Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rusland zet twee Tsjechische diplomaten land uit

Rusland heeft maandag zoals verwacht twee Tsjechische diplomaten uitgewezen. Het land doet dit als vergelding voor het uitwijzen door Praag van twee Russische diplomaten.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken riep de Tsjechische gezant Vitezslav Pivonka op en deelde hem mee dat „twee werknemers van de Tsjechische ambassade in Moskou tot persona non grata zijn verklaard en het land voor woensdagavond moeten verlaten”, aldus het ministerie.

Tsjechië zette tien dagen geleden twee Russische diplomaten het land uit nadat een Russische ambassademedewerker een hoax had verspreid over een geplande gifgasaanval. Die zou gericht zijn tegen drie politici in de hoofdstad Praag.

Een Russische parlementariër liet meteen in een reactie weten dat zijn land Tsjechië met gelijke munt terug zal betalen.

Bron: rd.nl
 

kuurgast

Donateur
Geheime onderzoeken AB: Het is tijd voor vervroegde verkiezingen
Vanwege een hoog tekort sluit Babiš nieuwe verkiezingen niet uit.

In verband met het breed verworpen overheidsvoorstel om het begrotingstekort op te trekken tot 500 miljard kronen (18,8 miljard euro) heeft premier Andrej Babiš nu zelfs nieuwe verkiezingen in het spel gebracht. Het regeringshoofd sprak eerst met vertegenwoordigers van de media over het feit dat vervroegde verkiezingen "op tafel" zouden liggen als zijn kabinet het enorme tekort in het parlement niet zou doorbreken. Later voegde hij zijn verklaring toe op Twitter.
Toen journalisten hem benaderden over vervroegde verkiezingen, sloot hij ze uit. Babiš schreef dat hij het niet wilde. Dit zou alleen de allerlaatste optie zijn, en alleen als duidelijk was dat hij en zijn regering geen andere keus hadden dan het "pro-investeringsbudget" te handhaven.

Tijdens een briefing voor de onderhandelingen in de Tweede Kamer was Babiš opnieuw strijdlustig. Nieuwe verkiezingen zou hij niet uitsluiten en ook niet bang zijn. 'Integendeel, ik hou van verkiezingscampagnes', zei het hoofd van de regering tegen journalisten.

Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
In zijn boek schrijft Bolton over Babiš's "Nejapný" verklaring op de NATO-top.

Voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis, John Bolton, noemt ook de Tsjechische premier Andrei Babis in zijn controversiële nieuwe boek. Volgens hem was de premier van Tsjechië de auteur van 'de meest onbedoelde opmerking' tijdens een van de gesprekken bij de Noord-Atlantische Alliantie in juli 2018.

Andrej Babiš heeft naar verluidt verklaard dat het voor Tsjechië moeilijk is om in de buurt te komen van zijn toezegging inzake defensie-uitgaven, omdat het bruto binnenlands product van het land snel groeit. Defensie-uitgaven waren het belangrijkste onderwerp van de NATO-top twee jaar geleden.

'De meest onbeduidende opmerking kwam van de Tsjechische premier, die zei dat hij zijn best doet om tegen 2024 twee procent te bereiken, maar dat hun BBP zo snel groeit dat hij niet zeker weet of de defensie-uitgaven gelijke tred kunnen houden. In wezen zei hij dat ze te snel rijk zouden worden om zichzelf goed te verdedigen, 'zei Bolton.

Hoewel de adviseur van de voormalige president het argument van Babiš dom vindt, bij Trump ontmoette hij volgens Bolton begrip. "Trump sprong daarna op en zei dat hij een soortgelijk, in feite veel groter probleem had als gevolg van de economische groei in de VS".

Andrej Babiš maakte bezwaar tegen de bewering van John Bolton. Volgens hem is zijn verklaring uit de context gehaald. De premier voegde er ook aan toe dat hij al begrijpt waarom Trump zijn adviseur van het team heeft ontslagen.

"Ik heb logischerwijs betoogd dat het niet zoveel uitmaakt van het percentage van het BBP dat u aan bewapening uitgeeft, omdat het absolute bedrag dat naar defensie-uitgaven gaat, belangrijker is. Als je BBP groeit, stijgt ook het absolute bedrag dat je zou moeten uitgeven aan bewapening, maar als ons BBP dit jaar daalt en onze defensie-uitgaven gehandhaafd blijven, dan zal het percentage van de defensie-uitgaven logischerwijs toenemen”, legde Babiš zijn woorden uit.
'De woorden in het boek zijn uit hun verband gehaald en nu begrijp ik heel goed waarom president Trump meneer Bolton heeft ontslagen bij zijn team van adviseurs, terwijl hij zoiets eenvoudigs niet kon begrijpen', concludeerde hij.

Volgens schattingen van de NATO gaven slechts negen landen van de 29 leden vorig jaar twee procent van het BBP of meer. Naast de Verenigde Staten waren dat Polen, Groot-Brittannië, Griekenland, Roemenië, Bulgarije en de Baltische staten.
Bron oa novinky.cz.

nato.PNG
Defensie uitgaven NAVO-landen grafiek op magazines.defensie.nl.
 

kuurgast

Donateur
Dit lijstje is bijna afgewerkt.

Momenteel staat Petr Rafaj, de voorzitter van het Bureau voor de bescherming van de mededinging, onder verdenking.
Zie artikel op diepresse.com + novinky.cz.
Regering stelt voor het hoofd van het Tsjechische antitrustbureau te ontslaan.

Petr Rafaj, het hoofd van het Bureau voor de bescherming van de concurrentie "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže" (ÚOHS) en een van de meest invloedrijke overheidsfunctionarissen in het land, wordt onderzocht wegens vermoede corruptie en machtsmisbruik, en een voorstel hem te ontslaan is voorgelegd aan president Milos Zeman.

Tijdens de coalitievergadering van ANO en CSSD op maandag stemde de regering ermee in het ontslag van het controversiële hoofd van de antitrustautoriteit aan president Milos Zeman voor te stellen. De stap volgt op een politieonderzoek naar vermoedelijke corruptie en machtsmisbruik, een recent telefoontje van de anticorruptieraad en een brief van de regio Ústí nad Labem waarin wordt verzocht om ontslag wegens corruptie.

Rafaj wordt sinds maart 2019 onderzocht, waarbij politieonderzoeken plaatsvinden bij verschillende van zijn eigendommen, evenals bij zijn auto en op UOHS-terreinen. Tijdens de huiszoeking vond de politie 2 miljoen CZK in verschillende enveloppen die verborgen waren achter zijn meubels. Het geld werd door de politie in beslag genomen omdat Rafaj de herkomst van het geld niet kon verklaren. Echo24 meldde dat Rafaj afgelopen dinsdag zei dat het geld bedoeld was voor de bruiloft van zijn dochter en de wederopbouw van zijn huisje, en afkomstig was van een lening en zijn spaargeld.

In november 2017 woonde Rafaj een bijeenkomst bij met vice-voorzitter van ANO, Jaroslav Faltýnek, en de directeur van de Tsjechische vestiging van het Oostenrijkse bedrijf Kapsch, Karel Feix, over de aanbesteding voor een nieuwe leverancier van tolsystemen voor Tsjechische snelwegen. Tijdens een afzonderlijke vergadering een uur eerder had Faltýnek met Feix afgesproken Rafaj te vragen de beslissing van ÚOHS ten gunste van Kapsch te beïnvloeden.

Een ander geval, dat al in behandeling is, betreft de invloed van sportsubsidies rond de Miroslav Pelta, het voormalige hoofd van de voetbalbond. Pelta stond aan het hoofd van de raad van toezicht van het transportbedrijf Liberec-Jablonec, wiens geschillen werden behandeld door de antitrustautoriteit, gecontroleerd door Rafaj. Politie telefoontaps hebben Pelta onderschept met het regelen van verschillende VIP-voetbaltickets voor Rafaj.

Het voorstel wordt nu door premier Andrej Babiš (ANO) en vice-premier Jan Hamáček (CSSD) aan president Zeman voorgelegd. De president heeft het laatste woord bij de benoeming en het ontslag van het hoofd van het bureau, op basis van voorstellen van de regering, maar zal de beslissing pas behandelen nadat de regeringsvakantie op 16 augustus is afgelopen.

Volgens Seznam Zprávy gaf Zeman's eerdere gedrag tegenover Rafaj echter aan dat hij stevig achter het voormalige CSSD-lid stond. Afgelopen maart, in een interview met de dagelijkse MF Dnes een paar dagen nadat de tolsysteem corruptie zaak aan het licht kwam, verklaarde de president dat hij het hoofd van het antitrustkantoor zou ontslaan "alleen op basis van een definitieve rechterlijke beslissing."

Rafaj zei in een verklaring aan de media dat hij de bevoegdheid van de regering om zijn ontslag voor te stellen respecteert, maar gelooft niet dat aan de voorwaarden voor zijn ontslag, zoals vastgelegd in de wet inzake de bevoegdheid van het bureau, zou zijn voldaan. Bovendien heeft hij alle beweringen afgewezen en verklaard dat hij niets verkeerds of illegaals heeft gedaan en dat de beschuldigingen tegen hem als een persoonlijke aanval aanvoelen.
Bron brnodaily.com.
 

kuurgast

Donateur
Hamáček probeert Babiš te verslaan, stelt 5000 kronen eenmalig voor alle gepensioneerden.

Hoewel de parlementsverkiezingen zijn in meer dan een jaar, de regeringspartijen strijden al om meer geld te beloven aan de portemonnee van de kiezers. De CSSD probeert daarmee het voorstel van Andrej Babiš om het super-brutoloon en de lagere belastingen te schrappen te verslaan door de pensioenen verder te verhogen. Daarnaast zou de vice-premier en hoofd van de CSSD, Jan Hamáček, senioren een eenmalige toeslag van 5.000 kronen betalen naast de wettelijke verhoging, die gemiddeld 840 kronen per maand zal bereiken.

'Ik kan me een eenmalige betaling van 5000 kronen voorstellen, wat overeenkomt met ongeveer 400 kronen per maand. Het kost in de begroting ongeveer 14,5 miljard. We moeten het bespreken met een coalitiepartner, er kan een discussie zijn over een hoger bedrag, inflatie treft senioren meer dan andere groepen, we mogen niet toelaten dat hun levensstandaard verslechtert', aldus Hamáček.

Babiš sprak ook over het verder verhogen van de pensioenen. Hij zei vorige week dat hij de gemiddelde bijtelling op 900 kronen wil afronden. Minister van Arbeid en Sociale Zaken Jana Maláčová (ČSSD) reageerde echter dat dit 60 kronen boven de wettelijke verhoging zou betekenen en dat dit niet genoeg is. 'In het licht van het coronavirus en de stijgende prijzen is dit niet genoeg', zei ze. Hamáček kan volgens haar bespreken of het 300 of 400 kronen boven de valorisatie per maand zal zijn, of een eenmalige toeslag 'in de orde van duizenden kronen'.

Een verdere verhoging van de pensioenen staat haaks op de afwijzing door Hamáček van het voorstel van Babiš om de inkomstenbelasting te verlagen en het super-brutoloon af te schaffen. Volgens het hoofd van de CSSD zou het voorstel van de premier om een belasting van 15 procent in te voeren te belastend zijn voor de begroting.

In 2018 werd het tekort geschat op 75 miljard kronen. Dit jaar zou de afschaffing van het super-brutoloon leiden tot een tekort van maximaal 90 miljard kronen. Volgens Hamáček moet de belasting meer dan 15 procent bedragen. 'Vijftien procent is naar mijn mening onrealistisch vanwege het enorme verlies aan inkomsten uit de staatsbegroting', zei Hamáček.

Kalousek: Kiezers gewoon omkopen.
Volgens het hoofd van de afgevaardigden van TOP 09, Miroslav Kalousek, strijden de regeringspartijen voor de verkiezingen, wie meer kiezers zullen krijgen. 'Alle remmingen vielen voor de populisten. De miljarden tekorten worden niet gebruikt om de economie weer op gang te brengen en te moderniseren, maar om het oude model te behouden en vooral om de kiezers om te kopen van geleend geld. De paradox is dat de sociaal zwaksten er het meeste voor zullen betalen ', zei Kalousek op Twitter.

Volgens de sociale administratie ontvingen eind maart ongeveer 2,41 miljoen mensen een ouderdomspensioen. Als je op dezelfde manier 300 of 400 kronen per maand aan iedereen toevoegt, zou elke senior 3600 of 4800 kronen per jaar ontvangen naast de wettelijke verhoging. Als ze het geld in een eenmalige bijdrage zouden ontvangen, zouden de kosten volgend jaar ongeveer 8,7 of 11,6 miljard kronen bedragen. Als 300 of 400 kronen rechtstreeks aan het pensioen zouden worden toegevoegd, zou dit in de toekomst een jaarlijkse stijging van de uitgaven betekenen. Het pensioenstelsel sloot de eerste helft van het jaar af met een daling van 13,85 miljard. Deskundigen wijzen erop dat het pensioenstelsel zonder veranderingen en inkomenszekerheid niet houdbaar is.
Bron echo24.cz.
---------------------------------------------------
image.ashx

Afbeelding parlamentnilisty.cz.

Andrej Babiš is momenteel op vakantie naar Kreta, ondanks zijn toespraken dat de Tsjechen in eigen land vakantie moesten vieren en hun geld thuis uit te geven. Voor zijn vertrek hield hij nog een laatste "rapport" praatje met in zijn hand een glazen bol.
"Čau lidi. Ik kijk naar de kristallen bol en zie dat ik op vakantie moet. Al mijn collega's zeggen dat ik al ondraaglijk ben en zou moeten afhaken. Ik weet niet hoe ze het hebben bedacht. Dus ik ga op vakantie."
'Maar ik zie het goede nieuws in de bal'
Babiš zei dat hij 11 augustus de hele dag op het ministerie van Financiën zal zijn. 'Er zullen enkele ministers aanwezig zijn en we zullen de begroting voor volgend jaar bespreken', zei hij. Hij benadrukte dat hij een verhoging van de pensioenen verwacht en de afschaffing van het super bruto loon. "Het is noodzakelijk om de belastingdruk voor werknemers te verminderen, het zou goed zijn om terug te keren naar 15 procent, wat de ODS beloofde", aldus Babiš.
Premiér Andrej Babiš droeg de macht over aan Alena Schillerová.
Op facebook en twitter staan enkele vleiende reacties onder de boodschap van Babiš:
- Kunt u daar permanent blijven en niet terugkeren? Jij zult beter zijn, wij ook, wat denk jij?
- Ik vraag me af of niemand het hem eerder heeft kunnen vertellen? Hij had jaren geleden op vakantie kunnen zijn en daar kunnen blijven.
- Niet alleen collega's ... En maar een kleinigheidje. Ben je van plan terug te keren? Ik wil gewoon weten wat ons te wachten staat.
- Laatste rapport? Begint u na de vakantie een (welverdiende) straf uit te zitten?
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Babiš en de oppositie veroordeelden de politie-interventie in Minsk.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het harde optreden van de Wit-Russische politie tegen demonstranten en riep de Wit-Russische regering op te stoppen met het straffen van burgers voor het uitoefenen van hun grondwettelijk gegarandeerde rechten. De Tsjechische diplomatie beschouwt de presidentsverkiezingen van zondag in Wit-Rusland niet als vrij en democratisch vanwege de uitsluiting van oppositiekandidaten en arrestaties vóór de stemming. Premier Andrej Babiš veroordeelde ook het politieoptreden tegen demonstranten in Minsk. Hij verklaarde op Twitter dat Wit-Russen het recht hebben op vrijheid van meningsuiting en democratie. "Ik veroordeel het politiegeweld en het brute politieoptreden tegen vreedzame demonstranten in Minsk. Het is een praktijk die niet tot het Europa van vandaag behoort", zei Babis.
De Tsjechische oppositie bekritiseert ook de tussenkomst van de Wit-Russische politie na de presidentsverkiezingen, die volgens officiële gegevens opnieuw werden gewonnen door president Alexander Loekasjenko.

De voorzitter van de Europese Parlementaire Commissie, Ondřej Benešík (KDU-ČSL), zette vraagtekens bij de eerlijkheid van de presidentsverkiezingen. 'Denk je echt dat iemand die de verkiezingen eerlijk heeft gewonnen met 79 procent, mensen op straat moet verslaan en het internet moet uitschakelen?' vermeld op twitter. Volgens hem moet de Tsjechische regering reageren op politiegeweld, zoals toen ze, na de onderdrukking van het Loekasjenko-regime in het verleden, een embargo oplegde op de invoer van wapens en soortgelijk materiaal dat Wit-Rusland zou kunnen gebruiken voor onderdrukking.
Bron cesky.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië bereidt zich voor op een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Dinsdag 11 augustus arriveert de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Tsjechië, waar hij zijn reis door vier Centraal-Europese landen begint. Cybersecurity, mobiele netwerken van de vijfde generatie (5G) en de groeiende invloed van Rusland en China in de wereld zouden de belangrijkste onderwerpen moeten zijn van onderhandelingen met toppolitici.
Pompeo begint zijn officiële programma in Tsjechië met een bezoek aan Pilsen, waar hij samen met minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček de 75e verjaardag herdenkt van de bevrijding van de stad door het Amerikaanse leger aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk zou Pompeo in mei van dit jaar Pilsen bezoeken, maar vanwege de coronavirus-epidemie werden de vieringen daar afgelast, evenals de reis van de Amerikaanse minister naar Tsjechië.

De Amerikaanse minister zal ook de Senaat bezoeken, waar hij zal spreken met voorzitter Miloš Vystrčil en zal vervolgens een toespraak houden. Toespraken van Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken of andere leden van de regering in het Tsjechische parlement zijn niet gebruikelijk.
Woensdag zal hij de Tsjechische premier Andrej Babiš ontmoeten. Een ontmoeting met president Milos Zeman is niet zeker.
Onder de hoofden van de Amerikaanse diplomatie bezocht Hillary Clintonová het land voor de laatste keer, die de begrafenis bijwoonde van de voormalige president Václav Havel in december 2011.
Bron oa news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het hoofd van de Amerikaanse diplomatie, Pompeo, waarschuwde in de Senaat voor China.

Pompeo begon zijn bezoek aan Tsjechië dinsdag in Pilsen, waar hij, naast gesprekken met zijn tegenhanger Tomáš Petříček, hulde bracht aan Amerikaanse soldaten die het westelijke deel van Tsjechoslowakije aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bevrijdden. Vandaag ontmoette hij Babiš, vice-premier en minister van Industrie en Transport Karel Havlíček en Lubomír Metnar in de Villa van Kramář, en sprak vervolgens in de Senaat, waar hij ook deelnam aan korte debatten met leden van het hogerhuis. Het laatste officiële punt op zijn agenda vandaag was een ontmoeting met president Miloš Zeman, waaraan ook Babiš deelnam.

Babiš ontving Pompeo. Wat gaf hij het hoofd van de Amerikaanse diplomatie?
De lunch van het hoofd van de Amerikaanse diplomatie Mike Pompeo met Andrej Babiš begon om 12.00 uur in Villa Kramář, de officiële residentie van de premier Andrej Babiš. Volgens informatie van de Lidovky werd er een licht Tsjechisch menu voorbereid voor staatslieden.
Als voorgerecht hadden ze ham van zwarte varken met bramen, witte mosterd en mierikswortel. Het hoofdgerecht was een kwartel zonder been met champignons, ganzenlever en selderij. Ze sloten de lunch af met abrikozensorbet.
De vrouwen van politici Susan Pompeová en Monika Babišová hadden ook een aparte lunch. Groentebouillon, een stuk kip met groenten en plakjes vers fruit lagen op hen te wachten in villa Kramář.

"Wie graaft er nog een put ..." Chinese ambassade veroordeelde de verklaringen van Pompeo in Tsjechië.
"Mike Pompeo valt China ten onrechte aan en belastert het in naam van democratie en vrijheid, hij probeert alle bestaande problemen naar China te brengen en zet opzettelijk aan tot meningsverschillen tussen andere landen en China. Zijn woorden en daden staan vol ideologische vooroordelen en ideeën over de Koude Oorlog, die tegen de trend van vandaag ingaan”, aldus de woordvoerder van de ambassade. Hij omschreef de uitspraken van Pompeo tegen China als twijfelachtig en ongeautoriseerd.

"Zoals het Tsjechische spreekwoord zegt: 'Wie nog een kuil graaft, valt er zelf in!' de belangen van de mensen van de wereld en stopte met het verspreiden van het politieke virus en verkeerde informatie, stopte met inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China en ondermijnde de solidariteit en samenwerking van de internationale gemeenschap, "voegde hij eraan toe.

Verklaring van de woordvoerder van de Ambassade van de Volksrepubliek China betreffende de opmerkingen van Mike Pompeo over China tijdens zijn bezoek aan Tsjechië.
Geplaatst door Chinese ambassade in Praag op woensdag 12 augustus 2020.
Bron lidovky.cz + echo24.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Premier Babis: verkiezingen Wit-Rusland moeten over
vkub3y4wcrzb

Bron: The Council of the European Union

PRAAG (ANP/RTR) - De presidentsverkiezingen in Wit-Rusland moeten worden herhaald met de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers, zei de Tsjechische premier Andrej Babis vrijdag. Hij sluit zich daarmee aan bij Poolse oproepen aan EU-leiders om de situatie te bespreken.

"Ik heb met de Poolse premier (Mateusz Morawiecki) gesproken en we roepen (de EU-raadsvoorzitter Charles Michel) op tot een dringende videobijeenkomst met de leden van de Europese Raad," zei Babis op Twitter.

"De verkiezingen in Wit-Rusland moeten worden herhaald, moeten transparant zijn en met de aanwezigheid van buitenlandse waarnemers", benadrukte hij.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen vergaderen vrijdagmiddag via een informele videoconferentie over de omstreden verkiezingen in Wit-Rusland. Zij beraden zich op nieuwe sancties tegen het regime van president Loekasjenko, wiens ordetroepen protesten tegen zijn herverkiezing hardhandig neerslaan.

Bron: europa-nu.nl
 

kuurgast

Donateur
Mars van solidariteit met Wit-Rusland dit weekend in Praag.

Een mars van solidariteit met het volk van Wit-Rusland is gepland op zaterdagmiddag in Praag, na politiegeweld tegen burgers die de recente verkiezingsoverwinning van president Alexander Loekasjenko in twijfel trekken.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček heeft het harde optreden veroordeeld en premier Andrej Babiš riep op tot nieuwe presidentsverkiezingen in Wit-Rusland en wil snel optreden op EU-niveau.
Bron english.radio.cz.

President Loekasjenko heeft Tsjechië ervan beschuldigd een van de landen te zijn van waaruit demonstranten telefonisch werden georganiseerd tijdens de demonstraties op zondag in Minsk.
Minister van Buitenlandse Zaken Petříček weerlegde dit in een interview met de Tsjechische radio.
“Ik moet de woorden ontkennen dat de Tsjechische regering, of het nu het ministerie van Buitenlandse Zaken is of een andere overheidsinstelling, demonstraties heeft georganiseerd. President Loekasjenko zou een dergelijke verklaring met duidelijk bewijs moeten staven en ik heb er geen gezien."

Analist Pavel Havlíček van het Instituut voor Internationale Zaken is een expert op het gebied van het Oostelijk Partnerschapsprogramma van de EU, waartoe ook Wit-Rusland behoort. Hij zegt dat de beschuldiging van de president van het land mogelijk gericht was tegen de in Praag gevestigde Radio Free Europe / Radio Liberty.
“Loekasjenko had grote problemen met verslaggevers van Radio Free Europe / Radio Liberty, die zeer vaardig en objectief verslag deden van de protesten, dus ik zou zeggen dat het hier vooral mee te maken had. Maar natuurlijk is Tsjechië een plaats waar sinds de jaren negentig onafhankelijke Wit-Russische kritische denkers samenkomen. Samen met Polen en Litouwen is Praag een van de plekken waar deze mensen een veilige haven kunnen vinden, een plek om na te denken en te plannen."

Het was niet alleen de Wit-Russische president die de Tsjechische Republiek beschuldigde. Het Nexta Telegram-kanaal van Wit-Rusland, dat mensen aanspoorde om maandagavond de straat op te gaan, tweette foto's van een flitsgranaat die werd gebruikt door de overheidspolitie met een Tsjechisch label.
Zeveta Bojkovice, het bedrijf dat dergelijke apparaten in Tsjechië maakt, ontkent dit echter ten stelligste in een verklaring aan de Tsjechische radio en zegt dat de foto's op vervalsingen lijken. De beschuldiging werd ook afgewezen door minister van Buitenlandse Zaken Petříček.
Bron english.radio.cz.
----------------------------------
Wit-Russische kunstenaar in Praag borduurt anti-Loekasjenko-protesten "om slechte geesten af te weren".

Rufina Bazlova is een Wit-Russische kunstenares die in Tsjechië woont en die heeft besloten de aanhoudende protesten in haar thuisland op een unieke manier vast te leggen: borduren. Haar "vyshivanky", zoals ze worden genoemd, is gebaseerd op de karakteristieke borduurstijl van het land met rode en witte kleuren. Het kunstwerk heeft veel goedkeuring gekregen en kan worden gebruikt in projecten die de solidariteit met de demonstraties tegen het regime ondersteunen.
Lees meer op english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië is klaar om toe te treden tot de eurozone, maar wacht liever tot de Europese Unie enkele noodzakelijke hervormingen doorvoert, waardoor lidstaten bijvoorbeeld landen in Zuid-Europa kunnen dwingen hun begrotingen "verstandiger" te gebruiken.
Dat stelt de Tsjechische premier Andrej Babiš in een interview dat zaterdag in het tijdschrift Harvard International Review is gepubliceerd. Hij sprak ook over vluchtelingenquota, populisme en de gelijkenis tussen hem en de Amerikaanse president Donald Trump.


Schok in het hart van Europa: een gesprek met Andrej Babiš.

Andrej Babiš is sinds december 2017 premier van Tsjechië. Nadat hij de op een na rijkste persoon van het land was geworden, startte Babiš in 2012 een centrumrechtse politieke beweging om gevestigde partijen uit te dagen; hij blijft tot op de dag van vandaag een van de meest polariserende figuren in de Tsjechische politiek. Babiš sprak begin augustus met Garrett Walker.

Tsjechië was het eerste land in Europa dat gezichtsmaskers verplicht stelde, en door vroegtijdig optreden kon een gedeeltelijke heropening plaatsvinden. Wat inspireerde je om al zo vroeg actie te ondernemen tegen COVID-19? Zou je iets anders hebben gedaan?
Eerlijk gezegd had niemand de omvang van de epidemie van COVID-19 in Europa verwacht. Na de snelle verspreiding in Noord-Italië en Oostenrijkse skigebieden, hebben onze vooraanstaande epidemiologen en wiskundigen een voorspelling gedaan, en het was duidelijk dat het risico op overbelasting van het medische systeem te groot was. De regering heeft dus een complexe reeks maatregelen genomen die waren voorgesteld door de raad van epidemiologen en volksgezondheidsfunctionarissen (dwz gezichtsmaskers, sluiting van scholen en bedrijven en reisbeperkingen), die menselijk contact tot een minimum beperkten en ons tijd gaven om de epidemie te bestrijden. . Kortom, het was een gecontroleerde sluiting van het hele land, nooit eerder meegemaakt en ik hoop nooit meer. Een snelle reactie - binnen enkele dagen - was cruciaal.
Maar er was nog een andere essentiële factor voor ons succes: verbazingwekkende discipline en terughoudendheid van Tsjechische burgers. Ik kan zeggen dat 99,9 procent van de Tsjechen de aanbevelingen opvolgde en samenwerkte met overheidsinstanties. Ik ben enorm dankbaar dat Tsjechen het hoofd koel hielden bij de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog, respect toonden en elkaar onzelfzuchtig hielpen. Toen anderen wapens kochten, naaiden Tsjechen maskers. En dat is belangrijk.

Acht jaar geleden richtte u een nieuwe politieke partij op, ANO 2011, die het politieke landschap van Tsjechië op zijn kop zette. Hoe zou u het succes van uw partij onderscheiden van het succes van andere Europese populistische bewegingen?
De term 'populistisch' is onzin. Ik begon de ANO-beweging met één simpel doel voor ogen: het doorbreken van de politiek-economische matrix van corruptie, eindeloos wanbeheer en machtsmisbruik waarvan ik getuige was in de jaren negentig en 2000. Ik bood de Tsjechische bevolking een alternatief voor traditionele politieke partijen (vooral de burgerlijke democratische en sociaal-democratische partijen) en een andere stijl van management zonder deals achter de schermen en cliëntelisme. Het werkt allemaal. Nu, na zeven jaar regering, is de ANO-beweging niet langer een protestpartij, zoals u suggereert. Populistische politici zijn hotshots, ze schieten omhoog in populariteit met pakkende beloften, maar de realiteit van de dagelijkse besluitvorming in ambtsdragers maakt ze zeer impopulair en vervallen dan in de vergetelheid. ANO is sinds 2011 bij elke verkiezing geslaagd. We hebben parlementsleden, senatoren, leden van het Europees Parlement, burgemeesters en duizenden gewone leden. ANO werd in een paar jaar tijd de meest stabiele en succesvolle politieke macht in Tsjechië. Dat kan niet alleen via marketing of efficiënte PR. Je moet in contact zijn met mensen, vooral met degenen die buitengesloten waren door traditionele partijen.

Vanaf het begin heeft u anticorruptie tot een belangrijk onderdeel gemaakt van uw oproep aan kiezers. Bent u tevreden met de vorderingen die uw kabinet op dat vlak heeft gemaakt?
We hebben veel werk verzet op dit gebied. Cruciale wetten over de financiering van politieke partijen en transparantie van overheidsuitgaven hadden bijvoorbeeld nauwelijks kunnen worden aangenomen zonder het initiatief van ANO en mijn toezicht. Maar de strijd tegen corruptie vereist meer dan wetten wanneer de maffia de hoogste machtskringen controleert, zoals in de Tsjechische Republiek vóór 2013, toen de minnares van de premier de geheime dienst van de staat misbruikte voor persoonlijke doeleinden. Je moet de hoofden van de "Corruption-Hydra" afsnijden, mensen in overheidsinstanties op de loonlijst van de maffia uit de weg ruimen en vervolgens hun vrienden en de vrienden van die vrienden uit de weg ruimen. Dit is traag en niet lonend werk, maar we zijn erin geslaagd de belangrijkste staatskringen op te ruimen. Maar de Hydra is nog steeds sterk en duwt, met de hulp van sommige mediaplatforms, terug met pseudo-schandalen en aanklacht-campagnes tegen mij en andere figuren van de ANO-beweging.

Over "pseudo-schandalen" gesproken: uit een audit van de Europese Commissie in 2019 bleek dat u tijdens uw ambtsperiode subsidies naar uw conglomeraat, Agrofert, hebt geleid. U verwierp die bevinding en noemde de daaropvolgende protesten 'hysterie'. Dat onderzoek was onpartijdig; waar denk je dat het fout is gegaan?
In mijn geval kunt u zien hoe desinformatiecampagnes worden gevoerd. Ik kan alleen maar keer op keer zeggen dat ik bij elke gelegenheid de Tsjechische en Europese wetgeving heb gevolgd. Het feit dat mijn voormalige bedrijf, Agrofert, een ontvanger van Europees geld was, hoeft van mij niet een vazal van de EU te maken, iemand onder invloed van de EU. Elke euro die mijn voormalige bedrijf aan subsidies ontving, werd ontvangen in overeenstemming met de huidige EU-regels. Deze hele campagne is gestart door Tsjechische politici als onderdeel van hun inspanningen om mij en mijn gezin strafbaar te stellen. Het onderzoek naar de subsidiezaak Čapí hnízdo is echter nog niet afgerond. Speculatie dat ik een misdaad heb begaan, of dat ik in feite schuldig ben voordat het onderzoek is afgelopen, hoort vandaag de dag niet in Europa.

U behoort tot de meest populaire politici in Tsjechië ondanks een onorthodoxe weg naar de macht. Waarom denk je dat zoveel kiezers gefrustreerd zijn geraakt door gevestigde partijen?
Sorry, maar mijn weg naar de macht was erg "orthodox". Wat moet een burger doen als hij niet tevreden is met de huidige partijen en hun politiek? Als hij teleurgesteld is door alles wat er gaande is? Wanneer hij ziet dat 'professionele politici' alleen om geld en invloedrijke posten geven, niet om de mensen? Start zijn eigen beweging, verwoord basisprincipes, vorm een geloofwaardig team en sluit zich aan bij het politieke proces door middel van verkiezingen. Zo simpel is het. Burgers in Tsjechië waren de politieke realiteit gewoon zat. Ze wilden verandering. En ik bood politiek aan op basis van een paar eenvoudige principes: een managementstijl van besluitvorming, een kleine maar effectieve staat en de benoeming van staatsfunctionarissen op basis van vaardigheden en transparantie, iets dat niet gebruikelijk was vóór 2017 toen ik werd benoemd tot premier. . Mensen willen gehoord worden en ze willen resultaten zien, dus stellen ze hun vertrouwen in jou.

Sommigen hebben u de "Tsjechische Trump" genoemd vanwege uw zakelijke achtergrond en snelle politieke succes. Hoe heeft uw carrière-ervaring uw benadering van politiek veranderd?
De vergelijking met de 45e president van de VS is niet juist. Donald Trump werd geboren met een zilveren lepel in zijn mond in een van de rijkste steden ter wereld, in tegenstelling tot mij: geboren in een Slowaaks gezin uit de middenklasse zonder zakelijke achtergrond in het socialistische Tsjechoslowakije. Onze levens- en succesverhalen zijn dus totaal verschillend.
Ik denk dat vanaf nul beginnen een aanzienlijke impact heeft gehad op mijn benadering van besluitvorming. Sommige dingen zijn gemakkelijker voor mij dan voor ouderwetse partijdige politici. Ik kan zelf dingen regelen zonder tussenpersoon of ondersteunend personeel; dat is een voordeel, want ik blijf georiënteerd in de meeste agenda's en houd alle belangrijke onderwerpen bij. Ik ben me ervan bewust dat dit een zeer tijdrovende techniek is - ik slaap maar vijf uur per dag - maar dit is mijn stijl. Elke minuut in functie moet worden ingevuld door te werken aan de beloften die ik tijdens de verkiezingscampagne heb gedaan. En ervaring in het bedrijfsleven, een vakgebied waarin alles kan worden weggenomen door één slechte beslissing, is een geweldige voorbereiding op de politiek in het algemeen.

In 2015 nam u tijdens de migrantencrisis een krachtig standpunt in tegen de EU-vluchtelingenquota. Bent u, nu de migratie naar Europa is vertraagd, nog steeds tegen het opnemen van meer vluchtelingen?
De quota? Over mijn koude lijk. Geen enkele Tsjechische burger was het eens met een situatie waarin sommige EU-functionarissen en buitenlandse actoren beslissen wie in Tsjechië wordt toegelaten. EU-vluchtelingenquota zijn een symptoom van iets ernstigers: het onvermogen van sommige EU-leden om hun grondgebied, hun burgers en de bepalingen van het Akkoord van Schengen tegelijkertijd te verdedigen. Solidariteit betekent niet dat iedereen binnen mag. We boden de getroffen EU-leden en andere landen ons personeel en financiële hulp aan. Zo waren er Tsjechische politieagenten gestationeerd in Griekenland en Noord-Macedonië. Alle "activisten" die vluchtelingen helpen van de Afrikaanse kust naar Europa zijn naïeve idioten voor mij. Ze laten de hele smokkelbusiness doorgaan. Elk systeem van herverdeling van illegale migranten kan de situatie van wanhopige mensen in Afrika en Azië alleen maar verergeren, en de Tsjechische Republiek kan niet deelnemen aan deze kortzichtige en nutteloze oplossingen. Ik ben blij dat andere landen, vooral die van de Visegrád Four (Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije), onze mening steunden, en dat het hele idee van quota nu dood is.

Tsjecho-Slowakije onderging een grondige institutionele transformatie in de 20e eeuw: onafhankelijkheid in 1918, nazi-annexatie, lidmaatschap van het Warschaupact, de Praagse Lente in 1968 en de Fluwelen Revolutie en Echtscheiding in de jaren negentig. Hoe is Tsjechië tot een dergelijke stabiliteit gekomen?
Tsjechen bestaan al meer dan duizend jaar in het midden van Europa, dus we hebben zowel gouden tijden als nationale rampen meegemaakt. Zoals u suggereert, was de 20e eeuw erg turbulent voor Tsjechië. We hebben zowel nazi- als communistische totalitaire regimes meegemaakt, dus Tsjechen zijn erg voorzichtig met hun vrijheid en onafhankelijkheid. We hebben geleerd dat eenvoudige antwoorden op complexe problemen gevaarlijk kunnen zijn, en dat de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen. Geen revolutie, geen ideologie, geen verlichte leider kan uw problemen oplossen. Alleen hard werken en elkaar begrijpen kan dat.
Maar de bloedige 20ste eeuw is voorbij en ik ben ervan overtuigd dat Tsjechië op weg is om een van de top 10 van meest succesvolle landen ter wereld te worden. We hebben een grote pool van ervaren en zeer innovatieve experts op veel veelbelovende gebieden, zoals gaming en nanotechnologie, we zijn Europese leiders op het gebied van e-commerce en we hebben een van de beste door de overheid gefinancierde medische systemen. Door gezonde overheidsfinanciën te combineren met een samenleving die bij elkaar blijft, kunnen we van de 21ste eeuw onze eeuw maken.

In 2019 was 75 procent van de Tsjechische burgers tegen de invoering van de euro. U hebt van aanneming geen wetgevende prioriteit gemaakt, ondanks de wettelijke verplichting om toe te treden tot de eurozone. Zie jij een toekomst voor de euro in Tsjechië?
Tsjechië is klaar om toe te treden tot de eurozone. Maar in deze situatie, wanneer we enkele hervormingen van het EU-bestuur verwachten, kiezen we ervoor te wachten. De euro is meer een politiek dan een economisch project. Daarnaast zien we nu serieuze structurele uitdagingen die potentieel zeer gevaarlijk zijn: spanningen tussen de welvarende noordelijke lidstaten van de EU en het stagnerende zuiden waren duidelijk zichtbaar tijdens de onderhandelingen over het herstelpakket na een pandemie. En hoewel de 19 staten van de eurozone een gemeenschappelijke munt hebben, hebben ze nog steeds verschillende economische benaderingen en volgen ze verschillende begrotingsstrategieën. Niemand heeft de macht om landen met een zware schuldenlast te dwingen redelijker te handelen. Dat is het belangrijkste probleem dat dringend moet worden opgelost. Toch betekent het feit dat we kritiek hebben op sommige aspecten van het EU-integratieproces niet dat we tegen het idee van de Europese integratie in het algemeen zijn. Constructieve kritiek in de EU na de Brexit is noodzakelijk.

Tot slot, wat wilt u dat uw nalatenschap is nadat u het ambt heeft verlaten?
Niets speciaals. Geen erfenis met beelden of een onuitwisbare plek in geschiedenisboeken. Ik zou graag 'die vent' willen zijn die eindelijk overheidsinstanties heeft toegestaan te werken ook zoals particuliere bedrijven. Historisch ontbrak het de Tsjechische regering aan rationele besluitvorming en langetermijnplanning; Zo was onze regering de eerste die alle noodzakelijke investeringen voor de komende 30 jaar heeft gepland. Niemand had dit eerder gedaan. Maar alleen met een duidelijke visie op de richting van Tsjechië kunnen we succesvol blijven tot ver in de 21e eeuw en daarna. Dat wordt een enorme taak.
Bron goochelvertaling van hir.harvard.edu.

Altijd interessant om de reacties te lezen nav dit artikel op bv lidovky.cz :
Als het niet in de belangen van Babiš past, dus we zullen wachten en omdat de hervormingen niet passen bij Babiš, dus wat gebeurt er?

In tegenstelling tot Babiš werd Trump niet geboren in een bevoorrechte komouš-familie, hij rapporteerde niet bij de totalitaire geheime politie, hij stal niet, hij chanteerde niet en gaf geen bevel tot liquidatie van ongemakkelijke mensen.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië waarschuwt voor Russisch ingrijpen in Wit-Rusland

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek waarschuwt voor Russisch militair ingrijpen in Wit-Rusland, waar alleenheerser Aleksandr Loekajsenko sinds de verkiezingen op 9 augustus onder vuur ligt van de democratisch gezinde oppositie. De vrees voor Russische interventie noemt Petricek “passend”.Petricek deed de uitspraak in een televisie-interview. Hij vindt dat de Europese Unie een duidelijk signaal aan Moskou moet afgeven dat militair ingrijpen in de voormalige Sovjetrepubliek onacceptabel is.

“Wij wijzen een herhaling van het Oekraïense scenario en de annexatie van de Krim af”, aldus de minister. Daarmee verwees hij naar de Russische militaire inval in Oekraïne in 2014, nadat door protesten in Oekraïne een einde was gekomen aan het autoritaire Janoekovitsj-bewind, dat door Rusland werd gesteund.

De beelden van de protesten in Minsk deden de 38-jarige Petricek denken aan de Fluwelen Revolutie waarmee in 1989 een einde kwam aan het communisme in toenmalig Tsjecho-Slowakije. Tsjechen en Slowaken demonstreerden toen voor hervormingen, een beter leven, welvaart, vrijheid en democratie. “Ik geloof dat ook de Wit-Russen daar recht op hebben”, aldus de minister.

Bron: nd.nl
 
..... Ik zou graag 'die vent' willen zijn die eindelijk overheidsinstanties heeft toegestaan te werken ook zoals particuliere bedrijven. .....
Ik acht de kans groter dat Babis de geschiedenisboekjes ingaat als de vent die overheidsinstanties heeft misbruikt om te werken (lees: gemeenschapsgeld binnen te slepen) voor zijn persoonlijke belangen en zijn eigen bedrijven. En ik hoop nog steeds van harte dat deze zwendelaar daar niet ongestraft mee wegkomt.
 
tja , dat zien een merendeel van de Tsjechen toch anders.
tenslotte komt het wel in de cz economie ,direct of indirect.
en hij is een zaken man en dat is de enige oplossing voor een goede economie.
al had hij het wel iets netter kunnen doen.
 
Dat veel Tsjechen het anders zien, maakt nog niet dat het dus wel goed is wat Babis doet. En vertel eens: hoe kan Babis de boel netter oplichten? :stout:

Dat alleen een zakenman voor een goede economie kan zorgen is natuurlijk onzin, laat staan dat een zakenman als premier daarvoor een vereiste is. Een goede economie is een samenspel van alle inwoners van een land, en ook andere factoren spelen daarin mee, zoals bijvoorbeeld politieke stabiliteit, vrede, vrijheid en welzijn.
 
Eerst moet er geld worden verdient , dan komt politieke stabiliteit, vrede, vrijheid en welzijn.
kijk maar op het nieuws in de wereld , geld op, problemen beginnen ....
mbt babis :Netter oplichten ,zoals de meeste ministers in heel veel landen doen.
wil zeggen, het zeggenschap van zijn imperium tijdelijk overdragen.
en niet in een schijn constructie.
al zijn de bijbaantjes van nl ministers bij multinationals hetzelfde...?
Het gaat hier de goede kant op , als er andere partijen meer invloed krijgen ,wordt het anti eu en pro rusland.
of er wordt geld verdeeld wat er niet is......
zodat de volgende generatie of kabinet nog dieper in de problemen komen.
 
Ja, een land/overheid moet inderdaad geld verdienen alvorens het uit te geven. Babis legt dit echter kennelijk uit als dat hijzelf geld moet verdienen.
mbt babis :Netter oplichten ,zoals de meeste ministers in heel veel landen doen.
wil zeggen, het zeggenschap van zijn imperium tijdelijk overdragen.
en niet in een schijn constructie.
En omdat er in "veel" andere landen ministers de boel belazeren, mag Babis het van jou ook, als hij het maar netter doet? Tja.....
al zijn de bijbaantjes van nl ministers bij multinationals hetzelfde...?
Jammer dat je dit schrijft. Het klopt namelijk niet. Ministers mogen in Nederland - hoge uitzonderingen daargelaten - geen nevenfuncties hebben. Zie onderstaande link.
https://www.parlement.com/id/vhnnmt7mkvw1/benoemingsprocedure_bewindslieden
 
Dat klopt Punk, dat ministers dit tijdens hun bewindsperiode niet mogen, maar...
Wim Kok, commissaris bij ING en Shell, Camiel Eurlings als een speer voor korte tijd naar KLM, Onno Ruding richting Citybank, etc.
Waarmee ik maar wil zeggen, velen leggen wel de kiem voor hun werk voor na hun bewindsperiode...
 
Dat is waar, Olivier, maar die functies/commisariaten achteraf vind ik toch niet helemaal te vergelijken (al helemaal niet qua geldbedragen) met een Babis die gewoon al tijdens zijn premierschap schaamteloos voor zichzelf aan het graaien slaat uit de subsidiepotten.
Kok vond ik het meest genant; weg geloofwaardigheid, echt een totale afgang van die man. Eurlings was een miskleun in alle opzichten, zowel binnen als buiten de politiek. Maar die stap van Ruding vond ik niet vreemd. Die was al afkomstig uit de bankwereld voor hij de politiek inging.
 
in mijn ogen doen ze hetzelfde en een groot aantal.
was er niet een minister (vrouwelijk( die de aanbestedingen van de staat liet doorgeven aan haar partner ?
etc. etc.
daarmee niet goed te praten , politiek is nu eenmaal criminaliteit op hoog niveau....
waar dan ook..
 
Bovenaan