Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische evacuatiemissie Afghanistan beëindigd

Premier Andrej Babiš heeft gezegd dat de missie van het land om Tsjechische functionarissen en militairen, Afghaanse vertalers en hun families uit Kabul te evacueren nu is beëindigd, met de aankomst op woensdagavond van een derde vliegtuig met 62 mensen aan boord.

In totaal hebben de drie Tsjechische luchttransporten 195 mensen vanuit Kabul naar Praag gebracht, met leden van de speciale troepen van het Tsjechische leger en 170 Afghanen, waaronder vertalers en hun gezin, evenals Afghanen met een permanente verblijfsstatus in Tsjechië. Onder hen waren ook vier Afghanen wier transport door Slowakije was aangevraagd.

Minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhánek sloot niet uit dat andere Afghanen die daar met Tsjechen werkten of banden hebben met dit land, met behulp van bondgenoten vanuit Kabul kunnen worden overgebracht, naast twee Afghanen die hier al op weg zijn met een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht.

De minister van Defensie Lubomír Metnar wees kritiek van de hand dat de regering niet genoeg had gedaan om alle Afghaanse tolken te evacueren, door te zeggen dat er informatie was dat sommigen banden hadden met de Taliban. De minister zei dat niet alle tolken geïnteresseerd waren in het aanvragen van asiel in Tsjechië, terwijl sommigen in plaats daarvan voor de Verenigde Staten of Tadzjikistan kozen.

Het Tsjechische leger was sinds 2002 actief in Afghanistan als onderdeel van de NAVO-missie aldaar. In totaal werden 11.500 militairen van het Tsjechische leger in het land gedetacheerd, waarbij de totale uitgaven van het Ministerie van Defensie voor Afghaanse missies ongeveer CZK 20 miljard bedroegen.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz.
 
In het programma Nieuwsuur van donderdag een verhaal over een tolk uit Afghanistan die voor de Nederlanders had gewerkt en kans zag met een van deze transporten mee te kunnen. Had zich verkleed als eenvoudige Afghaan en was gered door de Tsjechische militairen. Wat een ellende en een chaos!
 

Ad Verschoor

Donateur
Verkiezingen in Tsjechië: idealisten vragen ‘momentje voor de democratie’

Vrijdag gaan de Tsjechen stemmen. De beweging Miljoen Momenten voor Democratie knokt tegen de lage opkomst en politieke apathie. Ze hopen premier Andrej Babiš buitenspel te zetten, die zelfs van de Pandora Papers geen nadeel lijkt te ondervinden.

Activiste Marie Jahodová van de beweging Miljoen Momenten voor Democratie probeert de inwoners van Teplice enthousiast te krijgen voor de Tsjechische parlementsverkiezingen die vrijdag en zaterdag worden gehouden. Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Activiste Marie Jahodová probeert de inwoners van Teplice enthousiast te krijgen voor de Tsjechische parlementsverkiezingen.

Teplice is slechts een uur rijden met de bus vanaf de Tsjechische hoofdstad Praag, maar op de straten in het pastelkleurige stadscentrum zijn de verkiezingen ver weg. ‘Nee, ik stem niet’, zeggen voorbijgangers, om daarna snel weg te benen. ‘Politiek boeit me niet. Het zijn alleen maar leugens’, aldus de gepensioneerde Olga (70), die op een bankje zit aan het centrale Benešovo-plein.
Marie Jahodová (28), directeur van de Tsjechische beweging Miljoen Momenten voor Democratie, probeert met haar enthousiasme de vrouw te overtuigen toch te gaan stemmen voor de parlementsverkiezingen die vrijdag en zaterdag gehouden worden in Tsjechië. Na een kort gesprek blijft Olga achter, informatieve flyer in haar hand. Ze denkt niet dat ze haar stem gaat uitbrengen. ‘Laat anderen dat maar doen.’

Spoor van schandalen
Miljoen Momenten voor Democratie trok de afgelopen weken door het land om meer mensen naar de stembus te krijgen. De opkomst in Tsjechië was bij de vorige verkiezingen zo’n 60 procent. Als het lukt dat percentage op te stuwen, kan het een verschuiving teweegbrengen in het Tsjechische politieke landschap, is de gedachte.
En dat is hard nodig, vindt Jahodová: ‘Dit land moet veranderen’. Haar kritiek richt zich in het bijzonder op premier Andrej Babiš. Met zijn partij ANO (Tsjechisch voor ‘ja’) maakte hij in 2011 de sprong van het zakenleven naar de politiek. De miljardair, die voor zijn premierschap minister van Financiën was, trekt sindsdien een spoor van schandalen door het Centraal-Europese land.

Pandora Papers
De Pandora Papers, de miljoenenstapel documenten die zijn gelekt naar het journalistennetwerk ICIJ, tonen nog maar een topje van de ijsberg. Daaruit bleek begin deze week dat Babiš via een offshore-bedrijf een peperduur Frans chateau aanschafte. De Europese Commissie concludeerde in april dat Babiš zijn politieke positie gebruikt om EU-subsidies toe te wijzen aan zijn Agrofertholding, een zakenimperium van zo’n 300 bedrijven. Hoewel hij formeel afstand heeft genomen van Agrofert, is hij de facto nog steeds de baas.
Ook raakte hij verwikkeld in het zogenoemde Ooievaarsnestschandaal: hij zou 2 miljoen euro naar een luxeresort hebben gesluisd en hebben verborgen dat Agrofert de eigenaar was. En dan is er zijn rampzalige aanpak van de coronapandemie, ruim 30 duizend Tsjechen stierven op een bevolking van 10,7 miljoen. Toch lijken al deze schandalen en de onthullingen uit de Pandora Papers nauwelijks invloed te hebben op de uitslag van de verkiezingen.

Onverminderd populair
Dat komt doordat Babiš onverminderd populair blijft bij een deel van de kiezers, legt politiek analist Jiři Pehe uit. ‘Hij is een goede campagnevoerder en hij weet een solide groep binnen het electoraat aan zich te binden, zo’n 25 tot 30 procent van de kiezers.’ Dit zijn vooral oudere Tsjechen. ANO speelt in op hun angst voor migratie en probeert deze groep te paaien met hogere pensioenen.
Veel Tsjechen zien Babiš als een efficiënte manager die het land bestuurt als een bedrijf. De jaren voor corona werden getekend door economische groei, en Agrofert is een grote werkgever in Tsjechië. Terwijl de ene groep Babiš in het zadel houdt, spint hij garen bij de lethargie van de andere kiezers. ‘Politieke apathie is diepgeworteld in Tsjechië’, zegt Pehe. ‘Mensen zien zichzelf niet als politieke wezens.’
Dat blijkt eens te meer op de straten van Teplice. Voor de ingang van het plaatselijke winkelcentrum staat Martina (46) met twee vriendinnen. Ook zij komt liever niet met haar naam in de krant. ‘Alle politici liegen en stelen’, zegt ze. Ze is weinig hoopvol over de verkiezingen: ‘Er verandert toch niets.’

Thermische baden
Onvermoeibaar gaat Jahodová van gesprek naar gesprek, met engelengeduld praat ze over democratie met mensen die van politiek weinig moeten hebben. Of die op ANO stemmen. ‘Ja, ik stem op Babiš’, zegt een oudere man die zijn hond uitlaat vlak bij de thermische baden waar deze streek bekend om staat, ‘hij krijgt tenminste dingen voor elkaar.’
Dit democratische handwerk is essentieel, legt Jahodová uit, terwijl ze met een vastberaden blik achter haar paarse montuur naar nieuwe gesprekspartners tuurt. Daar ontleent de beweging ook haar naam aan: als een miljoen mensen ook maar een moment aan democratie denken, kan dat een verschil maken.
De afgelopen jaren maakte de beweging vooral furore met enorme protesten tegen de regering. Maar volgens Jahodová zijn een-op-een-gesprekken de kern. ‘Tsjechen moeten actiever over politiek nadenken en zich bewust worden van de rol die ze zelf kunnen spelen.’ Al is het maar door eens in de zoveel jaar een stembiljet in te vullen.

Stemadvies
Ook geeft Miljoen Momenten voor Democratie de Tsjechen een duwtje in de goede richting. Ze adviseren een stem uit te brengen op twee oppositiepartijen, die beloven de rechtsstaat te waarborgen en een eind te maken aan de financiële malversaties van Babiš. Dit zijn twee blokken: SPOLU en Piráti a Starostové (Piraten en Burgemeesters), beide coalities van kleinere partijen.
Ze hebben de handen ineengeslagen om de hoge kiesdrempel van 5 procent te trotseren en om straks tegenwicht te kunnen bieden aan ANO. Zelfs als Babiš’ partij (nu met 26 procent koploper) de verkiezingen wint, hopen de twee blokken (elk ongeveer 20 procent) samen veel meer stemmen te halen. Ze weigeren met ANO te regeren en willen Babiš zo buitenspel zetten.
Jahodová hoopt dat meer Tsjechen gaan stemmen. ‘Het zijn de belangrijkste verkiezingen sinds de Fluwelen Revolutie in 1989. Nog vier jaar Babiš zou rampzalig zijn.’ Of ze vandaag mensen heeft weten te overtuigen? Jahodová denkt van wel, zegt ze in de lijnbus terug naar Praag. Heuvels die als gigantische molshopen in het vlakke landschap staan, trekken voorbij. ‘Bij een politiek onderwerp op tv, denkt iemand terug aan het korte gesprek dat we hadden. En dan gaat die persoon misschien toch stemmen.’

 Marie Jahodová Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

Marie Jahodová

Bron: de Volkskrant
 

kuurgast

Donateur
In Tsjechië zijn de stembureaus gesloten.

Op zaterdag om 14.00 uur sloten de stembureaus in heel Tsjechië en begon het tellen van de resultaten van de verkiezingen voor de Kamer van Afgevaardigden.
Het gemeentehuis in de wijk Brno-střed sloot vandaag het stembureau om 14.30 uur in plaats van 14.00 uur vanwege een wachtrij van ongeveer 50 mensen. De wet staat degenen die voor 14.00 uur arriveren toe om de verkiezing te voltooien.

Tot nu toe lijkt de opkomst boven het gemiddelde te liggen. In sommige kleine gemeenten kwam iedereen naar de stembus. Volgens de verklaringen van regionale autoriteiten en gemeentehuizen zou de opkomst hoger zijn dan bij de laatste verkiezingen vier jaar geleden. Bij de parlementsverkiezingen vier jaar geleden stemde bijna 61 procent van de kiesgerechtigden.

De eerste districten stuurden de resultaten, vanavond zullen de grote steden komen met hun uitslagen.
De verkiezingen van dit jaar worden beschreven als een strijd om het karakter van de democratie
Het volk bepaalde welke van de 22 partijen, bewegingen en coalities afgevaardigden zouden hebben en welke een kans zouden krijgen om deel te nemen aan de regering.
Volgens peilingen moeten er in de Tweede Kamer minimaal zeven partijen vertegenwoordigd zijn, de andere drie bewogen zich rond de instaplimiet van vijf procent.
De favoriet bij de verkiezingen was de regeringsbeweging ANO van premier Andrej Babiš, die volgens peilingen zeker een kwart van de stemmen kon winnen. De tweede plaats was voor de coalitie Together, gevormd door de ODS, TOP 09 en KDU-ČSL, en de derde plaats voor de coalitie van Piraten en Burgemeesters. Volgens enquêtes was de plaats in de Kamer zeker voor de SPD beweging van Tomio Okamuri.
De KSČM, de CSSD en de Přísaha-beweging bewogen rond de 5%-grens. Van de andere groepen presteerde Tricolora met Svobodní en Soukromníci het beste in de enquêtes. Honderd jaar na de oprichting zullen de communisten waarschijnlijk de kamer verlaten.

De verkiezingen van dit jaar werden beschreven als een strijd voor de aard van de democratie en de verdere richting van de Tsjechische Republiek, evenals een referendum over het vasthouden van Babiš in de politiek.
Hoewel president Miloš Zeman heeft beloofd dat hij bij een overwinning zal worden herbenoemd om een regering te vormen, is het onzeker of hij een regeringspartner in de Kamer van Afgevaardigden zal hebben met voldoende stemmen.

Bron seznam.cz.
Zie ook de verkiezingsuitslag op volby.cz/2021/jazyk=EN.
 

Ad Verschoor

Donateur
Positie Tsjechische premier Babis wankelt na verkiezingen

PRAAG (ANP/RTR/AFP) - De positie van de Tsjechische premier Andrej Babis wankelt na de parlementsverkiezingen in het Midden-Europese land. Zijn populistische centrumpartij ANO ('Ja') bleef weliswaar de grootste partij met 27 procent van de stemmen. Maar of het genoeg is om verder te regeren, is de vraag. President Milos Zeman zal Babis de opdracht geven een regering te vormen, maar bijna geen andere partij wil met hem samenwerken.

Twee blokken van centrumrechtse en liberale oppositiepartijen behaalden samen de absolute meerderheid. De centrumrechtse groep vergaarde zelfs iets meer steun dan ANO. Als de twee blokken besluiten samen verder te gaan, lijkt het over en uit voor Babis. Kopstukken van de oppositie kondigden al meteen aan dat zij gaan overleggen over de vorming van een nieuwe regering.

Belangenverstrengeling
De 67-jarige premier leidt een minderheidsregering met de sociaaldemocraten. De coalitie krijgt gedoogsteun van de communisten, maar die lijden een historische nederlaag en verdwijnen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog uit het parlement.
Tegenstanders van Babis hebben veel kritiek op zijn aanpak van de coronapandemie. Tsjechië telde ruim 30.000 coronadoden. De succesvolle zakenman wordt daarnaast beschuldigd van belangenverstrengeling. De Europese Commissie zette in augustus subsidies aan het door Babis opgerichte bedrijf stop. De premier zou nog actief zijn geweest in de onderneming, wat hij zelf ontkent. Recente onthullingen van de zogenoemde Pandora Papers over witwaspraktijken laten zien dat de miljardair een offshore investeringsmaatschappij bezit waarmee in Zuid-Frankrijk twee villa's werden gekocht ter waarde van ruim 14 miljoen euro.

Bron: anp.nl
 

kuurgast

Donateur
Definitief verkiezingsresultaat: Spolu wint door stemmen, Ano door mandaten.

Aan de verkiezingen voor het Tsjechische Huis van Afgevaardigden deden beduidend meer mensen mee dan bij de vorige verkiezingen in 2017. De opkomst was 65,4 procent, vier jaar geleden was dat net geen 61 procent.
Dit was de op twee na beste opkomst sinds de oprichting van Tsjechië in 1993. Alleen de eerste twee stemmen over de samenstelling van het Huis van Afgevaardigden brachten een groter aantal kiezers naar de stembus. In 1996 was dat 76,4 procent en twee jaar later 74,0 procent.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tsjechische Republiek kwamen de sociaal-democraten en communisten echter niet in de Kamer van Afgevaardigden. Ze faalden vanwege de hindernis van vijf procent.

Babiš herriep zijn belofte om te vertrekken. "Ik blijf in het Huis, ik blijf in de oppositie", zei hij.

Petr Fiala, hoofd van de driepartijencoalitie Spolu die de algemene verkiezingen met een flinterdunne marge won, heeft een betrouwbaar en net uiterlijk.
Spolu bestaat uit de Burgerdemocraten, waarvan de heer Fiala voorzitter is, plus de christendemocraten en de Top 09-partij. Samen met een tweede oppositiecoalitie, bestaande uit de Piraten en Burgemeesters, behaalden ze een meerderheid van 108 zetels in de 200 leden tellende Tweede Kamer.
In de peilingen werden de Piraten gezien als de sterkere coalitiepartner voorafgaand aan de parlementsverkiezingen.
Piratenvoorzitter Ivan Bartoš heeft dreadlocks waar veel mensen een probleem mee hebben.
Als hij had gezegd die bij een overwinning eraf te halen, zou hij veel meer stemmen hebben gekregen.


Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.

Babiš zei vooraf niet in de oppositie te gaan zitten want dan ging hij liever uit de politiek. Nu blijft hij wel. Wat zit hier achter.....rechtszaken die hem staan te wachten of mogelijk een aanloop te kunnen maken naar presidentschap?
 
Laatst bewerkt:
Andrej Babis ziet af van premierschap in Tsjechië, weg ligt open voor Petr Fiala

In Tsjechië heeft premier Andrej Babis vrijdagavond duidelijk gemaakt dat hij geen nieuwe regering wil vormen en voor de oppositiebanken kiest. Daarmee ligt de weg naar het premierschap open voor de centrumrechtse Petr Fiala.


De populistische liberale partij ANO van Babis verloor vorige week nipt de parlementsverkiezingen van de centrumrechtse alliantie Spolu van Fiala. In een coalitie met een centrumlinkse alliantie kan Fiala bogen op 108 van de 200 zetels in het parlement in Praag. De twee allianties praten al over de regeringsvorming.

Ook Babis legt zich nu bij de gang van zaken neer. "We dragen het premierschap over aan de nieuwe coalitie en gaan in de oppositie", zo kondigde de 67-jarige miljardair vrijdagavond op radiozender Frekvence 1 aan. Het land heeft volgens hem nood aan een volwaardige regering. "Ik zou niet weten waarom we in deze situatie de zaken zouden blokkeren."

In Tsjechië duidt de president de formateur van een nieuwe regering aan. De 77-jarige president Milos Zeman, een bondgenoot van Babis, vertoeft echter sinds zondag op de dienst intensieve zorg van een ziekenhuis in Praag. Zijn woordvoerder had eerder echter al aangegeven dat de situatie de regeringsvorming niet in de weg hoeft te staan.

bron: vrt.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Maand na verkiezingen coalitieakkoord in Tsjechië, Babis buitenspel

In Tsjechië hebben vijf centrumpartijen een akkoord bereikt over de vorming van een regering. Het blok Spolu ('Samen') met centrum-rechtse partijen won de verkiezingen van begin vorige maand en gaat nu samenwerken met een centrum-linkse alliantie, bestaande uit onder meer de Piratenpartij.

"We hebben een akkoord over ons coalitieakkoord en onze speerpunten", zei Petr Fiala, de voorman van de centrum-rechtse Burgerlijk Democratische Partij. Wat precies de plannen zijn, is nog niet duidelijk. Ook moeten de bewindspersonen nog worden benoemd. Fiala gaat het nieuwe kabinet waarschijnlijk leiden. Duidelijk is verder dat er meer bewindslieden komen dan in het vorige kabinet. Zo komt er een nieuwe minister voor EU-zaken, eentje voor wetgeving en één voor wetenschap en onderzoek.

Babis buitenspel
De centrum-rechtse en centrum-linkse blokken behaalden samen 108 van de 200 zetels in het Tsjechische Lagerhuis. De partij ANO 2011 van miljardair en premier Babis werd verrassend nipt verslagen. De twee blokken hadden vooraf al gezegd niet te willen samenwerken met Babis en voerden campagne tegen hem en zijn beleid.

De nieuwe coalitie moet onder meer gaan werken aan het terugdringen van het overheidstekort. Door de coronacrisis is de staat veel geld kwijt aan steunmaatregelen en ook zijn de pensioenen en salarissen van ambtenaren verhoogd. Tegelijkertijd werden de belastingen verlaagd. Het ministerie van Financiën verwacht voor volgend jaar een tekort van bijna 15 miljard euro.

Waarschijnlijk duurt het nog even voordat de nieuwe regering kan worden beëdigd; president Zeman, die een belangrijke rol heeft in de coalitievorming, ligt sinds 10 oktober in het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk wanneer hij weer aan het werk kan.

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe Tsjechische premier benoemd vanuit plexiglazen doos.

Voortaan kan de centrumrechtse Petr Fiala zich premier van Tsjechië noemen. Hij werd beëdigd door president Miloš Zeman vanuit een plexiglazen box. Zeman liep vorige week een coronabesmetting op.

zeman 28 november 2021.PNG

Staatszaken moeten niet wijken voor een coronabesmetting, vindt de Tsjechische president Miloš Zeman. Daarom duidde het 77-jarige staatshoofd zijn nieuwe eerste minister aan vanuit een plexiglazen box. Andere aanwezigen droegen FFP3-maskers. De man die de president naar de kubus duwde (Zeman zit in een rolstoel) ging in vol corona-ornaat: met een wit, beschermend pak.

Ondanks de ceremoniële moeilijkheden, kreeg de centrumrechtse Petr Fiala de opdracht om een regering op poten te zetten. De president zal zijn kubus nog enige tijd gebruiken om mogelijke kandidaat-ministers te interviewen. Vanaf maandag komen de 17 kandidaat-ministers in alfabetische volgorde op visite bij de president. Tegen 13 december moet elk regeringslid de president gesproken hebben en kan Fiala’s team van start gaan. Naast de 15 bestaande minister-functies komen er 3 nieuwe bij: Minister van Wetenschap, Onderzoek en Innovatie, Minister van Europese Zaken en Minister van Wetgeving.

Tsjechië kampt intussen met een zware vierde golf. In een eerste toespraak riep Fiala de Tsjechen daarom op om zich te laten vaccineren. Met een vaccinatiegraad van 58,5 procent scoort het land 7,2 procentpunten slechter dan het Europese gemiddelde. ‘We staan voor een moeilijke tijd vol uitdagingen. Ik wil dat er een regering komt van verandering voor de toekomst’, zei Fiala.

Na vier jaar populisme en belangenverstrengeling van de flamboyante zakenman Andrej Babis stemden Tsjechen afgelopen september op partijen die vooraf beloofden niet met Babis samen te werken. Diens tegenvoeter Fiala, een degelijke universiteitsbestuurder, slaagde er binnen enkele weken in een vijfpartijencoalitie te smeden.
Babiš werd tijdens de verkiezingsweek in oktober genoemd in de Pandora Papers, die offshore belastingsconstructies van de machtigen op aarde in kaart bracht.

Met een ideologisch eclectische coalitie, Babis als oppositieleider en diens kompaan Zeman in het Praagse kasteel, wacht Fiala geen gemakkelijke regeringstermijn. Nog los van de oplopende coronaslachtoffers, inflatie, energieprijzen en het gapende begrotingstekort waar Tsjechië mee kampt. „Het komende jaar zal moeilijk zijn”, zei hij na zijn installatie.
Bronnen oa nrc.nl + standaard.be + deutsch.radio.cz + novinky.cz.

Nu heeft Tsjechië twee premiers. Tot de benoeming van de nieuwe regering heeft demisionair premier Andrej Babiš nog steeds het laatste woord in regeringsbesluiten.
Zeman liet eerder al weten van plan te zijn een veto uit te spreken over een van de kandidaten, ook al kent de grondwet deze procedure niet.
Volgens berichten in de media verwees hij naar de trouwe pro-EU Piraten-politicus Jan Lipavský, van wie wordt gezegd dat hij minister van Buitenlandse Zaken wordt. Lipavský verzet zich tegen de verplaatsing van de Tsjechische ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem.
Zal Petr Fiala zijn rug recht kunnen houden tegenover Zeman?
 
Tsjechië stuurt legertroepen naar de grens tussen Polen en Wit-Rusland

Het conflict tussen Polen en Wit-Rusland is nog lang niet gaan liggen. Tsjechië gaat namelijk in op de Poolse vraag voor militaire hulp aan de grens. Zo’n 150 Tsjechische soldaten zullen daarom hun buurland bijstaan om de migrantenstroom vanuit Wit-Rusland tegen te gaan.


Hulp met monitoring
Polen wordt nog steeds geconfronteerd met migranten die de grens met Wit-Rusland proberen over te steken. Het aantal is wel al sterk teruggevallen. Dinsdag meldde de Poolse grenswacht volgens persagentschap Reuters 51 oversteekpogingen van migranten. Dat is een groot verschil met de 500-tal pogingen per dag waar de grenssoldaten midden november mee te maken hadden.

Toch blijven de relaties tussen Polen en Wit-Rusland op zeer scherp staan. Polen houdt het been stijf en blijft Wit-Rusland ervan beschuldigen dat het Wit-Russische leger de migranten helpt over te steken. Om de migranten beter te kunnen monitoren heeft Polen daarom de hulp gevraagd van het Tsjechische leger.

“Polen heeft extra ingenieurs gevraagd omdat ze hulp nodig hebben om grenshindernissen verder op te bouwen en te herstellen”, zegt Tsjechisch minister van Defensie Lubomir Metnar. “Er is ook vraag naar Tsjechische soldaten die dag en nacht de grens met Wit-Rusland kunnen monitoren.” Daarom zullen de Tsjechische soldaten vaak drones besturen die de grenzen in de gaten houden, in plaats van rechtstreeks in contact te komen met de migranten.

Visegrádgroep
Tsjechië is het derde land, naast Litouwen en het Verenigd Koninkrijk, dat Polen te hulp schiet om de situatie aan de grens in de hand te houden. Dat Tsjechië en Polen de handen in elkaar slaan om dit probleem aan te pakken verrast niet. Beide landen maken deel uit van de zogenaamde Visegrádgroep, samen met Hongarije en Slowakije.

Die groep werkt al langer samen voor politieke en economische kwesties. Sinds de vluchtelingencrisis van 2015 hanteren ze gezamenlijk een strenge migratiepolitiek, waarbij ze zich sterk verzetten tegen de Europese herverdelingsplannen voor migranten. Gezien de historische samenwerking tussen de landen en de gemeenschappelijke politieke agenda, is het dus evident dat Tsjechië ingaat op de vraag van Polen.

bron: businessam.be
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië stuurt legertroepen naar de grens tussen Polen en Wit-Rusland
Tsjechische soldaten blijven thuis. We hebben je nu niet nodig, Polen bedankte.

Tsjechië zal voorlopig geen troepen naar de Pools-Wit-Russische grens sturen omdat de lokale migratiesituatie is gestabiliseerd, zei minister van Defensie Lubomír Metnar.
Tegen Kerstmis zouden 150 soldaten, voornamelijk ingenieurs, naar Polen vertrekken. In Polen hadden ze tot 180 dagen om de migratiedruk te helpen beheersen. "De geplande inzet van Tsjechische troepen naar Polen is nog niet nodig, omdat de situatie aan de grens met Wit-Rusland gestabiliseerd is. In deze geest heeft de Poolse minister van Defensie, Mariusz Blaszczak, me zowel via een officiële brief als tijdens een persoonlijke telefonische ontmoeting geïnformeerd', zei Metnar in een persbericht.

Volgens Jakub Fajnor van de persafdeling van het ministerie bedankte Blaszczak Tsjechië "voor zijn aanhoudende politieke steun en het aanbieden van hulp". "Het zou pas weer relevant worden voor zijn land als de huidige situatie weer verslechtert", zei Fajnor.
Tsjechië heeft Polen herhaaldelijk hulp aangeboden, meest recentelijk door president Milos Zeman in een brief. In reactie daarop stemde Polen ermee in om te helpen. De Tsjechische eenheid moest de Poolse strijdkrachten ondersteunen, de grens bewaken en er technische werkzaamheden aan verrichten. Soldaten konden grensbarrières bouwen of repareren of wegen aanleggen.
Bron seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
Zal Petr Fiala zijn rug recht kunnen houden tegenover Zeman?
President Zeman gaat regering benoemen, inclusief Lipavský.

Een lang gevecht met de president, een competentierechtszaak en een touwtrekken over wie daadwerkelijk beslist over de namen van ministers in de Tsjechische Republiek werden verwacht.

Kandidaat-premier Petr Fiala kon maandagavond echter verrassend bekendmaken dat president Miloš Zeman vrijdag de nieuwe regering zal benoemen, met inbegrip van Jan Lipavský, een kandidaat voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken die de president had gezegd te zullen afwijzen.

Fiala zei na zijn ontmoeting met de president op maandag in zijn officiële residentie in het kasteel van Lány dat Zeman nog steeds volhield dat zijn bezwaren tegen Lipavský gegrond waren, maar de benoeming van een nieuwe regering niet verder wilde uitstellen met een juridisch geschil.
Als Zeman had geweigerd Lipavský te benoemen, had de kandidaat-premier gezegd dat hij een beroep zou doen op het Grondwettelijk Hof om de kwestie op te lossen.

Het kabinet van Petr Fiala wordt aanstaande vrijdag om 11.00 uur benoemd op het kasteel in Lány.
Bij de benoeming worden de beslissingsbevoegdheden overgedragen aan het nieuwe kabinet. De regering van Andrej Babiš verliest dan de macht.
Na benoeming kunnen de nieuwe ministers aantreden.
In de komende weken zal ook een programmaverklaring van de regering worden uitgegeven.
De coalitie zal pas op 12 januari, bijna een maand na de benoeming, om vertrouwen vragen. Petr Fiala rechtvaardigde dit door te zeggen dat er voor die datum al een vergadering van de Kamer van Afgevaardigden is gepland en dat de voorbereiding van het programmaverklaring enige tijd zal vergen.

Hieronder de bezwaren van Miloš Zeman tav Jan Lipavský:
1. Lage kwalificatie. In tegenstelling tot andere kandidaten heeft de heer Lipavský alleen een bachelordiploma behaald en volgens het Euro-weekblad werd zijn laatste bachelorscriptie beoordeeld met het slechtst mogelijke cijfer.
2. Afstandelijke houding ten opzichte van Visegrad-samenwerking, die in strijd is met de voorbereide programmaverklaring van de nieuwe regering.
3. Afstandelijke houding ten opzichte van de betrekkingen met Israël, ook in strijd met de programmaverklaring.
4. Het openbare voorstel van Jan Lipavský om de volgende Sudeten-Duitse Dagen in Tsjechië te houden.
Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.

Eindelijk iemand die zijn rug recht kon houden tegenover Zeman.
Ze hadden een open en stevig gesprek waarbij Fiala geen compromissen sloot met Zeman.
 

Nieuwe Tsjechische regering benoemd onder leiding van Petr Fiala​

Milos Zeman, de president van Tsjechië, heeft vrijdag de nieuwe Tsjechische regering benoemd. Die zal geleid worden door de 57-jarige Petr Fiala van de liberaal-conservatieve Democratische Burgerpartij (ODS). Meer dan twee maanden geleden won Fiala de parlementsverkiezingen met een centrumrechtse coalitie. Eind november legde hij de eed af als premier.

Fiala vervangt de aftredende premier Andrej Babis. Babis’ partij verloor in oktober de verkiezingen van de “Spolu”-alliantie tussen de ODS, de christendemocraten (KDU-CSL), het liberaal-conservatieve TOP09, de Piratenpartij en de liberale Burgemeesterpartij. Samen vormen ze met 108 van de 200 zetels de meerderheid in het parlement.

“Enorme problemen”

De nieuwe regering werd vrijdag geïnstalleerd tijdens een plechtige ceremonie in het kasteel van Lány, bij de Tsjechische hoofdstad Praag. “We staan voor enorme problemen, van de coronacrisis tot energieprijzen en inflatie”, waarschuwde de premier tijdens de ceremonie.
De nieuwe regering besloot al om de noodtoestand om het coronavirus in te dammen niet te verlengen na de wintervakantie. Wanneer de situatie zou verslechteren, kan de regering hier wel op terugkomen. Daarnaast duidt het land voor het eerst een minister van Europese Zaken aan, namelijk musicoloog en professor Mikulas Bek.

bron: hln.be
 

kuurgast

Donateur
We moeten de meeste mensen vertrouwen, zegt premier Fiala over de epidemie.

De nieuwe regering van Petr Fiala kan op volle capaciteit beginnen te werken. De premier heeft zaterdagmiddag het grootste deel van zijn kabinet in functie gesteld.

Het verschil tussen voormalig premier Andrej Babiš en zijn opvolger Petr Fiala werd enkele uren na de regeringswisseling duidelijk. Terwijl Babiš vrijdag op het regeringshoofdkwartier sprak over de noodzaak om de noodtoestand te verlengen (eindigend op 26 december), verdedigde Fiala het besluit om de noodtoestand niet te verlengen op dezelfde plaats op zaterdag.

"Ik weiger een beleid te voeren dat a priori gebaseerd is op wantrouwen jegens mensen. Het kan niet tot iets goeds leiden", zei Fiala. Hij beweert dat zijn regering waar nodig krachtige anti-epidemiemaatregelen zal nemen, maar wil haar burgers vertrouwen.

"Mensen hebben al ervaring met covid. Hij weet hoeveel golven we hebben doorgemaakt, hij weet hoe deze ziekte werkt, hoe gevaarlijk het is. Ik geloof dat de overgrote meerderheid van de mensen zich verantwoordelijk zal gedragen. Ik denk dat een dergelijk vertrouwen een plicht is de rol van de overheid", herhaalt Fiala.

Hij ontkende echter dat het niet verlengen van de noodtoestand een versoepeling van de maatregelen zou betekenen. Hij steunde de minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek, die de opening van winkels wil beperken op 24 en 25 december, iets als dit is volgens Fiala mogelijk.

De situatie in Tsjechië verbetert tot nu toe, op vrijdag onthulden tests 8963 nieuwe gevallen van coronavirus, het minste op weekdagen sinds 4 november. Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen daalt met meer dan 14 dagen in een week-op-week vergelijking. Het aantal gehospitaliseerde patiënten blijft ook dalen.

"Covid staat niet achter ons, niemand kan denken dat als de regering hem wil bestrijden met andere juridische instrumenten dan de extreme, dat is een noodtoestand die we hebben gewonnen. Het is aan ons allemaal hoe we ermee omgaan", waarschuwde de premier.

Experts wijzen volgens hem op andere gevallen van het optreden van een meer besmettelijke variant van het coronavirus-omicron. "We volgen de situatie in het buitenland heel nauw op, we volgen de ontwikkeling van de omikron-variant, we praten met experts. We staan klaar om tijdig in te grijpen als blijkt dat (...) niet alleen erg agressief is qua verspreiding, maar ook gezondheidscomplicaties met zich meebrengt", zei Fiala.

Volgens hem zijn binnen tien dagen in ieder geval gegevens uit het VK beschikbaar. "We zullen tijd hebben om ons beleid hierop aan te passen. We moeten heel voorzichtig zijn. We zien in het buitenland dat er nieuwe varianten ontstaan en het is helaas niet uitgesloten dat het ook ons kan raken", aldus Fiala.

Grote uitdagingen voor de boeg
De premier wilde niet terugkomen op de moeizame onderhandelingen met president Zeman over de vorming van een nieuwe regering, maar hij stak zijn vreugde niet onder stoelen of banken over de benoeming van minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský (Pirates) zaterdag.

"Ik ben blij dat zelfs dit ministerie, vanaf de eerste dag een volwaardige minister van Buitenlandse Zaken zal hebben ", zei Fiala, die president Miloš Zeman bijna tot het laatste moment probeerde te overtuigen, om zijn aanvankelijk afwijzende houding om Lipavsky niet te noemen te veranderen. Het is hem eindelijk gelukt.

"Ik vind dit belangrijk omdat buitenlands beleid belangrijk is voor Tsjechië", zei de premier. Volgens hem staat Tsjechië voor een aantal uitdagingen, vooral het aanstaande voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van 2022. En de heer Lipavský is dat zeker," legde Fiala uit in het Černín-paleis.

Volgens hem moet het buitenlands beleid van het land continu zijn en niet teveel de veranderingen op het politieke toneel weerspiegelen. "We moeten goed vertegenwoordigd zijn in het buitenland, er zijn veel mensen die buitenlands beleid en diplomatie uiterst professioneel doen. We moeten op hen voortbouwen en het verder ontwikkelen", zei de premier.

Continuïteit moet blijven
Tijdens het regeringswissel van zaterdag richte hij zich naar het ministerie van Onderwijs, dat hij goed kent. In 2012-13 was hij minister van Onderwijs in de regering van de toenmalige ODS-voorzitter en premier Petr Nečas. Hij was toen partijdeskundige op dit gebied.

Hij heeft nu STAN vice-voorzitter Petr Gazdík aangesteld als hoofd van het ministerie van Onderwijs. En nogmaals, hij herinnerde aan continuïteit - hij bedankte de vertrekkende minister van Onderwijs, Plaga, voor de dialoog die hij met de oppositie had. Bovendien verlaat hij zijn ambt niet, Gazdík heeft hem gekozen als zijn politieke plaatsvervanger. Daarnaast beloofde de premier om de salarissen van leraren op minimaal 130 procent van het gemiddelde loon te houden.
Bron zpravy.aktualne.cz.
------------------------------------------------------------
Zemans woordvoerder Jiří Ovčáček was niet aanwezig bij de benoeming van de nieuwe regering van Petr Fiala in Lány.
Hij belandde de nacht voorafgaand dronken in het ziekenhuis.

Zaterdag verontschuldigde de woordvoerder van president Jiří Ovčáček zich voor het incident in de nacht van donderdag op vrijdag, toen hij volgens de AKTU.cz-server om 3 uur dronken en agressief was en naar het Centraal Militair Hospitaal werd vervoerd. De woordvoerder beschreef zijn optreden als een uitzonderlijke mislukking, waar hij spijt van had. Hij vertelde aan CNN Prima NEWS dat hij de afgelopen weken en maanden onder grote druk stond.

"Het spijt me enorm, want ik heb zeker veel mensen teleurgesteld, waaronder mijn dierbaren en collega's. Ik had de president ook kunnen kwetsen", vervolgde Ovčáček. President Zeman was "buitengewoon aardig" tegen de woordvoerder.
Bron oa idnes.cz.

Goochel-vertaling van Ovčáček =schaapherder.......daarbij komt nog dat hij het licht gezien heeft en in de gloria is.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Nieuwjaarstoespraak van premier Petr Fiala.

Dit jaar zal waarschijnlijk een van de moeilijkste zijn sinds de oprichting van de onafhankelijke Tsjechische Republiek", zei premier Petr Fiala in zijn nieuwjaarstoespraak. Hieronder de volledige tekst ervan;

Beste medeburgers,

Dank u voor uw vertrouwen en voor deze gelegenheid om u voor het eerst in het nieuwe jaar te spreken als premier van onze republiek. Ik zal heel open tot u spreken, omdat ik geloof dat dit de enige manier is waarop we kunnen beginnen met het oplossen van de overgrote meerderheid van de problemen die ons teisteren. U kiest politici zeker niet om, zoals ze zeggen, de dingen roze af te schilderen, maar om uw problemen goed te begrijpen, te benoemen en op te lossen. Dit was ook ons aanbod in de verkiezingscampagne, waardoor we twee weken geleden een nieuwe regering van Tsjechië hebben gevormd.

Het is de eerste dag van 2022 en helaas heb ik niet veel goed nieuws voor u. Dit jaar zal waarschijnlijk een van de complexte en de moeilijkste zijn sinds de oprichting van de onafhankelijke Tsjechische Republiek. We zullen last hebben van problemen die van buitenaf komen, maar ook van problemen die we zelf hebben veroorzaakt. Vooral omdat het vorige kabinet weinig aandacht besteedde aan onze toekomst en letterlijk van dag tot dag leefde. Het deed alsof Tsjechië niet dringend nieuwe energiebronnen voor onze huishoudens en onze industrie hoefde aan te pakken. Alsof de constante schuldenlast van ons land nooit inflatie kan veroorzaken. De inflatie, die onze besparingen vandaag helaas ernstig begint te bedreigen, kan op korte termijn ook banen in gevaar brengen en, belangrijker nog, de broodnodige economische groei een halt toeroepen. Energieprijzen, inflatie of, simpel gezegd, duur en covid. Dit zijn de drie ernstige gevaren waarmee Tsjechië dit jaar wordt geconfronteerd.

Met een beetje overdrijving kunnen we stellen dat overheden veel dingen snel kunnen doen, maar herstel duurt meestal vele malen langer. Problemen uitstellen naar het volgende semester is altijd makkelijker dan door de zure appel bijten en beginnen met oplossen. Maar ons land heeft geen keus, want elke dag zullen onze problemen alleen maar erger worden. U weet dat wij vanaf het eerste moment na het aantreden van de nieuwe regering, aan de slag zijn gegaan. Tijdens de kerst hebben we ons werk gedaan. Maar zelfs als dit tempo het hele jaar aanhoudt, zal ik blij zijn als u aan het einde de eerste positieve resultaten van onze inspanningen voelt.

Helaas is het niet mogelijk om de inflatie van de ene op de andere dag te overwinnen. We hebben een begroting geërfd met weer een enorm tekort en die zullen we opnieuw moeten lenen. Tegenwoordig proberen we het op zijn minst tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen om te laten zien dat we de inflatie serieus nemen. En ik wil u beloven dat we zullen zoeken naar besparingen, vooral daar waar onze burgers dat niet direct voelen. We hebben een opgeblazen gevoel en een omslachtige staat en een redelijke verlaging zal alleen maar ten goede komen.

Sommige economen zijn sceptisch en zeggen dat de inflatie niet zal worden teruggedrongen totdat de energieprijzen onder controle zijn. Maar dit is een onderwerp dat ook om een internationale oplossing vraagt. Aan de ene kant is er Rusland, dat Europa probeert te chanteren en zelfs laat zien dat het klaar is voor gewapende conflicten, en aan de andere kant hebben we grote Europese staten die hebben besloten te investeren in onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, bijna voor elke prijs. En beide kunnen ons problemen bezorgen als onze stem, de stem van de Tsjechische Republiek, niet wordt gehoord en als we niet genoeg vechten voor onze economische en veiligheidsbelangen.

Maar ik wil in alle ernst waarschuwen. Waarschuwen tegen verschillende politieke redders en populisten die misbruik willen maken van deze situatie en u vertellen dat de oplossing simpel is. Dat je gewoon iets moet afwijzen of ergens vandaan moet komen. Het is niet waar. Complexe problemen hebben immers nooit eenvoudige oplossingen. Onze regering zal geduldig en hard moeten werken. Zoek bondgenoten in Europa. Overtuig partners, maar ga ook eindelijk door met de bouw van nucleaire eenheden en stimuleer ook investeringen in andere redelijke hernieuwbare energiebronnen. Dit is de uitweg uit de energiecrisis. Het alternatief is achterstand en armoede. En dat wil niemand.

Het feit dat ons land dit jaar het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, geeft ons ook een grote kans van slagen. Over een paar maanden zullen we meer horen, meer zien en zal onze mening zwaarder wegen. Het is jammer dat deze grote internationale kans niet voldoende is begrepen door onze voorgangers en dat er niet genoeg is gedaan om er goed gebruik van te maken. Sterker nog, onze nieuwe regering stelt op het laatste moment middelen, experts en een programma samen. Dit is zodat we het voorzitterschap met eer kunnen leiden en zodat we in Europa kunnen afdwingen wat voor onze Tsjechische Republiek in de nabije toekomst van essentieel belang is.

Zoals ik al zei, het zal een lange en moeilijke reis worden. In de tussentijd kunnen stijgende energieprijzen en uitval van leveranciers de komende maanden duizenden gezinnen treffen. Ik wil hen beloven dat de overheid er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat ze niet zonder hulp komen te zitten. Het opstellen van ondersteuningsprogramma's voor mensen die risico lopen op energiearmoede was een van de eerste taken die ik direct na de aanstelling van onze regering aan mijn collega's opdroeg.

Tot slot wil ik nog een paar woorden zeggen over een onderwerp dat ons de afgelopen twee jaar heeft beziggehouden, zorgen heeft geuit, maar ons ook moe heeft gemaakt. Ja, dat is covid. Ik probeer hierin realistisch te zijn. Ik ben al lang van mening dat het nodig is om te leren leven met covid. Dit vraagt echter inzet van beide kanten, zowel van de overheid als van de burger. Namens de regering kan ik u beloven dat we zullen proberen ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke maatregelen zo redelijk, evenredig en voorspelbaar mogelijk zijn.

Maar ieder van ons, wij allemaal, kan iets doen tegen covid. Natuurlijk naast vaccinatie, de belangrijkste algemene bescherming tegen covid. We hebben Kerstmis, de feestdagen, als we familie en vrienden ontmoeten. Gedraag je alsjeblieft het hele jaar door naar elkaar net zoals we omgaan met familie en vrienden. Hoe we omgaan met die waar we om geven en aan wie we soms niet aarzelen een concessie te doen ten koste van ons eigen comfort. We zijn geen vreemden voor elkaar. We zijn allemaal burgers van de Tsjechische Republiek. We voelen ons verbonden en hebben een verantwoordelijkheid naar elkaar toe.

Het is zeker altijd beter te zoeken naar wat ons verenigt dan op te scheppen over wat ons scheidt. Dit geldt zowel in de binnenlandse als de internationale politiek, maar het geldt ook in relaties tussen buren, collega's op het werk en in het gezin. En ik geloof dat u dezelfde ervaring hebt. Ik ben er absoluut van overtuigd dat alle problemen, zelfs de grote, waar ik het hier vandaag over heb, uiteindelijk kunnen worden opgelost door een gezamenlijke inspanning. En als we die goed en op tijd kunnen oplossen, betekent dat een grote stap voorwaarts voor ons land, de economie en de samenleving als geheel. Tsjechië heeft het recht een van de meest ontwikkelde landen ter wereld te zijn, en ik weet dat het daar thuishoort.

Ik wens u het beste voor 2022. Voor mezelf en voor de overheid als geheel kan ik u beloven dat we er alles aan zullen doen om dit waar te maken.

Gelukkig nieuwjaar.

Bron goochelvertaling van seznamzpravy.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië gaat kleinschalige en biologische landbouw stimuleren

De nieuwe Tsjechische landbouwminister Zdenek Nekula wil kleine en middelgrote landbouwbedrijven steunen. Dat heeft hij aangekondigd. In Tsjechië is dat opvallend, omdat het land als erfenis van het communisme over het algemeen juist grote landbouwbedrijven kent.


De nieuwe minister heeft verder aangekondigd het Nationaal Strategisch Plan (NSP) van Tsjechië te verscheuren en met een nieuwe versie te komen. In het NSP staat beschreven hoe ieder Europees land invulling wil geven aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Nekula wil meer accent leggen op verduurzaming, milieu, water- en bodemkwaliteit en bijvoorbeeld agroforestry.

De subsidiestroom vanuit Europa moet, als het aan Nekula ligt, anders verdeeld worden. Hij wil dat het geld minder naar grote bedrijven gaat en juist meer naar kleine en middelgrote ondernemers, jonge en beginnende boeren en biologische landbouw. Ook precisielandbouw is een van de zaken waar hij prioriteit van wil maken.
De voornemens van het nieuwe Tsjechische kabinet zijn interessant, omdat in de tweede helft van 2022 Tsjechië het EU-voorzitterschap van Frankrijk overneemt. Nekula is lid van de Tsjechische Volkspartij (KDU-CSL), die in het Europees Parlement is aangesloten bij de Europese Volkspartij. Vanuit Nederland zijn het CDA en ChristenUnie lid van de Europese Volkspartij.

Bron: nieuweoogst.nl
 

kuurgast

Donateur
De niet-officiële versie van programmaverklaring nieuwe regering voor de jaren 2021 t/m 2024.

De regering keurde donderdagmiddag de formulering van haar programmaverklaring voor de jaren 2021 tot en met 2024 goed. De belangrijkste prioriteit van de programmaverklaring van de regering is dat Tsjechië de internationale concurrentie kan weerstaan en een van de meest geavanceerde landen ter wereld zal worden.
"We willen dat het publiek ons plan kent en dat de burgers weten wat onze ambities zijn. We zullen natuurlijk proberen ze waar te maken", aldus Fiala.
Vrijdag presenteert ze deze aan het publiek en verschijnt volgende week woensdag voor de Tweede Kamer als ze de Kamer van Volksvertegenwoordigers om vertrouwen vraagt.

Seznam Zprávy is erin geslaagd een onofficiële versie van de programmaverklaring te bemachtigen. Ze brengen de meest interessante punten uit de plannen van de regering;

Pensioenhervorming tot 2023
In de programmaverklaring verbindt de nieuwe regering zich ertoe om tegen eind 2023 een "echte pensioenhervorming" te presenteren, die een stabiel, eerlijk pensioenstelsel moet opzetten.

Het pensioen moet twee hoofdcomponenten hebben, de derde zal vrijwillig zijn. De basiscomponent moet worden verhoogd om "de vereisten voor de waardigheid van de oude dag en de financiële mogelijkheden van de staat weer te geven". De tweede, verdienstelijke component zal dan gebaseerd zijn op de bijdragen aan het verzekeringsstelsel en het aantal opgevoede kinderen.

"De vrijwillige component zal worden opgericht in de vorm van een staats- of publiek fonds. Het zal worden geïnspireerd door ervaringen uit het buitenland', staat in de concept-programmaverklaring.
Tegelijkertijd wil de regering de tijd die nodig is om voor pensioen in aanmerking te komen verkorten, maar ook werkende senioren motiveren. Hij wil de studietijd teruggeven om de tijd in te halen.
Ook zijn er plannen om de weduwen- en weduwnaarspensioenen te verhogen. In het programmastatement stond ook een idee waarmee de coalitie voor de verkiezingen opereerde, namelijk de mogelijkheid om één procent van haar pensioenverzekering af te dragen aan ouders of grootouders. De vrijwillige gezamenlijke beoordelingsbasis van de echtgenoten zal ook een rol gaan spelen.

200 kilometer snelweg in 2025
Het kabinet wil het wegennet in 2025 uitbreiden met maximaal 200 kilometer. Tegen dat jaar moeten bijvoorbeeld de rondweg České Budějovice en andere delen van de D3 in gebruik worden genomen en worden de snelwegen D4, D6, D49 en D55 verlengd. De snelweg D48 moet worden voltooid, inclusief de rondweg Frýdek-Místek.

Ook wil het kabinet bouwen aan het spoor. Het doel was om tegen 2030 150 kilometer aan nieuwe hogesnelheidslijnen in gebruik te nemen. Er wordt binnenkort een speciale wet voorgesteld om de bouw ervan te versnellen.

In de conceptprogrammaverklaring belooft de regering ook de door de staat verstrekte tariefkortingen per 30 juni van dit jaar te herzien.

Leer leven met een covid
In de onofficiële versie van het gezondheidsprogramma van de overheid zijn negen regels gewijd aan het onderwerp coronavirus. De eerste zin zegt dat de Tsjechen moeten leren leven met de covid.
"We zullen de gezondheidszorg voor andere patiënten niet voor onbepaalde tijd beperken. Covid moet een andere ernstige ziekte worden die de gezondheidszorg kan aanpakken en het ernstige beloop van deze virale ziekte kan voorkomen”, staat in het document.

Kwaliteit van leven van senioren zoals in Duitsland
"In de verklaring staat dat het doel van de regering is om de kwaliteit van leven van een Tsjechische senior dichter bij de kwaliteit van leven van een Duitse of Oostenrijkse senior te brengen", zei minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek.

Schriftelijke verkiezingen binnen twee jaar
Over minder dan twee jaar moet comfortabeler stemmen vanuit het buitenland mogelijk zijn. De regering stelt sinds 2023 een schriftelijke stemming voor, voorTsjechen in het buitenland bij parlements-, presidents- en Europese verkiezingen.

Lerarensalarissen 130 procent van het brutosalaris
Bij het ministerie van Onderwijs gaan de plannen gewoon door, ongeacht de partijkleur. De nieuwe minister, Petr Gazdík, behield niet alleen zijn voorganger, Robert Plaga, maar ook zijn inzet om de salarissen van leraren op 130 procent van het bruto maandsalaris te houden.
Maar daar zal wel een probleem mee zijn, volgens schattingen zijn de salarissen het afgelopen jaar ook niet gestegen. Maar de definitieve cijfers zijn nog niet klaar. Daarnaast heeft de regering volgend jaar de oorspronkelijk beloofde procentuele loonsverhoging voor leraren afgeschaft.

De terugkeer van de zonnedaken
Op het gebied van industrie en handel heeft de regering zich tot doel gesteld het onderwerp fotovoltaïsche energiecentrales te rehabiliteren. "We beschouwen het als een belangrijke hernieuwbare hulpbron in onze geografische omstandigheden", legt hij uit in een niet-officiële versie van zijn verklaring. Tegen 2025 wil het bijdragen aan de aanleg van minstens honderdduizend fotovoltaïsche daken.

De verklaring specificeert vervolgens dat de nieuwe energiewet eind 2022 gereed wil zijn en belooft de klantenbescherming te versterken en de overheidsinstrumenten voor het toezicht op de energiemarkt te versterken.

De denkbeeldige rode lijn is kernenergie, waar het, naast de al bekende inspanningen om kernenergie op te nemen in schone bronnen, aangeeft dat het gegevens wil voorbereiden over andere eenheden in Dukovany, maar ook in Temelín.

Subsidieplafond voor groot
Volgens haar programmaverklaring betekent de komst van de nieuwe regering een verandering voor grote landbouwbedrijven waar subsidies worden afgetopt. Integendeel, er moet steun worden verleend aan kleine en middelgrote ondernemingen, familiebedrijven of startende ondernemingen en biologische boeren. Er zal ook steun worden verleend aan kleine bosbouw- en houtbedrijven, die idealiter concurrerend zouden moeten zijn bij het binnenhalen van overheidscontracten.

Ook wil de overheid boeren motiveren om grote grond blokken te verkleinen. "We zullen het ingezaaide areaal gewassen in erosief bedreigde gebieden beperken tot 10 hectare", belooft de regering. Ook moet het aandeel van de biologische landbouw worden verhoogd tot 25 procent van het areaal landbouwgrond in 2030.

Het programma belooft ook een einde te maken aan de steun voor biobrandstoffen van de eerste generatie en biogasinstallaties die industriële gewassen verwerken. Integendeel, biogas uit afval krijgt steun.

Miljarden kronen voor water
Het kabinet zet zich in om eind 2022 een voorstel voor constitutionele waterbescherming in te dienen in een programmaverklaring. Van Europese en nationale bijdragen wil het 8 miljard kronen opzij zetten voor duizenden projecten voor het herstel van wetlands, vijvers, kleine reservoirs, maar ook voor verbetering van de samenstelling van bossen of revitalisering van waterlopen.

Ook de aanleg van nieuwe drinkwaterbronnen, watervoorzieningssystemen, infiltratiesystemen en dergelijke moeten aanzienlijke steun krijgen. "Hiervoor zetten we zeker 10 miljard kronen opzij", belooft de regering.

2 procent voor defensie tegen 2025
Tegen 2025 zou Tsjechië 2 procent van het BBP aan defensie moeten besteden. Het kabinet wil dit minimaal ook in wetgeving verankeren. Hij wil ook een defensiefonds oprichten.

De minister verbindt zich er ook toe om tegen eind 2022 een grondwetswijziging te presenteren, op basis waarvan de regering een meer uitvoerbaar besluit zou kunnen nemen om bijvoorbeeld troepen te sturen om de burgers van Tsjechië te bevrijden. De nieuwe regering wil ook pogingen om een Europees leger op te richten afwijzen.

Herziening van de betrekkingen met Rusland en China
Het allereerste punt van de programmaverklaring over buitenlands beleid is de fundamentele ontwikkeling van bovengemiddelde betrekkingen met Slowakije. Ook wil de regering intensieve Tsjechisch-Duitse betrekkingen bevorderen. De betrekkingen met Rusland en China daarentegen zijn aan herziening toe.

E-shop voor autoriteiten
Nieuw is ook de lancering van een e-shop waarin overheden centraal concurrerende producten kunnen kopen. De broncodes van de nieuwe software of onderdelen daarvan staan dan open voor andere overheidsinstanties.

Afschaffing van de verplichting om een document bij zich te hebben
In het hoofdstuk over digitalisering stellen de ministers voor om de documentenplicht af te schaffen en te vervangen door het zogenaamde e-Document.

Bronnen seznamzpravy.cz + ceskenoviny.cz.

Heel wat punten die belangrijk zijn, maar of het ze gaat lukken in die tijd is de vraag.
Pensioenhervorming staat al langere tijd op de agenda en zal echt wat mee moeten gebeuren.
Werken aan snelwegen en hogesnelheidslijnen is mooi maar kost veel bureaucratie en tijd voordat die daadwerkelijk voltooid zijn.
Het milieu met zonne-energie is makkelijker te realiseren.
In de afgelopen jaren zijn landbouwsubsidies steeds meer geconcentreerd in de handen van enkele bedrijven, die voornamelijk de productie van varkensvlees en gevogelte, granen en melk controleren.
Voormalige premier Andrej Babiš is een van de grootste subsiegebruikers en tevens grootste leverancier van biobrandstoffen.
Watermanagement.......als eerste hebben ze president Miloš Zeman verteld dat zijn speeltje het project Donau-Oder-Labe(Elbe) kanaal gestopt is.
Het buitenlands beleid met Slowakije is duidelijk, de overige Visegrád 4 zal op een lager pitje komen. Rusland is helemaal weggezakt en China had grootse plannen, maar bracht er niets van terecht en wil wel dat iedereen naar hun pijpen danst.
 
Bovenaan