Fraude EU-subsidies

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Babiš wil de aanklacht in de Ooievaarsnest-zaak privé bespreken.

De advocaat van Andrej Babiš heeft de rechtbank voorgesteld om een voorlopige behandeling van de aanklacht in de Ooievaarsnest-zaak in een besloten zitting te houden.
Babiš volgt daarmee de actie van een andere beklaagde - voormalig Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová). Ze wordt verdacht van het plegen van subsidiefraude en haar advocaat heeft twee weken geleden een voorlopige zitting voorgesteld aan de rechtbank.
Bron seznamzpravy.cz.

Vermoeden van gemeenschapsgeld misbruik en dat achter gesloten deuren willen bespreken??????
 
Als het om veel geld gaat , moet de geldstroom in de juiste richting gestuurd worden , natuurlijk in een besloten zittting.
Zal me niets verbazen als de uitspraak heel vreemd gemotiveerd wordt/is.....
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië zal geen rechtszaak aanspannen tegen de Europese Commissie vanwege de resultaten van de audit naar de belangenverstrengeling van ex-premier Andrej Babiš.

De Tsjechische regering heeft besloten geen zaak aan te spannen bij het Hof van Justitie van de EU tegen de Europese Commissie wegens een boete van ruim 3,2 miljoen euro (ongeveer 80,3 miljoen kronen) wegens fouten in landbouwsubsidies. Het bevat ook een sanctie voor het belangenconflict van voormalig premier Andrej Babiš voor een bedrag van 30.606 euro (ongeveer 751.000 CZK). Dat maakte minister van Landbouw Zdeněk Nekula op een persconferentie na de regeringsvergadering bekend.

Lucie Bukovanská, woordvoerster van de Agrofert-holding uit de trustfondsen van Babiš, zei in reactie dat het bedrijf verrast was dat de regering de belangen van de Tsjechische Republiek opofferde als onderdeel van een politieke strijd als gevolg van de sanctie, die slechts ongeveer één procent van de gehele bedrag.

De EC legde de sanctie op aan Tsjechië op basis van de resultaten van een audit die in 2019 plaatsvond, de commissie publiceerde haar besluit in juni van dit jaar. De regering had tot eind deze week om te beslissen over de rechtszaak.

Volgens Nekula bevestigden de resultaten van de audit duidelijk dat Babiš in een belangenconflict verkeerde. "We hebben besloten dat we geen rechtszaak zullen aanspannen tegen het uitvoeringsbesluit in het deel betreffende de belangenverstrengeling en de beëindiging van de administratie van de betrokken projecten. We respecteren de resultaten van de audit volledig", aldus Nekula. Volgens het Staatslandbouwinterventiefonds (SZIF) gaat het bij het uitblijven van een rechtszaak om het totale bedrag van ruim 80 miljoen kronen.
------------------------------------------------
Aanklacht: Babiš schiep voorwaarden waaronder Ooievaarsnest subsidie kreeg.

De ANO-leider en miljardair-zakenman moet 12 september terechtstaan voor de vermeende subsidiefraude van het "Ooievaarsnest". Als hij schuldig wordt bevonden, kan de heer Babiš een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar krijgen. Hij ontkent enig wangedrag.

Het management van Agrofert, onder leiding van Zbyňek Průša, houdt niet van de uitspraken van enkele ministers van Petr Fiala (ODS). Dat schrijft hij in een open brief van a.s. maandag, die het concern onder meer als reclamebericht op de nieuwsserver lidovky.cz publiceerde. "In bijna 30 jaar van ons bestaan bent u de eerste regering die ons hier zonder reden belasterd en kwaad doet", staat in de brief. De premier vertelde iROZHLAS.cz dat "hij nog geen tijd heeft gehad om naar deze commerciële advertentie te kijken".
--------------------------------------------
Minister haalt uit naar Agrofert nadat bedrijf regering oproept om kritiek te staken.

In reactie op een open brief van Agrofert waarin de regering werd opgeroepen om te zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven en een einde te maken aan de ongefundeerde laster jegens het bedrijf, sloeg minister van Regionale Ontwikkeling Ivan Bartoš woensdag terug.

De heer Bartoš zei dat hij begrijpt dat Andrej Babiš het misschien niet leuk vindt dat hij "de staat niet meer kan uitmelken voor geld" en concurrenten en kleine ondernemers niet meer kan pesten. De heer Bartoš legde de verklaring af voorafgaand aan een regeringsvergadering om de volgende stappen te bespreken in reactie op de audit van de Europese Commissie die aangaf dat Andrej Babiš in een belangenconflict verkeerde toen hij nog premier was.

De heer Babiš is de oprichter van Agrofert, een voedsel- en chemicaliënholding van miljarden dollars, maar plaatste het bedrijf in trustfondsen voordat hij premier werd als onderdeel van de wet inzake belangenconflicten die in 2017 werd aangenomen. Echter, accountants van de Europese Commissie beweren dat deze stap in feite zijn vermogen om het bedrijf te beïnvloeden niet wegnam.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + irozhlas.cz + forum24.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het proces van het jaar is begonnen.
Fraudeproces tegen Tsjechische oud-premier Babiš van start.


In Tsjechië is maandag het fraudeproces tegen de vroegere premier en mogelijke presidentskandidaat Andrej Babis van start gegaan. De 68-jarige miljardair en oprichter van de populistische partij ANO verscheen zelf in de rechtbank in Praag. De vervolging is “politiek gemotiveerd”, beet hij van zich af.

Babis wordt beticht van medeplichtigheid aan fraude. Hij zou in 2008 hebben geholpen om zo’n twee miljoen euro aan Europese subsidies af te leiden naar de aanleg van het wellnessresort Ooievaarsnest. De middelen waren eigenlijk bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het geld is inmiddels terugbetaald. Het proces kan jaren duren.

Babis was premier van eind 2017 tot midden december 2021. Waarnemers gaan ervan uit dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van januari, wanneer de Tsjechen een opvolger voor Milos Zeman kiezen. Volgens peilingen zou de stembusgang in zo’n geval kunnen uitdraaien op een duel tussen Babis en de conservatieve ex-generaal Petr Pavel.

Bron nieuwsblad.be.
-------------------------------------------
Ooievaarsnest-proces een afleiding terwijl nieuwe gevaren de Tsjechische democratie besluipen.

Het proces tegen voormalig premier Andrej Babiš en Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová) begon met grote publieke belangstelling, dus de rechtbank besloot op de eerste dag van de hoorzitting kaartjes uit te geven - en er stond al sinds de ochtend een rij op hen te wachten.

's Morgens las officier van justitie Jaroslav Šaroch de aanklacht voor, waarin hij Babiš beschuldigt van het assisteren van het misdrijf van subsidiefraude en medebeklaagde Mayerová (Nagyová) van het misdrijf van subsidiefraude.

Babiš houdt vol dat hij onschuldig is en niets tegen de wet heeft begaan. Nagyová heeft in het verleden ook schuld ontkend.
Het eerste nieuws over het onduidelijke eigendom van het multifunctionele complex, waarin onder meer een golfbaan, een hotel en een dierentuin zijn opgenomen, kwam al in 2010 in de media. Toen ging het complex na de wederopbouw weer open. De politie ontving echter pas vijf jaar later de eerste aangifte.
Het is echter nog niet duidelijk welke concrete bewijzen en materialen de politie heeft tegen de ex-premier. Het bewijsgedeelte van de aanklacht is nooit openbaar gemaakt. Haar uiterlijk wordt pas tijdens het proces onthuld.
De aanklacht dateert van 2015, maar het heeft jaren geduurd voordat de zaak voor de rechter kwam. Drie keer moesten rechercheurs van de politie aanbevelen dat Babiš wordt aangeklaagd voordat de openbare aanklagers in maart eindelijk de knoop doorhakten - vier maanden nadat hij de functie van premier had verlaten.

Ondanks de vertraging is het feit dat Babiš – die in het land een enorme economische, politieke en mediale invloed uitoefent – voor de rechtbank moet verschijnen om strafrechtelijk vervolgd te worden, een soort overwinning, wat aantoont dat de rechtsstaat in de Tsjechische Republiek in goede gezondheid verkeert .
"Het gerechtelijk apparaat heeft veel moeilijkheden moeten overwinnen om deze zaak voor de rechter te brengen", zegt Otto Eibl, hoofd van de afdeling politieke wetenschappen aan de Masaryk-universiteit van Brno. “Het is een teken dat de wet voor iedereen geldt; dat niemand onaantastbaar is.”
Nog niet zo lang geleden was een vleugje financiële ongepastheid voldoende om de politieke ambitie te vernietigen.
"Vijftien jaar geleden zou zelfs de beschuldiging het einde van Babiš' politieke carrière zijn geweest", suggereert Eibl.
Maar de opkomst van het populisme heeft de traditie van politici om af te treden in het licht van schandalen nagenoeg uitgebannen. Het lijkt nu een ereteken om het brutaal uit te drukken, alles te ontkennen en de beschuldigingen op de aanklagers te richten.

Babiš heeft het Trump-draaiboek tot op de letter gevolgd. Hij drong er vanaf het begin op aan dat de beschuldigingen waren verzonnen door zijn politieke vijanden om zijn poging om een systeem vol corruptie op te ruimen een halt toe te roepen.
In dit scenario versterkt de Ooievaarsnest-zaak alleen zijn beweringen dat de "politieke elite" van Tsjechië de rechtsgang en democratie verdraait om hun eigen doeleinden te dienen.

Toen de EU vorig jaar definitief verklaarde dat de miljardair-premier een belangenconflict had met betrekking tot miljoenen euro's aan subsidies die aan Agrofert werden betaald, herhaalde hij simpelweg de mantra. En hoewel een groot deel van het land weigert het te slikken, suggereren peilingen dat ongeveer 30 procent van het electoraat overtuigd is.

De timing van het proces zal waarschijnlijk alleen maar het geloof van de belangrijkste aanhangers van ANO in deze samenzwering aanmoedigen. De zaak opent slechts 11 dagen voor de gemeenteraads- en Senaatsverkiezingen die worden gezien als cruciale tests van steun voor de centrumrechtse coalitieregering van Petr Fiala.
ANO kiezers hebben het allemaal al eens eerder gezien. Vlak voor de verkiezingen in oktober schetste de publicatie van de Pandora Papers - onderzoeksgegevens over offshore-transacties - een aantal dubieuze onroerendgoedtransacties die door de miljardair waren uitgevoerd. Hoewel de documenten honderden namen van over de hele wereld bevatten, was Babiš er snel bij om de publicatie van het onderzoek in verband te brengen met zijn politieke rivalen.
Het proces zal worden voortgezet aangezien er in januari presidentsverkiezingen worden gehouden, een race waarvoor Babiš volgens peilingen koploper is.

"Babiš zal opnieuw beweren dat de timing een complot is om zijn steun te schaden in de aanloop naar de gemeenteraads- en presidentsverkiezingen", zegt politiek analist Jiri Pehe. "Maar het zal hem niet echt pijn doen tenzij er een veroordeling is. Dat zou een heel ander verhaal zijn dan de beschuldigingen. Maar het is een complexe zaak, dus een uitkomst is onwaarschijnlijk voor maanden.”
Hoewel hij nog niet heeft aangekondigd of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap, heeft de miljardair zich de hele zomer bekend gemaakt terwijl hij door het land rijdt in een camper, een tour met alle kenmerken van een verkiezingscampagne. Het heeft hem op de voorpagina's gehouden, aangezien zijn voornamelijk oudere en armere supporters in botsing kwamen met demonstranten die hem probeerden te overstemmen met fluitjes.

Nadat zijn parlementaire immuniteit voor vervolging is ontnomen zodat hij terecht kan staan, zou het winnen van een termijn van vijf jaar te midden van het comfort van het presidentiële kantoor in de Praagse Burcht een potentiële (hoewel hoogst onwaarschijnlijke) gevangenisstraf van 10 jaar in het geval van een veroordeling uitbannen .
Hoewel constitutionele juristen toegeven dat er dubbelzinnigheid bestaat, stellen ze voor dat noch strafrechtelijke vervolging, noch zelfs een veroordeling, Babiš ervan mag weerhouden zich kandidaat te stellen om staatshoofd te worden. Václav Havel, die twee termijnen uitzat, had immers een lang strafblad dankzij zijn dissidente dagen onder het communistische regime.

Maar analisten zeggen dat, ondanks de aanhoudende "niet-campagne" met zijn camper, het proces een aankondiging dat hij zal lopen voor de presidentsverkiezing heeft vertraagd en hem toch volledig zou kunnen afschrikken.
"Hij wil zien hoe het de publieke opinie zal beïnvloeden", stelt Pehe. "Als het effect sterk negatief is, kan hij besluiten om niet mee te doen aan de race."

Eibl suggereert dat de miljardair mogelijk al een back-upplan heeft. Met peilingen die suggereren dat Babiš het moeilijk zou hebben om generaal Petr Pavel te verslaan, de liberale voormalige legergeneraal die zijn campagne officieel op 6 september lanceerde, is het onwaarschijnlijk dat Andrej Babiš zichzelf op het spel zet, zegt de analist. In plaats daarvan zou een van zijn vertrouwde luitenants, bijvoorbeeld voormalig minister van Industrie Karel Havliček of voormalig minister van Financiën Alena Schillerová, in zijn plaats in de strijd kunnen worden geduwd.

Bronnen balkaninsight.com + seznamzpravy.cz.
-------------------------------------------------------------
"Het is een politiek proces", bulderde Babiš. Nu beweert hij dat hij dat niet heeft gezegd.

Voormalig premier Andrej Babiš beschuldigde een Tsjechische tv-verslaggeefster ervan een manipulator te zijn in het gemeentelijk gerechtsgebouw in Praag. Zij vroeg de beklaagde waarom hij stelt dat het in zijn geval een politiek proces is.
"Mevrouw redacteur, als u Tsjechisch spreekt, zal ik het u nog een keer uitleggen", zei Babiš, aan wie de officier van justitie voorlopig een voorwaardelijke straf en een boete van 10 miljoen voorstelt wegens medeplichtigheid aan subsidiefraude. "Ik zei dat de vervolging politiek was. Ik heb niet gezegd dat het proces politiek is. Ik geloof in de onafhankelijkheid van de Tsjechische rechterlijke macht. Dus niet meer manipuleren", zei de voorzitter van de ANO-partij tegen de redactice.

Zelfs half augustus vertelde Andrej Babiš over het geënsceneerde proces in zijn eigen programma Cău lidi. "Natuurlijk, in september, wanneer het gefaseerde proces plaatsvindt, zal iedereen er zeker van genieten. Maar geloof ze alsjeblieft niet, het zijn allemaal leugens", zei de voorzitter van de ANO-partij destijds.

Afgelopen vrijdag gebruikte hij in de Tweede Kamer ook woorden over het politieke proces vanaf de lessenaar. "Het is het eerste politieke proces sinds de revolutie", verklaarde hij, maar hij zei dat het niet om een proces ging. "Het gaat erom wie me daar heeft gebracht. Die rechtszaak is het resultaat van een langdurige inspanning om mij in diskrediet te brengen en mij uit de politiek te verwijderen."

Op de dag van het proces was de beschuldigde ex-premier voorzichtiger met wat hij zei. Hij stapte in zijn toespraak over van het "politieke proces" naar de verklaring: "Ik geloof in de onafhankelijkheid van de rechtbank." Hij voegde er echter aan toe dat de aanklacht "geen kop of hiel heeft".
Bron seznamzpravy.cz.
------------------------------------------------------
Voor de rechtbank en nader onderzoek.

In zijn strafzaken zal de ex-premier niet snel rusten.
In 2018 heeft de politie een aparte zaak naar voren gebracht, het betreft het feit dat de dochterondernemingen van Babiš Agrofert zeer dure advertentiediensten hebben besteld bij Čapí hnízdo. Hierdoor ontving het resort 272 miljoen kronen in de boekhouding, het had een fictieve operatie kunnen zijn (het hoefde geen advertentie te zijn, maar een manier om Čapí hnízdo te helpen de lening terug te betalen en tegelijkertijd de belastingen te verlagen voor de houdstermaatschappijen).

De politie legde het enige tijd geleden neer en de toezichthoudende officier van justitie bekrachtigde het. Nu is het Hoge Openbaar Ministerie in Praag echter tot de conclusie gekomen dat daar geen reden voor was en heeft het de politie beschuldigd van een verkeerde procedure. "In de beginfase van het toezicht is een wangedrag van de politie geconstateerd, die niet is verholpen door de officier van justitie die het toezicht uitoefent. Dit is een onjuiste vaststelling van de kring van beschadigde proefpersonen', legt Kateřina Weissová, de vertegenwoordiger van de staat van het Openbaar Ministerie in Praag, uit waarom ze het onderzoek nieuw leven inblaast. De politie zal de zaak verder moeten behandelen.

Bron respekt.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tweede procesdag Ooievaarsnest gaat door.

Het proces tegen ex-premier Andrej Babiš, die wordt beschuldigd van fraude in verband met conferentiecentrum Ooievaarsnest in de buurt van Praag, had dinsdag zijn tweede zittingsdag. Beide verdachten riskeren een celstraf van vijf tot tien jaar.

Het proces begon met het voorlezen van verschillende getuigenverklaringen door rechter Jan Šott. Volgens het Tsjechische persbureau verliet dhr. Babiš de ochtendzitting tevreden omdat, zo zei hij, uit de getuigenverklaringen bleek dat de beschuldiging tegen hem vals is.

In de ochtend verliet Andrej Babiš de rechtszaal in een zichtbaar goed humeur.
"Als het positief is, vraag je het niet", stopte hij vrijwillig bij een groep journalisten en begon hij de getuigenis te interpreteren die tot lunchtijd in de rechtszaal werd gehoord. Accountants van het bedrijf Agrofert hebben voor de politie getuigd dat Farma Čapí hnízdo op dat moment niet tot het bedrijf behoorde. "Daaruit volgt dat de aanklacht zinloos is", voegde de ex-premier eraan toe.

Vier uur later was alles anders.
"Hij is een oplichter die vreemde deskundige meningen geeft," Babiš kon zich niet inhouden, en op dezelfde plek, op de gang voor de rechtszaal, begon hij de getuigenis van gerechtsdeskundige Vítězslav Hálek van de middagzitting te verdoezelen.

Namelijk: deskundige Vítězslav Hálek getuigde kort voor de rechtbank dat Farma Čapí hnízdo volgens hem niet genoeg geld van de operatie kon halen. En het werkte - zoals Hálek verder zei - alleen dankzij geld van de holding Agrofert.
"Uit de tabel blijkt dat het bedrijf in 2013 te veel schulden had en failliet had moeten gaan", aldus Hálek.
Het bedrijf had, zoals hij berekende, een inkomen van 340 miljoen kronen. Hiervan was 324 miljoen afkomstig van bedrijven uit de holding Agrofert. Meer dan 280 miljoen kronen gingen via advertenties naar Farma Čapí hnízdo. Advertenties die voor en kort na opening op het Ooievaarsnest verschenen. Expert Hálek beschreef een dergelijke promotie als "irrationeel".
In zijn deskundig oordeel beschreef hij ook dat de prijs fors was overschat voor het deel van de advertentie dat Hálek presenteerde.

Het maakte Babiš al woedend in de rechtszaal.
"Hij is een onbetrouwbaar persoon", zei Babiš na afloop tegen het adres van Hálk. Vervolgens begon Babiš uit de krant voor te lezen wat deze deskundige had opgelost en in welke gevallen hij volgens hem een fout had gemaakt. En toen probeerde de advocaat van Babiš om Hálek uit te sluiten wegens vooringenomenheid. Wat natuurlijk de rechter Jan Šott weigerde.

Babiš luchtte toen zijn woede op de deskundige in de gang van het gerechtsgebouw. In een monoloog van bijna twee minuten presenteerde hij een samenvatting van veroordelingen en wangedrag van deskundigen, waaronder dat hij voor een 'kartel' en 'in opdracht' werkt. De aangeklaagde ex-premier kon echter geen concreet antwoord geven op de vraag - wiens opdracht was dat?

Deskundige Vítězslav Hálek verklaarde dat Babiš zich in de rechtbank in een positie bevindt waar hij kan eisen wat hij wil. "Zelfs een voor de hand liggende leugen is toegestaan", schreef Hálek, die zei dat hij niet verder wilde reageren op de bewering van Babiš.
---------------------------------------
Valse handtekening?

Dinsdag werd een ander belangrijk standpunt besproken in de rechtbank.
Deze laatste moest bepalen of de handtekening van Andrej Babiš Jr. op de contracten echt of vervalst was.
Het was Babiš junior die de politie tot dit vermoeden leidde toen hij getuigde dat de operaties waarbij hij volgens de documenten aandeelhouder werd van Farma Čapí hnízdo, zonder zijn medeweten plaatsvonden en dat iemand zijn handtekening op de documenten vervalste.

Expert Čulík verklaarde aan de rechtbank dat sommige handtekeningen van Babiš de jongere gedeeltelijk overeen leken te komen met de handtekeningen van zijn vader. Maar volgens zijn woorden kon hij het niet duidelijker vaststellen. Hij legde uit dat de vergelijking en verwerking van de beoordeling problematisch was omdat het niet mogelijk was om vóór 2008 voldoende handtekeningen van Andrej Babiš Jr. te krijgen. Dat wil zeggen, voordat de contracten voor de aankoop van aandelen in Farma Čapí hnízdo waren ondertekend.

De beklaagde Andrej Babiš zei toen ondubbelzinnig in de rechtbank dat hij de handtekening op de contracten voor de aankoop van aandelen in Farma Čapí hnízdo niet had vervalst. "Ik weiger absoluut om het te ondertekenen", zei hij.

Het zal waarschijnlijk worden beslist na de volgende beoordeling. Aan het einde van de hoorzitting van dinsdag zei rechter Šott dat na ondervraging van deskundige Aleš Čulík, opnieuw moet worden gecontroleerd of de handtekening van Andrej Babiš Jr. op de contracten voor de aankoop van Farma Čapí hnízdo-aandelen inderdaad echt is. Als hij dat niet had gedaan, zou de verdediging van zijn vader dat zijn familieleden het Ooievaarsnest controleerden, ernstige scheuren hebben opgelopen.

Andrej Babiš Sr. vertelde dinsdag aan de rechtbank dat zijn zoon Andrej Babiš Jr. vanwege zijn gezondheidstoestand niet in de rechtszaal kan getuigen. Zijn verhoor stond gepland voor vrijdag 16 september.

Ondertussen vertelde Andrej Babiš junior vorige week aan Seznam Zprávy dat hij naar de rechtbank in Praag zal komen. En hij hield vast aan zijn plan, zelfs nadat zijn vader het tegenovergestelde in de rechtbank had aangekondigd. "Ze hebben oude informatie (ik zei in de e-mail dat ik niet zou komen, maar ik ben van gedachten veranderd)", reageerde hij dinsdagmiddag op Seznam Zprávy.

Er hangt ook een vraagteken bij het verhoor van de dochter van Adriana Bobeková, die woensdag voor de rechtbank zou moeten verschijnen. De advocaten van Babiš stelden voor om in het openbaar te getuigen.
Rechter Jan Šott reageerde door te zeggen dat dit een ongebruikelijke stap is en dat ze het grondig zullen moeten rechtvaardigen. Tegelijkertijd bevat het dossier een medisch rapport waarin wordt beweerd dat Bobeková aan een psychische aandoening lijdt.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Terwijl het Babiš-proces begint, vragen Tsjechen: waarom politici vertrouwen?

Het proces tegen de voormalige premier benadrukt het gebrek aan vertrouwen waarmee de Tsjechische democratie te kampen heeft.
Het proces van Babiš zal dertien dagen duren voor de gemeentelijke rechtbank van Praag. Het begon maandagochtend om negen uur, met 40 getuigen die in de loop van de procedure moeten getuigen.
Het openbaar ministerie wil dat Babiš een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd met een proeftijd van vijf jaar. Maar de rechter wees er maandag op dat Babiš ook kan worden aangeklaagd voor het schaden van de financiële belangen van de EU, naast de huidige beschuldiging van hulp bij subsidiefraude.

Tegelijkertijd onderstreept het proces een diepere malaise in de Tsjechische democratie. Schandaal na schandaal heeft het vertrouwen in de mensen die de zaken van het land leiden, aangetast. En de vervanging van de regering van Babiš door een ‘democratische coalitie’ bij verkiezingen van afgelopen oktober heeft het probleem niet opgelost.

Dit gebrek aan vertrouwen heeft reële implicaties. Tsjechië haalde de krantenkoppen over de hele wereld na enorme protesten tegen het regeringsbeleid over de oorlog in Oekraïne in Praag op 3 september. En ondanks de vernedering van zijn proces, blijft Babiš favoriet om de presidentsverkiezingen van volgend jaar te winnen, en zijn ANO-partij leidt momenteel opiniepeilingen.

Waarom maakt het uit?
De uitkomst van het proces zal een grote impact hebben op de toekomst van de Tsjechische politiek. Hoewel hij zijn kandidatuur nog niet heeft aangekondigd, blijft Babiš een favoriet voor de presidentsverkiezingen begin volgend jaar, ondanks de controverse die door het proces is ontstaan. Ondertussen leidt zijn ANO-partij consequent de nationale opiniepeilingen.

Een veroordeling zou een grote opsteker zijn voor de vlaggetjescoalitie, die zich verzet tegen de vermeende corruptie van de regering-Babiš. Het zou ook een flinke klap zijn voor de vermoedelijke presidentiële ambities van Babiš.

De anti-corruptiecampagnegroep Million Moments for Democracy waarschuwde vandaag voor de mogelijkheid dat Babiš de volgende Tsjechische president wordt. De groep bouwde een 'gevangeniskantoor' buiten de rechtbank toen het proces begon, waarin Babiš zijn presidentiële taken uitvoerde vanuit een cel.
"Zelfs nu, nu Babiš terecht staat, kan hij nog steeds president worden, en dat kan hij ook als hij schuldig wordt bevonden", zegt Kristina Jochmannová van Million Moments for Democracy. "De installatie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de dreiging en vreemdheid van een mogelijke situatie waarin Babiš, die zich al actief voorbereidt op de rol van president, echt heeft besloten zich kandidaat te stellen en de verkiezingen heeft gehaald."

Aan de andere kant zou een uitspraak in het voordeel van Babiš, in de ogen van zijn aanhangers, zijn bewering rechtvaardigen dat het proces een politiek gemotiveerde schijnvertoning is, bedoeld om hem in diskrediet te brengen.
Tsjechische politiek kampt met diepere problemen

Helaas zullen beide uitkomsten het wantrouwen jegens politici in Tsjechië alleen maar vergroten.

Het vertrouwen in de politiek is niet geschaad door een reeks corruptieschandalen waarbij de coalitiepartij STAN (burgemeester en onafhankelijken) betrokken was sinds de nieuwe regering aan de macht kwam. STAN-politici zijn beschuldigd van deelname aan een systeem van omkoping rond aanbestedingen voor openbaar vervoer in Praag, waarbij partijleider Vít Rakušan kritiek kreeg omdat hij naar verluidt een oogje dichtkneep voor onbetrouwbare transacties.

De coalitie als geheel verliest aan populariteit en volgt consequent de ANO in de peilingen. Premier Petr Fiala is een van de minst vertrouwde leiders in Europa en geniet het vertrouwen van slechts 22% van de Tsjechische bevolking. ANO zal naar verwachting later deze maand een grote overwinning behalen bij de gemeenteraads- en Senaatsverkiezingen.

Vooruitkijkend naar de presidentsverkiezingen volgend jaar, zal het klimaat van wantrouwen en cynisme problemen opleveren. Geen van de kandidaten voor het staatshoofd is naar voren gekomen als een verenigende figuur die nationale verdeeldheid kan genezen. En een overwinning van Babiš zou die divisies nog erger maken.

De protesten van deze maand tegen het regeringsbeleid ter ondersteuning van Oekraïne onderstreepten de overtuiging van veel Tsjechen dat politici gewoon niet aan hun kant staan. Het proces van Babiš is de duidelijkste manifestatie van dit veronderstelde corrupte eigenbelang. Maar zelfs een veroordeling zal de vertrouwensproblemen die de Tsjechische democratie teisteren niet oplossen.

Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Voor de derde dag op rij ontrafelt het panel onder leiding van rechter Jan Šott de grootste rechtszaak van het jaar.

In het proces tegen voormalig premier Andrej Babiš en Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová), die zijn aangeklaagd vanwege de subsidie voor het Čapí hnízdo-project, kwamen de naaste familieleden en medewerkers van Babiš naar voren. Monika Babišová en haar broer Martin Herodes weigerden echter te getuigen. De twee verlieten toen snel het gerechtsgebouw.
Om gezondheidsredenen excuseerde Babiš' dochter Adriana Bobeková zich van de hoorzitting en verklaarde dat ze in de toekomst niet zou getuigen. De rechter las alleen haar eerdere verklaring over het bezit van aandelen Farma Čapí hnízdo voor.

Babiš' medebeklaagde Jana Mayerová (Nagyová) en de advocaten van Babiš zorgden voor de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.
Jana Mayerová (Nagyová) door commentaar te geven op de eerdere getuigenis van de leden van de familie van Babiš en tegen de rechtbank te zeggen dat alles rond Čapí hnízdo haar schuld is - dat wil zeggen, als er al iets is gebeurd "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de hele familie van Meneer Babiš, als iemand eerder een fout heeft gemaakt, dan was ik het", zei Nagyová. Volgens haar was de fout dat ze de subsidierichtlijnen niet genoeg bestudeerde. "We hebben toen niets vreemds gemerkt van de financiële stromen die daar plaatsvonden", voegde ze eraan toe.
"Bedankt voor deze verklaring", zei Babiš over Nagyová's verklaring dat de fout alleen aan haar kant lag. Hij voegde eraan toe dat als hij niet in de politiek was gegaan, er vandaag geen vervolging zou plaatsvinden.

De advocaten van Babiš probeerden vervolgens te voorkomen dat Andrej Babiš Jr. voor de rechtbank zou getuigen. Zij stelden de rechtbank voor dat de rechtbank de junior zou laten verhoren door een deskundige en dat de deskundige zou bepalen of hij in staat was geloofwaardig te getuigen. Hij stelde ook voor om zijn voormalige arts, Protopopová, te ondervragen. De rechter wees het verzoek echter af.
Rechter Jan Šott maakte bekend dat de zoon van de beschuldigde ex-premier contact had opgenomen met de rechtbank met de mededeling dat hij als getuige zou verschijnen op de zitting van vrijdag.

In de middag hebben de voormalige managers van Agrofert, die eerder waren beschuldigd, getuigd, maar hun strafrechtelijke vervolging werd in 2018 stopgezet. Onder hen trok de voormalige eerste vice-voorzitter van de ANO-beweging, Jaroslav Faltýnek, die werd beschouwd als de rechterhand van Babiš in de beweging, de aandacht.
"Ik beschouw dit als een kunstmatig gecreëerde zaak met één doel: Babiš uit de politiek verwijderen", zei hij tegen de rechtbank, eraan toevoegend dat hij "de beklaagde enorm respecteert".
Toen de aanklager en de rechter hem echter ondervroegen over de details van de operaties, die de aanklager verdacht acht, kon hij zich niets herinneren. Net als de andere twee managers die bij Agrofert in hogere functies werkten ten tijde van de geboorte van het project, dat vandaag voor de rechtbank staat.

Andrej Babiš gaf commentaar op Vít Klusák's document Matrix AB, dat de rechter noemde als een van de bewijsstukken. Het is een documentaire waarin Andrej Babiš opschept in de opname dat het Ooievaarsnest zijn beste idee is. Babiš, die vandaag afstand neemt van het project, voegde aan de documentaire toe dat het het werk is van mensen die hem haten. 'De regisseur heeft tegen mensen gelogen', zei hij.

Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan