Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Hof pleit minister Tsjechië vrij van collaboratie

De Tsjechische minister van financiën Andrej Babis heeft onder het communistische regime niet samengewerkt met de geheime politie. Tot die slotsom is het hof van beroep in de Slowaakse hoofdstad Bratislava dinsdag gekomen.

Babis, die in Slowakije is geboren, had het Slowaakse Instituut voor het Geheugen van de Natie voor de rechter gesleept om zijn naam te zuiveren. Volgens het instituut bewijst het dossier van de geheime politie over Babis, dat het instituut in bezit heeft, dat hij een agent was van die beruchte StB. In eerste en tweede instantie gaf de rechter Babis echter gelijk.

De schatrijke zakenman Babis is een rijzende ster in de Tsjechische politiek. Hij is de voorman van de jonge middenpartij ANO, op het ogenblik de grootste partij in de peilingen.

Bron: nd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië wil vluchtelingen zelf selecteren

Tsjechië wil bijdragen aan het spreidingsplan van de Europese Unie voor bootvluchtelingen als het land 'het hele proces onder controle' mag hebben en die vluchtelingen zelf mag selecteren en onderzoeken.

'Kennis van zaken'
Het land bood aan tegen 2017 ongeveer 1.100 van de geplande 40.000 vluchtelingen op te nemen, die vanuit Italië en Griekenland naar andere landen in de EU worden gebracht. Ook wil Praag 400 van de door de EU geplande 20.000 vluchtelingen hervestigen die op dit moment verblijven in vluchtelingenkampen aan de Syrische grens.

"We willen slechts vluchtelingen opvangen uit landen waar we onze eigen mensen kunnen inzetten. We willen niet dat iemand zonder kennis van zaken migranten voor ons uitkiest", zei een belangrijke functionaris in Praag aan nieuwsagentschap CTK.

Onvoldoende opvangplaatsen
Er is een soort veiligheidsonderzoek gepland. De sociaaldemocratische minister-president Bohuslav Sobotka eist dat het land "het hele proces onder controle heeft".

Maandag zullen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU over het spreidingsplan voor vluchtelingen praten. De opvang is vrijwillig. Tot nu toe hebben nog onvoldoende lidstaten opvangplaatsen aangeboden.

Bron: knack.be
 

Ad Verschoor

Donateur
President Tsjechië: migrantenstroom schuld van Westen

De stroom migranten richting Europa is het gevolg van militaire interventies door het Westen in Irak, Syrië en Libië. Die hebben bijgedragen aan de opkomst van terreurbewegingen in het Midden-Oosten. Dat heeft de Tsjechische president Milos Zeman gezegd.

„De huidige migratiegolf (richting Europa, red.) vindt zijn oorsprong in het dwaze idee om een interventie te beginnen in Irak, dat over massavernietigingswapens zou beschikken maar die nooit zijn gevonden”, zei Zeman zondag in een interview met de Tsjechische krant Blesk.

Tot overmaat van ramp leidde de wens van de Verenigde Staten om in Libië en Syrië de ‘orde te herstellen’ alleen maar tot escalatie van de conflicten in beide landen en de opkomst van terroristische organisaties; dat bewoog burgers er vervolgens toe het gebied te ontvluchten, aldus de president.

Zeman houdt niet alleen de VS verantwoordelijk voor de huidige chaos, maar ook de Westerse bondgenoten die hielpen bij de ‘coördinatie van de operaties in Libië’.

Bron:refdag.nl
 

kuurgast

Donateur
Naar aanleiding van de rellen in het vluchtelingen centrum Bělá pod Bezdězem had president Miloš Zeman een boodschap voor de illegale migranten:
"Ten eerste, niemand heeft je hier uitgenodigd. Ten tweede, omdat je hier bent, moet je de wetten van dit land respecteren zoals wij doen bij een bezoek aan uw thuisland, en ten derde, als je het niet bevalt - vertrekken "
Bron:radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische overheid wil zonnepanelen verbannen van landbouwgrond

De minister van Milieu in Tsjechië, Richard Brabec, wil de hernieuwbare energiewet van het land aanpassen om zonnepanelen te verbannen van landbouwgronden.


frankrijkzonneparken-fullscreen.jpg


Volgens de krant Prague Daily Monitor wil Brabec het ontwikkelaars verbieden om zonneparken te bouwen op landbouwgrond. De minister kan weliswaar niet zeggen hoeveel landbouwgrond inmiddels gebruikt wordt door zonneparken, maar wil desalniettemin de plaatsing ervan verbieden per 1 januari 2016.

Ondanks het verbod wil de regering van Tsjechië de uitrol van zonnestroom in het commerciële en residentiële segment blijven ondersteunen. Zo zijn pv-systemen tot 10 kilowattpiek op gebouwdaken sinds kort vrijgesteld van bouwvergunningen.

Eind 2014 beschikte Tsjechië over 2,1 gigawatt aan pv-vermogen, grotendeels bestaand uit grootschalige systemen. De residentiële markt is slechts goed voor een marktaandeel van 2,5 procent.

Bron: solarmagazine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Honderden academici waarschuwen voor toenemende vreemdelingenhaat

864x486.jpg

Een man met de Tsjechische vlag bij een betoging tegen de komst van migranten in Praag AFP

Honderden wetenschappers in Tsjechië hebben gewaarschuwd voor een toenemende vreemdelingenhaat in hun land. In een manifest roepen 550 academici de politici op zich niet ten koste van de vluchtelingen te profileren. De Tsjechische media wordt verzocht op een verantwoorde wijze over de vluchtelingencrisis te berichten.

De ondertekenaars storen zich eraan dat migranten in het openbare debat worden afgeschilderd als ongedierte of parasieten, die in Tsjechië uitkeringen komen opstrijken, en moorden en verkrachten. De academici vragen in hun manifest juist om solidariteit met de vluchtelingen. "We mogen onze blik niet van hun ongeluk afwenden", staat in de oproep.

De Tsjechische president Zeman heeft opnieuw gepleit voor de inzet van het leger bij de bewaking van de landsgrenzen tegen de vluchtelingenstroom. Het leger zegt daarop dat onmiddellijk 1500 militairen kunnen worden ingezet om de politie terzijde te staan.

Bron: nos.nl
 
Waar zijn die vreemdelingen dan?
Ik zie ze amper.
Ik ben een vreemdeling daar, moet ik mijn zorgen maken?
Het is wel zo dat je veel meer Boerka's ziet in Praag dan een paar jaar terug. Door het communisme heeft Tsjechië de periode van gastarbeiders uit Zuid Europa en Noord Afrika overgeslagen. Voor ons zijn dit gewoon medelanders, maar wat ik merk bij de mensen die ik ken in Tsjechië is dat ze door de IS en alle gebeurtenissen daaromtrent heel bang zijn geworden dat het te dicht bij komt.
 

kuurgast

Donateur
De vrees voor aantasting van de broze samenleving

Fort Europa

Wat denken conservatieven over het vluchtelingenvraagstuk? Met die vraag trok het Nederlandse dagblad De Volkskrant naar een internationaal congres van conservatieve denkers. ‘We kunnen geen nieuwe immigranten gebruiken.’

‘Geen moslims’

‘Tsjechië kan geen nieuwe immigranten gebruiken. Vanaf de jaren negentig hebben we meer dan honderdduizend Oekraïense gastarbeiders binnengekregen en daarvoor, in de communistische tijd, zijn er veel Vietnamezen gekomen’, zegt de Tsjechische Politiek filosoof Roman Joch, die de Vietnamezen prijst omdat hun kinderen en kleinkinderen ‘uitstekend Tsjechisch spreken’ en die verwacht dat deze ‘tot de intellectuele elite’ van zijn land gaan behoren.
Maar: ‘Tsjechen hebben liever geen immigranten uit moslimlanden. We hadden geen bezwaar tegen Russen, Oekraïners, Vietnamezen en Syrische christenen, maar we willen geen moslims. Dat is ook geen politiek issue. Alle politieke stromingen zijn het erover eens. En in landen als Polen, Hongarije en Slowakije denkt men er precies zo over.’
Joch heeft niets tegen het Schengen-verdrag, maar denkt dat ‘de zuidelijke lidstaten van de EU, zoals Italië en Griekenland, hun verantwoordelijkheid niet nemen en de zuidelijke buitengrenzen niet goed beveiligen.’
Bronnen standaard.be en volkskrant.nl/buitenland.

Enkele artikelen bij dit onderwerp:
Intoleranz aus Frustration? /Intolerantie door frustratie? van radio.cz/de.

Klein stukje googel vertaling van artikel radio.cz/en:
Integration expert says migration issue should not be reduced to security
Integratie expert zegt migratievraagstuk mag niet worden teruggebracht tot beveiliging

"Als je kijkt naar de sociale media of media in het algemeen zou je denken dat de Tsjechische samenleving is absoluut onervaren en heeft geen mogelijkheid om het helpen van buitenlanders om te integreren. Maar elke dag ontmoeten we zo veel mensen die bereid zijn om te helpen en die ervaring hebben, omdat in de afgelopen 25 jaar dit land is het helpen van immigranten en we hebben goede en slechte ervaringen te leren. We min of meer weet wat te doen en we hebben een netwerk om de integratie van migranten in lokale gemeenschappen te helpen. En bovendien - en dit is iets dat onze politieke elite niet benadrukken -meer dan vijf jaar geleden de Tsjechische Republiek begon met een netwerk van centra ter ondersteuning van de integratie van buitenlanders te bouwen. Het is een door de overheid gefinancierde en door de EU gefinancierde netwerk van integratie centra die de integratie van buitenlanders te coördineren in alle regio's van de Tsjechische Republiek. Dus moeten we klaar zijn, omdat dit systeem was niet voor niets, hebben we experts daar en deze centra ook te coördineren lokale NGO's. Ik begrijp niet waarom deze informatie niet wordt uitgezonden door onze overheid bijvoorbeeld omdat het zou helpen bij het verbeteren van de publieke stemming en het verminderen van de paniek over hoe we zullen integreren wat in feite een klein aantal mensen -net 1500 -wanneer we meer hebben geïntegreerd dan 400.000 mensen hier zonder noemenswaardige problemen. "
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president wil leger inzetten

Tsjechië zou zijn grenzen moeten verdedigen met het leger om „illegale immigranten” te verdrijven. Daarvoor pleit president Milos Zeman nu de Europese Unie er volgens hem niet in slaagt de stroom terug te dringen.


„Natuurlijk zou ik willen dat de Europese Unie haar grenzen versterkt, maar ik heb geen echte actie gezien”, vertelde Zeman aan verslaggevers.

In Midden-Europa is de vluchtelingencrisis geëscaleerd met de alsmaar toenemende stroom van mensen uit Syrië. Die proberen via Griekenland en voormalige communistische landen de rijkere Europese landen te bereiken.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Hij spreekt dan wel zijn eigen premier tegen. :confused:
Premier Tsjechië bezorgd over Schengenzone

PRAAG - Landen die zijn toegetreden tot de Schengenzone moeten niet op eigen houtje maatregelen nemen die de Verdragen van Schengen aantasten. Het vrij verkeer van personen in de zone vormt een van de belangrijkste pijlers van de Europese integratie en moet overeind blijven, waarschuwde maandag de Tsjechische premier Bohuslav Sobotka.

..........Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië wil Syriërs voortaan doorlaten.

De politie in Tsjechië gaat stoppen met het aanhouden van Syrische vluchtelingen die onderweg zijn naar Duitsland, terwijl ze al asiel hebben aangevraagd in Hongarije.

''We reageren op de posities die Hongarije en Duitsland innemen'', zei een woordvoerster van de vreemdelingenpolitie.

Volgens de woordvoerster is de maatregel nodig omdat Hongarije weigert migranten terug te nemen die er asiel hebben aangevraagd. Duitsland lijkt ondertussen bereid om die Syriërs op te vangen. De vluchtelingen krijgen overigens ook de kans in Tsjechië asiel aan te vragen.

Tot dusver hielden de Tsjechische autoriteiten vluchtelingen die zich al in Hongarije hadden aangemeld tot zes weken vast in detentiecentra. Daar moesten ze wachten op hun uitzetting naar het buurland of hun vrijlating.

Dat beleid gaat nu veranderen. ''We vinden het niet effectief om deze mensen vast te houden in detentiecentra'', stelde de woordvoerster van de vreemdelingenpolitie. De Syriërs kunnen daardoor straks versneld doorreizen naar Duitsland.

Opvangen
Migranten moeten zich volgens EU-regels eigenlijk laten opvangen in de eerste lidstaat die ze bereiken. Dat heeft veel vluchtelingen er niet van weerhouden toch door te reizen naar rijkere landen.

De Tsjechische politie arresteerde dinsdag nog zo'n 214 overwegend Syrische vluchtelingen in treinen die via Slowakije en Oostenrijk het land waren binnengekomen.
Bron nu.nl. Zie ook radio.cz/de.

Dit is een logisch gevolg op alle gebeurtenissen. Dinsdag werden circa 200 vluchtelingen aangehouden op het station van Břeclav(tussen Bratislava en Brno). Dit is het eerste station waar de treinen aankomen vanuit het zuiden en men verwacht nu veel meer vluchtelingen op doorreis naar Duitsland. Ze willen toch niet in Tsjechië blijven en weigeren om zich daar te registreren omdat ze anders geen asiel krijgen in Duitsland. In de Tsjechische media was dan ook sprake van een show wat betreft de detentiecentra ,zie radio.cz/en.
Nu is de procedure verandert dat vluchtelingen nog wel worden opgevangen en documenten kunnen krijgen. Alleen hoeven ze nu niet de 42 dagen uit te zitten in de centra maar als ze niet in Tsjechië willen blijven worden ze begeleid naar het station en hebben dan 7 dagen de tijd om Tsjechië te verlaten.Bron tyden.cz.
In Tsjechië wordt de Dublinverordening gevolgd voor asielaanvragen die nu versneld wordt uitgevoerd.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië brengt Syriërs naar station

Agenten in Tsjechië hebben donderdag Syriërs die geen status in het land krijgen naar het station gebracht. Ze nemen daar de trein naar de bondsrepubliek. Het gaat om eerste groep van in totaal van 230 Syrische vluchtelingen die zijn opgesloten omdat ze eerder in een ander EU-land zijn geweest. Ze zouden aanvankelijk worden teruggestuurd naar Hongarije, maar dat land laat ze niet meer toe.


Op het station mogen de vluchtelingen zelf weten welke trein ze nemen, zei een woordvoerster van de vreemdelingenpolitie. De Syriërs zeiden naar Duitsland te willen.

Vrijdag komen de premiers van Hongarije (Viktor Orban), Oostenrijk (Werner Faymann), Slowakije (Robert Fico) en Tsjechië (Bohuslav Sobotka) in Praag bijeen om over de vluchtelingenstroom te spreken. De Hongaarse premier Orban klaagt dat zijn land wordt overspoeld. Hij heeft al een hek laten neerzetten langs de grens met Servië om de stroom in te dammen. Hij zei donderdag ook langs de Kroatische grens een hek te bouwen als de migranten straks daarvandaan komen. Kroatië en Hongarije zijn beide lid van de Europese Unie.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
....Syriërs die geen status in het land krijgen naar het station gebracht.
Naar wat ik uit de media begrijp betreft dit de groep Syrische vluchtelingen die vanuit Hongarije kwamen en in Břeclav in een tentenkamp zaten. In de overige centra mogen Syriërs ook vertrekken als ze willen maar andere asielzoekers moeten gewoon wachten vanwege de Dublinverordening.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tsjechische president Miloš Zeman steunt anti-immigratiepetitie.

Terwijl de vluchtelingen in Oostenrijk en Duitsland met open armen werden ontvangen, neemt in andere landen de weerstand tegen de vluchtelingen nog verder toe. In Tsjechië heeft president Miloš Zeman zich achter een anti-immigratiepetitie geschaard die zaterdag gelanceerd werd door zijn voorganger, de euroscepticus Václav Klaus. Dat melden de Tsjechische media.

Klaus roept de overheid in de petitie op "de onaantastbaarheid van de grens te garanderen" en "quota te verwerpen" voor de verdeling van de migranten waarvoor de EU pleit. "Dit initiatief bestaat uit de ideeën die ik zelf altijd al heb verkondigd. Ik denk dat ik over dit punt akkoord ben met Vaclav Klaus", zei Zeman vandaag.

De huidige president heeft zich in het verleden al negatief uitgesproken tegen het idee van automatische quota om de verdeling van migranten in de Europese Unie te regelen.

Klaus noemde de immigratie zaterdag een "fundamentele bedreiging voor de stabiliteit van Europa" en waarschuwde voor de "risico's en bedreigingen die voortkomen uit een kunstmatige mengeling van uiteenlopende naties, culturen en religies".

De sociaaldemocratische premier van Tsjechië, Bohuslav Sobotka, noemde de petitie van Klaus zaterdag al "onnuttig". "We hebben geen petities nodig, maar energetische maatregelen op het niveau van de EU", klonk het.

Minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec kondigde zondag nog aan dat nog maar zestig Syrische vluchtelingen een asielaanvraag indienden in Tsjechië. Dat bewijst volgens hem dat Tsjechië vooral een transitland is voor vluchtelingen richting West-Europa.
Bron:hln.be.

De petitie-website van Václav Klaus was zaterdag doelwit van hackers.Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
"Het debat over quota is contraproductief'.

Ineens lijkt het Oostblok terug van weggeweest. Van Tallinn tot Sofia klinkt een 'njet tegen het verplicht opnemen van niet-Europese vluchtelingen. De oostelijke lidstaten zeggen en bloc nee tegen een Europese verdeelsleutel voor vluchtelingen binnen de EU. Vrijwillige opname is oké, maar verplichte quota zijn uit den boze. Pavel Telicka, voormalig Eurocommissaris, tegenwoordig Europarlementariër van de Tsjechische regeringspartij ANO, staat vierkant achter het migratie-standpunt van de Tsjechische regering. "Waar halen sommige politici het lef vandaan om Oost-Europa te bekritiseren?"

Andrej Babis, vicepremier en leider van uw partij, wil het leger, zelfs de Navo, inzetten om vluchtelingen tegen te houden.

"Babis is minister van financiën. Misschien gebruikte hij niet helemaal de juiste woorden. Hij bedoelde dat er genoeg militair materieel moet komen om de buitengrens te beschermen. Zijn fout was de Navo daarbij te noemen."

Waarom spreekt Tsjechië over de vluchtelingen vooral als een veiligheidsprobleem?
"Het is een ongecontroleerde instroom. Sommige lidstaten registreren de vluchtelingen niet volgens de Dublin-regels (het EU-land van aankomst is land van opvang, red.). Als honderdduizenden mensen zonder identiteit de grens overkomen, is er dan geen bedreiging van onze veiligheid?"

Waarom bent u tegen quota?
"Door die quota is het debat helemaal ontspoord. Vóór de Eurotop ging het over 40.000, nu over 160.000. Wat wordt het straks? 200.000? 300.000? 500.000? Als het zover komt, zullen politieke krachten opstaan die de grenzen binnen Europa willen sluiten.

"Het debat over quota is contraproductief. Het verdeelt Europa. Bovendien zijn quota inefficiënt. Denkt u werkelijk dat vluchtelingen zullen blijven in landen waar ze geen gemeenschap hebben om zich bij aan te sluiten? Binnen enkele dagen zijn ze vertrokken."

Wat moet er dan wel gebeuren?
"Een deel van de eerder afgesproken maatregelen was goed, maar waar blijft de implementatie? Waar is de taskforce? Waar is de repatriëring van mensen die niet in aanmerking komen voor asiel? Wat is er gebeurd met de beslissing om boten van mensensmokkelaars tot zinken te brengen? Had niemand het Russische veto in de VN (om militair te opereren in Libische wateren, red.) voorzien? Ik zou de Chinezen en de Russen weleens in zo'n situatie willen zien, dat mensen verdrinken in hun zeeën. Ze zouden zonder meer die boten tot zinken brengen, zonder VN-mandaat.

"We moeten spreken over kampen buiten Europa, save gateways naar Europa, waar je veel sneller dan nu bescherming kunt bieden aan mensen die in aanmerking komen voor de vluchtelingenstatus, en waar je de asielprocedure kunt versnellen. Op die manier voorkom je dat duizenden mensen verdrinken in de Middellandse Zee.

West-Europese politici verwijten u een gebrek aan solidariteit.
"Waar halen sommige politici het lef vandaan om Oost-Europa te bekritiseren? Sorry, maar als iemand zegt dat hier een gebrek aan solidariteit is, laat hem dan eens kijken naar het aantal Oekraïners hier."

Dat zijn economische migranten die gaten in de arbeidsmarkt vullen en bovendien qua taal en cultuur dicht bij Tsjechië staan.
"Maar als de dingen in Oekraïne fout gaan, hebben wij hier 50.000, 100.000, 200.000 immigranten. Dan gaan wij ook niet over quota beginnen, want als je die Oekraïners naar Nederland stuurt, zijn ze binnen een week terug. Hun verwanten, hun gemeenschap zitten hier."

Dat is een hypothese. De vluchtelingenstroom uit het zuiden is een feit.

"Kunt u er zeker van zijn dat er over een week niet iets gebeurt in Oekraïne? Ik zou de Nederlandse politiek weleens willen zien als Nederland per hoofd van de bevolking de grootste toestroom van migranten zou moeten verwerken. In die situatie is Hongarije nu. In Tsjechië hebben we Oekraïners, Kosovaren, Vietnamezen. Ik zie geen xenofobie-probleem. Wij hebben hier niet bepaalde partijen die jullie in West-Europa wel hebben.

150.000 Tsjechen steunen op het internet de beweging Islam-in-Tsjechië-willen-wij-niet, in een land waar 5000 moslims wonen.
Bedoelt u die paar honderd demonstranten? In dit land bestaat geen significante politieke kracht die xenofoob is. In Nederland wel. Bron:trouw.nl.

Hieronder een verdeling van vluchtelingen quota van de EU ,bron volkskrant.
589c2d2e-afef-4bfc-a306-657c5631663b


Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft een bezoek gebracht aan een detentiecentrum van vluchtelingen. De mensen die daar zitten zijn boos omdat ze opgesloten zitten en vooral omdat ze bij binnenkomst hun mobieltjes moeten inleveren en geen contact hebben met de buitenwereld. Het waarom van deze maatregel is onduidelijk. De mensen willen via internet en mobiel contact kunnen onderhouden met hun familieleden die nu niet weten waar ze zijn.Zie artikel radio.cz/en.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan