Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Er waren dinsdag in Tsjechië 3.246 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, dat is 1.739 meer dan een week geleden en het meeste per dag sinds 20 april.

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,59.
De zevendaagse incidentie steeg tot 117 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 182 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
Aantal positieve testen is gestegen tot 13,26%.

De regering heeft bevestigd: Verplichte adembescherming op het werk en het einde van betaalde tests.

De covid-regering heeft vandaag de maatregelen aangescherpt. Mensen zullen op het werk mondmaskers moeten gaan dragen. De gastheren hebben de plicht om de besmettelijkheid van de gasten te controleren. Ook de vergoeding van testen stopt.

De regering nam vandaag voorstellen van het ministerie van Volksgezondheid in overweging om de verspreiding van de covid-19-epidemie te beperken. Het kabinet keurde goed dat restaurantpersoneel tests of vaccinaties van klanten moet controleren. Het kabinet keurde de vernieuwing van het verplicht dragen van adembescherming op het werk goed.

De regering keurde vandaag ook de vermindering van de geldigheid van antigeen- en PCR-tests goed. In plaats van 72 uur is de antigeentest één dag geldig, de geldigheid van de PCR-test wordt teruggebracht van zeven naar drie dagen. Tegelijkertijd heeft het kabinet besloten dat zij per 1 november niet meer onder de basisverzekering vallen. Deze maatregel is bedoeld om mensen te motiveren zich meer te laten vaccineren. "Dit geldt niet voor kinderen onder de twaalf jaar", voegde premier Andrej Baniš toe.
"De bredere verplichting om ademhalingsbescherming te dragen, die vanaf 25 oktober moet gelden, is goedgekeurd. Het zal verplicht zijn om ademhalingsbescherming te dragen in alle binnenruimtes, inclusief werkplekken," voegde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch toe.
Als de werknemer alleen op kantoor is, hoeft hij mogelijk geen bescherming.

Met betrekking tot het functioneren van restaurants zei Vojtěch dat "er momenteel geen controle is in restaurants, clubs, disco's, cateringdiensten, en dat is niet juist. In de huidige situatie is het ook nodig om te bewijzen en te controleren door de operators. Vanaf 1 november keurde de regering goed dat de exploitant van horeca dit certificaat van vaccinatie, test, ziekte moet controleren. De controle hoeft niet direct bij de ingang plaats te vinden, de ober controleert aan tafel. Als het certificaat niet geldig is, kan het de service niet leveren. Dit geldt niet voor afhaalrestaurants."

Volgens de Tsjechische Vereniging van Kleine en Middelgrote Ondernemingen en Zelfstandigen moeten restauranthouders vanaf 1 november het bewijs van besmettelijkheid van gasten controleren. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor de juistheid van het document, dit blijft aan de klant. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Hotels en Restaurants van de Tsjechische Republiek, Václav Stárek, zal alles duidelijk zijn in het geval van gasten die het kunnen bewijzen met een digitaal certificaat in de mobiele applicatie met bewijs van voltooide vaccinatie, covid-19 ziekte of negatieve test. Voor klanten die de applicatie niet gebruiken, geen zogenaamde smartphone hebben of in het geval van buitenlanders, zal het personeel gasten vragen om het document te bewijzen, maar kan de juistheid ervan niet garanderen.
Het feit dat het niet meer mogelijk is om zelftests te gebruiken, zal volgens Stárek het aantal bezoekers aan restaurants doen afnemen.

Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch heeft de epidemie lang een realistisch voorspellingsscenario gevolgd, maar de laatste dagen ontwikkelt het zich volgens een risicovol scenario. Volgens het risicoscenario zouden er begin november 1.200 mensen met covid-19 in ziekenhuizen kunnen liggen, van wie 250 op intensive care-afdelingen. Volgens Vojtěch bestaat in sommige regio's het risico van herhaalde beperkingen op uitgestelde ziekenhuiszorg.

Volgens de gegevens van vandaag van het ministerie van Volksgezondheid is de verspreiding van covid-19 in één week meer dan verdubbeld. Dinsdag waren er 3.246 meer gevallen, dat is 1.739 meer dan een week geleden en het meeste per dag sinds 20 april. Ook het aantal mensen met covid-19 in ziekenhuizen neemt toe, hun aantal is gestegen tot 620. Honderd mensen bevinden zich in een moeilijke toestand. Ook het aantal doden stijgt fors. In de afgelopen zeven dagen zijn 51 mensen overleden aan covid-19, terwijl er in september bijvoorbeeld 44 doden waren.

Langere vakanties moeten een lockdown voorkomen
De directie van Praag riep het gemeentehuis en de basisscholen op om aanstaande maandag en volgende week dinsdag verlof te geven. Evenzo doen ze ook een beroep op schoolhoofden in bijvoorbeeld de regio's Zuid-Bohemen en Moravië-Silezië.

De reden is het toenemende aantal scholieren dat besmet is met covid-19. De kinderen zouden samen met de herfstvakantie de hele week thuis blijven. De stad heeft het ministerie van Volksgezondheid opgeroepen om het testen van kinderen opnieuw in te voeren. Het doel is om te voorkomen dat de lockdown net als vorig schooljaar moet worden afgekondigd.
Tegelijkertijd overweegt Praag om het onderwijs voor in quarantaine geplaatste klassen aan te passen, zodat ze op school kunnen blijven.

Ook de herhaling van mobiele vaccinatieteams aan scholen staat op het spel. Vertelden burgemeester Zdeněk Hřib, raadslid Vít Šimral en hoofdhygiënist van Praag, Zdeňka Jágrová, aan de pers vandaag.

De morbiditeit (incidentie?) van schoolgaande kinderen stijgt zeer snel. Als ik hier zevendaagse getallen heb, hebben kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar een morbiditeit van 379 per 100.000, maar er is vooral een stijging van 136 procent. Gisteren (dinsdag) was dat 98 procent. Kinderen van zes tot elf jaar hebben een iets lagere morbiditeit, namelijk 352 per 100.000, een stijging van de morbiditeit met 40 procent", aldus Jágrová.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko, daar staat ook het R-getal.
 
Met betrekking tot het functioneren van restaurants zei Vojtěch dat "er momenteel geen controle is in restaurants, clubs, disco's, cateringdiensten, en dat is niet juist. In de huidige situatie is het ook nodig om te bewijzen en te controleren door de operators. Vanaf 1 november keurde de regering goed dat de exploitant van horeca dit certificaat van vaccinatie, test, ziekte moet controleren. De controle hoeft niet direct bij de ingang plaats te vinden, de ober controleert aan tafe
Dat klopt, er is bijna niemand die met mondmasker het restaurant binnengaat, ook de bediening aan tafel is veelal zonder mondmasker. Dit mag/kan beslist strenger gecontroleerd worden, evenzo in de winkels waar men heel nonchalant omgaat met de mondmaskerplicht.
Op een week tijd zijn wij slechts 1 keer gecontroleerd geweest op mondmasker (verplicht FFP2), en werd ook gelijk de temperatuur gemeten, en een aanmeldingsformulier dat moest ingevuld worden, dit bij bezoek aan een glasblazerij in werking. Verder stonden wij versteld hoe weinig mensen nog een mondmasker droegen, al wordt op de website van de officiële instanties verwezen naar de verplichting van FFP2!
 
Al die controle dwang op mondmaskers ,geeft steeds meer agressie hier.
of je laat je vaccineren ,of je blijft thuis.
Steeds meer hoor je dat het geen nut heeft je te laten vaccineren omdat je toch geen voordelen hebt.
En dat is een heel sterk argument hier, ga je met je colega s naar een restaurant krijg je te horen dat je voor niets bent gevaccineerd omdat je ook een mondkapje etc. moet dragen.
En aangezien ik iedereen zoveel mogelijk probeer te overtuigen om je te laten vaccineren, werkt dit enorm averechts.
 
Nee .want de test is onbetrouwbaar en als je je nu test ,kun je het 5 minuten later al hebben van iemand anders.
Het is geen auto apk waar ze constateren dat je banden nog wel een paar km meegaan.
Test is een moment opname ,al na de uitslag kun je het oplopen.
 

Ad Verschoor

Donateur

Coronabewijs wordt verplicht bij terugkeer vanuit Polen en Tsjechië


Nederlanders die afreizen naar Polen en Tsjechië worden vanaf zondag verplicht om bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs te laten zien.

Nederland kleurt donderdag hoogstwaarschijnlijk rood op de Europese coronakaart. Rood is de op een na hoogste waarschuwingskleur van de Europese gezondheidsdienst ECDC en kan ertoe leiden dat andere landen strengere regels voor Nederlandse reizigers invoeren. Dat was bij eerdere coronagolven ook het geval.
 

kuurgast

Donateur
als je ziek bent dan blijf je thuis en ga je testen, ook als je gevaccineerd bent.
Nee, je gaat testen bij klachten, als je ziek bent blijf je thuis, óók als je gevaccineerd bent.
Helaas zal het testen in Tsjechië nog verder teruglopen als dat niet meer gratis is, maar alleen wordt vergoed op voorschrift van arts of hygiënist.
 

kuurgast

Donateur
Aantal nieuwe gevallen in Tsjechië binnen week meer dan verdubbeld.

covid 21 oktober 2021.PNG
Ontwikkeling van dagelijks aantal bevestigde positieve gevallen in de afgelopen maand.


Woensdag kwamen er 3276 positieve gevallen bij.
In Tsjechië neemt het aantal coronagevallen al enkele weken weer toe. Tegelijkertijd is de vaccinatiegraad nog steeds relatief laag in vergelijking met andere EU-landen. Momenteel is ongeveer 56 procent van de Tsjechische bevolking volledig ingeënt tegen het virus.

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,65.
De zevendaagse incidentie steeg tot 134 gevallen per 100.000 mensen. Dit is 54 meer dan een week geleden.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 203 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In ziekenhuizen worden 726 patiënten behandeld met het coronavirus, van wie 114 op IC. Dit is 60 procent meer dan een week geleden.
Tsjechië heeft een bovengemiddeld aantal ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking in de EU. Volgens Eurostat heeft het land 411 bedden per 100.000 inwoners, terwijl het EU-gemiddelde 372,2 is.

In Praag worden vakanties op sommige basisscholen verlengd vanwege covid. De uiteindelijke beslissing ligt bij de schooldirecteuren.
"De ontwikkeling van de epidemie is onzeker." De rechtbank weigerde de adembeschermingsverordening ongedaan te maken.
Ook in 2022 komen we waarschijnlijk niet uit de covid-pandemie, waarschuwt de WHO.
Volgens een nieuwe analyse zouden niet-gevaccineerde personen de ziekte gemiddeld elke 16 maanden kunnen krijgen.
----------------------------------------------
Een van de belangrijkste statistieken bij het monitoren van een pandemie die groeit: testpositiviteit.

Het aantal positieve testen in Tsjechië is nu 12,84%.
Momenteel is het hoogste de relatieve zevendaagse positiviteit van tests met diagnostische indicaties in de regio Zuid-Bohemen, gevolgd door de regio's Olomouc en Moravië-Silezië. Het laagste is in de regio's Hradec Králové en Liberec.
Het zevendaags voortschrijdend gemiddelde is 9,7 procent. Volgens de WHO-criteria is slechts 4 á 5 procent de limiet, waaronder de verspreiding van de ziekte nog onder controle is.

Soorten indicaties voor testen op covid-19 volgens ÚZIS:
- Diagnostische indicaties - tests voor patiënten met symptomen (indicatie van PCR-tests op basis van primaire diagnose door een huisarts, poliklinische specialist of klinische indicatie voor symptomatische ziekenhuispatiënten, patiënten in ernstige toestand, enz., evenals antigeentests in gevallen waarin PCR niet direct beschikbaar is).
- Epidemiologische indicaties - tests die om een epidemiologische reden zijn geïndiceerd wanneer een persoon in contact was met een geïnfecteerde persoon (volgens de opsporing van de persoon en zijn risicocontacten).
- Preventieve tests en gebiedstesten die zijn geïndiceerd voor preventief onderzoek voor risicopersonen, voor kritieke staatsinfrastructuur of gebiedsscreening binnen gemeenschapsbevolkingstests, evenals antigeen- en PCR-tests bij asymptomatische personen voor gezondheids- en sociale dienstverleners).

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

De QR-code wordt in Tsjechië ook wel "covidový pas" of "covid passem" of "OTN" očkování, test, prodělaná nemoc=vaccinatie, test, ziekte geleden.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,72 , maar zaterdag was die zelfs R 1,96.

Nieuwe coronaregels van kracht in Tsjechië
In Tsjechië zijn vandaag nieuwe coronaregels van kracht geworden. Door het toenemend aantal nieuwe besmettingen moeten FFP2-maskers weer gedragen worden op de werkvloer. Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch had vrijdag aangegeven dat de maskerplicht niet geldt als je meer dan anderhalve meter bij je collega's vandaan zit of alleen op kantoor bent.
Tegelijkertijd wordt de duur van de quarantaine verkort na contact met een met corona besmette persoon. In plaats van na twee weken is het nu mogelijk om de PCR-test na zeven dagen te beëindigen als de PCR-test negatief is.
Ze zullen ook moeten worden gedragen op alle openbare bijeenkomsten, ongeacht het aantal verzamelde mensen, evenals in het openbaar vervoer en in winkels. De quarantaineperiode is verkort van twee weken naar één en moet worden afgesloten met een PCR-test.

Verdere wijzigingen worden van kracht vanaf 1 november
De regering heeft de vooraf aangekondigde maatregelen aangepakt: vanaf november worden leerlingen in acht districten getest en zullen niet-gevaccineerde leraren een gasmasker moeten dragen. Geschat wordt dat de huidige golf tot december kan duren.

De epidemische situatie zou nog twee weken moeten verslechteren en tegelijkertijd schat de directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek Ladislav Dušek dat de huidige golf van de ziekte over vijf tot zes weken zou moeten breken, dat wil zeggen, begin december.
Dat verklaarde minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch, op een persconferentie na de regeringsvergadering van maandag.
"Het is een voorspelling, het zal ook afhangen van de mate van vaccinatie. Het klopt dat de belangstelling voor vaccinaties toeneemt, daar zijn we natuurlijk blij mee. Als mensen worden ingeënt, bestaat de kans dat de situatie verbetert", aldus Adam Vojtěch over de schatting van de epidemie.

Tijdens haar vergadering van maandag bevestigde de regering twee buitengewone maatregelen die waren overeengekomen tussen minister Vojtěch en zijn collega minister van Onderwijs Robert Plaga: het opnieuw testen van leerlingen op scholen in risicowijken en de verplichting voor niet-gevaccineerde leraren om tijdens de lessen een masker te dragen. Uitzonderingen zijn van toepassing voor leraren in kleuterscholen en kindergroepen waar kinderen moeite kunnen hebben met begrijpen.
Op 1 en 8 november vinden twee testgolven plaats in de districten: České Budějovice, Prachatice, Ostrava-město, Prostějov, Brno-venkov, Přerov, Opava en Karviná.
Dit zijn die districten waar de zevendaagse incidentie 300 gevallen en hoger is.
Zoals minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch opmerkte, treft dit in totaal 165.000 kinderen en jongeren. Minister Vojtěch legde verder uit dat de meest getroffen districten juist die districten zijn waar de vaccinatiegraad het laagst is.

De geldigheid van PCR-tests wordt verkort van zeven dagen naar 72 uur en die van antigeentests van 72 naar 24 uur. Van restaurants, bars en pubs wordt verwacht dat ze de vaccinatie- en testcertificaten controleren en antigeen- en PCR-tests zullen niet langer gratis zijn voor mensen ouder dan 18 jaar.

Als de epidemie verergert, kan de overheid meer beperkingen op de werkplek invoeren
De vertrekkende minister van Binnenlandse Zaken en hoofd van de Centrale Crisisstaf, Jan Hamáček, zei maandag dat als de epidemiologische situatie verder verslechtert, de regering kan overwegen het voorbeeld van Italië te volgen om digitale vaccincertificaten of -tests verplicht te stellen op de werkplek, zowel in de particuliere als in de publieke sector. In een dergelijk geval zouden alle werknemers moeten bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19, herstellende zijn van de infectie of onlangs negatief hebben getest op het virus. Eventuele testen zouden door de medewerkers zelf moeten worden betaald.
Volgens Hamáček werkt het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken al aan een overeenkomstige passage in het arbeidsrecht.

Het verplicht overleggen van een test- of vaccinatiecertificaat voor het betreden van de werkplek is bij de overheid nog niet besproken. "De heer Hamáček en mevrouw Maláčová hebben het voorzitterschap, dus we hebben niet de gelegenheid gehad om het met hen te bespreken, ze moeten het uitleggen, ik denk niet dat het in eerste instantie een goed idee is", zei Andrej Babiš, eraan toevoegend dat hij het onderwerp woensdag in de tripartiete zou bespreken.

Het kabinet wil de politie meer bevoegdheden geven om de maatregelen tegen het coronavirus te handhaven
De regering is van plan om een wijziging te bespreken om de bevoegdheden van de staats- en gemeentepolitie in verband met de coronavirusepidemie te vergroten, zodat ze overtredingen van anticoronavirusmaatregelen ter plaatse kunnen beboeten. Het conceptvoorstel werd eerder dit jaar door de Eerste Kamer verworpen en deputaten hadden niet genoeg stemmen om het veto van de Eerste Kamer terzijde te schuiven. De wijziging zou politieagenten het recht geven om schendingen van verplichtingen door individuen, ondernemers en bedrijven te controleren en op te lossen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.
 

kuurgast

Donateur
Aantal gehospitaliseerde Covid-19-patiënten voor het eerst sinds mei boven 1.000 in Tsjechië.

In ziekenhuizen worden 1055 patiënten behandeld met het coronavirus, van wie 155 op IC.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië loopt nu op tot meer dan 10 per dag.
Er waren maandag in Tsjechië 4.262 positieve gevallen van Covid-19 geregistreerd, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde dag vorige week, blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid.
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,62.
Het aantal positieve testen in Tsjechië is nu 15,14%.
De zevendaagse incidentie steeg tot 217 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 318 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
---------------------------
Vojtěch: Corona-epidemie in Tsjechië is een epidemie van niet-gevaccineerden.

De corona-epidemie in Tsjechië is een epidemie van niet-gevaccineerden geworden. Dat zei minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch dinsdag op een persconferentie. Volgens statistische informatie is 74 procent van degenen die positief testten en 63 procent van de Covid-patiënten in de klinieken momenteel niet gevaccineerd.

Het hoofd van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek, Ladislav Dušek, die samen met Vojtěch verschijnt, voegde eraan toe dat als de bevolking zou worden gevaccineerd, het aantal nieuwe infecties per dag slechts ongeveer een derde zou kunnen zijn. Volgens zijn voorspelling wordt in Tsjechië uiterlijk volgende week een zevendaagse incidentie van 300 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners bereikt.

Nieuwe dagelijkse verhogingen kunnen oplopen tot 7.000. Tegen het einde van het jaar kunnen er ook tot ongeveer 2.000 in het ziekenhuis worden opgenomen met covid-19.
De minister ontkende dat de epidemie vooral ouderen zou treffen. Volgens hem is de gemiddelde leeftijd van gehospitaliseerde mensen rond de 60 jaar en hebben jongere leeftijden het moeilijk.

56,6 procent van de bevolking is volledig ingeënt. Dit plaatst het land onder het EU-gemiddelde, voegde Vojtěch toe. De minister zei dat de nieuwe regering zou moeten beslissen over een eventuele verplichte vaccinatie.

Bij de jongere generaties ligt de vaccinatiegraad rond de 50 procent, bij 65-plussers rond de 83 procent. Na een half jaar neemt de effectiviteit van vaccinatie echter aanzienlijk af, volgens deskundigen is een versterkende derde dosis nodig. Er zijn nog steeds ongeveer 400.000 senioren die de ziekte niet hebben gehad en niet zijn ingeënt.
------------------------------
Er is een grotere viral lading in Brno dan op het hoogtepunt van de epidemie, blijkt uit gegevens.

Er zijn momenteel misschien meer besmette mensen in Brno dan ten tijde van de ergste toestand van de pandemie in maart, toen Brno ongeveer vierduizend besmette mensen registreerde. Dat stellen waterbeheerders die de virale belasting in afvalwater onderzoeken.

De virale belasting van SARS-CoV-2 in afvalwater wordt gemonitord door het Research Institute of Water Management (VÚV) in vier steden in de Tsjechische Republiek - in Praag, Brno, Břeclav en Kladno.

Volgens deze gegevens is Brno slechter af dan ooit tevoren. "Er zijn momenteel hogere waarden van viraal RNA in het afvalwater van de zuiveringsinstallatie van Brno dan in de periode van de piekepidemie in het voorjaar", vertelde Hana Zvěřinová Mlejnková, hoofd van de afdeling Watermicrobiologie en Hydrobiologie bij VÚV.
In Brno lag het aantal geconstateerde ziekten medio maart rond de vierduizend. Momenteel ligt het aantal geregistreerde besmettingen in Brno rond de 1.800.
Volgens haar is de verklaring niet duidelijk. "Dit kan betekenen dat een groter aantal mensen virussen in het afvalwater afwerpt dan dat er als ziek of positief getest is, bijvoorbeeld door een groter aantal asymptomatische mensen. Of de reden kan een andere viral load zijn in de huidige virusvarianten", zegt Zvěřinová Mlejnková.

Ook SZÚ wil afvalwater monitoren
De invoering van afvalwatermonitoring door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (SZÚ) is gepland. Dat liet hij dinsdag weten in een persbericht. SZÚ sluit zich aan bij het Europese project voor de detectie van mutaties en varianten van het SARS-CoV-2-virus in afvalwater.

Afvalwatermonsters zullen regelmatig tweemaal per week worden genomen in Praag, Brno, Ostrava en Pilsen. Het verzamelde materiaal wordt vervolgens door PCR onderzocht in de stroomgebiedslaboratoria van SZÚ in Ostrava en Praag. Positieve bevindingen met coronavirus zullen worden onderzocht door een discriminante PCR-test en, indien nodig, door sequencing van het hele genoom om de mutatie of virusvariant nauwkeurig te identificeren.
"Informatie over het voorkomen van het virus in een bepaalde plaats kan worden gebruikt om op basis van objectieve gegevens snel effectieve hygiënische-epidemiemaatregelen te nemen. Monitoring detecteert ook virussen van geïnfecteerde mensen zonder symptomen. Bovendien scheidt het lichaam het virus uit voordat patiënten symptomen voelen", zegt Barbora Macková, directeur van de SZÚ. Eind 2021 en in de eerste helft van 2022 wordt monitoring door gezondheidswerkers geleidelijk ingevoerd.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko, daar staat ook het R-getal.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Booster-vaccin in Tsjechië.

Op de dag dat de periode van 6 maanden is verstreken sinds de laatste dosis vaccinatie, ontvangt u een uitnodigings-sms of email.
Mensen kunnen zich dan inschrijven bij hun huisarts - gewoon bellen en een afspraak maken. Een andere optie is de klassieke registratie via de website......... die de mogelijkheid biedt om een vaccinatiesite te kiezen. Daarnaast kan de aanvrager zonder aanmelding naar een van de vaccinatiepunten komen.
Als een persoon Comirnaty mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech heeft gekregen tijdens de basisvaccinatie, zou hij nu dezelfde stof moeten krijgen. Hetzelfde geldt voor Spikevax mRNA-vaccin van Moderna.
In situaties waar dit vaccin niet beschikbaar is, kunnen de mRNA-vaccins voor de boosterdosis worden uitgewisseld, zeggen vaccinologen.
Als een persoon geïnteresseerd is in de derde dosis AstraZenec of Janssen die in het basisschema heeft gekregen, zal hij echter niet voor de derde keer hetzelfde vaccin krijgen. Op basis van gegevens over de werkzaamheid en de wederzijdse combinatie van vaccins heeft het ministerie besloten: dat zelfs in deze gevallen elk covid-mRNA-vaccin zal worden toegediend.
Men hoeft na het ondergaan van covid en basisvaccinatie niet voor de boosterdosis te gaan.

Wie wordt opnieuw ingeënt?
Hervaccinatie met de 3e dosis is mogelijk voor mensen die ten minste 6 maanden na ontvangst van de 1e dosis voor een enkelvoudige dosis vaccin (Janssen), of de 2e dosis voor andere vaccins.

Het maakt niet uit leeftijd, beroep of gezondheidstoestand.
De boosterdosis wordt vooral aanbevolen voor mensen met immuunstoornissen, chronische ziekten en mensen ouder dan 60 jaar. Verder gezondheidswerkers en medewerkers van maatschappelijke zorginstellingen.
De boosterdoses zullen echter ook beschikbaar zijn voor iedereen die zijn bescherming tegen Covid-19 wil verhogen.

Bronnen oa seznam.cz + covid.gov.cz/en + koronavirus.mzcr.cz..
 
Deze morgen een vroege vlucht AMS naar PRG met Easyjet. Op Schiphol logischerwijs mijn boardingcard moeten laten zien, verder niets. Aangekomen in Praag geen enkele controle gehad, ook niets meer gezien wat lijkt op een aanstaande controle. Dezelfde ervaringen ook elders gehad, zoals in Italie en zelfs bij aankomst in Zwitserland. Alles heb je voorbereid en vervolgens niemand om je "administratie" te overhandigen.
 

kuurgast

Donateur
Klopt, die "administratie" heeft de rechtbank in Praag een streep doorgehaald. De regering moet eerst beter beargumenteren waarom dat nodig is.
 
Deze morgen een vroege vlucht AMS naar PRG ..... Aangekomen in Praag geen enkele controle gehad, ook niets meer gezien wat lijkt op een aanstaande controle. ..... Alles heb je voorbereid en vervolgens niemand om je "administratie" te overhandigen.
Vergis u niet ! Ook 3 dagen na aankomst kan je via mail aangespoord worden uw bewijs van vaccinatie te bezorgen aan de diensten van de stad waar je verblijft en die instaan voor de controle van uw vaccinatiestatuut!

Vertaling uit het Tsjechisch:

Hallo,
volgens de informatie op het aankomstformulier met de aankomstdatum in Tsjechië - . -. 2021, je bent op - . -. 2021 arriveerde in Tsjechië vanuit een land met een zeer hoog risico op COVID-19.
In het geval van een verblijf in een land met een zeer hoog risico op covid-19-infectie gedurende meer dan 12 uur in de afgelopen 14 dagen, vestig ik de aandacht op de noodzaak om te voldoen aan de voorwaarden die zijn uiteengezet in de beschermende maatregel die geldig is vanaf 29 september 2021 https://www.mzcr.cz / beschermende maatregelen-beperkingen- overschrijding-van-de-staat-grens-cr-met-effectiviteit- van-30-09-2021-naar-het beroep /
U bent verplicht om:

* Vul het aankomstformulier in (voordat u het grondgebied van de Tsjechische Republiek betreedt)
* PCR- of antigeentest voordat je Tsjechië binnenkomt, als je het openbaar vervoer gebruikt om terug te keren
* PCR-test niet eerder dan de 5e dag en niet later dan de 14e dag na binnenkomst in Tsjechië
* onder voorbehoud van een negatief testresultaat

zelfisolatietest en zelfisolatievoorwaarden zijn niet van toepassing op personen die goed gevaccineerd zijn (14 dagen na de tweede dosis in het geval van een twee-doseringsschema of na de eerste dosis in het geval van een enkele dosisschema) of in de periode bescherming 180 dagen na het begin van de ziekte. Stuur het certificaat naar onderstaand e-mailadres.
In dit geval geldt alleen de verplichting om het aankomstformulier in te vullen, waaraan reeds is voldaan.

Bedankt voor uw medewerking en een fijne dag verder.

Wat er volgt als je de vereiste stukken niet bezorgd kan ik niet zeggen, want wij hebben onze vaccinatiebewijzen netjes bezorgd zoals gevraagd!
 

kuurgast

Donateur
Zie het somber in....volgende week 2000 tot 2500 en de week erop het dubbele?
Het klopt redelijk......momenteel boven 5000 positieve testen per dag..........als dat per week verdubbeld......
covid 28 oktober 2021 grafiek.PNG


Voor mensen die graag wat willen zien hoe corona nu verloopt in Tsjechië allerlei gegevens op ockovani.opendatalab.cz/statistiky.

covid 28 oktober 2021 kaart.PNG
oranje=Aantal actieve gevallen per 100.000 inwoners
geel=Positiviteit van testen
blauw=Aantal gehospitaliseerden per 100.000 inwoners
groen=Aandeel volledig gevaccineerd

covid 28 oktober 2021.PNG
Vergelijking van gevaccineerde en niet-gevaccineerde in de afgelopen week volgens de vertegenwoordiging in de bevolking.
Dit is interactief, klik op de verschillende vakjes:
Nakažení=infectie
Hospitalizovaní =opgenomen in het ziekenhuis
Hospitalizovaní na JIP =in het ziekenhuis opgenomen op de IC
Neočkovaní=niet gevaccineerd
Plně očkovaní=volledig gevaccineerd
-------------------------------------------------------------------------------------
Risico op ziekenhuisopname bij mensen zonder vaccin.

covid 28 oktober 2021 leeftijd.PNG
Hoe vaak komen mensen zonder vaccin in het ziekenhuis in vergelijking met gevaccineerden?
In alle leeftijdsgroepen heeft een persoon zonder vaccin vele malen meer kans om in een coronavirusziekenhuis te belanden dan een persoon die is ingeënt.
Zo belanden niet-gevaccineerde veertigers en vijftigers tegenwoordig twaalf keer vaker in het ziekenhuis dan hun gevaccineerde leeftijdsgenoten. Bij oudere leeftijdsgroepen is dit risico ongeveer vijf keer hoger.
Het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS) heeft voor het eerst gegevens gepubliceerd waarin de huidige aantallen mensen die besmet zijn met covid, in het ziekenhuis zijn opgenomen en verder in ernstige toestand op intensive care-afdelingen (JIP) zijn opgenomen, zijn verdeeld naar het niveau van vaccinatie en leeftijd.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------------
Nemuseli tu ležet=ze hoefden hier niet te liggen.

Het hoofd van de afdeling infectieziekten, Pavel Dlouhý, schat dat er één gevaccineerde patiënt die in het ziekenhuis is opgenomen op afdeling er ongeveer vier zijn zonder vaccin. "We zijn professionals, maar we verwelkomen niet-gevaccineerde patiënten niet met open armen. We zijn niet blij', geeft hij toe.
"Ze hadden voor een paar honderd kronen een vaccin kunnen krijgen, dan ze hoefden hier helemaal niet te liggen. Zo geven we ze 100 keer duurdere monoklonale antilichamen en de beperkingen van de zorg worden gedragen door gewone niet-covid patiënten', stelt de chef-arts.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan