Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Activisten Tsjechië verstoren persbriefing regering

Een persconferentie van de Tsjechische regering is woensdag verstoord door activisten. De autoriteiten gaan nu onderzoeken hoe de activisten toegang tot de persconferentie wisten te krijgen. Dat heeft het Tsjechische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De persconferentie werd gegeven door premier Bohuslav Sobotka, vicepremier Pavel Belobradek en minister van defensie Martin Stropnicky.

De twee betogers zaten tussen de journalisten en ontvouwden op zeker moment vlaggen van de EU en de NAVO. Op hun borstkas hadden de twee de vlag van Oekraïne geschilderd. Ze drongen er bij Sobotka op aan geen partij te kiezen voor de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec zijn de leden van de regering nooit in gevaar geweest en waren de twee betogers ongewapend. De mannen werden opgepakt en korte tijd vastgehouden en krijgen waarschijnlijk een boete.

Bron: nd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Regering wint bij verkiezingen in Tsjechië

De sociaaldemocraten komen in de eerste ronde van de senaatsverkiezingen in Tsjechië als winnaar uit de bus.


De partij van premier Bohuslav Sobotka mag 19 kandidaten laten meedingen in de tweede en beslissende ronde voor de 27 vrijgekomen zetels in het Hogerhuis in Praag. Dat blijkt uit het voorlopige eindresultaat, dat zondagmorgen door het nationaal bureau voor statistiek werd bekendgemaakt.

De liberale protestbeweging ANO van minister van Financiën Andrej Babis mag met negen kandidaten naar de tweede ronde, de alliantie van christendemocraten met acht. De conservatieve oppositie dingt nog mee met tien kandidaten. De andere plaatsen voor de beslissende ronde gingen naar kleinere groepen en onafhankelijke kandidaten.

Om de twee jaar wordt een derde van de 81 zetels in de Senaat vrijgegeven. De kiesopkomst was met 38,6 procent eerder matig. Bij de gelijktijdige gemeenteraadsverkiezingen zegevierde de ANO in Praag en belangrijke districtshoofdsteden.

Bron: standaard.be
 
Ja, het was hier druk in Bilenice.
Het kieskantoor was de, bijna gerenoveerde, brandweerkazerne waar een voorzitter en twee andere functionarissen de hele dag hebben klaargestaan. In de ochtend kwam de Starosta iedereen sterkte wensen.
Het gebouw ligt in het verlengde van onze tuin.

................. we hebben 8 auto's geteld die dag terwijl wij de tuin "winterklaar"aan het maken waren.
Maar ik geef toe, er zullen ook wel lopende personen zijn geweest.
Het stem comité hebben we 's middags maar voorzien van echte Chocomel.
Ach, we waren er toch!
 

kuurgast

Donateur
Groot protest tegen president Miloš Zeman

In het centrum van Praag en Brno zijn vandaag duizenden mensen bijeen om te protesteren onder de titel "Chci si s vami promluvit, pane prezidente" (Ik wil met je praten, meneer de president).
De mensen storen zich aan de manier van uitdrukken van president Miloš Zeman en hoe hij de gebeurtenissen van 17 november 1989 heeft gebagatelliseerd. Volgens hem was dat geen "bloederige puinhoop".
Mensen droegen spandoeken die verwijzen naar een aantal van de controversiële uitlatingen die Zeman onlangs deed aan het adres van de Russische punkgroep Pussy Riot en over Zeman's recente bezoek aan China.
Lees meer op reuters.com.
Initiatiefnemer van het protest is creatief directeur Martin Přikryl, die een oproep deed via facebook.
Met rode kaarten en fluitjes keerden ze de president de rug toe toen hij naar buiten kwam.

1416222952_P201411170307301.jpg


Hieronder de volledige boodschap voor president Zeman:

“Mr. Miloš Zeman,

Even though you received the confidence of a majority of the electorate and promised to unite the land, do this with respect and exemplify the appropriate responsibility, you have betrayed your function and do not represent the citizens of this country at the level appropriate to the office.

Your errors have accumulated and are serious. You are doing a bad job.

You are not living up to your promise, your office is not representing what it should, you are not safeguarding our statehood, you are not taking care to nurture our moral values, and you do not protect our nation’s honor. Last but not least, you do not unite but rather divide the nation.

Therefore, we have decided to reject you and to do so publicly.

Please consider your actions and tender your resignation.

Participants in the demonstration”

Bron: praguepost.com.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische minister binnenlandse zaken krijgt envelop met gif.

De Tsjechische minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec heeft uit het buitenland een envelop met gif ontvangen. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Nucleaire, Chemische en Biologische Bescherming bevatte de verdachte envelop 'een op cyanide gelijkende stof in een levensbedreigende hoeveelheid'.

De woordvoerder gaf verder geen bijzonderheden.

Chovanec zei eerder dat de aan hem geadresseerde envelop vanuit een niet nader genoemd Scandinavisch land was verstuurd. De envelop kwam dinsdag met de post op het ministerie binnen en kon worden onderschept voordat iemand met het gif in aanraking kon komen. Hij zei dat er geen brief in de envelop zat.

Het ministerie van buitenlands zaken, de regering en het bureau van de president ontvingen onlangs ook verdachte brieven, maar geen gif. Chovanec zei dat de aan hem gestuurde envelop hier waarschijnlijk los van staat.
Bron:nd.nl

_________________________________________________________________________________________
Poederbrief voor ministerie van Financiën in Praag.

Vandaag is een poederbrief gevonden in de postkamer van het ministerie van Financiën in Praag.
Lees meer op ceskenoviny.cz/news.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Volk tegen regering in Hongarije en Tsjechië
poetin_2.jpg

De Hongaren en de Tsjechen pikken het niet langer dat hun regering zoete broodjes bakt met Poetin. De manier waarop die door zijn gasleiding-diplomatie hun landen onder druk zet, speelt daarbij een grote rol.

Hongarije

Maandag 16 november was uitgeroepen als 'dag van algemene verontwaardiging'. Duizenden demonstranten vulden de straten van Boedapest om uiting te geven aan hun afkeuring van de regering en vooral van minister - president Viktor Orban wegens tal van kwesties gaande van corruptie, het willen invoeren van een internettaks, en het geleidelijk steeds dichter aanleunen bij Rusland.

De Europese Commissie had al scherp uitgehaald tegen het plan om een internettaks in te voeren. Na massabetogingen trok de regering eind oktober haar plan in.

De belastingontduiking kwam vorige maand aan het licht als Washington zes Hongaarse ambtenaren onder wie het hoofd van de belasting- en douanedienst, op de lijst plaatsten van personen die het land niet in mogen. De premier deed de Amerikaanse beschuldiging van corruptie af als 'een waardeloos stukje papier' dat als het ware door de Hongaarse oppositie was geschreven.

De demonstranten scandeerden : 'geen belasting voor criminelen'. Zij eisten het ontslag van Orban en beschuldigden hem ervan steeds meer de autoritaire toer op te gaan Of dat ontslag er ook komt is nog maar de vraag. Zijn partij, Fidesz, heeft zopas op 12.10.2014 met een ruime meerderheid de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. Dit is de derde overwinning op rij na de nationale en Europese verkiezingen. In 21 van de 23 grootste steden van het land levert Fidesz de burgemeester. De enige oppositiepartij met enig gewicht is het extreemrechtse Jobbik, dat alleen op het platteland goed scoort.

Fidesz kreeg een centrumrechts etiket opgeplakt. De Europese christendemocraten pakken Orban daarom voorzichtig aan. De premier is dus de komende vier jaar vrijwel almachtig in Hongarije en kan het land zowat als een absolute autocraat regeren. Als volgende stap beoogt hij nu al het presidentschap. Inmiddels heeft hij als leider van een EU - lidstaat besloten zijn plan door te zetten voor de aanleg van de South Stream -pijplijn om Russisch gas naar Europa te pompen. Hij gaat daarmee in tegen de regels betreffende concurrentie en interne markt vastgelegd door de EU - commissie..

De zopas verkozen president die binnenkort in Roemenië aantreedt, Klaus Iohannis, liet al weten dat hij niet van plan is de Hongaarse toenadering tot het Rusland van Poetin te volgen.

Tsjechië

De massabetogingen in Praag vielen samen met de door president Milos Zeman georganiseerde viering van de Fluwelen Revolutie voor 25 jaar. Zeman, een voormalige communist, won vorig jaar de verkiezingen en geniet nu nog slechts de steun van de helft van de stemgerechtigden. De bevolking ergert zich met name aan het niet naleven door de overheid van de mensenrechten. Toen de president bij de onthulling van een herdenkingsmonument een toespraak wilde houden, floot de menigte hem uit, overstemden hem met scheldwoorden en bekogelde hem met eieren. De genodigde Duitse president Joachim Gauck, werd daarbij per ongeluk lichtjes door een ei geraakt.

Zoals in Boedapest verweten de demonstranten ook hun regering te dicht bij Rusland aan te leunen. Hun slogans waren : 'Weg met Zeman!' en 'Wij willen geen Russische kolonie zijn!'.

President Zeman praatte de Russen al na als hij het conflict in Oekraïne omschreef als 'een burgeroorlog tussen twee groepen Oekraïense burgers'. President Zeman en zijn premier Sobotka veroordelen officieel wel de annexatie van de Krim door Rusland, maar als het om economische belangen gaat handelt de Tsjechische regering pragmatisch. Samenwerking met niet-democratische regimes zoals China en Rusland is in hun ogen soms onvermijdelijk. Bij zijn aantreden wond premier Sobotka er geen doekjes om : mensenrechten zijn belangrijk maar business is business.

President Zeman verhult zijn goede persoonlijke relatie met Poetin niet. Onlangs nam hij deel aan een congres op het Griekse eiland Rhodos georganiseerd door Vladimir Jakoenin, hoofd van de Russische spoorwegen en vriend van Poetin. Hij bekritiseerde de Europese sancties tegen Rusland in een toespraak die in eigen land niet goed werd ontvangen.

Een en ander bewijst nogmaals de kracht van de Russische gaspijpleiding-diplomatie als instrument in de geopolitieke verhouding tussen de Europese Unie en Rusland. South Stream is een krachtig Russisch instrument in de geopolitieke machtsstrijd tussen de Europese Unie en Rusland.

Bron:nieuws.be
 

kuurgast

Donateur
Volgens president Miloš Zeman waren die rode kaarten niet voor hem bedoeld en zat de Amerikaanse ambassade achter deze actie.
Bron: radio.cz/en.

Vandaag was er een demonstratie in Praag tegen de president en vóór een monarchie. Miloš Zeman zou het land verdelen en een monarchie zou het land juist herenigen.
Bron oa ceskenoviny.cz.

(Na wat Zeman afgelopen dagen weer heeft verkondigd in de media, verwacht ik meer demonstraties tegen hem. Hij heeft Poetin uitgenodigd voor een herdenking van de oorlog, uitspraken over Pussy Riot, conflict in Oekraïne is een burgeroorlog etc.)
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
B8TBjd8CQAACowq.jpg:large

Foto bron twitter @TimmermansEU.

Aansluitend op vorige bericht:
Frans Timmermans maakt melding op facebook van zijn trip naar Praag in Tsjechië.
Een reactie van iemand op dat bericht... Hoe is het in Tsjetsjenie? :lezen:(die mag zijn schoolgeld terug vragen)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forum Let My People Live!

Miloš Zeman had voor deze conferentie Vladimir Poetin uitgenodigd, maar vandaag verscheen de omstreden zakenman Vladimir Yakunin, die niet op de eerdere lijst van deelnemers stond.
Vladimir Yakunin is een invloedrijke Russische zakenman, hoofd van de Russische Spoorwegen en vriend van Vladimir Poetin.
Miloš Zeman was afgelopen jaar op Rhodos aanwezig bij een conferentie die was georganiseerd door Vladimir Yakunin en daar bekritiseerde Zeman in een speech de Europese sancties. Er is veel commentaar in Tsjechië op het optreden van Zeman nav die speech en zijn uitnodiging aan Poetin.
Bronnen oa ceskenoviny.cz/news en radio.cz/en.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president boos over uitspraken Amerikaanse ambassadeur

De Tsjechische president Milos Zeman heeft de Amerikaanse ambassadeur de toegang tot de Praagse Burcht ontzegd na kritiek op keuzes over bezoeken van de president.


Dat meldt persbureau Reuters.

Het besluit volgt op de kritiek die de Amerikaanse ambassadeur had geuit richting Tsjechië, omdat het land van plan is de Russische herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen in Moskou.

Veel Europese landen hebben vanwege de situatie in Oekraïne besloten om de herdenking te boycotten. Maar de Tsjechische president Zeman, die erom bekend staat om vaak van de Europese lijn af te wijken, heeft aangegeven naar Rusland af te zullen reizen voor de herdenking.

Over de kritiek van de Amerikaanse ambassadeur zei Zeman "dat er geen enkele ambassadeur is die inspraak heeft over mijn buitenlandse reizen." Zeman motiveerde zijn besluit met de opmerking dat hij zich niet in kan denken dat "de Tsjechische ambassadeur de Amerikaanse president zou adviseren over waar naartoe te reizen".

Door: NU.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische politici bekritiseren Zeman.
Tsjechische premier Bohuslav Sobotka (sociaal-democraten) heeft kritiek op de reactie van president Miloš Zeman op de verklaring van de Amerikaanse ambassadeur Andrew Schapiro. Premier Sobotka zei maandag dat hij graag zou zien dat Zeman's houding ten opzichte van de buitenlandse politiek professioneler zou zijn.
Zie reacties van andere politieke partijen op radio.cz/de.


Aanvullend op het gepland Rusland bezoek van de Tsjechische president Miloš Zeman.

Rusland heeft 68 uitnodigingen verstuurd voor de viering op 9 mei.
Afgezien van Miloš Zeman zal geen van de westerse staatshoofden daar naar verwachting heen gaan. De westerse leiders zullen grotendeels weg blijven als gevolg van de annexatie van de Krim door Rusland en interventie in Oekraïne.
Leiders die wel aanwezig zijn bevestigd door Moskou zijn de eerste voorzitter van de Nationale Defensie Commissie van Noord-Korea, Kim Jong-un op zijn eerste buitenlandse bezoek. president van Servië, Tomislav Nikolić, president van Vietnam, Trương Tấn Sang, president van China, Xi Jinping.

Miloš Zeman zegt dat zijn afwezigheid in Moskou zou gesneuvelde soldaten beledigen.
Zijn afwezigheid zou beledigend zijn voor de ongeveer 150.000 Russische soldaten die sneuvelden tijdens de bevrijding van Tsjecho-Slowakije van de nazi's. Ook de vrees dat Rusland de Baltische landen gaat aanvalenl is onbewezen volgens Miloš Zeman.

Reacties van Tsjechische politiek:
Minister van Defensie Martin Stropnický zegt dat de beslissing van Miloš Zeman naar een militaire parade in Moskou op 9 mei bij te wonen was "niet de meest gelukkige".
Leider van de christendemocraten en vice-premier Pavel Bělobrádek zei dat zijn partij het bezoek als ongepast vind gezien de omstandigheden van de Russische interventie en vermeende mensenrechten schendingen.
Miroslava Němcová (Democratische Burgerpartij) drong er bij de Tsjechische regering om niet te betalen voor Zeman's reis.
Minister-president van de Tsjechische Republiek Bohuslav Sobotka zie dat de heer Zeman's reis niets over de positie van het land op de Oekraïne conflict zou veranderen, en dat de Russen die vielen voor de bevrijding van Tsjecho-Slowakije waren niet verantwoordelijk voor de huidige "onacceptabel gedrag" van Vladimir Poetin.

Reactie uit Rusland:
Konstantin Dolgov is mensenrechtenvertegenwoordiger bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Konstantin Dolgov prees de Tsjechische president voor zijn beslissing om de viering bij te wonen.,hij schreef op twitter "De loyaliteit aan de erfenis van de Sovjet-troepen die stierven in hun strijd tegen het fascisme doet eer aan Zeman,"
Bronnen:radio.cz/en ,radio.cz/de + ceskenoviny.cz.

Deze hele affaire houdt me al enige tijd bezig.
Weet niet waar dat getal van 150.000 gesneuvelde Russische soldaten vandaan komt. Is dat in heel Tsjecho-Slowakije of alleen bij Praag ,wie daar meer van weet mag het hier melden. Vooral de aanwezigheid van Miloš Zeman bij de grote militaire parade op het Rode Plein samen met Poetin en andere dubieuze leiders roept veel protest op. Als hij alleen naar een herdenking van de gesneuvelde soldaten ging was dat nog niet zo'n groot probleem.


Wat onderbelicht wordt hierbij is dat niet alleen het Sovjet leger heeft gezorgt voor de bevrijding van het toenmalige Tsjecho-Slowakije maar ook de Amerikanen hebben een groot deel van West-Bohemen inclusief Plzeň bevrijdt.

Praagoffensief , 6 mei tot 11 mei 1945.
De Sovjetaanval op Praag vernietigde de laatste serieuze groepen van Duits militair verzet in Europa. De aanval werd uitgevoerd door het 1e, 2de en 4de Oekraïense leger, het Sovjetleger aan het front, en het 2de Poolse leger. De Russen hadden in totaal meer dan twee miljoen troepen. Het Sovjetleger stond tegenover bijna 900.000 Duitse soldaten.
Op 5 mei 1945 werden de inwoners van Praag via de radio tot opstand opgeroepen. Op diezelfde dag was het leger van de Amerikaanse generaal Patton aangekomen in Plzeň (slechts enkele uren verwijderd van Praag), terwijl het Sovjetleger van maarschalk Konev bij de grens van Moravië was. Generaal Patton was een voorstander van het bevrijden van Praag, maar kreeg het bevel halt te houden en Praag aan het Rode Leger te laten. Generaal Eisenhower had gevraagd aan de Sovjetleiding om hem toestemming te geven op te rukken naar Praag, maar hem werd gezegd dat Amerikaanse hulp niet nodig was. Op de Conferentie van Jalta was afgesproken dat het Rode Leger Bohemen zou bevrijden, dus zo geschiedde.
Terwijl de Sovjet-troepen op onverwacht veel weerstand stuitten ten oosten van Praag, brak in de hoofdstad een opstand uit, geleid door het communistisch verzet. Op 9 mei, enkele dagen na de val van Berlijn, konden de Russen simpel Praag binnenmarcheren.
Bron:nl.wikipedia.org.
 

Ad Verschoor

Donateur


President Tsjechië laat parade Moskou toch schieten

De Tsjechische president Milos Zeman woont toch niet de militaire parade in Moskou ter herdenking van de Russische overwinning op nazi-Duitsland bij. Zeman heeft zich bedacht omdat zijn voorgenomen bezoek hem op felle kritiek kwam te staan.

Zeman gaat wel naar Moskou, zei zijn woordvoerder Jiri Ovcacek vrijdag. Maar de traditionele parade laat hij aan zich voorbijgaan.

De aangekondigde opwachting van de president bij de parade leidde tot een hevig dispuut met onder andere de Amerikaanse ambassadeur Andrew Schapiro. Die had laten doorschemeren dat hij het bezoek onbestaanbaar vond in het licht van het hoogopgelopen meningsverschil tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. Zeman liet Schapiro daarop weten dat hij niet meer welkom was in de Praagse Burcht, waar de Tsjechische president zetelt. Verscheidene Tsjechische politici uit zowel het regerings- als het oppositiekamp kozen in de ruzie de kant van Schapiro.

Volgens Ovcacek heeft het besluit van Zeman niets te maken met de kritiek die hij moest incasseren. De president zou een ‘soevereine en onafhankelijke’ keuze hebben gemaakt.

Bron: nd.nl
 

kuurgast

Donateur
Miloš Zeman zal een krans leggen bij het graf van de Onbekende Soldaat aan de muur van het Kremlin.
Op het moment van de parade heeft Miloš Zeman een gesprek met de Slowaakse premier Robert Fico.
Hij zal geen gebruik maken van dure hotels maar overnachten in het Tsjechisch huis van Moskou.
Bron:radio.cz/en + ceskenoviny.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Regering Tsjechië wil macht president inperken

De Tsjechische regering heeft een plan goedgekeurd voor aanpassingen van de grondwet die de macht van de president moeten inperken. De functie van president is in Tsjechië al grotendeels ceremonieel.


Een van de veranderingen die is voorgesteld is dat de president geen leden van het bestuur van de centrale bank mag aanwijzen. Hij moet toestemming krijgen van het hogerhuis om kandidaten voor te dragen. Ook wordt er een zinsnede opgenomen waarin staat alleen de regering verantwoordelijk is voor het buitenlandbeleid.

In tegenstelling tot de regering is de pro-Russische president Milos Zeman tegen de sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland. Hij heeft de Amerikaanse ambassadeur bovendien de toegang ontzegd tot de residentie van de president, omdat die kritiek had op een reis van Zeman naar Moskou.

Zeman is tegen de wijzigingen waar het parlement woensdag zijn goedkeuring aan gaf.

Bron: nd.nl
 
Bovenaan