Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik denk dat je als Tsjechische ingezetene/ondernemer gewoon de regels moet aanhouden zoals die in de Tsjechische taal worden bekendgemaakt. De exacte betekenis één op één vertalen is een bijna ondoenlijke klus, zeker als de regels om de haverklap veranderen. Zoals @jan nijdam terecht opmerkt, zal je je waarschijnlijk nooit op de vertaling kunnen beroepen bij overtredingen. Wat maar weer het belang aantoont van een goede beheersing van de Tsjechische taal.
 

kuurgast

Donateur
Na 20 dagen is het R-getal in Tsjechië weer gestegen tot boven de 1 en staat nu op R 1,06.

Het aantal nieuwe besmettingen in Tsjechië stijgt weer licht.
Het aantal Covid-19-patiënten dat in ziekenhuizen wordt behandeld, ligt stabiel rond de 50, van wie 11 op intensieve zorg.

In Tsjechië zijn 10.672.379 doses vaccin toegediend. Daarvan hebben meer dan 5,08 miljoen mensen in een twee doses coronavaccin gekregen.
Ondanks een volledige vaccinatie tegen het coronavirus zijn in Tsjechië zo’n 4570 mensen besmet met Covid. Het aandeel geïnfecteerden ligt daarmee rond de 0,9 per duizend gevaccineerden. Na de eerste dosis vaccinatie werd de infectie bij ongeveer 23.300 mensen bevestigd, wat overeenkomt met ongeveer 0,5 procent van alle gevaccineerde mensen. Dat blijkt uit de gegevens van het Instituut voor Gezondheidsinformatie en Statistiek (ÚZIS).

Mogelijk stijgen de cijfers weer als gevolg van vakantiegangers die terugkeren naar huis en een verplichte test moeten ondergaan. We gaan het komende week weer afwachten.

--------------------------------------------------

Peuter eist een schadevergoeding. De vader mocht niet bij bevalling zijn vanwege de corona.

Een ongebruikelijke rechtszaak zal moeten worden behandeld door de rechtbank van Praag 2. Een kind dat zijn eerste verjaardag heeft gevierd, eist samen met zijn ouders compensatie voor het feit dat de vader niet bij de geboorte kon zijn. Afgelopen voorjaar was er een algemeen verbod vanwege het gevaar van verspreiding van covid-19.
De rechtszaak is specifiek gericht tegen het ministerie van Volksgezondheid, dat een verbod heeft uitgevaardigd op aanwezigheid van derden bij bevallingen.

"Ik herinner me het moment dat ik boos aan het hek voor het ziekenhuis hing. Naar onze mening stond de maatregel op zijn kop, het ontkende de normale nuchtere aanpak", reageert Ondřej Pecák op de vraag waarom de familie besloot het geschil voort te zetten.
"Het spijt ons voor het kind. Hij is banger dan broers en zussen”, voegt de vader toe aan de invloed op het kind en beschrijft dat het een gevolg is van de algehele sfeer in de pandemie, waar mensen niet zomaar op bezoek kwamen en de pasgeborenen niet socialiseerden.

Wirwar van geschillen
Het verbod op de aanwezigheid van vaders bij de bevalling afgelopen voorjaar is al behandeld door de gemeentelijke rechtbank in Praag en het constitutionele hof, en het wordt ook behandeld door de hoogste administratieve rechtbank.
De rechtbanken buigen zich momenteel over de vraag of een buitengewone maatregel van het ministerie van Volksgezondheid al dan niet legaal was. En ze concludeerden dat ze niet konden omgaan met een maatregel die niet meer van kracht is. "Daarom is het Grondwettelijk Hof niet bevoegd om een grondwettelijke klacht in concreto te behandelen, aangezien het reeds ingetrokken rechtshandelingen niet kan intrekken", zo verklaarde het Grondwettelijk Hof in zijn arrest.
De gemeentelijke rechtbank in Praag betoogde op dezelfde manier. Na de ups en downs, toen het geschil vervolgens werd opgelost door de hoogste administratieve rechtbank en werd teruggestuurd naar de gemeentelijke rechtbank, wordt momenteel gewacht op een nieuwe uitspraak van de hoogste administratieve rechtbank.
Als de hoogste bestuursrechter oordeelt dat de maatregel onrechtmatig is, heeft dat ook grote gevolgen voor de schadevordering.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko, daar staat ook het R-getal.
 
Ik heb de bewuste tekst in het Tsjechisch via Google vertaald naar het Nederlands en toen kwam het woord 'terugkeren' naar voren. Ik heb toen ook gereageerd met de opmerking dat Nederlandse kinderen niet terugkeren en dat dus logischerwijs de uitzondering alleen geldt voor Tsjechische kinderen die vanaf hun vakantieland teruggaan naar Tsjechië.
Het is allemaal goulash, en dat verlangt enige creativiteit om uit de chaos te komen. Tsjechen zijn toch bij uitstek creatief!
Welnu, als een (bijv. Nederlandse) familie met kinderen (6 tot 12 jaar) 'terugkeren' naar Tsjechie (hun geliefde vacantieland dat ze eerder bezochten) , dan is het voor deze kinderen toch opgelost?!
 
Beste Jan, Het antwoord is :ja: "ja", het is min of meer als een grapje bedoeld, en :nee: "nee" omdat ik nu ruim 40 jaar in Tsjechie de ervaring heb dat zeker ook hier de soep meestal niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend! :zon:
 
Goedenavond,

Even een vraagje. Zoals ik lees is Tsjechie in Nederland ''Groen''. Nu hebben wij met het vliegtuig voor 20-08 geboekt om het mooie Praag. Nu lezen we over extra maatregelen. Niet-gevaccineerden moeten 5 dagen in quarantaine, klopt dit? Een PCR test is namelijk geen probleem, echter de 5 dagen in quarantaine wel.
Zoja, iemand enig zicht op wanneer Tsjechie wellicht de regels kan veranderen? Gebeurt dit wekelijks of maandelijks?

Alvast bedankt
 
Ha Tim, bij verandering van kleur op de EU-kaart van een land (publicaties op donderdagen as far as I know) gaan de nieuwe statussen in CZ de maandag erop pas in. Zelf ontsnapten wij zo nipt aan 5 dagen quarantaine een paar weken geleden.
 
Tsjechië is groen, maar Nederland is rood en daar kijkt het land waar je naartoe gaat naar.
Regels vind je op: https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/
Verandering zal denk ik plaatsvinden als Nederland groen is. :denk: ik denk niet dat dat gebeurt voor de 20ste. :nee:
Ha Goedenavond,

Excuus misschien niet goed verwoord, maar ik bedoel dat Tsjechie op Groen staat in Nederland. Is de 5 dagen quarantaine regel redelijk nieuw of allang ingegaan?
Ik wacht even de publicatie van donderdag af en anders maar helaas de reis verzetten ,
 
Excuus misschien niet goed verwoord, maar ik bedoel dat Tsjechie op Groen staat in Nederland.
Ja, exact wel goed verwoord, Tsjechië is groen, maar Nederland is ROOD.

Het is voor een Nederlander niet van belang dat Tsjechië groen is bij inreizen, dat is van belang bij terugkomst in Nederland
Voor Tsjechië is het van belang dat Nederland Rood is en dus "gevaarlijk". En om te voorkomen dat Nederlanders het virus meenemen en daarmee de Tsjechen besmetten, hebben ze maatregelen zoals testen en quarantaine.
 
Iedereen moet zich gewoon zo goed als mogelijk aan de regels houden.

Waar ikzelf een probleem mee heb, is dat er allemaal regels zijn die continu veranderen en dat er totaal geen controle op is.
Ik woon hier vlak bij de Poolse grens en er wordt nergens gecontroleerd. Zelf heb ik penzion met restaurant. 0 controle. Bij collega's hier ook niks. Tegenover mijn huis een groter restaurant met groot terras, men zit daar hutje mutje op elkaar. Politie komt er elke dag menu halen tussen de middag. Zegt er niks van en controleert ook niet.

Door deze gang van zaken roep je automatisch discussie op van wat mag nou wel en niet. Officieel mag iets misschien niet, of moet je een bepaald document hebben, maar dan moet er ook echt toezicht en controle zijn.

Wat ik probeer aan te geven is dat er op deze manier wellicht een gevoel/beeld gaat ontstaan van 'gedoogbeleid'. Waardoor de regels minder strikt worden genomen en/of mensen gewoon inreizen zonder aan de voorwaarden te voldoen.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
er wordt nergens gecontroleerd.
Toevallig stond er afgelopen dagen daarover iets in de Tsjechische media.
Er was een vraag voor het hoofd van de hygiëne, hoe er gecontroleerd wordt.
Die zei dat mensen bij binnenkomst in Tsjechië een PLF moeten invullen. Door die gegevens is er te controleren of iemand wel zijn PCR-test heeft gedaan.
Ook slaapt de verrader niet......buren/collega's geven ook door als iemand zich niet aan de quarantaine houdt.
Als van de PCR geen gegevens zijn of bij melding gaan ze naar het opgegeven adres. Is de persoon niet aanwezig dan heeft die een probleem.....
 
Er was een vraag voor het hoofd van de hygiëne, hoe er gecontroleerd wordt.
Die zei dat mensen bij binnenkomst in Tsjechië een PLF moeten invullen. Door die gegevens is er te controleren of iemand wel zijn PCR-test heeft gedaan.
Ook slaapt de verrader niet......buren/collega's geven ook door als iemand zich niet aan de quarantaine houdt.
Als van de PCR geen gegevens zijn of bij melding gaan ze naar het opgegeven adres. Is de persoon niet aanwezig dan heeft die een probleem.....
Conclusie in mijn ogen dus ook; Er wordt nergens gecontroleerd.
Al diverse malen een PLF ingevuld. Enige reactie die je krijgt is de Karta Pasasera met QR code die je daarna ontvangt. Nooit geen vragen over test of vaccinatie gehad. Dus het klopt in mijn ogen ook dat er niet gecontroleerd wordt.
En de controle te laten uitvoeren door middel van Stasi methoden met IM's is al helemaal een zwaktebod en verwerpelijk. Dus laten we die tijd alsjeblieft achter ons laten.

(IM= Inoffizieller Mitarbeiter, hoewel daar ongetwijfeld ook een Tsjechisch woord voor zal zijn want ook daar waren/zijn er genoeg)
Ik woon hier vlak bij de Poolse grens en er wordt nergens gecontroleerd. Zelf heb ik penzion met restaurant. 0 controle. Bij collega's hier ook niks. Tegenover mijn huis een groter restaurant met groot terras, men zit daar hutje mutje op elkaar. Politie komt er elke dag menu halen tussen de middag. Zegt er niks van en controleert ook niet.
Is ook mijn ervaring. De enige regels die ik nog ervaar zijn de mondkapjes in winkels en OV.
 
Maar laten we eigenlijk blij zijn dat het zo is.
De regels hebben denk ik wel een afschrikkend effect op massatoerisme en uitbundig risicovol gedrag (feesttoeristen die bijvoorbeeld alleen komen voor het nachtleven).
De gemiddelde toerist (meestal ook nog eens volledig ingeënt) is niet echt het probleem. Ook niet als ze jonge kinderen hebben die niet zijn ingeënt. En dat die zich niet helemaal houden aan de quarantaine, heb ik niet zoveel problemen mee. Tsjechische kinderen die terugkomen uit een hoog risico vakantiegebied hoeven het immers ook niet. Een negatieve test zou voldoende moeten zijn.
 
Bovenaan