Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

President Klaus heeft geweigerd om een groep van jonge rechters in opleiding te benoemen tot rechter. Het gaat om mensen van onder de 30 jaar. Toen zij aan het opleidingstraject begonnen, was de regel van een minimum benoemingsleeftijd nog niet aan de orde. Volgens Klaus hebben mensen van onder de 30 jaar nog niet voldoende levenservaring om als rechter op te treden.
In de huidige Tsjechische magistratuur zijn nu 247 rechters jonger dan 30 jaar; dat is plm. 10% van het totaal aantal rechters. Er is een behoorlijk tekort aan rechters in Tsjechië.

Bron: iDnes
 
Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

vandaag in de pers: ma 9 mei 2005

AMSTERDAM - Het voormalige Poolse staatshoofd Wojciech Jaruzelski heeft de eremedaille die hij maandag op een plechtigheid in Moskou door de Russische president Vladimir Poetin kreeg opgespeld voor zijn rol als militair in de Tweede Wereldoorlog niet verdiend. Dat heeft de Tsjechische president Vaclav Klaus gezegd.

Jaruzelski mag zich dan verdienstelijk hebben gemaakt als militair in de strijd tegen de nazi's in WOII, zei Klaus, voor veel Tsjechen is hij nog steeds de communistische Poolse minister van defensie die zijn troepen, naast die van nog vier Warschaupactlanden, naar Tsjecho-Slowakije stuurde om een einde te maken aan de Praagse Lente in 1968. Daarnaast wees Klaus op het optreden van Jaruzelski als leider van de communistische partij in Polen begin jaren 80', toen hij de activiteiten van de vrije vakbond Solidariteit verbood en de staat van beleg afkondigde die drie jaar voortduurde.

Volgens een woordvoerder heeft Klaus zijn bezwaren tegen het toekennen van de medaille aan Jaruzelski schriftelijk aan de Russische president Poetin overgebracht.
 
Misschien verdient Jaruzelski die medaille wel, weet ik haast wel zeker. Dus terecht ontvangen. Wat na de tweede wereldoorlog gebeurd is doet daaraan niets af.

Ik heb de inval zelf meegemaakt, en ben nog steeds zeer fanatiek in deze kwestie. Maar ik reken het niet persoonlijk Jaruzelski aan, maar aan de bevriende natie Polen. En de andere zogenaamde bevriende naties.
Jaruzelski was Russische marionet, zoals vele bevriende staatshoofden in die tijd. Maar ze moesten wel, er was geen alternatief.

Klaus zit fout in deze. Best lomp van hem, vind ik.
 
Ben het met je eens dat het een stukje profilering van Klaus is (doet dat namelijk wel vaker...). Maar ben het niet met je eens dat Jaruzelski geheel vrijuit gaat. Ik heb namelijk nooit een openbaar excuus van hem gehoord voor het indrukken van de revolutie in 1968 en andere foute handelingen. Ook al waren het commu-puppets, hij had toch de "leiding". Tijdens de 2e wereldoorlog was hij misschien wel verdienstelijk tegen de nazi's en daarom misschien terecht een medaille (maar een excuus voor zijn latere was ook misschien op zijn plaats geweest). Weet niet hoe andere Tsjechen over hem denken, maar lees hier zijn "CV" na en ieder mag een eigen conclusie trekken. http://www.cnn.com/SPECIALS/cold.war/kbank/profiles/jaruzelski/
 
Ik vraag me af: zou je dat ook vinden als Jaruzelski eerst die (criminele) activiteiten had ontplooid en daarna pas bewonderenswaardige dingen in een oorlog gedaan zou hebben? Zou hij dan ook een eremedaille verdienen en moeten we zijn minder fraaie daden dan ook maar vergeten?

Ikzelf heb er nogal moeite mee het een van het ander los te zien. Ik kan me levendig voorstellen dat mensen bezwaar maken tegen deze medaille-uitreiking voor een oud-dictator die toevallig in een ver en stoffig verleden ook nog wat goeds heeft gedaan.
Juist omdat Poetin zich meer en meer ontpopt als een man die met weemoed lijkt terug te kijken op de gloriedagen van het Sovjet-imperium, vind ik dit eerbetoon des te dubieuzer.
 
Ik bedoelde met de door jou gerefereerde zinssnede niet dat jij gezegd zou hebben dat hij vrijuit gaat, maar bedoelde meer ermee te zeggen dat m.i. de som van zijn goede en foute acties voor mij helaas de foute zaken toch overheersen en deze voor mij onontkoppelbaar aan elkaar zijn verbonden. Ik heb zelf niet 68 meegemaakt, ben ook geen Tsjech en vindt het dus knap dat je deze 2 dingen strikt gescheiden kunt zien. Een bewonderenswaardige eigenschap van je als je dat kunt (om geen verkeerde reactie te krijgen, ik bedoel dit positief !). Want dat er tijdens "zijn regime", en op zijn commando, er toch wel hele kwalijke zaken zijn gebeurd in zowel Polen als Tsjechie om de democratie de kop in te drukken...
 
PuNkEnStEiN schreef:
Ikzelf heb er nogal moeite mee het een van het ander los te zien.
Is ook moeilijk, maar tijden zijn schijnbaar veranderd.

Nu ga ik off-topic, maar de NSB'ers die er nog in leven zijn, die lopen hier toch ook gewoon rond en genieten van hun oude dag? Met een goede pensioen. Klopt dat wel?
 
Ja, dat klopt wel.
Maar dat is een andere zaak en inderdaad erg offtopic.
Ik zal het proberen kort te behandelen.

De Nederlandse (Nationaal Socialistische Beweging) NSB-leden hebben recht op een "normaal" leven nu om drie redenen;
1. De oorlog is 60 jaar geleden (gelukkig) afgelopen, laten we er nóg 60 jaar bijplakken en niet het verschrikkelijke voorbeeld van bijvoorbeeld Joegoslavië volgen. Die hele oorlog draaide ook alleen maar om het verleden.

2. Het merendeel van de NSB'ers wist niets van de kwade plannen van Hitler. De NSB was een politieke partij zoals in Nederland de LPF was. Populistisch en kort door de bocht, maar meer ook niet.
Nu zien wij in de NSB een "kwaad" in en beoordelen wij die leden als zijnde "oorlogsmisdadigers", terwijl ze niets anders deden dan achter een populist aanlopen die aan grootheidswaanzin leidde en machtsgeil was.

3. Iedereen heeft recht op een AOW uitkering. Als ze een "goed" pensioen hebben, hebben ze daar (waarschijnlijk jarenlang) voor betaald.

Ik moet wel één aanmerking maken, dit gaat natuurlijk niet op voor de échte Nazi's, zoals onder andere de weduwe van Rost van Tonningen (De zwarte weduwe).
 
Vašek schreef:
PuNkEnStEiN schreef:
Ikzelf heb er nogal moeite mee het een van het ander los te zien.
Is ook moeilijk, maar tijden zijn schijnbaar veranderd.

Nu ga ik off-topic, maar de NSB'ers die er nog in leven zijn, die lopen hier toch ook gewoon rond en genieten van hun oude dag? Met een goede pensioen. Klopt dat wel?
Zeker wel. Maar dat is iets anders als een medaille krijgen.
 

Macek

Geroyeerd Lid
Frantisek schreef:
Het merendeel van de NSB'ers wist niets van de kwade plannen van Hitler. De NSB was een politieke partij zoals in Nederland de LPF was. Populistisch en kort door de bocht, maar meer ook niet.
Nu zien wij in de NSB een "kwaad" in en beoordelen wij die leden als zijnde "oorlogsmisdadigers" terwijl ze niets anders deden dan achter een populist aanlopen die aan grootheidswaanzin leidde en machtsgeil was.
Volgens mij hadden de "meeste" NSB'ers er totaal geen moeite mee hun landgenoten en dus ook onze Joden te verraden en ze wisten wel degelijk dat wat te gebeuren stond niet pluis was. Ook de lege huizen en de huisraad kwam in eerste aanleg ter beschikking van voorgenoemd rappalje.
 
Klaus: "Multiculturele samenleving oorzaak terreur"

Bron: GPD/Haagsche Courant

Politici in Tsjechië hebben geschokt gereageerd op uitspraken van president Vaclav Klaus, die de multiculturele samenleving de schuld gaf van de terreuraanslagen in Europa.

De openheid van westerse landen tegenover immigranten met een andere culturele achtergrond is de bodem voor het terrorisme in West-Europa, aldus Klaus zaterdag in het dagblad Mlada fronta Dnes. Klaus vergeleek multiculturalisme met de ideologie van Marx en met de rol die Marx' ideeën speelden bij de misdaden die onder het communisme werden begaan. "Multiculturalisme is een valse ideologie die zegt dat je moet emigreren en in de nieuwe landen de rechten van jouw cultuur, jouw groep, jouw beschaving moet claimen." Daarmee worden volgens hem de rechten van de oorspronkelijke bewoners onderdrukt.

De uitspraken van Klaus zijn niet goed gevallen. Ook politici van de de conservatieve oppositiepartij ODS, waar Klaus oprichter en erelid van is, wezen zijn uitspraken af. Miroslav Kalousek, voorzitter van de christen-democratische partij wees erop dat massa-immigratie altijd heeft bestaan en dat in de cultuur van het huidige Tsjechië invloeden uit zowel West- als Oost-Europa te vinden zijn.

Tsjechië zelf heeft overigens een beperkt aantal immigranten van buiten Europa, met name Vietnamezen. De meeste immigranten komen uit de voormalige Sovjet-Unie. Moslims wonen er in Tsjechië nauwelijks.

Onder burgers bestaat wel zorg dat aansluiting bij de EU tot een grotere toevloed van niet-Europeanen leidt. De ideeën van Klaus sluiten aan bij zijn visie op de EU. Klaus is een fel tegenstander van verdere Europese eenwording en vervaging van de grenzen. De politieke eenwording moet volgens hem ongedaan worden gemaakt. Een 'nieuwe' EU zou volgens Klaus veel meer een economisch samenwerkingsverband moeten worden.
 

Marcel

Moderator
openheid westerse landen ????
het was louter binnenhalen van zeer goedkope en monddode arbeidskrachten in de jaren 60/70. het is dat slavernij niet meer mocht ...... (beetje erg boute uitspraak).
als men toen de gastarbeider al beter had laten integreren en de gastarbeider dat zelf ook had gedaan, waren de problemen nu waarschijnlijk stukken minder geweest.
niemand had toen bedacht dat de gastarbeiders "Here to stay" waren.
europa zit nu eenmaal nu zo in elkaar dat de grenzen openstaan voor (bijna) iedereen. niets op aan te merken. behalve dat men toentertijd de persoon had moeten opknopen die het begrip grens heeft bedacht, zal wel een neanderthaler zijn geweest. hoeveel oorlogen zijn er al gevoerd over grensconflicten? niet te tellen helaas.
het zou mooi zijn als de hele wereld EU zou worden (of heb ik nu teveel naar StarTrek gekeken ?)
dus vooruit lopend daarop : "iederen van harte welkom hier in de EU".
aangenaam.gif

en als een EU land zijn grens dicht wil houden ...... uit de EU ermee ??

marcel
 
Bovenaan