Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. Is wat voor te zeggen, het idéé dat de natuur zelf alles wel oplost kan ik niet onderschrijven, veel bossen, ook hier in het nationaal park, zijn gewoon productie bossen, met voornamelijk Douglas dennen.
  Met de huidige klimaat verandering, droogte, stormen, gaat dat niet goed zonder verzorging, veel bergtoppen zijn al helemaal kaal, is ook niet wat een toerist wil zien.
   
  A.Smit vindt dit leuk.
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Betogers voor het parlementsgebouw in Praag tijdens het debat over de regering van premier Babis. © EPA

  Regering Tsjechië overleeft vertrouwensstemming

  Bijna negen maanden na de verkiezingen heeft de Tsjechische minister-president Andrej Babis een verplichte tweede vertrouwensstemming overleefd. Voor de minderheidsregering van zijn populistische ANO-partij en de sociaaldemocratische CSSD stemden donderdagochtend 105 van de 200 parlementsleden.

  De nieuwe regering is omstreden, omdat zij de gedoogsteun krijgt van de communisten. Die krijgen zo voor het eerst weer regeringsinvloed sinds de communistische dictatuur eind 1989 ineenstortte in toenmalig Tsjechoslowakije. De conservatieve oppositie had kritiek op het gedoogakkoord met de linkse partij, die in haar programma een vertrek uit de NAVO bepleit. ,,Hoever zal de macht van de communisten reiken?", vroeg de voorzitter van de Burgerdemocraten (ODS), Petr Fiala.

  Onlusten
  Aan de stemming ging een debat vooraf dat zestien uur duurde. Ondertussen protesteerden buiten honderden mensen. Toen Babis op een gegeven naar buiten liep om met de demonstranten te praten, werd hij bekogeld met waterflesjes.

  [​IMG]
  De Tsjechische minister-president Andrej Babis tijdens de vertrouwensstemming in het parlement. © EPA

  Babis bezwoer de parlementariërs dat hij Tsjechië op een Westerse koers houdt. Hij kondigde ook aan de Tsjechische belangen in Europa actief te zullen verdedigen. ,,We willen geen immigratie", zei de multimiljardair. Uiteindelijk kreeg zijn regering de steun van 105 van de 196 aanwezige afgevaardigden.

  Stemming verplicht
  De Tsjechische grondwet bepaalt dat de minister-president binnen dertig maanden na zijn beëdiging een vertrouwensstemming organiseert. De regering van Babis verloor in januari de eerste. Toen was er nog geen steun van een andere coalitiepartner. Daarna benoemde president Milos Zeman Babis voor de tweede maal.

  Bron: destentor.nl
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In Tsjechië is de tweede minister van het nieuwe kabinet al afgetreden na beschuldigingen van plagiaat.

  De Tsjechische minister van Arbeid en Sociale Zaken, Petr Krčál, heeft zijn ontslag aangekondigd, slechts enkele weken nadat hij is benoemd. Het nieuws kwam een dag na berichten dat de sociaaldemocratische politicus een groot deel van zijn universitaire proefschrift had geplagieerd.

  Minister van Arbeid en Sociale Zaken Petr Krčál zei in Praag dat hij de regering en zijn partij niet wilde belasten. Krčál is van de sociaal-democraten, de junior-partner in de coalitie met de ANO-beweging van premier Babis. De minister wordt ervan verdacht in 2007 door een medestudent hele passages van zijn bachelorscriptie te hebben gekopieerd.

  De leider van de sociaal-democraten, Jan Hamáček, zei dat de heer Krčál zou worden vervangen door Jana Maláčová, een hoge ambtenaar bij het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken.

  Nog maar een week geleden heeft de Tsjechische minister van justitie Taťána Malá ontslag genomen wegens plagiaat.
  Taťána Malá nam vorige week ontslag als minister van Justitie, na 13 dagen in functie en nog voordat het parlement een motie van vertrouwen kon aannemen in het nieuwe kabinet van ANO en de CSSD. Critici riepen haar op om af te treden na verdenking van plagiaat in verband met haar stellingen aan twee verschillende universiteiten enkele jaren geleden.
  Bronnen oa praguemonitor.com + knack.be.
   
 4. Een bachelorscriptie aan een universiteit....
  Als hoogleraar mathematische fysica blijf ik dat een vreemd fenomeen vinden..

  Ook veel Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn hier in meegegaan. Met het vreemde fenomeen dat je op een HBO een bachelor en een masterstudie kunt volgen en ditzelfde ook op een universiteit kunt doen. Om dan toch nog een beetje uiterlijk onderscheid te kunnen maken heeft men het over toegepast onderzoek (HBO) en wetenschappelijk onderzoek (WO). Maar de benoeming van de bama-structuur blijft gelijk. Uiteraard zit er een wereld van niveauverschil in HBO master en WO master, maar dit mag je niet al te duidelijk laten blijken...

  Het devalueren van het (wetenschappelijk) onderwijs gaat voort. Iedereen is tegenwoordig student, kinderen studeren af op de HAVO en ik kwam zelfs de term summa cum laude voor een VMBO scholier (sorry, student) al tegen in de krant.
  Sorry hoor, ik waardeer iedereen en heb vrijwel iedereen even hoog zitten, maar is dit gelijkheidsdenken - in Tsjechie maar nog veel meer in Nederland- niet een klein beetje doorgeslagen?
   
  Azum en zapalky vinden dit leuk.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische media staat vol met het artikel van The New York Times over dit onderwerp.

  Er zijn enkele journalisten al enige tijd aan het onderzoeken waar Milos Zeman zijn geld vandaan haalde voor zijn verkiezingscampagne. Nu hebben ze een link naar Russisch geld vanuit een kring rondom Poetin ontdekt.
  Wordt vervolgd..........
   
 6. cor

  cor

  komt bekend voor.......
   
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  ODS bekritiseert ČT / Tsjechische tv voor het niet uitzenden van een deel van een persconferentie.

  Jana Havelková ODS-woordvoerster:
  "Vandaag heeft de Tsjechische televisie niet willekeurig de traditionele verklaring van president Petr Fiala uitgezonden vóór het begin van de vergadering van de kamer van afgevaardigden. Het was geen toeval, het was geen technisch probleem, maar zoals ze me op de Tsjechische televisie vertelden, was het een intentie. Omdat ze geen betrekking hadden op de Kamer van Afgevaardigden, maar op de verkiezingscampagne. Het is niet waar. De voorzitter stelde eenvoudig dat de regering geen nieuwe inhoudelijke wetsontwerpen had voorgelegd aan de vergadering die zou voldoen aan de programmaverklaring van de regering of een ernstig systeemprobleem in de Tsjechische Republiek zou oplossen. We denken dat het een legitieme politieke mening was.

  Ik wil een beroep doen op de Tsjechische televisie namens de ODS ,
  om de regels te publiceren - in de veronderstelling dat het een document is wat onbekend voor ons zal zijn, op basis waarvan het een dergelijke beslissing heeft genomen. Omdat we niet willen geloven, dat een dergelijke beslissing zou worden genomen op basis van een ad hoc subjectieve beoordeling van televisiepersoneel. En we willen hopen dat de reden niet was, dat we kritiek hadden op het onvermogen van de premier om concrete oplossingen aan te dragen aan de kamer van afgevaardigden en zijn onwil om te discussiëren met politieke tegenstanders.
  Omdat we vóór de huidige persconferentie geen regels of waarschuwingen hebben ontvangen, vragen we de Tsjechische televisie om haar fout te corrigeren en de persconferentie in zijn geheel uit te zenden. Het spijt me heel erg voor de hele situatie, omdat niet alleen ik, maar alle ODS-leden altijd zorgden voor goede relaties met de Tsjechische tv en we ons werk altijd verdedigden."

  Deel van de uitgeknipte tekst:
  "Zelfs na een pauze van bijna twee maanden in de Kamer van Afgevaardigden, doet de regering geen enkel fundamenteel voorstel dat de echte problemen van mensen in dit land zou aanpakken - belastingen, heffingen, bureaucratie, pensioenhervorming of gezondheidszorg, of iets dat ondernemers zou helpen. Tegelijkertijd geeft de overheid afstand van haar agenda, geschreven in haar eigen programmaboek. Sinds Andrej Babiš de leiding heeft horen we steeds beloften, maar zijn regering heeft geen plannen en als republiek verspillen we tijd." zei ODS-voorzitter Petr Fiala.
  De hele tekst van Fiala zijn inleidende toespraak werd later op Facebook gepubliceerd.

  Hij belooft alleen maar en vermijdt discussie.
  ODS-voorzitter Petr Fiala drong er bij premier Adrej Babiš, het hoofd van de ANO-beweging, op aan om met elkaar te praten. Volgens de sociaal-democraten heeft de huidige premier tv-gesprekken met politieke tegenstanders vermeden sinds de laatste verkiezingen, aldus de partij in een persbericht. Babis reageerde nog niet op de uitdaging.
  Babiš is de afgelopen maanden enkele keren op televisie verschenen. Aan het einde van de vakantie accepteerde hij een uitnodiging van Jaromir Soukup op TV Barrandov, een paar dagen later kwam de premier naar Prima TV. In beide gevallen was de enige tegenstander slechts een moderator.
  Bronnen oa facebook ODS + zpravy.aktualne.cz.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië overweegt om ambassade naar Jeruzalem te verhuizen

  Tsjechië overweegt om zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Het EU-land zou daarmee het voorbeeld volgen van de Verenigde Staten eerder dit jaar.

  De opening van een Tsjechisch cultureel centrum in Jeruzalem in november kan gezien worden als "een eerste stap", zei de woordvoerder van president Milos Zeman gisteren. Hij zegt dat de beslissing alleen "in overeenstemming met het internationaal recht" kan genomen worden.

  Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem op een dag de hoofdstad wordt van hun toekomstige staat. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn enige en ondeelbare hoofdstad sinds het in 1967 het oostelijke gedeelte annexeerde.

  Het sociaaldemocratische regime in Tsjechië is een nauwe bondgenoot van Israël.

  Bron: demorgen.be
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Ook Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Andrej Babis (ANO) laat weten dat ook hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Eerder trokken Oostenrijk, Hongarije en de Verenigde Staten zich ook terug. Mogelijk volgt binnenkort Polen.

  In navolging van Oostenrijk, de Verenigde Staten en Hongarije zegt nu ook de Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) dat hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Babis uitte zijn afkeer van de overeenkomst tijdens het vragenuurtje in het Tsjechische parlement. “Ik houd niet van het pact”, zei Babis nadat hij gevraagd werd of zijn regering de overeenkomst zou ondertekenen.

  Vervaging grens tussen legale en illegale migratie
  Volgens Babis kan enkel de Tsjechische Republiek zelf over migratiekwesties van het land beslissen. Ook zei hij de vrees met andere landen te delen dat de tekst de grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen. “Er zijn kwesties die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Ik zal mijn regeringspartners voorstellen om op dezelfde manier te handelen als Oostenrijk of Hongarije”, klinkt het.

  Het ‘Global Compact for Migration’ werd in juli goedgekeurd door alle 193 VN-lidstaten, op de Verenigde Staten na. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) liet al snel weten dat zijn land het slotdocument niet zal ondertekenen, tenzij er aanpassingen zouden gebeuren. Ook Oostenrijk liet deze week weten het document niet te zullen ondertekenen. De Poolse regering zou ook overwegen om de VS, Hongarije en Oostenrijk te volgen. De Belgische en de Nederlandse regering zullen het document wel ondertekenen.

  Bron: sceptr.net
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

  Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

  Zeman had dit een half jaar geleden al aangekondigd, wat in zijn land deels scherp werd bekritiseerd. Verschillende partijen in Praag proberen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem te verhinderen.
  Toen de Tsjechische president voor zijn bezoek aan Israël werd gevraagd naar de verplaatsing van de ambassade, zei hij: 'Er zijn al twee concrete en praktische stappen in deze richting gezet. In mei zullen we het 'Tsjechische Huis' in Jeruzalem openen, dat een cultureel centrum en kantoren van het Tsjechische ministerie van Handel en Toerisme zal huisvesten.'
  'Ook zal daar een cultureel en politiek evenement plaatsvinden', vervolgt de president. 'Wat er in de toekomst zal gebeuren, zullen we zien, maar ik zal ernaar blijven streven om onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen'.
  De Tsjechische Republiek erkende al in december 2017 Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël, kort na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
  De verplaatsing van de Tsjechische ambassade is afhankelijk van een besluit van de regering in Praag, waarvan premier Andrej Babis zich destijds tegen het voorstel heeft uitgesproken. Het was geen goed idee, zei hij, en wees op de reacties na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

  Bron: israeltoday.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'

  De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd.

  Dit is een centrum voor cultuur, waarin de activiteiten van de Tsjechische Republiek op het gebied van economie, cultuur, toerisme en wetenschap in Israël zullen worden gehouden. De inwijding vond plaats in het kader van de Tsjechische nationale feestdag.

  In een gesprek met Netanyahu sprak de Tsjechische president optimistisch over een door hem gesteunde verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem (artikel) en zei: 'Ik geloof dat mijn volgende bezoek aan Israël wegens de opening van de Tsjechische ambassade in Jeruzalem zal plaatsvinden. De vriendschap van onze twee staten versterkt het licht in de duisternis en ik dank u voor uw deelname aan deze belangrijke gebeurtenis voor het Tsjechische volk'.

  Premier Netanyahu antwoordde: 'Het is nu november en ik stel voor dat we elkaar volgend jaar ontmoeten in de Tsjechische ambassade in Israël. We hebben al een afspraak gepland voor een vergadering in Praag.'

  Netanyahu ging ook in op de geschiedenis van de twee landen en noemde de aankoop van wapens door het jonge Israël van de Tsjechische Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. 'De betrekkingen tussen Israël en Tsjechië verschillen van de betrekkingen met andere landen. Er is een diepe band tussen ons, net als met de Verenigde Staten. Wij zullen uw steun nooit vergeten, u heeft ons toen de “wapens om te overleven” gegeven en daar zijn wij u zeer dankbaar voor.'

  Maandag nam de Tsjechische president deel aan een ter ere van hem gehouden zitting van de Knesset, waar hij de diepe vriendschap tussen de twee landen onderstreepte en de kritiek op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, veroordeelde.

  Bron: israeltoday.nl
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier leidt grote delegatie naar Marokko

  De Tsjechische premier Andrej Babiš arriveerde dinsdag (4 december) in Marokko voor een tweedaags officieel bezoek aan het hoofd van een grote delegatie uit zijn land.


  Bij aankomst op de luchthaven Rabat-Salé werd de Tsjechische premier begroet door het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

  De delegatie die de Tsjechische premier vergezelt, omvat de minister van Industrie en Handel, Marta Novakova, de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miloslav Stasek en de Tsjechische ambassadeur in Marokko.

  Tijdens zijn verblijf in het Koninkrijk zal Andrej Babiš gesprekken voeren met verschillende Marokkaanse functionarissen.

  Bron: Marokko.nl
   
 13. Hopen dat hij per ongeluk geen verstekelingen meeneemt op de terugreis, dat zou een ramp zijn, al hoe wel; hij is zakenman, een paar goedkope arbeidskrachten, daar ziet een slimme ondernemer wel mogelijkheden.
   
  curious en martinkovice vinden dit leuk.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hoeveel orders kan hij binnenhalen voor een van zijn 250 bedrijfjes oa Agrofert? ;)
   
 15. Gisteren naar de garage geweest, hier in een buurdorp, distributieriem vervangen, kleine schone !!! werkplaats, met een vriendelijke chef en twee monteurs, geen gezichten van "is moeilijk, is probleem" , rustige mensen die weten waar ze mee bezig zijn.
  Drie uur later alles klaar, kosten 1000 Kr , zonder materiaal, onderdelen koop ik meestal zelf, omdat hier ook nog wel eens tweede kwaliteit word verkocht.
  Het is een oudere diesel, die ik voor transport gebruik, de stoelen zijn er uit, zelf zit ik op een appelkistje, en de buurvrouw heb ik al eens een lift gegeven, maar moest zitten op een hoop stenen.
  Dat een oude diesel omruilen voor een benzine uitvoering, de lucht in Sumava zou verbeteren is onzin.
  Een diesel verbruikt veel minder, en auto's vroegtijdig slopen levert alleen maar verspilling van grondstoffen op.
  Diesels worden verkeerd gebruikt, diesels zijn voor de lange afstand, een brief naar de postbus brengen, moet je niet met een diesel doen, maar op de fiets, ritten combineren, ik ga nog maar één keer in de 2 / 3 weken eten inslaan in de stad, minder kilometers maken,levert veel meer op.
  Verder staat het me tegen, dat mensen die op een hoop in de stad wonen, hun vuile lucht elkaar in het gezicht blazen, menen te moeten bepalen, hoe ik auto moet rijden, ik ken mijn verantwoordelijkheid.
   
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zeman's presidentiële kanselarij chef probeert invloed uit te oefenen op rechters.

  Het hoofd van Zeman's presidentiële kantoor Vratislav Mynář heeft herhaaldelijk geprobeerd de beslissingen van de rechters te beïnvloeden. Dit wordt gerapporteerd in het weekblad Respekt. Volgens het tijdschrift heeft Mynář contact opgenomen met de rechters van het grondwettelijk hof, de hoogste administratieve rechtbank en de gemeentelijke rechtbank in Praag om informatie te krijgen over belangrijke zaken en hij zei tegen de rechters wat voor een resultaat president Miloš Zeman zou wensen.

  De voormalige hoofden van het presidentiële kantoor beschouwen het gedrag van Mynář, die zijn functie al enkele jaren zonder veiligheidsverklaring bekleedde, ongekend. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou hebben gedaan, zei Luboš Dobrovský die chef van de presidentiële kanselarij onder Vaclav Havel was. Het is ongelooflijk en het lijkt erop dat er druk is uitgeoefend op de rechters, aldus Dobrovský.
  Jiří Ovčáček woordvoerder van de Praagse burcht, reageerde op het rapport door te zeggen dat de heer Mynář met de rechters had gesproken om hen te informeren over de standpunten van de president.
  Bron oa radio.cz/de + radio.cz/en.

  Wat betreft die veiligheidsverklaring , dat is nu een zaak die ligt bij de rechtbank.
  De zaak zou 19 december voorkomen maar de advocaat van Mynář, Lukáš Trojan, kon niet aanwezig zijn en zo werd het uitgesteld tot 28 januari.
   
  Laatst bewerkt: 09-01-2019
 17. Corrupt, leugenachtig zooitje. Kan zo intrekken bij Trump. :tong:

  Weet je dat laatste wel helemaal zeker? :deuk:
   
 18. Ja zeker, de buurvrouw was ook van mening dat deze rit verantwoord was, drie volwassen, nuchtere mensen kunnen best wel zelf bepalen hoe ver men kan gaan.
   
 19. Totdat er iets gebeurt en men niet snapt waarom de verzekering niet betaalt!
   
 20. Drie??? Jij en de buurvrouw is twee toch? Of tel je het appelkistje ook mee? :denk:
  Ik denk maar zo: volwassen en nuchter is bij deze bewezen niet beter dan volwassen en bezopen.
  Dus ik neem er nog eentje. :cheers:
   

Deel deze pagina