Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Klaus heeft er heel snel een handje van met zijn uitspraken als het ware de knuppel in het hoenderhok te gooien.
Als staatshoofd moet hij eerder een bindende rol spelen tussen alle in zijn land (samen)levende groeperingen, ipv nu een beetje onrust te stoken. Dat hij niet wars is van populisme is al bekend, maar dat hij dat zo sullig doet is een beetje beschamend.

Bovendien.... ALS zijn stelling waar zou zijn (wat ik by the way geenszins het geval vind) dan zijn wij (Tsjechen-in-Nederland) dus in feite ook een gevaarlijk potentieel........ hmmmmmmmmmmm
cheer.gif
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Beruska schreef:
De islam is overigens vast niet alleen het probleem. Het wordt een probleem, als iemand er teveel in gaat geloven, en dat begint vast bij iets anders, meer persoonlijks.
Het probleem is hoofdzakelijk als de rijke landen zich niet bekommeren om de arme landen (of met geweld hun "democratische ideen" opleggen zonder enige rekening te houden met de culturele behoeften en aspecten aldaar) en overal overheen walsen. Daardoor vluchten juist velen in de religie, en wordt deze ten onrechte misbruikt. Puur uit wanhoop.

Als vurig aanhanger van het Thatcherisme is dit wel typisch Klaus
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Dewaerd schreef:
De rare tegenstellingen van de moslim extremist;
- hij haat het westen, maar gaat er met z'n hele gezin naar toe
- hij haat Amerika en pleegt een aanslag in Spanje
- hij haat de Amerikaanse regering / Amerikaans beleid en vermoordt daarom onschuldige burgers
- hij is anti-Israel, maar gaat niet naar Israel toe om Israelische burgers te vermoorden
- hij vecht voor zijn eigen cultuur en vecht daarom tegen de westerse cultuur IN HET WESTEN

Een moslim die z'n hele leven in Afghanistan gewoon heeft, naar Nederland vliegt en Balkenende (en zichzelf) opblaast uit protest tegen de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak noem ik een vrijheidsstrijder.
Terrorisme komt onder bijna alle religieuze groeperingen voor, dus echt niet alleen moslims. Ik noem een IRA...
Alleen het Boeddhisme lijkt volledig gevrijwaard van geweldadige uitwassen, die zijn alleen slachtoffer..

International Terrorism

Daar worden we niet vrolijker van...
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

deze topic begint bijna een hospoda-eigenschap te krijgen.

Klaus heeft een uitspraak gebezigd, maar het mondt uit op een discussie over zgn "moslim-extremisme"

Dit is toch het Tsjechie Forum?
giggle.gif
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Je hebt gelijk, dat was ook niet m'n bedoeling.

Aldus,

In NL zie ik mezelf niet als iemand die een zgn. bijdrage levert aan de multiculti samenleving. Net zo min verwacht ik dat van een CZ die in NL komt wonen/werken. Je bent wie je bent en je doet wat je doet. Nu is mijn vraag, in navolging op de stelling van Klaus; Hoe zit dat met de mulcticulti samenleving in Tsjechië dan? Ben ik daar, naast dat ik uit NL kom, ook nog op een andere manier target van Klaus? M.a.w over wie heeft ie het?

Ik vind Tsjechië een fantastisch land. Ik kijk m'n ogen uit naar de natuur en geniet intens. Ik word heel hartelijk ontvangen door de familie van m'n verloofde en ook door hun naasten. Ik moet toegeven dat ik nog niet echt de kans heb gehad om helemaal solo kontakten te leggen met de native CZ so to speak. De kennissen en vrienden van K. zijn geintroduceerd zeg maar. Maar all in all kan ik het wel hebben als ik word nagestaard of aangegaapt. M'n dochter had er wat meer problemen mee, die klaagde af en toe dat ze werd aangegaapt en dat het irritant was. Ik zei haar dat ze gewoon een mooi meisje is, klaar.

Het is toch relatief nieuw, een "succesvolle" donkere jongeman, denk ik dan maar. Helaas zijn er ook mensen die meteen het ergste van je denken. Dat is eigenlijk verder niet mijn probleem. Maar hoe zou het zijn voor kinderen. Het moet niet gebeuren dat mijn kind opeens voor Roma wordt aangezien en lastiggevallen wordt hierom. Vandaar ook mijn interesse naar de mening van de CZ hierover. Ik bedoel. Die Klaus is toch democratisch gekozen?
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Geheel terechte vraag hoor spiderman: Voor wat betreft dat aspect, Tsjechie in vergelijking tot Nederland minder "multiculti"... of toch???

Een tijd lang leefden er de Boii - Kelten - toen kwamen de germaanse Markomannen met hun hebben en houen. Tijdens de volksverhuizing kwamen de eerste Slawische stammen. (En laten we ons niet door alle geromantiseerde nationalistische Voorvader Čech legenden gek maken). De Slawische stammen en de schtergebleven germanen moesten nog redelijk lang gezamelijk in het land hebben geleefd.

Altijd is er invloed van buitenaf geweest. Franken (denk maar aan Sámo) en uiteraard de Duitsers. Niet te vergeten de Byzantijnse Cyrilus en Methodius, die vanuit Salonniki het geloof kwamen brengen in het Oud-Slawisch en de Cyrilishce schrift introduceerden. Uiteindelijk kozen de heersers toch voor de invloeden van Rome, en werd het meer Westers georienteerd.
De (heilige) Václav was enigszins gedwongen zich ondergeschikt te maken aan keizer Otto van Duitsland...

De 'grootste' Tsjech aller tijden (volgens de TV programma) heeft Franse invloeden geintroduceert - dwz universiteit naar voorbeeld van de Sorbonne, gothische architektuur, etc. etc....
Na deze era kwamen de Habsburgers...

Toen het land in 1918 onafhankelijk werd, was het een staat met vele nationaliteiten; Tsjechen, Duitsers, Slowaken, Joden, Ruthenen, Polen, en wat Hongaren en de Roma.
De tweede wereldoorlog heeft in geheel Centraal Europa n.a.v. zowel de oorlogsactiviteiten alsook de hanjeklap accoorden van Stalin, Churchill en Rooselvelt demografisch behoorlijk veranderd.
En ook na de verdrijving van de Sudetenduitsers in 1945-1946 was het land niet exclusief een land van slechts Tsjechen en Slowaken. Uiteraard zijn er altijd door gemengde huwelijken etc buitenlanders geweest.
Sommige studenten/arbeiders uit socialistische broederlanden bleven plakken (met name de Vietnamezen)

Na de revolutie 1989 zijn er ook veel Westerse mensen naartoe getrokken, of het nu voor zakendoen was of omdat ze het bier zo lekker vonden, en ondertussen bijvoorbeeld Engelse les gaven. In met name Praag zijn veel "allochtonen".

Even in het kort dus een kleine spiegel van de ethnische historie van Tsjechie. Zoals je ziet, ook daar is multiculti zijn niet iets unieks, en alles komt wel op zijn pootjes terecht.
 
Re: Klaus: \"Multiculturele samenleving oorzaak terreur\"

Ik denk eigenlijk persoonlijk ook wel dat het wel goed komt, desalniettemin verontrust het mij regelmatig om kennis te nemen van een groeiend neo-nazisme. Zo helaas ook in Tsjechie, toch een beetje verontrustend. Anywat, bedankt voor je uitleg.

Spidey
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Jaruzelski heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor de inval van de Warschaupact landen in Tsjechoslowakije in een live TV uitzending.

Vandaag is het precies 37 jaar geleden dat de Warschaupact landen met geweld einde hebben gemaakt aan de Praagse Lente.

Bron: Novinky.cz
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Jaruzelski biedt Tsjechen excuses aan voor 1968

LONDEN - De gewezen Poolse president Wojciech Jaruzelski heeft voor het eerst zijn excuses aangeboden voor zijn rol in de door de Sovjet Unie geleide invasie van 1968 in het toenmalige Tsjechoslowakije. Jaruzelski zei zondag op de 37e verjaardag van de Praagse Lente voor de Tjechische televisie dat hij nog steeds "gekweld" wordt door de beslissing Poolse troepen te sturen om de democratiseringsbeweging de kop in te drukken.

"Het was een stomme politieke daad", aldus de de 82-jarige Poolse oud-president en generaal, die in 1968 minister van Defensie in Polen was. "Vandaag de dag betreur ik het ten zeerste, maar in die tijd kon ik niet anders handelen."

Tientallen mensen in Tsjechoslowakije verloren het leven toen troepen van de Sovjet Unie keihard ingrepen en een einde maakte aan de democratiseringsgolf die de geschiedenis inging onder de naam Praagse Lente. Velen verdwenen achter de tralies. Troepen uit de Sovjet Unie bleven tot 1991 in Tsjechjoslowakije gestationeerd. Twee jaar later viel het land op vreedzame wijze uiteen in de Republiek Tsjechië en Slowakije.
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Meerdere gezichten achter immer donkere bril
MATTHIJS SMITS

De vroegere Poolse president Wojciech Jaruzelski betuigt spijt. De inval in Tsjecho-Slowakije in 1968 was een blunder, 'maar ik kón niet anders'.

Ná de zonde, maar nooit te laat. Staatslieden die zich openlijk excuseren voor eerder gemaakte politieke fouten zijn niet dik gezaaid. Voor het ooit communistische oostelijke deel van Europa geldt hij al helemaal als uitzondering. Wojciech Jaruzelski, inmiddels 82, voormalig president van Polen en in een nog grijzer verleden minister van defensie van dat land, heeft zich openlijk en diepgaand verontschuldigd voor zijn bijdrage aan het neerslaan van de Praagse Lente in augustus 1968.

Die Lente was de democratiseringsbeweging die enkele maanden eerder door de toen nieuw aangewezen Tsjechoslowaakse partijleider Alexander Dubcek begonnen was. Moskou wilde er een tweede Boedapest (1956) in zien en verordonneerde de mede-Warschaupactlanden tot militair ingrijpen. Defensieminister en generaal Jaruzelski 'regelde' de Poolse inbreng. Afgelopen zondag, bij de 37ste herdenking van de inval, zei hij 'nog steeds gekweld' te worden door zijn beslissing van toen. 'Een stomme politieke daad, maar ik kón in die tijd niet anders handelen.'

Jaruzelski - die bij velen nog in de herinnering zal staan wegens zijn nooit aflatende donkere bril - heeft al eerder blijk gegeven van spijt over politieke beslissingen of optredens tijdens zijn jaren in de top van het Poolse machtsapparaat. Een man met twee gezichten. Enerzijds keihard in zijn optreden - de staat van beleg tussen december 1981 en juli 1983 getuigt ervan - anderzijds een zeker dwars gedrag niet schuwend, wat dan al snel de indruk wekte dat achter de oogverbergende brillenglazen een mens van vlees, bloed en gevoel schuilging. 'Poolse troepen schieten niet op Poolse arbeiders', verklaarde hij in 1976 zijn weigerachtigheid om de voedselrellen door het leger te laten neerslaan tijdens het bewind van Edward Gierek, de man die hij zelf vijf jaar later zou opvolgen.

Jaruzelski werd in zekere zin door de geschiedenis in het kamp getrokken, waardoor hij een politieke factor van belang zou worden. Zestien was hij toen hij en zijn familie (lagere landadel) in 1939 door sovjettroepen gevangen werden genomen bij het opdelen van Polen door Moskou en nazi-Duitsland. Hij werd tot dwangarbeid veroordeeld, maar viel genoeg op om uitverkozen te worden voor een militaire opleiding. Zo raakte Jaruzelski aan sovjetzijde betrokken bij zowel de bevrijding van zijn vaderland als de val van Berlijn.

Moskou bewees hij een dienst als strijder tegen het naoorlogse niet-communistische Polen. Toen het land ten slotte onder Kremlin-gezag kwam, werd Jaruzelski lid van de communistische partij. Hij doorliep het apparaat in hoog tempo, werd defensieminister onder partijleider Wladyslav Gomulka en in die functie verantwoordelijk voor het sturen van troepen naar Praag.

Enkele jaren later, nadat Gomulka het veld moest ruimen voor Gierek, trad Jaruzelski toe tot het politbureau, het gremium van de hoogste macht. Premier en partijleider werd hij tien jaar later toen Gierek viel over de opkomst van het vakverbond Solidarnosc van Lech Walesa. Een Warschaupact-inval dreigde voor Polen, maar Jaruzelski speelde het spel hard met het afkondigen van de staat van beleg en de arrestatie van duizenden Solidarnosc-aanhangers. En hij deed iets waarmee hij vooruitliep op toekomstige ontwikkelingen: hij scheidde kerk van staat, oftewel liet het communisme los als de officiële leer als basis onder de Oost-Europese sovjetdictaturen.

Zijn eigen politieke einde dreef aan op de ontwikkelingen die eind jaren tachtig de omwentelingen in het Oostblok inluidden en inleidden. Mede doordat de Poolse economie niet uit het slop wilde komen, zag Jaruzelski zich genoodzaakt met Solidarnosc in gesprek te gaan. Uitlopend op de legalisering van het tot dan toe verboden vakverbond. Erop volgende verkiezingen drongen de communisten zwaar in het defensief. Een poging om een coalitie met Solidarnosc te smeden werd door Walesa afgehouden. In 1990 trad Jaruzelski af om weer gewoon burger te worden. Niet in de vergetelheid, want regelmatig werden aanklachten tegen hem ingediend inzake beslissingen als minister en later partijleider en president. Ook in de rechtbank was er altijd die donkere bril, waarmee elke emotie verborgen leek te moeten worden gehouden. Nu toont Wojciech Jaruzelski zich weer van een andere kant; een oude man die de lei wil schonen voordat hij straks het tijdelijke voor het eeuwige verruilt.
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Ja absoluut weer top Vasek, maar ik moet zeggen dat ik hem er niet sympathieker op vindt worden en kan mij dus nog steeds de ergernis van Klaus voorstellen. Ik bedoel excuses zijn maar woorden en het is toch wel erh makkelijk als je er daarmee afkomt of niet? En wat houdt trouwens "ik kon niet anders in", waarom niet?
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

"ik kon niet anders" ...
ik kan me voorstellen dat zo iemand een beslissing neemt onder een bepaalde druk van de groep, om te voorkomen dat hij eventueel in ongenade zou vallen en (vanwege zijn behouden positie) erger probeert te voorkomen.

ook de noodtoestand tijdens de solidarnosc stakingen hadden een inval van de sovjet troepen mogelijk voorkomen (???). blijft een hypothetische veronderstelling maar je komt er nooit helemaal achter. je ziet slechts een gedeelte van de feiten en hoe de besluitvorming precies tot stand kwam zal hij meenemen in zijn graf. (ook een autobiografie is na verloop van tijd vertekend - dit kan dus ook inhouden dat hij nu denkt dat ie het vreslijk vond maar destijds overtuigd was van zijn gelijk....)

begrijp me niet verkeerd, ik ben ook geen fan van deze man en probeer hem niet vrij te pleiten, maar als je door de geschiedenis heenkijkt, komt dit fenomeen vaak voor.
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Tja, maar voor mij zijn beide argumenten (in ongenade vallen en behouden positie) geen reden om te kunnen zeggen ik kon niet anders, sorry maar in deze ben ik zeer principieel!
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Toch even preciseren hoe Wojciech Jaruzelski zijn verontschuldigingen heeft aangeboden en welke uitleg hij voor zijn 1968-beslissing heeft gegeven. In het TV interview heeft hij gesteld dat hij tot deelname aan de invasie besloten heeft op basis van de informatie, die hij en zijn medegenoten toen hadden. Hij stelde dat de gebeurenissen bekeken moeten worden in hun historische context, een tijd waarin de Oostblok-landen een invasie vanuit het Westen vreesden en de gesteld werd dat de toenmalige tsjechoslowakse grens met West-Duitsland verstevigd diende te worden tegen een mogelijke inval. De periode van de koude oorlog.
Niet te vergeten dat nauwelijks zes jaar eerder, ten tijde van de Cubaanse rakettencrisis in 1962, de wereld voor een mogelijke derde wereldoorlog stond, waarbij het Oosten en het Westen tegen mekaar ingingen. In Tsjechie werden keldergaten dichtgemetseld, de atoomschuildkelders werden in staat van paraatheid gebracht, Chroestsjow en Kennedy speelden hoog spel. De russische beer bond uiteindelijk in, maar veel tijd op overschot was er niet.
Het is algemeen geweten dat russische (en andere) soldaten, die bij de invasie in 1968 werden ingezet, de mening waren toegedaan dat zij de tsjechoslowaken kwamen redden en bevrijden. Dat de beslissingen door het Polit-bureau in het Kreml werden getroffen en dat de overige Oostblok-landen slechts meelopers waren, staat denk ik ook vast.
En wat wanneer de verontschuldigingen van Jaruzelski gemeend waren en hij destijds daadwerkelijk de mening was toegedaan dat een westerse inval dreigde ? Niet dat ik met hem zou sympathiseren, maar ´in dubio pro reo´, in geval van twijfel moet de verdachte het voordeel van de twijfel worden gegeven.
Nog dit : generaal Jaruzelski heeft zich reeds eerder, in 1990 aan Vaclav Havel verontschuldigd, tijdens diens bezoek aan Polen.
 
Re: Kritiek Klaus op Russische medaille voor Jaruzelski

Ok Vlad bedankt voor de uitleg, de excuses kan ik hiermee plaatsen maar geeft mij nog steeds geen goed gevoel dat je dan ook nog een medaille krijgt nog wel vanuit Rusland. Als het een vent was zou hij hebben geweigerd dat zou een daad zijn geweest!
 
Bovenaan