Onze herfstvakantie 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Pelhřimov

Donateur
vervolg

donderdag 9 oktober 2014 - dag 5 - deel 6

51 IMG_1202.JPG

^ Als wij bij de bootjes aankomen stappen André en tante toevallig net uit. Mijn moeder wil natuurlijk ook graag met het bootje varen. De trappen bij de bootjes en dit stukje pad omlaag naar het restaurant zijn het moeilijkste stukje voor haar om te lopen met een kruk.

52 IMG_1118.JPG

^ Op deze plek staat sinds 1890 al een restaurantje.

53 IMG_1207.JPG

^ We halen even wat drinken bij het buffet. Het groene bordje net boven mijn hoofd geeft aan hoe hoog het water stond tijdens de grote overstromingen van 2010.

54 IMG_1210.JPG

^ We lopen weer terug naar de bootjes en dachten dat het niet druk was. Maar de bootsman wacht gewoon totdat de boot propvol is. Het is tenslotte nu al 15:30 uur. Over een uur zullen de laatste bootjes varen, dus hoe meer mensen er nu mee kunnen, hoe meer plek er dan is voor de laatste wandelaars.

55 IMG_1213.JPG

^ Er wandelen vandaag nog veel meer mensen met ons mee. ;)

56 IMG_1218.JPG

^ Deze bootsman heeft duidelijk heel veel plezier in zijn werk. Hij laat ons genieten op zijn mondharmonica van een lied van Bruce Springsteen met de toepasselijke titel “the river” voordat hij aan het touw trekt om de kunstmatige waterval aan te zetten.

57 DSCN3964.JPG

^ Tijdens de vaartocht vertelt hij over het heden en verleden van de kloof en de zogenaamde “bewoners” zoals deze “vodník” (watergeeest), één van de bekendste figuren van de Tsjechische sprookjes en legendes

58 IMG_1222.JPG

^ Rustig varen we terug...

59 DSCN3970.JPG

^ ....en genieten van al het moois.

60 DSCN3973.JPG

^ Deze boottocht duurt ongeveer 20 minuten.

- wordt vervolgd -

51 IMG_1202.JPG Slideshow


IN BEWERKING
 
Laatst bewerkt:

Pelhřimov

Donateur
vervolg

donderdag 9 oktober 2014 - dag 5 - deel 7

61 zandsteenstrukturen 2003.JPG

^ * Structuren in het zandsteen

1: In het Elbezandsteengebergte komen rotsstructuren voor die naar ijzerophopingen terug te voeren zijn. IJzeroxiden werden opgelost door het doorsijpelend water en zette zich in bepaalde lagen van het zandsteen af. Dat beschermde het ijzer voor een snelle erosie. Over een lange periode geeft dit de karakteristieke bruin kleurige ijzerlagen.

2: Zogenaamde zandlopers ontstaan wanneer twee rotsgaten dicht bij elkaar zitten. Erosie vergroot de gaten dan weer. In de achterste delen van de gaten is het zandsteen zachter. De rotsachtige korst in het voorste gedeelte is veerkrachtig. Hierdoor ontstaan zuilen.

3: Honingraten zijn een typische vorm van zandsteenerosie. Ze komen vooral door chemische reacties en niet, zoals voorheen werd verondersteld, door winderosie. Aan het rotsoppervlak worden zouten uitgescheiden. Daarbij vormen zich kristallen dier reageren met het zandsteen en dus een snellere verwering vormt. Op hetzelfde moment, komt het onder de invloed van kiezelzuren tot een verharding van de rots. Deze twee tegengestelde processen leiden tot de karakteristieke honingraatstructuur.

4: Op sommige plaatsen zien we in de rotsen een zogenaamde schuine laagvorming. Dit is terug te voeren tot het feit dat zand uit stromend water in puinwaaiers werd afgezet. Geconcludeerd kan worden dat de afzetting van het zand plaats vond in een ondiepe zee en dat het sediment door stromend water wegspoelde.

* Ik heb getracht om de Duitse tekst van het bord te vertalen, maar had daarmee wat moeite, vandaar dat ik de originele tekst ook plaats:
* Kleinstrukturen im Sandstein (Duits)
1: Häufig trifft man im Elbsandsteingebirge Felsstrukturen an, die auf Brauneisenanreicherungen zurückzuführen sind. Eisenoxide wurden vom durchsickernden Wasser gelöst und lagerten sich in bestimmten Sandsteinschichten ab. Dort verfestigten sie den Sandstein und schützten ihn vor schneller Erosion. Über ein längeren Zeitraum entwickelten sich die charakteristischen Brauneisenbänder, -röhren und -schwarten.

2: Sogenannte Sanduhren entstehen, wenn sich zwei nahe beieinander liegende Felsöffnungen durch Erosion vergrößern. Zunächst kommt es zur Verbindung der hinteren Teile der Löcher, wo der Sandstein am weichsten ist. Die Felskruste im vorderen Teil ist widerstandsfähiger. Dies führt dazu, dass sich eine Säule herausbildet.

3: Waben sind eine typische Verwitterungsform im Sandstein. Sie entstehen vorwiegend durch chemische Kräfte und nicht, wie man früher annahm, durch Winderosion. An der Gesteinsoberfläche werden Salze ausgeschieden. Dabei bilden sich Kristalle, die den Sandstein sprengen und damit die Verwitterung beschleunigen. Gleichzeitig kommt es unter dem Einfluss von Kieselsäure zu einer Verfestigung des Felsens. Diese beiden entgegen gesetzten in enger Nachbarschaft ablaufenden Vorgänge führen zu der charakteristischen Wabenstruktur.

4: An einigen Stellen der Felswände können wir auch eine so genannte schiefe Schichtung beobachten. Diese ist darauf zurückzuführen, dass sich Sand aus fließendem Wasser in Schwemmkegeln absetzte. Daraus kann geschlossen werden, dass die Ablagerung der Sande in einem Flachmeer stattfand und dass der Sedimenteintrag durch zufließende Gewässer erfolgte.


62 DSCN3978.JPG

^ "Honingraten" in het zandsteen

63 IMG_1234.JPG

^ We hebben de boot verlaten en lopen weer terug richting Hřensko

64 DSCN3989.JPG

even wat foto's zonder tekst: teruglopend ziet alles er weer heel anders uit...

65 IMG_1241.JPG

66 IMG_1242.JPG

67 IMG_1253.JPG

68 IMG_1256.JPG

69 IMG_1261.JPG

70 IMG_1268.JPG

Er volgt nog 1 deel van deze dag, maar dat zal pas over een paar dagen zijn. Daarna hebben we nog 6 vakantiedagen in Tsjechië voor de boeg (en 3 in Duitsland, maar die sla ik over)

- wordt vervolgd -

61 zandsteenstrukturen 2003.JPG Slideshow

IN BEWERKING
 
Laatst bewerkt:

Pelhřimov

Donateur
vervolg

donderdag 9 oktober 2014 - dag 5 -deel 8

Dit laatste deel van onze wandeling van vandaag gaat over de bomen en bloemen in de kloven.
Het vertalen van de Tsjechisch-Duitse leerpad-borden viel me niet altijd mee, maar ik heb getracht om het zo goed mogelijk te doen en daarbij links naar websites met meer uitleg erbij te zoeken.

71 IMG_1272.JPG

^ We zijn helaas bijna bij de uitgang van de kloof aangekomen. André maakt met de zelfontspanner een foto van ons vieren.

72 IMG_1281.JPG

^ zo te zien aan de goudgele zandkleur op de rots is er hier een stukje afgebroken

73 IMG_1282.JPG

^ het stuk valt op omdat het lijkt alsof er traptreden in gebeiteld zijn

74 IMG_1291.JPG

^ een laatste blik in het Kamenice-dal

75 DSCN3868.JPG

^ de vuilnisman / bevoorrader van het restaurant komt ons voorbij tuffen. Ook zien we hier bij de kloofingang een aantal houten borden staan...

76 natuurleerpaden rond Hrensko.JPG

^ ... ook langs het wandelpad staan een aantal leerpadborden (Tsjechisch en Duitstalig).

77 Profiel vegetatie.JPG

^ Vegetatieprofiel van de Kamenicekloven - Profil vegetace soutěsky Kamenice
De Kamenicekloof is een uniek voorbeeld in Centraal-Europea van een canyon-achtige vallei met een karakteristieke vegetatie-omkering. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van koele lucht beneden in de vallei, die zichtbaar wordt door de aanwezigheid van een aantal montane en sub-montane soorten op zeer lage hoogtes, vaak minder dan 200 m boven de zeespiegel. (montaan = bergbossen)

Zo vinden we er bijvoorbeeld het Tweebloemig viooltje (Viola Biflora), de Zevenster (Trientalis europaea) en de Fijnspar (Picea abies). Zeer opvallend is ook de grote verscheidenheid van verschillende soorten mossen en varens, bijvoorbeeld het Dubbelloof (Blechnum spicant), de Dennenwolfsklauw (Huperzia selago ) of de Stekende wolfsklauw (Lycopodium annotinum).

De vegetatie van het kloofbed bestaat uit een dennen, sparren- en beukenbos afgewisseld met esdoorns. Op die plaatsen in de relatief smalle kloof wat bredere overstromingsgebieden kon ontwikkelen, verschenen er delen van een subcontinentaal elzenbroekbos (Alnetum glutinosae / podhorské olšiny) met de karakteristieke soorten Geitenbaard (Aruncus sylvestris).

De ontoegankelijke rotsen zijn bedekt met zuurminnende dennen afgewisseld met berken. Niet beïnvloed door mensen is het daardoor een zeer waardevol ecosysteem, maar wordt sinds enkele jaren bedreigd door de oprukkende Weymoutden, ook wel de Witte den genoemd (Pinus strobus).
Ecologisch verschillen de zuurminnende, droge dennenbossen op het zonnige zuiden met de vochtige dennenbossen op de noordelijke schaduwrijke plaatsen.

De Moerasrozemarijn (Ledum palustre) illustreert een typische plant van de Tsjechisch- en Saksisch Zwitserland en is één van de beschermde soorten in de Tsjechische Republiek. Op de steile rotswanden groeien ook typische Rode- (Vaccinium vitis-idaea) en Blauwe (Vaccinium myrtillus) bosbessen struiken

78 Hrensko IMG_1288.JPG

^ nog een laatste leerpadbord over Hřensko en haar watermolens
Het water van de rivier Kamenice en de omliggende beken diende om een reeks van technische aparaten aan te drijven. Dankzij een bruisende houthandel in Saksen waren er Hřensko aan het begin van de 18e eeuw vier zagerijen…

... helaas te veel tekst voor mij om nu te vertalen:
Das Wasser aus dem Fluss Kamenice (Kamnitz) und umliegenden Bächen diente zum Antrieb einer Reihe von technische Anlagen. Dank regem Holzhandel mit Sachsen florierten allein in der Gemeinde Herrnskretschen Anfang des 18. Jahrhunderts vier Sägewerke. Zu den Sägewerken gehörten damals Grundstücke, die nicht nur für eigenen Gatterbetrieb und Holzlagerung notwendig waren, sondern auf für eingeschränkte Wirtschaft. z.B. für dem Futteranbau. Die Sägewerker konnten sie ohne Pacht nutzen, “solange es der Obrigkeit beliebt”. Die Wiesen waren oft ziemlich weit von der Gemeinde entfernt. Der Futtertransport war mühsam und verbunden mit Überwindung von erheblichen Überhöhungen. Der Inhaber des hinteren Hrensko Sägewerkes, das zugleich eine Getreidemühle war, besaß auch einen Teil der Wiesen bei Dlouhá Bělá, weitere hatte er bis bei Janov (Jonsdorf) im sogenente Zachersgrund (Zacherova rokle). Zum Grimmerschen Sägewerk gehörten auch einige kleine Wiesen, von denen sich eine, genannt “Hinter Räumicht”, bis auf dem Winterberg befand. Das dritte Sägewerk hatte Grundstücke im Binsdorfer Forstrevier und in der Gemeinde Jonsdorf zugeteilt gehabt, das vierte am fluss Dlouhá Bělá. Außer Gattern standen in Herrnskretschen auch zwei Mühlen. Die obere getreidemühle an Dlouhá Bělá, bereits 1583 belegt, hatte zwei Mahlanlagen, das dritte Rad trieb die Säge an. Die untere Mühle geb, Kratschmer Mahlmühle hatte nur einen Gang und andauernde Schwierigkeiten mit Wassermangel. 1724 wurde sie niedergerissen und neu erbaut. Zum Antrieb von Mahlanlagen nutzte man in der Vergangenheit auch Bäche aus. Der Betrieb war dann jedoch eingeschränkt, die Besitzer übten deshalb noch ein anderes Gewerbe aus. Eine von diesen “Saisonmühlen” stand seit 1793 unweit von Herrnskretschen im Tal der Suchá Kamenice (Dürrkamnitz). Wenn es genug Wasser gab, diente sie als Getreide- , Säge- und Lohstampfmühle, bei Wassermangel bot sie Gastgewerbedienstleistungen an. Sie brannte 1882 aus und wurde nie wieder neu aufgebaut.

79 IMG_1294.JPG

^ het rad van een watermolen

80 IMG_1293.JPG

^ Het was een mooie wandeling op een onverwachtse heerlijke herfstdag. Nog een klein stukje lopen en dan zijn we bij de parking. Het is inmiddels 17 uur en hebben 1,5 uur langer dan een gemiddelde bezoeker gedaan over de Edmundskloof. Gelukkig zat er geen bekeuring of wielklem op de auto, want we hadden, op aanraden van de parkeerwachtster, maar voor 3 uur betaald. Ik heb alle bewondering voor mijn moeder, die wat slechter ter been is, maar die toch de wandeling aandurfde. (Ze was al eerder deze week tot de conclusie gekomen dat het lopen met een rollator niet zo handig is in Tsjechië)

*-*

Einde van vakantiedag 5
Morgen bezoeken we de beide Ajeto-glasblazerijen, zien we een otter en is mijn kaartje van mijn camera helaas vol...

*-*
ter info: Van ongeveer eind oktober tot eind april varen de bootjes niet, dus dan kan je alleen tot de bootjes lopen en moet je dezelfde route terugnemen. Ook de Pravčická brána, de zandsteenbrug, is dan niet toegangkelijk.
De gehele rondwandeling, inclusief de Pravčická brána is totaal 15 km

nog een paar links naar filmpjes:
* Iveta Bartošová bezingt in deze video de kloven
* wandeling (vanaf 0:45) en boottochtje met de leuke bootsman (6:31 mondharmonica) - het beste zonder geluid te bekijken
* een muzikale wandeling

- wordt vevolgd -

71 IMG_1272.JPG Slideshow

IN BEWERKING
 
Laatst bewerkt:
Pelhřimov,

Hrensco , echt hele mooie foto,s , en heel veel herkenning al heb ik in het verleden de boot/voettocht (2004)
toen niet helemaal volbracht , mijn kameraad kon niet meer en zijn wij terug gegaan .
Hrensco en dan die foto met het rad , de kroeg/restaurant was in oktober 2013 die
leek wel vervallen alsof alles uitgestorven was , net alsof het al een tijd onbewoonbaar was .
 
Prachtige foto's. Een tip voor mensen die slecht ter been zijn of minder conditie hebben is om de tocht te beginnen bij het hotel bij Mesni Louka. Je begint dan met afdalen en de rest van de tocht is redelijk vlak. De toch eindigt dan in Hrensko waar je de bus terug naar de parkeerplaats bij het hotel kan nemen. Wat wij meestal doen als wij met twee auto's zijn is er een bij het het begin punt en een bij het eindpunt parkeren. Heerlijk om jouw verslag te lezen wij gaan de tocht ook dit jaar zeker weer een of twee keer lopen met kinderen en kleinkinderen. We doen dit al twintig jaar en het gaat nooit vervelen!
 

Pelhřimov

Donateur
Je kunt dan beter eerst parkeren bij de uitgang en dan gelijk de bus nemen, want die bussen gaan niet zo vaak.

20141009 klamm 1.JPG

André en tante (67) hebben er bewust voor gekozen om de hele route te lopen. Mijn moeder (77) en ik zijn in Hrensko gestart en zijn hen tegemoet gelopen, met onderweg veel rustpauzes. Bij de bootjes troffen we elkaar. Het moeilijkste stuk voor haar was het in/uitstappen en omhoog/omlaag over een ongelijk pad naar het restaurant.

bus IMG_1183.JPG

^ voorbeeld: bus Krasná Lípá naar Decin (tot 31-12-2014)

bus IMG_1182.JPG

^ voorbeeld: bus van Decin naar Krásná Lípa

bus IMG_1182-2.jpg

^ voorbeeld: detail buslijn van Decin naar Krásná Lípa (tot 31-12-2014) bij de kloof in Hrensko - naar het hotel in Mezní Louka

:sterretjes:Het is echter altijd een heel gepuzzel wanneer de bussen rijden - en niet rijden, want je moet ook nog op de tekens letten en de hokjes met cijfers :D

reisplanner.JPG

^ voorbeeld reisplanner - kijk hier voor actuele tijden voor het openbaar vervoer

01 IMG_1375.JPG

^ nog een laatste foto van de kloof

In bewerking
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan