Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Ook Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Andrej Babis (ANO) laat weten dat ook hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Eerder trokken Oostenrijk, Hongarije en de Verenigde Staten zich ook terug. Mogelijk volgt binnenkort Polen.

  In navolging van Oostenrijk, de Verenigde Staten en Hongarije zegt nu ook de Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) dat hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Babis uitte zijn afkeer van de overeenkomst tijdens het vragenuurtje in het Tsjechische parlement. “Ik houd niet van het pact”, zei Babis nadat hij gevraagd werd of zijn regering de overeenkomst zou ondertekenen.

  Vervaging grens tussen legale en illegale migratie
  Volgens Babis kan enkel de Tsjechische Republiek zelf over migratiekwesties van het land beslissen. Ook zei hij de vrees met andere landen te delen dat de tekst de grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen. “Er zijn kwesties die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Ik zal mijn regeringspartners voorstellen om op dezelfde manier te handelen als Oostenrijk of Hongarije”, klinkt het.

  Het ‘Global Compact for Migration’ werd in juli goedgekeurd door alle 193 VN-lidstaten, op de Verenigde Staten na. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) liet al snel weten dat zijn land het slotdocument niet zal ondertekenen, tenzij er aanpassingen zouden gebeuren. Ook Oostenrijk liet deze week weten het document niet te zullen ondertekenen. De Poolse regering zou ook overwegen om de VS, Hongarije en Oostenrijk te volgen. De Belgische en de Nederlandse regering zullen het document wel ondertekenen.

  Bron: sceptr.net
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Díky Maruschka voor de link. :toppie:
  Ik heb de link een beetje vertaald en aanvullende info gevonden.


  Mensen zoals Babis brengen genante democratie, zegt de man, die de bloemen van het Nationaal monument weggooide.

  In Nederland werd hij geboren, al meer dan 30 jaar woont hij in de Tsjechische Republiek. Activist Otakar van Gemund van vereniging Kaputín gooide de bloemen weg die waren gelegd door premier Andrej Babis en vertegenwoordigers van de beweging SPD Tomio Okamura en Radim Fiala bij het monument op de Národní třída.
  Zijn daad legt hij uit in een interview voor Aktuálně.cz.

  Waarom ben je hier gekomen?
  Bedoel je hier op het Hradčanské-plein? Nou, want ik ga alle evenementen rond 17 november bijwonen.

  En waarom besloot je om hier te komen?
  17 november is naar mijn mening het belangrijkste feest van de Tsjechische Republiek. Het viert de democratie en onze verworven vrijheid in 1989. Ik denk, dat onze vrijheid en onze democratie in gevaar zijn en dat het noodzakelijk is om voor hen te vechten en ze te verdedigen tegen autoritaire invloeden, die hier zijn uit Rusland, Poetin, Zeman en Babis. En omdat ik voel, dat onze democratie in crisis verkeert, het moet worden verdedigd. We willen het duidelijk maken, dat we erom geven.

  Denk je dat jouw vorm van protest gepast was?
  Het was absoluut een radicale vorm van protest, maar ik denk dat deze situatie radicale stappen vereist, omdat het erop lijkt dat de Tsjechische samenleving zich niet eens bewust is van de slechte situatie.

  Wat is je beroep?
  Ik ben tolk en vertaler.

  Je bent lid van de Kaputin-beweging. Klopt dat?
  Ja, dat is zo.
  We hebben hier een gigantische banner opgehangen "Poetin's poppetje is hier", we hebben ook actie ondernomen op de Russische ambassade.

  En waarom doe je dit? Ik bedoel, werken met Kaputin ...
  Omdat ik hier woon, Ik breng hier kinderen groot. Ik wil in een vrij land wonen.
  Ik ben geboren in een vrij Nederland, Ik kwam hier om twintig uur. Kort daarna brak de Fluwelen Revolutie uit. Het hele punt van mijn leven is vrijheid en democratie. En ik zal het niet laten gaan. Een paar mensen die hier als bedrijf willen leiden en een privéoligarchie willen creëren, of verkoop het land aan de Chinezen, ik zal het niet laten gaan. En ik denk, dat de Tsjechen een vergelijkbare aanpak zouden moeten hebben.

  Hoe werkt je groep?
  We moeten mensen overtuigen van elke geplande actie. We doen het zodat we geen ingewikkelde besluitvormingsstructuren hebben en democratisch blijven. In elke groep zullen we het eens worden over een consensus, hoe verder te gaan.We zijn zo'n groep mensen, die voortdurend verandert.

  Over de Nederlandse activist en Kaputín:
  Zijn moeder is Tsjechisch, zijn vader Nederlands. Na zijn eindexamen in de zomer van 1989 - een aantal maanden voor de Fluwelen Revolutie - vertrok hij naar Praag om daar de taal te leren.
  Bron ironcurtainproject.eu/de-eenzame-activist.

  De Kaputin-groep richt zich op de bevordering van democratie, de rechtsstaat, mensenrechten en lidmaatschap van de EU en de NAVO. Het veroordeelt racisme, fascisme, xenofobie, communisme en machtsmisbruik en corruptie.
  Het verzet zich ook tegen het regime van Poetin. In het verleden protesteerden ze tegen de bezetting van de Krim.
  Bron facebook.com/Kaputin.Democrats.Stop.Putin.

  Hij was eerder in het Tsjechische nieuws, zie artikel radio.cz/en.
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

  Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

  Zeman had dit een half jaar geleden al aangekondigd, wat in zijn land deels scherp werd bekritiseerd. Verschillende partijen in Praag proberen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem te verhinderen.
  Toen de Tsjechische president voor zijn bezoek aan Israël werd gevraagd naar de verplaatsing van de ambassade, zei hij: 'Er zijn al twee concrete en praktische stappen in deze richting gezet. In mei zullen we het 'Tsjechische Huis' in Jeruzalem openen, dat een cultureel centrum en kantoren van het Tsjechische ministerie van Handel en Toerisme zal huisvesten.'
  'Ook zal daar een cultureel en politiek evenement plaatsvinden', vervolgt de president. 'Wat er in de toekomst zal gebeuren, zullen we zien, maar ik zal ernaar blijven streven om onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen'.
  De Tsjechische Republiek erkende al in december 2017 Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël, kort na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
  De verplaatsing van de Tsjechische ambassade is afhankelijk van een besluit van de regering in Praag, waarvan premier Andrej Babis zich destijds tegen het voorstel heeft uitgesproken. Het was geen goed idee, zei hij, en wees op de reacties na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

  Bron: israeltoday.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'

  De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd.

  Dit is een centrum voor cultuur, waarin de activiteiten van de Tsjechische Republiek op het gebied van economie, cultuur, toerisme en wetenschap in Israël zullen worden gehouden. De inwijding vond plaats in het kader van de Tsjechische nationale feestdag.

  In een gesprek met Netanyahu sprak de Tsjechische president optimistisch over een door hem gesteunde verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem (artikel) en zei: 'Ik geloof dat mijn volgende bezoek aan Israël wegens de opening van de Tsjechische ambassade in Jeruzalem zal plaatsvinden. De vriendschap van onze twee staten versterkt het licht in de duisternis en ik dank u voor uw deelname aan deze belangrijke gebeurtenis voor het Tsjechische volk'.

  Premier Netanyahu antwoordde: 'Het is nu november en ik stel voor dat we elkaar volgend jaar ontmoeten in de Tsjechische ambassade in Israël. We hebben al een afspraak gepland voor een vergadering in Praag.'

  Netanyahu ging ook in op de geschiedenis van de twee landen en noemde de aankoop van wapens door het jonge Israël van de Tsjechische Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. 'De betrekkingen tussen Israël en Tsjechië verschillen van de betrekkingen met andere landen. Er is een diepe band tussen ons, net als met de Verenigde Staten. Wij zullen uw steun nooit vergeten, u heeft ons toen de “wapens om te overleven” gegeven en daar zijn wij u zeer dankbaar voor.'

  Maandag nam de Tsjechische president deel aan een ter ere van hem gehouden zitting van de Knesset, waar hij de diepe vriendschap tussen de twee landen onderstreepte en de kritiek op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, veroordeelde.

  Bron: israeltoday.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier leidt grote delegatie naar Marokko

  De Tsjechische premier Andrej Babiš arriveerde dinsdag (4 december) in Marokko voor een tweedaags officieel bezoek aan het hoofd van een grote delegatie uit zijn land.


  Bij aankomst op de luchthaven Rabat-Salé werd de Tsjechische premier begroet door het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

  De delegatie die de Tsjechische premier vergezelt, omvat de minister van Industrie en Handel, Marta Novakova, de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miloslav Stasek en de Tsjechische ambassadeur in Marokko.

  Tijdens zijn verblijf in het Koninkrijk zal Andrej Babiš gesprekken voeren met verschillende Marokkaanse functionarissen.

  Bron: Marokko.nl
   
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zeman's presidentiële kanselarij chef probeert invloed uit te oefenen op rechters.

  Het hoofd van Zeman's presidentiële kantoor Vratislav Mynář heeft herhaaldelijk geprobeerd de beslissingen van de rechters te beïnvloeden. Dit wordt gerapporteerd in het weekblad Respekt. Volgens het tijdschrift heeft Mynář contact opgenomen met de rechters van het grondwettelijk hof, de hoogste administratieve rechtbank en de gemeentelijke rechtbank in Praag om informatie te krijgen over belangrijke zaken en hij zei tegen de rechters wat voor een resultaat president Miloš Zeman zou wensen.

  De voormalige hoofden van het presidentiële kantoor beschouwen het gedrag van Mynář, die zijn functie al enkele jaren zonder veiligheidsverklaring bekleedde, ongekend. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou hebben gedaan, zei Luboš Dobrovský die chef van de presidentiële kanselarij onder Vaclav Havel was. Het is ongelooflijk en het lijkt erop dat er druk is uitgeoefend op de rechters, aldus Dobrovský.
  Jiří Ovčáček woordvoerder van de Praagse burcht, reageerde op het rapport door te zeggen dat de heer Mynář met de rechters had gesproken om hen te informeren over de standpunten van de president.
  Bron oa radio.cz/de + radio.cz/en.

  Wat betreft die veiligheidsverklaring , dat is nu een zaak die ligt bij de rechtbank.
  De zaak zou 19 december voorkomen maar de advocaat van Mynář, Lukáš Trojan, kon niet aanwezig zijn en zo werd het uitgesteld tot 28 januari.
   
  Laatst bewerkt: 09-01-2019
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze zaak gaat veel verder.....hij deed dit uit naam van Zeman , die ook zelf probeerde een ruilhandel te maken met de rechters.
  Zie artikel radio.cz/en en meer artikelen op radio.cz/de.
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Visegrádlanden houden topontmoeting met Netanyahu in Jeruzalem

  Op 18 en 19 februari zullen de leiders van de Oost-Europese Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. De Visegrádlanden varen in veel gevallen, net als de Verenigde Staten, een uitgesproken pro-Israëlische koers.

  De leiders van de vier Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – zullen op 18 en 19 februari een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. Het zal de eerste keer zijn dat de Visegrádgroep bijeenkomt in het Midden-Oosten. De laatste topontmoeting tussen de Visegrádgroep en Netanyahu vond in juli 2017 plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

  Israëlische verkiezingen in april
  Er wordt verwacht dat Netanyahu, via de Oost-Europese landen, de EU-consensus over Iran en de Palestijnen probeert bij te sturen. Daarnaast zijn in april verkiezingen in Israel. Netanyahu haalt op dit moment alles uit de kast om herverkozen te worden.

  De Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) en de Slowaakse premier Peter Pelligrini (Smer-SD) zullen beiden aanwezig zijn. Naar verwachting zullen ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki (PiS) en de Hongaarse premier Viktor Orban (Fidesz) deelnemen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

  Net als VS goede betrekkingen met Israël
  Over het algemeen hebben de Oost-Europese landen goede betrekkingen met Israël. Dit gebeurt ten dele in navolging van de Verenigde Staten, die een uitgesproken pro-Israëlische koers varen. Onlangs ijverde de Tsjechische president Milos Zeman (SPOZ) er nog voor om de Tsjechische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, in navolging van de VS.

  Uiteindelijk kreeg Zeman onvoldoende steun van de Tsjechische regering. De Europese Unie (EU) was ook steeds zeer kritisch over het besluit van de VS om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

  Bron: sceptr.net
   
 9. Top Israël afgeblazen na rel over Poolse rol tijdens WOII

  Bron: AD.nl - 18-02-2019
  Een diplomatieke rel heeft geleid tot het afblazen van een top in Israël. De Poolse regering is woedend over uitspraken van een Israëlische minister over Poolse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Racistisch en onacceptabel’, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

  Het was eigenlijk de bedoeling dat de volledige Visegrádgroep van vier Centraal-Europese landen (Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië) bijeen zou komen in Israël. Het was de eerste keer dat die landengroep buiten Europa zou vergaderen. De Tsjechische premier Andrej Babis zei volgens persbureau CTK dat de topbijeenkomst later in het jaar alsnog moet plaatsvinden.

  Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de premiers van Tsjechië, Slowakije en Hongarije nog steeds worden verwacht, maar van een ‘volledige V4-bijeenkomst’ is volgens een woordvoerder geen sprake meer. Er vinden nog wel bilaterale bijeenkomsten plaats.

  Het uitstel van de top is het gevolg van een ruzie tussen Polen en gastheer Israël. Het conflict begon vorige week met uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die had zich uitgelaten over collaboratie in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later mengde ook zijn minister Yisrael Katz zich in de discussie.

  ‘Binnen met moedermelk’
  De Poolse premier Mateusz Morawiecki had gisteren al medegedeeld zelf niet naar de bijeenkomst te gaan. Hij liet een dag later weten dat ook zijn minister van Buitenlandse Zaken thuisblijft. Dat laatste had te maken met de in zijn ogen ‘racistische en onacceptabele’ uitspraken van Katz, die pas net is aangetreden als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken.

  Katz merkte op dat ‘veel Polen collaboreerden met de nazi’s’. Hij noemde dat een historisch feit. De minister citeerde ook een oud-premier die zou hebben opgemerkt dat inwoners van Polen het antisemitisme ‘binnenkregen met hun moedermelk’. In een aantal tweets laat Morawiecki weten dat de Polen ‘nooit voor de samenwerking met de nazi’s zijn gegaan’. Integendeel.

  De Polen hebben, zo zegt de premier, voor de Duitse agressie een ‘onvoorstelbare prijs’ betaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan zes miljoen Polen vermoord, waaronder drie miljoen Joden en Polen van Joodse afkomst. ,,Als de Duitsers hadden gewonnen, waren alle Polen uitgeroeid’’, aldus Morawiecki. ,,We stonden aan de kant van het goede tegen het absolute kwaad’’.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit lijstje is bijna afgewerkt.

  Momenteel staat Petr Rafaj, de voorzitter van het Bureau voor de bescherming van de mededinging, onder verdenking.
  Zie artikel op diepresse.com + novinky.cz.

  de volgende ministers zullen ook vervangen worden:
  Minister van Transport Dan Ťok; op eigen verzoek, maar wel met extra druk ivm de D1 en Toll van Petr Rafaj.

  Minister van Industrie Marta Nováková vanwege een voorval waarbij een vertegenwoordiger van Taiwan werd gedwongen een diplomatieke vergadering te verlaten, op verzoek van de Chinese ambassadeur. Momenteel heeft Taiwan geen ambassade, maar wel een economisch en cultureel bureau in Tsjechië.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Mannen vallen zwarte Tsjechische parlementariër aan

  In Tsjechië is de parlementariër Dominik Feri door twee mannen aangevallen, melden Tsjechische media. De 22-jarige politicus werd in de regio Moravië belaagd, waarbij een van de aanvallers zou hebben geroepen: "Negers horen niet in de politiek." Feri's vader is van Ethiopische afkomst.

  De twee mannen namen de parlementariër te grazen toen die een wijnproeverij bezocht. Hij moest naar het ziekenhuis om te worden behandeld aan zijn verwondingen. Feri twitterde later dat artsen een vleeswond op zijn rug hebben gehecht.

  [​IMG]
  Jel jsem na Moravu a nějací dva pánové se jali pěstí. Hele, můžeme spolu politicky nesouhlasit, ale fyzicky se nenapadáme. Snažil jsem se jim to vysvětlit, ale co se dá dělat.


  De 22-jarige parlementariër zit sinds 2017 in het Tsjechische parlement namens de liberaal-conservatieve partij TOP 09. Wie de aanvallers zijn, is onduidelijk. Er is voor zover bekend nog niemand aangehouden.

  Bron: nos.nl
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Die teller loopt nu heel snel op naar 365.000 handtekeningen voor democratie.
   


 13. Otakar, blij dat ik hem ken.
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Regeringscrisis voorlopig weer afgewend

  De Tsjechische regering - die al maanden onder vuur ligt vanwege verdenking van EU-fraude door minister-president Andrej Babis - is maandagavond bijna gevallen door een tamelijk bizarre ruzie tussen de sociaaldemocratische regeringspartij CSSD en president Milos Zeman.

  De sociaaldemocraten willen al sinds mei een van hun eigen ministers (Antonin Stanek) vervangen door CSSD-vicevoorzitter Michal Smarda, die in hun ogen beter geschikt is om het ministerie van cultuur te leiden.

  Zeman, zelf oud-voorzitter van de CSSD, houdt deze personele verandering echter al maanden tegen. Waarom precies, is onduidelijk. De laatste paar dagen was de spanning zo hoog opgelopen dat CSSD-voorzitter Jan Hamacek dreigde de regering te verlaten. De regering-Babis zou daardoor zijn meerderheid hebben verloren, maar na een urenlang crisisberaad besloot Hamacek zijn dreigement voorlopig in te trekken. Hij wil nu dat Babis alsnog Zeman ervan overtuigd akkoord te gaan met Smarda.

  Meerderheid coalitie is precair
  Hoe de soap nu verder gaat is onduidelijk. Een ding is zeker, de regering-Babis verliest de meerderheid als de CSSD vertrekt. De Tsjechische regering bestaat uit twee partijen; de communistische partij gedoogt de coalitie. Van de drie partijen is ANO, de partij van Babis, verreweg de grootste met 78 van de 200 zetels in het parlement. De sociaaldemocraten hebben 15 zetels en de communisten ook 15. Voor een meerderheid zijn minstens 101 stemmen nodig, en aangezien de verhouding tussen Babis en de andere oppositiepartijen erg slecht is, heeft hij de CSSD hard nodig.

  Volgens de Tsjechische grondwet moet Zeman overigens gewoon instemmen met een verzoek van de premier om ministers te vervangen, maar de 74-jarige Zeman heeft er altijd een handje van gehad een eigenzinnige koers te varen.

  Motie van wantrouwen
  Het is niet de eerste crisis waar de regering-Babis dit jaar mee te kampen heeft. Eind vorige maand overleefde Babis nog een motie van wantrouwen in het parlement, die was ingebracht door vijf oppositiepartijen.

  Het draaide daarbij om de vermeende EU-fraude van Babis, die tevens de op een na rijkste man van Tsjechië is. Babis zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door EU-subsidies door te sluizen naar zijn vroegere zakenimperium Agrofert. Dat zou met name gebeurd zijn in de periode dat hij minister van financiën was tussen 2014 en 2017.

  In mei 2017 moest hij zich terugtrekken uit die functie omdat hij werd verdacht van belastingontduiking en beïnvloeding van de media. Desondanks won hij de verkiezingen in oktober van dat jaar met grote meerderheid en werd premier van Tsjechië.

  Bron: fd.nl
   
 15. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Goochel vertaling van artikel op nazory.aktualne.cz vandaag:

  Hoe Zeman het kasteel van Praag en Tsjechen stal en blijft 'verdedigen tegen terreur'

  Het is zomer 2019, er komt weer een hittegolf en Zeman's kasteel moet opnieuw worden versterkt. Het was jarenlang niet mogelijk om het gebied binnen te komen.
  Binnenlanders en toeristen komen wegversperringen tegen, staan in de rij. Emmer vol ongeloof, ze moeten door het hekken gaan en de bagage tonen. Voor bezoekers en soldaten het is oneervol.
  En president Zeman blijft zijn belang tonen - volgens rapporten van de kasteelwacht vorige week, van de 672 soldaten en 43 civiele werknemers, nog eens 221 mensen een derde erbij. De eerste ongeveer 100 nieuwe soldaten volgen sinds oktober een training in Vyškov en zullen vanaf begin volgend jaar lid worden van de kasteelwacht.

  Een nieuw "logistiek" gebouw op Petřín zal worden gebouwd voor de bewaker..... De service is van plan om drones te kopen (Milos Zeman, zoals we weten, wedden op drones) en autonome voertuigen (ze hebben geen chauffeurs nodig en zijn volledig georiënteerd met behulp van computersystemen). Ze moeten vooral worden gebruikt bij het bewaken van het kasteelcomplex in Lány. Andere aankopen zijn gepland.

  Het is belangrijk om te herhalen: we leven niet in het presidentiële systeem, we zijn niet de Verenigde Staten. De president is niet de premier. Naast de Zeman Castle Guards en (nu zijn) kasteel, wordt de bewakingsdienst ook bewaakt door politieagenten bij wegversperringen in het kasteel. Het "staatshoofd" (zoals gebruikelijk is voor de president om het niet precies te noemen) wordt verzorgd door een gigantisch aantal zeer betaalde mensen. Het is als een Trump of een Poetin. Ongelooflijke verspilling in tijden dat geld ontbreekt, bijvoorbeeld voor sociale voorzieningen.

  De betekenis hiervan? Zeman en de mensen die hij omringde (Mynář, Nejedlý en anderen), vanuit het kantoor van de president, die min of meer ceremonieel is, creëren een machtscentrum en doen dit op de Russisch-Chinese manier. Dat wil zeggen, het versterken, benadrukken van veiligheidstroepen en beveiligingsmaatregelen. Ze bouwen hun kleine leger. Zeman laat zien dat hij een "doelwit" is dat tegen terreur gaat, vandaar de onzin-rij. Helaas kan de regering van premier Babiš, die graag voor de gek gehouden wordt door vermeende soberheid, dit niet stoppen.

  In Europa is de terreur afgenomen
  Het kasteel is een fort geworden waar een gewone burger alleen kan worden gecontroleerd, maar tegelijkertijd - verrassend genoeg doet het denken aan een extreem dure markt. Ik werd beschreven door een leraar die er onlangs met twee klassen naartoe ging, in de hitte, de kinderen wilden water kopen, maar de fles kostte 80 kronen. Dit is het kasteel vandaag: een mix van zakelijke en veinsde angst voor terreur.

  Het begon in de zomer van 2016 en begon onmiddellijk lange rijen te vormen bij de ingangen, waarvan de grootste voor de Ist-binnenplaats en in de buurt van de Powder Bridge ligt. Maar menigten hebben nog een beveiligingsrisico gecreëerd, een freak zou zeggen dat zelfs in ons land een vrachtwagen de wachtruimte in kan rijden, daarom werden concrete veiligheidsbarrières op de wegen geïnstalleerd.

  In januari vroegen vertegenwoordigers van Praag 6 aan de president om de wegversperringen van de Praagse burcht te verwijderen en aan het publiek terug te geven. Senator en vice-zes Jiří Růžička en vice-burgemeester Jan Lacina schreven in een open brief dat veiligheidsmaatregelen "de ergste van de communistische decennia oproepen - vrijheid, angst en willekeur van de heersers". Tevergeefs. Zemana et al. vertegenwoordigers geven er niet om, controles, te dure markten en wegversperringen blijven bestaan. Het kasteel werd een symbool van de Tsjechische verandering die plaatsvond tijdens Zeman en Babiš.

  Wordt het kasteel echt bedreigd door terreur (er zijn trouwens massa's mensen op de Karelsbrug en gelukkig zijn er geen massale veiligheidsmaatregelen)? Laten we uitgaan van het rapport van het Centrum tegen terrorisme en hybride bedreigingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken:
  "Er waren in 2068 terreuraanslagen in de wereld in 2018. In vergelijking met 2017 steeg het totale aantal met 692. De overgrote meerderheid van deze aanvallen vonden plaats buiten Europa. Traditioneel zijn de zwaarst getroffen gebieden Pakistan, Afghanistan, Syrië, Irak, landen in Noord-Afrika. en Nigeria. Aanvallen in Europa zijn goed voor slechts 3 procent van alle geregistreerde aanvallen, een significante daling in vergelijking met 2017, toen aanvallen in Europa goed waren voor 10 procent ... De meeste aanvallen in Europa, net als in het voorgaande jaar, waren aanvallen in Turkije en Rusland. "

  In Tsjechië is tot nu toe slechts één aanval geregistreerd, gepensioneerde Jaromír Balda (71), heeft in juni en juli 2017 een boom omgehakt op het spoor en het leven van tientallen mensen in gevaar gebracht. Maar hij probeerde de indruk te wekken dat sommige migranten het hadden gedaan. Hij werd veroordeeld tot vier jaar.

  Waarom dan de kasteelwacht versterken en het kasteel blijven versterken? Een beetje duur plezier. Het kasteel was vervreemd van Praguers en Tsjechen.
   
  A.Smit en Plantage Bohémien vinden dit leuk.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Grof, regelmatig stomdronken, maar geliefd bij het Tsjechische volk.

  President Milos Zeman van Tsjechië weigerde een nieuwe minister te benoemen, de kandidaat trok zich dan maar terug. Zijn voormalige partij wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen vanwege oneigenlijk gebruik van bevoegdheden.

  De Tsjechische president Milos Zeman zou je kunnen omschrijven als een combinatie van Donald Trump en Boris Jeltsin: regelmatig stomdronken, populistisch, nationalistisch, anti-islamitisch en ondanks zijn grove taalgebruik geliefd bij een groot deel van het volk.

  Hij heeft iets grappigs. Als je zijn uitspraken op een rij zet, zouden ze niet misstaan in de Comedytrain. Het vervelende is alleen dat hij meent wat hij zegt. Het is geen satire, maar bloedserieus. Zo verdedigde Zeman zijn drankgebruik ooit met een vergelijking van Adolf Hitler en Winston Churchill. Hitler rookte niet, was geheelonthouder en vegetariër. Churchill dronk daarentegen een fles whisky per dag, drie flessen champagne en rookte acht sigaren. En wie won de oorlog?

  Zijn uitspraken zijn grof, zijn meningen uitgesproken. Wat soms kan leiden tot diepe crises. Dat blijkt ook de laatste maanden weer uit een ruzie tussen Zeman en zijn voormalige partijgenoten uit de sociaaldemocratische regeringspartij CSSD.

  Het gaat om de aanstelling van een nieuwe minister voor cultuur. De CSSD wou dat hun vicevoorzitter Michal Smarda de functie overnam van de vertrokken Antonin Stanek. Maar Smarda besloot zich woensdag terug te trekken, omdat Zeman al maandenlang weigert zijn handtekening onder de benoeming te zetten. Hij vindt Smarda ongeschikt en krijgt nu zijn zin.

  Ondertussen zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat de CSSD heeft gedreigd de regering te verlaten, waardoor premier Babis met zijn populistische partij ANO de toch al krappe meerderheid in het parlement zou verliezen. De CSSD beslist aan het eind van de week hoe verder te gaan.

  President met weinig macht
  Het merkwaardige is dat een Tsjechische president op papier maar weinig macht heeft. Het is een puur representatieve functie. Een kwestie van linten doorknippen, handtekeningen zetten en af en toe een opbeurende speech houden. De wetgevende en uitvoerende macht ligt bij het parlement en de regering.

  Maar Zeman heeft daar lak aan. Als hij vindt dat iets anders moet, zal hij dat niet onder stoelen of banken steken. In het geval van de nieuwe minister van cultuur dus door te weigeren zijn handtekening te zetten. De CSSD noemt dit oneigenlijk gebruik van bevoegdheden en wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen.

  Zeman daarentegen weet zich als gekozen president gesteund door het volk. Minister-president Babis zal hem bovendien niet snel afvallen. Zeman heeft Babis immers altijd gesteund, ook toen deze in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling gedurende de periode dat hij tegelijkertijd minister van financiën was én eigenaar van Agrofert, een van de machtigste Tsjechische bedrijven.

  Bekoelde liefde
  De slechte relatie tussen Zeman en de CSSD draagt ongetwijfeld bij aan de nu ontstane regeringscrisis, wat op het eerste gezicht verwonderlijk is omdat hij namens de CSSD vier jaar premier van Tsjechië was, tussen 1998 en 2002.

  Maar de liefde is bekoeld sinds hij het aan de stok kreeg met de CSSD-partijtop in 2007. Zeman richtte kort daarop de Burgerrechtenpartij SPOZ op, een tegenhanger van de CSSD. Geen groot succes, maar het was wel genoeg om hem in 2013 met een kleine meerderheid verkozen te krijgen als president.

  Sudeten-Duitsers
  Het was een omstreden keuze van het volk, want iedereen wist dat ze daarmee een polariserend staatshoofd zouden krijgen. Berucht is bijvoorbeeld de aanvaring met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in 2002 toen Zeman de Sudeten-Duitsers ‘de tweede kolonne van Hitler’ noemde. Zeman zei dat Tsjechoslowakije de 2,9 miljoen Duitstalige inwoners een dienst had bewezen door ze het land uit te zetten. ‘Ze zijn nu weer terug Heim ins Reich.’

  In datzelfde jaar 2002 adviseerde Zeman Israël in een interview met de krant Haaretz om alle Palestijnen te verjagen uit de Gazastrook en van de Westelijke Jordaanoever ‘net zoals wij dat ooit gedaan hebben met de Sudeten-Duitsers’. Het was een van de eerste tekenen van een diep gewortelde haat tegen islamieten.

  Deze haat heeft zijn relatie met Angela Merkel en de EU de laatste jaren ernstig belast. Zo noemde hij Merkels besluit in 2015 om de grenzen te openen ‘onzinnig’. Islamieten zijn volgens Zeman een vijand van het Westen. Ze horen geweerd te worden, niet binnengelaten.

  Goede relatie met Rusland en China
  In 2013 hees hij na de winst bij de presidentsverkiezing nog samen met EU-president José Manuel Barroso triomfantelijk de EU-vlag in de mast. Nu zou hij dat nooit meer doen, vanwege het in zijn ogen te vriendelijke vluchtelingenbeleid van Brussel. ‘Als u in een land woont waar je een boete krijgt voor het vissen zonder vergunning, maar niet als iemand illegaal zonder geldig paspoort de grens overkomt , dan leeft u in een land dat geregeerd wordt door idioten’, zei hij.

  Migratie is niet het enige punt waarop Zeman botst met de EU. Het is ook zijn nationalisme en vriendschappelijke relatie met Rusland en China die voor scheve ogen zorgen. Voor Zeman lijkt maar één ding te tellen en dat is of Tsjechië er economisch beter van wordt. Of het nou om kerncentrales uit Rusland gaat of investeringen uit China: als Tsjechië ervan profiteert, dan is dat voor hem belangrijker dan wat Brussel ervan vindt.

  Om die reden haalt hij de banden met Duitsland ook net zo snel weer aan als hij ze kapotmaakt. Zeman weet namelijk donders goed dat Tsjechië er zonder Duitse bedrijven veel slechter voor zou staan. Denk alleen maar aan VW-dochter Skoda, dat in Tsjechië voor duizenden arbeidsplaatsen zorgt.

  Het is deze nationaal-populistische ‘Tsjechië-eerst’-mentaliteit die Zeman tegelijkertijd geliefd en gehaat maakt. Plat gezegd vinden ze hem op het platteland prachtig, de stedelingen willen zo snel mogelijk van hem af. De komende tweeënhalf jaar dus veel tevreden gezichten buiten Praag.
  Bron fd.nl.
   
  camyl, lexHeezius en Plantage Bohémien vinden dit leuk.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechisch Lagerhuis veroordeelt BDS-beweging als antisemitisch
  [​IMG]
  Het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft een resolutie aangenomen die alle vormen van antisemitisme veroordeelt, waaronder “oproepen tot boycots van de staat Israël”.

  De niet-bindende motie roept de regering van Tsjechië op om maatregelen te nemen om antisemitisme tegen te gaan. Zo moet “meer veiligheid” geboden worden aan zowel mensen als instellingen die doelwit kunnen zijn van antisemitische aanvallen. Daarnaast maant de resolutie tot het niet verlenen van financiële steun aan groepen die pleiten voor een boycot van Israël. Het voorstel is met 120 voorstemmen en slechts 20 tegenstemmen aangenomen.

  De resolutie werd in het Lagerhuis geïntroduceerd door Jan Bartošek, hoofd van de christen-democratische fractie. In zijn betoog voor de motie verwees hij naar “toenemend antisemitisme in Europa”, en noemde hij als voorbeeld de recente aanval bij een synagoge in het Duitse Halle. Het is noodzakelijk om een duidelijk standpunt tegen deze trend in te te nemen, aldus het parlementslid.

  In zijn betoog noemde Bartošek Israël een “strategische partner en bondgenoot in het Midden-Oosten”. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zou geholpen hebben met de formulering van de motie, aldus het hoofd van de christen-democratische fractie.

  De Israëlische overheid verwelkomt de resolutie. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz noemt de aangenomen motie “een weerspiegeling van de ware vriendschap” tussen Israël en Tsjechië. Hij roept andere parlementen op het voorbeeld te volgen. De Israëlische ambassadeur in Praag Daniel Meron spreekt in vergelijkbare bewoordingen zijn dank uit.

  In mei nam de Duitse Bundestag al een motie aan die stelt dat oproepen tot BDS antisemitisch kunnen zijn. Vergelijkbaar met de Tsjechische resolutie wordt in Duitsland de regering opgeroepen “geen gebouwen en faciliteiten onder de administratie van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen.”

  Bron: cidi.nl
   

Deel deze pagina