Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Plank, jij klikt leuk aan ( denk omdat het moeilijk is iets anders aan te klikken)😉
Onze kindjes vragen nu steeds” we gaan toch wel skieën??????”
Pfffff
 
Ik vergeet steeds dat je op dit forum bij leuk ook voor een smiley kan kiezen (heb nu de laatste aangepast).
Automatisch kiest hij bij "leuk" voor het duimpje. Waarmee ik in dit topic vooral bedoel: bedankt voor de info.

Ik hoop inderdaad dat het komende wintersport seizoen gewoon door kan gaan. Vooral voor de werkgevers en werknemers in CZ tijdens het seizoen. Maar natuurlijk ook voor iedereen die graag wil gaan skiën/snowboarden in CZ.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik hoop inderdaad dat het komende wintersport seizoen gewoon door kan gaan. Vooral voor de werkgevers en werknemers in CZ tijdens het seizoen. Maar natuurlijk ook voor iedereen die graag wil gaan skiën/snowboarden in CZ.
Ik denk dat ze, gezien de vaccinatiegraad, in Europa niet zo snel meer nog grenzen gaan sluiten. Als je voorzichtig bent, je aan de regels houdt en je gezond verstand gebruikt kom je immers al een eind ver.
 
Ik woon aan de grens met Duitsland. Die zijn er in ons dorp 3.
Ik ga 2 keer in de week een uur hardlopen en dan passeer ik op mijn rondje alle drie die grensovergangen of loop er langs.
Ik ga een paar keer per week boodschappen doen in Duitsland en dan passeer ik ook 1 van die 3 grensovergangen.
Heb de afgelopen maanden nog nooit iets van een controle gezien.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Het R-getal is gedaald, maar alle andere cijfers blijven stijgen in Tsjechië.

Het R-getal in Tsjechië staat nu op R 1,44.
De zevendaagse incidentie steeg tot 312 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 503 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
Aantal positieve testen is gestegen tot 24,2%.
In ziekenhuizen worden 1417 patiënten behandeld met het coronavirus, van wie 192 op IC.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië loopt nu op tot 25 per dag.

Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Nog meer gegevens op ockovani.opendatalab.cz/statistiky.
-----------------------------------------------------
Tsjechië zal het testen op scholen uitbreiden met meer dan 20 districten.

In 31 van de 77 Tsjechische districten zijn de afgelopen zeven dagen meer dan 300 nieuwe gevallen van covide-19 per 100.000 inwoners bevestigd.

De eerste golf van testen van niet-gevaccineerde leerlingen is gepland voor 1 november in de acht districten met de ergste epidemische situatie.
Deze maandag worden leerlingen getest in de districten České Budějovice, Prachatice, Přerov, Prostějov, Opava, Karviná, Brno-venkov en Ostrava. Aan het criterium van meer dan 300 nieuwe gevallen van covid per 100.000 inwoners, dat door de ministeries van volksgezondheid en onderwijs is vastgesteld, maar volgens de huidige gegevens, wordt gehaald door 31 districten.
Daarom zou het aantal regio's in de volgende twee testgolven op 8 en 15 november aanzienlijk moeten toenemen.

In Tsjechië zou het testen van leerlingen volgens de hoofdhygiënist moeten worden uitgebreid tot de hoofdstad Praag en de Centraal-Boheemse districten Praag-Oost, Praag-West, Beroun en Kolín. Niet-gevaccineerde leerlingen moeten ook worden getest op corona in de Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Pilsen, Rokycany en ook in de districten Klatovy, Louny en Jihlava. "Van de Moravische districten zijn het ook Blansko, Brno-město, Vyškov, Olomouc, Šumperk, Vsetín, Kroměříž, Zlín, Nový Jičín en Frýdek-Místek," voegde Svrčinová toe.
Volgens haar is de epidemische situatie relatief rustig in het noordwesten van Tsjechië.

De top tien van regio's met het hoogste aantal incidenten wordt gedomineerd door districten uit Moravië, Silezië en Zuid-Bohemen. De ergste epidemische situatie is in de regio Prostějov met meer dan 650 gevallen.
Op 21 oktober hebben de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid afgesproken dat niet-gevaccineerde leerlingen worden getest op de aanwezigheid van de ziekte in districten met een incidentie hoger dan 300.

Het district Prostějov vertoont verreweg de hoogste incidentie, waar tests van de afgelopen week 653 nieuwe besmettingsgevallen per 100.000 inwoners bevestigden. De tweede plaats is voor het district Ostrava-město met incidentnummer 578 en Brno-venkov met 551 gevallen.
De eerste vijf worden afgesloten door de districten České Budějovice en Brno-město. Deze hebben een incidentiegetal van respectievelijk 529 en 500.

In nog eens 11 districten registreerden ze de afgelopen week minder dan 500 maar meer dan 400 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Deze categorie omvat bijvoorbeeld Šumperk, Domažlice, Frýdek-Místek, maar ook het district Praag-Oost.

Vanaf deze zaterdag hadden 15 districten een incidentie lager dan 400 maar hoger dan 300. Deze omvatten de regio Zlín, de stad Pilsen, Jihlava, Karviná of de hoofdstad Praag en de Centraal-Boheemse wijk Praag-West.

Er zijn 18 districten met een interval van 200 tot 300 bevestigde gevallen in de afgelopen week per 100.000 inwoners. Nog eens 28 hebben een incidentie van minder dan 200.

De beste epidemische situatie was deze zaterdag in de districten Sokolov en Náchod. In de regio Sokolovská werden in een week slechts 46 gevallen van covid per 100.000 inwoners vastgesteld en in de regio Náchod 69. De regio's Děčín en Cheb laten ook een incidentiecijfer zien dat lager is dan honderd.
Bron seznam.cz.
-----------------------------------
De situatie zal nog 14 dagen verslechteren, voorspelt Vojtěch.

De minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch schetste dat de situatie met betrekking tot het coronavirus in Tsjechië zich de komende twee weken niet goed zal ontwikkelen. Daarna zou er in ieder geval stagnatie kunnen optreden.

Ludvík: Pak je tandenborstel in.
Voormalig minister van Volksgezondheid en directeur van het Motol-ziekenhuis Miloslav Ludvík zei in het debat dat de delta door bijna niemand te vermijden is en uiterst besmettelijk is.
"Als je niet gevaccineerd bent en ouder bent dan 65, raad ik je persoonlijk aan om je pyjama en tandenborstel in te pakken. En hij is er klaar voor dat hij Kerstmis behoorlijk onder zuurstof kan doorbrengen," zei Ludvík.
Bron seznam.cz.
 
"Als je niet gevaccineerd bent en ouder bent dan 65, raad ik je persoonlijk aan om je pyjama en tandenborstel in te pakken. En hij is er klaar voor dat hij Kerstmis behoorlijk onder zuurstof kan doorbrengen," zei Ludvík.
Dat is klare taal! Hopelijk wordt zijn waarschuwing ernstig genomen, en laten mensen uit deze bevolkingsgroep zich alsnog snel vaccineren!
Er zijn betere plaatsen om Kerstmis te vieren...
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De coronavirusepidemie in Tsjechië blijft groeien.

Laboratoria in Tsjechië hebben maandag 7591 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. In de ziekenhuizen liggen 1813 patiënten met covid, waarvan 284 op de intensive care.
-----------------------------------------------
Dušek: Zonder vaccinaties zouden er duizend meer mensen op de IC liggen met covid-19.

Ladislav Dušek, directeur van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS), vertelde de Tsjechische televisie en ČTK vandaag. Maandag waren 256 patiënten op de IC, meer dan tweederde van hen niet gevaccineerd. In totaal liggen 1.813 mensen in ziekenhuizen. Volgens Dušek zullen de ziekenhuisopnames nog zeker twee of drie weken blijven toenemen, en het aantal kan zelfs verdubbelen. Dagelijks belanden er gemiddeld 150 mensen in ziekenhuizen, van wie 30 op de IC. Vorig jaar waren er bijna 7.500 en ruim 1.100 op de IC. Toch wordt door capaciteitsgebrek in sommige regio's de geplande en onnodige ziekenhuiszorg nu al afgebouwd.

Niveaus van vorig jaar tot 9500 ziekenhuisopnames en tegen 2000 op de IC op één dag, maar volgens Dušek zal het waarschijnlijk niet worden bereikt. "We zouden dat al zien in veel steilere stijgingen," zei hij.

Het beschermende effect van vaccinatie blijkt volgens hem uit het feit dat het aantal besmette mensen en ziekenhuisopnames toeneemt, maar de bezetting van de IC niet zo snel gaat. Volgens Dušek vermindert het vaccin de kans op een ernstig beloop met 85 procent.

Volgens hem zullen veel senioren die naar het ziekenhuis gaan daar maar een paar dagen doorbrengen met zuurstofondersteuning. Monoklonale antilichamen zullen ook helpen, geneesmiddelen die op dezelfde manier werken als vaccinaties en die aan nieuw geïnfecteerde mensen kunnen worden gegeven, zodat ze niet in ernstige toestand raken. Toch kan volgens hem ongeveer de helft van de cijfers ten opzichte van de hoogtepunten van vorig jaar worden bereikt.

Volgens hem zal de epidemie zeker nog 14 dagen tot drie weken groeien. "Maar niet in zo'n sprong, dan zal het na een bepaalde tijd uitgeput raken, omdat de epidemie met een relatief hoge snelheid door de bevolking zal gaan", zei hij. Tegenwoordig raken geïnfecteerden in een toestand die binnen een week of twee ziekenhuisopname vereist. De stijging van het aantal gehospitaliseerden zal dus doorzetten.

Volgens Dušek gaat de verspreiding van de epidemie ongeveer zeven dagen sneller dan de modellen hadden voorspeld. De huidige ziektecijfers naderen het risicoscenario.

Dušek beschouwt de groei van het aandeel patiënten met symptomen van covid-19 als essentiële parameters van de epidemie, het aantal tests aangegeven door de arts en hun relatieve positiviteit. In de regio's Moravië-Silezië en Zuid-Moravië is de positiviteit van deze tests meer dan 20 procent, in de regio Olomouc meer dan 30 procent. "Elke derde geteste persoon is daar positief. Er is een groeiende kans dat je een besmet persoon tegenkomt en dat de verspreiding een kwetsbaar deel van de bevolking bereikt”, zei hij.

Huidige anti-epidemische maatregelen wilde Dušek niet beoordelen. "Je kunt grote maatregelen nemen, maar als niemand ze volgt en niemand ze controleert, zijn ze waardeloos", voegde hij eraan toe.
----------------------------------------------------------------
Maďar: De overheid mag gratis testen niet annuleren, honderden tot duizenden mensen zullen na Kerstmis sterven.

Volgens epidemioloog Rastislav Maďar moet de overheid echter de betaling van ziektekostenverzekeringstests niet stopzetten, of moet ze wachten tot na Kerstmis. Volgens hem is de viral load toegenomen doordat er sinds de zomer massale evenementen plaatsvinden en mensen geen tests hebben gedaan. Ze wilden niet in quarantaine, ze wilden er geen familieleden en kennissen bij betrekken, ze zullen nu niet meer gaan testen.
"Ik maak me grote zorgen dat onze sterfte na Kerstmis aanzienlijk zal toenemen. De effectiviteit van vaccinatie zal bij ouderen geleidelijk afnemen, niet iedereen zal een versterkende derde dosis nemen. Het zal weer in gezinnen worden gebracht en we zullen er een beetje aan wennen en het zal honderden mensen het leven kosten, zo niet duizenden," zei hij. Hij voegde eraan toe dat de kosten van tests niet zo groot zijn als die voor acute zorg.

Maďar was erg teleurgesteld dat de medewerkers van de gastronomische faciliteiten in Tsjechië die hij bezocht geen beademingsapparatuur hadden. Volgens hem is het niet verwonderlijk dat ook dan de gasten zich niet aan de geldende maatregelen houden. Volgens hem is het in het buitenland gebruikelijk dat restaurantpersoneel ook buiten adembescherming heeft.
Volgens Maďar moeten gastronomische exploitanten, die erop wijzen dat de bezoekersaantallen afnemen als gevolg van anti-epidemiebeperkingen, zich ook bewust zijn van het feit dat veel klanten niet zouden komen als er geen regels werden nageleefd.
Zoals blijkt uit Groot-Brittannië, waar volgens Maďar de basisvaccinaties populistisch werden ingeruild voor "vrijheid" en alle beperkingen werden ingeperkt, begon de ziekte zich weer sneller te verspreiden. Maar Europa kan het zich in de winter niet veroorloven. Volgens hem moeten maskers in ieder geval bij lage temperaturen door mensen worden gedragen. In maart zou, samen met hun uitstel, een einde kunnen komen aan de wereldwijde toestand van de pandemie. "Tot die tijd moeten we nog doorzetten", zei hij.
Hij wees erop dat Tsjechië sinds het begin van de vaccinatie achterblijft bij het gemiddelde van de Europese Unie.
Discipline is daarom essentieel en een derde vaccinatiedosis doorslaggevend. Een masker is een symbool, voegde hij eraan toe.
---------------------------------
In Bílina(regio Teplice) liep de covid uit de hand. Ze hebben de school gesloten, bijna 600 mensen zitten in quarantaine.

De uitbraak werd ontdekt door hygiënisten nadat scholieren en leraren tests hadden ondergaan. Tests wezen op een groot aantal geïnfecteerden. In het ziekenhuis bevinden zich twee schoolmedewerkers in extracorporale circulatie/hart-longmachine, van wie er één volgens de hygiënist is ingeënt.
De school in Bílina blijft tot 12 november gesloten en op 15 november gaan de leerlingen terug naar de banken.
Volgens de hygiënist zou de uitbraak eerder zijn gevonden als de overheid verplicht testen op scholen had gehandhaafd. "De ziekte verspreidde zich heimelijk en ouders en grootouders werden ziek", voegde ze eraan toe.

Het aantal gehospitaliseerde patiënten met covid-19 in ziekenhuizen in de regio Ústí nad Labem is de afgelopen drie weken toegenomen. De capaciteit van de besmettelijke afdeling van het Masaryk-ziekenhuis in Ústí nad Labem was uitgeput. Er liggen weer mensen met covid-19 in ziekenhuizen in Teplice, Most en Litoměřice. Van hen zijn 75 procent niet gevaccineerd.
Als de situatie verslechtert, zal de regionale gezondheidsdienst, die zeven ziekenhuizen in Noord-Bohemen beheert, bezoeken verbieden.
-------------------------------------------
Horeca na de eerste inspectiedag: niemand vindt het leuk, maar we beschermen het bedrijf.

Ze controleren wel maar met tegenzin en hebben zelftesten ingekocht voor degene zonder QR-code. Ze zijn bang voor mogelijke boetes.
Ze hebben beschaamde gevoelens over de nieuwe maatregel. Ze zijn niet op hun gemak bij het controleren van de gasten, maar zijn tegelijkertijd blij dat het etablissement open kan zijn.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko, daar staat ook het R-getal.
 

kuurgast

Donateur
Een recordaantal van 5.335 mensen testten woensdag positief in Tsjechië, dat is 346,1 gevallen per 100.000 inwoners.
Momenteel worden 1.741 zieke mensen behandeld in een kliniek, waarvan 354 patiënten op de IC.
Het totaal aantal covid-gerelateerde sterfgevallen sinds maart is 863.
...........
Het dodental verdubbeld nu ook van 20 tot 40 per dag.
Dit was 8 oktober vorig jaar. Zoals het er nu voor staat gaat het dezelfde kant op.......................................
 

kuurgast

Donateur
die "administratie" heeft de rechtbank in Praag een streep doorgehaald. De regering moet eerst beter beargumenteren waarom dat nodig is.

Het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid werkt zijn reiskaart elke week bij op basis van gegevens van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Bij terugkeer uit groene en oranje landen moeten reizigers zonder bewijs van vaccinatie of herstel ofwel een negatieve Covid-19-test overleggen voordat ze Tsjechië binnenkomen, of binnen vijf dagen na aankomst een antigeen- of PCR-test ondergaan.
Reizigers zonder bewijs van vaccinatie of herstel die uit rode of donkerrode landen komen, moeten 5-14 dagen na aankomst een PCR-test ondergaan. Personen die gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief luchtvaartmaatschappijen) moeten ook een negatieve test afleggen voordat ze Tsjechië binnenkomen.
Nieuw vanaf deze week: deze reizigers hoeven niet in quarantaine in afwachting van de testuitslag, maar zijn verplicht een masker te dragen als ze niet thuis zijn.

Testvereisten zijn niet van toepassing op degenen die hun Covid-19-vaccinatie hebben voltooid of een certificaat hebben waaruit blijkt dat ze in de afgelopen 180 dagen zijn hersteld van Covid-19.

Alle reizigers moeten nog steeds een aankomstformulier invullen wanneer ze Tsjechië binnenkomen, ongeacht hun vaccinatiestatus of de kleur van het land waar ze vandaan komen. Deze eis werd vorige week door een Praagse rechtbank geannuleerd, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft later hun regelgeving bijgewerkt om deze van kracht te houden.
Bron expats.cz
 
Laatst bewerkt:
Dit was 8 oktober vorig jaar. Zoals het er nu voor staat gaat het dezelfde kant op.......................................

Maar mét een heel groot verschil. Er is nu geen lockdown, de scholen, winkels restaurants, hotels, musea etc. zijn gewoon open.
Laten we hopen dat er bij deze golf geen lockdown nodig is....
 
Laten we hopen dat er bij deze golf geen lockdown nodig is....
Voor sommigen zal dat mogelijk wel vervelend zijn. Voor ondernemers is het zeker heel erg vervelend. Voor mij persoonlijk en ik denk misschien ook wel voor veel anderen heeft die vorige lockdown niet zo heel veel verschil gemaakt in mijn dagelijks leven. Alleen toen de grenzen fysiek dicht gegooid werden was het wel echt vervelend, maar dat is nu absoluut niet meer aan de orde.
 
Ik denk dat een lockdown voor de meeste mensen vervelend tot erg vervelend is. Van schoolkinderen (en hun werkende ouders), tot vele ondernemers (en hun personeel), voor de cultuursector, en op de lange termijn voor iedereen, aangezien er nu jarenlang een verschrikkelijk begrotingstekort is ontstaan, dat uiteindelijk door de belastingbetaler wordt betaald...
(Overigens ook voor gepensioneerden lijkt me de huidige tijd van inflatie van rond 5-6%, ontstaan door de rebound van de economie na de laatste lockdown, ook niet prettig. De pensioenen zullen niet met die percentages meestijgen.)
 

kuurgast

Donateur
Maar mét een heel groot verschil. Er is nu geen lockdown,..............
Ik bedoelde het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.
Gisteren bijna 10.000 positief getesten in Tsjechië en 2000 in ziekenhuis, bijna 300 op IC.
Als de cijfers blijven verdubbelen gaat het op een gegeven moment richting 200 doden per dag, nu is het al 25............
Tot nu toe zijn er 57% volledig gevaccineerd in Tsjechië.
Ziekenhuizen beperken geplande zorg en bereiden zich voor op de toestroom van covid-patiënten.
Dat paniekgedoe van vorig jaar met gesloten grenzen kunnen ze niet meer maken in EU.

Nog een voordeel voor de gevaccineerde. Skiën in Tsjechië zou voor hen bijna onbeperkt moeten zijn.
De Association of Mountain Resorts (AHS) onderhandelt met de autoriteiten om de regels voor de werking in het winterseizoen vast te stellen. De specifieke maatregelen zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat, net als bij andere diensten, skigebieden een bewijs van besmettelijkheid zullen vereisen.
De spelregels moeten duidelijk zijn en tijdig bekend worden gemaakt.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:
Als de cijfers blijven verdubbelen gaat het op een gegeven moment richting 200 doden per dag, nu is het al 25............
Tot nu toe zijn er 57% volledig gevaccineerd in Tsjechië.
Kijk, en die 57 % gevaccineerde zouden het verschil kunnen maken, zodat de cijfers van de hospitalisaties en het aantal doden niet oploopt naar dezelfde cijfers van vorig jaar.
We zouden daardoor onder de helft moeten kunnen blijven!
Laat het ons hopen...
 

kuurgast

Donateur
Ik ben niet de enige die de trend van vorig jaar erbij haalde:

Immunoloog Hořejší: We maken een slechte vergelijking met vorig jaar, de situatie zal erger worden.

covid 3 november 2021 1.PNG
Vergelijking van de trend in 2020 en 2021
Dag 0 gaat over de grens van duizend positieve testen.


covid 3 november 2021 2.PNG
Trend van ziekenhuisopnames in 2020 en 2021
Dag 0 is de eerste dag dat de toename de 1000 geïnfecteerden overschrijdt.
v těžkém stavu=in een moeilijke staat(JIP=IC)
ostatní=anderen


covid 3 november 2021 3.PNG
Vergelijking van de sterftetrend in 2020 en 2021
Dag 0 gaat over de grens van duizend positieve testen.


Aantallen kunnen niet eeuwig stijgen. De vraag is waar ze vast komen te zitten en hoe lang ze daar blijven, zegt immunoloog Václav Hořejší. Volgens hem moeten we bij een vergelijking met vorig najaar de trend volgen in plaats van de datum op de kalender.

"Ik denk dat deze vergelijking sterk waarschuwend is", beantwoordde immunoloog Václav Hořejší de vraag van Seznam Zprávy, of het goed is om de epidemische indicatoren van dit jaar te vergelijken met die van vorig jaar. Een jaar geleden escaleerde de situatie zo erg dat Tsjechië een van de slechtste landen was in internationale vergelijking.

De frequente geruststelling dat in 2020 de indicatoren lager waren dan dit jaar is echter niet helemaal waar. De expert bevestigt dat we de trend moeten volgen in plaats van de kalenderdatum.

Een dergelijk beeld wordt bijvoorbeeld getoond door de grafieken van Seznam Zprávy die de twee seizoenen vergelijken volgens de geselecteerde dag nul. Dit is de eerste dag dat de dagelijkse toename van het aantal geïnfecteerden meer dan duizend bedroeg. Voor 2020 is de datum 8 september, dit jaar was het 5 oktober.

Als de ontwikkeling ongeveer een maand verschuift, ziet de situatie er meteen anders uit. Zo nemen het aantal besmettingen dit jaar aanzienlijk sneller toe.

De waarden van ziekenhuisopnames zijn ook hoger, maar vergeleken met vorig jaar ligt een kleiner percentage patiënten op IC-afdelingen. Vaccinatie speelt hierbij een rol en immuniteit. Václav Hořejší waarschuwt echter voor de momenteel dominante variant van de delta. "Het is veel besmettelijker en infecteert vooral - hoewel meestal asymptomatisch - zelfs volledig gevaccineerd, die het vervolgens verspreidt."

"Ik ben bang dat over 2-3 weken de ziekenhuisopnames, IC's en sterfgevallen vrij gelijkaardig zullen zijn aan vorig jaar in een vergelijkbaar stadium", zegt de immunoloog. Volgens hem zou de effectiviteit van de delta dan het positieve effect van vaccinatie overwinnen. En hij herinnert zich nog een ander probleem: "Het bestaan van een grote (meer dan 300 duizend) populatie onbeschermde senioren is zeer negatief."

Hořejší is ook van mening dat als de huidige maatregelen streng worden gehandhaafd, er enig effect kan komen. De deskundige acht "enige (bijna) verplichte vaccinatie" het meest effectief, maar tegelijkertijd waarschijnlijk niet haalbaar.
"Ik denk dat we binnenkort een aanscherping van de maatregelen zullen zien. Verbod op elke bijeenkomst in de kamers, misschien zelfs beperkingen op winkels en verschillende etablissementen, evenals scholen. Wat het ergste is," vreest hij.
Overigens is de mogelijke aanscherping van de regels vandaag toegegeven door de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch.

Volgens Hořejší heeft testen daarentegen een deel van hun belang verloren, namelijk hygiëne lukt het niet om te traceren. Het effect blijft dus alleen voor de geïnfecteerden en hun naaste contacten.

Maar een immunoloog van de Academie van Wetenschappen wijst er ook op dat de curven in de grafieken niet eeuwig kunnen stijgen. "Zelfs als het niet veel aanscherping komt, zullen de cijfers niet oneindig exponentieel stijgen. Na verloop van tijd zal het gaan vertragen en dan stagneren, zoals we in Engeland zien."
Volgens hem blijft het de vraag bij welke hoge waarden deze situatie zich zou voordoen en hoe lang de stagnatie zou duren. "Misschien 100 doden per dag gedurende twee maanden? Velen zouden het waarschijnlijk acceptabel vinden, vooral dat je naar een kroeg zou kunnen gaan en hockey”, zegt de expert.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Voor sommigen zal dat mogelijk wel vervelend zijn.
Wat je al snel weer zult zijn vergeten is dat we enige tijd ons 'okres' niet mochten verlaten. Voor mij betekende dit dat ik geen briketten bij mijn vaste leverancier kon halen, niet naar Liberec kon gaan waar ik gebruik maak van de bibliotheek, van de sauna en van de wasserette. Ik kon wel de springschans van Harachov bereiken, maar die is me toch echt te hoog. Nederlandse kaas haal ik af en toe bij Albert. Het adres daarvoor is voor mij in Liberec. Naar Jicín kon ik ook niet voor sauna en Kaufland. Daar haal ik mijn favoriete verpakte brood. Ik zit op 3 km afstand van een provinciegrens, dus die kant kon ik zeker niet op. Betekende ook dat ik niet naar de aannemer in Sobotka kon gaan waar ik erg veel materiaal kocht. Hij zou wel de grens hebben kunnen passeren wanneer ik werk had willen uitbesteden.
Ik voelde me echt opgesloten!
 
@Stadla ik kan me niet indenken dat ze het nu weer zover laten komen.
Hier gold hetzelfde toen ze de grenzen echt fysiek dicht gooiden. Wij wonen 300m van de Duitse grens en doen eigenlijk 80% van onze boodschappen daar.
 

kuurgast

Donateur
In Bílina(regio Teplice) liep de covid uit de hand. Ze hebben de school gesloten, bijna 600 mensen zitten in quarantaine.

.... In het ziekenhuis bevinden zich twee schoolmedewerkers in extracorporale circulatie/hart-longmachine, van wie er één volgens de hygiënist is ingeënt.
Helaas hangt er een zwarte vlag aan de school want er is een lerares overleden aan covid.
Bron seznamzpravy.cz.

----------------------------------------------------------

Het R-getal in Tsjechië staat op R 1,59.
Aantal positieve testen is gestegen tot 35,82%. met een 7-daags gemiddelde van 28,03%.
De zevendaagse incidentie steeg tot 558 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie steeg naar 943 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.

-----------------------------------

Kleine aanpassingen aan de corona maatregelen.

Gezien de stijgende coronacijfers heeft de Tsjechische regering woensdag enkele van de voorgeschreven tegenmaatregelen aangescherpt. Vanaf volgende week maandag is er een wekelijkse verplichte test voor niet-gevaccineerde medewerkers van intramurale zorg in ziekenhuizen en zorginstellingen.
Daarnaast moeten de studenten een FFP2-masker dragen. Dit geldt op het terrein van de universiteiten als er 50 personen of meer aanwezig zijn. Of het nu gaat om hogescholen, scholen voor beroepsonderwijs, basisscholen of middelbare scholen.
Verder moet nu 30 procent van de positieve PCR-testen door de laboratoria worden onderzocht op mutaties van het coronavirus. Het kabinet heeft ook besloten dat coronavaccinaties voor buitenlanders die permanent en legaal in Tsjechië verblijven, worden betaald door het ministerie van Volksgezondheid.

Het kabinet is van plan om vrijdag verdere aanscherpingsmaatregelen aan te kondigen.

-----------------------------

Gegevens: 70% niet gevaccineerd met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Die nieuw besmet zijn.

Dinsdag testten 14.539 positief op het coronavirus, het meest sinds half maart. Wat zeggen meer gedetailleerde gegevens over hen?
Van de 14.539 nieuw geïnfecteerden zijn er 10.199 niet gevaccineerd, 369 na de eerste dosis en minder dan 4.000 na de voltooide vaccinatie, volgens officiële gegevens die zijn gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Na te hebben omgerekend tot 100.000 personen in de groep, blijkt dat dinsdag drie niet-gevaccineerde mensen positief waren voor één gevaccineerde persoon. Het is echter nog steeds zo dat gevaccineerden geen verplichte regelmatige tests ondergaan.

De verschillen komen ook naar voren in de vergelijking van leeftijdscategorieën. Terwijl onder de niet-gevaccineerde mensen de gemiddelde leeftijd van nieuw bevestigde mensen 25 jaar is en sinds het begin van de maand niet hoger is dan 30 jaar, zijn gemiddeld 49 jaar positief met vaccinaties. Hun leeftijd ligt sinds september rond de vijftig.

Dinsdag zijn er ook 1.344 mensen ouder dan 65 jaar. In absolute aantallen is deze waarde verdeeld in 373 zonder vaccin, 28 na de eerste dosis, 927 met voltooide vaccinatie en 16 met de boosterdosis. Hier moet echter rekening worden gehouden met de hoge vaccinatiegraad van de leeftijdsgroep, die meer dan 80% bedraagt.

Na herberekening naar een zevendaags aantal gevallen per 100.000 in afzonderlijke categorieën, verdubbelden de aantallen tegen niet-gevaccineerden meer dan (528,7 niet-gevaccineerd tegen 248,8 bij voltooide vaccinatie).

Ook het aantal slachtoffers van de epidemie steeg dinsdag en het aantal gehospitaliseerden steeg met 181. Op dit moment zijn er meer dan 3.000 besmet in ziekenhuizen, waarvan bijna 500 in ernstige toestand.

Naarmate het aantal besmette mensen toeneemt, nemen ook de sterfgevallen toe. Sinds het begin van de epidemie zijn in Tsjechië 31.229 mensen overleden aan covid. Twee weken geleden was het dagelijkse dodental weer boven de 20, en vorige week zijn er elke dag minstens 30 patiënten overleden en vorige week vrijdag waren dat er zelfs 54. Bij latere updates nemen deze gegevens echter meestal toe.

-----------------------------------------------------

De eRouška-applicatie is al enkele dagen buiten werking.

De eRouška-applicatie, die de besmette persoon via een mobiele telefoon moest waarschuwen, stopte met werken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten de werking van eRouška vanaf eind oktober op te schorten.
Tijdens zijn bestaan heeft het meer dan 400.000 gebruikers gewaarschuwd. Vanaf het begin van het bestaan van eRouška tot september van dit jaar hebben slechts 82.380 positieve mensen informatie geregistreerd over hun positieve resultaat, waardoor andere gebruikers werden gewaarschuwd voor een mogelijk risicocontact.
eRouška werkte met behulp van draadloze Bluetooth-technologie om contactgegevens te verzamelen met andere mobiele telefoons waarop de applicatie was geïnstalleerd, in de buurt waarvan de gebruiker zich bewoog. Als er iemand in de buurt was die besmet was met het coronavirus, waarschuwde de applicatie de gebruiker.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Nog meer gegevens op ockovani.opendatalab.cz/statistiky.

covid 10 november 2021.PNG
Grafieken met de golf van vorig jaar vergeleken met huidige golf staan op seznamzpravy.cz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vergeleken met vorig najaar groeit het aantal besmettingen sneller.
Als er niet wordt ingegrepen gaat het weer naar 200 doden per dag zoals in maart of zelfs hoger. Toen lagen er ongeveer 9,5 duizend mensen in ziekenhuizen met covid. Dat werd gestopt door strengere lockdowns, wat nu niet meer zal worden geaccepteerd door een groot deel van de bevolking.
Veel mensen wantrouwen de overheid en geloven de artsen en experts niet. Ze denken dat het allemaal gemanipuleerd wordt en het alleen om geld en macht draait.
Het is moeilijk om dit te doorbreken.
Nu zat ik daarover na te denken en schoot me de brandweer te binnen. Die speelt een grote maatschappelijke rol in Tsjechische dorpen en steden. Als ze deze mensen goede voorlichting geven en hen op pad sturen, zouden ze denk ik veel nepnieuws tegen gaan en mensen kunnen stimuleren zich iig aan de regels te houden.
Daarnaast hoeft een gevaccineerde geen test meer te doen en dat is ook niet reëel want die kunnen evengoed besmetting doorgeven.
Ook wordt er gezegd dat scholen een besmettingshaard zijn. Kan je dit niet andersom bekijken? Door testen op scholen loop je tegen de besmettingshaarden in thuissituaties aan.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan