Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik zit op 3 km van de grens van de regio Hradec Kralové. Hoop dat hier we ook zo weinig besmettingen hebben als daar. Er wordt in ieder geval nu erg serieus gecontroleerd door het tonen van het vaccinatiebewijs en ieder heeft bij betreden van het zwembad en bij opera en concert een mondkapje op. Je moet dan wel een bekende meer herkennen aan haren en kleding. Ik begroet altijd zonder handen te schudden.
 
Zag afgelopen weekend een straatinterview bij CT24 met een Tsjechische 'dame', die sterke weerstand had tegen de vaccins. 'Je weet niet wat er in zit en als ik dat niet weet, wil ik geen vreemde stoffen in mijn lijf'. Zei de vrouw, die stijf van de tattoo's stond met een peuk in haar hand. Verder ook de gebruikelijke nonsens over Bill Gates en chips en het feit dat ze zelf 'onderzoek' had gedaan. Ik miste nog even 5G, maar wellicht is dat iets typisch Nederlands. Vervolgens een ander interview met een opgepompt sportschooltype die een lofzang op zijn eigen immuunsysteem hield. Dat was zo geweldig, dat kon alles aan.
Paar dingen:
1. wetenschappelijke methodologie is wat anders dan kijken naar YouTube fimpjes en het copy-pasten van Facebook nonsens;
2. wat zou er eigenlijk in die tattoo inkt zitten? (hint: ijzer, zink, chemische kleuring..) en dat wil je wel in je lijf hebben?;
3. denken dat je met een paar uurtjes YouTube filmpjes kijken een relevante visie hebt om daarmee de wetenschappers om de oren te slaan, grenst aan narcisme en is een chronisch overschatting van eigen kennis en onderzoeksvaardigheden;
4. het ziekenhuis ligt vol met mensen die juichen over hun immuunsysteem. Je immuunsysteem reageert pas op een infectie na het doormaken van die infectie. En het doormaken van - ongevaccineerde- Covid leidt vaak tot een ziekenhuisopname, etc. Kortom, gebakken lucht.

Darwin, grote vriend, kom er maar in.
Ja maar dat stond op feesboek ! :lache:

Inderdaad, Darwin kan flink aan de slag. Zo zijn er op dit moment in Nederland relatief veel besmettingen en opnames in de "biblebelt".
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,26.
De zevendaagse incidentie steeg tot 69 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 121 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
Het aantal positieve testen is gestegen tot boven 7%.

De verslechterende epidemische situatie begint zich opnieuw te manifesteren in ziekenhuizen.

De epidemische situatie in Tsjechië verslechtert. Woensdag zijn er 1.497 bevestigde gevallen van coronavirus toegenomen, ongeveer 450 meer dan een week geleden. Het aantal ziekenhuisopnames overschreed 400 mensen.

Het aantal mensen dat met covid-19 in het ziekenhuis wordt opgenomen, neemt nog steeds toe. Kleinere ziekenhuizen veranderen echter al de gebruikelijke afdelingen naar covid en voeren een strenger regime in.
Terwijl een week geleden het aantal was opgelopen tot 300 ziekenhuisopnames, deze week is het aantal gestegen tot meer dan 400. Mensen in ernstige toestand zijn half zoveel als een week geleden, bijna 80. Hoewel de gegevens nog steeds vele malen gunstiger zijn dan rond dezelfde tijd vorig jaar, houden ziekenhuizen de situatie nauwlettend in de gaten.

Zo heeft het Universitair Ziekenhuis Olomouc, door de toename van het aantal intensieve patiënten met covid, de werking van de afdeling follow-up en langdurige zorg van de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care stopgezet. Vanaf donderdag verandert het weer in een speciale covid-afdeling.

Ziekenhuizen zijn al op zoek naar een plek voor covid bedden.
Als de situatie echter verder verslechtert, kunnen met name kleinere ziekenhuizen in de problemen komen. Sommigen kijken al met angst naar de cijfers, hoewel de bedden momenteel niet vol zijn.

Van de huidige covid-positieve patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, is de overgrote meerderheid (70%) niet gevaccineerd.
Experts waarschuwen dat vooral senioren die aan het begin van het jaar zijn gevaccineerd, moeten gaan voor boosterdosis vaccins.

De overheid heeft herhaaldelijk aangegeven dat het de situatie in ziekenhuizen is die een rol speelt bij het nemen van maatregelen. Zo waarschuwde plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Martina Koziar Vašáková vorige week dat de situatie erger is, maar is er nog geen reden om de maatregelen aan te scherpen.

Volgens Ruth Tacheza, een viroloog en lid van de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties, is het volgen van de situatie in ziekenhuizen echter kortzichtig. "We moeten ons realiseren dat als je naar het ziekenhuis gaat, het te laat is. We moeten preventieve maatregelen implementeren en naleven, zodat mensen in minimale aantallen naar ziekenhuizen gaan," zei Tachezy.
"Ziekenhuisopname betekent dat tot 37% van de patiënten te maken krijgt met latere complicaties van de ziekte, wat slecht is voor zowel de menselijke gezondheid als een hogere financiële last voor de gezondheidszorg. Ziekenhuisopname zelf is een zeer dure aangelegenheid in vergelijking met de prijs van het vaccin," voegde ze eraan toe.

De situatie is woensdag besproken door het geïntegreerde centrale managementteam van de overheid. Donderdag moet de Regeringsraad voor Gezondheidsrisico's de situatie oplossen.
----------------------------
Volgens Andrej Babiš zal de geldigheid van PCR-tests als bewijs van besmettelijkheid worden teruggebracht van zeven dagen naar 72 uur en voor antigeentests van drie dagen naar één dag. Dat maakte de premier donderdagochtend bekend tijdens een bezoek aan het Centraal Militair Hospitaal, waar hij kwam voor een boosterdosis covid-vaccinatie.
Met het verkorten van de validiteit van tests - zowel PCR als antigeen - komen ze op op een vergelijkbaar niveau met de buurlanden.

De 14 dagen quarantaine kan korter zijn als deze wordt beëindigd door een PCR-test.
Afgezien van de eerder genoemde druk voor een hogere vaccinatiegraad en veranderingen in quarantaines, heeft de regeringsraad donderdag echter geen overeenstemming bereikt over andere maatregelen om de situatie rond Covid-19 in Tsjechië aan te pakken.
Het ministerie van Volksgezondheid komt vrijdag met een concreet voorstel op een persconferentie.
Afgezien van de eerder genoemde druk voor een hogere vaccinatiegraad en veranderingen in quarantaines, heeft de regeringsraad donderdag echter geen overeenstemming bereikt over andere maatregelen om de situatie rond Covid-19 in Tsjechië aan te pakken.
-----------------------------------
Duizenden kinderen in quarantaine. Covid is terug, meldt de zwaarst getroffen regio.

Meer dan vierduizend leerlingen in de regio Moravië-Silezië kunnen nu niet naar school. Een derde van de middelbare scholen en een zesde van de basisscholen zit in quarantaine. Mensen dachten ten onrechte dat de covid verdwenen was.
De gegevens suggereren dat dit vaker scholen zijn in kleinere dorpen, waar de ziekte zich meer verspreidt dan in een regionale stad of districtssteden.
De belangstelling voor vaccinaties in de regio stagneert. In een regio met 1,2 miljoen inwoners heeft minder dan de helft beide vaccinatiedoseringen. In de meest bedreigde leeftijdsgroepen is de situatie ook een van de slechtste in heel Tsjechië. Een vijfde van de 70- tot 79-jarigen is niet gevaccineerd en een op de vier senioren in de groep van 80 jaar en ouder heeft het vaccin nog steeds niet.

Hygiënisten praten openlijk over het feit dat mensen zich gedragen alsof het hele tijdperk van het coronavirus voorbij is en dat ze het besmettingsgevaar compleet zinloos onderschatten. Ze beschermen hun luchtwegen niet en houden geen rekening met anderen.
Tegelijkertijd werken precies genoeg antistoffen tegen het coronavirus en helpen ze dus logischerwijs de grote verspreiding van de ziekte en de daaropvolgende sluiting van scholen of zelfs algemene lockdowns te voorkomen.
Toch plannen de hygiënisten nog geen maatregelen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.
 
Vaccinatiegraad is in Tsjechie toch wel beduidend lager dan in Nederland. In buurland Slowakije is het helemaal bedroevend gesteld met de vaccinatiegraad.
 
----------------------------


Hygiënisten praten openlijk over het feit dat mensen zich gedragen alsof het hele tijdperk van het coronavirus voorbij is en dat ze het besmettingsgevaar compleet zinloos onderschatten. Ze beschermen hun luchtwegen niet en houden geen rekening met anderen.
Tegelijkertijd werken precies genoeg antistoffen tegen het coronavirus en helpen ze dus logischerwijs de grote verspreiding van de
Natuurlijk hou je geen rekening met anderen meer, had je je maar moeten laten vaccineren.
Dat krijg je als er maar halfzacht wordt opgetreden.
Geen vaccinatie geen toegang tot openbare gebouwen.
Ben grote voorstander van het Canada systeem.
 
Brrr, enge gedachtes hebben mensen de laatste tijd.
De vrijheid van individuen in handelen houdt op wanneer je anderen in je omgeving in levensgevaar brengt. Zo simpel is het.
Wil je daar geen last van hebben? Laat je vaccineren. Zo moeilijk is het niet.
Dat is niet eng, dat is rationeel menselijk en heet rekening houden met anderen in je omgeving. Een begrip wat helaas aan de antivax lobby is voorbijgegaan. Die leven volgens het 'me-myself- and I' principe.
 
Voorop gesteld: Ik ben volledig gevaccineerd.
Ik vind het prima als mensen zich niet willen laten vaccineren, die vrije keuze krijgen ze van mij.
Waar ik echter onpasselijk van wordt is als die antivaccers gaan lopen roeptoeteren dat het discriminatie is en een tweedeling van de maatschappij.
Nee want met een negatieve PCR mogen ze ook gewoon naar bijvoorbeeld een formule 1 Grand Prix. Maar.... die test willen ze ook niet!!!
Nou dan blijf je dus gewoon lekker thuis achter je eigen Geraniums zitten. want........
Als een ongevaccineerde naar een voetbalwedstrijd, festival of wat dan ook wil en dat dus doet met een negatieve test en daar komen ook figuren die niet gevaccineerd nog getest zijn en dus zeer wel mogelijk jou dan kunnen besmetten met Corona, hoe egocentrisch ben je dan!!!!!
Ben zo klaar met die antivaccers die niets willen doen om toch overal naar toe te mogen en daarover dan gaan stampvoeten.
 
Spoedvraagje: Zelf zijn wij (70 plussers) volledig gevaccineerd, maar ik heb i.v.m. aankomend bezoek bij ons in CZ toch een dringend vraagje. Voor binnenkomst in CZ is voor ongevaccineerde Nederlanders een negatieve PCR-test (max. 72 uur) noodzakelijk. Op dit moment zou voor bezoek aan een restaurant, zwembad, musea etc. de geldigheidstermijn van de negatieve PCR-test max 1 week zijn. Klopt dat (nog)? Hoor het graag.
 
Bedankt Rainbow voor de snelle reactie.
Hartmanova raadpleeg ik regelmatig en op haar site nu toch het volgende gevonden;
Citaat: How long are these tests valid if I want to go to the hairdresser, a swimming pool or a restaurant, for example?
The validity of a negative PCR test result under the OTN system (demonstrating proof of vaccination, test or past illness) is 7 days from the date of the test itself. The validity of a negative antigen test result within the OTN system is 72 hours.
Volgens het bericht van Kuurgast van eergisteren (donderdag) zou de geldigheidstermijnen van PCR- en antigene test volgens Babiš worden teruggebracht naar resp. 3 dagen en één dag. Ik kan echter nergens vinden of dit plan al dan niet reeds geëffectueerd is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Radka, reuze bedankt voor deze info en voor jouw informatieve site. Wordt bijzonder gewaardeerd :ja:!
De situatie voor het familie-bezoek dat naar mij toekomt betreft de periode aankomende week, dus dan zal de huidige regel nog wel geldig zijn.
Het is jammer dat niet iedereen gevaccineerd is, en het blijft ook voor ons (70 plussers) steeds weer "dealen" met het afwegen van belangen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Misschien kan bij twijfel het dragen van FFP2 (voor alle partijen) en het houden van enige afstand toch een hulp zijn? Een zelftest doen op voorhand? Je kan je bezoek misschien ook buiten ontvangen bij een vuurkorf? Het blijft een erge zaak dat je vrienden en familie zo lang moet missen en het is jullie gegund om eindelijk samen te kunnen zijn!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
sinds vorige week ,werd opa opgenomen met een herseninfarkt.
Dik in de 90 ,maar wel zo slim om zich een tijd geleden te laten vaccineren.
Een paar dagen na aankomst kreeg hij in het ziekenhuis een covid infectie, godzijdank gevaccineerd .
Dus net niet het loodje......
Een paar dagen op bezoek zijn partner ,en iets later ook covid.
maskers of geen maskers ,het enige wat helpt is vaccineren.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,45.
De zevendaagse incidentie steeg tot 81 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 135 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
Het aantal positieve testen is gestegen tot boven 8%.
Nu zie je ook ziekenhuis, IC en sterftecijfer stijgen.
In Tsjechië zijn vrijdag 1781 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat waren 764 gevallen meer dan een week geleden. In ziekenhuizen worden 459 patiënten behandeld met het coronavirus, 121 meer dan een week geleden. Op IC bijna het dubbele meer dan vorige week.

Het ministerie van Volksgezondheid is voornemens de geldigheid van de coronatests te beperken en wil vanaf december de coronatesten niet meer uit de openbare zorgverzekering financieren. Deze stap is bedoeld om vaccinatie te motiveren. De quarantaine voor mensen na contact met een met corona besmette persoon wordt verkort tot een week.
Experts roepen op tot Covid-tests op scholen in districten met infectiepercentages van meer dan 100 gevallen per 100.000 inwoners.
Ze hebben ook opgeroepen tot testen in bedrijven als het infectiepercentage de 200 per 100.000 overschrijdt.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

Zie het somber in....volgende week 2000 tot 2500 en de week erop het dubbele? Dan is het bijna niet meer onder controle te houden net als vorig najaar.
 
stijgingen Tsjechië.png

@ kuurgast
Klopt wat je aangeeft, het gaat idd. de verkeerde kant uit, met op weekbasis 40 % meer besmettingen en 67 % meer overlijdens.
Ik vind het jammer dat sommige mensen zich afzetten tegen het vaccin, en geloven dat het virus hen niet zal raken, en dit hardnekkig blijven volhouden,
ook al zijn er al zoveel mensen door gestorven.

bron; worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table
 

kuurgast

Donateur
....volgende week 2000 tot 2500 en de week erop het dubbele?
Er waren maandag werden in Tsjechië zo'n 2.521 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. bijna twee keer zoveel als vorige week maandag.

Momenteel is het district Ostrava-město het zwaarst getroffen, waar de afgelopen week meer dan 260 besmette mensen per 100.000 inwoners waren. Het wordt gevolgd door České Budějovice (246) en Přerov (228). Prachatice toont ook een waarde van meer dan 200. Net onder de 200 ligt Pelhřimov.
De grens van 200 besmettingen per week bij omrekening naar honderdduizend inwoners, identificeerde de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties (MeSES) als het moment om te beginnen met testen in bedrijven.
In de regio's Moravië-Silezië, Olomouc, Zuid-Bohemen, Pilsen, Zuid-Moravië en in Praag ligt dit cijfer al boven de 100, een meta waarbij, volgens eerdere tabellen van het ministerie van Volksgezondheid, bijvoorbeeld winkels (met uitzondering van voedsel of drogisterijen) zouden sluiten en de verkoop zou alleen mogelijk zijn door afgifte van bestelde goederen.

De Covid-epidemie in Tsjechië ontwikkelt zich volgens wat het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek beschrijft als een "risicoscenario". Terwijl het aantal patiënten met het virus in ziekenhuizen nu 544 bedraagt (95 in kritieke toestand), verwacht de dienst dat dit aantal begin volgende maand zal stijgen tot 1.200 (250 op de IC).
De gezondheidsautoriteiten hebben er bij mensen die nog niet zijn gevaccineerd op aangedrongen om de prik te overwegen en hebben de termijn voor Covid-booster-vaccin verkort van acht tot zes maanden na de primaire inenting op aanbeveling van de Europese regelgevende instantie voor geneesmiddelen EMA.

Woensdag zal minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch de regering voorstellen dat restaurantpersoneel tests of vaccinaties van klanten moet controleren. Hij wil ook het verplicht dragen van maskers binnen op het werk vernieuwen, vertelde hij aan ČTK. Hij zal opnieuw een voorstel indienen bij de overheid om de geldigheid van negatieve tests op covid-19 te verkorten, maar wil tegelijkertijd de quarantaineperiode verkorten als deze wordt beëindigd door een negatieve PCR-test. Vanaf december mogen tests ook niet meer worden gedekt door de ziektekostenverzekering, tenzij ze zijn besteld door een arts of een hygiënedienst.
Volgens de minister wil de regering niet opnieuw winkels of diensten sluiten, maar kunnen er regimemaatregelen worden ingevoerd.
Daarnaast willen hygiënisten in het kader van de aangekondigde invallen begin november controleren of de regels worden nageleefd.

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,47.
De zevendaagse incidentie steeg tot 101 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 162 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
Aantal positieve testen is gestegen tot 10,75%. De WHO beschouwt positiviteit minder dan 4% als zodanig, dat de verspreiding van de ziekte onder controle is.......
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië loopt nu op tot 10 per dag.
De afgelopen week zijn 54 mensen overleden aan het virus. Dat zijn er tien meer dan in de hele maand september.
Sinds het uitbreken van de pandemie zijn 30.570 mensen overleden aan of met het coronavirus.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko, daar staat ook het R-getal.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan