Fraude EU-subsidies

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2017.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš Istrochem wacht op onderzoek in Slowakije.

  Na de verandering van de politieke omstandigheden in Slowakije veranderde ook de welwillende houding van de lokale politieke vertegenwoordiging ten opzichte van giftig afval na de lokale chemische fabriek Istrochem. Achttien jaar geleden kocht de huidige Tsjechische premier Andrej Babiš het van de staat. Hij bereikte echter dat hij niet zou betalen voor de liquidatie van het giftige meer bij Bratislava, maar de Slowaakse staat. De huidige minister van Milieu, Ján Budaj, echter aangekondigd dat hij eraan zal werken zodat de kosten worden gedragen door het bedrijf van Babiš. Daarnaast kwam de politie tussenbeide in de zaak.

  Gevaarlijke gifstoffen zijn afkomstig van de ooit beroemde fabriek in Bratislava genaamd Dynamitka, tegenwoordig bekend als Istrochem. In 2002 werd het met voordeel geprivatiseerd door de huidige Tsjechische premier Andrej Babiš. Niet alleen dat, hij betaalde slechts 200 miljoen van de toenmalige Slowaakse kronen voor een fabriek met een maatschappelijk kapitaal van 4,28 miljard.

  Kern is dat hij erin slaagde te bereiken dat de kosten van sanering van oude milieulasten niet door hem als overnemer van de fabriek betaald zouden worden. Maar de staat.

  "Het is een schoolvoorbeeld van wat er gebeurt als het wordt geprivatiseerd met een politieke subtekst", zeiden economisch analist Peter Kremský en een lid van de OĽaNO-regeringspartij, die de privatiseringen van Babiš in Slowakije al lange tijd in de gaten houdt, tegen Neovlivní. "Andrej Babiš verwierf Istrochem met voordeel, maar regelde tegelijkertijd, dankzij zijn politieke connecties, dat hij niet hoefde deel te nemen aan het opheffen van ecologische schade. Tegelijkertijd zou het voor Agrofert zeker geen liquidatie opleveren, en Andrej Babiš zou in ieder geval het zwarte geweten dat hij bij Istrochem had gekocht kunnen kwijtraken. "

  Peter Kremský vertelt over de twijfels waarover de getuigen van de privatisering van Dynamitka nog steeds spreken. Het is een geval waarin de hele geschiedenis van Slowakije na november in een notendop staat. Maar ook een nauwkeurige beschrijving van de methoden van bedrijfsgroei van de Tsjechische premier.

  Een paar dagen geleden begon de zaak weer in beweging te komen in Slowakije. De minister van Milieu Ján Budaj ging op weg voor een inspectie in Istrochem. En toen kondigde hij aan dat de fabriekseigenaar niet meer op zijn welwillendheid kon rekenen.

  "De hamvraag is natuurlijk wanneer het wordt verwijderd en wie ervoor betaalt. Mijn stelling is dat de privatisers die goedkoop bij het pand kwamen. In dit geval was het veertien keer goedkoper dan zijn balanswaarde. Ze beloofden destijds de milieudruk weg te nemen. Maar dankzij verschillende juridische trucs lijkt het er nu op dat we er opnieuw voor moeten betalen. Eerst verwierven ze het pand en daarna de puinhoop, de enorme kosten van de milieubelasting moeten worden betaald door een Slowaakse burger. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het in het geval van Istrochem niet zo afloopt ”, zei minister Budaj op een persconferentie direct voor het Istrochem-gebouw.

  Minister Budaj reageerde met zijn inspectiereis op de onthullingen van de niet-parlementaire partij Spolu, die gedurende tien jaar een geheim geologisch onderzoek ontving over zware bodem- en waterverontreiniging direct op het fabrieksterrein. Zelfs daarvoor publiceerde de burgervereniging For Our Water analyses van grondwater in de omgeving van Istrochem, die een tienvoudige overschrijding van de grenswaarden voor gevaarlijke stoffen bevestigden.

  "Besmetting heeft de locatie in Istrochem aantoonbaar verlaten en het is mogelijk dat het jarenlang de gezondheid van de omgeving, met name Nové Mesto en Ružinov, in gevaar heeft gebracht", zei Tamara Stohlová, een expert van de Together on the Environment-partij, tijdens een persconferentie.

  Tegelijkertijd kondigde de voorzitter van de Together Party, Juraj Hipš, aan dat ze een strafrechtelijke klacht hadden ingediend in de zaak op verdenking van een strafbaar feit waarbij het milieu in gevaar werd gebracht. En ook een klacht over het nalaten van de autoriteiten, die geacht werden te handelen en niets deden.

  Holding Agrofert, waartoe Istrochem behoort, heeft tot dusver de verantwoordelijkheid ontkend voor het giftige meer onder Bratislava. "Er is geen wettelijk kader voor de deelname van de Agrofert Group aan de verwijdering van deze stortplaats. Het is een kwestie van de staat ', citeerden we de woordvoerder van de holding Karel Hanzelek.

  Volgens de vertegenwoordigers van de groep is het voldoende dat ze aan een ander punt van de privatiseringsovereenkomst hebben voldaan, en dus bedroegen de investeringen in de ontwikkeling van Istrochem, inclusief ecologie, een miljard Slowaakse kronen. Agrofert beweert
  dat hij het bewaarde en "in zijn" investeerde. Het kan echter niet onafhankelijk worden gecontroleerd, de opvolger van het Slowaakse Nationale Vastgoedfonds houdt de zaak gesloten en heeft geen gedetailleerde verklaringen van investeringen in Istrochem.

  In reactie op de recente woorden van minister Budaj kondigde Agrofert echter in de Slowaakse media aan dat hij klaar was voor onderhandelingen.

  We hebben het verhaal van de Slowaakse erfenis AB beschreven in het tijdschrift Neovlivní van maart. In die tijd hebben we in Slowakije gezocht en tot dusverre onbekende getuigenissen en documenten verkregen waaruit bleek dat een Tsjechische politicus van Slowaakse afkomst altijd in staat is geweest om het lucratieve te bemachtigen en het kaf achter te laten. En ze laten ook zien hoe de miljardair - destijds de Tsjechische premier - het verworven bezit beheert, wanneer hij het niet langer nodig heeft.
  Bron neovlivni.cz.

  Aan alle kanten knagen ze aan Babiš zijn stoelpoten.....................
   

Deel deze pagina