Tsjechië en de EU

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 11-01-2006.

 1. Dit theater in Brussel doet mij denken aan de maffia, die een vinger in de pap wil hebben bij de benoeming v d politiechef in het dorp, vooral niet iemand die ons voor de voeten gaat lopen, die ons handelen gaat onderzoeken.
  En waar komt Merkel nu mee aan; Usschi, al jaren minister van pech, pannen en pleiten, op welke post maakt niet uit, de laatste jaren defensie, soldaten in deeltijd, nazi's in de kazerne, een zeilschip op laten knappen voor 130 miljoen door een werf bestaande uit een belasting vrije constructie, materiaal, tanks, helikopters, vliegtuigen, staan kapot in de garage, omdat niemand weet hoe te repareren, allemaal geen probleem, want Usschi heeft een vriendin, Angela.
  Usschi staat in satire programma's ook bekend als "baarmoeder op twee benen ", ze heeft zeven kinderen die ze liever overlaat aan een colonne kinderverzorgsters, Donald, Poetin, vallen van de stoel van het lachen.
  Vrouwen aan de macht ; prima, maar er moeten betere te vinden zijn, waarom moet de E.U. zichzelf verzwakken.
   
  Laatst bewerkt: 03-07-2019
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Weet je wel hoe oud die kinderen zijn.........die hebben hun moeder echt niet meer nodig.
   
  zapalky vindt dit leuk.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  En wat als Frans Timmermans en Margrethe Vestager vicevoorzitter worden naast Ursula von der Leyen, dan kan hij de V4 en zeker Andrej Babiš harder aanpakken dan hij als voorzitter had gekund.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Twee Tsjechen tot vicevoorzitter van het Europees Parlement gekozen.

  Onder de 14 nieuw gekozen vicevoorzitter van het Europees Parlement voor het eerst in de geschiedenis, twee Tsjechische Europarlementsleden Dita Charanzová (ANO) van de fractie van liberalen en Marcel Kolaja (Piraten) uit de groene fractie.

  Charanzová zei dat ze haar verkiezing tot ondervoorzitter van het Europees Parlement beschouwt als een eerbetoon aan haar werk tot nu toe. Ze zegt dat ze het werk van het Parlement dichter bij de burger wil brengen. Kolaja wil zich richten op zaken als transparantie en digitalisering.
  Bron radio.cz/de + radio.cz/en.
   
 4. Herinner mij een reportage uit de begintijd van haar politieke loopbaan, toen de kinderen klein waren, waarbij er vraagtekens werden gezet bij haar combinatie van politiek en een groot gezin.
  Ze heeft haar gezin steeds gebruikt voor promotie van haar politieke ambities, in sommige kringen komt dit goed aan, later was haar gezin een excuus om niet aan de verkiezingsstrijd mee hoeven te doen, wanneer de verkiezingen voorbij waren en er baantjes te vergeven waren, stond ze vooraan.
  Hetzelfde gebeurt nu, geen één voordracht gehouden over Europa, geen één pamflet uitgedeeld, geen één stem vergaard, toch voelt ze zich geroepen door een schijnbaar hogere macht, het is als in de tijd van de adel.
  De zoon van Helmut Kohl heeft een boek geschreven, waarin hij beschrijft hoe het is om een kind te zijn van een hogere politicus, veel tijd en liefde hoef je dan niet te verwachten.
  In Oost-Europa zijn genoeg kandidaten te vinden die fier staan voor democratie en de rechtstaat, ik noem maar een voorbeeld, kijk naar Klaus Johannis van Roemenië, en zo zullen er meer zijn, dáár had men naar moeten zoeken.
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Von der Leyen ‘beloont’ Visegradlanden

  Ze had hun steun hard nodig bij haar verkiezing. Nu lijkt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Visegradlanden te belonen: de belangrijke post ‘waarden en transparantie’ mag de Tsjechische Vera Jourova bekleden. Bovendien wordt Jourova gepromoveerd tot een van de vicevoorzitters.

  [​IMG]
  De aankomende Europees president Ursula von der Leyen

  Alle topfuncties die al eerder werden ingevuld, gingen aan de neus van de Visegradlanden voorbij. De voorzitter van de Europese Commissie, de voorzitter van de Europese Raad, het hoofd van de Centrale Europese bank en de buitenlandcoördinator: ze komen allemaal uit het westen of zuiden van de Europese Unie. Ursula von der Leyen zal zich verplicht hebben gevoeld dat evenwicht enigszins richting het oosten recht te trekken.

  Bovendien had de Duitse ex-minister bij haar verkiezing als voorzitter kunnen rekenen op de steun van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije. En dat terwijl die landen in het verleden zich vaak kritisch hadden uitgesproken over de Duitse dominantie binnen de Europese Unie. Maar ze wilden voor alles voorkomen dat Frans Timmermans, die hen in hun ogen zo hard aanpakte over de rechtsstaat in hun landen, de nieuwe voorzitter zou worden.

  Ze lieten weten het beu te zijn steeds onder het democratische vergrootglas te worden gelegd. Laat hen die waarden en transparantie dan maar zelf beheren, lijkt de strategie van Von der Leyen te zijn geweest. Zij liet al snel na haar verkiezing weten deze post te gunnen aan een voormalig communistisch land. De naam van de Tsjechische deed in Brussel – waar zij geen onbekende is - toen al snel de ronde. Jourova was tijdens de vorige Commissie-periode verantwoordelijk voor justitie, consumentenrechten en gendergelijkheid. Destijds was ze ‘geschokt’ dat ze niet de portefeuille regionale ontwikkeling kreeg. Nu zal ze waarschijnlijk meer in haar nopjes zijn.

  Welke boodschap geeft Von der Leyen hier?
  De vraag is of het Europees Parlement, dat de commissarissen nog mag afwijzen, ook tevreden zal zijn. Jourova is namelijk lid van dezelfde politieke partij – Ano 2011 – als Andrej Babis. De Tsjechische premier wordt ervan beschuldigd met zijn vroegere bedrijf Agrofert onterecht miljoenen euro’s aan EU-subsidies te hebben ontvangen. Europarlementariërs zullen haar misschien nog wel aan de tand willen voelen over deze connectie. Het was in elk geval wel de eerste vraag die door een journalist na de persconferentie van Von der Leyen werd gesteld. Wat voor politieke boodschap dacht Von der Leyen met de benoeming van Jourova af te geven?

  Kritische vragen zullen er in het Europees Parlement waarschijnlijk ook gesteld worden over de keus van Von der Leyen voor twee andere commissarissen uit de Visegradlanden. Bijvoorbeeld over Janusz Wojciechowski. Het Europees bureau voor fraudebestrijding (Olaf) doet onderzoek naar de Poolse commissaris die de portefeuille landbouw mag gaan beheren. De Pool was hiervoor Europarlementariër en wordt ervan beschuldigd in die functie onrechtmatig reiskosten te hebben gedeclareerd. Wojciechowski zegt al 11.000 euro te hebben terugbetaald, maar het bedrag zou nog veel hoger liggen.

  En ook Eurocommissaris Laszlo Trocsanyi kan waarschijnlijk er nog niet helemaal gerust op zijn dat het parlement hem zonder meer zal goedkeuren. De Hongaar kwam in zijn vroegere functie als minister van justitie verschillende keren in botsing met Brussel vanwege het doorvoeren van een paar omstreden maatregelen die de macht van de rechters in zijn land inperken. Onder zijn verantwoordelijkheid werd onder meer een wet geïntroduceerd die ngo’s die migranten helpen strafbaar maken. Europarlementariër Sophie in ’t Veld noemde de nominatie van Trocsanyi daarom ‘een provocatie’. Terwijl Von der Leyen de meeste nieuwe commissarissen stralend introduceerde, maakte zij aan Trocsanyi niet meer woorden vuil dan dat hij de portefeuille nabuurschap en uitbreiding krijgt.

  Bron: trouw.nl
   

Deel deze pagina