Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Moet ik opnieuw een PCR test laten afnemen in Belgie om terug te keren naar Tsjechie?
Tussen aankomst en vertrek liggen er juist geteld 69 uur.

Je hebt dus in totaal 3 testen nodig.
1 voor de reis naar Belgie.

En 2! voor de terugreis naar Tsjechie. Eentje in Belgie voor vertrek, en dan eentje binnen 5 dagen na aankomst.
Bohemian had de regels ook al geplaatst op 4 februari in dit draadje, #650.

corona%20stoplicht%20maatregelen.webp

edit: plaatje wordt niet ingevoegd? Kijk anders hier: https://www.hartmanova.eu/noodtoestand-inreisverbod-tsjechie/corona stoplicht maatregelen.webp
 
Tot mijn geruststelling zie ik dat met het mooie weer de raampjes in de Praagse trams open staan, daar waar je enkele tijd geleden met de vrieskou kon rekenen op minimaal een paar boze blikken, wanneer je een raampje op een kier zette.
 
De strijd om naakte levens begon. Een andere regio kijkt naar de toestand van massale handicaps

In de regio Pardubice bereikte de situatie in ziekenhuizen dinsdag zo'n kritiek punt dat de regio een toestand van massale handicap moest afkondigen. De reden is onvoldoende bedcapaciteit. Andere regio's zijn nog slechter af - in de regio Karlovy Vary hebben ze bijvoorbeeld nog vijftien gratis bedden op de ARO- of ICU-afdeling. De leiding van de regio kan dus een soortgelijke stap zetten.

"De capaciteit van intensive care-bedden is volledig uitgeput. Wat de bedden voor standaardzorg betreft, we hebben daar al patiënten in extra bedden en we kunnen het niet verder uitbreiden, we hebben gebrek aan personeel '', vertelde de gouverneur van de regio Pardubice, Martin Netolický , dinsdag aan de Tsjechische televisie .

Hij beschreef de betreurenswaardige situatie in de plaatselijke ziekenhuizen. Maar als je het vergelijkt met andere regio's, zijn ze volgens officiële statistieken van het ministerie van Volksgezondheid niet beter af.

Bijvoorbeeld de regio Karlovy Vary: van de 78 bedden op de afdeling anesthesiologie en reanimatie en op de intensive care, zijn er vier beschikbaar. Waarvan nul voor covid-patiënten. Het management van de regio overweegt daarom om dezelfde weg te gaan als hun Pardubice-collega's.

"De toestand van massale handicap van personen als gevolg van de situatie in de regio Karlovy Vary zal vandaag in de middag worden besproken door de werkgroep van de crisisstaf", zei Jana Pavlíková, een woordvoerster van de regio, woensdag op iDNES.cz. .

Ziekenhuizen in de regio Pilsen bevinden zich in een vergelijkbare situatie. De lokale crisisstaf komt pas vrijdag bijeen en beslist hoe verder te gaan. "De situatie in onze regio is echt kritiek. Het grootste ziekenhuis in de regio is het Universitair Ziekenhuis Pilsen, dat al op het punt staat zijn capaciteit op te raken ", aldus de woordvoerster van de regio, Eva Mertlová.

Massale handicap van gezondheid / personen
Een situatie waarin de tussenkomende teams van de medische hulpdiensten (EMS) op een andere manier te werk moeten gaan dan in de normale dagelijkse praktijk.

Er wordt vooruitgang geboekt in de bedoelingen van de rampgeneeskunde (MC), wat betekent dat we niet één specifieke patiënt kunnen aanspreken, maar we moeten de prioriteiten van behandeling en verwijdering voor alle getroffenen zo snel mogelijk op een gepaste manier bepalen.

Woensdagochtend werden in de regio 639 patiënten met coronavirus opgenomen. Hiervan zijn er 114 zwaar en 385 matig. "Van deze patiënten hebben er 110 intensieve zorg nodig, en de andere 6 krijgen zuurstoftherapie met een hoog debiet op een standaardbed", voegde Mertlová toe.

En de situatie wordt erger. Elke dag worden ongeveer vijftien covid-patiënten toegevoegd. De trend is al voor de tweede week aan de gang en is op de lange termijn niet houdbaar voor ziekenhuizen. Er zijn nog maar dertig bedden voor standaardzorg en nul hogere intensive care-bedden over. Hoewel de regio probeert meer bedden te herprofileren, stuit ze op personeelscapaciteit.

De hoofdstad is al aan het vallen
Volgens statistieken van het ministerie van Volksgezondheid is de regio Liberec slechter af dan de regio Pardubice. Hij heeft twee lege intensive care-bedden voor patiënten met covid-19. In totaal negentien bedden. Bovendien kampen ziekenhuizen met personeelstekorten. De regionale crisisstaf vroeg daarom het leger om de ziekenhuizen te helpen met personeel.

En ook ziekenhuizen in de hoofdstad lopen tegen de grenzen van hun capaciteiten aan. Hoewel ze onder normale omstandigheden meer intensieve bedden hebben dan welke andere regio dan ook, bijna twee keer. Er zijn nu 49 van de bijna duizend intensive care-bedden beschikbaar, waarvan acht voor patiënten met covid-19. 420 - twaalf procent van de totale capaciteit blijft in standaardbedden.

Ook hebben de regio's Olomouc en Hradec Králové nu alleen eenheden van intensive care-bedden beschikbaar voor covid-patiënten. In het eerste geval vijf, in het tweede acht.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid

Woensdag werden 8.163 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen in Tsjechië, waarvan 1.661 in ernstige toestand. Dinsdag waren dat er 8.234, waarvan 1.654 in ernstige toestand. De cijfers kunnen echter met dagen veranderen. Dit zijn in ieder geval de twee ergste dagen sinds het begin van de epidemie in maart vorig jaar.

Dinsdag waren er 16.642 gevallen van covid in Tsjechië, het vierde hoogste cijfer voor de epidemie. Het huidige record is van 6 januari en ligt ongeveer duizend hoger. In vergelijking met afgelopen dinsdag ontdekten de laboratoria 800 meer besmettingen. Het aantal reproducties neemt af op de vierde dag op rij. Tegen woensdag is het met nog eens drie honderdsten gedaald tot 1,09 en is het het laagste in de afgelopen 14 dagen. Een waarde boven één duidt op een groeiende epidemie.

Overzicht ziekenhuisbedden ARO en ICU voor volwassenen per regio (stand 3 maart 2021):
Regio
Bedden ARO + ICU / Vrij voor patiënten met covid-19
Praag
983 49 8
Centraal Boheems
256 24 9
Zuid-Boheems
252 53 17
Plzeňský
172 30 0
Karlovy Vary
78 4 0
Ústecký
244 36 16
Liberecký
144 19 2
Královéhradecký
230 42 8
Pardubický
119 19 3
Hooglanden
149 32 10
Zuid-Moravië
572 93 34
Olomoucký
228 42 5
Zlínský
158 35 15
Moravisch-Silezisch
420 97 29

In enkele regio's is er dus geen plaats meer en is de toestand dus rampzalig!


bron: idnes.cz
 
een toestand van massale handicap* bedoelt men hier triage mee?
Dit is volgens mij de noodtoestand die uitgeroepen wordt die dan inderdaad zal leiden tot triage.
Op een bepaald moment is er geen andere keuze meer, hoe jammer dit ook is.
Ik zou niet graag in de schoenen staan van het medisch personeel die die keuze moet maken!

lees:
"Massale handicap van gezondheid / personen
Een situatie waarin de tussenkomende teams van de medische hulpdiensten (EMS) op een andere manier te werk moeten gaan dan in de normale dagelijkse praktijk.

Er wordt vooruitgang geboekt in de bedoelingen van de rampgeneeskunde (MC), wat betekent dat we niet één specifieke patiënt kunnen aanspreken, maar we moeten de prioriteiten van behandeling en verwijdering voor alle getroffenen zo snel mogelijk op een gepaste manier bepalen."
 

kuurgast

Donateur
Vandaag overschrijdt Tsjechië waarschijnlijk de limiet van 20.000 besmette personen per dag.

Recordaantal ernstige Covid-patiënten, het vierde hoogste aantal nieuwe gevallen.


Zo'n 16.642 nieuwe gevallen van het coronavirus werden woensdag geregistreerd, het vierde hoogste aantal sinds de pandemie in Tsjechië. Het aandeel positieve resultaten bij alle uitgevoerde tests steeg dinsdag naar 44,6 procent.
Een recordaantal van 8.160 Covid-19-patiënten wordt nu behandeld in Tsjechische ziekenhuizen, van wie 1.661 in ernstige toestand.
De capaciteit van intensive care-bedden nadert daarmee in het hele land de volledige capaciteit. In de districten Pilsen en Karlovy Vary zijn al geen bedden meer.
Dinsdagmiddag verklaarde de regio Pardubice dat er geen IC-bedden meer vrij waren.
Het probleem is niet een gebrek aan bedden of apparatuur, maar eerder een gebrek aan personeel.

De Britse mutatie domineert in Tsjechië en werd in driekwart van de monsters gevonden.

De PES-risico-index is 76 punten. Het R-getal is R 1,09.
Het aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië bedraagt nu 20.941.
Dagelijks sterven er nu 160 tot 190 mensen door corona in Tsjechië.
Het totale aantal vaccinaties 702.023.
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 246.513.
--------------------------------
Twee Centraal-Boheemse ziekenhuizen hebben een toestand van massale handicap (HPO) verklaard.

De ziekenhuizen in Benešov en Mladá Boleslav hebben bijna geen vrije capaciteit meer.
Gouverneur Petra Pecková informeerde over de crisissituatie in Centraal-Boheemse ziekenhuizen. "De medische faciliteit gaat over op de manier van werken wanneer het niveau van de geboden zorg, als gevolg van een relatief of absoluut gebrek aan middelen, niet langer overeenkomt met de huidige standaard van de gezondheidszorg in Tsjechië."
Dit zijn met name het Rudolf en Stefanie Benešov-ziekenhuis, waar de situatie om 8 uur werd aangekondigd, en het Klaudián-ziekenhuis in Mladá Boleslav, waar ze vanaf 9 uur in nood zijn.
De spoedeisende hulp werkt nog steeds - dat wil zeggen, ze zullen zorgen voor mensen met fracturen of hartaanvallen, aan de andere kant, de geplande procedures worden praktisch niet geïmplementeerd - alleen acute en oncologische blijven.
HPO wordt aangekondigd door de zorgverlener in geval van uitputting van alle operationele en opnieuw geprofileerde bedcapaciteiten, wanneer het niet in staat is om extra capaciteiten te creëren.
--------------------------------
Mogelijk gaan de eerste patiënten deze week naar Duitsland.

Tsjechië heeft aanbiedingen ontvangen van enkele honderden bedden voor zijn COVID-19-patiënten uit andere landen, waaronder Zwitserland. Deze week kunnen de eerste Tsjechische patiënten met corona worden overgebracht naar Duitsland. Aanbiedingen uit de meeste buurlanden, Slovenië en Zwitserland hebben betrekking op in totaal honderden patiënten. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček vinden intensieve onderhandelingen plaats met Duitsland. Een obstakel is dat de volledige medische documentatie moet worden vertaald.
Slovenië heeft voorgesteld om voor maximaal twintig patiënten te zorgen, en Oostenrijk is bereid voor enkele tientallen te zorgen. Polen en Zwitserland hebben ook bedden beschikbaar gesteld.
------------------------------
Ex-vaccinatiechef zegt dat de politiek regelt over de toewijzing van vaccins door de premier.

De voormalige nationale Covid-vaccinatiecoördinator, Zdeněk Blahuta, zegt dat premier Andrej Babiš op politieke basis heeft besloten vaccins toe te wijzen aan individuele regio's. De heer Blahuta maakte de opmerking voor nieuwscentrum Seznam Zprávy.
"Het is natuurlijk de leugen van een incompetente, in ongenade gevallen functionaris die geen vaccinatiestrategie kon presenteren", reageerde premier Babiš.
Ongeveer een derde van de vaccins die tot nu toe zijn afgeleverd, is naar de regio's Praag en Zuid-Moravië geweest en de gouverneur van Liberec klaagde dat zijn regio er relatief weinig heeft ontvangen.
---------------------------
EU-vergelijking: Tsjechië loopt duidelijk achter als het gaat om coronavaccinaties.

Als het gaat om coronavaccinaties loopt Tsjechië fors achter op een Europese vergelijking. Volgens de officiële gegevens zijn tot dusver in dit land 6,29 doses vaccin per 100 inwoners toegediend. Tsjechië staat op de 22e plaats van de 27 EU-landen.
Koploper in de Unie is Malta met 17,66 doses vaccin per 100 inwoners, gevolgd door Denemarken (10,39 doses) en Hongarije (9,70 doses). Alleen in Luxemburg, Nederland, Kroatië, Letland en Bulgarije worden minder gevaccineerd dan in Tsjechië. De snelste ter wereld is Israël met 93,5 doses per 100 inwoners.
---------------------------------
Testen begint bij grote bedrijven met meer dan 250 werknemers.

De overheid heeft verplichte antigeen-testen bij bedrijven gelast om ze tijdens het hoogtepunt van de coronaviruscrisis in bedrijf te kunnen houden. De testen worden uitgevoerd door de volksgezondheidsfunctionaris of een externe arts, eventueel ook door een mobiel medisch team.
Bedrijven met meer dan 250 werknemers zullen woensdag moeten beginnen met testen en de eerste testronde uiterlijk op 12 maart moeten afronden, bedrijven met meer dan 50 werknemers uiterlijk op 15 maart. Bedrijven is gevraagd om zoveel mogelijk medewerkers op het thuiskantoor te plaatsen. Die op het thuiskantoor hoeven niet te worden getest.
De testreeks moet één keer per week plaatsvinden. In de eerste fase zouden circa 2,1 miljoen medewerkers in circa 10.000 bedrijven binnen twee weken worden gecontroleerd op het coronavirus.
---------------------------------------
Tsjechische regering trekt omstreden verbod op kantines in.

Na kritiek van vakbonden en politici van de oppositie heeft de Tsjechische regering het verbod op het exploiteren van kantines opgeheven. In plaats daarvan werd het strikt in acht nemen van afstanden verplicht gesteld, zoals de minister aankondigde.
Maandag besloot het kabinet alle kantines te sluiten om de verspreiding van het coronavirus bij bedrijven in dit land beter te kunnen bestrijden. Vanaf dinsdag dienen de kantines alleen als afhaalmaaltijden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
Vreemd, dat de werkplaatsen zo geviseerd worden
Veel mensen werken in de maak-industrie in Tsjechië. In Nederland en België is dat anders.
Deze sector maakt ongeveer 40% van het Tsjechische BBP (bruto binnenlands product) uit.

Interessant artikel op edition.cnn.com over "Hoe Tsjechië in een Covid-ramp terechtkwam."
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Formulieren die je nu nodig hebt binnen Tsjechië, vind je op mvcr.cz. Je moet een geprinte versie bij je hebben!
De reisbevestiging kan ook in elektronische vorm zijn

Bevestiging van het doel van de reis tussen districten kan tijdens de inspectie door mensen in elektronische of gedrukte vorm worden ingediend. De politie zei dit op twitter. Ze geven echter de voorkeur aan het papieren formulier, omdat dit een snellere en veiligere inspectie mogelijk maakt zonder onderling contact.
Bij reizen naar werk buiten het woongebied moet een bewijs van een werkgever worden overlegd. Voor andere reizen, zoals naar de dokter of kantoor, moeten mensen een formulier of beëdigde verklaring overleggen waarin de plaats, tijd en bestemming van de reis worden vermeld.
Maandag controleerden politieagenten meer dan 53.000 voertuigen in het hele land, en in 1527 gevallen verhinderden ze dat mensen het district binnenkwamen. In totaal nemen meer dan 30.000 politieagenten, soldaten en douanebeambten deel aan de landelijke controles.

Bron expats.cz

-------------------------

Smartwings en Czech Airlines eisen negatieve Covid-19-tests van passagiers

Smartwings en Czech Airlines zullen van hun passagiers eisen dat ze vanaf vrijdag negatieve Covid-19-testresultaten overleggen voordat ze aan boord gaan. Alleen een gedrukt certificaat van een negatieve antigeentest die minder dan 24 uur oud is, of een PCR-test die minder dan 72 uur oud is van een geaccrediteerd laboratorium, wordt geaccepteerd.

Er is een uitzondering voor kinderen jonger dan 5 jaar en passagiers die een schriftelijke verklaring in het Engels of Tsjechisch tonen van een arts die in de EU woont, waarin wordt bevestigd dat de passagier geen symptomen heeft, er aantoonbaar van is hersteld en zich geïsoleerd bevond zoals vereist bij een positieve PCR-test.

Bron english.radio.cz

-------------------------

Duitsland verlengt inreisbeperkingen vanuit Tsjechië met twee weken

Duitsland verlengt de controles aan de grens met Tsjechië en ook met de Oostenrijkse deelstaat Tirol met nog eens twee weken, d.w.z. tot 17 maart.

Bron deutsch.radio.cz
 
15.000 meer besmettingen; in zes dagen 1000 mensen met covid gestorven

In Tsjechië waren er woensdag 15.088 bevestigde gevallen van covid, 1.300 meer dan een week geleden. Het is de tiende hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de epidemie. Er waren woensdag 8.231 mensen met covid in ziekenhuizen, duizend meer dan een week geleden. Sinds het begin van de epidemie zijn in Tsjechië meer dan 21.000 mensen omgekomen met covid. De laatste duizend kwamen er in slechts zes dagen bij.

Er waren woensdag 8.231 mensen met covid in Tsjechische ziekenhuizen, van wie er meer dan 1.700 in een ernstige toestand verkeerden. Gisteren werden nog 253 mensen in het ziekenhuis opgenomen, maar een week geleden waren dat duizend patiënten minder.

De ergste epidemische situatie in heel Tsjechië is in de districten Kolín in de regio Midden-Bohemen en Tachov in de regio Pilsen, en vervolgens ook in andere Pilsen-districten.

In de afgelopen zeven dagen hebben laboratoria in Kolín meer dan duizend driehonderd mensen ontdekt die besmet zijn met covid-19, wat verreweg het meeste is in de hele Tsjechische Republiek. In Tachov waren het er de afgelopen zeven dagen bijna negenhonderd.

Aantal sterfgevallen met covid neemt steeds sneller toe

Sinds het begin van de epidemie zijn in Tsjechië meer dan 21.000 mensen omgekomen met covid. Alleen al sinds het begin van dit jaar zijn 9.188 mensen overleden met een bewezen covid, waarvan 4.739 in januari en 3.991 in februari. Sinds begin maart zijn tot dusver 458 gevallen aan de statistieken toegevoegd.

Het aantal sterfgevallen met bevestigde coronavirusinfectie begon aanzienlijk toe te nemen, vooral sinds oktober vorig jaar, en in november werd de limiet van tweehonderd sterfgevallen per dag verschillende keren overschreden. Het huidige record van 262 doden is van 3 november. Afgelopen voorjaar duurde het een maand voordat het totale aantal doden de 200 overschreed (de limiet van honderd doden werd in 17 dagen overschreden).

Meer dan vijfhonderd doden vielen in Tsjechië slechts een half jaar na de eerste dood met een covid, op 17 september. Toen begon het aantal doden binnen een paar dagen met honderd te stijgen, de limiet van duizend slachtoffers viel op 10 oktober. Het dodental is op 14 december gestegen tot tienduizend.

Nog eens duizend doden kwamen er in zeven tot acht dagen bij, de laatste bijna duizend doden in zes dagen.

bron: idnes.cz

Het aantal besmettingen blijft sowieso hoog, ook al zijn het er geen 20.000 zoals voorspeld, het is eerder het hoog aantal doden dat schrijnend is!
 
Tsjechië zoekt hulp in het buitenland om coronapatiënten op te vangen

Tsjechië overlegt met buurlanden om coronapatiënten daar te kunnen opvangen, nu de ziekenhuizen in Tsjechië zelf op hun limiet zitten. Momenteel ligt een record van 8.162 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, van wie 1.660 op intensieve zorg. In meerdere ziekenhuizen zijn alle bedden volzet.

Tsjechië is binnen Europa een van de landen waar het virus momenteel het hardst toeslaat, een gevolg van besmettingen met nieuwe virusvarianten. Dinsdag werden 16.642 besmettingen bevestigd, het op drie na hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Buurland Polen heeft aangeboden om 200 patiënten op te vangen, Zwitserland 20 en Duitsland 10, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamácek. Er wordt ook gewerkt aan een plan om huisartsen in ziekenhuizen te laten werken, om zo de overbelaste intensieve zorg te ontlasten.

Premier Andrej Babis wil medicijnen inzetten die momenteel nog in een klinische fase zitten, en hij overweegt ook om het Russische Spoetnik V-vaccin in te zetten, nog voor het Europese geneesmiddelenagentschap EMA daarvoor het licht op groen gezet heeft.

Sinds maandag geldt in Tsjechië een zeer strenge lockdown. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 400 euro.

bron: vrt.be
 
Eerste kind in Tsjechië, 8-jarig meisje uit regio Pilsen, aan covid overleden

Voor het eerst in Tsjechië stierf een kind dat nog geen vijftien was aan covid. Volgens statistieken van de website van het ministerie van Volksgezondheid is dit een achtjarig meisje uit de regio Pilsen dat eind februari is overleden. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuw geïnfecteerden in de regio licht gedaald en ook de situatie in ziekenhuizen is licht verbeterd. Tot een paar dagen geleden hadden ze geen acute bedden beschikbaar.

Uit openbaar beschikbare statistieken op de website van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat op 22 februari een achtjarig meisje uit het district Pilsen-Sever is overleden. Tijdens het jaar van de epidemie raakten 76.667 mensen in de regio besmet met het coronavirus, ofwel 13 procent van de bevolking van de regio, 1.266 geïnfecteerden stierven.

Volgens CNN Prima News werd in november een dood kind geboren bij een vrouw die besmet was met covid. De statistieken verdwenen toen medici ermee instemden om dode pasgeborenen niet op te nemen.

De gegevens van het overleden kind met covid-19 verschenen eerder medio november in de statistieken. In de tabellen van het ministerie van Volksgezondheid verscheen een jongen onder de 14 jaar. Hij zou uit de regio Moravië-Silezië komen en op 12 november aan de ziekte bezwijken. De gegevens zijn later per vergissing verwijderd.

In Tsjechië zijn sinds het begin van de epidemie meer dan 21.000 mensen omgekomen met covid. Meer gedetailleerde statistieken van de regionale hygiënestations laten zien dat de gemiddelde leeftijd van sterfgevallen vanaf het begin van de epidemie tot eind februari dit jaar ongeveer 78 jaar is. En 16 mensen stierven onder de 30 jaar. Het oudste slachtoffer was 110 jaar oud, de man kwam uit de Trutnov-regio en stierf op de eerste dag van februari.


De ergste situatie blijft in de Tachov-regio

Alleen al in februari stierven 376 mensen met covid in de Pilsen-regio, dat wil zeggen gemiddeld 13 mensen per dag. Sinds afgelopen vrijdag zijn er elke dag 20 of meer mensen omgekomen in de regio. Momenteel zijn er een recordaantal van 14.046 mensen ziek.

De ergste situatie in de regio houdt aan in de Tachov-regio, waar 683 mensen ziek werden in de afgelopen zeven dagen, wat neerkomt op 1.257 besmette personen per honderdduizend inwoners. De Tachov-regio was enkele dagen het meest getroffen district van het land, maar de laatste dagen is de morbiditeit in het district licht afgenomen. Met een hoger aantal nieuw geïnfecteerden heeft de Tachov-regio nu Kolín in de Midden-Bohemen-regio overtroffen.

Het op een na meest getroffen district in de regio, en het derde meest getroffen in Tsjechië, is Noord-Pilsen, waar het aantal besmette mensen de afgelopen zeven dagen met 874 is gestegen, dat wil zeggen 1.093 besmette per honderdduizend inwoners.

Volgens het ministerie zijn 26 van de 172 intensieve ICU / ARO-bedden beschikbaar in de Pilsen-regio, maar geen enkele voor covidpatiënten, ze zijn bedoeld voor andere patiënten. Van de aangepaste intensive care-bedden voor patiënten met covid zijn er 14 van de 92. Opnieuw geprofiliseerde standaard zuurstofbedden voor patiënten met covid zijn beschikbaar in de regio van 57 van de 499. Twee van de vijf ECMO-apparaten voor extracorporale bloedoxygenatie zijn beschikbaar.

Ziekenhuizen hebben een grotere capaciteit voor covid-patiënten. Vernieuwde intensive care-bedden zijn nu 37 procent meer dan oorspronkelijk verwacht, met standaardbedden 43 procent meer dan oorspronkelijk gepland.

bron: idnes.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Duitsland volhardt en plakt nog 2 weken vast aan grenscontroles

Ondanks alle kritiek verlengt Duitsland de controles aan de grenzen met Tsjechië en Tirol tot 17 maart. Dat heeft parlementair staatssecretaris van binnenlandse zaken Stephan Mayer (CSU) woensdag in een besloten bijeenkomst in het Duitse parlement bekend gemaakt, schrijven Duitse media.

duitsland-duitse-grens-800x450.jpg


Risicogebied
Duitsland heeft Tsjechië, Slowakije en grote delen van Tirol half februari uitgeroepen tot risicogebied vanwege de verspreiding van onder meer de Britse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten. Chauffeurs moeten zich sindsdien registreren en een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud kunnen laten zien. Voor het grootste deel van het personenvervoer zijn de grenzen gesloten.

De ingestelde grenscontroles leidden vorige maand direct tot opstoppingen. Inmiddels lijken de ergste files als gevolg van de controles achter de rug, mede dankzij in allerijl opgetuigde teststraten aan de Italiaanse kans van de Brennerpas.

Green Lanes
De Europese Commissie is niet blij met de Duitse maatregelen omdat ze het vrije verkeer van goederen inperken. Om een soepele doorgang van goederenvervoer te garanderen, heeft Brussel vorig jaar een aantal regels vastgesteld, zoals het instellen van zogeheten Green Lanes. Die garanderen vrachtverkeer onbelemmerde doorgang bij grenzen.

Ook de Europese brancheverenigingen voor het beroepsgoederenvervoer en de regeringen van Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije oefenen druk uit op Berlijn om de grenscontroles los te laten.

Bron: nieuwsbladtransport.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië telt in totaal meer dan 21.000 coronadoden.

Een jaar na de eerste Corona-zaak in Tsjechië is het totaal aantal mensen dat door het virus is overleden gestegen tot 21.128. Van hen stierven bijna 9.000 mensen die besmet waren met Covid in de eerste twee maanden van 2021. De laatste 1.000 vonden plaats in zes dagen.

Het aantal nieuw geïnfecteerden met het coronavirus is in Tsjechië nog erg hoog. Woensdag werden in Tsjechië 15.088 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.
Het aantal Covid-19-patiënten dat in ziekenhuizen wordt behandeld, is 8231. Bovendien ligt het aantal mensen dat een intensieve behandeling nodig heeft op een recordhoogte van meer dan 1700.

Het R-getal daalde van R1,09 naar R1,06.
De PES-risico-index is 76 punten.
Het totale aantal vaccinaties 735.131
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 251.159.
--------------------------------
Meer ziekenhuizen hebben problemen.

Ziekenhuizen in de regio Karlovy Vary raken hun capaciteiten op vanwege de COVID-19-epidemie en zullen vanaf nu alleen acute zorg bieden op basis van de beschikbare middelen.
Ziekenhuizen in Nymburk, Rakovník, Mělník, Kutná Hora, Kolín en Příbram verklaarden ook een toestand van massale handicap (HPO).
Vanaf donderdag kunnen de gouverneurs en de burgemeester van Praag werktaken bestellen voor artsen en niet-medische gezondheidswerkers. Uitzonderingen zijn zogenaamde eerstelijnsartsen die eerstelijnszorg verlenen.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei dat hij medische studenten naar ziekenhuizen wilde sturen, maar ook studenten van middelbare medische scholen.
Blatný voegde er aan toe dat hij ook het gebruik van andere capaciteiten overweegt, waaronder spa's. Dit is een faciliteit waar zogenaamde, milde patiënten in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen nadat ze van de IC zijn overgebracht.
Bedden zijn er wel, maar personeel ontbreekt.
-----------------------------------------
Babis: Bespreking van versoepelingsbeperkingen is onwaarschijnlijk voor Pasen.

De Tsjechische premier Andrej Babiš, zegt dat het onwaarschijnlijk is dat de regering versoepeling van de Covid-beperkingen zal bespreken tot na Pasen, dat over een maand plaatsvindt.
De terugkeer naar normaal is nodig, maar daarvoor moet je het aantal corona-geïnfecteerde mensen en patiënten in ziekenhuizen terugdringen, aldus de regeringsleider.
In een interview in het dagblad Mladá fronta Dnes zei de heer Babiš dat het idee van een totale lockdown in Tsjechië onrealistisch was. Als alle industrie in het land zou worden stopgezet, zouden de verliezen enorm zijn, zei hij.
----------------------------------------
De EU verstrekt nog eens 100.000 doses coronavaccin voor Tsjechië.

Tsjechië ontvangt 100.000 extra Biontech-Pfizer-doses uit de EU. Volgens een rapport van de nieuwsserver Ihned werd de speciale levering woensdag goedgekeurd door de Europese Commissie. De extra levering is mogelijk dankzij een versnelling van de vaccinproductie bij Pfizer, werd er gezegd.
Premier Andrej Babiš bedankte donderdag de EU-staten voor hun solidariteit via Twitter en liet hen weten dat het vaccin volgende week in Tsjechië zou moeten aankomen.
Naast Tsjechië werden ook buitengewone vaccinleveringen goedgekeurd voor Oostenrijk en Slowakije.
----------------------------------
President Zeman wendt zich tot China voor een vaccin.

Op voorstel van premier Andrej Babiš benaderde de Tsjechische president Miloš Zeman China met het verzoek om het SARS-CoV-2-vaccin van de Chinese staatsfabrikant Sinopharm aan Tsjechië te leveren. Presidentiële woordvoerder Jiří Ovčáček zei op Twitter dat China onmiddellijk aan het verzoek zou voldoen.
De president had eerder gepleit voor de levering van het Russische vaccin Spoetnik V. De vaccins Sputnik V en Sinopharm zijn echter nog niet goedgekeurd in de EU.
De heer Babiš had eerder gezegd dat Tsjechië Sinopharm zou kunnen kopen om in reserve te houden tot de uiteindelijke goedkeuring door het EMA.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný herhaalde woensdag in het parlement dat hij geen reden zag om niet-goedgekeurde vaccins veilig te stellen omdat verzekeringsmaatschappijen niet konden betalen voor het gebruik ervan.
-------------------------------
Ivermektin wordt naar meer ziekenhuizen gestuurd.

Het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid en het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL) stonden Brno's St Anne Teaching Hospital toe om het COVID-behandelingsmedicijn van ivermektin te distribueren naar andere ziekenhuizen, vertelde premier Andrej Babiš aan verslaggevers na de regeringsvergadering. Babiš voegde eraan toe dat hij verwachtte dat het ministerie en de SÚKL binnenkort ook de distributie van medicijnen aan huisartsen zouden goedkeuren. Ivermektinedoses voor 20.000 patiënten zijn dinsdag in Tsjechië aangekomen, zei Babiš. Ongeveer 30 ziekenhuizen hebben er belangstelling voor getoond, voegde hij eraan toe. Het ziekenhuis in Brno paste het tot eind februari toe op 30 COVID-19-patiënten. De toestand van de meesten van hen verbeterde zodanig dat ze naar huis konden.
-------------------------------
Vanaf april kunnen 60-plussers zich aanmelden voor vaccinatie.

Mensen ouder dan 60 konden zich vanaf 1 april aanmelden voor vaccinatie tegen COVID, vertelde minister van Volksgezondheid Jan Blatný aan de afgevaardigden. Op 1 maart begonnen 70-plussers zich te registreren, met meer dan 200.000 op de eerste dag. Leraren begonnen zich een paar dagen eerder te registreren. Blatný zegt dat er voldoende vaccins zullen zijn. "In juni zullen 10,3 miljoen doses voor 5,3 miljoen mensen naar Tsjechië komen, en tegen eind augustus 16 miljoen doses voor 8,5 miljoen mensen", zei de minister.
-------------------------------
Senaat keurt bonusbetalingen goed voor mensen in quarantaine.

Mensen die zich vanwege de Corona thuis in quarantaine moeten verblijven, krijgen een vergoeding voor gederfde inkomsten van 370 kronen (net geen 15 euro) per dag. De Tsjechische senaat heeft donderdag het desbetreffende ontwerp goedgekeurd. Het bedrag dient over een periode van 14 dagen te worden uitbetaald.
De arbeiders die in quarantaine zitten, ontvangen momenteel 60 procent van hun gemiddelde loon. Het doel van het bonusbedrag is om mensen te motiveren om na een vermoeden van besmetting ook daadwerkelijk in quarantaine te blijven of om geen contact met mensen te houden.
-----------------------------------
Het testen van ambtenaren kan op 10 maart beginnen.

Het Tsjechische kabinet zal de introductie van verplichte tests van ambtenaren voor COVID-19 bespreken tijdens zijn buitengewone vergadering op vrijdag.
--------------------------------------
Apotheken beginnen tests aan te bieden voor thuistesten op covid.

Binnenlandse apotheeknetwerken beginnen tests aan te bieden voor het testen van het coronavirus thuis, die kunnen worden uitgevoerd zonder de aanwezigheid van een zorgverlener. Het Dr.Max-netwerk heeft de afgelopen dagen een aanzienlijke toename van de belangstelling voor snelle tests gezien, en het Pilulka-netwerk begon eind februari met het aanbieden van een "lolly" -zelftest. De test die door de apotheken van Ben wordt verkocht, kan vervolgens detecteren of er antistoffen in het lichaam zijn en of een persoon een covid heeft ondergaan.
Ze bieden voornamelijk testsets aan op de e-shop.
--------------------------------------
De politie zal de patrouilles op de wegen naar het Reuzengebergte versterken.

De politie in de regio Hradec Králové zal komend weekend de reiscontroles naar het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte versterken. Er ligt tot een meter sneeuw op de bergkammen van het Reuzengebergte en in het weekend zou het zonnig moeten zijn.
De politie in het IJzergebergte controleerde langlaufers.
--------------------------
Vissers kunnen zelfs 's nachts gaan vissen.

Vissers kunnen gaan vissen, zelfs na de avondklok om 21.00 uur. Het ministerie van Landbouw heeft er vandaag over geïnformeerd. Jagers zijn ook een uitzondering, jagen is toegestaan om te voldoen aan het jachtplan of om schade die dat wild zou kunnen veroorzaken te voorkomen. Bij het samen jagen moet de afstand in acht worden genomen en moeten jagers maskers dragen. Er mogen ook geen sociale evenementen plaatsvinden voor en na de jacht.
-----------------------------------
De hoofdhygiënist is waarschijnlijk voorbij. Blatný was al in gesprek met opvolger.

Woensdag verklaarde Blatný dat hij overwoog de huidige chef-hygiëniste, Jarmila Rážová, te vervangen. De hoofdhygiënist is ook de vice-minister van Volksgezondheid. Rážová werd eind juni door de regering benoemd. Ze was eerder met de functie belast na het ontslag in maart vorig jaar van Eva Gottvaldová, die volgens het kabinet haar werk aan het begin van de epidemie niet beheerde.
De directeur van het Moravisch-Silezische Regionale Hygiënestation Pavla Svrčinová ontving een aanbod om hoofdhygiënist van Tsjechië te worden. De zevenenvijftigjarige Svrčinová heeft al een ontmoeting gehad met de minister van Volksgezondheid Jan Blatný.
Babiš bevestigde: Svrčinová wordt vanaf half maart de hoofdhygiënist.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tips voor het kopen van een masker in Tsjechië: zijn FFP2 en KN95 hetzelfde?

Hoewel KN95-maskers nog steeds zijn toegestaan in Tsjechië, waarschuwen sommige experts dat ze aan een lagere norm voldoen.
In Tsjechië zijn maskers nu verplicht geworden in het openbaar vervoer, in winkels en op het werk. Maar niet alle gasmaskers zijn gelijk. Velen voldoen niet aan de Europese norm van FFP2, en van sommige merken is gebleken dat ze ten onrechte beweren gecertificeerd te zijn. En hoewel Tsjechië nog steeds Chinese gecertificeerde KN95-maskers toestaat, dringen andere landen alleen aan op FFP2.

Bij het kopen van gasmaskers moeten mensen instructies in het Tsjechisch zoeken. Alles wat volgens de wet in een Tsjechische winkel wordt verkocht, moet een Tsjechisch label hebben. Anders is het niet duidelijk of het product via de juiste importkanalen in de schappen is beland. Mensen moeten indien mogelijk ook zoeken naar bekende fabrikanten.

FFP2 versus KN95.
In Tsjechië staat het ministerie van Volksgezondheid ademhalingstoestellen toe die voldoen aan de Europese norm FFP2 of de Chinese norm KN95 op plaatsen waar ze vereist zijn. Het naburige Oostenrijk staat echter alleen FFP2-maskers toe, en zegt dat KN95-maskers niet gelijkwaardig zijn.
KN95-maskers werden vorig jaar op de Tsjechische markt toegelaten vanwege een tekort aan FFP2-maskers en kunnen worden verkocht totdat de geïmporteerde voorraden opraken.

KN95-maskers zijn getest volgens een andere standaard dan FFP2-klasse ademhalingsmaskers. FFP2-maskers worden getest op het tegenhouden van microscopisch kleine zoutdeeltjes en druppeltjes paraffinewas in de lucht, die vloeistof in de lucht vertegenwoordigen die infectiedeeltjes kan vervoeren. KN95-maskers zijn alleen getest om microscopisch kleine deeltjes tegen te houden.

Vladimír Ždímal van het Instituut voor Chemische Processen van de Tsjechische Academie van Wetenschappen vertelde de Tsjechische radio dat de twee standaarden in feite verschillend zijn.
De vorm van KN95-maskers is ook anders dan die van FFP2-maskers, en sommige experts zeggen dat het niet voldoende afdichting op het gezicht vormt.

Onlangs zijn er oproepen geweest om de verkoop van maskers die niet aan de Europese norm voldoen, te stoppen. Jan Bartošek, vice-voorzitter en hoofd van de Christen-democraten in het lagerhuis van het Parlement, zei op 2 maart dat hij de invoer van KN95-maskers wil stoppen.
“Ik wendde me tot de premier zodat de financiële administratie en de Tsjechische handelsinspectie controleren of er geen adembescherming van dubbele kwaliteit op de markt is. Het is absoluut essentieel dat maskers de CE-markering dragen, wat een Europese norm is,” zei Bartošek.

Zorgen voor een goede pasvorm.
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zegt dat FFP2-maskers een filtercapaciteit hebben van minstens 94 procent voor deeltjes van 0,3 micron, maar alleen als ze correct worden gedragen. De maskers hebben een aanpassingstest nodig om een goede bescherming te garanderen.
Deskundigen voegen eraan toe dat baarden bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat maskers een voldoende afdichting vormen. Zonder de afdichting verliezen de maskers veel van hun effectiviteit.

Gedrukte certificering op elk masker.
Gecertificeerde FFP2-maskers moeten worden gemarkeerd met de certificeringsnorm EN 149: 2001 + A1: 2009; de beschermingsklasse van FFP2; ofwel R voor herbruikbaar of NR voor eenmalig gebruik; en de CE-markering samen met een viercijferig nummer dat het geaccrediteerde testlaboratorium identificeert dat het EU-certificaat heeft afgegeven.

Frauduleuze certificering.
Zelfs als een masker is gemarkeerd met de Europese certificering, is dit geen garantie. De Tsjechische non-profitorganisatie voor consumentenbescherming Kverulant.org meldde dat maskers werden verkocht met de CE-markering die slechts 83 tot 86 procent effectief waren in het tegenhouden van deeltjes, in plaats van 94 procent. Het bedrijf in kwestie heeft frauduleuze certificeringsdocumenten gebruikt.

De Tsjechische handelsinspectie-instantie (ČOI) heeft verschillende klachten ontvangen, maar heeft tot dusver niet de bevoegdheid om een lijst te publiceren van maskers die niet aan de gestelde normen voldoen. ČOI-woordvoerder Jiří Fröhlich vertelde nieuwsserver iDnes dat ze wachten op een definitieve beslissing.
Het Duitse federale instituut voor veiligheid en gezondheid op het werk (BauA) heeft een online lijst van FFP2-maskers die op de Duitse markt worden verkocht en die niet voldoen aan de normen, en sommige zijn mogelijk ook op de Tsjechische markt te vinden.

Thuistests.
Er zijn twee dingen die mensen kunnen doen om te zien of hun maskers zelfs maar aan de basisnormen voldoen. De maskers moeten vloeistofdeeltjes in de lucht blokkeren. Kleine hoeveelheden water zouden op het oppervlak van het masker moeten parelen. Als u het masker met kraanwater vult, moet het het water enkele minuten vasthouden zonder te lekken of te druppelen.
Een andere test is om het masker te dragen en vervolgens van dichtbij een kaars uit te blazen. Een goed masker blokkeert voldoende luchtstroom om de vlam uit te blazen. Deze tests zullen alleen masker van de slechtste kwaliteit aan het licht brengen en zijn geen vervanging voor certificering.

Wie moet ze dragen.
Masker zijn verplicht voor mensen van 15 jaar en ouder in winkels, openbaar vervoer of op luchthavens. Het moet ook worden gedragen in medische instellingen waar ambulante zorg wordt verleend en in auto's wanneer leden van hetzelfde huishouden niet rijden. Het gebruik van twee medische maskers wordt niet langer als vervanging geaccepteerd.
De lagere leeftijdsgrens voor FFP2-maskers is vanwege de moeilijkheid om ze te vinden in kleinere maten die passen bij een niet-volwassen gezicht.

Tips voor het kopen van een masker in Tsjechië.
- Maskers moeten strak om het gezicht zitten, mogen niet open of doorhangen en mogen niet over baarden worden gedragen.
- Vermijd producten zonder duidelijke fabrikant of zonder instructies in het Tsjechisch.
- Maskers kunnen worden gekocht in fysieke apotheken, de meeste grote detailhandelaren, online apotheken, bezorgdiensten Košík of Rohlík, en Tsjechische fabrikanten zoals Spurtex, Goodmask of BreaSAFE.
- Prijzen variëren: in sommige winkels en supermarkten kunnen maskers worden gekocht voor slechts CZK 10 per stuk, maar de prijzen variëren doorgaans van CZK 25-30 per stuk.
- Maskers gemarkeerd met een R zijn herbruikbaar, die gemarkeerd met NR zijn niet herbruikbaar.
Bron expats.cz.
 
Laatst bewerkt:
Vijf minuten met de foto-editor en je kunt reizen. Hoe mensen covid-tests vervalsen

Tsjechen met enthousiasme smeden bevestiging van een negatieve test voor covid. Mensen bewerken vaak alleen oude bonnen in een grafische editor, zodat ze niet voor nieuwe hoeven te betalen. De politie heeft dan geen kans om dergelijke vervalsingen te herkennen. Bovendien gebruikt elk ziekenhuis een ander formulier, sommige zijn ook beschikbaar op internet. Het hangt dan af van geluk en ijver van controle.

De zevenentwintigjarige Jana (haar naam is op verzoek van de respondent veranderd, nota van de redacteur) had begin maart een langdurige stage gepland in Oost-Europa. Om te vertrekken, had ze bevestiging nodig van een negatieve PCR-test. Ze verkeerde echter in een slechte financiële situatie en moest 1.760 kronen gebruiken, die ze op een andere manier zou betalen voor de test en het bijbehorende certificaat in het Engels.

Maar ze vertrok ook in de herfst. En toen liet ze de test doen. 'Ik had hem altijd bij me. Toen ik nu moest vertrekken en geen nieuwe had, heb ik dat aangepast ”, bekent een jonge vrouw wiens identiteit de redactie kent, maar die anoniem wilde blijven. Er werd gezegd dat het niet ingewikkeld was voor iemand die met een grafische editor kan werken. Ze heeft zojuist de datum aangepast.

'Ik had een slecht geweten. Daarom ging ik eerder voor de antigeentest, die gratis is, ”voegt Jana eraan toe. En ze slaagde, ze reisde met succes met de trein.

Jana had geluk - toen ze de test aan de grens controleerden, keken ze er maar heel kort naar. Ze zou niet in een vliegtuig hoeven te reizen.

'Op de luchthaven Václav Havel controleren ze het zorgvuldig, bij de gate. De stewardess omzeilde iedereen op tijd en vroeg of ze alle bevestigingen hadden. In ons geval was het een bevestiging dat ik geen symptomen had, een tweede verklaring over een negatieve test en een derde bevestiging van de verzamelsite ”, aldus Alice, 24, die in januari naar Nederland reisde, waar ze studeert.

De benodigde documenten en het voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot de bestemming worden gecontroleerd door de medewerkers van het afhandelingsbedrijf dat de luchtvaartmaatschappij exploiteert op de luchthaven van Praag.

'Ze hebben alle drie de papieren bij de poort zorgvuldig gecontroleerd. Ze moesten het ook op het vliegveld in Amsterdam controleren, maar dat gebeurde niet meer, 'voegde Alice eraan toe.

Kateřina Pavlíková, een woordvoerster van de luchthaven van Praag, verklaarde zelf geen geval van aantoonbare vervalsing van de resultaatbevestiging te hebben opgemerkt. "We zijn echter bijvoorbeeld de verlopen geldigheid van het resultaat of een verkeerd uitgevoerde test tegengekomen, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als de voorwaarden voor reizen naar een staat worden gewijzigd", aldus Pavlíková.

Meer dan honderdduizend boetes of zelfs gevangenisstraf
Het vervalsen van het testcertificaat zelf is geen strafbaar feit. Dit is geen officieel document. Daarnaast zijn er enkele negatieve testformulieren beschikbaar om te downloaden op internet. Maar als je ze gebruikt om te reizen, is de situatie anders.

"Pogingen om wettelijke normen te omzeilen, worden consequent bestraft. Er bestaat een risico op forse strafrechtelijke sancties, zoals hoge boetes. De boete wordt bepaald op basis van het inkomen en kan oplopen tot vijfduizend euro '', legt politiewoordvoerster Pavla Burešová van Pilsen uit. Dat zijn meer dan 130 duizend kronen.

Het was op de grenzen van de Pilsen-regio en Duitsland dat ze deze week verschillende gevallen van vervalsingstests ontdekten. En eind januari kwamen twee Tsjechische vrouwen opnieuw met valse tests het grondgebied van Noorwegen binnen. Hij kreeg het in Zweden, vanwaar ze vertrokken. Ze wilden er zeker van zijn dat ze het land zouden binnenkomen om te werken voordat Noorwegen toeristen de volgende dag de toegang verbood. De plaatselijke rechtbank veroordeelde hen tot dertig dagen gevangenisstraf.

De vraag is echter of dit slechts uitzonderingen zijn. Volgens de ervaring die fans van groepsreizen op Facebook delen, lijkt het erop dat het vervalsen van de test niet zeldzaam zal zijn. 'Het viel ons toen gewoon op. Het formulier is op geen enkele manier verenigd ”, schrijft een gebruiker in zo'n groep als een vrouw hem vraagt of het mogelijk is om zonder test naar Portugal te gaan. Ze wil niet dat 'iemand iets in haar hoofd steekt'.

Deze discussiant heeft ergens gelijk over - elk verzamelpunt geeft zijn eigen bevestiging. Zelfs binnen Tsjechië, laat staan internationaal. In Oostenrijk staan ze er daarom op om "hun" test uit te voeren als de persoon van plan is in het land te blijven. Integendeel, de Tsjechische test is voldoende voor doorvoer.

U betaalt ergens extra voor bevestiging
Het is ook unaniem of u extra betaalt voor het afgeven van een certificaat buiten de eigenlijke test. Dit is op veel bemonsteringspunten het geval - meestal betalen geïnteresseerden 250 kronen boven de wettelijke 1.510 kronen voor de PCR-test voor het ingevulde formulier. Elders, bijvoorbeeld in het Algemeen Universitair Ziekenhuis in Praag, zullen ze het al gratis vermelden, alleen hoeft men het van tevoren aan te vragen.

Maar dan is er nog een ander probleem. Volgens informatie van buitenlandse consulaten zijn er al situaties waarin het een valse evaluatie is van een echte bevestiging van negativiteit. Een passagier scant het bijvoorbeeld in plaats van een gedrukte versie te tonen. En dus beoordeelt de politieagent hem als nep.

Momenteel evalueren laboratoria in Tsjechië ongeveer 30.000 PCR-tests per dag en 60.000 antigeentests. De gemiddelde positiviteit van PCR-tests lag lange tijd rond de 33 procent, maar bereikte woensdag 48 procent. Dus bijna elke tweede test was positief.

Poll
Heeft u het negatieve testcertificaat voor reizen vervalst?

Ja: 498
Neen: 1849

bron: idnes.cz


Dus 1 op 5 vervalst zijn test? Hoe zou het toch kunnen dat er zoveel besmettingen zijn?
 
Ivermektin wordt naar meer ziekenhuizen gestuurd ( bron Czech expats )
Het Tsjechische Ministerie van Volksgezondheid en het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL) hebben het St Anne Teaching Hospital in Brno toegestaan om het COVID-behandelingsmedicijn van ivermektin naar andere ziekenhuizen te distribueren, vertelde premier Andrej Babiš aan verslaggevers na de regeringsvergadering. Babiš voegde eraan toe dat hij verwachtte dat het ministerie en de SÚKL binnenkort ook de distributie van medicijnen aan huisartsen zouden goedkeuren. Ivermektinedoses voor 20.000 patiënten zijn dinsdag in Tsjechië aangekomen, zei Babiš. Ongeveer 30 ziekenhuizen hebben er belangstelling voor getoond, voegde hij eraan toe. Het ziekenhuis in Brno paste het tot eind februari toe op 30 COVID-19-patiënten. De toestand van de meesten van hen verbeterde zodanig dat ze naar huis konden worden vrijgelaten.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/...ice-sv-anny-v-brne.A210302_095807_domaci_remy
 
Lijkt me toch een riskante bezigheid dat knip en plakwerk. Nog afgezien van besmettingsrisico's lijkt me de kans dat je gepakt wordt met knip en plakwerk vrij groot. En het omzeilen van de kosten voor de test weegt niet op tegen de kosten van een boete. Ook wanneer maar 1 op de twintig door de mand zal vallen bij een controle. De certificaten hebben een QR code. Via de QR code zie je de originele uitslag en zie je snel dat deze niet overeenkomt met de data op het formulier. Dus als controleurs de QR code inscannen vallen dit soort fraudeurs snel door de mand. Ook tijd voor een Europees coronapaspoort waarin naast vaccinatie bewijzen ook de uitslagen van tests worden bijgehouden en dat alleen gecertificeerde bedrijven en instanties data aan het "paspoort" kunnen toevoegen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lijkt me toch een riskante bezigheid dat knip en plakwerk. Nog afgezien van besmettingsrisico's lijkt me de kans dat je gepakt wordt met knip en plakwerk vrij groot.
Twee Tsjechen moesten voor werk naar Noorwegen en hebben ook zo'n valse testuitslag (volgens mij uit/van Zweden) bij zich gehad. Gevolg: een maand cel in Noorwegen...
 
Bovenaan