Fraude EU-subsidies

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Babiš wil de aanklacht in de Ooievaarsnest-zaak privé bespreken.

De advocaat van Andrej Babiš heeft de rechtbank voorgesteld om een voorlopige behandeling van de aanklacht in de Ooievaarsnest-zaak in een besloten zitting te houden.
Babiš volgt daarmee de actie van een andere beklaagde - voormalig Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová). Ze wordt verdacht van het plegen van subsidiefraude en haar advocaat heeft twee weken geleden een voorlopige zitting voorgesteld aan de rechtbank.
Bron seznamzpravy.cz.

Vermoeden van gemeenschapsgeld misbruik en dat achter gesloten deuren willen bespreken??????
 
Als het om veel geld gaat , moet de geldstroom in de juiste richting gestuurd worden , natuurlijk in een besloten zittting.
Zal me niets verbazen als de uitspraak heel vreemd gemotiveerd wordt/is.....
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië zal geen rechtszaak aanspannen tegen de Europese Commissie vanwege de resultaten van de audit naar de belangenverstrengeling van ex-premier Andrej Babiš.

De Tsjechische regering heeft besloten geen zaak aan te spannen bij het Hof van Justitie van de EU tegen de Europese Commissie wegens een boete van ruim 3,2 miljoen euro (ongeveer 80,3 miljoen kronen) wegens fouten in landbouwsubsidies. Het bevat ook een sanctie voor het belangenconflict van voormalig premier Andrej Babiš voor een bedrag van 30.606 euro (ongeveer 751.000 CZK). Dat maakte minister van Landbouw Zdeněk Nekula op een persconferentie na de regeringsvergadering bekend.

Lucie Bukovanská, woordvoerster van de Agrofert-holding uit de trustfondsen van Babiš, zei in reactie dat het bedrijf verrast was dat de regering de belangen van de Tsjechische Republiek opofferde als onderdeel van een politieke strijd als gevolg van de sanctie, die slechts ongeveer één procent van de gehele bedrag.

De EC legde de sanctie op aan Tsjechië op basis van de resultaten van een audit die in 2019 plaatsvond, de commissie publiceerde haar besluit in juni van dit jaar. De regering had tot eind deze week om te beslissen over de rechtszaak.

Volgens Nekula bevestigden de resultaten van de audit duidelijk dat Babiš in een belangenconflict verkeerde. "We hebben besloten dat we geen rechtszaak zullen aanspannen tegen het uitvoeringsbesluit in het deel betreffende de belangenverstrengeling en de beëindiging van de administratie van de betrokken projecten. We respecteren de resultaten van de audit volledig", aldus Nekula. Volgens het Staatslandbouwinterventiefonds (SZIF) gaat het bij het uitblijven van een rechtszaak om het totale bedrag van ruim 80 miljoen kronen.
------------------------------------------------
Aanklacht: Babiš schiep voorwaarden waaronder Ooievaarsnest subsidie kreeg.

De ANO-leider en miljardair-zakenman moet 12 september terechtstaan voor de vermeende subsidiefraude van het "Ooievaarsnest". Als hij schuldig wordt bevonden, kan de heer Babiš een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar krijgen. Hij ontkent enig wangedrag.

Het management van Agrofert, onder leiding van Zbyňek Průša, houdt niet van de uitspraken van enkele ministers van Petr Fiala (ODS). Dat schrijft hij in een open brief van a.s. maandag, die het concern onder meer als reclamebericht op de nieuwsserver lidovky.cz publiceerde. "In bijna 30 jaar van ons bestaan bent u de eerste regering die ons hier zonder reden belasterd en kwaad doet", staat in de brief. De premier vertelde iROZHLAS.cz dat "hij nog geen tijd heeft gehad om naar deze commerciële advertentie te kijken".
--------------------------------------------
Minister haalt uit naar Agrofert nadat bedrijf regering oproept om kritiek te staken.

In reactie op een open brief van Agrofert waarin de regering werd opgeroepen om te zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven en een einde te maken aan de ongefundeerde laster jegens het bedrijf, sloeg minister van Regionale Ontwikkeling Ivan Bartoš woensdag terug.

De heer Bartoš zei dat hij begrijpt dat Andrej Babiš het misschien niet leuk vindt dat hij "de staat niet meer kan uitmelken voor geld" en concurrenten en kleine ondernemers niet meer kan pesten. De heer Bartoš legde de verklaring af voorafgaand aan een regeringsvergadering om de volgende stappen te bespreken in reactie op de audit van de Europese Commissie die aangaf dat Andrej Babiš in een belangenconflict verkeerde toen hij nog premier was.

De heer Babiš is de oprichter van Agrofert, een voedsel- en chemicaliënholding van miljarden dollars, maar plaatste het bedrijf in trustfondsen voordat hij premier werd als onderdeel van de wet inzake belangenconflicten die in 2017 werd aangenomen. Echter, accountants van de Europese Commissie beweren dat deze stap in feite zijn vermogen om het bedrijf te beïnvloeden niet wegnam.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + irozhlas.cz + forum24.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het proces van het jaar is begonnen.
Fraudeproces tegen Tsjechische oud-premier Babiš van start.


In Tsjechië is maandag het fraudeproces tegen de vroegere premier en mogelijke presidentskandidaat Andrej Babis van start gegaan. De 68-jarige miljardair en oprichter van de populistische partij ANO verscheen zelf in de rechtbank in Praag. De vervolging is “politiek gemotiveerd”, beet hij van zich af.

Babis wordt beticht van medeplichtigheid aan fraude. Hij zou in 2008 hebben geholpen om zo’n twee miljoen euro aan Europese subsidies af te leiden naar de aanleg van het wellnessresort Ooievaarsnest. De middelen waren eigenlijk bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het geld is inmiddels terugbetaald. Het proces kan jaren duren.

Babis was premier van eind 2017 tot midden december 2021. Waarnemers gaan ervan uit dat hij zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van januari, wanneer de Tsjechen een opvolger voor Milos Zeman kiezen. Volgens peilingen zou de stembusgang in zo’n geval kunnen uitdraaien op een duel tussen Babis en de conservatieve ex-generaal Petr Pavel.

Bron nieuwsblad.be.
-------------------------------------------
Ooievaarsnest-proces een afleiding terwijl nieuwe gevaren de Tsjechische democratie besluipen.

Het proces tegen voormalig premier Andrej Babiš en Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová) begon met grote publieke belangstelling, dus de rechtbank besloot op de eerste dag van de hoorzitting kaartjes uit te geven - en er stond al sinds de ochtend een rij op hen te wachten.

's Morgens las officier van justitie Jaroslav Šaroch de aanklacht voor, waarin hij Babiš beschuldigt van het assisteren van het misdrijf van subsidiefraude en medebeklaagde Mayerová (Nagyová) van het misdrijf van subsidiefraude.

Babiš houdt vol dat hij onschuldig is en niets tegen de wet heeft begaan. Nagyová heeft in het verleden ook schuld ontkend.
Het eerste nieuws over het onduidelijke eigendom van het multifunctionele complex, waarin onder meer een golfbaan, een hotel en een dierentuin zijn opgenomen, kwam al in 2010 in de media. Toen ging het complex na de wederopbouw weer open. De politie ontving echter pas vijf jaar later de eerste aangifte.
Het is echter nog niet duidelijk welke concrete bewijzen en materialen de politie heeft tegen de ex-premier. Het bewijsgedeelte van de aanklacht is nooit openbaar gemaakt. Haar uiterlijk wordt pas tijdens het proces onthuld.
De aanklacht dateert van 2015, maar het heeft jaren geduurd voordat de zaak voor de rechter kwam. Drie keer moesten rechercheurs van de politie aanbevelen dat Babiš wordt aangeklaagd voordat de openbare aanklagers in maart eindelijk de knoop doorhakten - vier maanden nadat hij de functie van premier had verlaten.

Ondanks de vertraging is het feit dat Babiš – die in het land een enorme economische, politieke en mediale invloed uitoefent – voor de rechtbank moet verschijnen om strafrechtelijk vervolgd te worden, een soort overwinning, wat aantoont dat de rechtsstaat in de Tsjechische Republiek in goede gezondheid verkeert .
"Het gerechtelijk apparaat heeft veel moeilijkheden moeten overwinnen om deze zaak voor de rechter te brengen", zegt Otto Eibl, hoofd van de afdeling politieke wetenschappen aan de Masaryk-universiteit van Brno. “Het is een teken dat de wet voor iedereen geldt; dat niemand onaantastbaar is.”
Nog niet zo lang geleden was een vleugje financiële ongepastheid voldoende om de politieke ambitie te vernietigen.
"Vijftien jaar geleden zou zelfs de beschuldiging het einde van Babiš' politieke carrière zijn geweest", suggereert Eibl.
Maar de opkomst van het populisme heeft de traditie van politici om af te treden in het licht van schandalen nagenoeg uitgebannen. Het lijkt nu een ereteken om het brutaal uit te drukken, alles te ontkennen en de beschuldigingen op de aanklagers te richten.

Babiš heeft het Trump-draaiboek tot op de letter gevolgd. Hij drong er vanaf het begin op aan dat de beschuldigingen waren verzonnen door zijn politieke vijanden om zijn poging om een systeem vol corruptie op te ruimen een halt toe te roepen.
In dit scenario versterkt de Ooievaarsnest-zaak alleen zijn beweringen dat de "politieke elite" van Tsjechië de rechtsgang en democratie verdraait om hun eigen doeleinden te dienen.

Toen de EU vorig jaar definitief verklaarde dat de miljardair-premier een belangenconflict had met betrekking tot miljoenen euro's aan subsidies die aan Agrofert werden betaald, herhaalde hij simpelweg de mantra. En hoewel een groot deel van het land weigert het te slikken, suggereren peilingen dat ongeveer 30 procent van het electoraat overtuigd is.

De timing van het proces zal waarschijnlijk alleen maar het geloof van de belangrijkste aanhangers van ANO in deze samenzwering aanmoedigen. De zaak opent slechts 11 dagen voor de gemeenteraads- en Senaatsverkiezingen die worden gezien als cruciale tests van steun voor de centrumrechtse coalitieregering van Petr Fiala.
ANO kiezers hebben het allemaal al eens eerder gezien. Vlak voor de verkiezingen in oktober schetste de publicatie van de Pandora Papers - onderzoeksgegevens over offshore-transacties - een aantal dubieuze onroerendgoedtransacties die door de miljardair waren uitgevoerd. Hoewel de documenten honderden namen van over de hele wereld bevatten, was Babiš er snel bij om de publicatie van het onderzoek in verband te brengen met zijn politieke rivalen.
Het proces zal worden voortgezet aangezien er in januari presidentsverkiezingen worden gehouden, een race waarvoor Babiš volgens peilingen koploper is.

"Babiš zal opnieuw beweren dat de timing een complot is om zijn steun te schaden in de aanloop naar de gemeenteraads- en presidentsverkiezingen", zegt politiek analist Jiri Pehe. "Maar het zal hem niet echt pijn doen tenzij er een veroordeling is. Dat zou een heel ander verhaal zijn dan de beschuldigingen. Maar het is een complexe zaak, dus een uitkomst is onwaarschijnlijk voor maanden.”
Hoewel hij nog niet heeft aangekondigd of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap, heeft de miljardair zich de hele zomer bekend gemaakt terwijl hij door het land rijdt in een camper, een tour met alle kenmerken van een verkiezingscampagne. Het heeft hem op de voorpagina's gehouden, aangezien zijn voornamelijk oudere en armere supporters in botsing kwamen met demonstranten die hem probeerden te overstemmen met fluitjes.

Nadat zijn parlementaire immuniteit voor vervolging is ontnomen zodat hij terecht kan staan, zou het winnen van een termijn van vijf jaar te midden van het comfort van het presidentiële kantoor in de Praagse Burcht een potentiële (hoewel hoogst onwaarschijnlijke) gevangenisstraf van 10 jaar in het geval van een veroordeling uitbannen .
Hoewel constitutionele juristen toegeven dat er dubbelzinnigheid bestaat, stellen ze voor dat noch strafrechtelijke vervolging, noch zelfs een veroordeling, Babiš ervan mag weerhouden zich kandidaat te stellen om staatshoofd te worden. Václav Havel, die twee termijnen uitzat, had immers een lang strafblad dankzij zijn dissidente dagen onder het communistische regime.

Maar analisten zeggen dat, ondanks de aanhoudende "niet-campagne" met zijn camper, het proces een aankondiging dat hij zal lopen voor de presidentsverkiezing heeft vertraagd en hem toch volledig zou kunnen afschrikken.
"Hij wil zien hoe het de publieke opinie zal beïnvloeden", stelt Pehe. "Als het effect sterk negatief is, kan hij besluiten om niet mee te doen aan de race."

Eibl suggereert dat de miljardair mogelijk al een back-upplan heeft. Met peilingen die suggereren dat Babiš het moeilijk zou hebben om generaal Petr Pavel te verslaan, de liberale voormalige legergeneraal die zijn campagne officieel op 6 september lanceerde, is het onwaarschijnlijk dat Andrej Babiš zichzelf op het spel zet, zegt de analist. In plaats daarvan zou een van zijn vertrouwde luitenants, bijvoorbeeld voormalig minister van Industrie Karel Havliček of voormalig minister van Financiën Alena Schillerová, in zijn plaats in de strijd kunnen worden geduwd.

Bronnen balkaninsight.com + seznamzpravy.cz.
-------------------------------------------------------------
"Het is een politiek proces", bulderde Babiš. Nu beweert hij dat hij dat niet heeft gezegd.

Voormalig premier Andrej Babiš beschuldigde een Tsjechische tv-verslaggeefster ervan een manipulator te zijn in het gemeentelijk gerechtsgebouw in Praag. Zij vroeg de beklaagde waarom hij stelt dat het in zijn geval een politiek proces is.
"Mevrouw redacteur, als u Tsjechisch spreekt, zal ik het u nog een keer uitleggen", zei Babiš, aan wie de officier van justitie voorlopig een voorwaardelijke straf en een boete van 10 miljoen voorstelt wegens medeplichtigheid aan subsidiefraude. "Ik zei dat de vervolging politiek was. Ik heb niet gezegd dat het proces politiek is. Ik geloof in de onafhankelijkheid van de Tsjechische rechterlijke macht. Dus niet meer manipuleren", zei de voorzitter van de ANO-partij tegen de redactice.

Zelfs half augustus vertelde Andrej Babiš over het geënsceneerde proces in zijn eigen programma Cău lidi. "Natuurlijk, in september, wanneer het gefaseerde proces plaatsvindt, zal iedereen er zeker van genieten. Maar geloof ze alsjeblieft niet, het zijn allemaal leugens", zei de voorzitter van de ANO-partij destijds.

Afgelopen vrijdag gebruikte hij in de Tweede Kamer ook woorden over het politieke proces vanaf de lessenaar. "Het is het eerste politieke proces sinds de revolutie", verklaarde hij, maar hij zei dat het niet om een proces ging. "Het gaat erom wie me daar heeft gebracht. Die rechtszaak is het resultaat van een langdurige inspanning om mij in diskrediet te brengen en mij uit de politiek te verwijderen."

Op de dag van het proces was de beschuldigde ex-premier voorzichtiger met wat hij zei. Hij stapte in zijn toespraak over van het "politieke proces" naar de verklaring: "Ik geloof in de onafhankelijkheid van de rechtbank." Hij voegde er echter aan toe dat de aanklacht "geen kop of hiel heeft".
Bron seznamzpravy.cz.
------------------------------------------------------
Voor de rechtbank en nader onderzoek.

In zijn strafzaken zal de ex-premier niet snel rusten.
In 2018 heeft de politie een aparte zaak naar voren gebracht, het betreft het feit dat de dochterondernemingen van Babiš Agrofert zeer dure advertentiediensten hebben besteld bij Čapí hnízdo. Hierdoor ontving het resort 272 miljoen kronen in de boekhouding, het had een fictieve operatie kunnen zijn (het hoefde geen advertentie te zijn, maar een manier om Čapí hnízdo te helpen de lening terug te betalen en tegelijkertijd de belastingen te verlagen voor de houdstermaatschappijen).

De politie legde het enige tijd geleden neer en de toezichthoudende officier van justitie bekrachtigde het. Nu is het Hoge Openbaar Ministerie in Praag echter tot de conclusie gekomen dat daar geen reden voor was en heeft het de politie beschuldigd van een verkeerde procedure. "In de beginfase van het toezicht is een wangedrag van de politie geconstateerd, die niet is verholpen door de officier van justitie die het toezicht uitoefent. Dit is een onjuiste vaststelling van de kring van beschadigde proefpersonen', legt Kateřina Weissová, de vertegenwoordiger van de staat van het Openbaar Ministerie in Praag, uit waarom ze het onderzoek nieuw leven inblaast. De politie zal de zaak verder moeten behandelen.

Bron respekt.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tweede procesdag Ooievaarsnest gaat door.

Het proces tegen ex-premier Andrej Babiš, die wordt beschuldigd van fraude in verband met conferentiecentrum Ooievaarsnest in de buurt van Praag, had dinsdag zijn tweede zittingsdag. Beide verdachten riskeren een celstraf van vijf tot tien jaar.

Het proces begon met het voorlezen van verschillende getuigenverklaringen door rechter Jan Šott. Volgens het Tsjechische persbureau verliet dhr. Babiš de ochtendzitting tevreden omdat, zo zei hij, uit de getuigenverklaringen bleek dat de beschuldiging tegen hem vals is.

In de ochtend verliet Andrej Babiš de rechtszaal in een zichtbaar goed humeur.
"Als het positief is, vraag je het niet", stopte hij vrijwillig bij een groep journalisten en begon hij de getuigenis te interpreteren die tot lunchtijd in de rechtszaal werd gehoord. Accountants van het bedrijf Agrofert hebben voor de politie getuigd dat Farma Čapí hnízdo op dat moment niet tot het bedrijf behoorde. "Daaruit volgt dat de aanklacht zinloos is", voegde de ex-premier eraan toe.

Vier uur later was alles anders.
"Hij is een oplichter die vreemde deskundige meningen geeft," Babiš kon zich niet inhouden, en op dezelfde plek, op de gang voor de rechtszaal, begon hij de getuigenis van gerechtsdeskundige Vítězslav Hálek van de middagzitting te verdoezelen.

Namelijk: deskundige Vítězslav Hálek getuigde kort voor de rechtbank dat Farma Čapí hnízdo volgens hem niet genoeg geld van de operatie kon halen. En het werkte - zoals Hálek verder zei - alleen dankzij geld van de holding Agrofert.
"Uit de tabel blijkt dat het bedrijf in 2013 te veel schulden had en failliet had moeten gaan", aldus Hálek.
Het bedrijf had, zoals hij berekende, een inkomen van 340 miljoen kronen. Hiervan was 324 miljoen afkomstig van bedrijven uit de holding Agrofert. Meer dan 280 miljoen kronen gingen via advertenties naar Farma Čapí hnízdo. Advertenties die voor en kort na opening op het Ooievaarsnest verschenen. Expert Hálek beschreef een dergelijke promotie als "irrationeel".
In zijn deskundig oordeel beschreef hij ook dat de prijs fors was overschat voor het deel van de advertentie dat Hálek presenteerde.

Het maakte Babiš al woedend in de rechtszaal.
"Hij is een onbetrouwbaar persoon", zei Babiš na afloop tegen het adres van Hálk. Vervolgens begon Babiš uit de krant voor te lezen wat deze deskundige had opgelost en in welke gevallen hij volgens hem een fout had gemaakt. En toen probeerde de advocaat van Babiš om Hálek uit te sluiten wegens vooringenomenheid. Wat natuurlijk de rechter Jan Šott weigerde.

Babiš luchtte toen zijn woede op de deskundige in de gang van het gerechtsgebouw. In een monoloog van bijna twee minuten presenteerde hij een samenvatting van veroordelingen en wangedrag van deskundigen, waaronder dat hij voor een 'kartel' en 'in opdracht' werkt. De aangeklaagde ex-premier kon echter geen concreet antwoord geven op de vraag - wiens opdracht was dat?

Deskundige Vítězslav Hálek verklaarde dat Babiš zich in de rechtbank in een positie bevindt waar hij kan eisen wat hij wil. "Zelfs een voor de hand liggende leugen is toegestaan", schreef Hálek, die zei dat hij niet verder wilde reageren op de bewering van Babiš.
---------------------------------------
Valse handtekening?

Dinsdag werd een ander belangrijk standpunt besproken in de rechtbank.
Deze laatste moest bepalen of de handtekening van Andrej Babiš Jr. op de contracten echt of vervalst was.
Het was Babiš junior die de politie tot dit vermoeden leidde toen hij getuigde dat de operaties waarbij hij volgens de documenten aandeelhouder werd van Farma Čapí hnízdo, zonder zijn medeweten plaatsvonden en dat iemand zijn handtekening op de documenten vervalste.

Expert Čulík verklaarde aan de rechtbank dat sommige handtekeningen van Babiš de jongere gedeeltelijk overeen leken te komen met de handtekeningen van zijn vader. Maar volgens zijn woorden kon hij het niet duidelijker vaststellen. Hij legde uit dat de vergelijking en verwerking van de beoordeling problematisch was omdat het niet mogelijk was om vóór 2008 voldoende handtekeningen van Andrej Babiš Jr. te krijgen. Dat wil zeggen, voordat de contracten voor de aankoop van aandelen in Farma Čapí hnízdo waren ondertekend.

De beklaagde Andrej Babiš zei toen ondubbelzinnig in de rechtbank dat hij de handtekening op de contracten voor de aankoop van aandelen in Farma Čapí hnízdo niet had vervalst. "Ik weiger absoluut om het te ondertekenen", zei hij.

Het zal waarschijnlijk worden beslist na de volgende beoordeling. Aan het einde van de hoorzitting van dinsdag zei rechter Šott dat na ondervraging van deskundige Aleš Čulík, opnieuw moet worden gecontroleerd of de handtekening van Andrej Babiš Jr. op de contracten voor de aankoop van Farma Čapí hnízdo-aandelen inderdaad echt is. Als hij dat niet had gedaan, zou de verdediging van zijn vader dat zijn familieleden het Ooievaarsnest controleerden, ernstige scheuren hebben opgelopen.

Andrej Babiš Sr. vertelde dinsdag aan de rechtbank dat zijn zoon Andrej Babiš Jr. vanwege zijn gezondheidstoestand niet in de rechtszaal kan getuigen. Zijn verhoor stond gepland voor vrijdag 16 september.

Ondertussen vertelde Andrej Babiš junior vorige week aan Seznam Zprávy dat hij naar de rechtbank in Praag zal komen. En hij hield vast aan zijn plan, zelfs nadat zijn vader het tegenovergestelde in de rechtbank had aangekondigd. "Ze hebben oude informatie (ik zei in de e-mail dat ik niet zou komen, maar ik ben van gedachten veranderd)", reageerde hij dinsdagmiddag op Seznam Zprávy.

Er hangt ook een vraagteken bij het verhoor van de dochter van Adriana Bobeková, die woensdag voor de rechtbank zou moeten verschijnen. De advocaten van Babiš stelden voor om in het openbaar te getuigen.
Rechter Jan Šott reageerde door te zeggen dat dit een ongebruikelijke stap is en dat ze het grondig zullen moeten rechtvaardigen. Tegelijkertijd bevat het dossier een medisch rapport waarin wordt beweerd dat Bobeková aan een psychische aandoening lijdt.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Terwijl het Babiš-proces begint, vragen Tsjechen: waarom politici vertrouwen?

Het proces tegen de voormalige premier benadrukt het gebrek aan vertrouwen waarmee de Tsjechische democratie te kampen heeft.
Het proces van Babiš zal dertien dagen duren voor de gemeentelijke rechtbank van Praag. Het begon maandagochtend om negen uur, met 40 getuigen die in de loop van de procedure moeten getuigen.
Het openbaar ministerie wil dat Babiš een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd met een proeftijd van vijf jaar. Maar de rechter wees er maandag op dat Babiš ook kan worden aangeklaagd voor het schaden van de financiële belangen van de EU, naast de huidige beschuldiging van hulp bij subsidiefraude.

Tegelijkertijd onderstreept het proces een diepere malaise in de Tsjechische democratie. Schandaal na schandaal heeft het vertrouwen in de mensen die de zaken van het land leiden, aangetast. En de vervanging van de regering van Babiš door een ‘democratische coalitie’ bij verkiezingen van afgelopen oktober heeft het probleem niet opgelost.

Dit gebrek aan vertrouwen heeft reële implicaties. Tsjechië haalde de krantenkoppen over de hele wereld na enorme protesten tegen het regeringsbeleid over de oorlog in Oekraïne in Praag op 3 september. En ondanks de vernedering van zijn proces, blijft Babiš favoriet om de presidentsverkiezingen van volgend jaar te winnen, en zijn ANO-partij leidt momenteel opiniepeilingen.

Waarom maakt het uit?
De uitkomst van het proces zal een grote impact hebben op de toekomst van de Tsjechische politiek. Hoewel hij zijn kandidatuur nog niet heeft aangekondigd, blijft Babiš een favoriet voor de presidentsverkiezingen begin volgend jaar, ondanks de controverse die door het proces is ontstaan. Ondertussen leidt zijn ANO-partij consequent de nationale opiniepeilingen.

Een veroordeling zou een grote opsteker zijn voor de vlaggetjescoalitie, die zich verzet tegen de vermeende corruptie van de regering-Babiš. Het zou ook een flinke klap zijn voor de vermoedelijke presidentiële ambities van Babiš.

De anti-corruptiecampagnegroep Million Moments for Democracy waarschuwde vandaag voor de mogelijkheid dat Babiš de volgende Tsjechische president wordt. De groep bouwde een 'gevangeniskantoor' buiten de rechtbank toen het proces begon, waarin Babiš zijn presidentiële taken uitvoerde vanuit een cel.
"Zelfs nu, nu Babiš terecht staat, kan hij nog steeds president worden, en dat kan hij ook als hij schuldig wordt bevonden", zegt Kristina Jochmannová van Million Moments for Democracy. "De installatie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de dreiging en vreemdheid van een mogelijke situatie waarin Babiš, die zich al actief voorbereidt op de rol van president, echt heeft besloten zich kandidaat te stellen en de verkiezingen heeft gehaald."

Aan de andere kant zou een uitspraak in het voordeel van Babiš, in de ogen van zijn aanhangers, zijn bewering rechtvaardigen dat het proces een politiek gemotiveerde schijnvertoning is, bedoeld om hem in diskrediet te brengen.
Tsjechische politiek kampt met diepere problemen

Helaas zullen beide uitkomsten het wantrouwen jegens politici in Tsjechië alleen maar vergroten.

Het vertrouwen in de politiek is niet geschaad door een reeks corruptieschandalen waarbij de coalitiepartij STAN (burgemeester en onafhankelijken) betrokken was sinds de nieuwe regering aan de macht kwam. STAN-politici zijn beschuldigd van deelname aan een systeem van omkoping rond aanbestedingen voor openbaar vervoer in Praag, waarbij partijleider Vít Rakušan kritiek kreeg omdat hij naar verluidt een oogje dichtkneep voor onbetrouwbare transacties.

De coalitie als geheel verliest aan populariteit en volgt consequent de ANO in de peilingen. Premier Petr Fiala is een van de minst vertrouwde leiders in Europa en geniet het vertrouwen van slechts 22% van de Tsjechische bevolking. ANO zal naar verwachting later deze maand een grote overwinning behalen bij de gemeenteraads- en Senaatsverkiezingen.

Vooruitkijkend naar de presidentsverkiezingen volgend jaar, zal het klimaat van wantrouwen en cynisme problemen opleveren. Geen van de kandidaten voor het staatshoofd is naar voren gekomen als een verenigende figuur die nationale verdeeldheid kan genezen. En een overwinning van Babiš zou die divisies nog erger maken.

De protesten van deze maand tegen het regeringsbeleid ter ondersteuning van Oekraïne onderstreepten de overtuiging van veel Tsjechen dat politici gewoon niet aan hun kant staan. Het proces van Babiš is de duidelijkste manifestatie van dit veronderstelde corrupte eigenbelang. Maar zelfs een veroordeling zal de vertrouwensproblemen die de Tsjechische democratie teisteren niet oplossen.

Bron expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Voor de derde dag op rij ontrafelt het panel onder leiding van rechter Jan Šott de grootste rechtszaak van het jaar.

In het proces tegen voormalig premier Andrej Babiš en Agrofert-manager Jana Mayerová (Nagyová), die zijn aangeklaagd vanwege de subsidie voor het Čapí hnízdo-project, kwamen de naaste familieleden en medewerkers van Babiš naar voren. Monika Babišová en haar broer Martin Herodes weigerden echter te getuigen. De twee verlieten toen snel het gerechtsgebouw.
Om gezondheidsredenen excuseerde Babiš' dochter Adriana Bobeková zich van de hoorzitting en verklaarde dat ze in de toekomst niet zou getuigen. De rechter las alleen haar eerdere verklaring over het bezit van aandelen Farma Čapí hnízdo voor.

Babiš' medebeklaagde Jana Mayerová (Nagyová) en de advocaten van Babiš zorgden voor de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.
Jana Mayerová (Nagyová) door commentaar te geven op de eerdere getuigenis van de leden van de familie van Babiš en tegen de rechtbank te zeggen dat alles rond Čapí hnízdo haar schuld is - dat wil zeggen, als er al iets is gebeurd "Ik wil mijn excuses aanbieden aan de hele familie van Meneer Babiš, als iemand eerder een fout heeft gemaakt, dan was ik het", zei Nagyová. Volgens haar was de fout dat ze de subsidierichtlijnen niet genoeg bestudeerde. "We hebben toen niets vreemds gemerkt van de financiële stromen die daar plaatsvonden", voegde ze eraan toe.
"Bedankt voor deze verklaring", zei Babiš over Nagyová's verklaring dat de fout alleen aan haar kant lag. Hij voegde eraan toe dat als hij niet in de politiek was gegaan, er vandaag geen vervolging zou plaatsvinden.

De advocaten van Babiš probeerden vervolgens te voorkomen dat Andrej Babiš Jr. voor de rechtbank zou getuigen. Zij stelden de rechtbank voor dat de rechtbank de junior zou laten verhoren door een deskundige en dat de deskundige zou bepalen of hij in staat was geloofwaardig te getuigen. Hij stelde ook voor om zijn voormalige arts, Protopopová, te ondervragen. De rechter wees het verzoek echter af.
Rechter Jan Šott maakte bekend dat de zoon van de beschuldigde ex-premier contact had opgenomen met de rechtbank met de mededeling dat hij als getuige zou verschijnen op de zitting van vrijdag.

In de middag hebben de voormalige managers van Agrofert, die eerder waren beschuldigd, getuigd, maar hun strafrechtelijke vervolging werd in 2018 stopgezet. Onder hen trok de voormalige eerste vice-voorzitter van de ANO-beweging, Jaroslav Faltýnek, die werd beschouwd als de rechterhand van Babiš in de beweging, de aandacht.
"Ik beschouw dit als een kunstmatig gecreëerde zaak met één doel: Babiš uit de politiek verwijderen", zei hij tegen de rechtbank, eraan toevoegend dat hij "de beklaagde enorm respecteert".
Toen de aanklager en de rechter hem echter ondervroegen over de details van de operaties, die de aanklager verdacht acht, kon hij zich niets herinneren. Net als de andere twee managers die bij Agrofert in hogere functies werkten ten tijde van de geboorte van het project, dat vandaag voor de rechtbank staat.

Andrej Babiš gaf commentaar op Vít Klusák's document Matrix AB, dat de rechter noemde als een van de bewijsstukken. Het is een documentaire waarin Andrej Babiš opschept in de opname dat het Ooievaarsnest zijn beste idee is. Babiš, die vandaag afstand neemt van het project, voegde aan de documentaire toe dat het het werk is van mensen die hem haten. 'De regisseur heeft tegen mensen gelogen', zei hij.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Fiala zou Zeman's afschaffing van Babiš niet ondertekenen.

Premier Petr Fiala zou een mogelijke zogenaamde abolice=afschaffing, oftewel een mogelijke beslissing van de president om de strafrechtelijke vervolging van beklaagde Andrej Babiš stop te zetten, niet ondertekenen
Het effect ervan zou de onderbreking zijn van de strafrechtelijke vervolging van Babiš in de Čapí hnízdo subsidiezaak.

Afschaffing is een soort gratie die moet worden medeondertekend door de premier of een door hem gemachtigd lid van de regering. En dit is precies wat premier Fiala niet van plan is.

Maandag, toen hij zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde, herinnerde Babiš er zelf aan dat het huidige staatshoofd, Miloš Zeman, hem al een keer zijn afschaffing had aangeboden. "Ik ben ervan overtuigd dat de rechtbank mij niet zal veroordelen. Ik heb de afschaffing van de president in het verleden afgewezen, ik reken ook nu niet op enige interventie van de president, het zal niet nodig zijn", zei het hoofd van de ANO-beweging.

Zeman bood Babiš voor het eerst afschaffing aan in september 2019, toen het hoofd van de ANO-beweging premier was en tegelijkertijd beschuldigd in de zaak van de vermeende vijftig miljoen dollar subsidiefraude rond de bouw van de Čapí hnízdo.
"Als het nodig zou zijn, en ik denk dat het niet nodig zal zijn, dan zou ik deze constitutionele stap zetten", zei de president drie jaar geleden op TV Barrandov. Een jaar eerder beweerde Zeman publiekelijk dat hij de afschaffing niet aan Babiš zou verlenen omdat hij belachelijk zou worden gemaakt.

Als Andrej Babiš de presidentsverkiezingen zou winnen en staatshoofd zou worden, zou volgens de grondwet de strafrechtelijke vervolging in de zaak "Čapí hnízdo" worden opgeschort voor de duur van zijn mandaat.
Het valt nog te bezien of de rechtbanken die momenteel de tenlastelegging behandelen (de rechtbank kan een uitspraak in eerste aanleg doen vóór de eerste verkiezingsronde) na afloop van het mandaat de zaak weer zullen behandelen.

Abolice=afschaffing kan dus worden gegeven als een rechtszaak nog in behandeling is.
Als hij wordt veroordeeld voor het einde van Zemans mandaat, kan Zeman hem milost=gratie verlenen. Voor milost is alleen de handtekening van de president nodig.
Als Babiš echter tot president wordt gekozen, heeft hij het niet langer nodig, omdat zijn vervolging volgens de grondwet wordt opgeschort. Daarnaast kan hij dan zichzelf presidentiële amnestie geven voor de periode na het presidentschap.

Het volgende deel in het hoofdproces is in de week voor Kerstmis gepland. Als het programma niet wordt gewijzigd, zou het vonnis kunnen worden uitgesproken tijdens het volgende hoofdproces van 4 tot 6 januari.
Maar het is niet onrealistisch dat de rechtbank in december geen tijd zal hebben om al het ontbrekende bewijsmateriaal en de slottoespraken van de partijen af te ronden, en het is pas in januari dat het hoofdproces zijn hoogtepunt zou kunnen bereiken. De beroepstermijn is 15 dagen na de bekendmaking. Pas dan is het oordeel definitief.
De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt slechts een week na de bovengenoemde zittingsdata plaats, op 13 en 14 januari, en de tweede twee weken later.
Miloš Zeman beëindigt zijn ambtstermijn op 8 maart.

Juridisch gezien is voor presidentskandidatuur, het geen belemmering dat iemand wordt vervolgd of voor een rechtbank komt. Of het een politiek obstakel is, moet door de kiezers in aanmerking worden genomen bij het stemmen.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
in januari dat het hoofdproces zijn hoogtepunt zou kunnen bereiken. De beroepstermijn is 15 dagen na de bekendmaking. Pas dan is het oordeel definitief.
Einde komt inzicht: De hoofdaanklager brak de verdediging van Babiš en stelde een straf voor.

Donderdag werden de slotpleidooien van de aanklager en de advocaten van de verdediging gehoord.
Rechter Jan Šott verwierp het voorstel van de verdediging om nieuw bewijs te presenteren op de voorlaatste dag van het Stork's Nest-proces waarin ex-premier en presidentskandidaat Andrej Babiš wordt beschuldigd van fraude. Volgens de Tsjechische nieuwssite Deník N was het voorstel een vertragingstactiek die de verdediging woensdag ook had geprobeerd. De advocaten van de heer Babiš stelden onder andere voor om een boek van meer dan tweeduizend pagina's te lezen van de zoon van Babiš, die in de zaak tegen zijn vader getuigde, in een poging Andrej Babiš Jr.

Nadat de voorstellen van de verdediging waren afgewezen, beëindigde de rechter de hoorzitting en begon de aanklager zijn slotrede.
Donderdag werden de slotpleidooien van de aanklager en de advocaten van de verdediging gehoord. Staatsvertegenwoordiger Jaroslav Šaroch zei dat volgens hem tijdens het proces is bewezen dat Andrej Babiš en zijn voormalige manager Jana Nagyová zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten die verband houden met de subsidiefraude rondom Farma Čapí hnízdo.
Na het bewijs, dat vanaf half september 13 zittingsdagen in beslag nam bij de rechtbank, hield Šaroch vast aan zijn oorspronkelijke voorstel van welke straffen Babiš en Nagyová zouden moeten krijgen. Hij stelt voor beiden een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar voor, met een proeftijd van vijf jaar. Hij stelde ook een boete voor van 10 miljoen kronen (420.000 euro) voor Babiš en 500 duizend (20.800 euro) voor Nagyová.

De slotrede van Jaroslav Šaroch duurde meer dan twee uur, waarin de aanklager de verdediging van Babiš uit elkaar scheurde.
"Ik weet niet of de door de verdediging aangewezen expert ooit in Sokolovna Průhonice is geweest, maar vanuit mijn oogpunt is dit een luxe aangelegenheid, het is geen buffet voor atleten, en dit restaurant kan moedig concurreren met het restaurant op Čapí hnízdo."
Hij zei dat hij de getuigenis van Andrej Babiš Jr. volledig gelooft, die aangeeft dat het familiebezit van de aandelen van Farma Čapí hnízdo alleen bedoeld was om het feit te verdoezelen dat de machtige holdingmaatschappij Agrofert achter het project zit, dat geen recht zou hebben op subsidies voor het midden- en kleinbedrijf.
Hij verklaarde ook dat Babiš en Nagyová een schade van 50 miljoen kronen hebben veroorzaakt en dat het feit dat het subsidiegeld door het bedrijf Imoba uit de holding van Babiš is teruggegeven, daar niets aan verandert.

Het proces volgt op een zeven jaar durend onderzoek.
Vrijdag ronden beklaagden Andrej Babiš en Jana Nagyová het slotpleidooi af.
Babiš heeft al aangekondigd dat zijn slotpleidooi 3 uur zal duren.

Babiš herhaalde woensdag dat hij zijn strafrechtelijke vervolging beschouwt als politiek gemotiveerd en doelbewust zo getimed dat het samenvalt met de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde plaatsvindt op 13 en 14 januari.

In het proces over mogelijke subsidiefraude bij de boerderij "Čapí hnízdo" (Ooievaarsnest) heeft het parket de maximale voorwaardelijke straf geëist van ex-premier Andrej Babiš. De uitspraak in de rechtbank van Praag wordt maandag verwacht.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + english.radio.cz + deutsch.radio.cz + novinky.cz.

Zie ook artikel op vrt.be.
 
Laatst bewerkt:
Oud-premier Tsjechië vrijgesproken van fraude

Bron: ANP, 9 januari 2023

PRAAG (ANP/RTR) - Oud-premier Andrej Babis van Tsjechië is in een proces over fraude met EU-subsidies vrijgesproken. Hij werd ervan beschuldigd 2 miljoen euro Europees geld te hebben weggesluisd voor de bouw van een vrijetijds- en conferentiecentrum in de omgeving van de hoofdstad Praag.

Het vonnis geeft Babis meer kansen in de presidentsverkiezingen van vrijdag en zaterdag. Hij heeft zich kandidaat gesteld en is een populair politicus. Hij was van 2017 tot en met eind 2021 premier van Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
De vrijspraak is nog niet bindend.
Zoals begrijpelijk is zullen de advocaten van Andrej Babiš en Jana Nagyová niet in beroep gaan.
De bal ligt nu dus bij hoofdaanklager Jaroslav Šaroch of die in beroep zal gaan tegen de uitspraak van rechter Jan Šott.
Sowieso krijgt dit proces nog een staartje omdat enkele personen onderzocht worden of hun getuigenis klopte en ze geen valse getuigenis deden of iets deden met afpersing.
Als je onderstaande artikelen leest begrijp je wel de motivatie van de rechter:
Waarom Babiš werd vrijgelaten: een kroongetuige besloot, van wie het niet werd verwacht.

Direct aan het begin verontschuldigde rechter Jan Šott zich tegenover de volle rechtszaal dat hij deze keer het vonnis langer dan normaal zou toelichten.
Wat gebeurde er: De volgende drie uur praatte hij non-stop over waarom hij oud-premier en presidentskandidaat Andrej Babiš en zijn manager Jana Nagyová vrijsprak van de vijftig miljoen dollar subsidiefraude bij de bouw van de congresboerderij Čapí hnízdo.

In Seznam Zprávy zijn de belangrijkste argumenten geselecteerd die volgens rechter Šotta hebben geleid tot de vrijspraak - nog niet bindend - uitspraak van maandag.

Waarom heeft de rechtbank Babiš vrijgesproken?
Eerst heel kort waar het hoofd van de ANO-beweging en de manager Nagyová van werden beschuldigd: Volgens de politie hebben ze in 2007 een truc gebruikt om de boerderij gedeeltelijk met Europees geld te financieren. Ze moesten doen alsof het ooievaarsnest niet verbonden was met de vertakte Agrofert van Babiš. En onder deze legende subsidie krijgen voor het midden- en kleinbedrijf.

Met andere woorden, ze hebben bewust gelogen in de subsidieaanvraag.

Rechter Šott noemde bouwtechnicus Jan Bareš als hoofdgetuige - een man die al sinds de eerste dagen bij het Čapí-hnízdoproject betrokken is. Maar tijdens het proces voor de rechtbank verwachtte niemand dat hij iets belangrijks zou kunnen zeggen. Maar het kwam erop aan.

"Hij was echt een kroongetuige", gaf rechter Šott maandag toe.

Bareš omschreef beklaagde Nagy als een subsidielobbyist die veel wist te regelen. En als de eerste getuige ooit voor de rechtbank, bevestigde hij dat Babiš daadwerkelijk achter het project zat. Dit maakte de advocaat van Babiš enorm zenuwachtig. "Nee, tot nu toe is het hier bij de rechtbank zeker niet voorgekomen dat iemand meneer Babiš in verband heeft gebracht met een subsidie als deze", erkende de advocaat van de ex-premier, Michael Bartončík.

Tegelijkertijd legde Bareš uit dat het eerste idee voor de verbouwing van de verlaten boerderij bij Olbramovice in Benešovska afkomstig was van Babiš' dochter Adriana Bobeková, die paardreed en stallen op de boerderij wilde opzetten. In die tijd zou het ooievaarsnest dienen als "huisje" van de familie Babiš.
Maar toen de architect de kosten van een half miljard berekende, verliet Babiš' aanvankelijke enthousiasme hem en dacht hij zelfs dat hij geen geld zou verspillen en het gebied liever zou verkopen.

Zo werd de gezinsrecreatievoorziening het huidige congrescentrum met een restaurant en een minidierentuin. In die tijd, volgens getuige Bareš, raakte zijn vrouw Monika Babišová ook betrokken bij het ontwerpen van de interieurs. "Mevrouw Monika wilde het implementeren", zei Bareš tijdens het verhoor.

Toen kwam de subsidiebeheerder Nagyová met het feit dat het mogelijk is om 50 miljoen uit het toeristisch ontwikkelingsprogramma te halen. En er was ook een bekende transactie, toen de lege mailbox van het bedrijf werd gescheiden van Agrofert en omgedoopt tot Farma Čapí hnízdo. De familie van Babiš werd de verborgen eigenaren en vroeg subsidie aan.

Rechercheurs zagen de inspanning tijdens het onderzoek om Babiš te verdoezelen als de drijvende kracht en financier.

Deze tijdlijn is erg belangrijk: als Babiš volgens rechter Šott deze anonieme structuur vanaf het begin had gecreëerd puur met de bedoeling om op basis daarvan subsidie aan te vragen voor het congrescentrum, dan zou er sprake zijn van subsidiefraude. Het idee voor de honderd miljoen reconstructie van het gebied ontstond echter al vóór de subsidieaanvraag, alleen als vervangende oplossing - als reactie op het feit dat, zoals het eerder genoemde "huisje" met paardenfokkerij, de Ooievaars Nest zou te duur zijn.

Of: Volgens de rechter was het in het begin niet de bedoeling om vals te spelen. "Daardoor hebben we de beklaagden onschuldig bevonden", zei Šott.

Heeft Babiš de subsidieregels omzeild?
Een andere vraag die rechter Šott tijdens het proces aan de orde stelde, was: was Farma Čapí hnízdo een kleine en middelgrote onderneming op het moment van de subsidieaanvraag? Dus een bedrijf met minder dan 250 werknemers en minder dan 50 miljoen euro omzet? Anders zou het een overtreding van de subsidieregels zijn.

Babiš vertelde de rechtbank in een van zijn verschijningen voor de rechtbank dat het hem niets kon schelen over de subsidie of de voorwaarden van de toekenning. "Het ging mijn onderscheidingsvermogen te boven", verklaarde hij.

Heel simpel: wil een bedrijf vanuit subsidieoogpunt een klein bedrijf zijn, dan mag het niet qua vermogen of personeel gebonden zijn aan een groot, invloedrijk bedrijf dat er ook mee concurreert op dezelfde markt. In dit geval met Agrofert.
De aanklacht somde verschillende zaken op van houdstermaatschappijen die zaken doen op hetzelfde gebied als Čapí hnízdo. Bijvoorbeeld het restaurant van Babiš in Sokolovna in Průhonice en het hoofdkantoor van Agrofert in het Praagse Chodov. Het andere Slowaakse bedrijf van Babiš hield zich bezig met reclame, net als Capí hnízdo.

Volgens rechter Šott is het feit dat restaurants van dezelfde eigenaar enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd zijn, echter niet voldoende om te concluderen dat er op dezelfde markt wordt gehandeld. En het Slowaakse reclamebedrijf ontplooide volgens de bevindingen van de rechtbank geen enkele activiteit in Tsjechië.

"Die bedrijven concurreerden niet", concludeerde Šott.

Ten tweede: volgens rechter Šott was de complexe kwestie van wat voor soort bedrijf als klein en middelgroot kan worden beschouwd, in 2007 niet volledig opgehelderd - de Europese Commissie en verschillende jurisprudentie hebben het pas daarna opgehelderd. Zelfs in het handboek van het subsidiebureau, dat geld gaf aan het Ooievaarsnest, stond niets over hoe je kleine bedrijfjes moet beoordelen en hoe je misbruik van geld kunt voorkomen.

De subsidieambtenaren zeiden tijdens het verhoor immers dat ze deze vraag helemaal niet oplosten.

Dus, volgens rechter Šott, hoe kun je in zo'n situatie Babiš en Nagyová vragen om met zekerheid te weten wanneer Čapí hnízdo een klein of middelgroot bedrijf is? "Er zou moeten worden bewezen dat ze allebei de aanbevelingen van de Europese Commissie kenden en, als niet-juristen, beoordelen dat ze zaken doen op dezelfde markt", legt Šott uit.

Aan de andere kant bevestigde Šott wat ook tijdens het onderzoek aan het licht kwam: dat de boerderij niet zou kunnen functioneren zonder Agrofert. Het bedrijf garandeerde leningen aan het ooievaarsnest, zorgde voor land, mensen uit Agrofert werkten ervoor... "Het was bijna een patronaatsrelatie", merkte de rechter op.

Wat bracht de getuigenis van Babiš junior?
Een van de meest bekeken getuigen in het proces was Andrej Babiš Jr., die zich al enkele jaren openlijk uitspreekt tegen zijn vader, hem ervan beschuldigde hem naar de Krim te hebben ontvoerd - en bovenal verklaarde hij in de rechtbank dat hij nooit de aandelen van Capí Hnízdo en dat zijn handtekening op de relevante documenten waaruit bleek dat het bedrijf eigendom is van de familie van Babiš, een leugen is.

Een door de rechtbank gedagvaarde deskundige concludeerde dat het waarschijnlijk niet echt de handtekening van de zoon van Babiš is. Hij kon het echter niet met zekerheid zeggen, omdat Babiš-vader weigerde de rechtbank een voorbeeld van zijn handschrift te geven ter vergelijking - om erachter te komen of hij de acceptatie van de aandelen voor zijn zoon had ondertekend.

Volgens rechter Šotta is het nog steeds 100% zeker dat iemand de handtekening van Babiš Jr. heeft vervalst. Dit komt ook doordat Babiš-junior op het moment dat de ondertekening zou plaatsvinden, aantoonbaar in Florida woonde. Daar vond de politie bijna dagelijks afschriften van bankpassen, hij betaalde in cafés of autowasstraten.

"Er is geen enkel bewijs dat meneer Babiš Jr. dit heeft ondertekend. Hij kon zoiets niet ondertekenen', zei rechter Šott.

Volgens rechter Šotta verbergt Babiš Sr. wie de documenten daadwerkelijk heeft ondertekend. "Ongeacht wie het zogenaamd heeft bekrast, Andrej Babiš moest weten dat het niet Andrej Babiš de jongere was. En tot op de dag van vandaag weet hij hoe het echt was', zei rechter Šott.

Maar tegelijkertijd betekent dit volgens de rechtbank niets essentieels voor de essentie van de zaak. Als Babiš het eigendom van Čapí's nest had willen verdoezelen, had hij het zelfs zonder zijn zoon kunnen doen: kortom door zijn aandelen te ontbinden onder andere familieleden - dochter, vrouw en schoonzoon, die ook een deel van de effecten bezaten ...

"Dergelijke manipulatie (met de handtekening van Babiš junior) is inderdaad jammer, maar zou geen invloed hebben op de toekenning van de subsidie", concludeerde Šott.

Was het een politieke zaak?
Andrej Babiš sprak slechts enkele monologen op de rechtbank, toen hij weigerde mee te werken aan de subsidiefraude. Hij weigerde vragen van de rechtbank en het openbaar ministerie te beantwoorden.
Voor de rechtbank en in het openbaar herhaalde Babiš zijn eerdere verklaringen dat als hij niet in de politiek was gegaan, niemand het geld voor Čapí hnízdo zou hebben afgehandeld - en dat hij zes jaar lang niet zou zijn onderzocht, vervolgd en later aangeklaagd.

Hoewel rechter Šott er niet op hoefde te reageren, spaarde hij maandag een paar zinnen niet.

"In elke beschaafde samenleving, wanneer iemand de politiek ingaat, komen ze onder meer toezicht te staan - vooral als het gaat om hun verleden," zei Šott. Tegelijkertijd prees hij het zorgvuldige en professionele werk van de politie - volgens hem is er zelfs geen spoor van enige politieke opdracht in het dossier.
"Deze verdediging was vanaf het begin gebaseerd op de speculaties van meneer Babiš", zei Šott.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
Commentaar: de (on)schuld van Babiš en de grenzen van het recht.

Het proces met Andrej Babiš in de zaak Čapí hnízdo mondt uit in een vrijspraak, die nog niet definitief is. Het is zeker goed nieuws over de onafhankelijkheid van de Tsjechische rechtbanken. Ze vermeden zowel de willekeurige druk van Babiš als de grote sociale eis die de straf van de voormalige premier eiste.

De klachten van Babiš over het "politieke proces", waarbij zijn concurrenten hem uit de politiek proberen te halen en de hele rechterlijke macht hiervoor proberen te manipuleren, bleken verzonnen. Hoewel het duidelijk is dat wanneer een rechtbank iemand veroordeelt, zij dat doet als vertegenwoordiger en bemiddelaar van de samenleving, d.w.z. als vertegenwoordiger van de "polis". Politiek in sociale zin is daarom elk proces in die zin, of het nu wordt gevoerd met een politicus of met iemand anders. Daarom dit alles "In naam van de republiek" en "Het volk versus...".

De beslissing van de rechtbank brengt echter een opmerkelijke juridische paradox met zich mee, die vele malen is besproken, niet alleen in professionele en populaire literatuur, maar ook in de popcultuur, vooral in rechtszaaldrama's en thrillers. De paradox ligt in het feit dat het hele rechtsproces het wangedrag, de methoden en structuur ervan vrij nauwkeurig zal beschrijven.

In het geval van Andrej Babiš omschrijft hij het gedrag als frauduleus, maar de rechter heeft te veel twijfels om dit gedrag een strafbaar feit te noemen. Blijkbaar is de daad echt gebeurd, maar, zoals de advocaten zeggen, de feiten van het misdrijf zijn niet vervuld, dus het is niet mogelijk om de schuld te bevestigen of een straf op te leggen.

Hier stuiten we op de grenzen van het rechtssysteem, dat alleen die handelingen kan beoordelen die het precies en duidelijk kan definiëren binnen de gegeven taxonomie van verboden (strafbare) handelingen. Al het andere ligt buiten zijn bereik, ook al leeft in de hele samenleving de overtuiging dat de dingen anders zijn en dat de gepleegde daad moet worden bestraft.

De rechtbank oordeelde volgens de wet. Maar de gerechtigheid waar we graag over praten, heeft een veel breder bereik dat verder gaat dan juridische beslissingen. Dit is ook de reden waarom tegenwoordig zoveel mensen stilstaan bij de beslissing van de rechtbank in de zaak van Babiš.

Vanuit het oogpunt van rechtvaardigheid, dat ook de morele normen van de samenleving en zeker de vooroordelen van de samenleving met betrekking tot de meest algemene wetten omvat, lijkt de zaak heel anders dan wat de rechtbank zei. Als iets eruitziet, zich ontwikkelt en gerealiseerd wordt als bedrog, dan is het bedrog, luidt de fundamentele redenering, die moeilijk van zich af te schudden is.

Het vonnis van de rechtbank bevestigde het vermoeden van criminele onschuld, waarop Andrej Babiš zich had beroepen ("Ik heb niets illegaals gedaan"). Precies volgens het oude principe "in dubio pro reo", d.w.z. als de rechter twijfelt aan schuld, dan moet hij in het voordeel van de verdachte oordelen.

Het vonnis nam echter niet het vermoeden van politieke schuld weg waarmee een groot deel van het publiek de grensacties van de volksvertegenwoordigers associeert. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de rechtbank tijdens het getuigenverhoor alle vermoedens die bestonden met betrekking tot de legalisering van de subsidie bevestigde. Babiš werd strafrechtelijk vrijgesproken, hoewel twijfels over zijn morele en politieke gokken in zekerheid veranderden.

Maar morele en politieke schuld hoort bij een andere rechtbank, die, zoals het gezegde luidt, óf helemaal niet van deze wereld is, óf zich in ieder geval buiten de rechtszalen afspeelt. Morele schuld keert terug als Gods straf of berouw. Politieke schuld kan dan niet elders worden beoordeeld dan in de politieke omgeving, waar macht wordt uitgeoefend en verdeeld, waar macht wordt geboren en overgedragen, in de openbare ruimte, in de stembureaus.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
Er spelen nog meer rechtszaken:
Dankzij de rechtbank maken andere Babiš-bedrijven kans op miljoenensubsidies.

De gemeentelijke rechtbank van Praag aanvaardde de rechtszaken van bedrijven uit de Agrofert-holding. Volgens de uitspraak van de rechter heeft het ministerie van Industrie en Handel ten onrechte hun subsidieaanvraag afgewezen.

Twee andere bedrijven van de Agrofert-holding slaagden in hun geschil met het ministerie van Industrie en Handel. Het weigerde Mlékárna Hlinsko en Schorm Farms twee subsidies te verstrekken van in totaal ongeveer 8,5 miljoen kronen.

In de tijd van minister Karel Havlíček verstrekte het ministerie geen geld aan de bedrijven vanwege audits waaruit bleek dat de toenmalige premier Andrej Babiš in dit opzicht in een belangenconflict verkeerde. Bedrijven van de Agrofert-holding hebben een rechtszaak aangespannen bij de gemeentelijke rechtbank van Praag.

Rechter Marek Bedřich accepteerde beide rechtszaken. De rechtbank heeft de beslissing op haar officiële raad gepubliceerd.

"De rechtbank kwam tot de conclusie dat de reden voor het afwijzen van de subsidieaanvraag, gebaseerd op de veronderstelling dat de Europese Unie de subsidiegelden niet zal betalen, geen stand hield", aldus Bedřich.

Volgens de rechter was het op het moment dat het besluit over het verstrekken van subsidies werd genomen niet zeker dat de Europese Unie in dit kader zou bezuinigen op Tsjechië en zouden de projecten dus betaald moeten worden uit de staat budget.

Tegelijkertijd wilde de Hlinsko-zuivelfabriek een subsidie van 5,1 miljoen kronen gebruiken voor de wederopbouw van de gasketelruimte. Het bedrijf Schorm Farms vroeg toen een subsidie aan van 3,4 miljoen voor de aanschaf van een fotovoltaïsch systeem.

De woordvoerder van het ministerie van Industrie en Handel, Vojtěch Srnka, heeft nog geen commentaar gegeven op de beslissing van de rechtbank.

Het ministerie van Industrie en Handel moet zich nu weer bezighouden met de toekenning van subsidies voor de genoemde bedrijven. Het moet onder meer alle bezwaren behandelen.

"De beschreven conclusies kunnen niet zo worden geïnterpreteerd dat subsidies moeten worden verleend aan de eiser of andere bedrijven van het Agrofert-concern", voegde rechter Bedřich eraan toe.

Al voor het einde van vorig jaar oordeelde de gemeentelijke rechtbank van Praag in het voordeel van drie andere bedrijven van de Agrofert-holding die om dezelfde reden een rechtszaak hadden aangespannen. Met andere woorden, het ministerie weigerde hen subsidie te verstrekken. Destijds schreef Agrofert-woordvoerder Pavel Heřmanský aan Seznam Zprávy dat werd bevestigd dat het bedrijf volgens de wet en de subsidieregels verliep.

Ook parlementslid en presidentskandidaat Babiš betoogt al lang dat hij geen belangenverstrengeling heeft en kan hebben omdat hij zijn Agrofert-imperium in trustfondsen heeft geïnvesteerd.

Maar volgens de conclusie van de controleurs blijkt de directe band van Babiš met de fondsen bijvoorbeeld uit de rol van de vrouw van de premier, Monika. Ze zit in de raad van beschermers - dat wil zeggen, degenen die toezicht houden op de trustees dat ze hun taken vervullen.

Maar de controleurs stoppen niet alleen bij familiebanden in het omvangrijke document. Ze leggen uit dat de fondsen volgens hun analyse illegaal zijn opgericht. Met andere woorden, Andrej Babiš is nooit echt van zijn bedrijven afgekomen.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan