Tsjechië en de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Op een bevolking van ongeveer 10.5 miljoen waren er eind 2015 in Tsjechië 290.000 vergunninghouders die samen 785.000 vuurwapens bezitten. Dit aantal zal in de komende tijd echter explosief toenemen. De aanvraag voor wapenvergunningen is bijna verviervoudigd en de eigenaren van wapenwinkels geven aan dat dit voornamelijk te wijten valt aan de migratiecrisis.
Ook zijn er groepen in Tsjechië bezig met een soort van milities op te zetten. De aantallen zijn niet zeer groot te noemen, geschat werd eind 2015 dat er zo'n 6000 mensen hierbij betrokken zou zijn. In Polen zijn dat er heel wat meer.
Een Poolse generaal met pensioen schatte maart 2015 de kracht van "milities" op maximaal 80.000 mensen in 120 groepen met verschillende niveaus van opleiding. Hier bij mij in het dorp niet. Hier alleen maar oudgedienden van de grenspolitie die volgende week een gezellig samenzijn hebben in Sumava.
 
Punkenstein, dit gaat over Tsjechie in het algemeen (dit forum derhalve) en dit topic gerelateerd aan het slecht vertaalde interview met Zeman in het bijzonder. En dat weet u volgens mij best.

Ben overigens al 4 jaar lid van de jachtvereniging in het dorp (en regio). Maar om met mijn twee jachtgeweren nu achter aanslag plegende kalashnikov gebruikende Jihadi's aan te gaan? Nou nee, doe maar niet.
 
Punkenstein, dit gaat over Tsjechie in het algemeen (dit forum derhalve) en dit topic gerelateerd aan het slecht vertaalde interview met Zeman in het bijzonder. En dat weet u volgens mij best.

Ben overigens al 4 jaar lid van de jachtvereniging in het dorp (en regio). Maar om met mijn twee jachtgeweren nu achter aanslag plegende kalashnikov gebruikende Jihadi's aan te gaan? Nou nee, doe maar niet.
:lache:Hier komen geen Jihadi's, die willen hier helemaal niet zijn, maar veel Tsjechen zijn bang dat ze wel komen, dus er heerst toch wel ongerustheid en er is een zekere paniekstemming, er wordt soms overtrokken gereageerd op berichten die wel eens verkeerd begrepen worden. Zo was laatst een groepje er heilig van overtuigd dat Tsjechië minstens 160.000 mensen moest opnemen en dat was de schuld van Sobotka, ik noem maar wat.
 

Ad Verschoor

Donateur
'Bezwaren tegen opnemen asielzoekers ongegrond'

De bezwaren van Hongarije en Slowakije tegen de verplichting om asielzoekers uit Italië en Griekenland over te nemen, zijn ongegrond. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie woensdag.

De verspreiding van asielzoekers over de EU is een proportioneel middel om de twee mediterrane landen te helpen de migrantencrisis van 2015 te verwerken, aldus het Hof. De opinie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt meestal opgevolgd door het hof, dat zich na de zomer uitspreekt.

Hongarije en Slowakije waren naar het hof in Luxemburg gestapt nadat zij in september 2015 op een speciale ministerraad in Brussel over het verdelen van vluchtelingen tegen hadden gestemd, evenals Tsjechië en Roemenië. De meerderheid was voor en het plan om in twee jaar 120.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland via een quotaregeling te verspreiden werd aangenomen.

Hongarije en Slowakije wilden dat het hof dat besluit nietig zou verklaren omdat er geen legale basis zou zijn, er procedurele fouten waren gemaakt en het geen goed antwoord op de migrantencrisis is. De advocaat-generaal wijst alle argumenten af.

Procedure
Sinds het besluit in 2015 hebben Hongarije en Polen geen enkele asielzoeker overgenomen, en Tsjechië niet meer sinds augustus vorig jaar. De Europese Commissie was daarom in juni een juridische procedure begonnen tegen de drie landen.

Woensdag voert de commissie de druk op met een tweede stap in de zogenoemde inbreukprocedure. Ze krijgen een maand de tijd om de commissie te melden hoe ze zich alsnog naar de regels zullen schikken. Zo niet, dan kan de commissie besluiten ze voor het Europese Hof van Justitie te dagen.

Recordaantal
Uit nieuwe cijfers die de commissie woensdag bekendmaakte blijkt dat de andere lidstaten wel werken aan herplaatsing. In juni is een recordaantal asielzoekers herplaatst: meer dan tweeduizend vanuit Griekenland en bijna duizend vanuit Italië.

"Een ding is zonneklaar: herplaatsing werkt als de politieke wil er is", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie). Met "een laatste zetje" denkt hij dat vóór september "de overgrote meerderheid" van de asielzoekers die in principe in aanmerking komen voor asiel, verspreid is over de EU.

Bron: ANP
 
Tschechien bleibt Nettoempfänger von EU-Geldern
Tschechien hat im ersten Halbjahr 2017 640,4 Millionen Euro mehr Gelder von der EU erhalten, als es eingezahlt hat. Dies geht aus Zahlen des Finanzministeriums in Prag hervor, die am Montag veröffentlicht wurden. Insgesamt hat Tschechien aus den gemeinsamen Fördertöpfen in diesem Jahr bisher 1,5 Milliarden Euro erhalten und im Gegenzug 874,8 Millionen Euro eingezahlt. EU-weit bleibt der größte Netto-Empfänger Polen, der größte Netto-Zahler Deutschland.
 

dennuzzz

Donateur
Vielleicht versteht ihr das....

camyl

Tsjechië is een netto-ontvanger van EU-middelen
Tsjechië heeft 640.400.000 euro meer middelen ontvangen van de EU in de eerste helft van 2017 dan het heeft betaald. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën in Praag, die werden vrijgegeven op maandag. Over het geheel genomen heeft de Tsjechische Republiek tot dusver 1,5 miljard euro van de gemeenschappelijke transport- potten dit jaar en betaalde 874.800.000 euro voor terug. EU is de grootste netto-ontvanger van Polen, de grootste nettobetaler, Duitsland blijft.
 
Men zegt toch: "Het is zaliger te geven dan te ontvangen?" Dat wordt nog interessant als Oost Europa er uit zou stappen. Het Verenigd Koninkrijk is al niet van plan om af te rekenen met de EU en een eventueel teveel terug te betalen. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat, dat hier ook niet gaat gebeuren. Ik denk niet dat Polen de 100 miljard die ze zo'n beetje ontvangen hebben terug zal betalen. Dus niet teveel lawaai maken in Brussel. Dat gaat je geld kosten. Juncker mag dan wel een Duitser zijn en Duitsland de grootste netto betaler, dat wil niet zeggen dat andere lidstaten dan alles maar moeten pikken. Geen stijl heeft daar een heel aardig stukje over geschreven.

De linken in blauw aangegeven zijn aan te bevelen om ook te lezen. Het is alles gewoon een spelletje om de macht, egotripperij ten voeten uit.

Feynman en/of Feiten - Europese Rechteloosheid

Frans Timmermans van de Partij van de Acht zetels bleek in een foto een laafje te zijn. Je zou toch denken dat nieuwe partijen na gigantische winsten hun plek in de baantjescarrousel opeisen. Wat doet hij daar nog?

Ondertussen blaft mister T onophoudelijk dat Polen moet luisteren en anders haar stemrecht moet inleveren. Maatregelen toen Polen geen economische migranten opnam bleven uit, bovendien is Polen een van de grootste netto ontvangers, terwijl het al een sterk groeiende economie heeft, dus doet een slagje aan de geldkraan niet veel meer pijn?

Polen zonder stemrecht binnen de EU heeft weinig effect. Zoveel stemrecht heb je met alle lidstaten toch al niet, en gratis geld, vrij verkeer van goederen, personen en arbeid blijft. Eigenlijk komt Polen dan in dezelfde situatie als Oekraïne, Moldavië en Georgië. Het is een beetje alsof je student bent, maar niet op de ledenraad mag vergaderen en borrelen. De rest van de week mag je nog wel studeren, werken en zuipen, alleen niet die avond, want dat is je straf.

De vijf rechters in Polen zijn door een pro-EU partij benoemd via een noodwet, en toen hoorde je Timmermans helemaal nergens over. De EU is niet bang dat Polen corrupte politieke rechters krijgt, die hebben ze namelijk allang. De EU is bang dat de nieuwe niet netjes naar Brussel marcheren.

Deze minicrisis wordt aangegrepen om een hooguit getrapt gekozen Europese uitvoerende macht in te laten grijpen op een symbolische manier om te voorkomen dat de wetgevende en uitvoerende macht in Polen geheel volgens de lokale wetten een paar rechters vervangen binnen hun rechtssprekende macht.

Stoelendans
Toen in de VS een jaar lang geen negende raadsheer bij het hof werd benoemd hoorde je Timmermans ook niet. Bij staking van stemmen van de andere acht raadsheren zijn sommige zaken een jaar lang blijven liggen. Onder Reagan en Bill Clinton werden nog raadsheren benoemd die goedkeuring van beide partijen konden dragen.

Nu bepaalt wie een minuscule meerderheid heeft, de kleur van de nieuwe rechter. Ook als dat betekent dat er in afwachting van een mogelijk Republikeinse president er dertien maanden gewacht moet worden. Als ergens enige diplomatieke druk nodig is, dan is het daar.

Harde Brexit
In plaats daarvan wil de EC graag dat het Europese Hof zeggenschap houdt over het Verenigd Koninkrijk, zelfs ná de Brexit. Om rechtszekerheid te bieden aan de Europeanen en hun bedrijven in Groot Brittannië. Maar ook om als hoogste rechtscollege geschillen te beslechten hoe een eventueel echtscheidingsconvenant gelezen moet worden.

Ze zien ze echt vliegen in Brussel. Alsof bij een echtsscheiding een van de partners de macht krijgt in minder duidelijke gevallen het convenant te wijzigen, aan te vullen of uit te leggen. Hier zou een niet-lidstaat zich moeten onderwerpen aan een setje rechters, die ze niet meer mag benoemen. Nota bene, aan haar voormalige partner.

Turks fruit
De coup in Turkije is een beetje een Schrödingers kat. Was het nu een theatercoup met dienstplichtige militairen die van niets wisten en geen kogels in de wapens hadden, of was het dan toch de voormalige coalitiepartner van Erdoğan, Gülen die vanuit de VS een kansloze coup beraamd had? Natuurlijk zit er een verschoven kansverdeling in deze doos, maar weten is lastig.

1 ding is zeker, het handelen erna van Erdoğan is de echte coup. Een paleis midden in een natuurreservaat bouwen met 1001 kamers doe je natuurlijk niet voor je opvolger. Maar laten we even een momentje stilstaan bij de duizenden magistraten die in Turkije het veld mochten ruimen binnen de machtsgreep van Erdoğan.

Frans Timmermans gaat nu helemaal apeshit over Polen die vanuit het parlement een wet wil aannemen om vijf rechters te vervangen. Waar was hij toen kandidaat-lidstaat Turkije dat per minuut deed? Welke sancties heeft de EC opgelegd? Hoe lang laat de complete Europese Unie zich nog chanteren met migratiestromen en de reeds aanwezige vijfde colonne?

Vluchten kan niet meer…
Dat Turken die deze coups zijn ontvlucht weer worden uitgezet naar of uitgeleverd aan Turkije is echt belachelijk. Drugshandelaar, die hebben we eerder gehoord. Hier werkt Europa mee aan een martelend schrikbewind dat geen oog heeft voor minderheden of oppositie. Hier laten we een kernwaarde van onze samenleving los.

Daarmee komen we in de unieke situatie dat economische migranten zonder arbeidswensen of arbeidsperspectief niet worden uitgezet, en echte politieke vluchtelingen die vanuit een gewelddadig religieuze dictatuur komen wel worden uitgezet naar Turkije. Hier gooien we niet het kind met het badwater weg, nee we gooien alleen het kind weg.

Wichelroede
De Europese visie op rechters is onvoorspelbaar. Op het ene moment mogen ze via een Poolse noodwet benoemd worden, op het andere moment niet via een normale Poolse wet vervangen. VS mocht ruim een jaar een incomplete en vastlopende Hoge Raad hebben. Een niet EU-lidstaat zou straks onder het EU-hof blijven vallen.

Turkije mag aan de ene kant zonder proces honderdduizenden mensen tot tweederangsburger verklaren, duizenden rechters & aanklagers afvoeren, aan de andere kant blijven hangen in een lidmaatschapstraject, miljarden ontvangen en zelfs mensen uit Europa ontvoeren. Timmermans vind het allemaal prima.

De EC beschermt niet de trias politica, maar louter haar eigen agenda.
 
Laatst bewerkt:
Vielleicht versteht ihr das....

camyl

Tsjechië is een netto-ontvanger van EU-middelen
Tsjechië heeft 640.400.000 euro meer middelen ontvangen van de EU in de eerste helft van 2017 dan het heeft betaald. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën in Praag, die werden vrijgegeven op maandag. Over het geheel genomen heeft de Tsjechische Republiek tot dusver 1,5 miljard euro van de gemeenschappelijke transport- potten dit jaar en betaalde 874.800.000 euro voor terug. EU is de grootste netto-ontvanger van Polen, de grootste nettobetaler, Duitsland blijft.

Google Translate geeft grappige vertalingen...

"EU is de grootste netto-ontvanger van Polen, de grootste nettobetaler, Duitsland blijft."

Dus de EU krijgt netto veel geld van Polen, en Duitsland, de grootste netto betaler blijft in de EU. Werkelijk?
 
Vielleicht versteht ihr das...EU is de grootste netto-ontvanger van Polen, de grootste nettobetaler, Duitsland blijft.

Grappige reakties, vooral als men uitgaat van verkeerde vertalingen!

Beste dennuzzz, "EU-weit" wil zeggen "over de gehele EU gezien! en dan gaat de zin verder "blijft de grootste netto-ontvanger Polen, de grootste nettobetaler Duitsland.

Slechts een klein verschil in tekst, maar een groot verschil in betekenis!

Het was geen vertaling die ik op dit forum "knalde", maar een gekopieerd stukje uit Prager News.



Leuk hé :deuk:
 
Laatst bewerkt:
Ik heb het niet over jouw stukje in het Duits Camyl, ik heb het over de vertaling van het stukje in het Nederlands. Voor veel Nederlanders, vooral uit het westen, kan Duits nogal eens een probleem zijn, ik ben opgegroeid in het oosten, tegen de Duitse grens aan en daar spreken de meeste mensen wel Duits. Google maakt de meest verschrikkelijke blunders met vertalen, wij zijn eens met een zieke hond naar de dierenarts hier geweest met een zinnetje wat wij vertaald hadden in het Tsjechisch om het e.e.a. uit te leggen. De goede man begreep er geen hol van. De vertaling kwam erop neer dat de hond dood was. Ik noem maar wat.
 
Bovenaan