Fraude EU-subsidies

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2017.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tweede EU-audit bevestigt ook het belangenconflict van Babiš.

  Het tweede auditverslag van de Europese Commissie bevestigt ook een belangenconflict van de Tsjechische premier Andrej Babiš over EU-financiering aan zijn ex-groep Agrofert. Dit werd gemeld door het Tsjechische nieuwsportaal neovlivni, met vermelding van een "uiterst betrouwbare bron" op maandag. Babiš heeft nog steeds invloed op de holding Agrofert, daardoor mag het bedrijf geen recht hebben op EU-subsidies. Volgens hun eigen verklaringen hebben noch premier Babiš, noch de verantwoordelijke Tsjechische autoriteiten het rapport.

  De eerste audit, gericht op EU-structuurfondsen, bepaalde dat Babiš een belangenconflict heeft omdat hij het Agrofert-conglomeraat dat hij oprichtte blijft beïnvloeden, ondanks het in trustfondsen te plaatsen in 2017.
  Het tweede auditverslag ging specifiek over verdeling van landbouwsubsidies en is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. Eind vorig jaar is een eerste rapport over de structurele financiering van de EU naar de regering in Praag gestuurd, maar dit is nog niet openbaar gemaakt. Premier Babiš heeft Agrofert in 2017 overgedragen aan twee trustfondsen, daarom verwerpt hij de beschuldigingen.

  De Europese Commissie heeft de bewering van premier Andrej Babiš verworpen dat de EU-audit van zijn vermeende belangenconflict, die vrijdag in Tsjechië is aangekomen, niet definitief is, meldt Tsjechische radio.
  Een woordvoerder van de Commissie maakte maandag duidelijk dat het document definitief is en Tsjechië heeft twee maanden de tijd om te reageren op de aanbevelingen van de EC.
  De audit, die is verzonden naar het ministerie van Regionale Ontwikkeling, blijft vertrouwelijk.
  Bron oa radio.cz/en.
  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  De oppositie pleit voor de publicatie van EU-audit en financiering Agrofert mag niet worden betaald door de burgers van Tsjechië.

  De oppositiepartijen hebben gereageerd op de informatie uit de media dat het tweede auditrapport van de EU-Commissie het belangenconflict van premier Andrej Babiš (Ano-partij) bevestigt en ook de aandacht vestigt op het feit dat de premier de Agrofert-holding blijft beïnvloeden. De civiel-democraten en de christen-democraten willen voorkomen dat Tsjechische burgers de subsidies voor de holding betalen. De partijleider van de burgerdemocraten, Petr Fiala, zei op Twitter dat het kabinet niet in het belang van Agrofert zou moeten handelen. "Als Agrofert landbouwsubsidies verliest ter waarde van honderden miljoenen kronen, zal het zeker onaangenaam voor hem zijn. Ik ben echter bang dat Andrej Babiš dit verlies aan inkomsten příjmů in veel grotere mate zal willen compenseren dan tot nu toe het geval is geweest door nationale subsidies en contracten voor zijn bedrijven. Ons primaire doel is dat Andrej Babiš geen gaten in de begroting van Agrofert moet afdichten van de begroting van Tsjechië en dus van het geld van Tsjechische burgers."
  Christendemocratisch leider Marek Výborný zei dat vanaf het begin duidelijk was dat Babiš in een belangenconflict verkeerde. De partijleider van de piraten Ivan Bartoš zei dat het niet normaal is dat iemand het geld zelf toewijst. Volgens Bartoš is het voor iedereen in de EU duidelijk dat nu ook de regering moet reageren.
  Jiří Pospíšil, EP-lid voor TOP 09, sprak ook. "Na de niet-publicatie van de eerste audit, roep ik de premier en de regering op om de tweede audit te publiceren. Burgers hebben het recht om te weten of hun premier in een belangenconflict verkeert en of Tsjechië EU-geld moet teruggeven."
  Bron oa radio.cz/de.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Reactie Milion chvilek pro demokracii/miljoen momenten voor democratie.

  Omdat Andrej Babiš niet vóór eind 2019 is afgetreden en zijn belangenconflicten blijven voortgaan, zullen ze morgen op de persconferentie een ander plan van Miljoen Momenten-evenementen aankondigen, inclusief een hoofddoelstelling voor de komende twee jaar.
  De persconferentie vindt plaats op dinsdag 7 januari om 14:00 uur in Rock Café van Praag.
  Bron facebook.com/milionchvilek.
  ------------------------------------------------------------------------------------------------
  En hoe reageert het PR-team? Het vestigt de aandacht op het lied....de migratie.
  Premier Andrej Babiš staat voor een ander probleem - Brussel heeft een tweede audit van zijn belangenconflict gestuurd.
  Op Facebook-profiel van Andrej Babiš:
  "Ik heb 's ochtends iets belangrijks voor je en ik vraag je aandacht. Er zijn valse meldingen dat we migranten accepteren. Zelfs hier op mijn Facebook vragen veel mensen wat er op 2 december 2019 gebeurde tijdens de bijeenkomst van de ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel, en dat ze lazen dat we overeenkwamen om het asiel- en migratiebeleid van de EU te hervormen, en of dit betekende dat migranten opnieuw moesten worden verdeeld."
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Commissie tikt Tsjechië op de vingers om landbouwsubsidies

  De Europese Commissie heeft Tsjechië op de vingers getikt vanwege landbouwsubsidies die onjuist besteed zouden zijn. De Tsjechen worden daarom verzocht 1,6 mrd Tsjechische kronen, omgerekend ruim €63 mln, terug te betalen aan Brussel. Dat meldt Radio Prague op basis van berichtgeving van iRozhlas.cz, een Tsjechische radio-omroep.

  [​IMG]
  Premier Andrej Babis ligt al langer onder vuur vanwege vermeende corruptiepraktijken.Foto: Reuters

  Bij een controle op landbouwsubsidies drie jaar geleden concludeerde de Commissie onlangs dat het Europese geld niet of slechts deels terecht is gekomen bij Tsjechische boeren. Onduidelijk is waar het voor de boeren bestemde geld wel heen is gegaan. De Commissie zegt dat het Tsjechische ministerie van landbouw tekortschoot als toezichthouder op de geldstromen.

  Het ministerie betwist volgens iRozhlas.cz de bevindingen van Brussel en wil de straf aanvechten. De Tsjechen zullen naar verwachting met een bemiddelingsprocedure komen, aldus het Tsjechische medium.

  Rond premier Babis hangt er nog altijd een zweem van corruptie. Op 5 december werd een strafrechtelijk onderzoek naar de premier heropend. Daarin wordt hij verdacht van het verduisteren van €2 mln aan subsidiegelden in 2008.

  Bron: fd.nl
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In Tsjechië lijkt de EU wel een pinautomaat voor oligarchen.

  Belangenverstrengeling Zwakke regels en lamme handhavers in de EU en Tsjechië maken dat premier en zakenman Andrej Babis kan beslissen over de subsidies die hij ontvangt.

  Het was zo’n avond dat onderzoeker Milan Eibl zijn werk niet kon loslaten. Voor de Tsjechische tak van corruptiewaakhond Transparency International houdt hij zich voornamelijk bezig met het uitpluizen van witwassen en belastingontduiking. Maar in het voorjaar van 2018 was hij iets anders op het spoor: mogelijke belangenverstrengeling van premier annex zakenman Andrzej Babis.
  Eibl probeerde te ontrafelen hoe Babis zijn zakelijke belangen precies had afgeschermd sinds hij zegt als premier alleen het landsbelang te dienen. „Informatie die wettelijk openbaar zou moeten zijn ontbrak. Registers bleken ontoegankelijk. Welke Tsjechische database ik ook raadpleegde, ik kwam geen steek verder”, vertelt Eibl (29) in een Praags café.

  Voordat Babis (65) de politiek in ging, had hij een miljardenfortuin vergaard dat hem de tweede plek op de Tsjechische Forbes-ranglijst en vervolgens de bijnaam Babisconi opleverde. Met Agrofert, een omgekat staatsbedrijf uit de communistische tijd, was hij een dominante speler geworden in de landbouw, chemie, voeding, energie en media. Naast grootgrondbezitter werd Babis grootverbruiker van Europese subsidies. Elk jaar stromen er tientallen miljoenen euro’s via Brussel naar Agrofert, één van de grootste werkgevers in Tsjechië. In lokale supermarkten zijn nauwelijks producten te vinden die niet op een of andere manier van een van de tweehonderd bedrijfjes onder het conglomeraat van Agrofert afkomstig zijn.

  In de verkiezingscampagne die hem in 2017 premier zou maken, was Babis’ slogan dat hij het land zou runnen als een bedrijf. Tegelijkertijd beloofde hij, nadat zijn politieke opponenten de wet op belangenverstrengeling hadden aangescherpt, dat hij Argofert op afstand had gezet in twee zogeheten trusts. Hij was daarvan, zo zei Babis zelf, „geen aandeelhouder”. Maar hoe de constructie precies in elkaar zat, daar kreeg onderzoeker Eibl maar geen zicht op.

  Tot hij op die avond, thuis prutsend op het kleine scherm van zijn telefoon, stuitte op een Slowaakse overheidsdatabase. Agrofert opereert ook in Midden-Europese buurlanden, en ontvangt daar ook subsidie. „En jawel, in Slowakije bleek dat ze het werkelijke eigendom wél gedocumenteerd te hebben.”

  Belangenverstrengeling
  Zo ontdekte Eibl dat Babis niet alleen de oprichter en de voornaamste begunstigde van de beide Agrofert-trusts is. De premier bleek bovendien de enige bestuurder die de beheerders en de andere vier begunstigden – onder wie zijn twintig jaar jongere vrouw en zijn persoonlijke advocaten – kan ontslaan, en die de trusts kan opheffen. „Deze belangenverstrengeling gaat alle perken te buiten. Babis mag als premier geen media-eigenaar zijn. En hij mag zeker geen aanbestedingen winnen en subsidies ontvangen waarvoor hij zelf politiek verantwoordelijk is”, aldus Eibl.

  Een regeringsleider die gelijktijdig zijn persoonlijke commerciële belang en zijn familie vooruithelpt, dat komt in de oudste democratieën voor. Maar de kwestie-Babis is niet zomaar een populistische oprisping in een gemankeerde post-communistische staat. De Tsjechische premier verwierf zijn rijkdom en zijn macht met belastinggeld vanuit de hele Europese Unie. Zijn belangenverstrengeling legt bloot hoe een ooit goedbedoeld systeem van landbouwsubdidies en cohesiefondsen, in combinatie met lamme controlemechanismen en tamme handhavers, een walhalla hebben geschapen voor een selectief gezelschap politiek gehaaide ondernemers. „De EU is een pinautomaat voor oligarchen”, zegt Tsjechisch oppositiesenator Lukás Wagenknecht. „Dit is hét falen van de EU en het lijkt niemand in Europa iets te kunnen schelen.”

  Praagse protestbeweging
  Wagenknecht kent Babis persoonlijk. Hij werkte als fraude-onderzoeker direct onder hem in diens periode als minister van Financiën (2014-2017), maar stapte teleurgesteld op en werd actief voor de Piratenpartij. De woede die hij vertolkt is sinds Eibls onthulling in 2018 een beweging geworden. Afgelopen jaar werden in Praag protesten tegen Babis georganiseerd die meermaals een kwart miljoen mensen op de been brachten. De demonstranten eisen dat hun premier of aftreedt, of zijn onderneming opheft.

  Het onderzoek dat Transparancy International in 2018 publiceerde heeft ook in Brussel mensen wakker geschud. De Europese Commissie onderzoekt of subsidies aan Agrofert rechtmatig zijn verstrekt. In uitgelekte auditrapporten blijkt dat de Commissie zo’n 11 miljoen euro aan subsidie wil terugvorderen die, via de Tsjechische overheid, aan Agrofert is uitgekeerd. De Commissie concludeert dat inderdaad sprake is van belangenverstrengeling omdat de trusts „tot voornaamste doel hebben de belangen van de heer Babis te beschermen”. Het is overigens geen Europese wet die deze dubbele pet verbiedt – wel een Tsjechische.

  Enkele lopende subsidies zouden daarom zijn bevroren, maar de voornaamste – de directe betalingen die Europese boerderijen krijgen afhankelijk van het aantal koeien en hectaren dat ze omvatten – zijn ongemoeid gelaten. In totaal zou Agrofert vorig jaar meer dan 70 miljoen euro aan subsidie hebben ontvangen, waarvan 60 miljoen uit de landbouwpot, zo blijkt uit jaarverslagen. Woensdag praat het Europees Parlement over de kwestie.

  Babis ziet zelf „niet de minste aanleiding” zijn politieke positie en zijn bedrijf verder te ontvlechten en verzet zich tegen de terugbetaling. Zijn politieke mandaat houdt hem niet alleen in Tsjechië aan de macht, maar verschaft hem ook een stoel aan de tafel van de Europese Raad van regeringsleiders die de belangrijkste beslissingen binnen de EU neemt. Een gezelschap dat – zie ook de positie van de Hongaarse premier Viktor Orbán – niet geneigd is elkaar de maat te nemen.

  Het Europees Parlement staat ook bol van de belangen. Afgelopen april deed Maria Noichl, Europarlementariër van de Duitse SPD, in Straatsburg een voorstel dat de bijnaam ‘het Babis-amendement’ kreeg. Dit had moeten regelen dat politici die betrokken zijn bij besluitvorming over landbouwsubsidies die niet tegelijkertijd zouden mogen binnenhalen, net zomin als hun gezinsleden. „Als je directe betalingen ontvangt, moet je er niet over beslissen. Of als je erover beslist, moet je afzien van de subsidie”, legt Noichl haar idee uit. Zonder het een blik waardig te gunnen, werd het door de landbouwcommissie verworpen. Zo’n regel zou namelijk niet alleen Babis raken. Van de 46 leden van de landbouwcommissie van het parlement heeft meer dan de helft banden met de agrarische sector, sommigen van hen ontvangen zelf tienduizenden euro’s aan subsidie per jaar.
  De 60 miljard euro die jaarlijks aan Europese landbouwsubsidie wordt uitgegeven, komt 80 procent terecht bij 20 procent van de boerenbedrijven. Senator Wagenknecht: „De EU is enorm hypocriet. Die landbouwsubsidies hebben de markt kapot gemaakt voor kleine boeren.” Onderzoeker Milan Eibl. „Hier in Midden-Europa is de diefstal opzichtig, maar het is slechts klein bier als je het vergelijkt met wat er in de hele unie gebeurt.”

  De Europese Commissie dan, de distributeur en controleur van al dat subsidiegeld, let die een beetje op? De onderzoeken naar Babis zijn weliswaar door de Commissie ingesteld. En uit het uitgelekte rapport blijkt dat die de praktijk van de premier veroordeelt als belangenverstrengeling. Maar het onderzoek is om onnavolgbare redenen ingeperkt én volstrekt geheim. De Commissie wil er geen NRC-vragen over beantwoorden: niet over de aanleiding of omvang van het onderzoek, noch over de eventuele consequenties. De Commissie is sowieso helemaal niet transparant, zegt Europarlementariër Noichl. „Juist de directe betalingen, waar de lidstaten niet verantwoordelijk voor zijn, worden liefst buiten het zicht van Europese burgers gehouden.” En wanneer media er licht op willen laten schijnen, zoals The New York Times deed met een maandenlang onderzoek naar Europese landbouwsubsidies, gaan alle luiken dicht. De journalisten werden in de gaten gehouden en actief tegengewerkt.

  Strafzaak heropend
  In eigen land lijdt Babis’ populariteit niet onder het tumult rond zijn belangenverstrengeling. Het gaat Tsjechië economisch voor de wind. De werkloosheid is met 2,2 procent de laagste van Europa. En Babis heeft onder meer de pensioenen flink verhoogd. Zijn eigen kranten en televisiezenders zorgen voor de pr. „De EU betaalt zijn gelikte sociale mediacampagne”, volgens Wagenknecht. Volgens peilingen zou 30 procent van de Tsjechen nu stemmen op zijn partij Actie van Ontevreden Burgers (ANO). Geen andere partij haalt meer dan 15 procent. En met een gedoogcoalitie waarin zijn, formeel liberale, partij steun geniet van zowel de oude communisten als extreem-rechts, overleeft Babis keer op keer moties van wantrouwen.

  „Onder het communisme was er een gezegde: als je niet steelt van de overheid, steel je van je familie”, zegt Eibl. „Stelen van de Europese Unie, dat vinden veel Tsjechen helemaal prima.” Tsjechië is één van de meest eurosceptische lidstaten van de EU.

  Toch zal de kwestie Babis blijven achtervolgen, zowel in Brussel als in Praag. De Tsjechische openbaar aanklager heeft eind vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek heropend naar gesjoemel met een Europese subsidie voordat Babis premier werd. Transparancy International hoopt een rechterlijke uitspraak af te dwingen over Babis’ verboden eigendom van journalistieke media. En senator Wagenknecht is naar het Europees Hof van Justitie gestapt met een klacht over Babis’ dubbelrol als lid van de Europese Raad en subsidieontvanger. Hun eigen overheid werkt veel onderzoek tegen, en zaken duren jaren, maar Babis’ tegenstanders hebben hun hoop gevestigd op de onafhankelijke rechtspraak.

  Ook in commercieel opzicht moet Babis zorgen hebben. Agrofert zit diep in de schulden en de winst van het conglomeraat is kleiner dan de ontvangen subsidiegelden. Babis zelf zakte ondertussen van plek twee naar plek vier op de lijst van Tsjechische miljardairs.
  „Dat Babis tot nu toe de controle over zijn bedrijf strak in eigen hand heeft gehouden, toont wel aan hoe onwaarschijnlijk het is dat hij er alsnog afstand van neemt”, zegt Milan Eibl. Zijn angstbeeld is dat Babis in een volgende verkiezing voor het presidentschap opgaat. „Daar is de Tsjechische wet dan weer niet zo sterk, want dat garandeert complete immuniteit voor vervolging.”
  Bron nrc.nl.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zijn zaken gaan niet zo heel goed meer en hij is daardoor gezakt naar de 4e plaats op de Tsjechische Forbes-lijst.
  Zo heeft hij de slagerijwinkels in Praag moeten sluiten en vorig jaar is het restaurant met Michelin ster ook gesloten na miljoenen verlies.
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Nieuwe acties van Milion chvilek pro demokracii = miljoen momenten voor democratie.

  Een reeks protestevenementen en openbare discussies in regionale steden begint op 25 februari in Plzeň en vindt vervolgens bijna elke dinsdag plaats. Het eindigt met een groot evenement op 2 juni in Praag.
  Bij de zogenaamde Štafeta pro demokracii = estafette voor democratie, wil de organisatie zich altijd concentreren op één nationale kwestie wat negatief wordt weerspiegeld in de regio. Ze hebben de thema's politiek, sociaal-economisch en ecologisch.

  25 februari Plzeň
  3 maart Jihlava
  10 maart Pardubice
  17 maart Olomouc
  24 maart Hradec Kralove
  31 maart České Budějovice
  7 april Ústí nad Labem
  14 april Zlín
  28 april Brno
  5 mei Karlovy Vary
  12 mei Liberec
  19 mei Ostrava
  2 juni Praag

  Ook in het buitenland worden demonstraties gehouden:

  28 maart Londen
  25 april Parijs
  6 mei Lissabon

  Bron oa facebook.com/milionchvilek.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Delegatie Europees Parlement in Praag voor onderzoek vermeende belangenconflicten

  Een groep Europese leden van het Europees Parlement is in Tsjechië aangekomen met de missie om de feiten rond het vermeende belangenconflict van de Tsjechische premier Andrej Babiš te onderzoeken en erachter te komen hoe Tsjechische autoriteiten omgaan met geld uit EU-fondsen.

  De delegatie, onder leiding van de voorzitter van de Commissie begrotingscontrole Monika Hohlmeier, zal tot vrijdag vergaderen met vertegenwoordigers van de relevante Tsjechische ministeries en het hoofd van de Hoge Rekenkamer. Het eerdere verzoek van de Europarlementsleden om de heer Babiš zelf te ontmoeten, werd afgewezen door de Tsjechische premier, die zei dat dit niet zou stroken met het professionele karakter van het bezoek van de delegatie.

  Babiš bleek nog steeds indirect de controle te hebben over zijn voormalige bedrijfsimperium Agrofert via trustfondsen door een audit die vorig jaar namens de Europese Commissie werd uitgevoerd.

  Bron radio.cz/en.
   
 7. Meneer Babis hecht opmerkelijk veel belang aan het naleven van regels zolang het niet zijn eigen zaken betreft. :tong:
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Europese Commissie heeft een deel van de brief vrijgegeven die voormalig commissaris Günther Oettinger naar premier Andrej Babiš had gestuurd vanwege zijn mogelijke belangenconflict.

  Eind november 2018 stuurde Oettinger een brief aan de Tsjechische premier, kort nadat de Europese Commissie een mogelijk belangenconflict begon af te handelen. Het document was echter nog steeds geheim; noch Brussel, noch het kabinet wilden het publiceren. Brussel gaf de brief vrij na een klacht van de Ombudsman Emily O'Reilly, die deze begon af te handelen op verzoek van senator Lukáš Wagenknecht.
  'De regels voor belangenconflicten zijn ook van toepassing op Agrofert,' schreef voormalige Europese commissaris aan Babiš.

  Bron irozhlas.cz + Engelstalige brief.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EP-lid Hohlmeier: Geen systeem om belangenconflicten in Tsjechië te identificeren

  De verdeling van EU-middelen in Tsjechië kent verschillende tekortkomingen, waaronder een gebrek aan een duidelijk systeem, zei de Duitse Europarlementariër Monika Hohlmeier, die een onderzoeksmissie leidde van de commissie begrotingscontrole naar het land.

  "Er is geen duidelijk systeem om belangenconflicten in Tsjechië te identificeren," zei Hohlmeier. “We kwamen met veel vragen, we kregen een aantal antwoorden. Maar we vertrekken met veel nieuwe vragen."

  Premier Andrej Babiš en minister van Landbouw Miroslav Toman weigerden de delegatie te ontmoeten.

  Lees verder op euractiv.com

  ------------------------------------------------------------------------------
  Babiš beschrijft leden van het Europees Parlement als verraders van hun thuisland

  Premier Andrej Babiš negeerde vrijdag enkele leden van de delegatie van het Europees Parlement, die van woensdag tot vrijdag in Praag waren. Het regeringshoofd beschreef de Tsjechische Europarlementsleden Tomáš Zdechovský en Mikuláš Peksa als verraders van het vaderland. Volgens hem zou er in het Europees Parlement geen reden zijn geweest om het onderwerp van zijn mogelijke belangenconflict op de agenda te plaatsen. Hiermee verzetten Zdechovský en Peksa zich tegen de Tsjechische regering, zei Babiš.

  Het plaatsvervangend hoofd van de Commissie begrotingscontrole in het Europees Parlement, Monika Hohlmeier, is krankzinnig, zei de premier over de CSU-politicus. Tijdens een afzonderlijke persconferentie herhaalde Babiš zijn eerdere verklaring dat hij geen belangenconflict had en dat hij in overeenstemming met de Tsjechische wetgeving had gehandeld bij het oplossen van zijn eigendomskwesties. Hij beschreef de EU-delegatie in Praag als een politieke missie.

  Tijdens het werkbezoek van een delegatie van het Europees Parlement in Praag werd aangetoond dat het belangenconflict van Andrej Babiš groter was dan verwacht, zei Zdechovský. "Om deze reden is Babiš bang voor ons en probeert ons te intimideren", zei de Europarlementariër Zdechovský. Beide hebben geprotesteerd tegen de verklaring en Europarlementariër Zdechovský zei op Twitter dat hij de premier zou aanklagen. Kritiek is ook gekomen van andere oppositiepartijen die zeggen dat de woorden van de premier overdreven waren.

  Bronnen radio.cz/de + radio.cz/en

  ------------------------------------------------------------------------------
  Aanwijzingen genoeg, maar EU-subsidiemisbruik aanpakken is lastig

  Zijn familiebedrijf krijgt ieder jaar miljoenen aan Europese subsidies en tegelijk is hij de premier van Tsjechië: Andrej Babis. Een delegatie van het Europees Parlement was de afgelopen dagen in Tsjechië om onderzoek naar hem te doen, want er zijn sterke aanwijzingen voor misbruik van subsidies. Maar de EU heeft een probleem: al zijn er aanwijzingen genoeg, de fraude aanpakken is heel moeilijk.

  Lara Wolters, Europarlementariër van de PVDA was ook bij de delegatie.

  Lees verder op nos.nl
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Bewijs uit e-mails: Babiš gebruikt door overheid betaalde experts voor Agrofert

  Premier Andrej Babiš heeft een jaar nadat hij zijn bedrijf Agrofert in trustfondsen had geplaatst, een overheidsexpert gevraagd het zakelijke aanbod voor Agrofert te beoordelen.

  Andrej Babiš heeft al drie jaar niets met Agrofert te maken volgens hem. Er zijn enkele documenten die suggereren dat deze verklaring niet helemaal waar is. Begin februari 2018 vonden er twee volledig tegenstrijdige situaties plaats in de relatie van premier Andrej Babiš met de Agrofert-holding.
  Toen bleek dat een van de Agrofert-bedrijven subsidies moest teruggeven omdat ze voor een heel ander soort bedrijf waren bedoeld, merkte Babiš op dat hij niet met dingen zou omgaan omdat hij niets met Agrofert te maken had (een jaar eerder, de holding gestort in trustfondsen in het kader van de Conflict of Interest Act).

  Tegelijkertijd belandde echter een e-mail met de kop van Agrofert op het bureau van Babis met het verzoek om een beoordeling van het zakelijke aanbod dat de holding ontving van een andere particuliere onderneming. En de premier, zoals gemeld door de nieuwslijst, begon dit namens Agrofert aan te pakken - hij werkte zelf aan een rapport voor de holding en stuurde die door via -een door de overheid betaalde- expert Ondřej Malý. Wat er daarna gebeurde, toen Babiš de taak aan Ondřej Malý de toenmalige vice-minister van Handel en Industrie toevertrouwde, staat in document nummer twee.

  Bron seznamzpravy.cz.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Premier Andrej Babiš bekritiseerde opnieuw de Duitse Europarlementariër Monika Hohlmeier

  Babis zei donderdag tijdens een bezoek aan Karlstejn in reactie op de laatste ontwikkeling van de zaak dat voorzitter van het Europees Parlement dat David Sassoli een brief van Tsjechische boeren zal ontvangen omdat Hohlmeier hen heeft beledigd.
  'Ze begrijpt het probleem helemaal niet. En wat ik erover heb gezegd, is eigenlijk de juiste verklaring, 'zei de premier tegen verslaggevers. De Agrarische Kamer heeft Sassoli al geschreven en volgens de premier zou het goed zijn als hij de brief aandachtig zou lezen.
  Hij had eerder gezegd dat Monika Hohlmeier "helemaal in de war was".
  Monika Hohlmeier vroeg Sassoli om de verklaringen van Babiš te bespreken met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. Volgens haar moeten ze Babiš duidelijk maken dat zijn reactie "ondraaglijk" is.
  Na de verbale beledigingen door de Tsjechische premier Andrej Babis aan het adres van Monika Hohlmeier, kreeg ze brieven doorspekt met beledigingen en bedreigingen.

  Bron oa novinky.cz.

  Parlementsleden bekritiseerden Babiš omdat hij de voorkeur gaf aan Karlštejn in plaats van interpellaties.

  De premier verborg zich voor interpellaties in Karlštejn, hoewel dit een van de belangrijkste constitutionele middelen is voor de kamer van afgevaardigden om de activiteiten van de regering te controleren.
  Babiš stelde later in de kamer van afgevaardigden voor de mondelinge vraag met een half uur 's middags te verlengen in plaats van schriftelijke vragen.

  Bron idnes.cz.

  --------------------------------------------------------------

  Een scherpe protestbrief gaat naar Praag

  David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, zal een protestbrief naar de Tsjechische regering sturen. De verbale aanval op EP-leden is een aanval op de hele EU.

  Bron radio.cz/de.

  ----------------------------------------------------------------

  De strijd tegen corruptie in Tsjechië is niet bevredigend, zegt het rapport van de Raad van Europa.
  Tsjechië heeft tot nu toe slechts aan één van de 14 aanbevelingen van de Anti-Corruption Group (GRECO) van de Raad van Europa uit 2016 voldaan.

  Bron radio.cz/en.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Premier Andrej Babiš denkt dat men hem nu wel zal vergeten ivm corona, maar de media gaat gewoon verder.
  Volgende geval van belangenverstrengeling is in aantocht:


  Babiš gaf het einde van gekooide kippen toe. Maar als compensatie vraagt hij om subsidies.

  Babis zei dat hij geen probleem zou hebben om te wijzen op de afschaffing van gekooide kippen, maar hij wil de minister van Landbouw Miroslav Toman (voor de CSSD) ontmoeten en met hem mogelijke subsidies aan boeren bespreken die hun boerderijen zouden moeten transformeren.
  Het ministerie van Landbouw is het eens met Babis en zegt dat als de gekooide legkippen daadwerkelijk zouden worden stopgezet, subsidies voor boeren nodig zouden zijn. "Het ministerie van Landbouw heeft een duidelijke voorkeur voor de consument om te beslissen bij het kopen van welke eieren ze verkiezen. Als de kooien moeten worden verboden, dan in de hele Europese Unie. Anders zullen Tsjechische boeren worden blootgesteld aan concurrentie van invoer uit die EU-landen die zich niet bezighouden met dierenwelzijn. En vooral uit landen buiten de EU waar de EU-normen voor dierenwelzijn helemaal niet worden nageleefd.

  Agrofert - de vierde grootste binnenlandse eierproducent.
  Premier Andrej Babiš vraagt om subsidies voor bedrijven die te maken krijgen met de omschakeling van boerderijen. Dit zou ook gelden voor de Agrofert-holding, die hij bezat, nu in zijn trustfondsen zit, onder meer beheerd door Babisš's vrouw Monika. Agrofert is de op drie na grootste producent van eieren, de meeste komen uit verrijkte kooien. Agrofert produceert 195 miljoen kooiereieren per jaar.
  Verrijkte kooien zijn iets groter dan de legbatterij, in een dergelijke kooi zitten nog steeds 3 tot 5 leghennen.
  Binnen Europa zijn de verrijkte kooien toegelaten tot 2025.
  Bron echo24.cz.
  ---------------------------------------------------------------------------------------
  Komentář: Kabel mezi Babišem a Agrofertem. Jak to celé bylo?
  Komentaar: Kabel tussen Babiš en Agrofert. Hoe was het allemaal?

  Seznam Zprávy vond bewijs dat de premier nog steeds verbonden is met zijn bedrijf, zelfs als hij haar 'voormalige' noemt. De omstandigheden van de zaak worden beschreven door verslaggever Janek Kroupa.
  Dit gaat verder over die bewuste e-mails tussen Agrofert > Babiš en Ondřej Malý.
  Bron seznamzpravy.cz.
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Minister Schouten bezorgd om GLB-fraude in Oost-Europa

  Landbouwminister Schouten vindt berichten dat de Tsjechische premier Babiš landbouwfondsen heeft gebruikt voor persoonlijke verrijking zorgwekkend. Dat antwoordt ze op Kamervragen van de SP.

  Een rapport van Transparency International heeft onthuld dat Babiš als premier tientallen miljoenen euro's aan Europese subsidies heeft ontvangen. Dit omdat hij eigenaar blijkt te zijn van Agrofert, een conglomeraat van hoofdzakelijk agrarische bedrijven. Volgens Europese en Tsjechische anticorruptieregels mogen personen die beslissen over Europese subsidies zelf geen ontvanger van die subsidies zijn. Toen Babiš in december 2018 premier werd, zou hij zijn belangen in Agrofert daarom in een stichting hebben ondergebracht, maar het rapport van Transparency International toonde aan dat de premier de voornaamste begunstigde en de belangrijkste beheerder van die stichtingen is. Hij zou in de periode van 2013 tot 2017 tussen de 42 en 82 miljoen euro hebben ontvangen aan Europese subsidies.

  De onthullingen hebben eerder al geleid tot vragen in het Europees Parlement. Met een overweldigende meerderheid stemde het EP in december 2018 in met een resolutie die de Europese Commissie opdroeg om de legaliteit van deze subsidiestroom uitgebreid te onderzoeken. Uitgelekte documenten uit het onderzoek dat daarop volgde, toonden aan dat er inderdaad een belangenconflict was, en dat Agrofert 17,5 miljoen euro aan de EU zou moeten terugbetalen.

  Bron akkerwijzer.nl.
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Tijdens een noodsituatie wil de regering een wet bespreken die belangenverstrengeling aanpakt.


  Mijnheer Andrej Babiš, meent u serieus - wilt u onder het mom van coronavirus - vals spelen met de wet inzake de registratie van echte eigenaren? Het is geen geheim dat deze wet van cruciaal belang kan zijn om uw belangenconflict te beoordelen en het feitelijke eigendom van Agrofert te bevestigen.

  Waarom heeft U het persoonlijk opgenomen als laatste punt van de wijziging van de agenda van de regeringsvergadering op maandag 16 maart? In het regeringsreglement van de regering: "In uitzonderlijke en bijzonder urgente gevallen kan de premier de agenda van de regeringsvergadering of de wijziging ervan binnen een termijn van minder dan zes dagen vóór de datum van de regeringsvergadering verzenden." En je hebt het niet uitzonderlijk opgenomen tot 11 maart.

  Denk je dat we dit niet zullen merken vanwege de noodsituatie? Maak je geen zorgen, we zullen kijken!

  P. S. Demonstratie is verboden, maar niet delen. We moeten nu zoeken naar alternatieve manieren om machtsmisbruik aan te wijzen.

  P. S. We zijn gewaarschuwd dat het belangrijkste probleem met dit voorstel om een broodnodige wet op de registratie van onroerend goed in te voeren, is te raden ... Het feit dat Babiš's trustfondsen een fundamentele uitzondering op het wetsvoorstel kregen! Dankzij het voorstel van het ministerie van Financiën gebeurde het op het laatste moment in interdepartementale procedures: transparency.cz.

  De bron van onze bevindingen en de hele wijziging die de premier buitengewoon heeft aangebracht tijdens de regeringsvergadering van 16 maart, zijn te vinden in de opmerkingen.

  We worden overgenomen door politici en ČTK. Sommige politici noemden zelfs de bron! Maar auteurschap is secundair. Belangrijk is dat als iedereen erachter komt, we deze onzin samen kunnen voorkomen. Laten we vragen om het item uit de regeringsvergadering te schrappen, maar vooral om de wet op de registratie van echte eigenaren te schikken, zodat het ook van toepassing is op de trustfondsen van Andrej Babiš!

  De premier moet voorzien in beschermende middelen en mag de noodtoestand niet misbruiken om zijn eigen belangen te behartigen.
  Bron facebook.com/milionchvilek.
  Meer artikel ctidoma.cz.

  Dit is dus de reden dat Andrej Babiš het hele land in quarantaine wil zetten!!!! :lezen:
  Net onder de sluier van mist (corona) wil Babiš, als niemand er iets om geeft, de wet veranderen zodat zijn bedrijven veel grotere subsidies kunnen krijgen ...
   
  Laatst bewerkt: 16-03-2020
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Minister Dostalova vroeg om meer tijd om te reageren op een audit van belangenverstrengeling. De reden? Koronavirus.

  De verspreiding van coronavirusinfectie in Europa heeft ook gevolgen voor het definitieve auditverslag over het belangenconflict van premier Andrej Babiš als gevolg van de betaling van EU-subsidies voor de Agrofert-holding. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling, onder leiding van Klára Dostálová, die een antwoord voor Brussel voorbereidt, heeft vanwege de crisis om uitstel verzocht. En tot juni vond iROZHLAS. Oorspronkelijk zou de antwoordtermijn begin april aflopen.

  "Tsjechië heeft de Europese Commissie verzocht de deadline voor het verzenden van een reactie op het definitieve auditverslag over belangenconflicten begin juni uit te stellen", zei woordvoerder van het ministerie van Regionale Ontwikkeling Vilém Frček voor iROZHLAS. Hij rechtvaardigde dit met de huidige coronaviruscrisis.

  "De reden is de huidige situatie, waarbij zowel de Tsjechische als de Europese autoriteiten streven naar een snelle aanpassing van de voorwaarden voor het gebruik van middelen van de Europese Unie om de economische impact van de pandemie te helpen," vervolgde Frček.

  Tegelijkertijd verklaarde hij dat de reacties voor Brussel nog in ontwikkeling zijn. "Alle betrokken autoriteiten werken aan de reactie, zelfs onder de huidige moeilijke omstandigheden, maar er moet voor worden gezorgd dat alle betrokkenen tijd hebben om hun volledige tijd aan de agenda te besteden."
  Bron irozhlas.cz.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Liberale waarden zijn niet te koop? Wel in Tsjechië!

  Als een van de weinigen kon de Tsjechische premier Andrej Babiš dankzij het coronavirus alvast even opgelucht ademhalen, op donderdag 12 maart. Toen stond op de agenda van de plenaire vergadering van het Europees parlement een stemming over een uiterst kritische resolutie over hem gepland. Deze resolutie vat in essentie de negatieve impact van zijn stijl van regeren op de Tsjechische Republiek samen en voegt er wat nieuwe elementen aan toe. Babiš zelf noemde Tsjechische parlementsleden die aan het onderzoek meewerkten “landverraders”. Maar alle stemmingen werden dus ‘corona-gewijs’ geschrapt.

  En vermits het Europees parlement voorlopig nog zeker een paar maanden op halve kracht draait en het alle hens aan dek is voor het bestrijden van de crisis, bestaat er een serieus risico dat oligarchen van de EU, waarvan Babiš een ‘primus inter pares’ is, het afleggen van verantwoording kunnen ontlopen. En daarmee weer steviger in het zadel komen te zitten.
  ............... Premier Babiš liet alvast snel assertief van zich horen door te roepen dat de EU de ambities voor een Green Deal maar beter opbergt. Bepaalde ambities uit die Green Deal zijn inderdaad mogelijk bedreigend voor de winstgevendheid van zakenman Babiš.

  We vragen daarom aandacht voor een nieuw, vreselijk geval van totale minachting voor de rechtsstaat en de democratie in de Tsjechische Republiek, geïnitieerd door de partij van de heer Babiš en van Europees Commissaris en liberale politica Vera Jourová, benoemd door de heer Babiš. Hun partij heeft een comfortabele meerderheid in het Tsjechische parlement dat enkele weken geleden — met behulp van racisten en communisten — een nieuwe Tsjechische ombudsman heeft geïnstalleerd, de heer Stanislav Křeček. Deze man geeft openlijk blijk van totale minachting voor het concept van universele mensenrechten, dat wij Europeanen hebben geleerd te respecteren.

  Artikel van Jakub Patočka de hoofdredacteur van Denik Referendum, en Olivier Hoedeman, researcher bij de ngo Corporate Europe Observatory.
  Lees het gehele artikel op mo.be.
   
  Olivier vindt dit leuk/interessant.
 17. Schokkend en helaas woord voor woord waar...
   
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš chce převézt EU a zakrýt střet zájmů, varují europoslanci. Česko proto může skončit u soudu.
  Babiš wil de EU verplaatsen en belangenconflicten verdoezelen, waarschuwen de EP-leden. Tsjechië kan daarom voor de rechter komen.

  Tsjechië heeft de nieuwe EU-richtlijn ter bestrijding van het witwassen van geld nog steeds niet in zijn rechtsorde omgezet, maar de termijn is op 10 januari verstreken. Naast vertragingen wijzen sommige advocaten en leden van het Europees Parlement er ook op dat de manier waarop de regering momenteel probeert de richtlijn aan de Tsjechische Republiek over te dragen, gunstig is voor premier Babiš. De voorstellen van de regering omzeilen de verplichting om de werkelijke eigenaar van de bedrijven te vermelden in de trustfondsen waarnaar de premier zijn eigendom heeft overgedragen.

  Wijzigingen in de Tsjechische wetgeving als gevolg van de zogenaamde AML-richtlijn (antiwitwasrichtlijn) zouden begin dit jaar worden goedgekeurd. Daarom kan niet-naleving van de omzettingstermijn niet worden gerechtvaardigd door een noodsituatie of een oplossing van de coronaviruscrisis.

  En er rijzen ook twijfels over het hele proces van omzetting, dat volgens oppositiepolitici of non-profitorganisaties niet alleen traag maar ook niet standaard is. Volgens hen is de reden duidelijk: de richtlijn is in de eerste plaats bedoeld om de echte eigenaren van bedrijven te onthullen en de controle en transparantie van het gebruik van Europees geld, dat de regering probeert te omzeilen, te versterken.

  Naast wijzigingen in de wetten met betrekking tot de legalisering van opbrengsten uit misdaad, terrorismefinanciering en gokken, voorziet de AML-richtlijn ook in de goedkeuring van een wijziging van de wet inzake de registratie van begunstigden. De indiener van de wijziging is het Ministerie van Justitie.

  Maar volgens advocaten blijven de huidige kabinetsvoorstellen deze verplichting omzeilen. Het probleem van onvoldoende omzetting van de richtlijn werd ook opgemerkt door de inspectiebezoek van het Europees Parlement in februari. De conclusies moeten eind april worden gepubliceerd.

  Omzetting op maat van de premier.
  "Dit is een wetsvoorstel over de registratie van uiteindelijk gerechtigden, dat oorspronkelijk op de agenda van de regering stond op 16 maart tijdens de groeiende coronaviruscrisis en vervolgens werd teruggetrokken uit het programma na kritiek van het publiek en kan zeker niet worden beschouwd als een goede implementatie van de Europese richtlijn." Tsjechische afgevaardigde Luděk Niedermayer (TOP09, EPP) over de tekortkomingen van de geplande omzetting.

  Zowel de premier als de minister van Justitie, Marie Benešová, verwerpen deze kritiek. Volgens Niedermayer is de huidige formulering van het amendement echter op maat gemaakt voor Andrej Babiš en druist het in tegen het doel van de richtlijn.

  "In de praktijk zou het voorstel betekenen dat Andrej Babiš moet worden geregistreerd als de echte eigenaar van de trustfondsen AB private trust I en AB private trust II, maar niet als de echte eigenaar van juridische entiteiten die eigendom zijn van die trustfondsen", voegt hij eraan toe.

  Volgens Niedermayer kon de premier aldus de toepassing van de Tsjechische wet op de belangenverstrengeling vermijden, die alleen werkt met de termen ambtenaar, controlerende persoon of bedrijf, en niet met de term trustfonds.

  Tomáš Zdechovský (EPP), EP-lid voor KDU-ČSL, is het er ook mee eens dat de instelling van een vrijstelling voor trustfondsen in de toekomst ook een rechtszaak tegen de Tsjechische Republiek voor het Hof van Justitie van de EU zou brengen.

  'Het meest controversiële hiervan is dat de regeringsbeweging ANO heeft geprobeerd een uitzondering voor trustfondsen in het wetsvoorstel te smokkelen. Als dit doorgaat, is het in strijd met het oorspronkelijke Europese voorstel en kan het eindigen in verdere inbreukprocedures ', meent hij.

  De verplichting voor bedrijven om hun eigenaren te vermelden in het register van echte eigenaren in Tsjechië bestaat sinds 2018. Er bestaat echter geen risico dat deze verplichting niet wordt nagekomen, de informatie kan niet worden geverifieerd en het register is ook niet openbaar.

  'In Tsjechië bijvoorbeeld wordt dit alleen opgelost door een simpele beëdigde verklaring. In de praktijk omzeilen veel mensen dit al. De AML-richtlijn wil hier echter verandering in brengen, meer controle, transparantie en mogelijke sancties invoeren ”, zegt Zdechovský.

  Advocaten van de Wederopbouw van de Staatsvereniging wijzen erop dat als de richtlijn in Tsjechië wordt omgezet in de vorm zoals die nu wordt voorgesteld, de premier zijn echte banden met bedrijven die in trustfondsen zijn geïnvesteerd, zal blijven verbergen.

  "We zien de uitzondering als zeer problematisch, waardoor bedrijven die in trustfondsen hebben geïnvesteerd, hun echte eigenaren niet zouden vermelden volgens de regels voor het bepalen van de echte eigenaar van het trustfonds", stelt de organisatie.

  "De niet-systemische vrijstelling is op het laatste moment in werking getreden, geldt voor een relatief kleine kring van bedrijven en doet vermoeden dat deze in het voorstel is opgenomen ten voordele van Agrofert en premier Andrej Babiš. Daarom beschouwt ons platform het als het meest geschikt om de uitzondering te schrappen ”, besluit Lukáš Kraus, advocaat bij Reconstruction of the State.
  Bron hlidacipes.org.

  hlidaci pes=waakhond
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ontwerpverslag over de onderzoeksmissie naar Tsjechië, 26-28 februari 2020.

  Een delegatie van zes CONT-leden, onder leiding van commissievoorzitter Monika Hohlmeier, nam deel aan een onderzoeksmissie naar de Tsjechische Republiek van 26 tot en met 28 februari 2020. De leden hebben de door de Tsjechische autoriteiten opgezette mechanismen onderzocht om te voldoen aan de verplichting belangenconflicten te voorkomen en te verhelpen. Als vervolg zal de voorzitter van gedachten wisselen over deze missie tijdens de volgende vergadering van het CONT-comité op 7 mei 2020.

  De aanbevelingen van de voorzitter en de leden van de CONT-delegatie zijn als volgt:

  De regering en de ministeriële autoriteiten van de Tsjechische Republiek moeten er zonder verdere vertraging voor zorgen dat alle huidige en potentiële belangenconflicten die de uitvoering van de EU-begroting in gevaar zouden kunnen brengen en het vertrouwen van de EU-burgers in het juiste beheer van het geld van de EU-belastingbetaler transparant zouden kunnen behandelen. op een legale en regelmatige manier, overeenkomstig de Verdragen en het Financieel Reglement;

  De Tsjechische autoriteiten moeten, in samenwerking met de Commissie en in overeenstemming met de verplichtingen van het Financieel Reglement, efficiënte en effectieve interne systemen opzetten om belangenconflicten te vermijden, en preventieve en mitigerende maatregelen nemen, zoals het systematisch verifiëren van het ontbreken van belangenconflicten, het publiek toegang geven tot de lijst van uiteindelijke gerechtvaardigde eigenaren van rechtspersonen en trusts, en de activa van de begunstigden openbaar maken;

  De Commissie moet haar inspanningen opvoeren om alle vormen van belangenconflicten te bestrijden en de door Tsjechië genomen preventieve en mitigerende maatregelen evalueren om deze te vermijden; bovendien moet de Commissie zorgen voor een nultolerantiebeleid ten aanzien van belangenconflicten en voor een snelle terugvordering van onrechtmatig uitbetaalde subsidies met inachtneming van de rechtsstaat en procedurele vereisten, en moet zij tussenbeide komen, met name wanneer de nationale autoriteiten nalaten te handelen in het opsporen, voorkomen en verhelpen van belangenconflicten van hun hoogste vertegenwoordigers; de Commissie wordt aangemoedigd om voorstellen in te dienen voor het volgende MFF over hoe de juridische procedures inzake belangenconflicten en terugvordering van onregelmatig uitbetaalde subsidies kunnen worden versneld;

  De Tsjechische premier zou moeten ophouden met het in twijfel trekken van de onpartijdige en objectieve uitoefening van zijn functies, in strijd met artikel 61 van het Financieel Reglement, en is actief betrokken bij de uitvoering van de EU-begroting in de Tsjechische Republiek in zijn positie als premier, terwijl hij nog steeds het bedrijf Agrofert controleert als een oprichter en de enige begunstigde van twee trustfondsen; De Tsjechische premier moet daarom afzien van deelname aan begrotingsonderhandelingen in de Europese Raad totdat zijn mogelijke belangenconflicten volledig zijn opgelost; De Raad neemt alle maatregelen om ervoor te zorgen dat belangenconflicten tijdens de huidige en toekomstige begroting / MFF worden vermeden. onderhandelingen;

  De Commissie moet ervoor zorgen dat het Agrofert-bedrijf geen EU-middelen ontvangt totdat het mogelijke belangenconflict van de Tsjechische premier volledig is opgelost; de Commissie moet voorts onderzoeken of de Tsjechische regering subsidies aan het Agrofert-bedrijf blijft betalen om de voorzorgsmaatregelen van de Commissie te omzeilen en als dit het geval is, controleer dan of dit in overeenstemming is met de toepasselijke regels inzake staatssteun;

  Mocht het bestaan van een mogelijk belangenconflict door de Tsjechische premier worden bevestigd, dan moet hij dit oplossen door ofwel zijn zakelijke belangen te verkopen, geen overheidssubsidies of financiering meer te ontvangen die door zijn regering, waaronder EU-fondsen, wordt verstrekt, of af te treden als premier;

  De Tsjechische autoriteiten moeten de systematische tekortkomingen bij het opsporen, voorkomen en opheffen van belangenconflicten in de Tsjechische Republiek onverwijld aanpakken en de Commissie en de Commissie begrotingscontrole van het Europees Parlement informeren over de genomen corrigerende maatregelen; de Tsjechische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat vragen over onduidelijk grondbezit snel worden opgehelderd - er moet met name voor worden gezorgd dat kleine en familieboeren niet op een nadelige manier worden behandeld ten opzichte van grotere conglomeraten bij landveilingen; hetzelfde moet gelden voor de teelt van het land; De Commissie en de Tsjechische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat oligarchenstructuren die leiden tot dergelijke ongelijkheden bij de toewijzing van EU-landbouw- en cohesiefondsen, worden vermeden;

  De Tsjechische autoriteiten moeten hun inspanningen opvoeren om de transparantie van de begroting te vergroten, door ervoor te zorgen dat relevante gegevens over openbare aanbestedingsprocedures bij de verlening van door de overheid gefinancierde contracten gemakkelijk en vrij toegankelijk zijn voor het algemene publiek; bovendien moeten de vierde en de vijfde antiwitwasrichtlijn volledig en correct worden omgezet en moeten bepalingen over de transparantie van uiteindelijk begunstigden volledig worden uitgevoerd;

  De Tsjechische financiële inlichtingen en analyse-eenheid moet een meer proactieve aanpak volgen bij het aanpakken van fraude, corruptie en belastingcriminaliteit; de Tsjechische autoriteiten moeten de onrechtmatige of onrechtmatige betaling van subsidies van degenen die er onrechtmatig van hebben geprofiteerd, volledig terugvorderen; de Tsjechische autoriteiten moeten de EU-instellingen ook informeren over de resultaten van het heropende onderzoek verwant aan het Stork Nest;

  De Tsjechische wetgevers zouden moeten overwegen het mandaat van de Hoge Rekenkamer te herzien, zodat het de bevoegdheid krijgt om de regelmatigheid en prestaties van de overheidsuitgaven op alle administratieve niveaus in het land te controleren; de Hoge Rekenkamer moet ook worden gemachtigd om systematische controles ter plaatse van eindbegunstigden uit te voeren; bovendien moet de samenstelling van de Raad van Toezicht van het Staatsfonds voor landbouwinterventie politiek evenwichtig zijn en ook specialisten omvatten;

  De Tsjechische autoriteiten moeten van overheidsfunctionarissen verifieerbare verklaringen over het ontbreken van belangenconflicten verlangen, waarbij zij een lijst van hun respectieve financiële belangen verstrekken; bovendien moeten de Tsjechische ambtenaren die openbare taken uitoefenen hun werk onpartijdig en onafhankelijk kunnen uitoefenen zonder negatieve gevolgen te ondervinden, zoals ontslag onder het mom van "systematisering";

  Het Tsjechische Staatslandkantoor moet meer inspanningen leveren om de eigendomsrechten van gronden duidelijk te definiëren en de rechtmatige eigenaren te identificeren; landveilingen moeten op een eerlijke manier plaatsvinden, zodat kleine en middelgrote boeren en jonge boeren gelijke kansen krijgen om het land te verwerven.

  Bron europarl.europa.eu/CONT_CZ_Mission_Report_Feb_2020.pdf.
  + europarl.europa.eu/committees/nl/cont-mission-to-the-czech-republic.
   
  Laatst bewerkt: 01-05-2020
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europarlementariërs willen rol Tsjechische premier beperken
  [​IMG]
  Bron: The Council of the European Union

  BRUSSEL (ANP) - De Tsjechische premier Andrej Babis kan pas meeonderhandelen over de EU-begroting als vaststaat dat hij zich niet verrijkt heeft met EU-geld. De Europese Commissie moet ook de subsidie aan het door Babis opgerichte bedrijf Agrofert stoppen tot er duidelijkheid is over mogelijke belangenverstrengeling. Dat oordeelt de commissie begrotingscontrole van het Europees Parlement in een rapport dat donderdag is aangenomen na een bezoek van een parlementaire delegatie aan Tsjechië.

  In het land bestaat geen mechanisme om belangenverstrengeling bij de verdeling van EU-middelen te verhinderen of te bestrijden, stellen de rapporteurs, onder wie Europarlementariër Lara Wolters (PvdA). De delegatie ging op onderzoek uit na onthullingen dat de steenrijke premier zijn invloed zou hebben aangewend om EU-subsidies door te sluizen naar chemieconcern Agrofert. De juridische dienst van de Europese Commissie is hiervan op de hoogte maar heeft Praag tot 5 juni de tijd gegeven voor een reactie. Binnenkort starten de onderhandelingen tussen de lidstaten over een nieuwe meerjarenbegroting voor 2021 tot en met 2027.

  "Babis is een van de rijkste personen, een van de grootste werkgevers en een van de grootste mediamagnaten van het land en sinds 2017 ook premier", aldus Wolters. "En nu blijkt dat hij al die petten niet helemaal uit elkaar kan houden. De belangen van zijn zakenimperium heeft hij nooit helemaal afgestoten, terwijl dat imperium profiteert van Europees belastinggeld. Als de belangenverstrengeling van Babis bevestigd wordt, is dat onverenigbaar met zijn ambt als premier, zeker als hij moet onderhandelen over de Europese begroting", aldus Wolters.

  Europarlementarier Jeroen Lenaers (Rutger Ploum is momenteel de partijvoorzitter. De partij werd opgericht in oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).">CDA), eveneens lid van de begrotingscontrolecommissie, pleit voor een keiharde aanpak, door Babis van de tafel te weren. "Hij onderhandelt de ene dag over Europese subsidies die de volgende dag in zijn eigen zakken belanden. Daar kan ik met mijn verstand niet bij." Lenaers wil ook dat Babis alle onrechtmatig ontvangen subsidies terugstort naar de EU-kas.

  Mogelijk komt in juni plenair een resolutie in stemming over Babis.

  Bron: Europa-nu.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina