Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Wie is wie in het nieuwe Tsjechische kabinet?

Twee maanden na de verkiezingen heeft Tsjechië eindelijk een nieuwe regering. Petr Fiala (ODS) is de nieuwe premier en het tijdperk van Babis is voorbij (althans als premier). De nieuwe regering bestaat uit een recordaantal van vijf partijen, die samen de zogenaamde SPOLU- en PirSTAN-verkiezingsallianties vormden die voor de verkiezingen waren georganiseerd.

Het resultaat is dat de leden van het nieuwe kabinet een divers gezelschap zijn, met zes van de conservatieve ODS (inclusief Fiala), drie van de christen-democraten en twee van de liberaal-conservatieve TOP 09, dus 11 in totaal van SPOLU. De rest zijn vier van de regionalistische STAN-groep en drie van de Piratenpartij. Het nieuwe kabinet bestaat uit 15 mannen en 3 vrouwen. 11 van de 18 inkomende ministers voltooiden hun universitaire opleiding in Brno.

Petr Fiala (premier, SPOLU / ODS)
Zbyněk Stanjura (Minister van Financiën, SPOLU / ODS)
Marian Jurečka (vice-premier en minister van Arbeid en Sociale Zaken, SPOLU / KDU-CSL)
Vít Rakušan (vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, PirSTAN / STAN)
Ivan Bartoš (vice-premier voor Digitalisering en minister van Regionale Ontwikkeling, PirSTAN / Piratenpartij)
Vlastimil Válek (vice-premier en minister van Volksgezondheid, SPOLU / TOP 09)
Jana Černochová (Minister van Defensie, SPOLU / ODS)
Martin Kupka (Minister van Verkeer, SPOLU / ODS)
Jan Lipavský (Minister van Buitenlandse Zaken, PirSTAN / Piratenpartij)
Zdeněk Nekula (Minister van Landbouw, SPOLU / KDU-CSL)
Jozef Síkela (Minister van Industrie en Handel, PirSTAN / STAN)
Pavel Blažek (Minister van Justitie, SPOLU / ODS)
Martin Baxa (Minister van Cultuur, SPOLU / ODS)
Petr Gazdík (minister van Onderwijs, Jeugd en Sport, PirSTAN / STAN)
Anna Hubáčková (minister van Milieu, SPOLU / KDU-CSL)
Michal Šalomoun (Minister van Wetgeving, PirSTAN / Piratenpartij)
Helena Langšádlová (Minister van Wetenschap en Onderzoek, SPOLU / TOP 09)
Mikuláš Bek (minister van Europese Zaken, PirSTAN / STAN)

Lees verder op brnodaily.com.
 

kuurgast

Donateur
Ondanks kritiek is Farský al voor studiebeurs in de VS.

STAN-Kamerlid Jan Farský vloog ondanks kritiek van de oppositie en coalitiepartners naar de Verenigde Staten voor een studiebeurs. De gedeputeerde wilde oorspronkelijk donderdag naar de VS reizen, vanwege vertragingen in de parlementaire onderhandelingen over vertrouwen in de regering, stelde hij de reis uit.

Het parlementslid kondigde maandag op Twitter aan dat hij stage zou lopen aan de Universiteit van Oregon in de VS, aangezien de Fulbright Commission zijn project steunde en een prestigieuze beurs ontving voor 'How to Transform 250 Years of U.S. Federalism Into a Road Map for the Next 25 Years of the EU?'
Hij gaf zijn parlementaire salaris op en beloofde dat hij uiteindelijk zou terugkeren naar de belangrijkste parlementaire stemmen van de stage. Met name oppositiepolitici beschuldigden Farský onder meer van minachting voor kiezers, en volgens regeringsfunctionarissen was de beslissing van Farský verkeerd.

Volgens Zeman is het vertrek van STAN-parlementslid Jan Farský voor een stage van zes maanden in de Verenigde Staten een kiezersbedrog dat de burgemeestersbeweging van de regering onbetrouwbaar maakt. Dit werd vandaag verklaard door president Miloš Zeman in de Pressklub op Frekvenci 1.
Bronnen english.radio.cz + ceskenoviny.cz.
 
Tsjechië stuurt artilleriegranaten naar Oekraïne

Tsjechië zal artilleriegranaten van het kaliber 152 milimeter leveren, zei minister van Defensie Jana Cernochova vrijdag in Praag. De regering moet het besluit nog goedkeuren. De Tsjechische minister Buitenlandse Zaken, Jan Lipavsky, beschuldigde Rusland van 'chantagetactieken' tegen Oekraïne. Zij bereiden zich voor op het 'slechtst mogelijke scenario' en zijn bereid verdere sancties tegen Moskou te steunen. Beide leiders spraken de hoop uit op een vreedzame oplossing van de crisis. Onder meer Groovant-Brittannië en Polen stuurden recent al wapens naar Oekraïne.

bron: knack.be
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Advies ministerie BuZa: Tsjechen moeten Oekraïne verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing afgegeven tegen reizen naar Oekraïne en een aanbeveling om het land te verlaten voor degenen die er momenteel zijn. Het ministerie bracht zaterdag een rapport uit na een bijeenkomst van een werkgroep om de veiligheidssituatie in Oost-Europa te beoordelen.


"In verband met de escalatie van de dreiging van Russische militaire agressie tegen Oekraïne op basis van de aanbevelingen van deze groep en de huidige crisisbeheersingsmechanismen, waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken voor reizen naar het grondgebied van Oekraïne en Wit-Rusland. Hij raadt burgers die hier zijn aan om deze landen te verlaten", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Burgers die in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland wonen, worden door het ministerie uitgenodigd om zich in het DROZD- systeem te registreren.

Minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan gaf zaterdag ook commentaar op de situatie in Kolín. "We verzamelen alle beschikbare informatie, we willen geen paniek veroorzaken, maar voorzichtigheid is op dit moment zeker op zijn plaats", zei hij. Hij voegde eraan toe dat als de situatie in Oekraïne verslechterde, Tsjechië klaar was om zijn burgers in veiligheid te brengen. Hij voegde eraan toe dat er momenteel geen dreiging is van een onmiddellijke energiecrisis, bijvoorbeeld door stroomuitval in Russisch gas.

De Tsjechische ambassade in Kiev blijft aan het werk, maar familieleden van de gedetacheerde werknemers zullen het land verlaten.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Ondanks kritiek is Farský al voor studiebeurs in de VS.
Jan Farský heeft ontslag genomen.

Jan Farský, parlementslid en eerste vice-voorzitter van de STAN-beweging, keerde voor een paar dagen terug naar Tsjechië vanuit Oregon, VS, waar hij een stage van acht maanden aan de universiteit loopt met een Fulbright-beurs. Hij heeft dinsdag tijdens een vergadering van de Tweede Kamer zijn zetel in de Tweede Kamer opgegeven als reactie op kritiek dat hij een stageprogramma van zes maanden in de Verenigde Staten had aanvaard.
Hij moest terug naar Tsjechië omdat de regelgeving hem niet toestaat zijn mandaat in het buitenland bij notariële akte te volbrengen.
Hij kreeg kritiek dat hij het voornemen om naar de VS af te reizen voor langere tijd geheim hield voor kiezers en coalitiepartners. Farský wilde aanvankelijk niet van het mandaat af, hij dacht dat het een "kiezersfraude" zou zijn.
Hij wil nu acht maanden in de Verenigde Staten blijven en zijn nieuw verworven vaardigheden in het voordeel van de partij gebruiken als hij terugkeerde. Hij zal in de Kamer van Afgevaardigden worden vervangen door partijgenoot Jarmila Levko, die het F. X. Šalda Theater in Liberec leidde.
Farský bedankte zijn collega's voor hun medewerking en zei dat hij zou aftreden om de regerende coalitie niet nog meer zorgen te geven. "Als de regering succesvol is, worden het ook succesvolle jaren voor Tsjechië. Het zal niet gemakkelijk zijn, sommige problemen zijn erfelijk, sommige beginnen opnieuw. Ik werd een van die problemen. Het was jammer dat ik haar leven zou compliceren door andere problemen toe te voegen," zei Farský.
Bronnen oa novinky.cz + english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Meer dan zestig vluchtelingen in een opvangcentrum in Tsjechië zijn in hongerstaking gegaan. Ze zijn het er niet mee eens dat ze tot negentig dagen worden vastgehouden voordat ze mogen doorreizen naar andere landen in Europa.
Inmiddels vele jaren later zijn de regels aangepast en worden de illegale migranten na registratie weer vrijgelaten, maar moeten wel binnen een bepaalde tijd Tsjechisch grondgebied hebben verlaten.
 
goh krijgen we het Nederlandse ,maak het maar groter probleem .
Niemand weet waar ze blijven ,waarschijnlijk richting nederland.
officieel moeten ze in het eerste veilige land ,een asiel aanvragen .
Kunnen dus helemaal niet hier zijn.
Oude regeling was beter oppakken en terugsturen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Okamura brak zijn eigen record. Hij sprak ruim 7 uur over pensioenen.

Tijdens een fel regeringsdebat over de herwaardering van pensioenen dinsdag heeft oppositieleider Tomio Okamura, van de SPD-partij, na zeven uur spreken een nieuw filibusterrecord gevestigd. Een filibuster is een (rechts)handeling van langdurig uitspreken die doelbewust de goedkeuring van wetten in een regeringsvergadering belemmert, vertraagt of verhindert.

SPD-leider Tomio Okamura heeft dinsdag zijn parlementaire toespraakrecord verbroken. Hij sprak zeven uur en zeven minuten aaneengesloten over het voorstel van de regering om de buitengewone waardering van pensioenen te verlagen. In dergelijke gevallen zou hij ook in staat zijn om zijn lichamelijke behoeften te beheersen. "Als ik vecht voor het juiste, merk ik absoluut geen persoonlijke behoeften op, zoals of ik naar het toilet moet", vertelde Okamura aan Rádio Impuls.

De SPD bekritiseert, net als de tweede oppositiebeweging ANO, het voorstel van de regering om de buitengewone valorisatie van pensioenen in juni te verminderen. Hij weigert ook om het wetsvoorstel snel te bespreken in een noodtoestand. De regering verdedigt de tragere groei van de pensioenen door tientallen miljarden kronen te sparen.

Okamura werpt tegen dat er geld in de begroting zit. "Het is een absolute leugen. Ze zeggen dat ze 19 miljard kronen missen voor de valorisatie van dit jaar, maar tegelijkertijd gaven ze 50 miljard aan Oekraïners", vergeleek Okamura de uitgaven van de staat.

Als de pensioenverlaging doorgaat, roep ik een demonstratie van gepensioneerden uit, kondigde Babiš aan.

Na 18 uur debatteren heeft de regeringscoalitie een regel doorgedrukt volgens welke reguliere parlementsleden maximaal 10 minuten mogen spreken.
De regering heeft een comfortabele meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar staat onder druk om de wetgeving op tijd goed te keuren zodat deze dit jaar van kracht wordt.

Bron oa idnes.cz + expats.cz + english.radio.cz.

Artikelen omtrent de pensioenen in Tsjechië op deutsch.radio.cz en expats.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De oppositie blijft roepen dat de middelen er zijn, en populisten zouden niet aarzelen om de staat ongecontroleerd in de schulden te houden.

De realiteit is echter dat senioren de enige bevolkingsgroep zijn waarvan het inkomen zelfs boven de inflatie uitstijgt. Het gemiddelde pensioen steeg naar 48 procent ten opzichte van het gemiddelde loon. Tijdens de regering van Andrej Babiš was dat 39 procent.

De voorgestelde bezuinigingsmaatregelen van de ANO-beweging, die ze vorig jaar presenteerde, zouden de staatsschuld met 250 miljard kronen doen stijgen, en die zou de komende jaren blijven stijgen.

De ingediende voorstellen omvatten een populistische verhoging van de sociale uitkeringen en pensioenen boven de wettelijke waardering, het aftoppen van brandstof- en voedselprijzen of het verlagen van de BTW tot nul voor elektriciteit, gas of basisvoedingsmiddelen.

Het zou een voortzetting zijn van het fiscaal onverantwoordelijke beleid dat de regering van Andrej Babiš de afgelopen acht jaar heeft gevoerd, toen ze alle begrotingsreserves opsloeg en de overheidsuitgaven verhoogde om haar kiezers tevreden te stellen. De denkbeeldige piek zou het staatsbegrotingstekort in 2021 moeten zijn van 420 miljard kronen.

De regering probeert bezuinigingsmaatregelen door te voeren en zoekt naar manieren om de staatsfinanciën te herstellen, maar de acties van de regering moeten worden gepresenteerd en uitgelegd.
----------------------------
Voor de derde dag op rij ruziën Kamerleden over het aanpassen van de waardering van pensioenen. De oppositie probeert de onderhandelingen met de grootste belemmeringen tot nu toe te blokkeren.
De oppositie is het niet eens met het plan van de regering om de waardering van de pensioenen in juni te verlagen tot 760 kronen. Volgens de huidige wet zou dat 1770 kronen moeten zijn. Het kabinet wil de wijziging echter doordrukken, zodat het tekort op de rijksbegroting niet zo sterk oploopt.

Minister van Arbeid en Sociale Zaken Jurečka, die namens de regering de wet presenteert, zei donderdagavond in het Huis van Afgevaardigden dat het handhaven van de huidige methode om pensioenen te valoriseren een totale last voor de staat zou betekenen budget van ongeveer 600 miljard kronen aan verplichte uitgaven voor de komende tien jaar. Het kabinetsvoorstel zou deze last terugbrengen tot circa 316 miljard kronen.

Maar de oppositie protesteert ook tegen het feit dat de regering de wijziging snel probeert door te voeren in een wetgevende noodsituatie.

Om ervoor te zorgen dat de wijzigingen in de Wet Pensioenwaardering van kracht worden, moeten deze vóór 22 maart het wetgevingsproces hebben doorlopen.

Waarom duren de onderhandelingen zo lang?
- Het kostte de parlementsleden twee volle werkdagen (dinsdag en woensdag) om het programma van de vergadering goed te keuren. De oppositie belemmerde dit openingspunt al en maakte gebruik van voorrangsrechten, die niet in de tijd beperkt zijn. Zo sprak SPD-chef Tomio Okamura meer dan 7 uur.
- Na goedkeuring van het programma zijn dit de voorwaarden waaronder de wet wordt goedgekeurd. De regering eist een versnelde bespreking, de oppositie probeert opnieuw de stemming zoveel mogelijk uit te stellen. 60 parlementsleden schreven zich in voor dit "proceduredebat" en de oppositie maakt opnieuw gebruik van haar voorkeursrecht. Kamerleden moeten ook stemmen over welk type debat ze zullen openen.
- Pas dan is het tijd om de wet als zodanig te bespreken. Alle parlementsleden kunnen er opnieuw een aanvraag voor indienen.
- Het reglement van orde geeft slechts beperkte mogelijkheden om het debat te versnellen. De coalitie heeft al aangekondigd de toespraken van gewone parlementsleden in te korten tot twee keer vijf minuten. De ultieme oplossing is om de stemming op een bepaald tijdstip in te plannen, ongeacht of de oppositie nog wil spreken.

Bronnen oa medium.seznam.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Na vijf dagen fel vechten met de oppositie hebben de leden van de regerende partijen zaterdag in de Tweede Kamer een wetswijziging erdoor gedrukt, waardoor de verhoging van de pensioenen tijdens de valorisatie van juni beperkt zal zijn.

Econoom Aleš Rod noemt de kritiek van de oppositie louter bangmakerij.
Het is niet zo dat gepensioneerden geen verhoging krijgen, pensioenen worden niet gekort. Ze groeiden vorig jaar, toen ze de inflatie naar een record steeg, en zullen dit jaar blijven groeien. Maar het waarderingskader weerspiegelt op realistische wijze de inflatieverwachtingen, die zullen dalen, en de fiscale situatie, die somber is.

In Tsjechië sterven mensen niet van de honger op straat of voor ziekenhuizen omdat ze geen geld hebben voor medicijnen en medische zorg. Daar staat tegenover dat door de hoge inflatie de voedselprijzen vaak hoger zijn dan in westerse landen, waar mensen hogere lonen verdienen.

Uit enquêtes bleek dat veel senioren het financieel moeilijk hebben, ook omdat ze proberen hun kinderen en kleinkinderen financieel te ondersteunen. Dit is natuurlijk prima en zeer lovenswaardig, maar in veel gevallen is het gebaseerd op veel psychologische druk in gezinnen of wordt het zelfs automatisch verwacht. Ook deze gevolgen zijn belangrijk, want diezelfde senioren zeggen dan dat hun probleem niet geld is, maar eenzaamheid en het gevoel dat niemand ze nodig heeft en dat ze niets hebben om voor te leven.
-----------------------------
Econoom Bartoň: De staatsfinanciën zullen onhoudbaar zijn, zelfs met een lagere waardering. Het echte probleem zijn de arme niet-gepensioneerden
Ja, gepensioneerden zouden vandaag minder ontvangen dan de formule bepaalt, maar vóór de laatste verkiezingen ontvingen ze minstens twee keer zoveel als de formule bepaalt. En vervolgens vond de valorisatie van deze "onterecht verhoogde" basis plaats. De huidige "oneerlijke verlaging" van de pensioenen compenseert voor een groot deel alleen de eerdere "oneerlijke verhoging" van de pensioenen. Ik weet dat het moeilijk is om te praten over "oneerlijke verhogingen" van pensioenen, gepensioneerden worden altijd verdedigd als de onderdrukten die meer te lijden hebben onder de inflatie, maar het bureau voor de statistiek doet er alles aan om te berekenen hoe ze kunnen worden gewaardeerd, niet voor de algemene inflatie, maar juist voor de inflatie die ze voelen.

Tegelijkertijd is er het objectieve feit dat het leven van de armste gepensioneerden echt moeilijk is in tijden van inflatie - en daarom wil de overheid hen meer geven dan de rijkere. Terwijl we de hele tijd te maken hebben met de "arme gepensioneerden", hebben we niet te maken met de vele andere arme onzichtbare niet-gepensioneerden die niets extra's krijgen betaald voor de inflatie. Dit is een echt probleem.

Zal de staatsschuld vertragen dankzij de vermindering van de valorisatie van pensioenen?
Een beetje ja, maar de staatsfinanciën zullen zelfs bij een verminderde valorisatie onhoudbaar zijn, en de gevaloriseerde pensioenen zullen deze onhoudbaarheid in steeds grotere mate betalen. Er wordt al zeker twintig jaar over de pensioenhervorming gesproken, tot nu toe is er niets gebeurd, en toen het gebeurde, heeft de volgende regering het toch afgeblazen.

Bronnen oa forum24.cz + seznamzpravy.cz.

De pluimveefabriek van Babiš biedt een salaris van 17 duizend bruto. Tegelijkertijd hebben gepensioneerden al gemiddeld 20.000 kronen pensioen.
 

kuurgast

Donateur
Na vijf dagen fel vechten met de oppositie hebben de leden van de regerende partijen zaterdag in de Tweede Kamer een wetswijziging erdoor gedrukt, waardoor de verhoging van de pensioenen tijdens de valorisatie van juni beperkt zal zijn.
President Pavel zei tegen de regering, dat gepensioneerden niet alleen moeten bezuinigen.

De Tsjechische president Pavel heeft een controversieel regeringsvoorstel ondertekend om de indexering van ouderdomspensioenen te verlagen in juni. Tegelijkertijd zei hij dat de procedure waarmee het door het parlement is geduwd twijfelachtig is en dat de geldigheid van de wet moet worden beoordeeld door het Grondwettelijk Hof.

Het was de eerste grote test in functie voor het nieuwe Tsjechische staatshoofd. Minder dan een week na zijn inauguratie bevond president Pavel zich in de weinig benijdenswaardige positie van "arbiter" tussen de regerende partijen en de oppositie over een wetsvoorstel dat de verwachte groei van de wettelijk gegarandeerde ouderdomspensioenen zou afremmen, afhankelijk van het gegeven inflatieniveau.

De regerende coalitie probeert het mechanisme ongeldig te maken door te zeggen dat het land de kosten niet langer kan betalen gezien de slechte staat van de overheidsfinanciën. De oppositie beweert dat de regering de meest kwetsbare groep in de samenleving berooft.

Bij de aankondiging van zijn eerste belangrijke politieke beslissing in functie, gaf Petr Pavel toe dat er aan beide kanten geldige punten waren.

De president zei dat wat de balans deed doorslaan in het voordeel van het wetsvoorstel, het groeiende tekort in de overheidsfinanciën was en het feit dat hij door zijn veto uit te spreken de bestaande complicaties alleen maar zou vergroten.

Hij wees bovendien de rol van arbiter af door te zeggen dat alleen het Grondwettelijk Hof het recht heeft om te beoordelen of de wet – die met terugwerkende kracht moet worden toegepast en werd goedgekeurd in een wetgevende noodtoestand – in strijd was met de Grondwet.

De president zei dat hij de noodzaak van de regering begreep om het stijgende tekort in toom te houden en de groei van de pensioenen te vertragen. Hij haalde echter uit naar de regerende partijen en zei dat hij "zeer bezorgd" was om te horen dat ze een bod van de oppositie hadden geweigerd om te overwegen hun eigen salarissen te bevriezen om het uitgaventekort te helpen verminderen.

Hij riep daarom de regering op om samen te werken met de oppositie om ervoor te zorgen dat ze allemaal bezuinigen, zonder onderscheid.

De regerende coalitie verwelkomde het besluit van de president om het wetsvoorstel in wet te ondertekenen en zei met betrekking tot zijn berisping over de salarisstop dat het zijn eigen voorstel aan het lagerhuis zou voorleggen. Ondertussen zegt de oppositiepartij ANO dat haar juridische experts al werken aan een ontwerp dat de controversiële pensioenwet zou aanvechten bij het Grondwettelijk Hof, maar het zal pas in mei klaar zijn.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + english.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
verhoging van de pensioenen tijdens de valorisatie van juni beperkt zal zijn.
Gepensioneerden zijn bang voor armoede, maar de meesten zonder reden.

"Ik heb mijn hele leven gewerkt, mijn pensioen betaald, en toch is het niet veel waard, zelfs niet in mijn pensioen. Bovendien is het bijna zeker dat het erger zal worden." Senioren klagen, ook al zijn ze meestal verzekerd van spaargeld en de helft van hen kunnen rekenen op uitgebreide familie.

De economische basishouding van de meerderheid van de binnenlandse senioren werd bepaald door een enquête onder in totaal 1.270 gepensioneerden. Socioloog Oldřich Čepelka van de faculteit Geesteswetenschappen van Charles University werkte samen met het Onderzoeker Seznam-platform.

De pensioenwaardering komt dit jaar uit op twaalf procent, iets meer dan de verwachte tien procent inflatie. Toch vreest 73,4 procent van de gepensioneerden dat de verhoging van de pensioenen niet genoeg zal zijn om de stijgende kosten te compenseren. Tegelijkertijd geven de senioren zelf toe dat zelfs de recordprijsstijging van vorig jaar hen niet al te veel heeft geraakt dankzij de valorisaties. Volgens de enquête moest slechts een kwart - 22,6 procent - van hen "veel bezuinigen op lopende uitgaven, bijvoorbeeld op voeding".

De angst voor wat komen gaat wordt ook bevestigd door de antwoorden op een andere vraag, volgens welke slechts 37,6 procent van de gepensioneerden verwacht dat hun economische situatie de komende vijf jaar zal verbeteren, of in ieder geval op het huidige niveau zal blijven. "De hele Tsjechische samenleving is traditioneel pessimistisch ingesteld. Bij gepensioneerden is dat beter zichtbaar", evalueert Marek Preiss, hoofdpsycholoog van het Nationaal Instituut voor Geestelijke Gezondheid (NÚDZ), de benadering van senioren van economische kwesties.

Andere resultaten van het onderzoek tonen aan dat de vrees voor de verspreiding van armoede ongegrond is, ook al heeft de inflatie het niveau van de pensioenen gedevalueerd. 62,8 procent van de ondervraagde gepensioneerden kan hun spaargeld helpen om hun levensstandaard te behouden bij inkomensverlies. In totaal is 52,4 procent van hen ook afhankelijk van de steun van hun uitgebreide familie.

"We stuiten op de invloed van het zogenaamde sociaal kapitaal: mensen die een brede kring van familieleden en kennissen hebben, met wie ze positieve relaties hebben en onder wie mensen zijn die helpen wanneer dat nodig is, zijn beter af in het leven", legt socioloog Oldřich Čepelka de fundamentele invloed van sociale contacten uit.

Als gepensioneerden die de mogelijkheid hebben om bij te verdienen of een sociale uitkering aanvragen, bijvoorbeeld voor huisvesting, worden meegeteld, is er slechts negen procent van de ondervraagde gepensioneerden die niet zou kunnen reageren op een tekort aan pensioeninkomen.

Psycholoog Preiss verklaart de sterkere scepsis van senioren door het feit dat Tsjechische inwoners teveel afhankelijk zijn van de staat. Volgens de meerderheidsopvatting is hij niet alleen verplicht om iedereen een pensioen te betalen, maar ook om ervoor te zorgen dat zijn levensstandaard op oudere leeftijd niet te veel daalt. De hoogte van het pensioen voldoet echter vaak niet aan de verwachtingen en tegelijkertijd is het idee dat ouderen ook voor zichzelf moeten zorgen ongebruikelijk in de huiselijke omgeving. Concreet gaf slechts 30 procent van de geïnterviewden toe dat ze na hun pensionering nog geld konden verdienen.
Bron seznamzpravy.cz.

De pensioenen in Tsjechië wordt regelmatig aangepast (verhoogd) met hulp van allerlei parameters als bv inflatie, stijging lonen en nog wat dingen, dat wordt Valorisatie genoemd.
Dit systeem was al langere tijd bekend dat het onhoudbaar zal zijn in de vergrijzende samenleving, maar alle voorgaande regeringen hebben een verandering van dit systeem voor hen uit geschoven, want daar wordt je niet populair bij onder de kiezers.....
Afgelopen jaren heeft de toenmalige premier Andrej Babiš nog aan de knoppen gedraaid en de gepensioneerden extra bonussen gegeven om stemmen te winnen voor verkiezingen. Dat was natuurlijk fijn voor die mensen op dat moment, maar ondertussen moet die extra verhogingen ook meegerekend worden bij de volgende Valorisatie.
Ondertussen klagen mensen dat de pensioenen omlaag gaan, maar afgelopen jaren zijn ze juist enorm gestegen. De inflatie treft iedereen.
De regering wil bezuinigen om het staatstekort niet nog veel hoger te laten oplopen, dus moet de regering van premier Fiala maatregelen nemen waaronder de verminderde Valorisatie. Daarnaast gaan ze bv bezuinigen op de postkantoren en bekijken nog andere overheidsdiensten.
 

kuurgast

Donateur
Wie is wie in het nieuwe Tsjechische kabinet?

....................
Zdeněk Nekula (Minister van Landbouw, SPOLU / KDU-CSL)
Tsjechië heeft een nieuwe minister van Landbouw

President Petr Pavel heeft donderdag de christendemocraat Marek Výborný benoemd tot nieuwe minister van Landbouw. Hij vervangt zijn partijgenoot Zdeněk Nekula, die vanwege veel kritiek opstapte.

"Ik wil geen revolutie in het ministerie beginnen, ik wil doorgaan met de succesvolle dingen", zei Výborný na zijn aanstelling.
Maar wat hij anders wil aanpakken dan zijn voorganger is communicatie. Zijn partijgenoot Zdeněk Nekula werd op dit gebied herhaaldelijk scherp bekritiseerd, zelfs vanuit zijn eigen gelederen - wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag. Výborný wil nu de belangen van Tsjechische boeren versterken in eigen land, maar ook in de EU. Volgens de oud-docent zou er ook aandacht moeten zijn voor milieueducatie. Net als zijn voorganger zal Výborný waarschijnlijk het probleem van de hoge voedselkosten in Tsjechië aanpakken. Vooral op dit gebied had zijn voorganger Nekula veel kritiek uitgelokt omdat niet duidelijk was wat het ministerie van Landbouw deed om de enorme inflatiecijfers op dit gebied tegen te gaan.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Chinese diplomaat wordt ervan verdacht de vice-president van Taiwan te volgen.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat het het incident met China behandelt. Volgens Seznam Zprávy werd zijn diplomaat betrapt op het bijna veroorzaken van een verkeersongeval in Praag terwijl hij de vice-president van Taiwan volgde.

Toen de Taiwanese nieuwgekozen vicepresident Hsiao Bi-khim half maart in Praag aankwam, kreeg ze op verzoek van senaatspresident Miloš Vystrčil politiebescherming.

China kan de vrouw die zichzelf omschrijft als een ‘kattenkrijger’ niet uitstaan. En toen de Taiwanese politicus, vergezeld van de Beschermingsdienst van de Tsjechische politie, op weg was van het vliegveld Ruzyne naar het centrum van Praag, merkte de beveiliging op dat iemand het konvooi politievoertuigen en de diplomatieke auto met Hsiao Bi- khim volgde.

Nadat de colonne het kruispunt bij het Hilton Hotel was gepasseerd, ging het verkeerslicht op rood, maar de verdachte auto reed nog steeds door en crashte bijna. Zijn chauffeur liet de politieagenten vervolgens een diplomatiek paspoort van de Volksrepubliek China zien. Hij beweerde echter dat hij alleen maar ging eten in een nabijgelegen Chinees restaurant en ontkende iemand te volgen.

Officieel wil niemand dit diplomatiek zeer gevoelige incident bevestigen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er onderzoek naar te doen. “Op basis van informatie over het incident heeft de minister besloten de Chinese ambassadeur te ontbieden”, zegt Daniel Drake, woordvoerder van het Tsjechisch ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrijdagmiddag voegde hij eraan toe dat de Chinese ambassadeur al in het Černín-paleis was geweest. “De minister beschouwt de zaak niet als afgesloten”, voegde Drake eraan toe, eraan toevoegend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak verder wil aanpakken.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan