Winterseizoen 2021 - 2022

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Sneeuwval bemoeilijkt het verkeer op veel plaatsen in Tsjechië. De snelweg D8 was in de ochtend afgesloten vanwege sneeuwval, het verkeer wordt gehinderd door files. De politie meldt tientallen ongevallen in het hele land. De sneeuw bedekte ook Praag en omgeving. Bussen in de voorsteden hebben vertraging in Midden-Bohemen, sommige haltes zijn geannuleerd.
Bronnen oa zpravy.aktualne.cz + lidovky.cz.

sneeuw 2021 4 december.PNG
Bron twitter.com/hashtag/snihnahorach.
Lijst met sneeuwhoogtes is te vinden op hydro.chmi.cz.

De grotere doorgaande wegen zijn meestal redelijk schoon, maar denk eraan dat de kleine tussendoor weggetjes ineens niet begaanbaar zijn en/of afgesloten vanwege langlauf-routes. Bekijk daarom altijd de route na op winter-mapy en niet zomaar de kortste route van dom-dom volgen.
Verder zijn winterbanden verplicht en overdag moet je ook met verlichting rijden.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb ergens zien staan 11 december, maar op een andere plek 18 december… wij zijn er pas op 26 december dus ik maak me vooralsnog geen zorgen…😊
 
Nee nu met zijn tweetjes , de kindjes moeten naar school.
Met carnaval gaan we met de kinderen en kleinkindjes⛷
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het skiseizoen begint in Pec pod Sněžkou op vrijdag 10 december. We zullen tijdens de week open pistes specificeren. Tot die tijd kun je prima eerst skiën in Černá hora, waar ongeveer 6 km aan pistes open zijn en 10,5 km aan langlaufloipes op de top.
De kabelbanen Černohorský Express en Hofmanky zijn in gebruik en de skiliften Anděl en Sport 1. Op woensdag 8 december starten we met de Hofmanka kabelbaan.

Černý Důl:
Het skigebied Černý Důl bereidt zich voor op het skiseizoen. De startdatum van het seizoen is nog niet vastgesteld.

Bron skiresort.cz.

Voor laatste nieuws kan je beter facebook.com/SkiResortCernaHoraPec volgen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Sneeuw bemoeilijkte niet alleen het verkeer in Tsjechië.

Ongeveer 9.000 huishoudens in de regio Břeclav zitten sinds donderdagavond zonder elektriciteit. De problemen werden veroorzaakt door sneeuwval, bomen en takken die braken onder het gewicht van de sneeuw, waardoor de hoogspanningsleidingen beschadigd raakten. Energiebedrijven herstellen geleidelijk de bedrading. Naast stroomstoringen bemoeilijkt ook sneeuw voor de tweede dag op rij het verkeer.

Naast problemen met hoogspanningsleidingen in het zuidoosten van Moravië, kampt Tsjechië met de complicaties die worden veroorzaakt door sneeuw op de wegen. Vergeleken met donderdag, toen politieagenten in de regio Zuid-Moravië 150 verkeersongevallen afhandelden, is de situatie aanzienlijk rustiger. Wegen zijn meestal begaanbaar met de nodige voorzichtigheid. In hogere posities moet de bestuurder rekening houden met sneeuw op de wegen.

Meteorologen verwachten vrijdag slechts bij uitzondering sneeuwbuien. Een complicatie in de Boheems-Moravische Hooglanden is een tijdelijk geïntensiveerde wind, die in combinatie met droge poedersneeuw sneeuwduinen kan vormen, zei het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut.

In de regio Zuid-Moravië, waar sneeuw op donderdag de grootste complicaties voor automobilisten en voetgangers veroorzaakte, zijn de wegen op vrijdagochtend met verhoogde voorzichtigheid begaanbaar. Op sommige trajecten ligt sneeuwbrij, op sommige plaatsen moeten automobilisten nog rekening houden met sneeuwbuien. Sommige wegen zijn geblokkeerd door vrachtwagens.
---------------------------------------------------
De bergen zullen goede omstandigheden hebben voor de start van het winterseizoen, zeggen meteorologen over het komende weekend

In de bergen in het weekend, blijven de temperaturen overdag meestal onder het vriespunt en valt er op sommige plaatsen af en toe lichte sneeuw of sneeuwbuien.

Volgens meteorologen gaat het vrijdagochtend op sommige plaatsen sneeuwen en in de ochtend stopt de sneeuwval en trekt verder naar het noordoosten. "Tot nu toe wordt aangenomen dat de meeste sneeuw (ongeveer tien tot 20 cm en soms meer) zal vallen in de oostelijke helft van het gebied, niet alleen in de bergen, maar ook op lagere en middelste locaties, en minder in de westelijke helft van Bohemen", zei CHMI.

Op woensdag lag er tien tot 40 centimeter sneeuw in de Šumava en 50 tot 65 cm sneeuw op de bergkam, meestal tien tot 25 cm in het Ertsgebergte, maar er ligt 25 tot 35 cm sneeuw op de bergkam rond Klínovec en Fichtelberg. Het is tussen de tien en ongeveer 40 centimeter in het IJzergebergte, het Adelaarsgebergte en het Reuzengebergte, waar het ongeveer een halve meter op de bergkam is. Evenzo was er woensdag sneeuw in het Jeseníky-gebergte, is er iets minder in het Beskydy-gebergte en in het Boheems-Moravische Hoogland en andere lagere bergen lag de sneeuw meestal van enkele centimeters tot tien centimeter. Donderdag viel het nog.

Zeer goede natuurlijke sneeuwcondities werden ook ondersteund door de productie van technische sneeuw, dus de kwaliteit van de afdalingen is erg goed aan het begin van het seizoen. Langlaufers die al aangepaste langlaufloipes in alle Tsjechische bergen zullen vinden, zullen er ook van genieten, en ongeveer 300 kilometer aan loipes is al mechanisch aangepast, aldus het CHMI.

Volgens meteorologen begint het vanaf maandag op te warmen, gaat het regenen in Tsjechië, maar gewoon sneeuw in de bergen. Het winterweer in Moravië en Silezië houdt in de eerste helft van de week aan, maar de middagtemperaturen lopen geleidelijk op tot vijf graden Celsius.

Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Říčky v Orlické hory begint het seizoen, Černá hora in het Krkonoše-gebergte breidt het skiën uit.

De traditionele start van het winterseizoen met concerten en andere evenementen gaat dit jaar niet door vanwege overheidsmaatregelen
Woensdag breiden de skimogelijkheden zich uit in de regio Hradec Králové. Het Říčky-resort in het Orlické-gebergte=Adelaarsgebergte begint het winterseizoen. Een zespersoons kabelbaan, verhuur, service en berging zijn geopend vanaf 08:00 uur.

Vandaag zal het Krkonoše-resort Černá hora bij Janské Lázně de Hofmanky-kabelbaan met zes zitplaatsen lanceren en het skiën uitbreiden met een andere skipiste. In Černá hora begon het seizoen op vrijdag 3 december als eerste plaats in de regio Hradec Králové.

In Říčky hebben skiërs een rode piste met ongeveer 70 centimeter sneeuw. "Ook komt er een blauwe piste met 30 centimeter natuursneeuw. De zwarte piste is afgesloten voor alle verkeer en hier wordt technische sneeuw geproduceerd. We zijn van plan om vrijdag de zwarte piste te openen", aldus de skiliften van Říčky.

Vanaf vandaag wordt er in Černá hora ruim vijf kilometer aan pistes geskied. Naast de onlangs gelanceerde Hofmanka-kabelbaan, komt er een kabelbaan naar Černá hora en de Anděl- en Sport 1-liften.

Het SKIMU Malá Úpa-complex in het Krkonoše-gebergte=Reuzengebergte is sinds zaterdag 4 december ook dagelijks geopend. In het Orlické-gebergte is zaterdag het eerste seizoen van het Šerlišský Mlýn-complex begonnen.

Het seizoen in het grootste Tsjechische winterresort Špindlerův Mlýn moet op vrijdag 10 december beginnen. Op vrijdag begint het skiën ook in Pec pod Sněžkou en Mladé Buky bij Trutnov.

Het skigebied Špindlerův Mlýn probeert klanten te motiveren om skipassen online te kopen waar ze flexibele prijzen hebben, in plaats van aan de stenen kassa.
Concreet: wanneer u op 11 december een eendaagse skipas koopt, betaalt u 1.190,- Kč aan de kassa, terwijl u online betaling 660,- Kč betaalt. De skipas kost 1.190,- Kč aan de kassa op 3 januari, 500,- Kč online.
"Tijdens de laatste stap van de online aankoop is het noodzakelijk om een geldig vaccinatie- of ziektebewijs toe te voegen, die mensen als foto naar het systeem uploaden. We zullen alle verkochte skipassen handmatig controleren", aldus Adam Svačina.
---------------------------------------------------------
In de regio Karlovy Vary kunt u skiën bij Klínovec en Boží Dar.

De andere skigebieden van Plešivec en Skipot in Potůčky beginnen vrijdag met het skiseizoen. Andere winterresorts bereiden zich nog steeds voor om de kabelbanen te lanceren.

Het hoogste skigebied in het Krušné hory=Ertsgebergte, Klínovec is afgelopen zaterdag het seizoen begonnen. Afgelopen weekend is het gelukt om de enige skilift tot nu toe en de aangrenzende blauwe skipiste Dámská in gebruik te nemen.

Dankzij geschikte klimatologische omstandigheden zou Klínovec vanaf vrijdag een nieuwe kabelbaan moeten lanceren, de Cinestar Express, en de pistes Pařezovka en Přemostená heropenen. Tot nu toe is skiën in Klínovec tegen gereduceerde prijzen. Een dag kost 590 kronen voor een volwassene en 350 kronen voor een kind. Er ligt momenteel 55 centimeter natuur- en kunstsneeuw op de piste. Het skigebied is dagelijks geopend.

Skiën is tot nu toe alleen in het weekend mogelijk in het kleine familiegebied Novako. Er zijn zowel liften als een magisch tapijt in bedrijf, mensen kunnen nog geen gebruik maken van snowtubing.

Vanaf vrijdag zal het skigebied Plešivec de eerste LD Abertamy-kabelbaan en de nr. 6 Renata-skipiste lanceren. Naast het dagskiën van 09:00 tot 16:00 uur is op vrijdag en zaterdag ook het avondskiën van 18:00 tot 21:00 uur geopend. Het skigebied Skipot in Potůčky is ook van plan om op dezelfde dag voor het eerst te openen. Het seizoen begint daar met nachtskiën. Het complex zal dan elke dag in bedrijf zijn.

Het skigebied in Bublava wordt net klaargemaakt voor de start van het skiseizoen. Ze zijn daar momenteel aan het besneeuwen en bereiden een rode piste voor. Volgens de website wordt de start van het winterseizoen verwacht op vrijdag 17 december. Ook de lagere skigebieden in Mariánské Lázně of Aš worden klaargemaakt voor opening.

Op vrijdag 10 december, acht dagen eerder dan vorig jaar, gaat het grootste bergresort in de regio Pilsen - Ski & Bike Špičák - open voor skiërs. De kabelbaan begint het hele winterseizoen om 8.30 uur en eindigt om 16.00 uur.
De verhuur, service en skischool zijn op de eerste dag geopend. Ook zullen alle plaatsen met versnaperingen open zijn. Skiërs kunnen tot 17 december genieten van de prijzen van het laagseizoen. Geleidelijk aan komen er richting kerst meer pistes bij.
-------------------------------------------
Skiërs worden niet toegelaten op de piste zonder bewijs van vaccinatie of genezen-covid.
Net als in restaurants moeten skiërs zich voorbereiden op inspecties van Kontroly bezinfekčnosti.

In alle skigebieden moet de volwassen skiër zich bij aankoop van een skipas (online of aan de kassa) bewijzen met het vaccinatiebewijs of genezen-covid-19. Geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.
De medewerkers van de skicentra zullen ook willekeurig de certificaten controleren en toezicht houden op de naleving van de 1,5 meter afstand bij het instappen in de kabelbaan of ademhalingsbescherming bij het rijden in de kabelbaan (geldt voor iedereen behalve leden van één gezin). Dezelfde hygiënische voorwaarden gelden als voor accommodatie, versnaperingen, verhuur, service, etc.

Bronnen oa seznamzpravy.cz + seznamzpravy.cz + denik.cz.

sneeuw winter 2021 2022 10 december 1.PNG
Winters plaatje van webcam Špindlerův Mlýn - Erlebachova bouda.
Op de webcams kan je goed zien dat sneeuwgrens nu al onder de 300 meter ligt.
Zie chmi.cz + kamery.humlnet.cz.
Enkele stations en vliegveld Praag op mall.tv/zive.
Tsjechisch weerstation met weerbericht in Engels chmi.cz.
 
Net zag ik op de webcam dat de kleine piste knezicky in Vrchlabi ook open is.
Ben ik echt blij mee!!!
Voor ons de ideale oefenpiste.
Wij noemen het bij ons onder elkaar altijd het “Sarabultje”
Ook voor de kleine kindjes zo fijn om te leren.
 

kuurgast

Donateur
Sněžka werd getroffen door een orkaan en stopte beide delen van de kabelbaan.

Op zondag stopte Vichřice beide delen van de kabelbaan van Pec pod Sněžkou naar Sněžka. De wind bereikte een snelheid van 134,3 kilometer per uur, laat de administratie van het Poolse Nationale Park Krkonoše weten op Facebook. De orkaanlimiet is 118 kilometer per uur.

Vandaag heeft de bergdienst van Krkonoše gewaarschuwd voor een sterke windstoot, die op de bergkammen snelheden kan hebben van meer dan 108 kilometer per uur en in lagere posities meer dan 70 kilometer per uur. De kabelbaan naar Sněžka kan met windkracht tot 60 kilometer per uur rijden, aldus de kabelbaanbeheerders op de website.

Poolse parkbeheerders waarschuwden ook voor een daling van de temperatuur. “De omstandigheden om hoog in het Reuzengebergte te wandelen zijn zwaar. Wees voorzichtig", zei het Poolse nationale park Krkonoše.
Op de bergkammen van het Reuzengebergte ligt tot 30 centimeter sneeuw. In lawine-kadasters geldt nog steeds de laagste eerste graad lawinegevaar uit de vijfdelige schaal. "Op de lijwaartse hellingen en in de goten ligt een grotere laag sneeuw. Er kunnen kleine lawines van glibberige sneeuw vallen, die op de helling stoppen", aldus Jan Doubek van de Horské služby=Bergdienst Krkonoše.
Bron oa zpravy.aktualne.cz met filmpje.
------------------------------------------------------------------
Hoe zit het met de witte deken voor Kerstmis? Het vriesweer keert terug.

Na een kleine dooiperiode gaat het afkoelen en zullen er morgen sneeuwbuien ontstaan, vooral in het noordoosten en noorden. Ze blijven dinsdag hier. Tot die tijd zal er tot 10 cm sneeuw vallen, voornamelijk in de bergen Krkonoše, Jeseníky en Beskydy. In deze gebieden buiten de bergen kan zich zwakkere sneeuw vormen.

De bewolking in het land zal in de nacht van dinsdag op woensdag meer gaan optrekken. Daardoor wachten woensdagochtend lage temperaturen. Ze vallen meestal tot -3 ° C tot -7 ° C, in bergdalen zelfs onder -10 ° C. Overdag meten ze dan -3°C tot 1°C. De lucht is helder tot licht bewolkt, in het noorden en noordoosten ook bewolkt. Donderdag is het overwegend bewolkt en vriest het.

Het weer begint ingewikkeld te worden op 24 december. In Centraal-Europa wordt een duidelijke frontale interface gevormd die warme lucht in het zuidwesten scheidt van zeer koude in het noordoosten. Het is echter niet mogelijk om de exacte positie van deze interface vooraf precies te bepalen. Tegelijkertijd hebben de kleine veranderingen een significant effect op de temperatuur en dus op de neerslag. Op eerste kerstdag zou in ieder geval een deel van het grondgebied in het koude deel kunnen liggen en sneeuw ervaren, zelfs in lagere posities. Temperaturen kunnen variëren van 0 ° C tot 4 ° C (met warmer in het zuidwesten). Het weer op 25 en 26 december is nog onzekerder. Sommige modellen voorspellen dat Tsjechië zich aanzienlijk in het warme deel van de interface zal bevinden, andere juist in het koude deel. Temperaturen kunnen gemakkelijk rond de +10 ° C liggen, maar ook zelfs onder het vriespunt. Deze situaties brengen een van de grootste onzekerheden in de voorspellingen met zich mee en het is mogelijk om ze nauwkeurig te voorspellen in de orde van tientallen uren.

De skicondities moeten normaal gesproken goed zijn. De meeste resorts maken sneeuw. Het hangt af van de lokale omstandigheden en het niveau van de sneeuw. Maar de sneeuwsituatie zou meestal goed zijn, overal in de bergen ligt sneeuw.
Bron oa in-pocasi.cz.

Štědrý den=24 december de belangrijkste avond voor de Tsjechen met kerst.
Boží hod a Štěpána=25 en 26 december.
 
Shit… nieuwe modellen geven dooi aan tijdens kerst en regen… dat is natuurlijk heel slecht voor de pistes… hopelijk hebben ze dezelfde modellenmaker als het RIVM… dan weten we in ieder geval zeker dat het meevalt…
 
Donderdag is het nog geen kerst ;)

De weermodellen hebben het deze weken lastig om verder vooruit te voorspellen. Elke run van de modellen is behoorlijk anders. Normaal is ver vooruit natuurlijk ook al niet super betrouwbaar, maar nu is het erg opvallend dat het zo veel verschil maakt elke run.

Als je nu kijkt voor de voorspellingen van Vrchlabí:

Dan gaat de temperatuur vanaf vrijdag, kerstavond, boven 0 en op 1e en 2e kerstdag wordt er regen voorspelt. Echter ligt de temperatuur die dagen tussen 0 en 4 graden, dus het kan hogerop wel als sneeuw vallen. Vrchlabi ligt op ongeveer 500 meter en de top van Zaly daar ligt op 1019 meter. Behoorlijk verschil dus :)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan