Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Geen vertrouwen regering Tsjechië


Premier Rusnok (rechts) en minister Fischer van Financiën EPA

De Tsjechische overgangsregering van premier Rusnok heeft een vertrouwensstemming in het parlement verloren. Honderd parlementsleden stemden voor vertrek van de regering, 93 tegen. Rusnok heeft aangekondigd ontslag te nemen met zijn regering, zoals de grondwet voorschrijft.

In Tsjechië zijn de president en het parlement verwikkeld in een machtsstrijd, die in juni verhevigde na de val van de centrum-rechtse regering van premier Necas. De linkse president Zeman benoemde toen de bevriende econoom Rusnok tot premier.

Nieuwe regering
Een nieuwe regering in Tsjechië moet binnen 30 dagen na de beëdiging het vertrouwen van het parlement vragen. Sociaaldemocraten en communisten steunden Rusnok, terwijl het conservatieve deel van het parlement tegenstemde.
Zeman kan nu een nieuwe premier aanwijzen die een regering moet vormen, of dat weer aan Rusnok opdragen. Een andere mogelijkheid is nieuwe verkiezingen.

Versnelde verkiezingen
De conservatieve partij TOP 09 wil versnelde verkiezingen bespreken. Vooralsnog staat een nieuwe stembusgang in mei gepland. De conservatieven hebben samen met de liberalen een krappe meerderheid in het parlement.
 
Tsjechen mogelijk in oktober naar stemlokaal

08-08-13 12:21 uur - Bron: ANP

De kans is groot dat de Tsjechen komend najaar vervroegd naar het stemlokaal gaan. De Kamer van Afgevaardigden van het Tsjechische parlement houdt waarschijnlijk volgende week een zitting om zichzelf te ontbinden. Dat hebben bronnen binnen het parlement donderdag laten weten.

Tijdens een stemming woensdag kreeg de interim-regering van premier Jiri Rusnok niet het vertrouwen van het parlement. Daarop kondigde Rusnok aan president Milos Zeman zijn ontslag aan te bieden. Als de Kamer zichzelf ontbindt, komen er waarschijnlijk in oktober vervroegde verkiezingen.

Bron: ANP/Het Parool
 

Ad Verschoor

Donateur
Regering van Tsjechië treedt af

PRAAG - Premier Jiri Rusnok van Tsjechië en zijn kabinet treden dinsdag af. Dit heeft een regeringswoordvoerder in Praag vrijdag gemeld. De regering had een vertrouwensstemming in het parlement verloren.

In politieke kringen in Tsjechië wordt gesproken over vervroegde verkiezingen in de herfst. Het kabinet-Rusnok trad pas in juni aan als overgangskabinet, nadat de vorige regering was gevallen over een corruptieaffaire.

Bron: De Telegraaf
 

Ad Verschoor

Donateur
Vervroegde verkiezingen Tsjechië


Petr Necas EPA

De Tsjechen gaan vervroegd naar de stembus. Het Tsjechische parlement heeft zichzelf ontbonden. Dat betekent dat er naar alle waarschijnlijkheid in oktober nieuwe verkiezingen worden gehouden.

De ontbinding van het parlement volgt op maanden van politieke onrust. De centrumrechtse regering van premier Petr Necas viel in juni. Die regering werd geplaagd door aantijgingen van corruptie. Necas zelf kwam onder vuur te liggen vanwege een corruptie- en spionageschandaal.

Twee weken geleden verloor de overgangsregering van de centrumlinkse Jiri Rusnok een vertrouwensstemming in het parlement. Sindsdien is het parlement er niet in geslaagd een oplossing voor de problemen te vinden.

Het is nu aan president Milos Zeman om de ontbinding formeel te onderschrijven en vervolgens nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die moeten binnen zestig dagen plaatsvinden.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
President Tsjechië ontbindt parlement

media_xl_6072295.jpg

© belga. President Milos Zeman.

De Tsjechische president Milos Zeman ontbindt formeel het parlement op 28 augustus. Dat moet binnen 60 dagen, waarschijnlijk op 25 en 26 oktober, leiden tot parlementsverkiezingen. Dit heeft Zemans woordvoerster bevestigd.

Twee weken geleden verloor het overgangskabinet van de centrumlinkse premier Jiri Rusnok een vertrouwensstemming in de Kamer van Afgevaardigden. In juni kwam door een kabinetscrisis een einde aan de centrumrechtse regering van premier Petr Necas.

Bron: Morgen.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië kiest 25 en 26 oktober nieuw parlement

media_xl_6075422.jpg

De Tsjechische president Milos Zeman.

De data voor de Tsjechische parlementsverkiezingen liggen vast. Rond de 8,4 miljoen kiesgerechtigden zijn opgeroepen om op 25 en 26 oktober hun stem uit te brengen.

Dat maakte president Milos Zeman vandaag bekend. Hij zal de Kamer komende woensdag officieel ontbinden. Wegens een regeringscrisis besliste het parlement dinsdag al de handdoek in de ring te gooien.

"Ikzelf kies voor de SPOZ", zei de linkse Zeman. De door hem gestichte partij zou volgens de peilingen voor het eerst de horde van vijf procent halen en in het parlement kunnen zetelen.

Volgens een nieuwe verkiezingsprognose van het instituut Median zouden de sociaaldemocraten met 32 procent van de stemmen de sterkste politieke macht worden, gevolgd door de communisten met 15,5 procent. De burgerpartijen TOP09 en ODS zouden samen 28,5 procent bereiken.

Bron: De Morgen.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië wil militairen naar Golanhoogten

De Tsjechische president Milos Zeman heeft voorgesteld Tsjechische militairen naar de Golanhoogten te sturen om daar het mandaat van de Verenigde Naties uit te voeren. De VN hebben sinds 1974 blauwhelmen op de Golanhoogten om toe te zien op het bestand tussen Israël en Syrië.

Sommige landen die tot voor kort troepen voor de missie leverden hebben hun manschappen teruggetrokken. Aanleiding zijn incidenten waarbij het geweld in Syrië oversloeg naar de Golanhoogten. Volgens Zeman kan de inzet van Tsjechische troepen in ieder geval 'het risico van escalatie van het conflict beperken'. Daarnaast zou het een opsteker zijn voor het Tsjechische 'prestige', aldus Zeman.
De inzet van Tsjechische blauwhelmen moet wel worden goedgekeurd door het parlement. Of de volksvertegenwoordiging zich daar momenteel over wil buigen is echter de vraag. Tsjechië gaat namelijk in oktober naar de stembus voor vervroegde verkiezingen.

Bron: nieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Klaus ziet af van deelname aan verkiezingen, ODS opgelucht

Oud-president Václav Klaus heeft bekendgemaakt dat hij niet zal deelnemen aan de vervroegde Tsjechische verkiezingen die op 25 en 26 oktober zullen plaatsvinden.

Dit nieuws is met opluchting ontvangen door de rechtse Democratische Burgerpartij (ODS), die ernstig is verzwakt door het schandaal dat tot de val heeft geleid van het kabinet-Nečas. Klaus, oprichter in 1991 van de ODS, had geopperd dat hij aan de verkiezingen zou kunnen deelnemen met een nieuw eurosceptisch en liberaal platform. Zijn kandidatuur vormde een bedreiging voor het voortbestaan van de ODS. Volgens de peilingen zal de partij maar met moeite de kiesdrempel halen.

De Tsjechische Lidové noviny vindt het besluit van de ex-president: Een bewijs dat hij nog met beide benen in de realiteit staat. […] Met zijn 72 jaar beseft hij dat hij nog eens een poging zou kunnen wagen, maar dat het niet verstandig is om die te verkwisten in een situatie waarin een grote overwinning voor links in het verschiet ligt.

Bron: Presseurop.eu
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië: "Ze werken en ontvangen een salaris, maar maken geen kans bij de banken"

Tijdelijke arbeidsovereenkomsten, die in heel Europa bestaan, zullen binnenkort eerder regel dan uitzondering zijn in Tsjechië. Voorheen kleefden er nogal wat beperkingen aan deze overeenkomsten. Zo waren werkgevers verplicht de werknemer een vast contract aan te bieden als het tijdelijke contract twee keer was verlengd. Maar door een recente wijziging in de Tsjechische arbeidswet kunnen tijdelijke contracten nu eindeloos verlengd worden. Momenteel telt het land ongeveer 344 duizend van dit soort contracten, maar gevreesd wordt voor een explosieve groei met alle gevolgen van dien, zoals het probleem voor een werknemer om een lening bij de bank te verkrijgen.

Lidové noviny denkt dat deze maatregel een kloof veroorzaakt tussen de werknemers en pleit voor een versoepeling van alle soorten arbeidscontracten:
In Europa geldt een heel simpele regel: hoe meer de werknemers worden beschermd, hoe hoger de werkloosheid. […] De rigiditeit van arbeidswetten is ook een van de redenen van de recessie in de Zuid-Europese landen. [In Duitsland] kwam de sociaal-democraat Gerhard Schröder in 2004 met een hervorming die ervoor zorgde dat het ontslaan van een werknemer goedkoper en eenvoudiger werd. De werkloosheid daalde met de helft en tegenwoordig kent Duitsland samen met Oostenrijk het laagste werkloosheidscijfer [in de EU]. Deze ‘schröderige durf’ zien we niet overal. In plaats daarvan zien we pseudo-hervormingen die de samenleving diep verdelen tussen degenen die ervan profiteren en anderen die niet profiteren. Degenen die een al baan hebben, behouden hun voorrechten. Tegelijkertijd bieden politici aan werkzoekenden slechts precaire contracten die eindeloos verlengd kunnen worden. Hierdoor ontstaat er een categorie van tweederangswerknemers. […] De enige oplossing voor deze ongelijkheden […] is een versoepeling van de arbeidswetten en vooral de mogelijkheid iemand te kunnen ontslaan zonder echte reden.

Bron: presseurop.eu
 

Ad Verschoor

Donateur
“100 dagen van de regering: 82 "geëxecuteerden"

Bron: Mladá Fronta DNES, 18 oktober 2013

Het kabinet van Jiří Rusnok regeert als een “invasiemacht”, schrijft Mladá fronta Dnes over de interim-regering die nog niet officieel is beëdigd maar wel al twee maanden aan de macht is.

82 Hoge ambtenaren en managers van overheidsbedrijven zouden al vervangen zijn. De afkoopsommen die gepaard gaan met deze “zuivering” vormen een enorme belasting voor de begroting, stelt de krant.

Volgens Dnes is Tsjechië het enige EU-land dat niet heeft gestemd over de wet voor overheidsfuncties die “ambtenaren moet beschermen tegen politici [...] en garandeert dat het personeel van de ministeries niet bij elke nieuwe regering wordt gewisseld”.
 

Ad Verschoor

Donateur
Lot Tsjechië in handen van nieuwkomers

De sociaaldemocraten zijn de grote favoriet bij de parlementsverkiezingen van 25 en 26 oktober. Echter, om te kunnen regeren hebben zij de steun nodig van nieuwe politieke formaties die bekend staan om hun onberekenbare karakter en die mogelijk een bedreiging vormen voor de positie van het land in de EU en de NAVO.

Door: Daniel Anýž

Het lijkt alsof er tijdens deze verkiezingen niet veel op het spel staat. Maar de uitslag kan talloze uitdagingen bieden, met name op het gebied van de onvoorspelbaarheid van het Tsjechische buitenlandse beleid. Uit de peilingen blijkt dat de sociaaldemocraten geen andere keus hebben dan allianties te sluiten. Dat kan met partijen zijn die de verankering van Tsjechië in de transatlantische zone ter discussie stellen of met partijen die de buitenlandse politiek voor populistische doeleinden uitbuiten.
In de eerste categorie valt de Communistische Partij van Bohemen en Moravië (KSČM) die het vertrek van Tsjechië uit de NAVO eist.
In de tweede horen ANO [‘ja’ in het Tsjechisch. De politieke beweging van de van oorsprong Tsjechische miljardair Andrej Babiš, red.], Dageraad van Directe Democratie [de populistische beweging van de Tsjechisch-Japanse Tomio Okamura, red.], alsmede de SPOZ [de Burgerrechtenpartij van president Miloš Zeman, red.]. Bij deze partijen lijken de beslissingen op het gebied van buitenlands beleid niet te worden geleid door enige vorm van ideologie, maar eerder af te hangen van de publieke opinie of het humeur van de leden.

Confrontatie met Warschau
Buitenlands beleid ontbreekt volledig in het verkiezingsprogramma van de Dageraad. ANO heeft een mooi hoofdstuk aan het onderwerp gewijd en kan rekenen op steun van Pavel Telička, voormalig Europees Commissaris (van mei tot oktober 2004) en hoofdonderhandelaar tijdens het proces voor de aansluiting van Tsjechië bij de EU. Als Babiš, een ervaren zakenman, ‘zaken’ aanschaft, eist hij dat ze functioneel zijn, of anders gezegd: volgzaam. En dat eist hij ook van Telička. Als Polen hem niet bevalt [Babiš spreekt zich kritisch uit over de kwaliteit van uit Polen afkomstig voedsel, red.] dan zou hij wel eens de confrontatie met Warschau aan kunnen gaan op een groter strijdtoneel, bijvoorbeeld het Europese.
De buitenlandse betrekkingen van de EU zullen onophoudelijk de standpunten en het beleid van Tsjechië op de proef stellen.
Dit vooruitzicht is verontrustend voor Tsjechië omdat we daarmee het risico lopen in situaties terecht te komen waarbij de regering en het parlement onze verbintenis met de NAVO, en zelfs met Washington, moeten herbevestigen. Dit geldt ook voor de betrekkingen met de instabiele EU, die voortdurend wordt geconfronteerd met de problemen van de eurozone en vecht voor het behoud van haar eigen integriteit, die onlangs nog werd beproefd door Groot-Brittannië. De buitenlandse betrekkingen van de EU zullen onophoudelijk de standpunten en het beleid van Tsjechië op de proef stellen.

Nabuurschapsbeleid
En wat zal het standpunt van de volgende regering en het Ministerie van Buitenlandse Zaken inzake het Oostelijk Partnerschap zijn? Hoe zullen de betrekkingen tussen Praag en Moskou zijn? In hoeverre zal Tsjechië zich verbinden aan het nabuurschapsbeleid van de EU, bijvoorbeeld met Noord-Afrika? Welk standpunt moet het land innemen betreffende de betrekkingen tussen Brussel en Washington en de onthullingen van spionage van de VS? Er zijn zoveel vragen dat de antwoorden eenheid en continuïteit van de Tsjechische politiek vereisen. Tenminste, als Praag niet als een onvoorspelbare speler te boek wil komen te staan.
De situatie van de ČSSD is niet om te benijden. Bepaalde politieke krachten die nu de kans krijgen om tot het parlement toe te treden zullen mogelijk een werkelijk desastreuze impact kunnen hebben (zoals de KSČM en de Dageraad van Directe Democratie). Anderen zullen moeten schipperen of marchanderen met hun steun aan de regering (ANO, SPOZ). Voor sommige beslissingen (zoals de deelname van Tsjechische troepen aan NAVO-missies) is het voorstelbaar dat de ČSSD kan rekenen op steun van de rechterflank van het parlement (de conservatieven van TOP 09 en de liberalen van ODS). Want hoewel deze partijen oppositie voeren op het gebied van binnenlands beleid, vormen zij op het vlak van buitenlands beleid een veel betrouwbaardere partner dan al die politieke ‘buitenaardse wezens’, de politieke UFO’s.

Bron: Presseurop.eu
 

kuurgast

Donateur
Rectores magnifici Tsjechië in clinch met president

Het merendeel van de rectores magnifici van de Tsjechische universiteiten bedankt ervoor samen met president Milos Zeman onafhankelijkheidsdag te vieren. Ze accepteren niet dat Zeman twee van hun collega's uitsluit en boycotten daarom de plechtigheid op de Praagse Burcht.

Ze bedenken zich wellicht als Zeman uitleg verschaft over zijn uitnodigingsbeleid, liet Ivo Medek van de Tsjechische conferentie van rectoren vrijdag weten. De staf van de president heeft tot dusver geweigerd zich nader te verklaren. Tussen de president en het tweetal rectoren dat niet is uitgenodigd boterde het de afgelopen tijd niet. Beiden kwamen onlangs in aanvaring met Zeman.
Bron: nd.nl.

Niet alleen de rectores magnifici negeren de uitnodiging, maar ook enkele burgemeesters laten weten niet aanwezig te zijn. Zie artikel van ceskenoviny.cz/news.
 

Ad Verschoor

Donateur
Sociaaldemocraten winnen, protestbeweging verrassing van verkiezingen

De sociaaldemocraten van de CSSD hebben de parlementsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Ze deden dat echter niet met de klinkende overwinning die verwacht werd. Daar zat het goede resultaat van de nieuwe protestbeweging ANO van de miljardair en mediamagnaat Andrej Babis voor iets tussen.

2817435AA8B859FBFBB4292B152A8_h435_w329_m2_q80_cEJtZLgOa.jpg


Zo goed als alle stemmen zijn geteld.

De CSSD behaalde 20,47 pct van de stemmen.
ANO, pas in 2011 opgericht, ging aan de haal met 18,66 pct.
De communisten eindigen op een derde plaats met 14,91 pct.

Voorts behaalden nog vier andere partijen de 5 pct-drempel:

de rechtse partijen TOP 09 (11,98 pct) en ODS (7,72 pct)
de christendemocraten van de KDU-CSL (6,78 pct)
en het populistische Usvit van de Tsjechisch-Japanse zakenman Tomio Okamura (6,89 pct).

"Het is niet het resultaat dat we verwacht hadden", zo liet CSSD-leider Bohuslav Sobotka in een eerste reactie optekenen. Hij had gerekend op 30 pct.
De coalitievorming belooft een moeilijke opdracht te worden, niet in het minst omdat ANO-leider Babis niet zinnens is in een regering te stappen. "We willen niet in een regering zitten, we willen vooral belangrijke wetten stemmen in het parlement", klonk het.

Bron: belga.be
 
CSSD grootste partij Tsjechië, maar duidelijke winnaar ontbreekt

27-10-13 - Bron: AP - Bewerkt door: redactie AD

media_xll_1919272.jpg

De leider van de sociaaldemocraten, Bohuslav Sobotka - © getty

De parlementsverkiezingen in Tsjechië hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Nadat zaterdagavond alle stemmen waren geteld, bleek de sociaaldemocratische CSSD de grootste partij te zijn geworden met iets meer dan twintig procent van de stemmen. Goed voor vijftig zetels in het tweehonderd leden tellende parlement, maar veel te weinig om alleen een nieuwe regering te kunnen vormen.

De vervroegde parlementsverkiezingen waren nodig omdat de regering van premier Petr Necas in juni van dit jaar viel. Zijn centrumrechtse regeringscoalitie spatte uiteen na beschuldigingen van spionage, corruptie en echtelijke ontrouw. De partij van Necas werd door de kiezers afgestraft en kreeg nog maar 7,7 procent van de stemmen.

In de eerste reacties op de stembusuitslag wordt rekening gehouden met een lange formatieperiode. De leider van de sociaaldemocraten, Bohuslav Sobotka, heeft toegegeven dat de uitslag van de verkiezingen hem is tegengevallen. Hij liet direct weten dat hij met alle partijen wil onderhandelen over steun aan een nieuwe regering. In de tussentijd zal het land geleid blijven worden door de regering van technocraten die na de val van het kabinet in juni aantrad.

Steenrijke zakenman
Belangrijkste gesprekspartner voor de CSSD is nu de nieuwe centrumpartij ANO, die na de sociaaldemocraten met 47 zetels in het parlement de tweede partij van het land is geworden. De ANO, die onder leiding staat van de steenrijke zakenman Andrej Babis, heeft scherp campagne gevoerd tegen corruptie en voor verandering en is daarvoor door de kiezers beloond.

De kans op een minderheidsregering van de CSSD met gedoogsteun van de communistische partij KSCM - de voorkeur van president Milos Zeman - is verkeken, omdat zij samen geen meerderheid hebben in het parlement. De communisten bezetten 33 zetels.

Zo'n minderheidsregering zou de KSCM voor het eerst sinds 1989 invloed hebben gegeven op de regering. Sinds de Fluwelen Revolutie van dat jaar, die een eind maakte aan veertig jaar van communistische dictatuur, stond de partij aan de kant. De KSCM werd niet verboden, maar verlegde evenmin haar koers.

Oud gedachtegoed
Anders dan veel zusterpartijen hebben de Tsjechische communisten vastgehouden aan het oude gedachtegoed. De partij is een fel tegenstander van de NAVO en bleef bevriend met onder meer het stalinistische regime in Noord-Korea.
 

Ad Verschoor

Donateur
Coalitiebesprekingen Tsjechië snel van start

Overleg over de vorming van een regeringscoalitie in Tsjechië gaat volgende maand van start. Dat heeft leider van de sociaaldemocratische partij CSSD Bohuslav Sobotka woensdag gezegd.

De sociaaldemocraten kwamen bij de vrijdag en zaterdag gehouden parlementsverkiezingen met vijftig zetels in het tweehonderd zetels tellende lagerhuis als sterkste partij uit de bus. Op de tweede plek, met 47 zetels, eindigde de ANO-beweging.

Voordat de coalitiebesprekingen tussen de ANO, de CSSD en de christendemocraten - die veertien zetels wonnen - van start gaan, wil Sobotka eerst van de partijtop de zegen krijgen als partijleider. Sobotka heeft veel kritiek gekregen en sommigen eisten zelfs zijn aftreden, omdat de CSSD weliswaar als grootste partij uit de bus kwam, maar toch maar 20,45 procent van de stemmen behaalde, een dieptepunt in de geschiedenis van de partij.

Bron: nieuws.nl
 
Bovenaan