Fraude EU-subsidies

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2017.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het ministerie van Landbouw ontving woensdag een officiële Tsjechische vertaling van het concept auditverslag van de Europese Commissie over het vermeende belangenconflict van premier Andrej Babiš bij de betaling van landbouwsubsidies. Tsjechië heeft nu twee maanden om te reageren.
  Bron novinky.cz.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Agricultural Intervention Fund ziet geen belangenconflict bij Premier Babis.

  De Tsjechische premier Andrej Babiš heeft geen belangenconflict met betrekking tot zijn ex-groep Agrofert. Dit werd donderdag door het hoofd van het Tsjechische Landbouwinterventiefonds (SZIF), Martin Šebestyán, voor de bevoegde senaatscommissie verklaard. Zijn autoriteit had alle betalingen aan het bedrijf stopgezet uit respect voor de Europese Commissie, zei Šebestyán. Het Fonds is van plan commentaar te leveren op de resultaten van een EU-audit van het vermeende belangenconflict van de premier medio september.

  Donderdag had de verantwoordelijke senaatscommissie de kwestie behandeld. De parlementariërs willen de EU-commissie nu overtuigen om de Agrofert-audit te publiceren. Volgens berichten in de media wordt premier Andrej Babiš ervan beschuldigd aan het hoofd van zijn voormalige bedrijf te blijven. Vanwege de EU-subsidies aan Agrofert kan de Ano-politicus zich daarom in een enorm belangenconflict bevinden.
  Bron radio.cz/de.
   
  camyl vindt dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Demonstratie woensdag 21 augustus om 18:00 uur het Wenceslasplein Praag.

  Georganiseerd door Milion chvilek pro demokracii - Een miljoen momenten voor democratie.

  Laten we ons de gebeurtenissen van 21 augustus 1968 en 1969 herinneren.

  Laten we ons het keerpunt van de Sovjetbezetting van 21 augustus 1968 en de minder bekende gebeurtenissen van 21 augustus 1969 herinneren, toen massale burgerlijke protesten brutaal werden verspreid door de politie, het leger en de volksmilities. Tientallen tot honderden mensen raakten gewond. Vijf jonge mensen werden neergeschoten. Geen van de daders kwam voor de rechter na de revolutie van 1989. Noch slachtoffers noch overlevenden zijn ooit vergoed.

  Precies 50 jaar later, op woensdag 21 augustus om 18.00 uur, zullen we deze gebeurtenissen herdenken met een mars die van het Wenceslasplein naar het Hradčanské-plein zal leiden.

  Naast ons te herinneren aan gebeurtenissen uit het verleden, willen we u ook herinneren aan actuele problemen.

  We zijn bezorgd dat de president van de Republiek de samenleving opzettelijk verdeelt, de belangen van Rusland en China verdedigt, de grondwet van Tsjechië ernstig schendt en zich op ongepaste wijze in de samenstelling van de regering mengt. We zijn bezorgd dat de regering alleen in leven wordt gehouden door de stemmen van de communisten. We zijn bezorgd dat de premier - een vervolgde voormalige StB-agent - ons land pijn doet met een enorm belangenconflict. We maken ons zorgen dat deze zwakke premier de willekeur van de president niet aankan.

  We worden niet langer bedreigd door Russische tanks. Toch voert Rusland een effectieve informatieoorlog tegen ons. Vandaag worden we niet geconfronteerd met de gewelddadige onderdrukking van burgerlijke protesten (zoals nog steeds het geval is in Rusland). We lopen echter het risico op onverschilligheid en geleidelijke desintegratie van democratie. We willen laten zien dat we hier zijn en dat we klaar zijn om de democratie en haar instellingen te verdedigen.
  Zie ook artikel news.expats.cz.

  Niet alleen in Praag wordt er geprotesteerd maar ook in heel veel andere plaatsen in Tsjechië.
  Kaart van gemeenten waar evenementen ter herdenking van de gebeurtenissen van 1968 - 1969 en huidige problemen zullen plaatsvinden op 21 augustus 2019.

  Zaterdag 16 november 2019 zullen ze wederom demonstreren in Letná park van Praag.
  Op zondag 17 november vinden er bijeenkomst plaats in honderden gemeenten in het hele land.
   
  Laatst bewerkt: 21-08-2019
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Procureur laat fraudezaak tegen Tsjechische premier vallen - maar verhaal nog niet voorbij.

  Premier Andrej Babiš kan opgelucht ademhalen, zij het tijdelijk.
  Op maandagochtend bracht Deník N het verhaal dat de officier van justitie de vervolging van Mr. Babiš had stopgezet vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de zogenaamde Stork’s Nest-affaire.
  Het verhaal is echter nog lang niet voorbij, want de beslissing moet nog worden goedgekeurd door de oversten van de officier van justitie en andere juridische stappen zijn mogelijk.
  Bron radio.cz/en.

  Babis, die maandag 65 werd, vertelde Reuters in een sms dat hij geen commentaar zou geven omdat hij de inhoud van de beslissing niet kende. Bron reuters.com.
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------
  De vervolging van Babiš is in Tsjechische handen - hoofd van de EU voor fraudebestrijding

  De conclusies van het Tsjechische onderzoek zijn volledig in handen van de Tsjechische autoriteiten en het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) zal hen geen advies geven, vertelde hoofd van de onderzoeksafdeling van OLAF, Ernesto Bianchi, deze week aan CTK.

  De Tsjechische officier van justitie kan vele redenen hebben om het onderzoek in de door Capi hnizdo vermoedelijke EU-subsidiefraude, met betrekking tot premier Andrej Babiš, te hebben stopgezet, zei Mr Ville Itälä directeur-generaal van het Europees Bureau voor fraudebestrijding OLAF.

  Op maandag heeft de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de zaak voorgesteld de vervolging van Babiš stop te zetten.
  Bianchi zei dat volgens de informatie van OLAF dat deTsjechen uiteindelijk besloten het project met nationale middelen te financieren.

  Hij herhaalde dat het OLAF een vermoeden van de schending van EU-regels had ontdekt. Aangezien het project echter niet door EU-geld wordt gesponsord, behandelt het OLAF dit niet langer.

  Het OLAF zal de zaak echter in de gaten blijven houden om zijn conclusies te analyseren en verschillen te vinden tussen de EU- en Tsjechische wetgeving die kunnen ontstaan bij het definiëren van de verantwoordelijkheid.
  Dit zijn de zaken die moeten worden gecontroleerd om een les voor de toekomst te hebben, zei Bianchi.
  Bron news.expats.cz.
  ----------------------------------------------------------------------------
  In Slowakije loopt ook een zaak tegen Andrej Babiš en zijn bedrijf Agrofert ivm subsidies volgens de waakhond hlidacipes.org.
  ------------------------------------------------------------------------------

  Hoofdaanklager: nog steeds geen beslissing in Stork's Nest-zaak tegen premier Babiš.


  Supreme State Attorney Pavel Zeman zegt dat er geen beslissing is genomen over het al dan niet vervolgen van premier Andrej Babiš (ANO) over de zogenaamde Stork's Nest-zaak, over een vermeende EU-subsidiefraude tien jaar geleden.

  Op maandag meldde het nieuwsportaal DeníkN dat staatsprocureur Jaroslav Šaroch de vervolging tegen Babiš en anderen had stopgezet. Dat was slechts een tussenstap die door hogere autoriteiten moet worden goedgekeurd om in werking te kunnen treden, aldus de heer Zeman.

  Als Supreme State Attorney heeft de heer Zeman het recht om de beslissing ongeldig te maken. Hij weigerde woensdag te zeggen wat de waarschijnlijke uitkomst zou zijn, maar betreurde het dat een voorlopige beslissing openbaar was gemaakt.
  Bron radio.cz/en.
   
  Laatst bewerkt: 05-09-2019
  Ad Verschoor vindt dit leuk/interessant.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  OM laat corruptiezaak tegen Tsjechische premier vallen.

  Andrej Babis kan even opgelucht ademhalen. Het Openbaar Ministerie in Praag maakte vandaag bekend dat het een corruptie-aanklacht tegen de Tsjechische multimiljardair/premier en verschillende van diens familieleden heeft laten vallen. Volgens de aanklagers heeft Babis géén fraude gepleegd met EU-subsidies.

  Die beslissing maakt waarschijnlijk een einde aan een kwestie die de premier al jaren achtervolgt (de landelijke hoofdaanklager kan nog anders beslissen). De zaak draait om een luxe-resort buiten Praag, ‘Ooievaarsnest’, waarvan de eigenaar in 2008 1,9 miljoen euro subsidie kreeg uit een EU-pot voor kleine en middelgrote bedrijfjes. Dit was oorspronkelijk echter geen klein bedrijfje, maar onderdeel van het Agrofert-concern van Babis, een miljardenonderneming waar 250 bedrijven onderdeel van uitmaken. Voor de subsidie-aanvraag werd Ooievaarsnest uit Agrofert gelicht en onder eigendom van een van Babis’ familieleden gebracht.

  Het OM stelt nu dat ten tijde van de subsidie het bedrijf inderdaad klein genoeg was om in aanmerking te komen voor het geld. Dat Ooievaarsnest later weer in handen kwam van Agrofert (dat trouwens ook de subsidie terugbetaalde) doet niet ter zake.

  Voor Babis is de justitiële beslissing een meevaller, maar niet alle schade is ermee gerepareerd. Het Europese anti-fraudebureau Olaf bepaalde al eerder dat er wel degelijk misstanden waren bij de subsidieverlening.

  De politieke gevolgen zijn bovendien niet weg: Babis vormt sinds vorig jaar een minderheidsregering met sociaal-democraten en leunt op gedoogsteun van de communisten. Andere partijen wilden vanwege de fraudeverdenking niet met hem samenwerken. Ook heeft hij waarschijnlijk niet een-twee-drie het vertrouwen van de bevolking terug. Dit voorjaar gingen Tsjechen in recordaantallen de straat op om hun afkeer van de premier te tonen nadat die een bondgenoot tot minister van justitie had benoemd.
  Bron trouw.nl.
  ------------------------------------------------------------------------------------------
  Tsjechisch parket laat beschuldigingen tegen premier Babis vallen.

  Het Tsjechische parket laat de beschuldigingen tegen premier Andrej Babis in een fraudezaak met Europese subsidies vallen. Dat heeft de procureur van Praag vandaag meegedeeld.

  De 65-jarige Babis was twee jaar geleden aangeklaagd, omdat hij gesjoemeld zou hebben bij de financiering van het Ooievaarsnest, een sjiek hotel- en conferentiecomplex nabij Praag. Om twee miljoen euro’s aan Europese subsidies op te strijken, zou de premier het resort gepresenteerd hebben als een kleine en middelgrote onderneming, terwijl het in werkelijkheid tot zijn holding Agrofert zou behoren.

  “De bewijzen laten toe om te concluderen dat het Ooievaarsnest beantwoordt aan de definitie van een kleine en middelgrote onderneming”, stelt de Praagse procureur Martin Erazim in een mededeling. “Het Ooievaarsnest werd correct geïdentificeerd als een onafhankelijk bedrijf”, aldus Erazim. Het dossier wordt nu overgemaakt aan de procureur-generaal, die het laatste woord in de zaak heeft.

  De intrekking van deze beschuldigingen zet Babis niet helemaal uit de wind. De oppositie beticht hem nog steeds ervan dat hij ten tijde van het communisme voor de geheime politie werkte, en de Europese Unie blijft onderzoek voeren naar gesjoemel met Europese subsidies. Het verhindert niet dat zijn liberale partij ANO met ruime voorsprong de populairste van het land blijft. Ze haalt ongeveer 30 procent van de stemmen in de peilingen.
  Bron hln.be.
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Persbericht over de resolutie over het stoppen van de vervolging van de verdachte in de zogenaamde Stork's Nest-zaak.

  Vandaag kregen de bevoegde personen een beslissing om de vervolging van alle personen in de zogenaamde Stork Nest-zaak te stoppen.

  In de loop van de goedkeuringen die ik de afgelopen dagen heb uitgevoerd, nadat ik de inhoud van de beslissing had leren kennen, identificeerde ik me om de volgende redenen met het juridische advies van de openbare aanklager. De zaak, die aanvankelijk een eenvoudige frauduleuze handeling leek te zijn bij het verkrijgen van een Europese subsidie voor de bouw van de Stork's Nest Farm, is uitgegroeid tot een complexe juridische kwestie in het kader van de interpretatie van door de EU-instellingen vastgestelde handelingen. bevoegde Hof van Justitie van de Europese Unie. Dit is een kwestie van interpretatie en uitvoering van het juridische concept van het midden- en kleinbedrijf. De beschuldigden als subsidieaanvragers verklaarden de Stork's Nest Farm als een kleine en middelgrote onderneming in de vorm van een beëdigde verklaring. Deze claim werd door de wetshandhavingsinstanties als onjuist beschouwd en er werd een vervolging ingesteld. Uit het verstrekte bewijsmateriaal bleek echter dat Stork's Nest Farm voldeed aan de voorwaarden voor de definitie van een kmb. De herhaalde band via een aantal aandeelhouders op familieniveau met Agrofert speelde geen rol bij de beoordeling, aangezien Agrofert en Stork's Nest Farm niet met elkaar concurreerden of hun activiteiten op de gemeenschappelijke markt consolideerden. Ondanks de gevestigde banden tussen deze entiteiten, met name via familieleden, werd de boerderij Čapí hnízdo daarom correct beoordeeld als een onafhankelijke onderneming. In de redenering van de resolutie heeft de officier van justitie ook de conclusies van het OLAF-rapport behandeld zonder deze tegen te spreken of te negeren of anders te interpreteren. In dit verband wijst het op de mogelijkheid van een bredere beoordeling voor andere doeleinden dan in de strafprocedure de beoordeling van de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de betrokken personen.

  Toen ik kennis maakte met deze juridische beraadslaging, moest ik me in het kader van het gebruik van mijn bevoegdheden als hoofdofficier van justitie afvragen of ik persoonlijk iemand, of een premier of iemand anders, zou hebben aangeklaagd in deze juridische situatie. . Ik moest eerlijk antwoorden, niet. Zelfs als uit de tien jaar daaropvolgende besluitvormingspraktijk van het Hof werd afgeleid dat Stork's Nest op het moment van de subsidieaanvraag van 2008 niet voldeed aan de definitie van 'MKB', acht ik het niet mogelijk om iemand de schuld te geven voor mogelijke juridische problemen bij het indienen van de subsidieaanvraag 11 jaar geleden. Daarom identificeerde ik mij in de loop van de kwalificaties met de juridische opinie van de toezichthoudende officier van justitie JUDr. Jaroslav Šaroch.

  Wat betreft de mediapresentatie zelf en de kwestie van kwalificatie door de hoofdofficier van justitie, wil ik hieraan toevoegen dat ik het niet mogelijk achtte het publiek op de hoogte te houden van ontwikkelingen. In een situatie waarin het publiek ervan verzekerd was dat een officier van justitie een specifieke tijdslimiet had voor een beslissing hierover, zou de bewering dat deze zich zou uitstrekken tot het autorisatieproces noodzakelijkerwijs onjuist zijn. Daarom werd een verklaring afgelegd waaruit bleek dat de mening van het Openbaar Ministerie dienaangaande was gewijzigd en in wezen een besluit tot beëindiging van de procedure was ingediend. In dit verband heb ik ook overwogen welke van de twee concurrerende juridische belangen, namelijk het legitieme openbare belang bij informatie en het belang dat voortvloeit uit het beginsel van onderzoek naar de rechten van de betrokken personen, voorrang moet krijgen. Na beoordeling van de evenredigheid en geschiktheid leek het juist om de rechten van de betrokken personen beter te beschermen. Terugkijkend ben ik van mening dat het duidelijk en ondubbelzinnig had moeten worden gemaakt dat een beslissing was genomen om de vervolging binnen het standaard goedkeuringsproces door MSZ-managers in Praag te stoppen.

  Bij het van kracht worden van de beslissing, wordt de beslissing onverwijld voorgelegd aan de hoogste officier van justitie, die de mogelijkheid heeft om de definitieve beslissingen over de beëindiging van de strafvervolging te annuleren overeenkomstig artikel 174a van het Wetboek van Strafvordering.

  Officier van justitie Praag Mgr. Martin Erazím
  Bron goochel-vertaling van portal.justice.cz.
   
  Laatst bewerkt: 14-09-2019
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Officier van justitie in Praag: besluit om het onderzoek van Tsjechische premier te stoppen is juridisch bindend.

  Het besluit om een onderzoek naar vermoedelijke fraude door premier Andrej Babiš en leden van zijn gezin stop te zetten, is juridisch bindend, omdat niemand een klacht heeft ingediend, zo heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie van Praag woensdag bekendgemaakt. Dit kan echter nog steeds worden teruggedraaid door de hoogste procureur van het land, Pavel Zeman, die drie maanden heeft om een beslissing te nemen.

  De anti-regerings-protestbeweging A Million Moments for Democracy heeft er woensdag bij de officier van justitie van Praag op aangedrongen de volledige tekst van de beslissing openbaar te maken. Volgens haar leider Mikuláš Minář dringt de beweging nog steeds aan op het ontslag van de heer Babiš. Een ander openbaar protest tegen de regering vindt plaats op 16 november bij Letná park in Praag.

  Bron radio.cz/en.

  --------------------------------------------------------------------------

  In het geval van"ooievaarsnest" begint dus de periode van drie maanden, waarin de beslissingen van de officieren van justitie kunnen worden herzien door de officier van justitie Lenka Bradáčová of de procureur-generaal Pavel Zeman.

  Premier Babiš wil de rechtvaardiging van de onderzoekers niet publiceren. "Ik zie geen reden waarom het openbaar zou moeten worden gemaakt als dat in andere gevallen niet gebeurt", zei hij maandag na een ontmoeting met de president.
  Zijn coalitiepartner en sociaal-democraat-chef Jan Hamacek daarentegen vindt dat de publicatie van de verklaring gerechtvaardigd is. "Wanneer het allemaal eindigt, en als het allemaal zo eindigt, zou het publiek moeten weten wat de redenen waren die de toezichthoudende officier van justitie ertoe brachten de beslissing te nemen die hij nam," zei Hamacek.

  Volgens woordvoerder Aleš Cimbala overweegt het Openbaar Ministerie van Praag de vraag van politici en het publiek. Het publiek ziet blijkbaar de interesse, maar zal waarschijnlijk niet de volledige rechtvaardiging te zien krijgen. "We overwegen wat we kunnen bieden uit de hele beslissing," zei hij, eraan toevoegend dat het parket waarschijnlijk alleen die delen van de beslissing zou publiceren die ten grondslag liggen aan de procedures van de eiser.

  De opschorting van de vervolging heeft geen betrekking op de zoon van premier Andrej Babiš junior. Hij wordt afzonderlijk vervolgd. Hij verblijft in Zwitserland en de Tsjechische politie is er nog niet in geslaagd hem te verhoren.

  Bron ct24.ceskatelevize.cz. + news.expats.cz.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  President Zeman belooft de vervolging van premier Babiš te stoppen 'indien nodig'.

  De Tsjechische president Milos Zeman heeft een sensatie veroorzaakt met zijn aankondiging dat hij zijn constitutionele autoriteit zou uitoefenen om een strafrechtelijk onderzoek naar de "ooievaarsnest" affaire te stoppen - door middel van zogenaamde "afschaffing", ongeacht de uitkomst. Zeman zei dit donderdagavond in een interview op de commerciële zender TV Barrandov.
  Het is niet de eerste keer dat president Zeman zijn recht heeft gebruikt om de heer Babiš te helpen, wiens ANO-partij in functie is getreden om de corruptie van de overheid uit te roeien.
  Vorig jaar brak de president het protocol en gaf Babiš een tweede kans om een regering te vormen, in plaats van zich tot een andere partij te wenden, nadat de heer Babiš geen parlementaire meerderheid had gekregen.

  Zijn gepraat over een mogelijk 'pardon' is alom veroordeeld als een poging om de rechterlijke macht te ondermijnen - en is in tegenspraak met een gelofte die hij aflegde voordat hij opnieuw tot president werd gekozen.
  Tijdens een debat op de Tsjechische televisie eind januari 2018, kort voordat de herverkiezing tot het presidentschap werd gewonnen, gevraagd of hij ooit zou proberen het ooievaarsnest-onderzoek te stoppen, zei Zeman nadrukkelijk 'Nee'.
  "In godsnaam! In geen geval. Nee! Omdat hij [de heer Babiš] zelf zijn naam moet zuiveren."
  De moderator van het debat vroeg vervolgens of meneer Zeman er vrij zeker van was dat hij niet later van gedachten zou veranderen.
  “Allereerst heb ik dat in mijn vijf jaar als president nooit gedaan [een onderzoek stopgezet]. En ik zou niet van gedachten veranderen - omdat ik absoluut belachelijk zou worden gemaakt."

  Die voorspelling is vooruitziend gebleken. Politici van de oppositie en commentatoren riepen hem uit voor hypocrisie en beschuldigden de president ervan de rechtsstaat te willen ondermijnen.

  De vervolging is al definitief, maar de hoogste officier van justitie Pavel Zeman heeft nog drie maanden om de beslissing te vernietigen. De aankondiging dat Zeman geen invloed zou hebben op zijn beslissing, zei een woordvoerder vrijdag.
  Mocht Pavel Zeman besluiten om het besluit van zijn ondergeschikte nietig te verklaren, en president Miloš Zeman dat besluit 'afschaffen', bepaalt de grondwet dat de premier moet tekenen voor 'afschaffing' - in feite zou de heer Babiš zijn eigen 'gratie' mede ondertekenen ”.
  Bron oa radio.cz/en. + seznamzpravy.cz.

  Als twee officieren van justitie tot dezelfde conclusie zijn gekomen, moet de hoogste officier van justitie ook dezelfde conclusie trekken in overeenstemming met de wet. Zou het tot het tegenovergestelde oordeel komen, dan zou dit duiden op de incompetentie van het parket als zodanig.
   
  Laatst bewerkt: 20-09-2019
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vice-premier Jan Hamáček heeft gezegd dat elke beweging van de president om de mogelijke vervolging van premier Andrej Babiš stop te zetten, ongepaste inmenging in het werk van de rechterlijke macht zou zijn en in strijd zou zijn met het beginsel dat alle burgers voor de wet gelijk zijn.

  Politieke wetenschappers zeggen dat als de president zou ingrijpen en de mogelijke vervolging van premier Andrej Babiš zou stoppen, de verhuizing geen invloed zou hebben op de mate van steun die de premier geniet.
  Politicoloog Lubomír Kopeček van Masaryk University in Brno zegt dat aanhangers van Andrej Babiš zoveel schandalen rond de premier hebben genegeerd dat het feit dat hij het stoppen van zijn eigen mogelijke vervolging zou moeten ondertekenen, weinig verschil zou maken.

  Premier Andrej Babiš heeft geweigerd te speculeren over de vraag of hij het gebaar van president Zeman zou accepteren om zijn mogelijke vervolging te stoppen als hoogste officier van justitie Pavel Zeman het besluit van het officier van justitie van Praag nietig zou verklaren.
  Als hij een dergelijke oplossing zou accepteren, zou dit betekenen dat hij zelf het bevel van de president zou moeten ondertekenen.
  Babiš, belegerd door journalisten over de zaak, zei dat hij het jammer vond dat de president had gesproken zoals hij deed, omdat het een storm van kritiek had veroorzaakt op basis van loutere speculatie. "Er is geen misdaad gepleegd en ik ben ervan overtuigd dat ik niet zal worden aangeklaagd", zei hij.
  Bron radio.cz/en.
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tientallen miljoenen aan Europese landbouwsubsidie gaan in Hongarije, Bulgarije en Tsjechië naar een kleine groep oligarchen

  [​IMG]

  Een kleine club grootgrondbezitters in Hongarije, Tsjechië en Bulgarije profiteert volop van het Europese landbouwprogramma dat jaarlijks voor meer dan 50 miljard aan subsidies uitdeelt, meldt The New York Times.

  Selam Gebrekidan, Matt Apuzzo en Benjamin Novak hebben negen maanden lang onderzoek gedaan naar het systeem en ontdekten dat een flink deel van de landbouwsubsidies naar een groep “oligarchen en politieke leiders” gaat die deals hebben gesloten met de Hongaarse overheid.

  Die deals hebben de leden van de groep steenrijk gemaakt, schrijft de Amerikaanse krant.

  De Europese Unie deelt de landbouwsubsidie uit op basis van hoeveel landbouwgrond boeren hebben. Maar in bijvoorbeeld Hongarije heeft premier Viktor Orban landbouwgrond van de staat verdeeld onder zijn familie, vrienden en zakenpartners. Daarmee kregen ze niet alleen het land, maar ook het recht op de subsidies, waardoor ze “miljoenen aan subsidies van de EU” kunnen opstrijken.

  Het probleem bestaat ook buiten Hongarije. In Tsjechië hebben bedrijven die in bezit zijn van premier Andrej Babis het afgelopen jaar voor bijna 40 miljoen euro aan landbouwsubsidies opgestreken. Ook Bulgarije heeft te kampen met het probleem en een topaanklager in Slowakije zegt dat er in zijn land sprake is van een “landbouwmaffia”.

  De fraude is volgens de Amerikaanse krant mogelijk doordat de subsidiepot de afgelopen decennia enorm is gegroeid, maar het systeem erachter niet goed is meegegroeid. Nationale overheden publiceren wel wat informatie over de ontvangers van de subsidie, maar de grootste partijen gaan schuil achter ingewikkelde bedrijfsstructuren. Daarnaast worden boeren dan wel betaald op basis van hoeveel grond ze hebben, maar worden eigendomsgegevens van de grond geheim gehouden, waardoor het moeilijker is om corruptie te ontdekken.

  Het subsidiesysteem leidt volgens The New York Times zelfs tot geweld. Kleinere boeren zeggen te zijn bedreigd en in elkaar te zijn geslagen vanwege de subsidies die ze krijgen voor het land dat ze bezitten. Vorig jaar werden journalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova vermoord, omdat Kuciak onderzoek deed naar een Italiaanse criminele bende die profiteerde van landbouwsubsidies.

  Ondanks alle problemen die het Europese landbouwprogramma veroorzaakt, is de kans klein dat het op korte termijn zal worden aangepast. Het is een van de grootste subsidieprogramma’s ter wereld en 40 procent van alle uitgaven van de EU gaat ernaartoe. Hoewel het systeem corruptie uitlokt, betekenen aanpassingen dat het programma flink op de schop moet. Behalve dat sommige nationale leiders er zelf van profiteren door greep te hebben op de verdeling van de gelden, houdt het de EU ook al decennialang bij elkaar.

  Bron: businessinsider.nl
   
 11. vroeger heel vroeger had je nog steekpenningen, omkoping, fraude.
  gelukkig bestaat dit al niet meer, want er is nu ..... subsidie
  hetzelfde product in een nieuwe verpakking....
   
  Plantage Bohémien en camyl vinden dit leuk/interessant.
 12. Dat zie je helemaal verkeerd. Steekpenningen, enz betaalde je zodat ze iets voor je deden. Bijvoorbeeld een vergunning of een snellere behandeling.
  Voor de subsidie hoeven ze helemaal NIETS te doen.
   
  PuNkEnStEiN, curious en camyl vinden dit leuk/interessant.
 13. alleen hand ophouden!!:ja:
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Massademonstratie in Praag tegen premier Babis

  Zo’n 200.000 Tsjechen zijn zaterdag in Praag de straat opgegaan om te demonstreren tegen hun premier Andrej Babis, die ze onder meer machtsmisbruik verwijten.

  De opkomst was daarmee iets kleiner dan de vorige betoging tegen Babis, in juni. Toen namen naar schatting 280.000 mensen deel aan de grootste demonstratie sinds de Fluwelen Revolutie van 1989.
  Veel Tsjechen staan dit weekend stil bij de geweldloze opstand die 30 jaar geleden een einde maakte aan het communistische regime. De mensen die nu demonstreren, vinden het onder meer onacceptabel dat Babis als politiek leider beslissingen neemt die van belang zijn voor zijn eigen zakenimperium. Het dagelijks bestuur daarvan heeft hij overigens wel uit handen gegeven.

  Manifestation-contre-Premier-ministre-Andrej-Babis-16-novembre-2019-Prague_1_1400_933.jpg

  Voordat Babis de politiek in ging, werd hij miljardair met activiteiten in de landbouw, media en chemie. Hij werd verdacht van fraude met EU-subsidies en de oppositie dringt al langer aan op zijn vertrek. De premier met de bijnaam ‘Babisconi’ ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan en is absoluut niet van plan op te stappen. Hij overleefde al een motie van wantrouwen in het parlement en justitie besloot in september hem niet te vervolgen.

  [​IMG]
  Beeld EPA
  [​IMG]
  Bron: parool.nl
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Een miljoen momenten: Babiš krijgt een ultimatum, boeren kwamen met tractoren.

  “We geven Andrej Babiš het ultimatum. Hij lost zijn belangenconflicten uiterlijk eind december op, doet afstand van Agrofert, inclusief de media, ontslaat Maria Benešová of neemt ontslag uit de functie van premier, ”zei Mikuláš Minář. Als Babis dit niet doet, zal er in januari een golf van krachtigere acties in het hele land uitbreken.

  [​IMG]

  Ongeveer vijftien kleine en middelgrote boeren leden van de Vereniging van Particuliere Landbouw kwamen naar Praag om hun onenigheid met het beleid van de regering en vooral de premier te tonen zelfs met hun tractoren.
  "We hebben in juni in Letná een belofte gedaan dat als er niets verandert op het politieke toneel en als de heer Babiš en president Milos Zeman zich niet verantwoordelijk gedragen, wat ze zich niet gedragen, we beloofden te komen en deze keer met onze tractoren. we zijn hier, "zei Sebek.
  Het stadhuis van Praag gaf tractoren een speciale vergunning voor het passeren van de metropool.
  Bronnen oa asz.cz + news.expats.cz.

  Babis 'enige antwoord was op zondag dat er eerlijke en vrije verkiezingen zijn in de Tsjechische Republiek.Bron praguemonitor.com.
  Dit vinden vele demonstranten juist het probleem, door zijn grote media-imperium beïnvloedt hij veel mensen in hun stemgedrag.
  Het ziet er dus naar uit dat Milion chvilek pro demokracii/een miljoen momenten voor democratie op 7 januari wederom gaan demonstreren.

  --------------------------------------------------------------------------------------------
  What next for anti-Babiš group Million Moments for Democracy?
  Wat nu voor de anti-Babiš-groep Million Moments for Democracy?

  Mikuláš Minář zegt dat als de premier tegen het einde van het jaar zijn ontslag niet aankondigt, Million Moments for Democracy begin januari zijn volgende stappen zal aankondigen.

  Gezien de heer Babiš is het zeer onwaarschijnlijk dat hij zal toegeven aan zijn eisen, wat kan Million Moments for Democracy - specifiek ingesteld om hem te bestrijden - nu doen?

  Het plaatsvervangend hoofd van de groep, Benjamin Roll, zegt dat ze één ding niet zullen doen, een politieke partij vormen.

  Politicoloog Jiří Pehe zegt dat Million Moments for Democracy weer van kracht kan worden als in een definitief rapport van de Europese Commissie, net als de voorlopige versie, wordt geconstateerd dat de heer Babiš in een belangenconflict verkeert vanwege zijn banden met Agrofert.

  "Maar natuurlijk als de Europese Commissie zegt dat de heer Babiš mogelijk in een licht belangenconflict is, maar uiteindelijk zal dit geen strafactie zijn, dat kan natuurlijk de wind uit de zeilen van de beweging halen."
  Bron radio.cz/en.
   
  Laatst bewerkt: 19-11-2019
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De definitieve versie van het auditverslag van de Europese Commissie is vrijdag in Tsjechië aangekomen.
  De Europese Commissie heeft het document als vertrouwelijk geclassificeerd en weigerden er commentaar op te geven.
  Transparency International en oppositiepolitici hebben opgeroepen om de audit openbaar te maken.

  Respekt: Audit potvrdil Babišův střet zájmů.
  Respect: de controle bevestigde het belangenconflict van Babiš.

  Babiš je ve střetu zájmů, měl potvrdit audit.
  Babiš is in een belangenconflict, hij moet de audit bevestigen.

  EU audit finds Czech Prime Minister Babis in conflict of interest: report. Bron reuters.com.
  PM insists he has fully adhered to Czech conflict of interest law. Bron radio.cz/en.
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier Babis opnieuw vervolgd voor fraude

  Het Tsjechische OM heropent het onderzoek naar premier Andrej Babis. Hij wordt verdacht van misbruik van Europees geld voor de bouw van een luxe resort met de naam Ooievaarsnest.


  Het Ooievaarsnest is een conferentie- en welnessoord even buiten Praag. Het bedrijf dat het resort runt is onderdeel van Agrofert, het miljardenbedrijf van Babis, dat hij heeft ondergebracht in een trustfonds.

  Het Ooievaarsnest zou onterecht ruim 2 miljoen euro aan Europees fondsengeld hebben gekregen, bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven. Babis wordt ervan beschuldigd dat hij verdoezeld heeft dat hij de eigenaar was om voor de subsidie in aanmerking te kunnen komen.

  Tekortkomingen
  Eerder dit jaar legde het OM in Praag het onderzoek stil nadat het tot de conclusie was gekomen dat er geen sprake was van een misdrijf. Daar kwam veel kritiek op. Het was een van de redenen waarom in juni honderdduizenden Tsjechen de straat op gingen.

  [​IMG]
  Protesten tegen Babis EPA

  Het landelijke OM fluit het Praagse OM nu dus terug. Op een persconferentie zei openbaar aanklager Pavel Zeman dat er tekortkomingen in het gerechtelijk onderzoek zijn gevonden. Er zouden overhaast en zonder voldoende onderzoek conclusies zijn getrokken.

  Reactie Babis
  In een eerste reactie zegt Babis dat hij niets onwettigs heeft gedaan. Verbaasd over het besluit van Zeman is hij niet. Al langere tijd zegt Babis dat de kwestie door de media is opgeblazen en enkel aan het licht is gekomen doordat hij politicus is. Hij is ook opgelucht, want de zaak tegen zijn familieleden, die aanvankelijk ook vervolgd werden, is wel definitief gesloten.

  Vooralsnog heeft het besluit van het OM geen gevolgen. Oppositiepartijen hebben Babis opgeroepen af te treden voor de duur van het strafrechtelijk onderzoek. Partijleider Jan Hamácek van de sociaal-democraten (SSD), de grootste coalitiepartner van Babis, blijft echter de premier steunen.

  EC-audit
  Rond Babis en zijn conglomeraat Agrofert speelt nog een kwestie. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling, waardoor het bedrijf mogelijk onterecht miljoenen euro's aan landbouwsubsidies van de Europese Unie zou hebben ontvangen. De Europese Commissie heeft onderzoek laten doen naar de mogelijke belangenverstrengeling. De conclusies daarvan zijn nog niet openbaar gemaakt.

  Bron: nos.nl
   
 18. Maak je over Babis maar geen zorgen, die heeft net zo een plaat voor zijn kop als Macron en Rutte.
   
  curious vindt dit leuk/interessant.
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Tsjechische premier kampt een week met zware klappen

  Het was geen goede week voor de Tsjechische premier. Niet alleen heeft een Europese Commissie geconstateerd dat Andrej Babiš in een belangenconflict verkeert en van de Tsjechische staat eist dat hij het geld terugbetaalt aan het door hem opgerichte Agrofert-conglomeraat, maar ook een strafprocedure is tegen hem opnieuw gestart in een subsidiefraudezaak dat al jaren sleept.

  Er werd gespeculeerd of president Miloš Zeman zijn bevoegdheden zou gebruiken om het strafrechtelijk onderzoek te beëindigen als hij opnieuw werd geopend, zoals hij eerder dit jaar had gezegd. Maar daarvoor heeft de president een handtekening nodig van de premier of een regeringslid, en de heer Babiš heeft gezegd dat hij niet wil dat de president dat doet.

  President Zeman zei donderdagavond tegen TV Barrandov dat hij geen actie zou ondernemen om de strafprocedure te beëindigen. “Waarom zou ik het hernieuwde onderzoek stoppen op een moment dat de politie geacht wordt wat meer nieuwe informatie te verstrekken? Ik zou me gewoon in de procedure mengen." De president steunt Babiš, zei dat hij in functie moest blijven en voegde eraan toe dat de enige reden voor de premier om te vertrekken zou zijn als zijn ANO-partij de volgende verkiezingen verliest.

  In dit opzicht lijkt de heer Babiš tenminste op vaste grond te staan. De laatste opiniepeiling, uitgevoerd door het Median-bureau voor Tsjechische televisie, toont ANO ver voorop met 30,5 procent, meer dan twee keer de steun van een van de twee grootste achterblijvende partijen, de Pirates and Civic Democrats, kon opbrengen. Deze peiling vond plaats in de laatste week van november - voordat de daaropvolgende storm Babiš probeerde te doorstaan.

  De groep A Million Moments for Democracy heeft eerder dan verwacht door de ontwikkelingen deze week nieuwe protesten aangekondigd, te beginnen op dinsdag 10 december om 18.00 uur in Praag.
  De belangstelling is zo groot dat de organisatoren van Million Moments al gedwongen zijn de protestlocatie van Praag van het Karlovo náměstí naar het grotere Václavské Náměstí/Wenceslasplein te verplaatsen.

  Dagblad Deník N heeft het hele document van 238 pagina's openbaar gemaakt, en het is duidelijk geworden dat Brussel van de Tsjechische staat eist dat Babis een enorm bedrag aan subsidies terugbetaalt - zo'n CZK 451 miljoen in totaal.

  De volledige definitieve audit is gratis te lezen op Deník N, witte pop-up wegklikken, daarna inloggen onderaan op groene vlak met je mailadres.

  Bron oa radio.cz/en.
   
 20. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tienduizenden betogen tegen premier Tsjechië

  Tienduizenden demonstranten zijn in Tsjechië de straat opgegaan om te demonstreren tegen premier Andrej Babis. De Tsjechische autoriteiten onderzoeken of die steenrijke politicus zich schuldig heeft gemaakt aan gesjoemel met EU-subsidies.


  [​IMG]
  Protest op het Wenceslausplein in Praag. beeld EPA

  De organisatoren van het protest stellen dat zo’n 60.000 mensen protesteerden op het Wenceslausplein in Praag. „Een leugenaar waar onderzoek naar wordt gedaan zou geen premier moeten zijn”, zei een lid van de actiegroep Miljoen Momenten voor Democratie tegen de menigte.

  Babis wordt ervan beschuldigd onrechtmatig te hebben geprofiteerd van EU-subsidies. Hij houdt zelf vol niets te hebben misdaan. Het Openbaar Ministerie maakte eerder dit jaar bekend dat het onderzoek naar de premier was stopgezet, maar dat is vorige week heropend door de hoogste aanklager in het land.

  De premier kreeg onlangs nog een andere tegenslag te verduren. Volgens berichten in Tsjechische media zou de Europese Commissie hem belangenverstrengeling verwijten. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat EU-subsidies terugbetaald moeten worden die aan zijn concern zijn verleend. Babis plaatste zijn bedrijf twee jaar geleden in een trustfonds.

  Bron: rd.nl
   

Deel deze pagina