Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dat is natuurlijk als je alleen afgaat op vaccinaties. Echter, in Tsjechie zijn zoveel mensen besmet geraakt in de afgelopen 12 maanden (oktober '20 - april '21, de ergste golf of pieken ter wereld, haast), dat je er vanuit kunt gaan dat er al groepsimmuniteit is.

Let wel: groepsimmuniteit betekent niet, dat er niemand meer besmet raakt. Het betekent alleen dat de R niet weer op kan lopen naar 2 of 3.
Tsjechie is nu al zo'n 3 maanden groen op de europese besmettingskaart van ECDC, en maatregelen zijn er nauwelijks. (En de maatregelen die er zijn, worden nauwelijks nageleefd.)
 
Echter, in Tsjechie zijn zoveel mensen besmet geraakt in de afgelopen 12 maanden (oktober '20 - april '21, de ergste golf of pieken ter wereld, haast), dat je er vanuit kunt gaan dat er al groepsimmuniteit is.
Wat ik mij afvraag, Josef, is hoe lang die mensen daadwerkelijk beschermd zijn. Bij vaccinatie is sprake van 1 jaar, bij besmetting slechts een half jaar.
Veel mensen die in de nasleep van eindjaar (Kerstmis en Nieuwjaar) besmet geraakt zijn, zijn die 6 maanden ondertussen al gepasseerd.
Zij kunnen dus niet naar het buitenland, of andere leuke zaken doen waar veel mensen zijn zonder zich voortdurend te laten testen, tenminste als ze ondertussen zich niet laten vaccineren hebben, toch?
 
De meesten zullen een besmetting hebben doorgemaakt + gevaccineerd zijn; nog steeds groepsimmuniteit dus.
De genoemde termijnen zijn nog altijd "aannames" en zullen vooral individueel ook verschillen.
 
Als je overweegt een huisje te boeken bij Bohemia, adviseer ik je eerst het onderstaande te lezen.
Covid brengt veel onzekerheid. Op basis van vertrouwen, geruststellende woorden en een Covid kosteloze annuleringsgarantie tot 4 weken voor aanvang van de reis, hebben wij begin dit jaar twee huisjes geboekt. In die tijd waren er volop reisbeperkingen.
Toen 4 weken voor vertrek opnieuw reisbeperkingen opdoemden omdat NL weer oranje/rood kleurde en onze (nog) niet (volledig) gevaccineerde kinderen (vanaf 6 jaar!) in quarantaine zouden moeten in Tsjechie, hebben wij met Bohemia contact opgenomen met de vraag wat er dan gebeurt. Wij moesten ons geen zorgen maken, het zou zo hard niet lopen. Ieder land heeft andere regels en als er door de quarantaineregels toch geannuleerd moest worden, kwam er altijd een oplossing. Wij waren daar niet gerust op en hebben aangedrongen op meer duidelijkheid en als wij die niet zouden krijgen, wilden wij van de kosteloze annuleringsregeling gebruik maken. Toen vervolgens aangegeven werd dat je prima op vakantie kunt naar Tsjechie en je daar best de deur uit kan gaan en er echt geen BOA in de struiken ligt, dachten wij, dit verhaal gaat de verkeerde kant op en wilden wij definitief annuleren. Wij vonden het overigens ook prima als het een jaar doorgeschoven zou worden.
Een lang verhaal kort makend. Bohemia heeft na veel vijven en zessen uiteindelijk geannuleerd, met inhouding van een groot bedrag. Het bedrag is echter niet groot genoeg om er verder juridisch werk van te maken. Bohemia is ondanks de publicatie van de kosteloze annuleringsregeling nooit van plan geweest om het volledige bedrag terug te betalen, deze tekst mailde een medewerkster ons: De eigenaren van de vakantiehuizen zijn niet in staat de woningen voor het tweede jaar op rij kosteloos te annuleren, dan wel door te schuiven naar een andere periode. Datzelfde geldt voor ons als bemiddelaar.
Ik snap dat de reisbranche het zwaar heeft en Bohemia zal vast een goede onderneming zijn als er geen bijzonderheden zijn. Maar als er wat aan de hand is en het gaat om geld, dan zie je bij Bohemia Travel dat ze ondanks een belofte, voor zichzelf en de huiseigenaren kiezen, en niet voor de klant.
Het is belangrijk dat u dit vooraf weet, als u een vakantie bij Bohemia Travel wilt boeken. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u beter een pakketreis boeken of bij een organisatie boeken die ANVR is aangesloten, zoals bijvoorbeeld Tsjecho reizen. ANVR bewaakt de kwaliteit en kent een onafhankelijke geschillenregeling.
 
Gelukkig zien wij dat niet. Vandaag boodschappen gedaan bij de Lidl in Vrchlabi. Eén persoon zonder mondkapje. Heel provocerend rondkijkend. Afgelopen week in Lipno geweest. In elke winkel (en ook in de verre omgeving tot aan Ceske Budejovice) had (bijna) iedereen in de winkels en overdekte winkelcentra een mondkapje. In de winkelcentra van Praag precies hetzelfde. Ook bij de Ikea had iedereen een mondkapje. Daar werd zelfs omgeroepen dat je zonder covidpaspoort niet in het restaurant mocht komen. Misschien dat het bij jullie niet zo is, maar in de drie gebieden die wij afgelopen week hebben bezocht heeft dus eigenlijk niemand lak aan de regel en wordt het keurig nageleefd.
 

kuurgast

Donateur
Nederland staat sinds vandaag 6 september op rood.
Zie koronavirus.mzcr.cz/en + hartmanova.eu.
Vanaf maandag 27 september wordt Nederland weer oranje.
Passagiers uit oranje landen die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten een aankomstformulier invullen en worden getest voordat ze Tsjechië binnenkomen of uiterlijk vijf dagen na aankomst een antigeen- of PCR-test ondergaan.
De kaart wordt elke week door het ministerie van Volksgezondheid bijgewerkt, op basis van gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.
België blijft rood.
--------------------------------------------
Maandag weer persconferentie over mogelijke versoepeling.

Premier Andrej Babiš gaf vrijdag in een pre-verkiezingsdebat aan dat een versoepeling van maatregelen in de pijplijn zit. Volgens de nieuwssite Seznam.cz hoeven scholieren bij groepsbezoeken aan dierentuinen, botanische tuinen, galerieën, kastelen, beurzen, concerten, theaters of sportevenementen geen tests te ondergaan.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

Niet alleen is het nog steeds verplicht een mondkapje te dragen in winkels, maar is er ook nog steeds een beperking op het aantal mensen in winkels.
Morgen dus een persconferentie..... tsja verkiezingen 8 + 9 oktober.......
Gelukkig gaan de cijfers niet dramatisch omhoog, al stijgen ze wel en ook in ziekenhuizen zie je een hele lichte stijging.
 
Ik ben maandag 27 september na een reis door Nederland weer in Tsjechië gekomen. Had netjes het formulier ingevuld (eenvoudig te vinden via de site van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken) en geprint bij me. Kwam in het donker en zag bij de grens enige controle. De rest van de auto's kon doorrijden. Steekproefsgewijze controle?
 
Voor het eerst moest ik zowel in het zwembad als in de opera mijn vaccinatiebewijs laten zien. Heb dat op papier. Geen probleem.
 

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,15.
De reproductiesnelheid staat sinds eind augustus boven de 1,0, wat aangeeft dat de epidemie licht versnelt.
De zevendaagse incidentie steeg tot 33 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 62 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
De incidentie is het hoogst in de hoofdstad Praag met 53 coronagevallen per 100.000 inwoners, en het laagst in de regio Hradec Kralové met zo’n 9 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.
Er zijn 237 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus van wie 34 op IC.
80 procent van degenen die besmet zijn met covid is niet gevaccineerd.
De gevaccineerden in het ziekenhuis zijn gemiddeld 74 jaar oud, de niet-gevaccineerde 55 jaar oud.
Ongeveer 55,5 procent van de Tsjechische bevolking is gevaccineerd, wat niet altijd infectie voorkomt, maar wel beschermt tegen een ernstig verloop van Covid-19.
Na de herfstvakantie zal er weer een testronde zijn voor scholieren.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

Je ziet wekelijks dat de cijfers blijven stijgen, dat is nog niet dramatisch.
Het aantal positieve testen is gemiddeld 3,5% maar krijgt uitschieters richting 5%.
Maar alle dingen bij elkaar opgeteld gaan ze wel richting rood op de kaart van Europa.
 
Hier nog wat commentaar van een corona moe ondernemer.
A: je laat je vaccineren en je hebt geen restricties. mondkapje etc. (ik hoor om me heen dat het toch geen zin heeft om je te vaccineren als je toch een mondkapje moet dragen )
B) stop met die testen,in de bedrijven om me heen die dit moeten doen ,is de daadwerkelijke geldigheid van deze test 15 minuten !!!.
ofwel als je in de rij staat voor de test ,is de eerste die naar buiten komt al weer een risico voor de ander.
En je kunt dus wettelijk niet aantonen wie of wat of wanneer deze test is gedaan.
Wel of geen mondkapje is je eigen beslissing ,degene die nu nog niet zijn gevaccineerd moeten niet zeuren.
Na 2 jr nog steeds geen problemen hier in de JH kraj ,geluk of .............
 

Franky

Donateur
Als je overweegt een huisje te boeken bij Bohemia, adviseer ik je eerst het onderstaande te lezen.
Covid brengt veel onzekerheid. Op basis van vertrouwen, geruststellende woorden en een Covid kosteloze annuleringsgarantie tot 4 weken voor aanvang van de reis, hebben wij begin dit jaar twee huisjes geboekt. In die tijd waren er volop reisbeperkingen.
Toen 4 weken voor vertrek opnieuw reisbeperkingen opdoemden omdat NL weer oranje/rood kleurde en onze (nog) niet (volledig) gevaccineerde kinderen (vanaf 6 jaar!) in quarantaine zouden moeten in Tsjechie, hebben wij met Bohemia contact opgenomen met de vraag wat er dan gebeurt. Wij moesten ons geen zorgen maken, het zou zo hard niet lopen. Ieder land heeft andere regels en als er door de quarantaineregels toch geannuleerd moest worden, kwam er altijd een oplossing. Wij waren daar niet gerust op en hebben aangedrongen op meer duidelijkheid en als wij die niet zouden krijgen, wilden wij van de kosteloze annuleringsregeling gebruik maken. Toen vervolgens aangegeven werd dat je prima op vakantie kunt naar Tsjechie en je daar best de deur uit kan gaan en er echt geen BOA in de struiken ligt, dachten wij, dit verhaal gaat de verkeerde kant op en wilden wij definitief annuleren. Wij vonden het overigens ook prima als het een jaar doorgeschoven zou worden.
Een lang verhaal kort makend. Bohemia heeft na veel vijven en zessen uiteindelijk geannuleerd, met inhouding van een groot bedrag. Het bedrag is echter niet groot genoeg om er verder juridisch werk van te maken. Bohemia is ondanks de publicatie van de kosteloze annuleringsregeling nooit van plan geweest om het volledige bedrag terug te betalen, deze tekst mailde een medewerkster ons: De eigenaren van de vakantiehuizen zijn niet in staat de woningen voor het tweede jaar op rij kosteloos te annuleren, dan wel door te schuiven naar een andere periode. Datzelfde geldt voor ons als bemiddelaar.
Ik snap dat de reisbranche het zwaar heeft en Bohemia zal vast een goede onderneming zijn als er geen bijzonderheden zijn. Maar als er wat aan de hand is en het gaat om geld, dan zie je bij Bohemia Travel dat ze ondanks een belofte, voor zichzelf en de huiseigenaren kiezen, en niet voor de klant.
Het is belangrijk dat u dit vooraf weet, als u een vakantie bij Bohemia Travel wilt boeken. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u beter een pakketreis boeken of bij een organisatie boeken die ANVR is aangesloten, zoals bijvoorbeeld Tsjecho reizen. ANVR bewaakt de kwaliteit en kent een onafhankelijke geschillenregeling.
Ik kan hier toch niet in meegaan, sorry. Niet om je af te vallen, maar ook wij hebben via Bohemia geboekt en ons via de FB Covid groep goed laten informeren. Daaruit maakten wij op dat onze jongste inderdaad bij aankomst in quarantaine moest en op de vijfde dag lieten wij haar testen. Zelfde dag nog negatieve uitslag mogen ontvangen en hierna een geweldige vakantie met het hele gezin gehad. Maar goed, dat was onze ervaring en toegegeven we hebben er wat voor moeten laten varen maar uiteindelijk was het zeer de moeite waard en overigens voor onze dochter geen enkel probleem
 

kuurgast

Donateur
Er komt geen "lockdown" meer, beloven regeringsleiders.

Volgens Jan Hamáček (ČSSD) zou de regering bij een exponentiële toename van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer moeten beginnen met het "aanscherpen" van anti-covid-maatregelen. Dan zou worden overwogen om het gebiedsonderzoek opnieuw in te voeren. Hamáček verklaarde dit in het pre-verkiezingsdebat van de Centraal-Boheemse leiders op de Tsjechische televisie.
ANO-leider Karel Havlíček verzekerde dat er geen algemene "lockdown" meer zal zijn, alleen enkele "regimemaatregelen".
Bron seznam.cz.

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,32. Bron covdata.cz/cesko.
Ben heel benieuwd hoe het verder gaat.....de cijfers laten versnelling zien en 10 dagen later zal het ziekenhuis volgen.
Plus het risico van rood op de EU-kaart voor de verkiezingen 8 + 9 oktober zullen ze niet blij mee zijn.....
Maar het risico nemen zoals vorig jaar, kost ze weer heel veel onnodige doden..
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Mutatie-incubators en straffen voor niet-gevaccineerden? Het Tsjechische internet blijft mythes over covid vullen.

Covid-19 en vaccinatie ertegen blijven het meest populaire onderwerp in de desinformatie-scene. Soms verdraaien of manipuleren ze de feiten, soms is het complete onzin zonder echte basis.

Hoewel exploitanten van sociale netwerken aan het begin van de pandemie verklaarden dat ze misleidende en valse informatie over het coronavirus wilden blokkeren, was de strijd tegen hen niet helemaal succesvol. Bovendien vinden ze hun ontvangers op desinformatieportalen of via kettingmails.

Mythe: Vaccinatie werkt niet
Beweringen die gegevens over de werkzaamheid van covid-19-vaccins vervormen, in twijfel trekken of verkeerd interpreteren, zijn al vele maanden aanwezig in cyberspace. De rapporten proberen vooral vaak te overtuigen dat vaccinatie niet werkt, omdat een mens ondanks vaccinatie toch ziek kan worden.

Het is waar dat zelfs gevaccineerde mensen besmet kunnen raken. Ze hebben echter een aanzienlijk lager risico op ernstige covid en overlijden. Voorlopige gegevens wijzen er ook op dat ze het virus minder snel overdragen - ze zijn minder lang besmettelijk dan niet-gevaccineerde en hebben ook een lagere virale lading.

Wat de ziekte zelf betreft, moesten fabrikanten de werkzaamheid en veiligheid van de stoffen aantonen voordat ze registratie kregen. De parameters worden ook gevolgd in andere langetermijnstudies.

Een van de meest recente studies gepubliceerd door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bevestigt de hoge effectiviteit tegen ernstige covid-19 en daaropvolgende dood. Het werk vergeleek de effectiviteit bij het voorkomen van ziekenhuisopnames met drie vaccins. Zo vertoonde een stof van Moderna een efficiëntie van 93 procent, van Pfizer/BioNTech 88 procent en van Johnson & Johnson 71 procent.

Maar het zijn niet alleen gegevens uit onderzoeken die aantonen dat vaccinatie werkt. Zoals het Institute of Health Information and Statistics (ÚZIS) aangeeft, kunnen we dit ook waarnemen in echte epidemiologische statistieken. Volgens het instituut verspreidt de ziekte zich nu vooral onder niet-gevaccineerden, die ook het overgrote deel van de ziekenhuisopnames uitmaken.

Een groot deel van de na vaccinatie ontdekte ziekten brak zeer snel na vaccinatie uit. Dat wil zeggen, in het tijdvenster waarin de gevaccineerde nog niet kon worden beschermd. Geaggregeerde gegevens van begin juli bevestigen dat volledig voltooide vaccinatie de kans op infectie aanzienlijk vermindert (slechts 10% van de nieuwe gevallen raakte later dan 14 dagen na de 2e vaccinatiedosis geïnfecteerd", zegt ÚZIS. Een ernstig beloop na vaccinatie werd opgemerkt bij 0,2% van alle geïnfecteerde patiënten.

"Het ernstige verloop van de ziekte bij deze patiënten wordt grotendeels verklaard door hun hoge leeftijd (mediaan 72 jaar) en vooral hun medische toestand, van wie velen een of meer ernstige ziekten hebben", voegen de statistieken toe.

Tegelijkertijd wordt echter uit de beschikbare gegevens bevestigd dat het effect van bescherming na vaccinatie tegen de symptomatische vorm van covid-19 in de loop van de tijd kan afnemen, vooral bij ouderen of mensen met een afweerstoornis. Het vaccin vertoont ook een lagere werkzaamheid tegen de delta-variant van het virus. Dit is een van de redenen waarom een aantal landen, waaronder Tsjechië, geleidelijk heeft besloten om ten minste een deel van de gevaccineerden een boosterdosis aan te bieden.

Mythe: Vaccinatietotalitarisme, EU-dictaat
Veel van de misleidende informatie die zich op internet verspreidt, probeert de samenleving in twee kampen te polariseren. Zoals uit analyses van deze inhoud blijkt, citeert hij vaak bijvoorbeeld vermeende plannen om verplichte vaccinatie in te voeren en het publiek in te delen in twee categorieën volgens vaccinatie, of de invoering van strenge straffen voor het weigeren van vaccins. Op andere momenten worden claims gevoed door het idee dat vaccinatie vanuit Brussel aan Tsjechië wordt gedicteerd.

De Tsjechische regering heeft echter herhaaldelijk verzekerd dat vaccinatie vrijwillig is en blijft en wordt gedekt door de openbare ziektekostenverzekering. Volgens publieke verklaringen zijn er geen plannen om verplichtingen in te voeren voor geselecteerde beroepen die dagelijks in aanraking komen met risicogroepen.

Met het oog op anti-epidemiemaatregelen in de Tsjechische Republiek blijven ook vaccinatie-alternatieven bestaan - mensen bewijzen zich door testen die voor hen worden betaald, of door te bewijzen dat ze de ziekte minder dan 180 dagen geleden hebben gehad.

Evenzo zijn er geen voorschriften of vereisten met betrekking tot immunisatie die van de Europese Unie naar afzonderlijke staten zouden vloeien. In de zomer van 2020 presenteerde de Europese Commissie pas de EU Vaccin Strategy. Tsjechië sloot zich vervolgens vrijwillig aan bij het gezamenlijke initiatief voor de levering van vaccins en gaf de commissie de opdracht om namens haar met de fabrikanten te onderhandelen over de levering van vaccins. Dankzij een voordeligere onderhandelingspositie begonnen de leveringen van vaccins Tsjechië binnen te stromen zodra ze de nodige wettelijke goedkeuringen hadden verkregen.

Mythe: Ivermectine helpt en is daarom verboden
Het gebruik van het antiparasitaire ivermectine is in Tsjechië niet verboden, al wordt er de laatste tijd minder over gesproken. Het was een groot onderwerp aan het begin van het jaar. Premier Andrej Babiš drong ook een tijdje aan op de aankoop en het gebruik ervan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming gegeven voor het toedienen van dit antiparasitaire middel voor de behandeling van covid als onderdeel van een experimentele behandeling. Het hangt alleen af van de beslissing van een specifieke arts. Maar veel mensen zagen hoop in ivermectine en probeerden het preparaat op hun eigen as te krijgen. Volgens het State Institute for Drug Control hebben verschillende patiënten ook een overdosis ivermectine genomen.

Wat betreft de legale toediening van het medicijn, werden patiënten met covid er experimenteel mee behandeld, bijvoorbeeld in het Universitair Ziekenhuis in St. Anne's in Brno. Het ziekenhuis diende het aanvankelijk toe aan ongeveer 30 patiënten, waarvan de gezondheid in combinatie met verdere behandeling verbeterde. Het ziekenhuis kocht vervolgens 10.000 verpakkingen ivermectine en startte de studie. In totaal diende ze ivermectine toe aan 150 mensen. In augustus verklaarde ze echter dat ze niemand meer had om het medicijn te geven, omdat ze geen patiënten meer had met covid. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd en beoordeeld. Het ziekenhuis heeft in de zomer een deel van het medicijn teruggegeven aan de leverancier.

Veel van degenen die het anti-covid-medicijn steunden, vertrouwden echter op een uitgebreide studie uitgevoerd door Dr. Ahmed Elgazzar van de Benha University in Egypte, die werd ingetrokken vanwege 'ethische problemen'. Experts wezen op gegevensvervalsing, waardoor het effect van ivermectine werd bewezen.

Mythe: gecondenseerd bloed na vaccinatie
Een andere verkeerde informatie, die een paar dagen geleden begon te circuleren via Tsjechische internetgroepen en desinformatieportalen. In de gedeelde video vergelijkt een man die zichzelf presenteert als een "wetenschapper op het gebied van toxicologie" twee bloedmonsters - een naar verluidt van een gevaccineerde persoon en de andere van een niet-gevaccineerde persoon. Hij beweert dat het bloed van de gevaccineerde "niet normaal is vanwege elektrische smog" en "een laag mineraalgehalte in het bloed". Er wordt gezegd dat het bloed van de mensen die zijn ingeënt meteen zo begint te stollen dat "het bloed niet eens uit hun vingers vloeit", omdat hun bloed "vol bloedplaatjes" zit, dus het "stroomt niet door bloedvaten en aders”.

De aangesproken experts wijzen er eerst op dat het gepresenteerde experiment met microscopische beelden niet eens toelaat om wetenschappelijke conclusies te trekken. Er wordt niet vermeld waar de monsters vandaan komen en de techniek die in het experiment is gebruikt, maakt het niet eens mogelijk om te bepalen of het bloed van de gevaccineerde persoon stolt.

Tegelijkertijd kan de inhoud ervan relevant lijken voor ontvangers vanwege mogelijke verwarring met geverifieerde rapporten en gegevens over het risico op bloedstolsels tijdens vaccinatie. Deze zijn echter van een andere aard dan in de video wordt gepresenteerd. Zeer zeldzame bijwerkingen zijn precipitaten die zijn gemeld met vectorvaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Op basis van beschikbare rapporten is dit ongeveer één geval per 100.000 gevaccineerden.

Experts wijzen er daarom op dat het risico zeer zeldzaam is. Ter vergelijking: het risico op bloedstolsels bij vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken is hoger en varieert van 0,06-0,14%. Bij rokers wordt het risico op veneuze trombo-embolie geschat op 0,18% per jaar. Een nog groter verschil wordt gezien bij patiënten met covid-19. Het risico op veneuze trombo-embolie bij patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, wordt geschat op 9-21% (9% bij alle gehospitaliseerde patiënten, 21% bij patiënten die op de IC zijn opgenomen).

Mythe: het virus muteert door vaccinatie
Er is ook een valse melding in internetgroepen in verschillende varianten, volgens welke de lichamen van gevaccineerde mensen fungeren als "incubators" voor coronavirusmutaties. Het vaccin zou bijdragen aan het ontstaan van nieuwe en gevaarlijkere mutaties.

Hoe dan ook, de wetenschappelijke principes van de werking van het virus, de verspreiding en mutatie ervan weerleggen een dergelijk vermoeden en tonen aan dat het tegenovergestelde waar is. Hoe meer ruimte het virus heeft om zich te verspreiden, hoe groter de kans dat er allerlei nieuwe varianten ontstaan.
"Mutaties worden veroorzaakt door de frequente ervaring van het virus met receptoren bij een groot aantal mensen zonder immuniteit. Het virus probeert zich sneller en steviger aan receptoren te binden. Dankzij vaccinatie krijgt hij ofwel helemaal geen kans, of slechts minimaal", zegt epidemioloog Rastislav Maďar.

Bron seznam.cz.
 
Ik ben maandag 27 september na een reis door Nederland weer in Tsjechië gekomen. Had netjes het formulier ingevuld (eenvoudig te vinden via de site van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken) en geprint bij me. Kwam in het donker en zag bij de grens enige controle. De rest van de auto's kon doorrijden. Steekproefsgewijze controle?
Zaterdag aangekomen in Tsjechië, nergens controle gehad, netjes PLF ingevuld en bevestigd met code voor aankomst...
Tot vanmorgen, een mail in het Tsjechisch.
Grote paniek bij mijn zonen.
We moeten ons laten testen...
Even de mail uitgelezen met translator.
Er werd dus een bewijs van test gevraagd door de verantwoordelijke van het Regionaal hygiënestation,
tenzij je dit kon weerleggen met een certificaat.
Mogelijk een scam volgens mijn zonen.
Dan even gegoogeld, en de dame gebeld die enkel Tsjechisch sprak. Dat kon dus beter volgens ons!
Vervolgens enkele begrijpbare termen gebruikt, zoals email, scam, covid certificaat?
Na enkele geruststellende ano's dan toch maar de certificaten gestuurd,
kort daarop antwoord, Děkuji. :)
Er is dus wel degelijk controle!
Maar het blijven toch spannende momenten...

Verder weinig of geen mondmaskers, niet in de restaurants, niet door de klanten en personeel, hetzelfde verhaal in de winkels , hoewel het overal aangegeven staat dat het verplicht is?
Wij zetten het in ieder geval netjes op!

 

kuurgast

Donateur
Meer dan 1.000 nieuwe Covid-gevallen in Tsjechië voor het eerst sinds mei.

Dinsdag werden in Tsjechië zo'n 1.108 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd. Het is de grootste eendaagse telling sinds 18 mei en de eerste keer sinds die datum dat meer dan 1.000 gevallen werden bevestigd.
Volgens het Instituut voor gezondheidsinformatie en statistieken, zouden er tegen eind oktober ongeveer 2.000 nieuwe gevallen per dag kunnen zijn.

corona 6 oktober 2021.PNG

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,33.
De reproductiesnelheid staat sinds eind augustus boven de 1,0, wat aangeeft dat de epidemie licht versnelt.
De zevendaagse incidentie steeg tot 49 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 80 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
De incidentie is het hoogst in de hoofdstad Praag met 53 coronagevallen per 100.000 inwoners, en het laagst in de regio Hradec Kralové met zo’n 9 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.
Er zijn circa 275 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus waarvan bijna 50 op IC.
-----------------------------------------------
Afvalwatermonitoring suggereert dat tot 5.000 inwoners van Praag mogelijk Covid hebben.

Er zijn vele malen meer mensen besmet in Praag dan de gegevens zeggen, waarschuwen experts. De cijfers liggen zelfs dicht bij die van april van dit jaar.
Daaruit blijkt dat er in Praag een groot aantal mensen is met een minder ernstig beloop van de ziekte die zich niet laten testen.
Volgens gegevens van langdurige afvalwatermonitoring waren in de tweede helft van september 3.000 tot 5.000 inwoners van Praag besmet met Covid-19, meldt de Universiteit voor Chemische Technologie (VŠCHT) in samenwerking met de Praagse watervoorziening en riolering. In die periode registreerde het ministerie van Volksgezondheid 1.173 Covid-gevallen in de Tsjechische hoofdstad. De aanwezigheid van het virus in afvalwater wijst dus op een meerdere malen hoger aantal daadwerkelijk besmette personen.
Het virus wordt vooral gevonden bij busstations, studentenhuizen en bedrijfsterreinen.
De gegevens uit afvalwater kwamen tot deze zomer ongeveer overeenkwamen met de officiële aantallen besmette personen van het ministerie van Volksgezondheid.
Universitaire experts hebben de noodzaak benadrukt om de intensiteit van het testen te verhogen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

Het aantal positieve testen is gestegen naar gemiddeld 5%.
Dit komt omdat dat er minder getest wordt, maar die zijn meer positief.
Je ziet een hele duidelijke stijging in positieve gevallen. Deze week boven de 1000, wat volgende week met 1/3 hoger kan zijn. Dit ga je ook zien in de ziekenhuisopnames. Dat zal minder zijn dan vorig jaar maar met 50 opnames per dag en later nog meer per dag, zullen ze op een gegeven moment weer andere zorg moeten uitstellen.
 
Tsjechië staat sinds vandaag deels oranje op de Europese Coronakaart, voornamelijk, Zuid-, en Midden Bohemen, Silezië, en vooral ook Praag, maar die had al langer de oranje kleur....


2021w39_COVID19_EU_EEA_Subnational_Combined_traffic_0.png
 

kuurgast

Donateur
Het coronavirus groeit al twee maanden en het aantal gehospitaliseerde mensen stijgt in Tsjechië.

De Tsjechische autoriteiten hebben maandag 1.345 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, ongeveer tweederde meer dan op dezelfde dag een week geleden, en de hoogste dagelijkse stijging sinds 11 mei.
Tegelijkertijd nam het aantal ziekenhuisopnames met covid-19 toe. Inmiddels naderen die bijna vierhonderd, terwijl er begin september nog maar tientallen in het ziekenhuis waren opgenomen.

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,17.
Het reproductieve aantal stijgt sinds eind augustus, met het einde van de zomervakantie.
De zevendaagse incidentie steeg tot 61 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 104 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
De incidentie is het hoogst in regio Moravië-Silezië met 100 coronagevallen per 100.000 inwoners, en het laagst in de regio Hradec Kralové met zo’n 22 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

Er zijn circa 375 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus, het hoogste sinds begin juni. Ongeveer 20 procent van deze patiënten verkeert in ernstige toestand. Van al deze patiënten is 87 procent niet gevaccineerd en gemiddeld 55 jaar oud en de wel gevaccineerden zijn gemiddeld 75 jaar oud.
Mensen die maandag op de intensive care lagen, zijn nog ouder. De niet-gevaccineerden waren gemiddeld 62 jaar oud en de gevaccineerden gemiddeld 78 jaar.
Interessant is ook de indicator, die werkt met het aantal besmette mensen in de laatste zeven dagen per honderdduizend inwoners. Hij bewijst dat het risico op ziekte en ziekenhuisopname met vaccinatie afneemt. Concreet hebben niet-gevaccineerde mensen momenteel meer dan vier keer meer kans om besmet te raken dan mensen met voltooide vaccinaties. Evenzo hebben volledig gevaccineerde mensen drie keer minder kans om met covid-19 in het ziekenhuis te belanden.
Het Militair Hospitaal van Brno verbied bezoeken vanwege 5 patiënten met covid-19. De maatregel is preventief, om besmetting te voorkomen en overige operaties door kunnen gaan. Het ziekenhuis telde zo'n 80 coronaviruspatiënten in de grootste crisis.

Ook het aantal doden neemt toe. Ongeveer 30.512 geïnfecteerden met het virus stierven sinds het begin van de pandemie.
Volgens het ministerie zijn de afgelopen zeven dagen 25 mensen overleden. De week ervoor waren er 19 doden, en in de eerste helft van september was zelfs het aantal doden per week slechts in de orde van een enkele.

Sinds het begin van de vaccinatie tegen covid-19 afgelopen december zijn in Tsjechië in totaal 11,9 miljoen doses vaccins toegediend en zijn meer dan zes miljoen mensen volledig gevaccineerd. In de afgelopen maanden is het aantal gevaccineerden echter gestaag gedaald.

De regio Moravië-Silezië begint in het najaar als eerste tekenen te vertonen dat de epidemiologische situatie weer uit de hand begint te lopen. "Dat blijkt uit wat er tijdens de besprekingen is gezegd. Het is een direct bewijs dat er niet genoeg mensen in de regio worden ingeënt", zegt Daniel Köppl, een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Ze hebben zo'n 64 mensen met covid in ziekenhuizen, en ze hebben een grens gesteld van 70 tot 75 mensen, wat betekent dat deze ziekenhuizen zullen moeten beperken.

De belangrijkste indicator, die het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week per 100 duizend inwoners samenvat, sprong maandag over het waarschuwingsniveau van 100 geïnfecteerden in de regio Moravië-Silezië.
De regering heeft dit voorjaar de grens van 100 gevallen per 100.000 inwoners in zeven dagen ingesteld om de anti-epidemiemaatregelen te wijzigen. Toen het incidentiecijfer onder deze grens kwam, werden bijvoorbeeld scholen, musea en monumenten geopend of werden de voorwaarden voor de exploitatie van diensten versoepeld.
Begin september verklaarden de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch en de hoofdhygiënist Pavla Svrčinová echter dat zelfs als de limiet van 100 gevallen opnieuw zou worden overschreden, het niet de bedoeling is scholen, winkels of culturele voorzieningen te sluiten. Volgens de toenmalige verklaring van Vojtěch zou het nodig zijn om meer algemene ademhalingsbescherming of een bewijs van besmettelijkheid te eisen. Ze sluiten beperkingen op de exploitatie van restaurants en winkels echter niet uit.
Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zou echter 1 november overstappen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken als erkend ambassadeur in Finland, door wie en wanneer wordt zijn functie overgenomen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko daar staat ook het R-getal.

Het aantal positieve testen is gestegen naar gemiddeld 6 tot 7%.
Dit komt omdat dat er minder getest wordt, die meer positief zijn.
Je ziet een hele duidelijke stijging in positieve gevallen. Vorige week drie dagen boven de 1000. Gaat het deze week naar de 2000? Dit ga je nu zien in de ziekenhuisopnames. Dit zal minder zijn dan vorig jaar maar met 50 opnames per dag en later nog meer per dag, zullen ze op een gegeven moment andere zorg moeten uitstellen.
Opmerkelijk was dat afgelopen weekend met de verkiezingen het aantal slachtoffers op 30.499 bleef staan. Oké.....er komt altijd een herberekening, maar de grens overschrijden van 30.500 was niet goed voor de regerende partij die de touwtjes van het ministerie van gezondheidszorg in handen hebben.
 
Zag afgelopen weekend een straatinterview bij CT24 met een Tsjechische 'dame', die sterke weerstand had tegen de vaccins. 'Je weet niet wat er in zit en als ik dat niet weet, wil ik geen vreemde stoffen in mijn lijf'. Zei de vrouw, die stijf van de tattoo's stond met een peuk in haar hand. Verder ook de gebruikelijke nonsens over Bill Gates en chips en het feit dat ze zelf 'onderzoek' had gedaan. Ik miste nog even 5G, maar wellicht is dat iets typisch Nederlands. Vervolgens een ander interview met een opgepompt sportschooltype die een lofzang op zijn eigen immuunsysteem hield. Dat was zo geweldig, dat kon alles aan.
Paar dingen:
1. wetenschappelijke methodologie is wat anders dan kijken naar YouTube fimpjes en het copy-pasten van Facebook nonsens;
2. wat zou er eigenlijk in die tattoo inkt zitten? (hint: ijzer, zink, chemische kleuring..) en dat wil je wel in je lijf hebben?;
3. denken dat je met een paar uurtjes YouTube filmpjes kijken een relevante visie hebt om daarmee de wetenschappers om de oren te slaan, grenst aan narcisme en is een chronisch overschatting van eigen kennis en onderzoeksvaardigheden;
4. het ziekenhuis ligt vol met mensen die juichen over hun immuunsysteem. Je immuunsysteem reageert pas op een infectie na het doormaken van die infectie. En het doormaken van - ongevaccineerde- Covid leidt vaak tot een ziekenhuisopname, etc. Kortom, gebakken lucht.

Darwin, grote vriend, kom er maar in.
 
Bovenaan