Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische premier: voorstellen onnodig.

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka vindt de voorstellen die de Europese Commissie woensdag voor herverdeling van de vluchtelingenstroom heeft gedaan onnodig. Hij oordeelde dat de bestaande afspraken moeten worden toegepast en dat dat afdoende is. 'We moeten van de onderhandelingstafel omschakelen naar actie ondernemen', zei Sobotka in Praag.

Tsjechië behoort tot de landen die tot nu toe de druk om de toeloop van vluchtelingen te herverdelen heeft weerstaan. Al het gepraat over afspraken voor een nieuwe verdeling houdt volgens de premier alleen maar op. Wat de Tsjechen betreft heeft verbetering van de bescherming van de buitenste grenzen van de Europese Unie prioriteit. Bovendien moet worden vastgesteld welke landen veilig zijn en waarvan dus geen vluchtelingen hoeven worden opgenomen.
Bron volkskrant.nl.

Tsjechië is niet van plan om meer dan de 1.100 vluchtelingen -uit Italië en Griekenland die zij eerder beloofd- te accepteren.
Daarnaast willen ze wel 400 vluchtelingen van buiten de EU te accepteren tegen het einde van 2017 , zie ceskenoviny.cz/news.
 

kuurgast

Donateur
Solidariteit met vluchtelingen neemt toe in Tsjechië.

In Tsjechië ontstaan diverse initiatieven om vluchtelingen te helpen, zowel in Tsjechië als in andere landen. Men is geraakt door wat er gebeurt in Hongarije, de 71 dode vluchtelingen in een vrachtwagen in Oostenrijk en de beroemde foto van het Syrische jongetje op het strand van Bodrum. Ook dringt het door dat ze niet overvallen zullen worden door hordes asielzoekers, maar dat die vooral willen doorreizen naar o.a. Duitsland.
Vluchtelingen zijn mensen die de pech hadden om geboren te worden in het "verkeerde" deel van de wereld. Ze willen voor hun kinderen en zichzelf een beter en veiliger leven - zonder oorlog, armoede, honger, onderdrukking en angst.

Naar wat ik begrijp is Pomoc pro uprchlíky / Steun voor vluchtelingen de grootste overkoepelende organisatie waar veel informatie is te vinden over:
Materiální pomoc / materiële hulp.
Finanční pomoc / financiële bijstand.
Dobrovolnická pomoc / vrijwilligershulp.
Nabídky práce a bydlení pro azylanty / werk en huisvesting voor vluchtelingen.

Verder zijn er de volgende websites:
Manuál na pomoc uprchlíkům / Handleiding om vluchtelingen te helpen.
Jak pomoci uprchlíkům / Hoe om vluchtelingen te helpen
Deze websites vertellen wat mensen kunnen doen om te helpen, maar ook hoe om te gaan met de vluchtelingen. Zo wordt er bijv. uitleg gegeven hoe het komt dat de vluchtelingen smartphones hebben met verwijzing over dit item op website van The Independent.

Er is een organisatie die een website en facebook hebben opgezet met titel Welcome: Emigrate to the Czech Republic! Deze website is vooral gericht op islamitische vluchtelingen met het recht op asiel. Motivatie en doelstellingen van deze website:
A) Verbetering van het imago van de Tsjechische Republiek en de Tsjechen in de wereld.
B) Om vluchtelingen te motiveren het te proberen in de Tsjechische Republiek.
C) Bevordering en ondersteuning van non-profit organisaties en motiveren hen die misschien op de een of andere manier vluchtelingen willen helpen.

476008_article_photo_GFKLtC20_900x.jpeg


Zaterdagmiddag is er een manifestatie "REFUGEESWELCOME" op Václavské náměstí in Praag voor een open Europa, tegen racisme en vreemdelingenhaat.

Er zijn zaterdag meer demonstraties in Praag zoals "Bikers against Islam". Bikers against Islam willen de nagedachtenis van alle slachtoffers van de islam eren. Ze zijn tegen de Islam en willen deze ideologie niet in Tsjechië. Maar ze distantiëren zich wel van iedere vorm van extremisme. Uitingen van racisme worden niet getolereerd bij deze bijeenkomst. Ze hopen dat het allemaal fatsoenlijke mensen op motorfietsen of skůtr zijn die meedoen aan een rit door Praag.
Zoals te verwachten is op facebook een discussie over schending van de Grondwet en Handvest van de grondrechten, want de islam is een officiële godsdienst in Tsjechië.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het Tsjechische Ministerie van Binnenlandse Zaken mvcr.cz heeft een nieuwe website over migratie geopend.
De website imigracniportal.cz biedt het publiek, journalisten en de overheid veel van de huidige statistieken over de integratie van buitenlanders, persberichten en belangrijke documenten die betrekking hebben op het migratiebeleid.
Minister Milan Chovanec wil hiermee duidelijkheid geven over wat er gebeurt op het moment mbt vluchtelingen.
De minister verwacht dat de vluchtelingenstroom binnenkort zal afnemen door de grensbescherming bij Hongarije en de aankomende winter. In het voorjaar als het weer beter wordt zullen er wel meer vluchtelingen komen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1786249.jpg

Opmerkelijk.....Tsjechië is een grijs gebied voor vluchtelingen op reis naar Europa op website w2eu.info.
Mogelijke reden is dat de kans om opgepakt te worden wegens illegaal reizen groot is in Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
Immigranten crisis brengt enkele breuklijnen binnen de Tsjechische politieke partijen.

Tsjechië zou in staat zijn om nu 7.000 tot 15.000 vluchtelingen te aanvaarden,zelfs zonder de verplichte quota volgens Jiří Dienstbier de Tsjechische minister van mensenrechten.
In reactie op Dienstbier, zei premier Bohuslav Sobotka (CSSD voorzitter) dat hij het ermee eens is dat de Tsjechische Republiek zou slagen om enkele duizenden vluchtelingen te accepteren."Het punt van controverse is niet of we solidariteit zullen tonen en te accepteren enkele duizenden vluchtelingen Ongetwijfeld, zou ons land kunnen omgaan met die taak, zoals tijdens de Balkanoorlog echter iets anders is in het geding. Of een permanent herverdelingsmechanisme zal zijn gemaakt in Europa, door middel waarvan de Europese Commissie automatisch migranten zou sturen naar bepaalde landen zonder dat hun regeringen een kans hebben om het proces te beïnvloeden, "zei Sobotka.Bron ceskenoviny.cz/news.

TOP 09 voorzitter Karel Schwarzenberg het niet eens met de houding van de huidige regering ten aanzien van vluchtelingen en quota. Tsjechië kan meer vluchtelingen aanvaarden dan ze denken aldus Karel Schwarzenberg voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Als Duitsland 800.000 vluchtelingen kan opvangen dan kan Tsjechië er makkelijk 80.000 opnemen. Hij is niet blij met de haat zaaiende houding van president Miloš Zeman en oud-president Václav Klaus. Karel Schwarzenberg hoopt dat men niet de fout maakt als met de Roma's door mensen in getto's te plaatsen ,maar de immigranten zouden juist gehuisvest moeten worden in de buurt van Praag of Brno zodat ze snel een baan vinden ,Tsjechisch leren en voor hun eigen inkomen kunnen zorgen en de kinderen moeten naar gewone scholen voor een snelle integratie.Bron domaci.eurozpravy.cz.

In de afgelopen 15 jaar werd 78.408 maal asiel aangevraagd in Tsjechië ,daarvan hebben er 2241 uiteindelijk asiel gekregen.
Bron lidovky.cz.
Zie ook artikel op radio.cz/en + radio.cz/de over dit onderwerp.
+ info Dit is wat je moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Praag dreigt met juridische strijd tegen opgelegde vluchtelingenquota

Tsjechië, een van de EU-landen die mordicus tegen quota zijn voor het opvangen van vluchtelingen, zal naar het Europees gerechtshof stappen in het geval de Europese Unie een vluchtelingenquotum oplegt.


view

Een anti-migratiebetoging in Praag eerder deze maand. © EPA

Dat heeft de Tsjechische vicepremier Pavel Belobradek zaterdag gezegd in een interview met de krant Pravo. Belobradek is voorzitter van de christendemocratische partij KDU-CSL.

Tsjechië vormt, samen met Slovakije, Hongarije en Polen, de zogenaamde Visegrad-groep, die zich en bloc tegen de verplichte opname van vluchtelingen kant. Dinsdag is er een extra EU-ministerraad, waar over een verplichte verspreiding van 120.000 vluchtelingen zal worden gedebatteerd.

Woensdag komen ook de Europees staatshoofden en regeringsleiders over de vluchtelingencrisis bijeen. Vorige week slaagden de EU-leden er niet in over het thema een consensus te bereiken.

Bron: AFP, Belga
 

kuurgast

Donateur
Geen vlag maar rode onderbroek in top voor Miloš Zeman


De groep Ztohoven heeft de presidentiële standaard van president Miloš Zeman op de Praagse Burcht vervangen voor een grote rode onderbroek. Dit omdat deze man zich voor niets schaamt.

2435132_cervene-trenyrky-hrad-ztohoven-v1.jpg


De politie heeft de als schoorsteenvegers vermomde actievoerders wel gearresteerd.

Bron: rozhlas.cz.
 
Laatst bewerkt:
Hetzelfde nieuws, maar dan van nu.nl/ANP en iets uitgebreider:

Kunstgroep hijst onderbroek bovenop paleis in Tsjechië


21 september 2015

Een Tsjechische kunstenaarsgroep heeft afgelopen weekend de vlag op het paleis van de president vervangen door een reusachtige, rode onderbroek. Ze deed dat uit protest tegen de Tsjechische president Milos Zeman.

Drie kunstenaars van de groep 'Ztohoven' klommen zaterdag verkleed als schoorsteenvegers op het dak van het paleis in Praag. Daar haalden ze de vlag naar beneden en hesen ze de nieuwe 'vlag' voor "een man die zich nergens voor schaamt".

Op hun website vroeg het kunstenaarscollectief zich af of dit de vuile was van president Zeman was, aldus de krant The Prague Post.

Ztohoven wilde met de stunt bekritiseren dat Zeman "dubieuze dictators" steunt en nauwe betrekkingen heeft met China en Rusland. Ook zouden ze het hebben gedaan om aan de kaak te stellen dat de president niet wil dat gehandicapte kinderen in dezelfde klas zitten als kinderen die niet gehandicapt zijn.

Heiligschennis
De drie mannen zijn opgepakt. Een woordvoerder van de president noemt de stunt heiligschennis van staatssymbolen. Ztohoven staat bekend om zijn provocerende stunts.

Zo hackte het kunstenaarscollectief in 2007 de camera's van de staatsnieuwszender en lieten ze een nepatoomexplosie zien.
 

kuurgast

Donateur
Jullie solidariteit is de onze niet.

West-Europa snapt er niks van. De voormalige Oostbloklanden willen geen vluchtelingenquota. Wat is het probleem?

Bindende vluchtelingenquota opleggen aan de voormalige oostbloklanden is een blunder. Het heeft geen praktisch nut en werkt contraproductief. Het 'dictaat van Brussel' is nu gekoppeld aan een existentiële angst die veel breder is dan angst voor vreemdelingen. Een mooier cadeau hadden anti-Europese, anti-liberale politici zich niet kunnen wensen.

West-Europa reageerde geschokt op het 'gebrek aan solidariteit' in het Oosten. De Visegrad-landen - Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije - en de Baltische staten wilden van geen verdeelsleutel horen. Dat was in het voorjaar, toen de Europese Commissie erover begon. Zo'n verrassing kon het dus niet zijn toen bleek dat ze er in september nog zo over dachten. Toch hamerde Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens zijn state of the union nogmaals op een quotaregeling en sprak met een dreigende blik naar het Oosten: "Dit moet gebeuren langs de weg van verplichting".

De Commissie had verder kunnen praten met de lidstaten op basis van vrijwilligheid en achter de schermen de druk kunnen opvoeren. Na wat hangen en wurgen hadden de Visegrad-landen en de Baltische staten misschien niet de 21.974 vluchtelingen geaccepteerd waartoe Juncker ze nu wil verplichten, maar zeker aanzienlijk meer dan de 2.200 en de 1.500 die Polen en Tsjechië al bereid waren op te vangen.

De Visegrad-landen en de Baltische staten zouden op deze 'vrijwillige' manier waarschijnlijk zo'n 10.000 mensen hebben opgenomen, in plaats van de gedwongen 21.974. Niet dat die getallen er in de praktijk veel toe doen. De meeste vluchtelingen vertrekken alsnog naar West-Europa, zodra ze de juiste papieren hebben ........ Daarnaast voerden ze hun solidariteit met Oekraïne op, met het idee: als het daar misgaat, moeten wij honderdduizenden Oekraïense vluchtelingen opnemen.
Dit is een deel van artikel op trouw.nl.

Uit alle mediaberichten in Tsjechië komt dat "dictaat van Brussel" heel duidelijk naar voren. Men wil niet iets opgelegd krijgen en daar zelf geen inbreng in hebben en zijn deze quota een blijvende verplichting?
In Brussel heeft men het over vrijheid, solidariteit en democratie, maar ze willen wel de landen verplichten en dwingen met een quotum, is dat vrijheid?
 
Laatst bewerkt:
.....
Uit alle mediaberichten in Tsjechië komt dat "dictaat van Brussel" heel duidelijk naar voren. Men wil niet iets opgelegd krijgen en daar zelf geen inbreng in hebben en zijn deze quota een blijvende verplichting?
In Brussel heeft men het over vrijheid, solidariteit en democratie, maar ze willen wel de landen verplichten en dwingen met een quotum, is dat vrijheid?
Maar aan de andere kant blijft Tsjechië handje openhouden als het om EU-miljarden gaat. Elk jaar weer.

De Tsjechen moeten helpen met de vluchtelingen probleem, anders zou de EU de geldstroom richting Tsjechië eens moeten stilleggen.
 

kuurgast

Donateur
Klopt ,ze halen graag geld op in Brussel. Naar mijn mening heeft sancties opleggen geen zin.
Als ze het woordje "verplicht" laten vallen en vragen wat er zonder verplichting mogelijk is komen ze verder dan hen tegen de haren instrijken. Ben benieuwd hoe het woensdag afloopt. Vandaag was er al een voor-overleg van de V4 landen+Letland en EU-voorzitter Luxemburg in Praag. ceskenoviny.cz/news.
 
EU stemt in met verdelen 120.000 vluchtelingen

Bron: AD.nl - 22-09-15

De EU-lidstaten lijken dinsdag overeenstemming te bereiken over de herverdeling over Europa van 120.000 vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland. De vluchtelingen worden herplaatst volgens een verdeelsleutel.

Een ruime meerderheid van de 28 EU-lidstaten is voor een verplichte verdeelsleutel, maar enkele Oost-Europese landen zagen dit niet zitten. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen de verdeling, zo meldde de Tsjechische minister Milan Chovanec via sociale media. Finland onthield zich bij de stemming.

Acceptatie
De Luxemburgse minister Jean Asselborn, die het overleg voorzit, nam het woord 'verplicht' niet in de mond. ,,Het voornaamste is dat we overeen zullen komen dat we 120.000 mensen gaan herplaatsen'', zei hij. Polen, een van de landen die een verplichte herverdeling niet wil accepteren, toonde zich toch bereid vluchtelingen op te vangen. ,,We zijn bereid migranten te accepteren, maar geen quota'', aldus minister Teresa Piotrowska.

Tekst iets ingekort door mij.
 
Duitsland heeft een collectief schuldgevoel voor wat er in wo2 heeft plaatsgevonden en wil nu een ander gezicht laten zien. Daar kan heel Europa nu voor bloeden. De stroom vluchtelingen zal alleen maar toenemen, miljoenen mensen zullen komen. Het is heel nobel om die allemaal te willen opnemen, maar wie gaat dat allemaal betalen? Een land als Roemenie wat zo arm is als de mieren, waar moet die het geld voor de opvang vandaan halen? Bovendien zijn de vluchtelingen mensen van een heel andere cultuur als de europeese en het is maar de vraag hoe dat met integratie zal gaan. Tsjechisch leren? Ik woon nu 5 jaar in Tsjechie en spreek het nog amper, het is gewoon een ongelooflijk moeilijke taal. Er gaan hier nu al stemmen op om maar uit de EU te stappen. Amerika heeft de rotzooi in Syrie en Afghanistan veroorzaakt. laat zij nu fijn de gevolgen dragen, maar daar hoor je ze niet over poekelen. Als de VS voor stront aan de knikker zorgt kan Europa voor de gevolgen opdraaien. Het is juist dat ze hier spreken over een Duits diktaat, want dat is het ook gewoon. De oosteuropese landen hebben genoeg te stellen met vluchtelingen uit de oekraine, wat ook alleen maar zal toenemen door de rotzooi daar en met het Roma probleem, dan hoor je de rest van Europa niet om ook een handje te helpen. Duitsland heeft zijn eigen karma opgebouwd door 6 miljoen mensen af te slachten die volledig geintegreerd waren en meegeholpen hebben het land op te bouwen, daar krijgen ze nu 20 miljoen moslims voor terug, die niet willen integreren, die een geloof aanhangen wat de dood verheerlijkt en die niet moslims in principe haten en het land van binnenuit uit zullen hollen. Dat de Oosteuropese landen na jaren van onderdrukking en waar het nu eindelijk een beetje beter gaat hier niet op zitten te wachten dat dat ook in hun land gebeurt is hun waarachtig niet kwalijk te nemen.
 
Nogal vergezocht om 70 jaar na dato het zogenaamde Duitse schuldgevoel over WO II er bij te halen. Hoe lang wil je dat nog als geloofwaardig argument blijven volhouden?

Dat de VS en z'n Westerse bondgenoten zich een hoop ellende op de hals hebben gehaald in Irak en Libië, valt niet te ontkennen. Een dictator uit de weg ruimen in een land waar de toch al verdeelde bevolking nooit anders dan dictatuur heeft gekend, zonder daar een realistisch alternatief voor te bieden, is vragen om moeilijkheden.

De ellende in Afghanistan is toch echt in eerste instantie veroorzaakt door de Russen, die daar ruim voor de Amerikanen zijn binnengevallen - en vervolgens niet wisten hoe snel ze er met de staart tussen de benen weer moesten wegkomen. Dat de Amerikanen het daarna nog eens dunnetjes overdeden, heeft de wereld er niet stabieler op gemaakt, dat is zeker waar.

Maar hoezo is het de schuld van de VS dat er in Syrië een burgeroorlog is uitgebroken? Mij lijkt het eerder dat de burgeroorlog daar zo heeft kunnen escaleren omdat de Russen koste wat kost president Assad in het zadel willen houden.

De geschiedenis leert telkens weer dat je beter niet kunt porren in een wespennest, tenzij je weet waar je mee bezig bent.
 
De Tsjechische minister-president Bohuslav Sobotka heeft gezegd dat de dinsdag in Brussel overeengekomen verdeling van vluchtelingen niet zal werken. Hij kwalificeerde het besluit in Brussel als "een kalmeringsmiddel voor de publieke opinie van de betrokken landen".

Sobotka betitelde het besluit als slecht en zei dat het verder niets bijdraagt aan de oplossing van de oorzaken. President Milos Zeman zei te hopen dat de beslissing woensdag, wanneer de Europese regeringsleiders bijeenkomen, wordt herzien. ,,Minister-presidenten zijn meer waard dan ministers van Binnenlandse Zaken. De toekomst zal uitwijzen wat een enorme fout dit besluit was."

Bron: ad.nl
 
Ik ben bang dat Sobotka en Zeman gelijk krijgen. De opinie is hier zo extreem xenofoob dat geen enkele zichzelf respecterende buitenlander nog zin zal hebben om in zo´n land te (moeten) gaan wonen. Ik begin mezelf eerlijk gezegd ook af te vragen hoe leuk het is in een land waar ze helemaal doordraaien als ze 1200 vluchtelingen op moeten nemen, hoezeer ik ook begrip heb voor de connectie met angst voor moslimextremisme. Heeft er ooit een West-Europees land een Tsjechische of Slowaakse vluchteling geweigerd tijdens het communisme? Natuurlijk niet. En zijn Tsjechië en Slowakije blij met de miljarden aan subsidie die ze van de EU krijgen? Natuurlijk. Maar iets terug doen is blijkbaar teveel gevraagd. Ik schaam me soms bijna dat ik zelf buitenlander ben en me nooit een strobreed in de weg is gelegd.
 
Bovenaan