Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Jan, met dat bericht van jou over de Tsjechische president is niets mis, al was een vertaling misschien wel handig geweest op een Nederlandstalig forum. ;)
Maar jouw reacties daarna gaan niet over Tsjechië en zijn dus net zo zinloos en irritant als wat jij noemt die oneliners. Berichten over Hongarije en wat een willekeurige Hongaar vindt, interesseren mij op dit forum niets, anders was ik wel lid van een Hongaars forum geworden.
Jouw berichten over andere landen hebben niets te maken met het levendig maken van dit forum en de forumregels zijn niet bedacht door mensen die zich dit forum als particuliere speeltuin hebben toegeëigend. Ik gun je van harte je eigen mening, of ik het er mee eens ben of niet, maar beperk je op dit forum alsjeblieft tot je meningen over Tsjechië. Of plaats je opinies over andere landen in de Hospoda, dat zal niemand je kwalijk nemen. Zo onredelijk is dat toch niet?
 
Neen, dat is niet onredelijk en je hebt gelijk wat dat van die Hospoda betreft, dat zal dan wel inhouden dat een gesprek onder een bepaald topic, waarin men ingaat op antwoorden die men krijgt al gauw off topic geraakt waardoor het als geheel naar de Hospoda zal moeten worden verplaatst. Of dit de leesbaarheid dan ten goede komt is een tweede. Voor zover ik begrepen heb is dit niet alleen een Nederlandstalig forum, maar is het bedoeld voor Tsjechen en Nederlanders.
 
Dat zei EU-voorzitter Claude Juncker vandaag in zijn State of the Union. Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Polen hebben dus gehoor gekregen voor hun herhaalde klachten over dual quality food. Kortgeleden dreigden ze zelfs met een voedselboycot. Juncker stelt ze gerust: "In a Union of equals, there can be no second class consumers. I will not accept that in some parts of Europe, consumers are sold food of lower quality than in other countries".

De Volkskrant ontdekt in een reportage dat de gemiddelde Slovaak en Hongaar zich niet zo druk maken over de minder smeuïge, boterige, knapperige of lekkere producten. Consumenten gaat het nog altijd om de prijs. "Tsjechen en Polen hebben nu eenmaal minder te besteden, klinkt het bij voedselproducenten, dus natuurlijk gaan er goedkopere ingrediënten bij", schrijft de krant.
 
Het probleem was ook niet zozeer dat er goedkopere producten werden geleverd, het probleem was dat deze goedkopere producten als eerste klas producten werden aangeprezen en ook in soortgelijke verpakkingen zaten van de eerste klas producten. Dan voel je je als consument bedrogen.
 
o.a. Albert:
-a4621


Maar wat zijn de maatstaven???
 
Ahold (Albert supermarkets) had similar problems with fruits and vegetables. “In addition to that, they were selling liver, chicken thighs and sausages that were past their expiration date,” Kopřiva added.
 
Ja, dat was een behoorlijk schandaal. Ook vlees wat aan datum was werd verwerkt in salades en dan als verse vleessalade aangeboden. Als er maar geld aan verdient wordt, dat mensen zich er een ziekte aan kunnen eten boeit niet.
 
TUZEMÁK FACES EU HEALTH CONCERN
The flavoring chemicals in Czech rum may be carcinogenic

BY RAYMOND JOHNSTON - PRAGUE.TV (FOTO: FOTOLIA)
20.09.2017 16:53

EMAIL
line.png

Czech tuzemák has again caught the attention of food regulators in Brussels. A chemical used to create the artificial rum flavor in the popular Czech liquor is suspected by the European Food Safety Authority of being carcinogenic. The chemical, called rum ether, is also used in candy and bake goods.

An EFSA report published in August concluded that some chemical components in rum ether “are carcinogenic and genotoxic” and as a result “rum ether is of safety concern.” The European Commission will evaluate the information and could ban the chemical from use in food and beverages across the European Union.

If that happens, Czech Agriculture Minister Marian Jurečka (KDU-ČSL) will ask for an exception so that tuzemák, commonly called Czech rum, can still be made, according to daily Hospodářské noviny. He added that Czech rum was a traditional alcohol that is also used in cooking.

“We want to negotiate with the European Commission and with the European Food Safety Authority. We will want all the documents and want to know if the small amount that is in tuzemák is dangerous,” Jurečka said.

The European Commission has granted exceptions before when banned substances were a part of traditional culture. Some fish in the Baltic States and Scandinavia were granted exceptions, but cannot be exported.

Producers of Czech rum say that the rum flavor in the final product is highly diluted. They also say the ban would hurt business. Liquor sales have been falling and are just recovering from a methanol scare five years ago. Since 1990, liquor sales are down 30 percent, according to the Czech Statistical Office (ČSÚ).

People buying liquor also tend now to by more expensive brands and types, rather than the traditional types such as Czech rum.

This is not the first time the EU has dealt with the issue of Czech rum. As part of the conditions for joining the EU in 2004, the Czech Republic had to agree to stop calling the flavored liquor “rum” on the label, as it is not made from sugar cane and does not meet the international definition of rum.

As a result bottles of Czech-produced rum must be called something else. Most brands use the name “tuzemák,” but it is still commonly called rum in pubs. The name “tuzemák” is derived from “tuzemský rum,” which means domestic rum. Other countries in the EU also had to change the name.

The beverage has been made since the 19th century from potatoes or sugar beets plus added flavors, and was sold throughout the Austro-Hungarian Empire. The empire had no colonies in the Caribbean, and no cheap source for sugar cane.
 
Drink jij die bocht werkelijk Jan? Ik vind het ronduit smerig, terwijl ik het grootste deel van de Tsjechische schnaps met graagte door het keelgat laat glijden. Maar die "rum"? Foei, nee.
Koop eens de goede rum uit Cuba of Venezuela. Prijs loopt tussen de 500 en 1500 kc per fles, maar dan weer je wat echte rum is..:-)
 
Ik vind die Tsjechische rum lekker, smaken verschillen nu eenmaal, maar nu ik dit weet kijk ik er toch anders tegen aan. Mijn vriendjes hier slobberen er ook in als een kalf van de zoete melk, dus ben niet de enigste die het lekker vind. Maar goed die zuipen alles, ook al moeten ze de volgende dag met een stok in gezelschap van een geleidehond lopen.
 
Ik ben ooit gruwelijk ziek geweest van de Tsjechische rum, na een brandweerbal in onze dorpskroeg. Dat is intussen 7 jaar geleden en als ik sindsdien de geur alleen al ruik, ben ik al klaar....
Dat kan natuurlijk ook aan de hoeveelheid gelegen hebben. Ben een keer doodziek geweest van de eigen stook van mijn buurman, sindsdien blief ik zijn brouwsels niet meer.
 
Bovenaan