese Rekenkamer over de kosten in verband met de Europese Dienst voor extern optreden: hoeveel locaties hebben ze in Afrika en andere plaatsen…. In totaal werken er 5.000 mensen, ook al valt het buitenlands beleid onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke landen. Daar is ruimte voor besparingen.

  Der Spiegel: Denkt u dat pogingen om een gezamenlijk Europees buitenlands beleid tot stand te brengen, misplaatst zijn?
  Babiš: Ik wil dat Europa sterker wordt. Migratie is bijvoorbeeld een pan-Europees probleem. We hebben een Marshallplan nodig voor Syrië. Mensen zouden vanuit de vluchtelingenkampen naar hun thuisland moeten kunnen terugkeren om te wonen en te werken. Jaarlijks komen er ook zo'n 60.000 mensen naar Tsjechië, maar dan legaal. Het EU-quotum voor het verdelen van vluchtelingen is onaanvaardbaar.

  Der Spiegel: In 2015 zou Tsjechië volgens EU-resoluties 2.691 migranten hebben moeten accepteren, maar dit weigerde en werd bestraft door het Europese Hof van Justitie. Waarom accepteer je geen vluchtelingen?
  Babiš: Degenen die naar Europa willen komen, moeten legaal immigreren. We kunnen praten over zoiets als Ellis Island, waar het immigratiebureau ooit voor de kust van New York City was gevestigd. Waarom zouden illegale immigranten over de EU moeten worden verspreid? Wij Tsjechen tonen veel solidariteit: we dragen veel geld bij; we hebben politie op de grens in Noord-Macedonië geplaatst.

  Der Spiegel: De Tsjechische relatie met China lijkt zwaar beschadigd te zijn sinds de president van de Tsjechische Senaat een grote delegatie naar Taiwan leidde, wat Peking zo boos maakte. Maakt u zich zorgen over de economische gevolgen?
  Babiš: Het standpunt van mijn regering over China verschilt niet van dat van Duitsland of andere landen. We aanvaarden het One China-beleid, maar hebben onlangs te maken gehad met 'experts op het gebied van buitenlands beleid', zoals de burgemeester van Praag of de president van de Senaat, die een andere mening hebben. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met binnenlandse politiek, met het aantrekken van kiezers.

  Der Spiegel: Tsjechië heeft een extreem lage staatsschuld, het laagste werkloosheidspercentage in de EU en een koopkracht onder de bevolking die vergelijkbaar is met Italië. En het heeft dat succes behaald ondanks het volgen van zijn eigen weg: uit de eurozone blijven, weerstand bieden aan veel van wat er uit Brussel komt.
  Babiš: Tsjechië is een model voor de toekomst. Veel buitenlanders - uit Frankrijk en elders - komen naar ons toe. Ze wonen hier en voelen zich veilig.

  Der Spiegel: Niettemin behoort de Tsjechische bevolking tot de meest EU-sceptici in het blok - ondanks 45 miljard euro aan subsidies sinds 2004, ondanks de vrijheid van reizen en de interne markt.

  Babiš: Het zal beter worden. Mede door mijzelf: ik ben pro-EU en bekritiseer alleen specifieke aspecten. En enkele voorstellen, zoals als het gaat om buitenlands beleid. Als ik kijk naar wat Alexander Loekasjenko doet in Wit-Rusland! Het is ongelooflijk, daarom raakte ik daar betrokken bij de Poolse premier en sprak ik ook aan de telefoon met de Duitse bondskanselier. Al vroeg dacht ik dat we in Wit-Rusland zoiets konden zien als wat we in november 1989 hebben meegemaakt.

  Der Spiegel: U brengt de relatie van Tsjechië met Rusland op het spel.
  Babiš: Onze relaties met Rusland zijn niet ideaal. Ik zie geen veiligheidsrisico. We zijn een onafhankelijk land en staan niet toe dat anderen onze acties dicteren. Toen Sergei Skripal in Engeland met Novichok werd vergiftigd, hebben wij Tsjechen het grootste aantal Russische diplomaten verdreven.

  Der Spiegel: De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bevestigd dat de Russische oppositiepoliticus Alexei Navalny werd aangevallen met een zenuwgas van de familie Novichok. U wilt nu mogelijke stappen tegen Moskou bespreken met de EU en de NAVO. Wat zou jij aanraden?
  Babiš: Als we het bewijs in handen hebben dat Navalny een zenuwgas heeft gekregen en als kan worden vastgesteld wie erachter zat, zou dat natuurlijk een serieuze reactie vereisen. Op dit moment wachten we echter op de volgende ontwikkelingen en mogelijke voorstellen.

  Der Spiegel: Bent u het met Donald Trump eens dat een land moet worden geleid als een bedrijf?

  Babiš: Als een familiebedrijf, zou ik zeggen. In zo'n bedrijf zijn solidariteit, visie en verantwoordelijkheid essentieel. De parallel met Trump heeft te maken met zijn verlangen om Amerika "weer groot" te maken. Ik zou hetzelfde willen voor Tsjechië.

  Der Spiegel: Is Trump een rolmodel voor jou?
  Babiš: Ik was een politicus voordat hij dat was. En mensen noemen me nog steeds een populist. Ik help arme mensen, en we hebben er hier veel. Ik verzamelde tennisballen voor vijf kronen per uur en later bouwde ik mijn huis met mijn eigen twee handen. Nu heb ik geen geld meer nodig ...

  Der Spiegel: Uw privévermogen wordt geschat op 4 miljard euro.
  Babiš: Nu, mijn motivatie is: ik wil anderen helpen.

  Der Spiegel: U bent van plan zich kandidaat te stellen voor herverkiezing bij de verkiezingen van volgend jaar. Waar zie je de toekomst van Tsjechië? Tussen het westen en het oosten?
  Babiš: Vóór de Tweede Wereldoorlog was ons land een van de meest geïndustrialiseerde landen ter wereld en onze wapenindustrie leidde de wereld. We moeten doorgaan in die traditie. We willen weer tot de besten behoren. De toekomst is hier in Tsjechië.

  Der Spiegel: In november gingen meer dan 200.000 mensen de straten van Praag op uit protest tegen u en president Miloš Zeman. Vind je dat niet erg?
  Babiš: Nee, dat was de oppositie. Het is voor mij niet van belang.

  Der Spiegel: De oppositie beschuldigt u ervan uw ambt te blijven gebruiken om uzelf te verrijken.
  Babiš: De oppositie? Of het nu conservatieven of sociaaldemocraten waren, het enige waarin ze na de val van het communisme geïnteresseerd waren, was geld en macht. Zij waren degenen die mijn weg naar de politiek baande!

  Der Spiegel: De erfenis van de voormalige Tsjechische president Václav Havel is die van het zien van politiek als een morele autoriteit. Hoeveel daarvan blijft een element van uw politiek?
  Babiš: Ik heb een buitengewoon goede moraal. Ik lieg niet en steel niet. Ik drink niet teveel en ik heb geen minnares. En wat Havel betreft: hij heeft me zelfs uitgenodigd voor zijn 70ste verjaardag.
  Bron spiegel.de.
   
  curious en Makooi vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina