Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië al 14 dagen hoogste besmettingspercentage van de EU

In Tsjechië werden donderdag 14.554 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd.
Tsjechische ziekenhuizen blijven onder enorme druk staan, met meer dan 8.000 patiënten die momenteel worden behandeld voor het coronavirus, waarvan 1.735 in kritieke toestand. Ziekenhuizen in Midden-Bohemen hebben poliklinische specialisten opgeroepen om te helpen met de noodsituatie.
De afgelopen 14 dagen waren er 1395 nieuwe coronagevallen per 100.000 inwoners, tegen 1.120 een week geleden. Na Tsjechië volgde Estland met 1038 en Slowakije met 526.
Qua sterftecijfer staat Tsjechië op de tweede plaats met 208 (een week geleden 187) coronaslachtoffers per miljoen inwoners. Het percentage was het hoogst in Slowakije (241).
Het totaal aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië bedraagt nu 21.325.
Dagelijks sterven er nu bijna 200 mensen door corona in Tsjechië.

Het R-getal daalde van R1,06 naar R1,045, het laagste cijfer in bijna drie weken.
De PES-risico-index blijft staan op 76 punten.
Het totale aantal vaccinaties 771.223
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 255.480.

------------------------------------

Tsjechië vraagt Duitsland, Zwitserland en Polen coronapatiënten op te nemen

Tsjechië heeft Duitsland, Zwitserland en Polen gevraagd enkele tientallen coronapatiënten op te nemen. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid vrijdag in Praag bekend. De reden is de overbelasting van de ziekenhuizen.
Veel Tsjechische ziekenhuizen hebben de limiet bereikt van hun capaciteit om patiënten op IC-afdelingen te behandelen, na een toename van ernstige gevallen van Covid-19. Het noodniveau (HOP) is sinds dinsdag van kracht voor de ziekenhuizen in de regio Pardubice, woensdag zijn er klinieken in de regio Midden-Bohemen en vrijdag alle ziekenhuizen in de regio Pilsen.

Volgens het ministerie is tot op heden 14 procent van de bedden in Tsjechië beschikbaar op IC-afdelingen en anesthesiologie- en reanimatieafdelingen, maar dit gaat ten koste van een praktische opschorting van uitgestelde zorg.
Waar voorheen de toestand van gehospitaliseerde patiënten significant verslechterde na tien of veertien dagen, treden nu dramatische veranderingen op binnen vijf dagen na opname in het ziekenhuis.

--------------------------------

Minister van Volksgezondheid ziet stabilisatie coronacijfers

De coronacijfers in Tsjechië beginnen zich te stabiliseren. Dat zei minister Jan Blatný van Volksgezondheid met het oog op de lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen donderdag. Als de situatie in dit land verbetert, kunnen de strengste maatregelen vanaf 21 maart worden opgeheven, zei Blatný vrijdag op een persconferentie. De minister noemde vooral het verbod om het betreffende district te verlaten. Met 3.000 of minder mensen in ziekenhuisbedden kunnen we versoepeling overwegen, nu liggen er meer dan 8000 in ziekehuisbedden.
Tegelijkertijd benadrukte Blatný dat binnen twee weken geen massale versoepeling te verwachten is. Premier Andrej Babiš had donderdag al een soortgelijke verklaring afgelegd in de Tweede Kamer. De huidige aangescherpte lockdown is eerder deze week van kracht geworden. Hij was aanvankelijk drie weken uitgeroepen.

------------------------------

President Zeman keurt bonus goed voor mensen in quarantaine

Mensen die vanwege Covid-19 in quarantaine zijn geplaatst, ontvangen een bonus van maximaal CZK 370 per dag. Het wetsvoorstel werd vrijdag ondertekend door president Miloš Zeman.
De nieuwe bonus is een aanvulling op de ziekte-uitkering en wordt uitbetaald aan mensen die 14 dagen in quarantaine moeten.
Het doel van de bonus is om mensen te motiveren in isolatie te blijven en hun contacten te melden bij hygiënemedewerkers, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Degenen die echter binnen vijf dagen na terugkeer uit het buitenland in quarantaine zouden zijn als het geen zakenreis was, worden uitgesloten.

-----------------------

Overheid keurt werkverplichting studenten in ziekenhuizen goed

Na de regeringsvergadering zei Blatný dat de werkplicht via de gouverneurs aan de studenten zou worden opgedragen. Het geldt niet voor studenten die kunnen aantonen dat ze al voor zorgverleners werken.
Deze studenten krijgen een aanbod van voorkeursvaccinaties.
"Op het moment dat studenten medische voorzieningen binnenkomen, krijgen ze, net als andere gezondheidswerkers, voorrang als ze niet eerder zijn ingeënt. Ze zullen vaccinaties krijgen als een prioriteit, evenals andere gezondheidswerkers." zei Blatný.
Naast studenten in het derde en vierde leerjaar van de secundaire geneeskunde, geldt de werkverplichting ook voor het vierde en vijfde jaar van de universitaire studie huisartsgeneeskunde. Het is ook van toepassing op alle graden van universiteiten en hogescholen die zich voorbereiden voor de niet-medische beroepsgroep. De decanen van medische faculteiten verzetten zich herhaaldelijk tegen de verplichte inzet van geneeskundestudenten.
Blatný zei vandaag dat de plaatsing van studenten in ziekenhuizen zo moet worden bepaald dat hun onderwijs zo min mogelijk wordt beïnvloed.

----------------------

Havlíček: werknemers gesloten fabrieken verspreiden virus

Als de bedrijven zouden sluiten, zouden mensen thuis zijn, niet getest, zich door hun gemeenschap verplaatsen en het virus overdragen.

------------------------

Regering keurt verplichte testen ambtenaren goed

De verplichte testen voor ambtenaren begint op woensdag 10 maart. Vanaf woensdag 17 maart mag de werkgever een ongeteste werknemer niet meer op de werkvloer toelaten.
"Alle mensen die in het bedrijf zullen werken, of ze nu fulltime werknemers, parttime werknemers, DPP, DPČ zijn, of ze nu werknemers van uitzendbureaus of zelfstandigen zijn, moeten een negatieve test ondergaan", aldus Havlíček.

-------------------------

Ministerie van Volksgezondheid niet betrokken bij verkrijgen Chinees vaccin

Als Russische of Chinese vaccins, zoals afgesproken door president Milos Zeman, de komende weken daadwerkelijk aankomen, zullen ze voorlopig in het magazijn op de luchthaven moeten blijven. Zelfs als Tsjechië geïnteresseerd is in deze twee soorten vaccinaties, die nog niet zijn goedgekeurd in de EU, kunnen artsen ze nog niet geven. Een uitzondering zou gemaakt moeten worden door het ministerie van Volksgezondheid.
Het ministerie van Volksgezondheid onderneemt geen actie tegen het verkrijgen van het Chinese vaccin Sinopharm, dat door president Milos Zeman aan China is gevraagd. Dit zei de woordvoerster van het ministerie. Volgens haar blijft de mening van het ministerie geldig dat alle gebruikte vaccins tegen covid-19 op basis van de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau door de Europese Commissie moeten worden geregistreerd. Volgens haar wordt de minister echter geïnformeerd over de stappen die de president en de premier ondernemen om naast het Chinese vaccin ook het Russische vaccin Spoetnik V te krijgen.
Als het gebruik van het vaccin alleen is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid en niet is goedgekeurd door het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL) en is opgenomen in de lijst van goedgekeurde geneesmiddelen die worden gedekt door zorgverzekeraars, is er geen wetgeving op grond waarvan de patiënt vergoeding van vaccinatie claimen bij de staat of ziektekostenverzekeraar. Zodat de patiënt de kosten zelf zou dragen.
Babiš: We zouden deze vaccins aan bedrijven kunnen aanbieden.
"De wet op de distributie van vaccins staat ons niet toe om vaccins in omloop te brengen die niet via de Europese Commissie zijn gekocht. Maar als er bijvoorbeeld bedrijven interesse tonen, kunnen we die aanbieden. Tot dusverre is het op theoretisch niveau. We willen gewoon contact houden zodat onze autoriteiten de documentatie van tevoren kunnen bestuderen, zoals nu het geval is met het Sputnik V-vaccin, dat wordt getest door onze SÚKL en de EMA is vandaag begonnen '', schreef de premier.

------------------

Politie zal tijdens protesten in weekend toezien op naleving regels

In het weekend zullen politieagenten tijdens demonstraties in sommige steden in Tsjechië controleren of de regels worden nageleefd die beperkt zijn vanwege de verspreiding van het coronavirus. Het zal zich onder meer richten op de vraag of het aantal demonstranten is toegestaan, ze komen alleen uit het distrikt waar het evenement plaatsvindt en ze hebben de voorgeschreven bescherming van neus en mond.

----------------------------

Kaufland wil antigeen-testen verkopen

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

-------------------------------------------------------------------------

Enquête: 90% Tsjechen houdt zich aan Corona-beperkingen

Negen op de tien Tsjechen zeggen zich aan de nieuwe Corona-beperkingen te houden. Dit blijkt uit een onderzoek van het opinieonderzoeksinstituut Median voor de Tsjechische radio.
Het meest verstandige vinden de respondenten de strengere maskervereiste. Volgens het onderzoek is de minst voor de hand liggende reden voor mensen de sluiting van meer winkels
evenals de bewegingsbeperkingen.
Sinds maandag gelden in Tsjechië de strengste anticoronamaatregelen sinds het begin van de pandemie.

Politie en leger controleren sinds maandag elke dag of mensen in Tsjechië eigenlijk alleen hun district verlaten in de uitzonderlijke gevallen die zijn toegestaan. Sancties worden zelden opgelegd. Politiechef Jan Švejdar reageerde eerder deze week op de Tsjechische openbare televisie:
“Ik heb het gevoel dat we in twee parallelle werelden leven. Een daarvan is de virtuele wereld in sociale netwerken, waar onbegrip en zelfs haat en boosaardigheid de overhand hebben. Maar ik ben blij te zien dat de politieagenten in het echte leven begrip van mensen krijgen."

In een enquête in opdracht van de Tsjechische Radio is ook gekeken naar de vraag hoe de Tsjechen de aangescherpte anticoronamaatregelen beoordelen. 92 procent van de betrokkenen geeft aan zich strikt aan de huidige eisen te houden.
Er zijn vragen gesteld over de beperking van bewegingsvrijheid, bedrijfssluitingen en schoolsluitingen, de masker-plicht en de testplicht bij bedrijven. De laatste twee van de genoemde punten werden door mensen als het meest effectief beschouwd,

Het merendeel van de respondenten geeft ook aan dat de richtlijnen van de overheid voldoende begrijpelijk zijn. Slechts één op de elf gaf toe dat ze er niet tegen konden.
Vooral ouderen van 60 jaar en ouder geven aan dat 75 procent van hen de maatregelen heeft begrepen. De jongste leeftijdsgroep van 18 tot 29-jarigen zei daarentegen dat ze zich hier minder goed op konden oriënteren. Op deze manier drukken de jongeren hun negatieve houding uit.
Het negeren van de anticoronamaatregelen weerspiegelt dus een fundamentele afkeuring van het regeringsbeleid.

De studie vroeg ook of industriële activiteiten in het land moeten worden gesloten om de coronapandemie te beheersen. Het regeringskabinet blijft het hierover oneens en de ondervraagde Tsjechen kunnen ook worden verdeeld in twee kampen van ongeveer dezelfde grootte. Vooral jongeren uit Praag zouden voor een sluiting zijn. Het merendeel van de inwoners van Moravië en degenen die tegen vaccinaties zijn, spreken zich uit tegen dit soort lockdown.

Bron deutsch.radio.cz
 
Op 22 april a.s. hebben we een bruiloft in Tsjechië. Is reizen naar Tsjechië, indien we een negatieve test hebben, toegestaan voor dit soort zaken? Of valt dit onder "niet noodzakelijke" reizen?
 
Uiteraard weet niemand zeker hoe het eruit ziet op 22 april, maar nu is een bruiloft geen noodzakelijke reis.
Momenteel mag je in Tsjechië (als ik het goed heb) zelfs niet van het ene naar het andere district voor een bruiloft.
 

De webpagina van mvcr zegt;

The exceptions include funerals. How about weddings?


You can only attend a wedding or registered partnership event within your district.

Dus je mag nu niet naar CZ voor een bruiloft, NL is niet in hetzelfde district :nee:
 
Uiteraard weet niemand zeker hoe het eruit ziet op 22 april, maar nu is een bruiloft geen noodzakelijke reis.
Momenteel mag je in Tsjechië (als ik het goed heb) zelfs niet van het ene naar het andere district voor een bruiloft.

Klopt, je mag niet meer van het ene okres naar het andere en dat wordt ook gecontroleerd. Daar zijn 26.000 politiemensen voor ingezet. Je mag nu ook niet meer met wandelen/fietsen of wat dan ook je eigen gemeente verlaten. alleen voor boodschappen mag je nog naar een andere stad/dorp
 
Mijn vriendin is afgelopen weekend van Chrudim naar Semily gereisd, omdat ze vandaag naar de sociale dienst in Semily moet. Dat is een geldige reden, maar er waren in de trein geen controles. Ze verblijft nu een paar dagen in onze chalupa en reist later deze week weer terug, zodat ik ook weer een beetje gerust ben dat daar alles in orde is. Tot 15 april kan nog alles gebeuren. Het is wat koffiedik kijken, maar het lijkt er voorzichtig op dat Tsjechië over de top is wat betreft het aantal besmettingen en nieuwe ziekenhuisopnames. De vaccinatie zal nu ook een positieve rol gaan spelen. Inmiddels zijn de afgelopen weken honderdduizenden besmet geweest en geïmmuniseerd. De vaccinatie komt daar bovenop. Het is nog even afwachten, maar het kan snel gaan. In Portugal en GB stonden de ambulances 1.5 maand geleden te wachten voor het ziekenhuis. Nu horen ze bij de landen met de laagste besmettingscijfers van Europa. Dus ik heb hoop. Nog wel zorgen over de ouders van mijn vriendin, die 80-plus zijn en nog steeds niet gevaccineerd. Hopelijk krijgen zij ook gauw een prik.
 
Ze verblijft nu een paar dagen in onze chalupa en reist later deze week weer terug, zodat ik ook weer een beetje gerust ben dat daar alles in orde is.
Dat verblijf in de eigen chalupa is alleen toegestaan als je er al was voor 1 maart, en er ook zou blijven tot na deze huidige, strikte lockdown (misschien wist je dat al, maar ik wilde het als soort van waarschuwing wel even melden).
 
Waarom is alles gesloten en mogen we nergens heen? Wel, dat is om er voor te zorgen dat mensen niet dicht bij elkaar komen. Wat gebeurt er bij een bruiloft? In het begin zal men nog wel 1,5 m uit elkaar zitten. Kom je met elkaar in gesprek, dan gaat het mondkapje af omdat dit erg vervelend is. Bij de maaltijd zit men weer dicht op elkaar. Naarmate het later wordt, kan men nauwelijks door luide muziek zonder dicht bij elkaar te zijn met elkaar praten. Je zorgt er misschien voor dat je zelf bent gevaccineerd. De vaccinatie is voor een 90% effectief. Je zult maar net tot de andere 10% horen en bemerken dat de ziekenhuizen zo vol zijn dat je er niet meer bij kunt.
Advies: stuur met de trouwdatum een felicitatie, en bezoek midden in de zomer. Wellicht hoor je van een oppassend koppel dan dat zij overtijd is. Kan ook een felicitatie waard zijn.
 
Beste Erik,

Als Hollander heb ik daar helaas geen ervaring mee. Ik wil ook heel graag terug.
Maar als Belg zou ik toch mijn informatie ophalen op sites als:

https://czechrepublic.diplomatie.belgium.be/nl
https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/tsjechie
https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/

Uw ambassade bellen is natuurlijk ook een optie. Maar het zou tot teleurstelling kunnen leiden.

Ik mijn geval, op een cruciaal moment, zeker. Ik verzandde in een ambtenarijbrei, omdat ik via Whatapp in een stagiere omgeving kwam, waarbij mijn zeer actuele vragen, zonder feitelijkheden en en antwoorden, werden afgedaan met het sturen van een klanttevredenheidsonderzoek. Gelukkig kwam daar na 5 maanden een antwoord op.
: het sturen van een evaluatieformulier, n.a.v. van het invullen van het klanttevredenheidsonderzoek.:denk:

Dus: duik in de materie, en hoop op een begrijpelijk en verhelderend antwoord.
Succes!
 
Laatst bewerkt:
Het enige wat je moet doen is je gezond verstand gebruiken.

Ik ga 2 keer in de week een uur hardlopen. De enige mogelijkheid voor een nagenoeg vlak rondje loopt voor de helft over Duitsland. Moet ik helemaal in CZ blijven dan is het veel stijgen en dalen. Niet fijn.
Na 1 km kan ik dus rechtsaf de heuvels in of linksaf op het vlakke rondje blijven.
Ik kijk altijd of het kan en als het kan dan ga ik linksaf.
 

kuurgast

Donateur
Het aantal IC-patiënten neemt toe.

Zondag steeg het aantal Covid 19-patiënten met een ernstige ziekte in Tsjechië tot 1.728. Dat waren ongeveer 150 patiënten meer dan een week geleden. In totaal werden zondag 7.979 mensen behandeld met de longziekte in ziekenhuizen in het hele land. Maandagochtend was 14 procent van de IC-bedden en 25 procent van de standaardbedden met zuurstoftoevoer nog vrij.
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is zondag licht gedaald en kwam uit op 3.923. In de week ervoor was deze waarde 660 gevallen hoger.
Zaterdag was het aantal hoger met 9.092.
Het totaal aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië bedraagt nu 21.882.
Dagelijks sterven er nu bijna 200 mensen door corona in Tsjechië.

De index van het anti-epidemische systeem PES blijft op 76 punten. Het R-getal is gedaald tot R 1,005 en bevindt zich op het laagste niveau sinds 2 februari. Op dat moment was het ook voor de laatste keer onder de R 1.
Het totale aantal vaccinaties 829.555
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 262.476
-------------------------------------
Blatný: De meest kritieke week staat voor de deur.

De komende week zal de meest kritieke week zijn als het gaat om IC-afdelingen voor Covid-patiënten in Tsjechië, zei de minister van Volksgezondheid Jan Blatný zondag. Er zijn tientallen tot honderden reservebedden, maar er is onvoldoende gekwalificeerd personeel, zei Blatný. Tot 300 artsen en 1000 verpleegkundigen kunnen worden aangesteld als onderdeel van de verplichte dienst om de zorg voor Covid-patiënten te verzekeren, zei hij zondag in een talkshow op de openbare Tsjechische televisie. Dankzij de verplichte dienst kunnen volgens hem de capaciteiten worden vergroot met maximaal 100 intensive care-bedden en 570 standaardbedden met zuurstoftoediening.
Als de regering begin december al had geweten dat de Britse mutatie van het virus in Tsjechië bestond, zou de regering veel strengere maatregelen hebben genomen, aldus de minister. Volgens Blatný veroorzaakt de Britse variant momenteel ongeveer 50 procent van de nieuwe infecties, in sommige regio's tot 80 procent van de gevallen.
Het totaal aantal mensen in het ziekenhuis met corona was zondag bijna 8.000, dat waren er bijna 500 meer dan de week ervoor. Eind januari lag het aantal ziekenhuisopnames met ongeveer 5.500 beduidend lager.

Dr. Blatný zei ook dat hij geen voorstander zou zijn van het wijdverbreide gebruik van het experimentele medicijn ivermektine om Covid-patiënten te behandelen. Hij wees op de noodzaak van klinische studies wanneer nieuwe geneesmiddelen worden geïntroduceerd, en voegde eraan toe dat premier Andrej Babiš deze noodzaak blijkbaar niet had ingezien toen hij sprak over mogelijk gebruik van ivermectine.
Ivermectine wordt gebruikt als antiparasitair middel bij dieren zoals paarden.
--------------------------------------
Medewerker auto-industrie stuurt door de overheid opgelegd bevel voor verplichte tests naar de rechtbank.

De door de overheid opgelegde maatregel voor het verplicht testen van werknemers in bedrijven met meer dan 50 werknemers zal worden getoetst door de Hoge Administratieve Rechtbank.
Een werknemer uit de automobielindustrie heeft de nieuwe verordening aangevochten omdat deze zijn persoonlijke vrijheden schendt.
Het bevel is uitgevaardigd door de regering op basis van de onlangs goedgekeurde wet op pandemieën. Meer dan 10 duizend bedrijven hebben de opdracht gekregen om hun werknemers minstens één keer per week op Covid te testen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan.
Het bevel werd ook uitgegeven aan overheidspersoneel in de administratieve sector.
Degenen die weigeren zich te laten testen, krijgen geen toegang tot de werkplek en lopen het risico ontslagen te worden.
-------------------------------
Opiniepeiling: Twee derde van de Tsjechen wil vaccin, bijna een vijfde sterk tegen.

Tweederde van de Tsjechen wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus, suggereert een peiling van het Median-bureau voor Tsjechische radio en is maandag gepubliceerd. Ongeveer 19 procent van de respondenten in het onderzoek zei sterk tegen inoculatie tegen het virus te zijn.
Twee vijfde van de Tsjechen zou liever het Pfizer/Biontech-vaccin krijgen als ze een keuze krijgen, zo blijkt uit de studie. De volgende meest favoriete is het AstraZeneca-vaccin, met 27 procent.
Slechts 1 procent zou het Chinese Sinopharm-vaccin willen krijgen, dat de Tsjechische president Miloš Zeman heeft aangevraagd, naar verluidt op verzoek van premier Andrej Babiš.
--------------------------
Vrouwen voelen meer de negatieve effecten van de epidemie.

De negatieve effecten van de corona-epidemie in Tsjechië zijn eerder bij vrouwen dan bij mannen voelbaar. Zo zijn meer vrouwen hun baan kwijtgeraakt en blijven de moeders meestal thuis bij de kinderen die afstandsonderwijs volgen. Daarnaast is er een aanzienlijke toename van huiselijk geweld, waarvan het merendeel vrouwelijke slachtoffers.
------------------------------
155043023_1354116791633059_9071467819052202182_o.png

Het Praagse café Černá Madona biedt "vaccincakes" aan.

Een Praags café Černá Madona dat voorheen internationale krantenkoppen haalde met een cake in de vorm van het coronavirus, biedt nu 'vaccincakes' aan.
Het café in het Huis van de Zwarte Madonna in de stad Celetná St. creëerde een speciale kubusvormige witte cake met rode kruisen aan de zijkanten en een kleine 'spuit' die uit de bovenkant stak.
De lekkernij bestaat uit een sponsbodem, bananenmouse en een aardbeien- en bananenvulling met een pipetje aardbei-gin.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Misschien interessant voor mensen die in Tsjechië wonen:

De Tsjechische studie heeft geen vrijwilligers om de persistentie van covid-antilichamen te onderzoeken.

Deskundigen zoeken vrijwilligers om te onderzoeken of ze antistoffen in hun bloed hebben die beschermen tegen covid-19. Sinds het najaar hebben 15.000 mensen zich aangemeld voor het onderzoek, maar experts hebben twee keer zoveel nodig.
Geïnteresseerden kunnen zich tot eind maart aanmelden door ze te bestellen voor testen bij een van de deelnemende laboratoria.

Het onderzoek richt zich op antistoffen die zich in het bloed vormen enkele weken na het begin van de coronavirusinfectie, dat wil zeggen nadat de acute infectie is verdwenen. Ze blijven enkele maanden, waarschijnlijk langer, in het bloed en beschermen tegen verdere infectie. De studie moet uitwijzen hoe lang de antilichamen in het lichaam blijven.
Het kan ook afhangen van het feit of de persoon herhaaldelijk een infectie heeft gehad. De verkregen gegevens kunnen ook het werkelijke deel van de bevolking laten zien dat een coronavirusinfectie heeft ondergaan.

Ongeveer 190 laboratoria namen deel aan het onderzoek, de professionele garant van het project is Vojtěch Thon van het RECETOX-onderzoekscentrum van de Faculteit Wetenschappen van Masaryk University.

Wie kan er deelnemen
• Het testen is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar. Verzekerden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjechië kunnen een bijdrage van 500 Kč trekken voor één inzameling, dus in totaal 1.500 Kč. Zelfbetalers kunnen ook deelnemen aan het onderzoek.
• De deelnemer heeft geen last gehad van acute problemen die verband houden met COVID-19 op het moment van afname (bloedafname) of in de voorafgaande 3 weken.

Voordelen voor deelnemers aan de studie
De onderzoeksdeelnemer zal ontdekken of hij in het verleden een COVID-19-infectie heeft gehad, en zo ja, of hij beschermende antilichamen in zijn bloed heeft en in welke hoeveelheden, en hoe de hoeveelheid antilichamen in zijn lichaam (bloed) zich ontwikkelt tijd.

Informatie over de aanwezigheid van antilichamen en hun concentraties in het lichaam zal in de toekomst een belangrijke leidraad zijn voor het selecteren van het juiste COVID-19-vaccin en om te beslissen of vaccinatie tegen deze ziekte nodig is.
Bron oa idnes.cz.

Website voor aanmelden is alleen in Tsjechisch, zie qualitylab.cz/protilatkycovid19.
 
Het enige wat je moet doen is je gezond verstand gebruiken.

Volgens mij is het belangrijk eerst de regels te kennen, en daar dan eventueel met gezond verstand van af te wijken.

Wat jij en de partner van Joaninha deden en doen, kan ik me ook prima voorstellen. Ik zou het ook zeker overwegen en/of doen, mocht de situatie zich voordoen.

Wilde alleen wel aangeven hoe het regeltje nu is. Als je een vervelende buurman bij de chalupa hebt, kan het misschien wel een probleem worden, namelijk.
 
Als het helemaal volgens de regels is, mag het misschien niet. Maar officieel staat mijn vriendin volgens mij nog steeds ingeschreven in okres Semily en haar huisarts is in Turnov. Ook woont ze feitelijk in de chalupa. Vandaar dat ze daar naartoe moest naar de Sociale Dienst. Binnen de okres waar je staat ingeschreven, kun je je volgens mij vrij bewegen. Dus ook naar je Chalupa daar. Maar mijn vriendin is ook mantelzorger van haar ouders in okres Chrudim waar ze een soort uitkering voor krijgt. Dus de meeste tijd is ze daar nu. Als je helemaal naar de letter van de wet gaat handelen, wordt het dan wel erg ingewikkeld. Als ze naar de chalupa gaat, doet ze dat meestal voor meerdere dingen, zoals ook een bezoek aan de huisarts. Vaak lukt dat niet in 1 dag, zeker met de avondklok. Sinds december was ze niet in de chalupa geweest, hoewel haar dochter die in Turnov woont af en toe wel de boel controleert. Het is inderdaad de regels kennen, maar je gezond boerenverstand gebruiken.
Waarom is alles gesloten en mogen we nergens heen? Wel, dat is om er voor te zorgen dat mensen niet dicht bij elkaar komen. Wat gebeurt er bij een bruiloft? In het begin zal men nog wel 1,5 m uit elkaar zitten. Kom je met elkaar in gesprek, dan gaat het mondkapje af omdat dit erg vervelend is. Bij de maaltijd zit men weer dicht op elkaar. Naarmate het later wordt, kan men nauwelijks door luide muziek zonder dicht bij elkaar te zijn met elkaar praten. Je zorgt er misschien voor dat je zelf bent gevaccineerd. De vaccinatie is voor een 90% effectief. Je zult maar net tot de andere 10% horen en bemerken dat de ziekenhuizen zo vol zijn dat je er niet meer bij kunt.
Advies: stuur met de trouwdatum een felicitatie, en bezoek midden in de zomer. Wellicht hoor je van een oppassend koppel dan dat zij overtijd is. Kan ook een felicitatie waard zijn.
Als je 90% beschermd bent en ook nog eens negatief getest, waarom zou je dan niet naar een bruiloft kunnen als in april de situatie zover verbeterd is dat het mag. Want nu mag het nog niet. Ook in Tsjechië zijn nu sneltests te koop waarmee je bijvoorbeeld alle bruiloftsgasten eerst kan testen. En half april zijn de meeste ouderen die vooral kans lopen om ernstig ziek te worden al gevaccineerd, wat een zeer ernstige covid met 100% voorkomt. Vandaag geen enkele Coronadode in de verzorgingshuizen in Nederland. Dankzij de vaccinatie.
 
Als het helemaal volgens de regels is, mag het misschien niet. Maar officieel staat mijn vriendin volgens mij nog steeds ingeschreven in okres Semily en haar huisarts is in Turnov. Ook woont ze feitelijk in de chalupa. Vandaar dat ze daar naartoe moest naar de Sociale Dienst. Binnen de okres waar je staat ingeschreven, kun je je volgens mij vrij bewegen. Dus ook naar je Chalupa daar. Maar mijn vriendin is ook mantelzorger van haar ouders in okres Chrudim, waar ze een soort uitkering voor krijgt. Dus de meeste tijd is ze daar nu. Als je helemaal naar de letter van de wet gaat handelen, wordt het dan wel erg ingewikkeld. Als ze naar de chalupa gaat, doet ze dat meestal voor meerdere dingen, zoals ook een bezoek aan de huisarts. Vaak lukt dat niet in 1 dag, zeker met de avondklok. Sinds december was ze niet in de chalupa geweest, hoewel haar dochter die in Turnov woont af en toe wel de boel controleert. Het is inderdaad de regels kennen, maar je gezond boerenverstand gebruiken.
Volgens mij is dit wel allemaal volgens de regels, en als niet dan is het, het toch. De regering kan zo wie zo geen algemene regels maken welke voor iedereen werkbaar zijn. En als je de regels een beetje buigt zonder dat het (bijna) geen verhoogd risico voor andere en jezelf maakt, prima toch.
 
Even zonder eigen mening, zonder stellingen of iets wel/niet werkbaar is, etc.

De regel is:
- tijdens de strikte lockdown verblijft men op 1 adres.

Dat betekent, van 1-21 maart verblijven op:
- het hoofdadres, OF
- in het tweede huisje, OF
- bij partner, waarmee men een relatie heeft, OF
- anders, zolang men maar kan aantonen....

> Men mag echter niet tijdens de periode van 3 weken wisselen van verblijf (noodgevallen daargelaten, uiteraard).

Juist omdat zoveel Tsjechen tweede huisjes hebben, en hun "trvale bydliste" vaak nog bij de ouders is, is er goed over deze regel nagedacht, zodat deze werkbaar is voor de meeste mensen.
 
is er goed over deze regel nagedacht, zodat deze werkbaar is voor de meeste mensen.
Josef, je heb het juist wat betreft de regels, of er goed over is nagedacht ????
(ik benijd trouwens geen ene regering, het is een helse klus, ik kan het zeker niet beter)

De regering moet iets bedenken om de cijfers te laten dalen, en dit lukt helaas niet met het "gezonde verstand" van de meeste mensen. Met het gezonde verstand van Joaninha en zijn vriendin is volgens mij niets mis. Als je ergens naartoe moet met de trein en dan extra reizen voorkomt om een bepaalde tijd in je eigen (2de) huis te blijven is dat een prima idee.

Het inzetten van het leger voor de controles vind ik een slechter idee. Ikzelf ben niet zo bang van autoriteiten, maar in mijn omgeving ken ik een paar mensen welke hele nare gevoelens krijgen bij het zien van "leger" controles (en die volgen alle regels, dus hoeven eigenlijk nergens bang voor te zijn).

PS
De titel van dit onderwerp kan misschien weer veranderd worden met de toevoeging "in CZ"
 
Tsjechië kampt met volle ic’s en een extreem hoog sterftecijfer

Het beeld van de coronapandemie in Europa is gemengd. Terwijl een aantal landen opkrabbelen na een grote golf en sommigen de volgende vloed voor zich uitduwen, laait in andere landen het virus op. En dat leidt tot heftige taferelen in de ziekenhuizen.

Tsjechische intensive cares uitzonderlijk vol

De precaire situatie op de Tsjechische intensivecareafdelingen gaat onverminderd door. De ic-bezetting vanwege corona is uitzonderlijk hoog met 16 ic-patiënten per 100 duizend inwoners. Dit aantal is ruim vijf keer zo hoog als in Nederland. In Tsjechië is nog maar 14 procent van de ic-bedden beschikbaar, meerdere regio’s hebben de maximale capaciteit bereikt. Afgelopen vrijdag vroeg de regering-Babis Polen, Duitsland en Zwitserland om hulp, onder meer met het opnemen van coronapatiënten. Tsjechië meldt deze week de hoogste sterftecijfers naar inwonertal wereldwijd.

bron: volkskrant.nl

Van de beste leerling naar de verdoemenis: hoe Tsjechië in vrije coronaval is geraakt

Vorig jaar in maart sloegen de Tsjechen massaal aan het naaien van mondkapjes. In een mum van tijd wisten ze de covid-19-epidemie in de kiem te smoren. Nu dragen ze uit protest maskers van gaas of helemaal geen, negeren ze de maatregelen en sterven ze massaal in overbelaste ziekenhuizen. Hoe is het zo ver kunnen komen?

bron: knack.be

De toestand in Tsjechië door de ogen van de buitenlandse pers, niet zo'n fraaie verslagen...
 
Het inzetten van het leger voor de controles vind ik een slechter idee. Ikzelf ben niet zo bang van autoriteiten, maar in mijn omgeving ken ik een paar mensen welke hele nare gevoelens krijgen bij het zien van "leger" controles (en die volgen alle regels, dus hoeven eigenlijk nergens bang voor te zijn).
Als iedereen zich aan de regels had gehouden, en ze niet aan zijn laars gelapt had, zouden we nu niet in een lock-down zitten. Maar zolang mensen denken dat het alleen voor anderen geldt, zal controle en hoge boetes de enige manier zijn.
Je moet niet denken dat je het goed doet, je moet gewoon thuis blijven.
 
Je moet niet denken dat je het goed doet, je moet gewoon thuis blijven
Ja, dat is misschien mogelijk voor sommige, maar niet voor iedereen. Wij houden ons al meer dan een jaar aan alle regels (uiteraard vergeten wij soms iets, maar nooit expres). Deze districtregel van nu is voor ons echt onmogelijk, maar zelfs nu houden wij ons aan de regels. Het is niet voor niets dat er uitzonderingen op de regels zijn. Ik ben het eens dat we niet in deze lock-down hadden gezeten als iedereen zich net als wij aan de regels had gehouden. Ik erger me kapot aan de (vele) mensen welke zich niet aan de regels houden, maar we zullen het ermee moeten doen, mensen zijn mensen en sommige zijn wat meer ikke ikke en de rest mag stikke.

Mijn tekst over het leger heeft niets te maken met dat ik niet vind dat er hoge boetes en controles moeten plaatsvinden.
 
Bovenaan