Fraude EU-subsidies

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2017.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Minister van Justitie treedt af en wordt vervangen door Zeman-adviseur

  De Tsjechische minister van Justitie Jan Kněžínek nam donderdag zijn ontslag, de derde verandering in het kabinet in een week, waarbij hij oppositie beschuldigde van politieke druk op het rechtsstelsel toen premier Andrej Babiš voor een mogelijke fraudeproef stond vanwege Čapí Hnízdo = Het Ooievaarsnest.

  Knezinek stopte de dag nadat de politie een onderzoek had afgerond en raadde de staatsprocureur aan dat Babiš en anderen terecht zouden staan wegens vermeende fraude ten aanzien van een subsidie van de Europese Unie - aanklachten die hem tot tien jaar gevangen zouden kunnen houden als hij schuldig wordt bevonden.

  Kněžínek, een politieke onafhankelijk door de ANO-partij van Babiš aangestelde, zei dat hij per eind april zou aftreden zonder details te geven. Babis heeft herhaaldelijk gezegd dat hij onschuldig is en heeft het onderzoek een complot van tegenstanders genoemd om hem uit de politiek te zetten. ANO blijft de meest populaire politieke partij.

  "De oppositie heeft niets anders dan (deze zaak), het is een absurd verhaal, het is een politieke zaak," vertelde Babiš de staatstelevisie in een interview op donderdag. Het ministerie van Justitie heeft niet het recht om individuele zaken te beïnvloeden, maar beheert het systeem van de kantoren van de staatsprocureurs. De procureur van de hoogste staat is een aangestelde overheid.

  De minister van Justitie benoemt de andere staatsprocureurs, die besluiten een zaak voor de rechtbank te brengen, op voorstel van de procureur-generaal. Jan Hamáček, voorzitter van de junior coalitiepartner, de sociaal-democraten, vertelde verslaggevers dat als de vervanging van de minister van Justitie zou leiden tot eventuele veranderingen tussen de staatsprocureurs, dit zou vragen om een "serieus debat in de coalitie".

  Oppositiepartijen kritiseerden de verandering van minister van Justitie. "Dit is een buitengewoon ernstige zaak, de politie stelt voor om premier Andrej Babiš formeel aan te klagen en hij verandert haastig de minister van Justitie." Onaanvaardbaar en ongelooflijk, "tweette Petr Fiala, voorzitter van de centrumrechtse burger-democraten.

  Babiš heeft Marie Benešová voorgesteld als de nieuwe minister. Ze was eerder werkzaam in het demissionair kabinet in 2013 door president Milos Zeman benoemd, en ook als de top officier van justitie in de late jaren 1990 onder een Zeman regering benoemd. Zeman heeft Babiš gedurende het hele politieonderzoek ondersteund en zei dat hij hem vertrouwde.

  Toen het onderzoek woensdag werd afgesloten, zei de politie dat Babiš en anderen zouden moeten worden berecht voor het illegaal tappen van een EU-subsidie van 2 miljoen euro om een conferentiecentrum buiten Praag te bouwen. Babiš, een miljardair zakenman in chemicaliën, landbouw, media en andere bedrijfstakken, ook geconfronteerd met een onderzoek door de Europese Commissie naar de vraag of hij belangenconflicten in te tikken grotere EU-subsidies had. Hij heeft elke vergissing ontkend.
  Zeman benoemt Marie Benešová op 30 april, samen met nieuwe ministers van industrie en transport, aldus de woordvoerder van de president.

  De carrière van Marie Benešová is verweven met verschillende gevallen waarin ze stappen heeft ondernomen als een advocaat ten voordele van de machtigen.
  Marie Benešová kan op elk moment de opperste openbare aanklager, Pavel Zeman, met wie president Milos Zeman ook niet de beste betrekkingen heeft, ontslaan.
  Ze kan echter ook op vele andere manieren de rechterlijke macht beïnvloeden in het belang van het kasteel of de premier (bijvoorbeeld door kandidaten voor rechters in te dienen).
  Bronnen oa devdiscourse.com + forum24.cz + parlamentnilisty.cz.
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Strafrechtelijke aanklacht tegen de kanselier van president Zeman.

  De Tsjechische tak van de internationale waakhond Transparency International heeft een aanklacht ingediend tegen de kanselier van president Zeman, Vratislav Mynář.

  De klacht heeft betrekking op vermoedelijke fraude met nationale en EU-subsidies ten bedrage van 32 miljoen kronen die Mynář ontving voor een pension met wellness dat hij in Osvětimany, Zuid-Moravië had gebouwd.
  Volgens de onderzoeksjournalisten van de Tsjechische televisie werden de subsidies gebruikt in afwijking van het oorspronkelijk gepresenteerde project.
  De subsidies werden toegewezen aan een vereniging opgericht door Mynář en een bedrijf van hem.
  Vratislav Mynář heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat ze deel uitmaken van een lastercampagne tegen hem.
  Bron radio.cz/en.

  Er zijn meer zaken die spelen omtrent de omstreden Vratislav Mynář. Zo heeft hij nog steeds geen veiligheidsmachtiging, een aankoop van een villa in Praag voor een hele lage prijs, de illegale aanleg van een vijver naast het pension wat hij gebruikt om sneeuw te maken voor zijn naastgelegen skiresort.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Juncker verwerpt Babiš' beschuldigingen tegen Olaf

  EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de aantijgingen van de Tsjechische premier Andrej Babiš tegen het Europees Bureau voor fraudebestrijding (Olaf) verworpen. Olaf werkt onafhankelijk, onderstreepte hij in een interview voor het Tsjechische dagblad Hospodářské noviny (maandageditie).

  Olaf heeft de mogelijkheid van frauduleus gebruik van EU-fondsen tegen het einde van 2017 onderzocht voor de bouw van de luxe afdeling "Stork's Nest" in Tsjechië. De Tsjechische politie stelde in april voor om aanklachten in te dienen tegen Babiš en anderen.

  Het hoofd van de regering verwerpt de aantijgingen. Hij zei eerder dit jaar dat het onderzoek in zowel Tsjechië als Brussel werd gepolitiseerd, en Olaf maakte deel uit van een complot tegen zijn persoon.
  Bron radio.cz/de.

  De uitkomst van het onderzoek van OLAF wordt pas na de EU-verkiezingen in mei openbaar gemaakt.
  Bron irozhlas.cz.
   
  Laatst bewerkt: 01-05-2019
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Maandag zijn in meerdere Tsjechische steden kwamen mensen op straat tegen de voorgestelde nieuwe minister van justitie.
  In Praag 15000 mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen Babiš en de benoeming van Marie Benešová en in Brno protesteerden tegelijkertijd 3000 mensen.
  Bronnen oa radio.cz/de + dw.com/en. + ceskenoviny.cz.

  Er komt 6 mei weer een protest georganiseerd door Milion chvilek pro demokracii=miljoen momenten voor democratie in Praag en Ostrava.
   
  Laatst bewerkt: 01-05-2019
 5. Wij kwamen de demonstratie maandag in Praag bij toeval tegen. Het tramverkeer was ontregeld door de demonstratie en daarom moesten we vanaf de Narodni Trida lopen naar ons hotel aan de Ujezd. Kwam niet helemaal gelegen: hadden een peuter bij ons, 2 tassen boodschappen van de Tesco en ik had net een boekhandel op het Wenceclausplein leeggekocht :p
  Heb een filmpje gemaakt, ga proberen het te plaatsen.
   
 6. Ik krijg het niet voor elkaar om het filmpje naar mijn laptop te mailen momenteel, moet de telefoon eerst opschonen ben ik bang. Te veel foto's gemaakt in Praag. En op de telefoon werkt dit forum niet, ik krijg maar een halve pagina te zien en kan dus niets plaatsen.
  Als mijn zoontje maandag aan zijn schoolcarriere begint ga ik er eens rustig voor zitten. Het was wel indrukwekkend om te zien, vooral omdat er net als in 1989 met sleutelbossen werd gerammeld.
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Opnieuw protest tegen Tsjechische premier.

  In Tsjechië zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen premier Andrej Babiš. In de oude binnenstad van Praag eisten naar schatting zeker 20.000 demonstranten op spandoeken zijn aftreden. Ook eisen ze onafhankelijke rechtspraak in het land. De 64-jarige oprichter van de populistische partij ANO dreigt te worden aangeklaagd wegens misbruik van 1,6 miljoen euro Europese subsidie.

  De benoeming van Marie Benešová (71) als de nieuwe minister van Justitie vorige week zette meer kwaad bloed. De regeringscritici vrezen dat zij het onderzoek naar de schatrijke Babis zal dwarsbomen. In een interview stelde Benesova een ingrijpende reorganisatie van het strafrechtsysteem voor, onder meer door de afschaffing van het Parket-Generaal in Praag en Olomouc.

  Het netwerk 'Miljoenen ogenblikken voor de democratie' deed de oproep tot de betogingen. Die brachten maandagavond in de hoofdstad en in Brno meer mensen op de been dan een week geleden. Voormalig justitieminister Jiří Pospíšil sprak de menigte in Praag toe. ,,De rechtsstaat is geen loze kreet of leeg begrip maar absolute noodzaak voor een vrijheidlievende en democratische samenleving'', zei hij onder meer.
  Bron nd.nl.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  De zaak tegen Babiš, een miljardair met zakelijke belangen in media, voedsel en chemicaliën, gaat over aantijgingen dat hij tien jaar geleden eigenaar was van een boerderij en een congrescentrum om een EU-subsidie van bijna twee miljoen euro voor kleine bedrijven te krijgen.

  Het protest van maandag was groter dan een week geleden. Volgens het persbureau CTK hebben organisatoren naar schatting 20.000 mensen het Oude Stadsplein in Praag gevuld. De politie heeft geen officiële schattingen gegeven.

  Ook in de op een na grootste stad Brno, Ostrava en andere steden trokken duizenden boze burgers de straat op.
  Als er niet aan de eisen wordt voldaan, wil de groep binnen een week opnieuw protesteren op het Oude Stadsplein.

  De nieuwe minister van Justitie wil de officier van justitie afschaffen

  De benoeming van de nieuwe minister van Justitie veroorzaakt ook ongenoegen bij de critici van de regering. De 71-jarige Marie Benešová wordt beschouwd als de vertrouweling van Babiš en president Miloš Zeman. De oppositie vreest dat dit het onderzoek naar de premier zou kunnen vertragen. In een interview had Benešová een ingrijpende reorganisatie van de wetshandhavingsinstanties voorgesteld, waaronder de afschaffing van het parket in Praag en Olomouc.
  In 2017 steunde Marie Benešová de premier toen ze zich onthield van stemming in een lager huis over het opheffen van zijn parlementaire onschendbaarheid.
  Haar benoeming als ministers kort na het politievoorstel om een vervolging in te dienen in de zaak van de premier, identificeert een mogelijke "grootste inmenging in de rechterlijke macht sinds november 1989".

  Ondanks de beschuldigingen en belangenconflicten tegen Babiš blijft zijn ANO-partij de duidelijke opinieleider.
  Bronnen oa reuters.com + novinky.cz.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EU-begrotingscommissaris: het belangenconflict van Babiš is een prioriteit.

  De kwestie van de vermeende belangenverstrengeling van de Tsjechische premier Andrej Babiš is een "absolute prioriteit" voor de bescherming van de EU-begroting voor de Europese Commissie. EU-commissaris voor begroting Günther Oettinger schreef in een brief aan het Tsjechische EP-lid Tomáš Zdechovský.

  Transparency International vestigde de aandacht op het vermeende belangenconflict van Andrei Babiš. Volgens de NGO kan de PM de holdingmaatschappij Agrofert blijven beïnvloeden, ook al heeft hij ze overgedragen aan twee trustfondsen. Bovendien heeft Babiš als hoofd van de regering invloed op de onderhandelingen over de EU-begroting en op de verdeling van EU-middelen in Tsjechië.
  Bron radio.cz/de.

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Wat ik niet snap is dat het bedrijf Agrofert van Babiš officieel geen subsidie meer ontvangt van Brussel, maar tot op heden krijgt dat bedrijf gewoon subsidie van Tsjechië. In feite krijgt Babiš via een kleine omweg nog steeds geld uit Brussel van de EU.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Strafprocedures op bevel in Tsjechië zijn niet mogelijk.

  De Tsjechische opperste aanklager, Pavel Zeman, heeft de bewering afgewezen dat in dit land strafrechtelijke procedures mogelijk zijn om te bestellen. Een aanklacht zonder bewezen overtreding is in principe uitgesloten, dus Zeman. Pogingen in deze richting zouden worden vervolgd, en dit is al gebeurd, zei de hoofdaanklager.

  Hiermee keerde Zeman zich tegen de claims van de nieuwe minister van Justitie, Marie Benešová. Ze zei op donderdag dat ze het rapport voor Miloš Zeman had opgesteld als zijn adviseur en dat het document niet openbaar was.

  Als de Benešová-verklaring niet wordt onderbouwd, kan het worden gezien als een nieuwe aanval door de president op de rechterlijke macht, als een wraak voor het niet buigen van de rechtbanken.
  Bronnen radio.cz/de + zpravy.aktualne.cz.

  Dit zal nog meer olie op het vuur zijn van de mensen die tegen Andrej Babiš, Marie Benešová en Miloš Zeman protesteren.
  Maandag zal het dus drukker worden in de steden met demonstranten.
   
 10. Opnieuw grote betoging tegen onlangs benoemde Tsjechische minister

  Nu.nl - 13 mei 2019

  Duizenden Tsjechen zijn maandag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de nieuwe minister van Justitie. De betogers vrezen dat de 71-jarige Marie Benesova een onderzoek naar premier Andrej Babis zal dwarsbomen.

  Aan het protest in Praag deden volgens de organisatoren zo'n twintigduizend mensen mee. Betogers droegen spandoeken met zich mee met teksten als "voor een onafhankelijke justitie".

  Tsjechische media berichten dat ook zo'n tweeduizend mensen de straat op gingen in Brno, de op een na grootste stad van het land.

  Het is de derde week op rij waarin tegen minister Benesova wordt gedemonstreerd. Haar voorganger was plots opgestapt, nadat de politie justitie in april had geadviseerd de steenrijke premier en anderen te vervolgen voor misbruik van EU-geld.

  Benesova was als parlementariër in 2017 tegen het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Babis. Een van de organisatoren van de betogingen noemde het op de radio een "onacceptabel toeval" dat iemand met haar achtergrond direct na de aanbeveling van de politie is aangesteld als minister.

  Babis ontkent alle beschuldigingen. Hij heeft de betogingen omschreven als politiek theater in de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit is een van de standaard opmerkingen van mensen die tegen demonstraties zijn in Tsjechië.
  Net zoals er iets is over vluchtelingen , dan wordt Soros erbij gehaald.
  Wel is zeker dat onlangs Tomio Okamura 5 á 6 bussen heeft betaald om mensen uit de regio's op te halen voor die bijeenkomst in Praag waar Wilders ook aanwezig was.

  Dinsdag gaan mensen wederom de straat op.
  [​IMG]
  Facebook Milion chvilek pro demokracii / Een miljoen momenten voor democratie.
  Iedere week wordt het aantal demonstranten groter. Vorige week waren er in 131 plaatsen demonstraties zie kaart hier.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Piratenpartij daagt Europese Commissie voor de rechter
  Europese Commissie probeert miljoenenfraude Tsjechische premier Babiš toe te dekken

  In de voormiddag van 16 mei stuurde de Europese Commissie een potentieel explosief auditrapport over de fraude van de Tsjechische premier Andrej Babiš naar de regering in Praag. Dat werd bevestigd aan Europarlementslid Bart Staes (Groen), die zich al jarenlang vastbijt in het dossier.

  Het rapport zou vaststellen dat de Tsjechische premier en zakenman Andrej Babiš zijn politieke macht misbruikt om voor zijn bedrijf meer Europese subsidies binnen te halen. Al meer dan 100 miljoen euro zou uitbetaald zijn in schending van de nieuwe Financiële Verordening van de Europese Unie over belangenvermenging.

  De Commissie had eerder beloofd om vóór de Europese verkiezingen duidelijkheid te scheppen in deze zaak, maar dat gebeurt niet. Er staat veel op het spel: Babiš zou alle onterecht uitbetaalde subsidies moeten terugstorten, en vooral: hij zou moeten kiezen tussen zijn ambt als premier en zijn positie als bedrijfsleider.

  Andrej Babiš is de tweede rijkste man van Tsjechië en bedrijfsleider van het grootste Tsjechische landbouwbedrijf Agrofert. Als premier verdeelt hij de Europese subsidies voor Tsjechië, als bedrijfsleider is hij de grootste ontvanger van die subsidies. Sinds hij in 2014 toetrad tot de regering stegen de subsidies voor Agrofert van 23 miljoen euro naar 81 miljoen euro.

  De Tsjechische Piratenpartij, de grootste oppositiepartij, bracht deze zaak op 2 augustus 2018 aan het licht met een formele klacht bij de Europese Commissie. De Commissie had toen drie maanden om te antwoorden. Die termijn is lang overschreden.

  Een medewerker van de Europese Commissie zei op 17 mei, aan de telefoon met de Piratenpartij, dat hij zich ervan bewust is dat de Commissie het recht schendt door niet te antwoorden op de formele klacht. Dit is ongebruikelijk. Daarom spande de Piratenpartij diezelfde dag nog een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie, tegen de Europese Commissie.

  ‘Een zeer terechte actie van de Piraten’, zegt Bart Staes. ‘Dit is niet alleen uitzonderlijk, maar ook schuldig verzuim. De Commissie had bijna negen maanden om duidelijkheid te scheppen voor de verkiezingen. Dat is ruim voldoende. Maar ze keken eerst de andere kant op en het Europese Parlement moest hen ertoe dwingen iets te doen.’

  ‘Dan stuurden ze een missie naar Tsjechië. Het auditrapport had perfect op tijd klaar kunnen zijn om het nog voor de verkiezingen publiek te kunnen maken. Maar bevoegd eurocommissaris Günther Oettinger zegt dat het auditrapport pas na twee maanden publiek zal worden.’

  Ivan Bartoš, voorzitter van de Piratenpartij, vreest dat de Europese Commissie het auditrapport gebruikt om de zaken te vertragen om voor de verkiezingen niet op hun klacht te moeten antwoorden. ‘Alles wijst erop dat de Europese Commissie ruchtbaarheid over de zaak Babiš over de Europese verkiezingen wil tillen. Ze beschermen Andrej Babiš om onbekende redenen.’

  ‘Europeanen hebben het recht om vóór de verkiezingen te weten of deze Commissie fraude met belastinggeld in de doofpot steekt, dan wel krachtdadig aanpakt.’

  Ondertussen blijft Babiš miljoenen euro’s verdienen. Tijdens de eerste zes maanden van 2018 ontving premier Babiš een inkomen van 3,5 miljoen euro uit Agrofert, dankzij Europese subsidies.

  Lees verder bij bron mo.be.
  De journalist Pieter Stockmans heeft alles heel uitgebreid beschreven. :beleefd:
   
 13. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tienduizenden demonstranten roepen Babiš op om af te treden

  Meer dan 50.000 demonstranten eisten het vertrek van premier Andrej Babiš op het Wenceslas-plein in Praag. De protestrally was oorspronkelijk bedoeld om op te roepen tot het ontslag van minister van Justitie Marie Benešová en om te werken voor een onafhankelijke rechterlijke macht. De demonstratie werd een protest tegen Premier Babiš. De sprekers beschuldigden hem van de belangenconflicten die ook de EU-autoriteiten betreffen, zijn strafrechtelijke vervolging in het geval van fraude met de EU-fondsen en samenwerking met de communistische geheime dienst StB.

  Het protest werd georganiseerd door de vereniging "Million Moments for Democracy". De oprichter van de vereniging Mikuláš Minář riep Babiš op om zijn controversiële stappen in een televisiedebat te verdedigen. Babiš informeerde het ČTK persbureau in een sms dat hij geen reden zag om op het verzoek te antwoorden.

  De demonstranten spraken onder meer de Praagse bisschop en oud-dissident Václav Malý, de voormalige ijshockey keeper Dominik Hašek en songwriter Tomáš Klus.
  Bron radio.cz/de.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  EU-Ombudsman opent onderzoek naar vrijgave van informatie over PM Babiš, Agrofert.

  De Europese Ombudsman, Emily O'Reilly, heeft een onderzoek ingesteld naar de vraag of de EU-autoriteiten informatie vrijgeven of uitstellen met betrekking tot een zaak met de Tsjechische premier Andrej Babiš.

  Het onderzoek, dat betrekking heeft op belangrijke documenten van de Europese Commissie, werd geopend na een initiatief van de Tsjechische senator Lukáš Wagenknecht, zo meldt de nieuwssite neovlivni.cz.

  De site verwijst naar correspondentie tussen EU-commissaris voor begroting Günther Oettinger en de heer Babiš en een verzoek om te controleren hoe het conglomeraat Agrofert, dat de miljardair Tsjechische politicus na zijn aantreden oprichtte en in een trust plaatste, Europese subsidies ontving.

  Dit onderzoek, dat een paar dagen geleden is geopend, heeft tot doel na te gaan of de EC belangrijke informatie op dit gebied weigert of uitstelt, en zo ja, waarom.

  De Piratenpartij zei vorige week dat ze van plan is om de EC te dagvaarden omdat ze niet heeft besloten klachten over het vermeende belangenconflict van de heer Babiš over EU-subsidies aan Agrofert te nemen.
  Bron radio.cz/en.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk/interessant.
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Volgende week dinsdag zal er in vele plaatsen buiten protestdemonstraties zijn en 4 juni is een grote demonstratie in Praag.
  Als Andrej Babiš niet op de eisen ingaat van de demonstranten zullen de acties mogelijk tot begin juli doorgaan.
  Artikel over de demonstratie van dinsdagavond zie radio.cz/de.
   
  Laatst bewerkt: 22-05-2019
 16. Voorlopig is hij nog niet onder de indruk. Maar hij heeft dan ook een heel groot bord voor zijn kop :stom:
   
  PuNkEnStEiN vindt dit leuk/interessant.
 17. [​IMG]
  Ondřej Golis
  Včera v 13:03
  Pro srovnání: titulky MFD a LN v roce 2012, kdy se zaplnil Václavák při protestech proti Nečasově vládě a dnešní titulky MFD a LN, kdy se zaplnil Václavák při protestech proti Babišově vládě. http://irozhl.as/60l via Luboš Rosí a Filip Horký

  De bovenste 2 zijn van 2012. De onderste van nu. op een of ander manier heeft hij ook de media in zijn zak.
   
 18. Gelukkig leert de geschiedenis dat dit doorzichtige soort oplichters vroeg of laat voor de bijl gaat. Ze denken meestal dat ze onaantastbaar zijn en overal mee kunnen wegkomen. Maar hun geluk duurt meestal net zo lang als hun "vriendjes" toestaan, en die "vriendjes" zijn zelf even betrouwbaar als de oplichter zelf... :D
   
  helenav vindt dit leuk/interessant.

Deel deze pagina