Winterseizoen 2021 - 2022

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Meteorologen waarschuwden voor ijzel en harde wind.

De ijzel zal zich vormen tijdens de ijzige regen, dus zowel voetgangers als automobilisten moeten op hun hoede zijn. Van donderdag 17.00 uur tot vrijdag 3.00 uur geldt de waarschuwing voor Praag, Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Pilsen, Karlovy Vary, Ústí nad Labem, Liberec en Zuid-Moravië, evenals voor de regio Vysočina.
Van donderdag-middernacht tot vrijdag 10.00 uur geldt de waarschuwing voor de rest van het grondgebied.
Daarnaast geldt in delen van de regio's Liberec, Olomouc en Moravië-Silezië van donderdagochtend tot avond de waarschuwing voor harde wind, die in windstoten snelheden tot 65 kilometer per uur kan bereiken.
In het oosten kan op vrijdag sneeuw vallen.
Bron novinky.cz.

Ik zag meerdere voorspellingen dat er zaterdag ook sneeuw komt.
 
Nou… de kans dat de regels nog worden aangepast of dat er onwaarschijnlijk *piep* weer gaat ontstaan is klein… wij zitten zondagochtend dus vroeg in de auto op weg naar Cerny Dul…
 
Wij vertrekken tweede kerstdag vroeg in de ochtend… ik ben benieuwd… Cerny Dul geven ze aan dat de pistes alleen zaterdag en zondag open zijn. Ik neem toch aan dat ze tussen kerst en oud en nieuw zoveel mogelijk open gooien..
 
google translate vertaling:
December 25, 2021 from 08:30

From Saturday 25.12. all areas of the SkiResort ČERNÁ HORA - PEC will be in operation. 34 kilometers of slopes for 1 ski pass will be open. In addition to Černá hora, Pec, Malá Úpa and Svoboda, skiing will also begin in Černý Důl with a large children's location and snow tubing, and in Velká Úpa.
Skiers can use the free ski buses on the backbone lines between the resorts and the SkiTour ski pass , thanks to which it is possible to ski in Montenegro in the morning and cross-country skiing in Pec in the afternoon.
Bubakov gaat vanaf zaterdag dagelijks open volgens de website (was afgelopen weekend open geweest). Herlikovice is al dagelijks open.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik denk dat veel pistes pas vanaf kerst open gaan omdat ze dan ook meer klanten verwachten. Anders draaien ze verlies.
Dit jaar is de sneeuw relatief vroeg in Tsjechië, maar alleen de grotere pistes zijn ook eerder volledig open gegaan. Sommige zijn in het weekend al open geweest.
Wel zie je dat élke piste bezig is geweest met de sneeuwkanonnen. Vooral om een mooie dikke laag sneeuw te maken, zodat slechte dagen opgevangen kunnen worden.
 
Zou het druk worden? Ik denk dat heel veel mensen niet gaan… drie jaar terug was het perfect in Cerny Dul… vrijwel alle pistes open en eigenlijk geen wachttijden bij de liften. Ik hoop op eenzelfde scenario…
 
Onze familie komt morgen naar huis, ze hebben een fantastische week gehad en elke dag volop ⛷🏂
In Spindl en Janzke Lazne
 

kuurgast

Donateur
Tot min 12, sneeuw en de dreiging van ijsvorming

In Tsjechië gaat het zondagnacht flink vriezen, waarbij de temperatuur plaatselijk onder de min 12 graden Celsius duikt. Vannacht valt er op sommige plaatsen tot tien centimeter sneeuw. In heel Tsjechië geldt tot zondagochtend een waarschuwing voor gladheid door ijzel. Dat heeft het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (CHMI) vandaag bekendgemaakt.

"Achter het koufront, dat ons grondgebied naar het zuiden doorkruist, stroomt koude lucht vanuit het noorden naar ons toe", aldus meteorologen. Mensen in de regio's Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Moravië-Silezië en in delen van de regio's Ústí, Olomouc en Midden-Bohemen moeten zich voorbereiden op strenge vorst. De waarschuwing geldt van vandaag 23.00 tot zondag 10.00 uur.

Het kan vanmiddag sneeuwen in Zuid-Bohemen, in de regio Pilsen en delen van de regio Vysočina, Midden-Bohemen, Zuid-Moravië en de regio Karlovy Vary.
Wanneer u naar de bergen reist, moeten chauffeurs winteruitrusting (sneeuwkettingen) hebben en verkeersinformatie volgen.

In heel Tsjechië is voorzichtigheid geboden vanwege ijzel. De waarschuwing is geldig van vandaag tot zondag 09.00 uur. Oudere of minder mobiele mensen zouden het uitgaan moeten beperken.
Bron seznamzpravy.cz.

De Tsjechen zullen nog sneeuw zien tijdens de kerstvakantie. Met kerst kan er zelfs 15 centimeter sneeuw vallen in slechts 12 uur.
De sneeuwwaarschuwing geldt op zaterdag van 08.00 tot 19.00 uur. In Praag en de regio Karlovy Vary kan in 24 uur tot 15 centimeter sneeuw vallen. Verder in delen van de regio's Midden-Bohemen, Plzeň, Ústí nad Labem, Zuid-Moravië en Zlín. Zelfs 15 centimeter in 12 uur kan dan sneeuwen in Jihočeský of delen van Plzeň, Jihomoravský en Vysočina.
De verwachting is dat de opwarming vanaf maandag geleidelijk zal beginnen. In de tweede helft van de week kunnen de temperaturen boven het gemiddelde liggen.
Bron tn.nova.cz.

Het blijft moeilijk om een langere prognose te geven. Vanaf woensdag gaat de temperatuur omhoog, maar dat kan zo weer anders zijn.
Op de webcams van chmi.cz zie je dat de sneeuwgrens op 350 meter ligt.
Andere webcams kamery.humlnet.cz + webkamery-krkonose.cz.
 
Op dit moment ziet het er te groen uit op de webcams, voor deze tijd van het jaar. Met temperaturen van 5+ overdag en regen gaat dat snel.
Maar de voorspellingen geven aan dat het woensdagavond weer onder 0 gaat, en ook weer kansen op verse sneeuw.
 
Wij zijn inmiddels terug in NL en hebben de hele week kunnen skiën op de Cerna Hora en in Cerny Dul. De pistes die geen basislaag hadden van kunstsneeuw waren in twee dagen volledig weg (waren overigens officieel ook niet open). Ondanks de hoge temperaturen en regen goed kunnen skiën. Ook omdat we mazzel hadden met de regen: vaak in de avond/nacht of vroeg in de ochtend.
 
Er is weer verse sneeuw gevallen. Op veel plekken was in het dal de sneeuw helemaal weg gesmolten, maar die is nu weer terug.
Hoewel er niet veel meer pistes open zijn, zien de condities er wel een stuk beter uit. Zowel te zien op de camera's als hoe de pistes het zelf aangeven: van meest "natte sneeuw", naar "poedersneeuw".
Ook zien de voorspellingen voor de berggebieden er goed uit. Hoewel ze vast ook wat meer zon zouden willen ;)
 
Op dit moment sneeuwt het weer in de bergen, op sommige plekken flink.
De komende dagen zien de Tsjechen wat meer zon en het blijft koud !
 
Bovenaan