Fraude EU-subsidies

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
‘Tsjechische Trump’ in het nauw

Met nog ruim een maand te gaan tot de parlementsverkiezingen in Tsjechië, staat de waarschijnlijke winnaar en toekomstige minister-president Andrej Babis onder verdenking van gesjoemel met EU-subsidies. Woensdag besluit het parlement of justitie hem mag vervolgen.

Zakenman Babis, leider van de liberaal-populistische ANO-partij, staat aan het hoofd van de Agrofert Group, een conglomeraat van bedrijven in de chemie, landbouw en media en tevens de grootste werkgever van Tsjechië. Justitie verdenkt hem ervan tien jaar geleden een bedrijfsonderdeel te hebben losgekoppeld van Agrofert met het doel EU-subsidies in de wacht te kunnen slepen die eigenlijk bedoeld zijn voor mkb’ers.

7tvJQQTQRPYQYR3zlyWvzlmLYSk.jpg

Politicus en zakenman Andrej Babis moest eerder dit jaar aftreden als minister van financiën na verdenkingen van gesjoemel met EU-subsidies.Foto: AP/ HH

Babis is via dit bedrijfsonderdeel eigenaar van Het Ooievaarsnest, een luxeresort voor rijke Tsjechen even buiten Praag. Het resort ontving bijna €2 mln aan subsidies. Volgens Babis was dit volstrekt legaal omdat het resort in 2008 niet zijn eigendom was, maar dat van familieleden. Dat Het Ooievaarsnest een paar jaar later weer terugkeerde in de schoot van Agrofert, doet volgens hem niet ter zake.

Ooievaarsnest
Het schandaal kostte eerder dit jaar Babis zijn baan als minister van financiën, een functie die hij sinds 2014 had vervuld in de regering van de sociaaldemocratische minister-president Bohuslav Sobotka. De twee mannen konden slecht met elkaar overweg. Babis noemde Sobotka ‘de grootste klootzak’ die hij kent en typeerde de minister van buitenlandse zaken Michaela Marksova als een ‘onbekwame idioot die zuipt als een koe’. Volgens Babis probeert Sobotka de zaak rond de EU-subsidies nu te gebruiken om hem vlak voor de verkiezingen van 21 en 22 oktober zwart te maken.

Politieke rivaal
Volgens Babis probeert premier Sobotka de zaak rond de EU-subsidies nu te gebruiken om hem vlak voor de verkiezingen van 21 en 22 oktober zwart te maken.

De kans dat dit lukt is klein. Het onderzoek tegen Babis loopt al sinds 2015, en het heeft ANO tot op heden geen stemmen gekost. In de peilingen ligt ANO met 30% van de stemmen een straatlengte voor op de sociaaldemocraten, die kunnen rekenen met 10% à 15%. ANO is daarmee favoriet om met Babis de nieuwe premier te leveren. Een stembuszege zou hem zijn immuniteit teruggeven, wat vervolging in Tsjechië onmogelijk maakt.

Kil tegenover EU
Andere partijen die kans maken de kiesdrempel te halen zijn de communistische partij, de christendemocraten, de liberaal-conservatieve partij Top 09, en de nationaal-populistische partij Vrijheid en Directe Democratie.

Politicologen zien in Babis’ boodschap, een combinatie van streng migratiebeleid, een kille houding tegenover de EU en — o ironie — een strenge aanpak van corrupte politici, de sleutel tot zijn populariteit. Petr Jüptner van de Karelsuniversiteit in Praag beschrijft Babis als een mengeling van Donald Trump en Silvio Berlusconi: een puissant rijke outsider van wie kiezers verwachten dat hij de gezapige politiek kan opschudden. ‘De Tsjechen denken heel zwart-wit over Babis’, zegt Jüptner. ‘De ene helft vindt hem fantastisch omdat hij een succesvol zakenman is die constant afgeeft op de politieke elite en met Agrofert werk biedt aan duizenden mensen. De andere helft haat hem vanwege zijn rijkdom en schimmige zakendeals.’

Klein begonnen
Babis werd rijk door in de jaren negentig handig gebruik te maken van de privatiseringsgolf die over Tsjechië rolde. Hij begon klein, maar wel met een fantastisch netwerk dat hij had opgebouwd als lid van de communistische partij en werknemer van de Tsjechische handelsmaatschappij Petrimex in Marokko. In de media doken berichten op dat hij in de jaren tachtig voor de KGB zou hebben gespioneerd, maar dat is nooit bewezen.

Met Agrofert nam Babis vanaf 1993 het ene na het andere staatsbedrijf over. Woordvoerder Karel Hanzelka zegt dat Agrofert meer dan 1500 dochtermaatschappijen heeft en werk biedt aan 34.000 werknemers in 18 landen. Het concern bezit 23 kranten, 3 tv-stations en een radiozender.

Agrofert is in Nederland actief met GreenChem, een in Breda gevestigd bedrijf dat zich richt op de productie en distributie van AdBlue, een vloeistof die in dieselauto’s wordt gebruikt om de uitstoot van stikstofoxide te neutraliseren. Met al die belangen en bedrijven lijkt het probleem van belangenverstrengeling levensgroot. ‘Hij heeft Agrofert weliswaar overgedragen aan zijn vrouw, maar is dat genoeg’, vraagt Jüptner zich af.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië verliest vertrouwensstemming

PRAAG (ANP/DPA/RTR) - De nieuwe Tsjechische premier Andrej Babis heeft een nederlaag geleden bij een vertrouwensstemming in het parlement. Zijn minderheidsregering slaagde er niet in de steun te krijgen van een meerderheid van de parlementariërs.

Het premierschap van Babis, één van de rijkste Tsjechen, ligt gevoelig. De autoriteiten denken dat zo'n tien jaar geleden misleidende informatie is verstrekt om één van de toenmalige bedrijven van Babis in aanmerking te laten komen voor een EU-miljoenensubsidie. Ze deden eerder een poging Babis te vervolgen voor fraude, maar hij beschikt als parlementariër momenteel over immuniteit.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Parlement stemt: Tsjechische Donald Trump moet vrezen

Het politieke lot van Andrej Babiš, de pas verkozen premier van Tsjechië, hangt aan een zijden draadje. Ontneemt het nationale parlement de Tsjechische Donald Trump vandaag zijn immuniteit, waardoor hij vervolgd kan worden wegens fraude?

Wat is er precies aan het handje? Tien jaar geleden zou Babiš al dan niet bewust hebben achtergehouden dat hij eigenaar was van een klein bedrijfje. Hiervoor ontving dat bedrijfje 1,9 miljoen euro aan EU-subsidie. Een fijn bedrag, hoewel Tsjechië sowieso al behoort tot de grootste netto ontvangers van EU-gelden. Dit bedrijfje bleek echter niet zo klein te zijn, maar onderdeel uit te maken van Agrofert, het landbouwimperium waarmee Babiš een groot deel van zijn vermogen heeft vergaard. Onze zakenvrienden van Forbes ramen zijn fortuin op 4,1 miljard euro.

Hoewel de aantijgingen al tijdens de verkiezingen de revue passeerden, werd Babiš begin december benoemd tot premier. Er was namelijk geen hard bewijs van fraude.

Vanmiddag stemt het Tsjechische parlement over de politieke toekomst van de nieuwbakken premier. Zo kan Babiš’ parlementaire immuniteit opgeheven worden, waardoor hij Tsjechisch leider af is. Belangrijker: de rechter kan hem vervolgen wegens fraude.

De in Slowakije geboren selfmade man lijkt in veel opzichten op de machtigste man van het Westen: Donald Trump. Babiš werd net als de Amerikaanse dealmaker lange tijd gezien als politieke outsider en geldt als eurosceptisch. Liever eigen volk eerst, dan luisteren naar de Timmermansen van deze wereld. Ook met deze strafzaak valt er een parallel te trekken tussen de twee. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Update: Babiš heeft zijn immuniteit als premier verloren. Maar liefst 111 parlementariërs steunden de motie, terwijl 69 tegen stemden. Daardoor lijkt de kans groot dat de flamboyante zakenman binnenkort voor het hekje moet komen en mogelijk veroordeeld wordt wegens fraude.

Bron: quotenet.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Na Orbán ook Tsjechische premier Babis onder vuur

De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis ligt onder vuur vanwege mogelijke „belangenverstrengeling” bij het gebruik van EU-subsidies. Dat is de conclusie van een rapport van corruptiewaakhond Transparency International (TI) dat deze woensdag een klacht indiende bij de Europese Commissie.

Na maanden van onderzoek acht TI het „aannemelijk” dat Babis via zijn belangen bij het Tsjechische bedrijf Agrofert profiteerde van Europees geld.

Als oprichter-eigenaar van Agrofert bracht Babis in 2017, het jaar dat hij premier werd, zijn aandelen in het bedrijf onder in twee beleggingsfondsen. Via deze omweg, zegt TI, bleef Babis begunstigde van EU-subsidies. Tegelijk ziet Babis als regeringsleider, in eigen land en op Europees niveau, toe op de omvang en toewijzing van EU-subsidies.

„Het is onze plicht om u namens alle EU-burgers te informeren”, staat in de brief aan de Europese Commissie waarin TI de hoop uitspreekt dat de Commissie actie onderneemt. ,,Niemand mag zich boven de EU-wet wanen, en een regeringsleider al helemaal niet.”

In fractie met D66 en VVD
Al sinds 2015 zijn er verdenkingen tegen Babis. Het Europese anticorruptiebureau OLAF stuitte eind 2017 al op „onregelmatigheden” bij subsidieverstrekking aan bedrijven gelieerd aan de Tsjechische premier.

Babis’ partij Ano 2011 is lid van de Europese familie van liberalen (ALDE) waarvan ook VVD en D66 lid zijn. Bij ALDE bestaat volgens Brusselse ingewijden „al langer groot ongemak” over hun Tsjechische fractiegenoot. Vorige week bij de stemming over het Hongarije-rapport in het Europees parlement was er binnen ALDE brede steun voor een strafprocedure (‘Artikel 7’) tegen de Hongaarse regering die onder meer wordt verdacht van misbruik van EU-subsidies.

Maar Babis steunde, als enige ALDE-kopstuk, de Hongaarse premier Viktor Orbán. Babis noemde zijn partijgenoten die in het Europarlement wel voor Artikel 7 stemden „verraders”.

Volgens de Groenen-fractie in het Europees parlement moet de Commissie „zo snel mogelijk” een onderzoek starten, want dit „ondermijnt het vertrouwen in de politiek”, zegt Groenen-fractieleider Philippe Lamberts.

Bron: msn.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische premier onder vuur
Nieuwe aanwijzingen voor belangenverstrengeling


Terwijl Andrej Babiš woensdag met zijn Europese collega’s in Salzburg dineerde en over de aanpak van het immigratiebeleid sprak kwam Transparency International met nieuwe bewijzen voor belangenverstrengeling van de premier met zijn bedrijf Agrofert.

Babiš is uiteindelijk na een moeizame regeringsvorming begin juni opnieuw als premier geïnstalleerd. Maar niet zonder hevige protesten vanwege een lopend onderzoek van het Europese fraudebureau tegen zijn bedrijf. President Zeman heeft uiteindelijk de sociaaldemocraten overgehaald toch met Babiš in zee te gaan. Ze hebben bedongen dat de premier aftreedt als hij veroordeeld wordt. Het alternatief, waarmee Zeman dreigde, was een regering van ANO met de extreem-rechtse SPD (Partij voor Vrijheid en Directe Democratie) van Tomio Okamura.

Na het onderzoek van het Europese fraudebureau komt Transparency International nu met nieuwe beschuldigingen die zijn gebaseerd op een onderzoek naar het hele, 230 bedrijven omvattende, concern Agrofert. Uit documenten die TI via buurland Slowakije te pakken heeft gekregen, blijkt dat Babiš nog steeds profiteert van Agrofert, ondanks dat hij zijn bedrijf bij zijn aantreden als premier in de vorige regering in 2017 in een trust heeft ondergebracht. En dat is in strijd met zowel nationale als Europese wetten, volgens TI.

“On one hand he is sitting in EU meetings, where he decides about the subsidies in his pocket. And at the same time he uses these subsidies to fund his political career, where he is dominating over his opponents.” Aldus David Ondráčka, directeur van Transparency International in Tsjechië.

‘Een politiek gemotiveerde campagne’
Babiš ontkent alle aantijgingen van fraude en belangenverstrengeling. TI baseert zich op een foute interpretatie van de wet, schrijft hij. Het is een politiek gemotiveerde campagne, zegt hij, van een instituut dat betaald wordt door de EU en ministeries die onder leiding staan van de sociaal-democraten, concurrenten van Babiš’ eigen partij ANO. Het is te verwachten dat druk vanuit Brussel op de premier Tsjechië verder in de armen zal drijven van dissidenten als Orbán en Kaczyński. En dat in Tsjechië zelf de spanningen tussen het pro- en het anti-EU kamp op zullen lopen.

Visegrad-4
Een aanwijzing voor oplopende spanningen is te lezen in de reactie vanuit de Visegrad-landen op de kritiek uit Brussel op Hongarije en Polen. Via het eigen nieuwskanaal van de Visegradgroep, roept Pavel Matocha van de conservatieve Praagse krant Lidové noviny Tsjechië op Orbán te blijven steunen in zijn oppositie tegen de EU. ‘Het lijkt soms of de Europese leiders denken meer te weten over Hongarije dan de Hongaren zelf die bij herhaling voor Orbán hebben gekozen’, meent Matocha. Hij maakt de vergelijking met de situatie van Oost-Europa ten tijde van de bezetting door de Sovjet-Unie.

"The situation resembles life in the Eastern bloc in the Brezhnev era. Moscow’s attitude to the satellite states cast a critical eye on anyone who was attempting to do something different. If a country dared to venture into some kind of democratic reform, it faced the real prospect of intervention. Moscow would always know better."

"En daarom moeten we Hongarije blijven steunen, anders zijn wij zelf als volgende aan de beurt", schrijft Lidové noviny die zich de laatste jaren, althans volgens Wikipedia, een trouw aanhanger van Babiš toont.

De Tsjechische premier is overigens minder principiëel in zijn houding tegenover Brussel dan zijn Hongaarse ambtgenoot die er een ideologische strijd van maakt. Babiš is als ondernemer meer ‘euro-opportunistisch’ en keert zich tegen de extreem rechtse SPD in zijn eigen land die aandringt op uittreden uit de unie. Hij kent de voordelen van de vrije handel met het westen voor zijn eigen bedrijf. In Salzburg pleitte hij deze week samen met Joseph Muscat, de premier van Malta, voor een nieuw referendum in het Verenigd Koninkrijk over de brexit.

Zeman weigert minister vanwege migratiestandpunt
Binnenlandse spanningen over de houding van Tsjechië tegenover de EU speelden een rol bij de recente regeringsvorming. Een laatste hobbel bij het samenstellen van de ministersploeg voor de coalitie van ANO met de sociaal-democraten moet nog worden genomen door de aanstelling van Tomáš Petříček als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De sociaal-democraten hadden aanvankelijk iemand anders op het oog, Miroslav Poche. Maar president Zeman wees hem af vanwege zijn progressieve opvattingen over het migratiebeleid. Petříček was al benoemd als onderminister op Buitenlandse Zaken. Hij is een goede vriend van Poche en zal het als minister niet makkelijk krijgen vanwege zijn uitgesproken pro-EU en anti-Russische standpunten. Verwacht wordt dat Poche op de achtergrond als adviseur van zijn vriend een rol zal blijven spelen.

Bron: sargasso.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische premier middelpunt nieuw schandaal door schokkende onthullingen zoon

Het onderzoek naar de zaak van het "ooievaarsnest" (kauze Čapí hnízdo), waarbij premier Andrej Babiš wordt verdacht van EU-subsidiefraude, heeft een nieuwe wending gekregen.

De zoon van de premier, Babiš Jr., die in Zwitserland woont, vertelde onderzoeksjournalisten dat hij gedurende het onderzoek met geweld was vastgehouden op de Krim door zijn vaders zakenpartners, zodat hij niet als getuige zou worden opgeroepen. Het nieuws sloeg in als een bom op het Tsjechische politieke toneel, waarbij oppositiepartijen een motie van wantrouwen in de regering dreigden in te dienen.

De beelden van de 35-jarige zoon van de premier, sprekend tegen journalisten in Zwitserland waar hij nu woont, verschenen maandag op de nieuwssite Seznam Zpravy. De onderzoeksjournalisten in deze zaak zeiden dat ze een jaar bezig zijn geweest om hem op te sporen.

Babiš Jr. vertelde hen dat hij met geweld was vastgehouden op de Krim door Petr Protopopov, de echtgenoot van psychiater Dita Protopopová die hem had behandeld tijdens een eerder verblijf in een psychiatrische inrichting in Praag. Babiš Jr. zei dat hij de mogelijkheid had gekregen "een langere wachttijd te nemen" op de Krim of opgesloten te worden in een mentaal tehuis. Hij zei dat hij hier later contact met de politie over had opgenomen. Babiš Jr. onthulde ook dat hij enkele papieren had ondertekend, maar dat hij geen idee had wat hij tekende.
Bron oa radio.cz/en.

Ook de dochter uit een eerdere relatie van Andrej Babiš wordt onttrokken aan onderzoek naar het ooievaarsnest vanwege "geestelijke problemen".
 

Ad Verschoor

Donateur
Grote betoging om rel rond leider Tsjechië

Duizenden Tsjechen zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babis. Hij ligt onder vuur vanwege uitspraken van zijn zoon. Die beweert naar de Krim te zijn gebracht zodat hij niet kon getuigen in een strafrechtelijk onderzoek naar miljoenenfraude met EU-subsidies.

Premier Babis wordt al langer achtervolgd door beschuldigingen van fraude. Hij heeft die altijd ontkend, maar kwam weer onder vuur te liggen door de uitspraken van zijn zoon. Die stond in Zwitserland journalisten te woord, die hem kennelijk filmden met een verborgen camera.

De Tsjechische leider reageerde woedend en stelde dat zijn zoon al jaren wordt behandeld voor schizofrenie. ,,Een man met psychische problemen stiekem filmen is boosaardig en weerzinwekkend'', zei hij. De politie heeft de beweringen van Babis' zoon nagetrokken en vond geen aanwijzingen dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Duizenden tegenstanders van de premier verzamelden zich donderdag op het Wenceslasplein in Praag. Zij zwaaiden met Tsjechische en EU-vlaggen en scandeerden onder meer ,,weg met Babis''. De leider van de coalitiepartner van Babis heeft inmiddels laten weten ,,alle opties'' open te houden vanwege de rel.

Bron: Europa-nu.nl
 

kuurgast

Donateur
President Zeman zegt dat Babiš een nieuwe kans zou krijgen om een regering te vormen
President Miloš Zeman zei donderdagavond in een interview voor de commerciële tv-zender Barrandov, dat als de regering van Andrej Babiš zijn steun verliest door de motie van wantrouwen die volgende week in het lagerhuis zal worden ingediend, hij de heer Babiš opnieuw zal vragen een nieuwe regering te vormen.
Hij merkte ook op dat dit kabinet gedurende een niet-gespecificeerde periode zou kunnen blijven functioneren, waardoor de emoties zeker zouden verdwijnen.
De woorden van de president ontlokten scherpe kritiek van oppositiepartijen, die zeiden dat een dergelijke stap een flagrante blijk zou zijn van gebrek aan respect voor het parlement van het land.

Bron oa radio,cz/en.

Premier Andrej Babiš over de Krim-affaire: Ik zal niet aftreden, nooit!
Tijdens een persconferentie in Praag op vrijdag, zei de premier dat de affaire een georkestreerde lasteringscampagne was, bedoeld om hem uit de politiek te verdrijven. Hij gaf de media de schuld van het feit dat hij naar verluidt "de campagne leidde" en vroeg hen om onderzoekers en de rechterlijke macht hun werk te laten doen.
De omstreden premier bedankte ook president Zeman en senator Jiří Čunek voor het opkomen voor hem op dit moeilijke uur.

Bron oa radio.cz/de.

Honderden extra politieagenten op zaterdag in de straten van Praag
Vanwege verschillende geplande demonstraties zal de Tsjechische politie op zaterdag extra strijdkrachten naar de straten van Praag sturen. Honderden politieagenten moeten de openbare orde controleren, zei een politiewoordvoerder van Praag op vrijdag.
Op 17 november herdenkt de Tsjechische Republiek de Fluwelen Revolutie van 1989 evenals protesten tegen de Nationaalsocialistische bezetting in 1939. Verschillende organisatoren hebben ook opgeroepen voor demonstraties vanwege de actualiteit rondom hun premier en andere zaken.

Bron radio.cz/de.
 
Laatst bewerkt:
17 november 2018, 12:55 uur
Corruptie-affaire DeTsjechische premier zet in het geheim de kroon (google, moet zijn "de krans") neer

Blijkbaar, uit angst voor protesten over corruptie, herdenkt het hoofd van de Tsjechische Republiek 29 jaar geleden in het midden van de nacht van de revolutie . De volgende ochtend gooien vreemden de bloemen in een prullenbak - nu onderzoekt de politie.

De regeringscrisis in Tsjechië heeft merkwaardige gevolgen voor de herdenking van de zogenaamde Velvet Revolution 29 jaar geleden. Premier Andrei Babiš - kennelijk uit angst voor protesten - legde al verrassend een krans neer bij een monument in Praag.

Babiš publiceerde een video op Facebook waarin hij werd vastgelegd. Hij wacht tot de iPhone 0.01 klok toont, alleen dan wordt de krans uit de kofferbak gehaald. Hij moet nog steeds naar Zwitserland om zijn zoon te zien, schrijft Babiš op Facebook om het nachtelijke uiterlijk uit te leggen.

Zijn politieke tegenstanders hebben niet lang gewacht. In de ochtend gooiden vreemden de krans in een vuilnisbak, meldt de media. De politie heeft de container beveiligd en onderzocht op schade aan eigendommen. Tot nu toe heeft ze niemand gearresteerd die de autoriteit heeft getweet .

Multi-miljardair Babiš staat onder druk voor een debat over een corruptieschandaal. Dit betreft subsidies voor het wellnessresort "Stork's Nest" in Midden-Bohemen.

De brutale onderdrukking van een vreedzame studentendemonstratie in Praag vond plaats op 17 . In november 1989 ontstond de democratische verandering in het voormalige Tsjechoslowakije. De "Dag van de strijd voor vrijheid en democratie" is sinds 2000 een feestdag in de Tsjechische Republiek . Het herdenkt ook de sluiting van de Tsjechisch-sprekende universiteiten door de nationaal-socialistische bezetters op 17 . November 1939.
 

kuurgast

Donateur
Blijkbaar, uit angst voor protesten over corruptie, herdenkt het hoofd van de Tsjechische Republiek 29 jaar geleden in het midden van de nacht van de revolutie .
Na de nachtelijke kranslegging is Andrej Babiš afgereisd naar Zwitserland voor een bezoek aan zijn zoon. Deze zoon had hij al anderhalf jaar niet meer gezien. Ze brachten samen vijf uur door in Genève, we praatten en speelden schaak, zei hij over het bezoek aan zoon Andrej Babiš.
Zondagavond heeft de premier een interview gegeven op de Tsjechische tv.
Bron oa zpravy.aktualne.cz.

Ook verscheen er een verklaring van Beata, de ex-vrouw van premier Babis en moeder van Andrej Babis junior, die bij haar woont in Zurich.
Bron zpravy.idnes.cz.

Heeft hij nu een 3e versie over de zaak Ooievaarsnest?
Zie seznamzpravy.cz.

De nieuwswebsite waakhond HlídacíPes.org heeft eerder een artikel geplaatst over dochter Babiš.

In april 2018 vroegen de Tsjechische autoriteiten om medewerking aan het Opperste Parket in het kanton Zürich over de kwestie van premier Andrej Babiš. Ze wilden bankgegevens hebben vanwege de zaak Ooievaarsnest.
Bron irozhlas.cz.
-------------------------------------------------------------------------------------
De baas van de sociaaldemocraten beschouwt de bestaande coalitie zonder Babiš als de beste oplossing.

In de huidige regeringscrisis zou de voortzetting van de coalitie zonder Andrej Babiš als premier de beste oplossing zijn. Dat zei sociaaldemocratisch leider Jan Hamáček zondag in een talkshow op de Tsjechische televisie. De sociaal-democraten zijn de junior-partner van Babiš's Ano-partij in de Tsjechische regering.
Zoals Hamáček uitlegde, zou hij zijn partij momenteel niet aanbevelen om te stemmen voor de motie van wantrouwen door de oppositie. De sociaal-democraten zouden worden vervangen door de partij "Vrijheid en directe democratie" wanneer zij zich terugtrekken uit de coalitie, zei Hamáček. Die vertegenwoordigt deels rechtse meningen.
Voor volgende vrijdag kondigden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer een motie van wantrouwen tegen de regering Babiš aan. De sociaal-democraten willen woensdag in het partijleiderschap en in de fractie adviseren of zij zich bij de stemming aansluiten.
Bron radio.cz/de.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering overleeft motie van wantrouwen

De regering van premier Andrej Babiš (ANO) heeft, zoals verwacht, een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. Tweeënnegentig parlementsleden stemden voor de maatregel, 90 stemden tegen en 18 onthielden zich van stemming. Om te slagen, waren 101 stemmen vereist.

De stemming vond plaats na ruim zeven uur van soms verhit en emotioneel debat. De oppositie riep de oppositie op vanwege beschuldigingen van fraude tegen Babiš, waarbij EU-subsidies waren gemoeid, veroorzaakt door een interview dat zijn zoon beweerde dat hij was "gekidnapt", zodat hij niet met onderzoekers zou praten.

De coalitiepartners van Babiš, de sociaal-democraten, hebben de stemming overgeslagen om de regering in staat te stellen te overleven. Maar ze willen dat Babiš ontslag neemt. Hij weigert dit te doen.

"Ik heb geen reden om af te treden", vertelde hij de wetgevers in een emotionele speech vóór de stemming. "Je moet me ontslaan of proberen me te verslaan in vrije, democratische verkiezingen.
Jij kan niet van me af komen op een andere manier dan op basis van de wil van de burgers."

Babiš veroordeelde wat hij de "leugens" noemde die verspreid werden over de kidnapping of gedwongen verdwijning van zijn zoon, Andrej Babiš Jr., die volgens hem op het moment in kwestie in zijn door Rusland bezette Krim van zijn vrije wil was.

Babiš noemde de hele zaak een "pseudo-affaire" en beschuldigde opnieuw journalisten van het exploiteren van de psychologische toestand van zijn zoon om wat hij noemde "een vals en onethisch rapport" te noemen.

Eerder in de week zei de sociaal-democratische partijleider Jan Hamáček dat het het beste zou zijn als de premier zou aftreden.

"De persoonlijke problemen van de premier belasten de regering en we hebben hard gelobbyd voor een verandering van premier, maar de ANO-partij is daar absoluut tegen. Dus door ons te onthouden van de stemming erkennen we het probleem, maar onze prioriteit is om door te gaan in deze regering en ons beleidsprogramma te implementeren ", zei Hamáček.

De enige manier om een verandering van premier tot stand te brengen, zei Hamáček, was via een motie om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen te houden, wat zijn partij bereid was te steunen als er 120 stemmen konden worden gevonden voor een dergelijke oplossing in het lagerhuis.

De ANO-partij van Babiš blijft het populairst. Een enquête gepubliceerd op vrijdag door onderzoeksbureau CVVM laat zien dat ANO nu de verkiezingen zou winnen met ongeveer 30 procent van de stemmen. Die peiling werd echter uitgevoerd voordat de huidige crisis een hoogtepunt bereikte en geeft dus niet volledig de potentiële impact op de partijvoorkeuren weer, zei CVVM.

Uit een afzonderlijke peiling van het afgelopen week gehouden door Median agentschap bleek dat de meeste Tsjechen (57 procent) geloven dat Babiš probeerde te voorkomen dat zijn kinderen in de corruptiezaak tegen hem zouden getuigen over EU-subsidies voor het Ooievaarsnest complex.

De peiling werd gehouden na de publicatie van een interview op 12 november met Andrej Babiš Jr, die zei dat hij "gekidnapt" was en naar de Krim was gebracht omdat zijn vader wilde dat hij "zou verdwijnen" terwijl het onderzoek naar EU subsidie fraude aan de gang was.

Babiš zegt dat zijn zoon, die nu in Zwitserland woont, geestelijk ziek is en dat de beschuldigingen onzin zijn. De premier zegt dat zijn dochter een bipolaire stoornis heeft en dus zou ook haar getuigenis onbetrouwbaar zijn.

Bron oa radio.cz/en.
 

kuurgast

Donateur
Duizenden demonstreren tegen de regering in Praag

Duizenden mensen demonstreerden vrijdagavond in het centrum van Praag en vroegen om het aftreden van de ANO-geleide regering van Andrej Babiš.

De menigte verzamelde zich bij de Praagse Burcht en marcheerde naar het Oude Stadsplein, dat bijna vol was, en herhaalde het tafereel tijdens een soortgelijke demonstratie op 17 november. Het evenement werd georganiseerd door Milion chvilek, een groep die een aantal protesten heeft gevoerd tegen de heer Babiš's dit jaar.

De bijeenkomst vond plaats kort nadat de ANO-regering, zoals verwacht, een motie van afkeuring overleefde.

Bron radio.cz/en.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Burger Democraten: vervroegde verkiezingen dichterbij na recente gebeurtenissen

De voorzitter van de oppositie Burger Democraten, Petr Fiala, zegt dat premier Andrej Babiš zoveel persoonlijke en familieproblemen heeft dat hij zich niet kan concentreren op het dienen van het land. Hij vertelde de zaterdageditie van krant Právo dat recente gebeurtenissen betekenen dat de Tsjechische Republiek een stap dichter bij vervroegde verkiezingen is gekomen.

De Burger Democraten waren een van een aantal oppositiepartijen die een motie van wantrouwen hebben ingediend in de ANO geleide regering, nadat de zoon van Babiš een schandaal had veroorzaakt door te zeggen dat hij naar de Krim was gebracht om te "verdwijnen" tijdens een onderzoek waarbij de PM betrokken was en vermeende corruptie.

De heer Fiala vertelde Právo dat de nederlaag van de motie van niet-vertrouwen geen vanzelfsprekende conclusie was. Hij zei dat de junior partij in de coalitie, de sociaal-democraten, lafheid had getoond door niet deel te nemen aan de stemming.

De sociaal-democraten hebben zich er ook toe verbonden te werken om het lagerhuis in bepaalde omstandigheden te ontbinden en dit is reden om te geloven dat de huidige regering niet veel langer kan duren, zei de heer Fiala.

Bron goochel vertaling radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië beschuldigd van belangenverstrengeling

De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij het gebruik van EU-subsidies. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie, dat ingezien is door persbureau Reuters. Daarin zou staan dat Babis en zijn familie de banden met zijn bedrijf moeten verbreken en de verkregen EU-subsidies mogelijk moet terugbetalen.

czech-government21786111.jpg

De Tsjechische premier Andrej Babis is ook oprichter van het bedrijf Agrofert, dat in 2017 82 miljoen euro aan EU-subsidies ontving. Foto David W Cerny/Reuters

Volgens het vertrouwelijke document zou Babis in een situatie verkeren die “gekwalificeerd wordt als belangenverstrengeling”, omdat ambtenaren en politici niet zouden moeten profiteren van EU-subsidies die ze zelf controleren. Babis is de oprichter van het Tsjechische bedrijf Agrofert. In 2017, het jaar dat hij premier werd, bracht Babis de aandelen in het bedrijf onder in twee beleggingsfondsen. Via deze omweg bleef Babis begunstigde van EU-subsidies.

In 2017 kreeg het bedrijf zo’n 82 miljoen euro aan subsidies, terwijl Babis als regeringsleider toeziet op de verstrekking en omvang van EU-subsidies. Babis ontkent tegen Reuters dat er sprake is van belangenverstrengeling. “Ik handel strikt volgens de wet”, zei hij. “Over de beleggingsfondsen heb ik geen controle, omdat ik er geen tijd voor heb.” Hij voegde eraan toe het document van de Europese Commissie nog niet gezien te hebben.

Demonstraties
Het is in eerste instantie aan de Tsjechische autoriteiten om stappen te ondernemen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie tegen Reuters. “Maar de Europese Commissie heeft ook een verantwoordelijkheid om de financiële belangen van de Europese Unie te beschermen.” Volgens de woordvoerder heeft Brussel eerder deze week contact gehad met Tsjechië over de zaak.

In september diende corruptiewaakhond Transparency International al een klacht in tegen de Tsjechische premier. Na maanden onderzoek werd het “aannemelijk” geacht dat Babis via zijn bedrijf geprofiteerd had van Europees geld. Dat leidde tot demonstraties in Praag waar duizenden mensen op afkwamen.

Bron: nrc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
De Tsjechische minister-president Andrej Babiš raakte verzeild in een soap die zelfs Frank Underwood vergezocht zou vinden

Waar hebben ze het over in Tjechië? Over ‘House of Czechs’ in Praag en over de vraag of de premier chantabel is, constateert onze Oost-Europa-correspondent Jenne Jan Holtland.

763

De Tsjechische minister-president Andrej Babiš

De kijkers die House of Cards vinden tegenvallen dit seizoen (en dat zijn er nogal wat), doen er deze winter goed aan af te stemmen op de Tsjechische politiek. De minister-president daar, Andrej Babiš, raakte verzeild in een soap waarvan Frank Underwood zou zeggen: tikje vergezocht.

Eerst even de achtergrond. Babiš is multimiljardair. Een deel van zijn eigendommen heeft hij geparkeerd in een trust dat op naam staat van zijn kinderen en vrouw. Dat regeert namelijk wat makkelijker. Justitie verdenkt Babiš van fraude met EU-subsidies bij de aanbouw van een luxe hotel (‘het ooievaarsnest’) even buiten Praag. Dat was op zichzelf al vervelend, maar werd in ‘House of Czechs’ nog vervelender toen onderzoeksjournalisten van Seznam Zprávy met een brisant verhaal kwamen over de zoon van de premier. Andrej junior, 35 jaar, was met een geheime camera gefilmd. Hij beweert door vertrouwelingen van zijn vader te zijn gekidnapt naar de Krim, om te voorkomen dat hij een belastende verklaring kon afleggen tegenover de politie.

Nee hoor, sloeg de premier terug: junior heeft een bipolaire stoornis waarvoor hij medicijnen slikt, u moet hem niet zo serieus nemen. ‘Hij heeft Tsjechië vrijwillig verlaten.’ Opiniemakers bleven sceptisch: dus de zoon van de premier is bipolair, maar wel in staat de bedrijven van zijn vader te leiden? De oppositie eiste een vertrouwensstemming. Babiš wankelde. Hij werd gered door zijn coalitiepartner, de sociaaldemocraten, die de plenaire zaal vlak voor de stemming verliet. Babiš bleef overeind.

Problematische verloving
Wat niemand ontkent, is dat Andrej junior op de Krim is geweest, een schiereiland tjokvol Russische spionnen. Zoonlief zou er verloofd zijn met een niet nader genoemde vrouw. Dat kan een probleem worden, speculeert politiek duider Jirí Pehe op de website Aktuálne.cz. Want wie is deze vrouw precies en wat is ze te weten gekomen over het zakenimperium van het gezin Babiš?

‘De Tsjechische geheime diensten zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in haar rol.’ Volgens Pehe is het niet zozeer de vraag óf de Russen iets te weten zijn gekomen, maar hoeveel. ‘Maakt dat de premier chantabel?’

Het netto effect van deze hele affaire: nul. In Hospodárske noviny merkt columnist Peter Honzejk fijntjes op dat de steun voor Babiš – 37 procent – nog precies even hoog (of laag) is als ervoor. Een meerderheid van de Tsjechen moet hem niet, maar tja, daar kopen ze niks voor. ‘De champagne mag terug in de koelkast.’

Zijn kiezers weten best dat ‘Babišconi’ een boef is die af en toe een leugentje verkoopt om een belangenconflictje toe te dekken, analyseert Jan Kubita in dezelfde krant. Het maakt ze niet uit. ‘Na veertig jaar communisme is de moraal in de Tsjechische republiek nog steeds kapot. Feit is dat het electoraat niet op zoek is naar waarden als eerlijkheid, matigheid en wijsheid. De meeste punten krijg je voor agressie, populisme, eenvoud en meedogenloosheid.’

Op 17 november gingen Tsjechen zoals ieder jaar massaal de straat op om de ‘fluwelen revolutie’ van 1989 te gedenken. Betogers riepen op tot het vertrek van de premier. Columnist Alexandr Mitrofanov ging kijken en zag de emotie in hun ogen. Het zal niets uitrichten, schrijft hij in Právo. Het land van Kafka beleeft volgens hem een ‘zachte normalisering’ waarbij de vrijheid het aflegt tegen een machtsconcentratie in economie, politiek en media (Babiš is eigenaar van een reeks kranten). Mitrofanov haalt Jozef Stalin aan die zich retorisch afvroeg hoeveel divisies de paus op de been kon brengen. ‘Het antwoord is duidelijk.’ Nul.

Bron: volkskrant.nl
 

kuurgast

Donateur
Europarlementariërs bespreken Babiš belangenconflicten woensdag.

Het Europees Parlement zal komende woensdag debatteren over mogelijke belangenconflicten van de Tsjechische premier Andrej Babiš. De motie is door de Europese Groenen ingediend met de steun van de Europese Volkspartij.
Van EP-leden wordt verwacht dat zij de standpunten van de Europese Commissie en de Raad van de EU over deze kwestie horen. Ze zullen er echter geen resolutie over aannemen.
Uit een uitgelekt rapport van de Europese Commissie bleek dat de Tsjechische premier in een belangenconflict verkeert met geld dat aan zijn Agrofert-conglomeraat is uitgedeeld.
Critici zeggen dat hoewel Babiš Agrofert in een trustfonds heeft geplaatst, hij de economische eigenaar blijft, in strijd met de Tsjechische en EU-wetgeving. Hij ontkent elke vergrijp.
Bron radio.cz/en.
dus de zoon van de premier is bipolair, maar wel in staat de bedrijven van zijn vader te leiden?
Zijn dochter die ook zit in Agrofert heeft een bipolaire stoornis en zijn zoon noemde hij geestelijk ziek.
Zoonlief zou er verloofd zijn met een niet nader genoemde vrouw.
De vrouw is iig al gevonden door een journalist, zie rferl.org/a/czech-ukraine-babis-kidnap.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
EP: Tsjechische premier moet belang in Agrofert opgeven

Het Europese parlement heeft de Europese Commissie opgeroepen een einde te maken aan het belangenconflict van de Tsjechische premier Andrej Babis.

De Tsjechische premier en zakenman Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling bij het gebruik van EU-subsidies. Dat blijkt uit een intern document van de Europese Commissie, dat ingezien is door persbureau Reuters. Daarin zou staan dat Babis en zijn familie de banden met zijn bedrijf moeten verbreken en de verkregen EU-subsidies mogelijk moet terugbetalen.

Volgens het vertrouwelijke document zou Babis in een situatie verkeren die “gekwalificeerd wordt als belangenverstrengeling”, omdat ambtenaren en politici niet zouden moeten profiteren van EU-subsidies die ze zelf controleren.

Bron: sargasso.nl
 

kuurgast

Donateur
Ministerie zendt documenten aangaande subsidies Agrofert naar Brussel

Het Tsjechische ministerie van Landbouw heeft documenten naar de Europese Commissie gestuurd met betrekking tot subsidies die zijn ontvangen door het Agrofert-conglomeraat.

Een woordvoerder van het ministerie vertelde het Tsjechische persbureau dat auditors van de Europese Commissie later deze maand Praag zouden bezoeken om vermoedelijk belangenconflict met premier Andrej Babiš te onderzoeken. De vorige eigenaar plaatste Agrofert in trustfondsen; Critici zeggen echter dat ze onder de controle van de heer Babiš staan.

Het Europees Parlement stemde vorige maand om de subsidies aan Agrofert op te schorten totdat de kwestie is opgelost.

Babiš wordt geconfronteerd met strafrechtelijke aanklachten in de Tsjechische Republiek van EU-subsidie fraude boven CZK 50 miljoen ontvangen door een hotel en conferentiecentrum in de buurt van Praag dat voorheen toebehoorde aan Agrofert. Hij ontkent elke vergrijp.

Bron radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Vervolging Tsjechische premier om fraude met EU-gelden stap dichterbij

data43788900-71d731.jpg

Premier Andrej Babis tijdens een Eurotop eerder deze maand. Foto: Francisco Seco/AP

De vervolging van de Tsjechische premier Andrej Babis voor fraude met Europese subsidies is woensdag een stapje dichterbij gekomen. De Tsjechische politie heeft het onderzoek naar de corruptie afgerond en vindt dat zowel de premier als leden van zijn familie vervolgd moeten worden, zo heeft een woordvoerder bevestigd.

Hij wil niet ingaan op de exacte bevindingen. Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of zij daadwerkelijk voor de rechter komen. Volgens Tsjechische media zou Babis’ tot tien jaar cel kunnen krijgen voor het vergrijp.

Andrej Babis (64), eerder minister van Financiën, en de door hem opgerichte ANO-partij (Actie van Ontevreden Burgers) werden in 2017 verkozen met de belofte „de staat te runnen als een bedrijf”. Sindsdien is hij voornamelijk in opspraak om zijn eigen bedrijf.
Voor zijn politieke carrière werd Babis als eigenaar van een chemie-, voedings- en mediaconglomeraat miljardair en de op één na rijkste Tsjech. Daaraan dankt hij de bijnaam ‘Babisconi’. Als politicus bracht hij de aandelen in dat bedrijf onder in twee beleggingsfondsen, maar bleef via die omweg begunstigde van miljoenen aan EU-subsidies, zo concludeerden zowel de Tsjechische politie als Europese instanties.

Naast Babis wil de Tsjechische politie op dit moment vijf mensen vervolgd zien, onder wie Babis’ vrouw Monika. Babis heeft de beschuldigingen altijd ontkend. „De subsidie is toegewezen volgens de geldende regels. Ik heb geen subsidiefraude gepleegd”, zei hij bijvoorbeeld in maart 2016. Hoewel de verdenkingen al dateren uit zijn periode als minister van Financiën, kwam het nog nooit tot vervolging. Babis overleefde als premier al protesten en moties van wantrouwen naar aanleiding van de fraudezaak.

Bron: nrc.nl
 
Bovenaan