Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hoi Olivier,
Het is allemaal heel heftig. Mensen zoals o.a. jouw vrouw verdienen werkelijk een medaille!
Hun inzet voor de medemens is immers zo onbaatzuchtig en liefdevol! Chapeau !!!
Ik wens jouw vrouw een spoedig en volledig herstel toe.
Bedankt ook voor jouw aanhoudende bijdragen aan dit forum, hetgeen ik meerdere keren per dag raadpleeg.
Zeer waardevol voor mij.
Vriendelijke groet,
Vanuit Cejkovice u Znojmo
 
Dank jullie allen voor de goede wensen; ik heb ze overgebracht aan vrouwlief en ze is er erg blij mee.
Het is allemaal heel heftig. Mensen zoals o.a. jouw vrouw verdienen werkelijk een medaille!
Hun inzet voor de medemens is immers zo onbaatzuchtig en liefdevol! Chapeau !!!
Ik wens jouw vrouw een spoedig en volledig herstel toe.
Bedankt ook voor jouw aanhoudende bijdragen aan dit forum, hetgeen ik meerdere keren per dag raadpleeg.
Zeer waardevol voor mij.
Fijn te lezen en vergeet vooral ook de verpleegkundigen niet. Die werken zich nog veel harder het zweet op het voorhoofd dan artsen. Beiden hebben het heel erg druk, maar echt, de verpleegkundigen spannen de kroon.
Het zou onze regering sieren om met name de verpleegkundigen eens een financiele bonus te geven en dan niet van 1000 kroon maar van veel meer. Artsen verdienen prima, althans mijn vrouw wel en dat is denk ik wel regulier zo, die hoeven het niet, maar de verpleegkundigen niet. Laat Babis zich daar eens sterk voor maken!
 
Ja Olivier, je hebt helemaal gelijk. In mijn vorige bericht schreef ik "mensen zoals o.a. jouw vrouw", waarmee ik feitelijk bedoelde "alle medewerkers in de zorg" die zich zo liefdevol en onbaatzuchtig (met duidelijk gevaar voor hun eigen gezondheid) zich bekommeren om (in dit specifieke geval) corona-patiënten.
De hoogste onderscheiding verdienen zij, en daarnaast voldoende financiële ondersteuning voor hun bijzondere inzet thans alsook voor in een situatie als zij in de toekomst hierdoor financieel mogelijk (gevolg) schade lijden!
 
Zorgmedewerkers krijgen ook flinke bonus, 75.000,- CZK, per persoon.

 
Dat is een enorme sigaar uit eigen doos en verder is er vrijwel niemand binnen de zorg die denkt dat ze dit geld werkelijk krijgen. Het klinkt weer leuk voor de buhne, want verkiezingen in aantocht.

Het medisch personeel op de Covid IC's (verpleegkundigen) en de daaraan gerelateerde diensten zoals schoonmaak (continue desinfectie diensten) en lab, werken allemaal, zonder uitzondering 5 diensten van 12 uur per week. Artsen doen weekenddiensten van vrijdagavond 1800 uur tot zondagavond 1800 uur. Naast hun reguliere werkweek van ook al 50 uur. Vrije dagen opnemen is niet mogelijk en alles wordt ingezet.

Al deze overuren worden niet uitbetaald. Ook niet in vrije tijd. Een verpleegkundige heeft bij een fulltime baan een contract van 48 uur per week. Nu werken ze dus minimaal 60 uur per week maar meestal meer.
Reken al die overuren eens uit vanaf maart vorig jaar jaar tot de zomer vorig jaar en nu vanaf oktober 2020 tot nu. Dan zit je op honderden overuren die niet betaald worden.
En daarvoor krijgen ze in het beste geval 75000 kroon BRUTO. Daarmee zijn niet eens de overuren betaald. Dus dit als een bonus brengen is werkelijk een gotspe!
 
sprak vorige week een dokter in het ziekenhuis , vroeg terloops even hoeveel ze verdienden,dat was echt treurig weinig .
dokter wordt je niet om rijk te worden hier.
 
Het zou onze regering sieren om met name de verpleegkundigen eens een financiele bonus te geven en dan niet van 1000 kroon maar van veel meer.

Ik reageerde enkel hierop. 75.000,- is toch echt substantieel meer dan de door jou genoemde 1.000,- CZK. Of het genoeg is, daar kan ik natuurlijk geen oordeel over vellen, en dat doe ik dus ook niet.
De meeste compensaties van de Tsjechische overheid worden wel gewoon uitgekeerd, ook al kan het soms weken of een paar maanden duren.
 
@Josef, die 1000 kc was een voorbeeld maar helaas niet fictief. Het ziekenhuis in Praag, maar ook andere academische- en staatsziekenhuizen, hadden in december de verpleegkundigen 1000 kc als kerstbonus gegeven. En daar bleef het toen bij... De regering heeft in het algemeen de zorg zoveel toegezegd en zelden iets nagekomen, dat men nu ook twijfels heeft of dit uberhaupt wel komt. Eerst zien, dan geloven is nu het motto en dat begrijp ik wel.
Deze bonus zou ook moeten gelden voor de arts-assistenten trouwens, want die werken erg veel voor relatief weinig.
De medisch specialisten hoeven het niet, die hebben een prima salaris en verdienen genoeg. Maar voor je zover bent, moet je je eerst door de lage arts-assistent salarissen heen werken, Maar goed, dat is in Nederland niet anders Josef.
 
zou je toch beter de vaccinaties opvoeren in praag ??
Ik denk dat ze die in het hele land wel mogen opvoeren.
Hieronder zie je wat er geprikt wordt met vacinatieplaats en dat is niet veel.

Vreemd dat er een paar dagen geleden nog 3 getallen stonden en nu nog maar 2
* Hoeveel er op de wachtlijst staan
* Hoeveel er per dag ingepland worden
* Hoeveel er in totaal al geprikt zijn ( Die cijfers zie ik nu niet meer )
 

kuurgast

Donateur
Ik denk dat ze die in het hele land wel mogen opvoeren.
Hieronder zie je wat er geprikt wordt met vacinatieplaats en dat is niet veel.
.............
* Hoeveel er in totaal al geprikt zijn ( Die cijfers zie ik nu niet meer )
Hoeveel geprikt kan je vinden op onemocneni-aktualne.mzcr.cz/vakcinace-cr.
Ze willen het wel verder opvoeren:


PM: We moeten het inentingsproces versnellen.

De hoogste prioriteit van de regering is nu het versnellen van de inenting van de bevolking, premier Andrej Babiš.
Hij zei dat het belangrijk was om te zorgen voor een gestage instroom van vaccins, waardoor gezondheidswerkers het aantal vaccins dat dagelijks wordt toegediend, begin april geleidelijk kunnen verhogen tot 100.000.
De regering lanceert nu een campagne ter ondersteuning van vaccinaties. Het doel is om ten minste 70 procent van de inwoners van het land te vaccineren.
---------------------------------
In maart zijn tot dusver meer dan 424.000 vaccins afgeleverd.

Volgens het Tsjechische instituut voor gezondheidsinformatie en -statistiek (ÚZIS) werden in de eerste helft van maart meer dan 424.000 doses COVID-vaccins over de regio's verdeeld. Meer dan 75 procent was afkomstig van Pfizer/BioNTech. In februari werden 516.000 doses afgeleverd en sinds de start van de vaccinatie eind december zijn er in totaal 1,3 miljoen doses afgeleverd. Sinds dinsdag zijn er meer dan 1,12 miljoen doses gebruikt. Een tweede dosis, die volledige bescherming biedt tegen COVID-19, is door meer dan 318.671 mensen ontvangen.
------------------------
Langer interval tussen vaccindoses wordt overwogen.

Het ministerie van Volksgezondheid en de Tsjechische Vaccinatie Vereniging bespreken de mogelijkheid om het interval tussen vaccindoses te verlengen. In plaats van 21 of 28 dagen met de Pfizer- en Moderna-vaccins, zou de tweede dosis binnen zes weken kunnen zijn. Hierdoor zouden meer mensen de eerste dosis kunnen krijgen, wat nog steeds een hoog beschermingsniveau zou bieden. Roman Chlíbek, hoofd van de Tsjechische Vaccination Society was sceptisch over het verlengen van het interval tussen de twee doses met meer dan 42 dagen, aangezien er geen gegevens waren om te ondersteunen of dit nog steeds effectief zou zijn.
-------------------------
Enquête: 59 procent van de Tsjechen wil worden ingeënt tegen Covid.

Volgens een enquête van het CVVM-bureau in februari wil ongeveer 59 procent van de Tsjechen tegen Covid-19 worden ingeënt, terwijl ongeveer een derde dat niet doet en de rest onbeslist is. Senioren zijn het meest bereid om de prik te krijgen.
Respondenten die niet willen worden gevaccineerd, zijn het meest bezorgd dat het vaccin te snel is ontwikkeld en niet voldoende is getest.
De meerderheid van de Tsjechische burgers is tot dusver kritisch over het verloop van de vaccinatiecampagne, die op 27 december begon en tot de traagste in de Europese Unie behoort.
-----------------------------
SÚKL: Geen sterfgevallen door vaccins in verband met bloedstolsels.

Geen van de elf sterfgevallen die verband zouden kunnen houden met vaccinatie tegen COVID-19 in Tsjechië, werd veroorzaakt door een bloedstolsel, zei het Staatsinstituut voor Drugscontrole (SÚKL). SÚKL verklaarde dat er geen bewijs is dat het nodig is om de vaccinatie in Tsjechië stop te zetten. SÚKL verzamelt rapporten over vermoedelijke ongewenste effecten van de vaccins en geeft deze eenmaal per week vrij. Het heeft op 9 maart 1.506 incidenten met bijwerkingen geregistreerd.
------------------------------
Europese Commissie stelt vaccinatiepaspoorten voor.

De Europese Commissie zal vandaag naar verwachting voorstellen om COVID-19-vaccinatiepaspoorten in te voeren. Zuid-Europese staten die vertrouwen op de terugkeer van toeristen in de zomer, willen dat de EU snel de criteria voor het uniforme digitale certificaat voorbereidt, op basis waarvan mensen die tegen COVID-19 zijn gevaccineerd tussen EU-landen kunnen reizen zonder tests, quarantaine of andere voorwaarden. De paspoorten mogen geen discriminatie zijn, zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček.
----------------------------
Babiš en anderen spreken met de voorzitter van de EU-Raad over proportionele vaccinverdeling.

De regeringsleiders van Tsjechië, Oostenrijk en vier andere landen hebben in gesprekken met Charles Michel, voorzitter van de EU-Raad, kritiek geuit op de verspreiding van coronavirusvaccins binnen de Europese Unie. Donderdag zal ook de distributie van vaccins aan de orde komen tijdens de EU-top.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz was de eerste van de leiders die in het openbaar over het probleem sprak. Hij en zijn collega's uit Tsjechië, Bulgarije, Kroatië, Letland en Slovenië pleiten ervoor dat de vaccins strikt volgens de relatieve populatiegrootte worden verdeeld.

Volgens de Europese Commissie hebben sommige landen er echter voor gekozen om hun deel van de bestellingen voor duurdere vaccins, zoals die van Pfizer/BioNTech, niet aan te nemen.

Bronnen vermeld ik in volgende bericht.......
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe infecties nemen af, de situatie in klinieken blijft dramatisch.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Tsjechië blijft licht dalen.
Er waren dinsdag 13.934 nieuwe bevestigde COVID-19-gevallen, zo'n 1.400 minder dan een week geleden.

Tegelijkertijd is het aantal ernstige Covid 19-zieken nog steeds hoog.
Ongeveer 2000 patiënten kregen dinsdag intensieve zorg in Tsjechische ziekenhuizen.
In totaal worden er al 10 dagen lang meer dan 9.000 Covid-19-patiënten behandeld in de klinieken.

Elke dag sterven er nog steeds ongeveer 210 mensen aan Covid of aanverwante complicaties.

Het R-getal is licht gestegen van 0,94 naar 0,97.
De PES-index bleef op 71.

Het totale aantal vaccinaties 1.168.025
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 318.671
-----------------------------
Kabinet: Maatregelen coronavirus worden voor Pasen niet versoepeld.

De door de overheid opgelegde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zullen niet voor Pasen worden versoepeld, zei minister van Volksgezondheid Jan Blatný tijdens een persconferentie na de kabinetsvergadering van maandag.
Minister Blatný zei dat de sluiting van winkels zou blijven bestaan, evenals het verbod op niet-essentiële reizen tussen districten.
Volgens de minister ontwikkelt de coronasituatie zich niet kritisch, maar ook niet optimaal. De bezettingsgraad in de ziekenhuizen daalt niet snel genoeg, verdedigde hij het besluit.

De regering stemde maandag in met de verbreding van de regelgeving voor verplichte testen in bedrijven met meer dan 50 werknemers naar kleinere bedrijven met 10 tot 49 werknemers.
-----------------------------
Duitsland verlengd controles aan de grens met Tsjechië.

Duitsland breidt zijn intramurale controles aan de grens met de Tsjechische Republiek en de Oostenrijkse deelstaat Tirol met nog eens twee weken uit. Dat maakte een woordvoerder van het Bondsministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekend.
Duitsland heeft Tsjechië, Slowakije en grote delen van Tirol medio februari uitgeroepen tot zogenaamde virusvariante gebieden.
---------------------------
EU stuurt via het SURE-programma 1 miljard euro naar Tsjechië.

De Europese Commissie heeft de Tsjechische Republiek dinsdag 1 miljard euro (26 miljard CZK) gestuurd. Het geld, dat via obligaties wordt opgehaald, is afkomstig van het EU-instrument voor tijdelijke steun om werkloosheidsrisico's in noodsituaties te verminderen, beter bekend onder de afkorting SURE.
Het is de eerste lening van het SURE-programma, bedoeld om de lidstaten te helpen de financiële middelen te behouden om de negatieve economische en sociale gevolgen van de coronaviruspandemie te bestrijden. Behalve Tsjechië kregen ook Spanje, Kroatië, Italië, Litouwen, Malta en Slowakije steun van SURE.
------------------------------------
Verplichte testen laten meer positieve testen zien bij kleinere bedrijven.

De grote en middelgrote bedrijven van het land zijn erin geslaagd om al hun werknemers te testen tegen de door de overheid gestelde deadline van 15 maart.
Bij bedrijven met meer dan 250 werknemers was het aandeel positieve tests 0,75 procent; bij bedrijven met tussen de 50 en 250 werknemers was dat 1,24 procent.
Dit komt doordat grote bedrijven al begonnen met testen lang voordat de overheid het verplicht stelde en strengere veiligheidsnormen introduceerde dan kleine bedrijven.
-------------------------------
Dušek: Een vijfde van de mensen op de IC met covid is jonger dan 60, de meesten hebben overgewicht.

Een vijfde van de patiënten op intensive care-afdelingen (ICU's) met covid-19 is jonger dan 60 jaar, een tiende is jonger dan 50 jaar. Slechts 20 procent van alle IC-patiënten is normaal, anderen hebben overgewicht of obesitas. Dat verklaarde de directeur van het Instituut voor gezondheidsinformatie en -statistiek Dušek vandaag. Sinds donderdag ligt het aantal mensen op de IC de meeste dagen boven de 2.000. In totaal worden meer dan 9.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen en positief getest op covid-19. Dušek herinnerde eraan dat nog eens ongeveer 20 tot 25 procent van de patiënten langer dan 20 dagen na de eerste positieve test in het ziekenhuis blijft, maar de statistieken die met covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, rapporteren dit niet.
-----------------------------
Zorgelijk nieuws:
In Bretagne is een nieuwe mutatie verschenen. PCR-tests lijken het niet te onthullen.

Azië wordt geplaagd door een nieuwe mutatie in het coronavirus. Het is ook bestand tegen antilichamen na vaccinatie.

--------------------------------
Elk nadeel, iets met voordeel.............
De luchtkwaliteit is in 2020 over het algemeen verbeterd in Tsjechië. Mede dankzij de pandemie.
---------------------------
Ondertussen bij de buren:
"Het zal een tragedie worden." Een maand na het versoepeling keert Polen terug naar lockdown.

Slowaken mogen niet meer naar het buitenland. De regering heeft ze verboden.


Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Nog meer cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Laatst bewerkt:
misschien kunnen ze de duurdere vaccins dan financieren ,door mensen die het zelf willen betalen en dan eerder worden gevaccineerd.
lijkt me dat cz gewoon niet wil betalen voor de duurdere variant....
Zou trouwens ook de staat een behoorlijke besparing opleveren.
 
Inderdaad, zolang er nog een tekort is, eerst zorgen dat de mensen gevaccineerd worden die het meest de kans lopen om in het ziekenhuis terecht te komen. Dan pas andere groepen die belangrijk worden geacht. Dus ook politie/brandweer etc. pas na de risico groepen. En de kosten van de vaccins zijn voor de staat natuurlijk, maar een schijntje in vergelijking met de overige kosten van de pandemie. Maar er is nu wel een imageprobleem en wellicht meer met het Astrazeneca vaccin. Ik verwacht dat velen het niet meer willen. Hopelijk wordt er snel meer bekend over de mogelijke bijwerkingen en misschien kan bepaald worden welke groep mensen daar extra vatbaar voor is, zodat die een ander vaccin kunnen krijgen. Tsjechië gaat er gelukkig voorlopig mee door, want er vallen daar nu vele keren meer slachtoffers door Covid19 en mogelijk uitgestelde zorg in verband daarmee. Ikzelf zou het nog steeds wel willen hebben. Maar in landen waar de situatie minder nijpend is, is het misschien verstandig om even de pauzeknop in te drukken tot er meer bekend is over de eventuele oorzaak van zeldzame bijwerkingen. Omdat de prikcapaciteit vele malen groter is dan de vaccinleveringen, valt die prikpauze met dat vaccin snel in te halen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mijn eerste reactie is: Ik heb er best 1000 kronen voor over als ik morgen al die prik krijg en over 3 weken de 2e.
Mijn tweede reactie: Wat zou dat asociaal zijn tegenover mensen die dat ook wel willen maar dat geld niet kunnen missen.
ik denk eerder dat de regering het geld niet heeft voor voldoende vaccinaties.
Dus wordt de aandacht afgeleid ,en een soort van nood toestand gecreëerd.
Met name in praag (zie de grafieken)
En dan nog willen een heleboel mensen niet eens gevaccineerd worden!!
Hoezo asociaal ,willen we cz redden of praten als groen links......
Verschillende landen kopen niet eens meer astra zeneca ,meteen opkopen die hap en doorverkopen aan degene die hier wel willen.
 
Bovenaan