Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  ODS bekritiseert ČT / Tsjechische tv voor het niet uitzenden van een deel van een persconferentie.

  Jana Havelková ODS-woordvoerster:
  "Vandaag heeft de Tsjechische televisie niet willekeurig de traditionele verklaring van president Petr Fiala uitgezonden vóór het begin van de vergadering van de kamer van afgevaardigden. Het was geen toeval, het was geen technisch probleem, maar zoals ze me op de Tsjechische televisie vertelden, was het een intentie. Omdat ze geen betrekking hadden op de Kamer van Afgevaardigden, maar op de verkiezingscampagne. Het is niet waar. De voorzitter stelde eenvoudig dat de regering geen nieuwe inhoudelijke wetsontwerpen had voorgelegd aan de vergadering die zou voldoen aan de programmaverklaring van de regering of een ernstig systeemprobleem in de Tsjechische Republiek zou oplossen. We denken dat het een legitieme politieke mening was.

  Ik wil een beroep doen op de Tsjechische televisie namens de ODS ,
  om de regels te publiceren - in de veronderstelling dat het een document is wat onbekend voor ons zal zijn, op basis waarvan het een dergelijke beslissing heeft genomen. Omdat we niet willen geloven, dat een dergelijke beslissing zou worden genomen op basis van een ad hoc subjectieve beoordeling van televisiepersoneel. En we willen hopen dat de reden niet was, dat we kritiek hadden op het onvermogen van de premier om concrete oplossingen aan te dragen aan de kamer van afgevaardigden en zijn onwil om te discussiëren met politieke tegenstanders.
  Omdat we vóór de huidige persconferentie geen regels of waarschuwingen hebben ontvangen, vragen we de Tsjechische televisie om haar fout te corrigeren en de persconferentie in zijn geheel uit te zenden. Het spijt me heel erg voor de hele situatie, omdat niet alleen ik, maar alle ODS-leden altijd zorgden voor goede relaties met de Tsjechische tv en we ons werk altijd verdedigden."

  Deel van de uitgeknipte tekst:
  "Zelfs na een pauze van bijna twee maanden in de Kamer van Afgevaardigden, doet de regering geen enkel fundamenteel voorstel dat de echte problemen van mensen in dit land zou aanpakken - belastingen, heffingen, bureaucratie, pensioenhervorming of gezondheidszorg, of iets dat ondernemers zou helpen. Tegelijkertijd geeft de overheid afstand van haar agenda, geschreven in haar eigen programmaboek. Sinds Andrej Babiš de leiding heeft horen we steeds beloften, maar zijn regering heeft geen plannen en als republiek verspillen we tijd." zei ODS-voorzitter Petr Fiala.
  De hele tekst van Fiala zijn inleidende toespraak werd later op Facebook gepubliceerd.

  Hij belooft alleen maar en vermijdt discussie.
  ODS-voorzitter Petr Fiala drong er bij premier Adrej Babiš, het hoofd van de ANO-beweging, op aan om met elkaar te praten. Volgens de sociaal-democraten heeft de huidige premier tv-gesprekken met politieke tegenstanders vermeden sinds de laatste verkiezingen, aldus de partij in een persbericht. Babis reageerde nog niet op de uitdaging.
  Babiš is de afgelopen maanden enkele keren op televisie verschenen. Aan het einde van de vakantie accepteerde hij een uitnodiging van Jaromir Soukup op TV Barrandov, een paar dagen later kwam de premier naar Prima TV. In beide gevallen was de enige tegenstander slechts een moderator.
  Bronnen oa facebook ODS + zpravy.aktualne.cz.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië overweegt om ambassade naar Jeruzalem te verhuizen

  Tsjechië overweegt om zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Het EU-land zou daarmee het voorbeeld volgen van de Verenigde Staten eerder dit jaar.

  De opening van een Tsjechisch cultureel centrum in Jeruzalem in november kan gezien worden als "een eerste stap", zei de woordvoerder van president Milos Zeman gisteren. Hij zegt dat de beslissing alleen "in overeenstemming met het internationaal recht" kan genomen worden.

  Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem op een dag de hoofdstad wordt van hun toekomstige staat. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn enige en ondeelbare hoofdstad sinds het in 1967 het oostelijke gedeelte annexeerde.

  Het sociaaldemocratische regime in Tsjechië is een nauwe bondgenoot van Israël.

  Bron: demorgen.be
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Ook Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Andrej Babis (ANO) laat weten dat ook hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Eerder trokken Oostenrijk, Hongarije en de Verenigde Staten zich ook terug. Mogelijk volgt binnenkort Polen.

  In navolging van Oostenrijk, de Verenigde Staten en Hongarije zegt nu ook de Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) dat hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Babis uitte zijn afkeer van de overeenkomst tijdens het vragenuurtje in het Tsjechische parlement. “Ik houd niet van het pact”, zei Babis nadat hij gevraagd werd of zijn regering de overeenkomst zou ondertekenen.

  Vervaging grens tussen legale en illegale migratie
  Volgens Babis kan enkel de Tsjechische Republiek zelf over migratiekwesties van het land beslissen. Ook zei hij de vrees met andere landen te delen dat de tekst de grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen. “Er zijn kwesties die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Ik zal mijn regeringspartners voorstellen om op dezelfde manier te handelen als Oostenrijk of Hongarije”, klinkt het.

  Het ‘Global Compact for Migration’ werd in juli goedgekeurd door alle 193 VN-lidstaten, op de Verenigde Staten na. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) liet al snel weten dat zijn land het slotdocument niet zal ondertekenen, tenzij er aanpassingen zouden gebeuren. Ook Oostenrijk liet deze week weten het document niet te zullen ondertekenen. De Poolse regering zou ook overwegen om de VS, Hongarije en Oostenrijk te volgen. De Belgische en de Nederlandse regering zullen het document wel ondertekenen.

  Bron: sceptr.net
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

  Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

  Zeman had dit een half jaar geleden al aangekondigd, wat in zijn land deels scherp werd bekritiseerd. Verschillende partijen in Praag proberen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem te verhinderen.
  Toen de Tsjechische president voor zijn bezoek aan Israël werd gevraagd naar de verplaatsing van de ambassade, zei hij: 'Er zijn al twee concrete en praktische stappen in deze richting gezet. In mei zullen we het 'Tsjechische Huis' in Jeruzalem openen, dat een cultureel centrum en kantoren van het Tsjechische ministerie van Handel en Toerisme zal huisvesten.'
  'Ook zal daar een cultureel en politiek evenement plaatsvinden', vervolgt de president. 'Wat er in de toekomst zal gebeuren, zullen we zien, maar ik zal ernaar blijven streven om onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen'.
  De Tsjechische Republiek erkende al in december 2017 Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël, kort na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
  De verplaatsing van de Tsjechische ambassade is afhankelijk van een besluit van de regering in Praag, waarvan premier Andrej Babis zich destijds tegen het voorstel heeft uitgesproken. Het was geen goed idee, zei hij, en wees op de reacties na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

  Bron: israeltoday.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'

  De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd.

  Dit is een centrum voor cultuur, waarin de activiteiten van de Tsjechische Republiek op het gebied van economie, cultuur, toerisme en wetenschap in Israël zullen worden gehouden. De inwijding vond plaats in het kader van de Tsjechische nationale feestdag.

  In een gesprek met Netanyahu sprak de Tsjechische president optimistisch over een door hem gesteunde verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem (artikel) en zei: 'Ik geloof dat mijn volgende bezoek aan Israël wegens de opening van de Tsjechische ambassade in Jeruzalem zal plaatsvinden. De vriendschap van onze twee staten versterkt het licht in de duisternis en ik dank u voor uw deelname aan deze belangrijke gebeurtenis voor het Tsjechische volk'.

  Premier Netanyahu antwoordde: 'Het is nu november en ik stel voor dat we elkaar volgend jaar ontmoeten in de Tsjechische ambassade in Israël. We hebben al een afspraak gepland voor een vergadering in Praag.'

  Netanyahu ging ook in op de geschiedenis van de twee landen en noemde de aankoop van wapens door het jonge Israël van de Tsjechische Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. 'De betrekkingen tussen Israël en Tsjechië verschillen van de betrekkingen met andere landen. Er is een diepe band tussen ons, net als met de Verenigde Staten. Wij zullen uw steun nooit vergeten, u heeft ons toen de “wapens om te overleven” gegeven en daar zijn wij u zeer dankbaar voor.'

  Maandag nam de Tsjechische president deel aan een ter ere van hem gehouden zitting van de Knesset, waar hij de diepe vriendschap tussen de twee landen onderstreepte en de kritiek op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, veroordeelde.

  Bron: israeltoday.nl
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier leidt grote delegatie naar Marokko

  De Tsjechische premier Andrej Babiš arriveerde dinsdag (4 december) in Marokko voor een tweedaags officieel bezoek aan het hoofd van een grote delegatie uit zijn land.


  Bij aankomst op de luchthaven Rabat-Salé werd de Tsjechische premier begroet door het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

  De delegatie die de Tsjechische premier vergezelt, omvat de minister van Industrie en Handel, Marta Novakova, de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miloslav Stasek en de Tsjechische ambassadeur in Marokko.

  Tijdens zijn verblijf in het Koninkrijk zal Andrej Babiš gesprekken voeren met verschillende Marokkaanse functionarissen.

  Bron: Marokko.nl
   
 7. Hopen dat hij per ongeluk geen verstekelingen meeneemt op de terugreis, dat zou een ramp zijn, al hoe wel; hij is zakenman, een paar goedkope arbeidskrachten, daar ziet een slimme ondernemer wel mogelijkheden.
   
  curious en martinkovice vinden dit leuk.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hoeveel orders kan hij binnenhalen voor een van zijn 250 bedrijfjes oa Agrofert? ;)
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zeman's presidentiële kanselarij chef probeert invloed uit te oefenen op rechters.

  Het hoofd van Zeman's presidentiële kantoor Vratislav Mynář heeft herhaaldelijk geprobeerd de beslissingen van de rechters te beïnvloeden. Dit wordt gerapporteerd in het weekblad Respekt. Volgens het tijdschrift heeft Mynář contact opgenomen met de rechters van het grondwettelijk hof, de hoogste administratieve rechtbank en de gemeentelijke rechtbank in Praag om informatie te krijgen over belangrijke zaken en hij zei tegen de rechters wat voor een resultaat president Miloš Zeman zou wensen.

  De voormalige hoofden van het presidentiële kantoor beschouwen het gedrag van Mynář, die zijn functie al enkele jaren zonder veiligheidsverklaring bekleedde, ongekend. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou hebben gedaan, zei Luboš Dobrovský die chef van de presidentiële kanselarij onder Vaclav Havel was. Het is ongelooflijk en het lijkt erop dat er druk is uitgeoefend op de rechters, aldus Dobrovský.
  Jiří Ovčáček woordvoerder van de Praagse burcht, reageerde op het rapport door te zeggen dat de heer Mynář met de rechters had gesproken om hen te informeren over de standpunten van de president.
  Bron oa radio.cz/de + radio.cz/en.

  Wat betreft die veiligheidsverklaring , dat is nu een zaak die ligt bij de rechtbank.
  De zaak zou 19 december voorkomen maar de advocaat van Mynář, Lukáš Trojan, kon niet aanwezig zijn en zo werd het uitgesteld tot 28 januari.
   
  Laatst bewerkt: 09-01-2019
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze zaak gaat veel verder.....hij deed dit uit naam van Zeman , die ook zelf probeerde een ruilhandel te maken met de rechters.
  Zie artikel radio.cz/en en meer artikelen op radio.cz/de.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Visegrádlanden houden topontmoeting met Netanyahu in Jeruzalem

  Op 18 en 19 februari zullen de leiders van de Oost-Europese Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. De Visegrádlanden varen in veel gevallen, net als de Verenigde Staten, een uitgesproken pro-Israëlische koers.

  De leiders van de vier Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – zullen op 18 en 19 februari een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. Het zal de eerste keer zijn dat de Visegrádgroep bijeenkomt in het Midden-Oosten. De laatste topontmoeting tussen de Visegrádgroep en Netanyahu vond in juli 2017 plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

  Israëlische verkiezingen in april
  Er wordt verwacht dat Netanyahu, via de Oost-Europese landen, de EU-consensus over Iran en de Palestijnen probeert bij te sturen. Daarnaast zijn in april verkiezingen in Israel. Netanyahu haalt op dit moment alles uit de kast om herverkozen te worden.

  De Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) en de Slowaakse premier Peter Pelligrini (Smer-SD) zullen beiden aanwezig zijn. Naar verwachting zullen ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki (PiS) en de Hongaarse premier Viktor Orban (Fidesz) deelnemen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

  Net als VS goede betrekkingen met Israël
  Over het algemeen hebben de Oost-Europese landen goede betrekkingen met Israël. Dit gebeurt ten dele in navolging van de Verenigde Staten, die een uitgesproken pro-Israëlische koers varen. Onlangs ijverde de Tsjechische president Milos Zeman (SPOZ) er nog voor om de Tsjechische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, in navolging van de VS.

  Uiteindelijk kreeg Zeman onvoldoende steun van de Tsjechische regering. De Europese Unie (EU) was ook steeds zeer kritisch over het besluit van de VS om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

  Bron: sceptr.net
   

Deel deze pagina