Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  ODS bekritiseert ČT / Tsjechische tv voor het niet uitzenden van een deel van een persconferentie.

  Jana Havelková ODS-woordvoerster:
  "Vandaag heeft de Tsjechische televisie niet willekeurig de traditionele verklaring van president Petr Fiala uitgezonden vóór het begin van de vergadering van de kamer van afgevaardigden. Het was geen toeval, het was geen technisch probleem, maar zoals ze me op de Tsjechische televisie vertelden, was het een intentie. Omdat ze geen betrekking hadden op de Kamer van Afgevaardigden, maar op de verkiezingscampagne. Het is niet waar. De voorzitter stelde eenvoudig dat de regering geen nieuwe inhoudelijke wetsontwerpen had voorgelegd aan de vergadering die zou voldoen aan de programmaverklaring van de regering of een ernstig systeemprobleem in de Tsjechische Republiek zou oplossen. We denken dat het een legitieme politieke mening was.

  Ik wil een beroep doen op de Tsjechische televisie namens de ODS ,
  om de regels te publiceren - in de veronderstelling dat het een document is wat onbekend voor ons zal zijn, op basis waarvan het een dergelijke beslissing heeft genomen. Omdat we niet willen geloven, dat een dergelijke beslissing zou worden genomen op basis van een ad hoc subjectieve beoordeling van televisiepersoneel. En we willen hopen dat de reden niet was, dat we kritiek hadden op het onvermogen van de premier om concrete oplossingen aan te dragen aan de kamer van afgevaardigden en zijn onwil om te discussiëren met politieke tegenstanders.
  Omdat we vóór de huidige persconferentie geen regels of waarschuwingen hebben ontvangen, vragen we de Tsjechische televisie om haar fout te corrigeren en de persconferentie in zijn geheel uit te zenden. Het spijt me heel erg voor de hele situatie, omdat niet alleen ik, maar alle ODS-leden altijd zorgden voor goede relaties met de Tsjechische tv en we ons werk altijd verdedigden."

  Deel van de uitgeknipte tekst:
  "Zelfs na een pauze van bijna twee maanden in de Kamer van Afgevaardigden, doet de regering geen enkel fundamenteel voorstel dat de echte problemen van mensen in dit land zou aanpakken - belastingen, heffingen, bureaucratie, pensioenhervorming of gezondheidszorg, of iets dat ondernemers zou helpen. Tegelijkertijd geeft de overheid afstand van haar agenda, geschreven in haar eigen programmaboek. Sinds Andrej Babiš de leiding heeft horen we steeds beloften, maar zijn regering heeft geen plannen en als republiek verspillen we tijd." zei ODS-voorzitter Petr Fiala.
  De hele tekst van Fiala zijn inleidende toespraak werd later op Facebook gepubliceerd.

  Hij belooft alleen maar en vermijdt discussie.
  ODS-voorzitter Petr Fiala drong er bij premier Adrej Babiš, het hoofd van de ANO-beweging, op aan om met elkaar te praten. Volgens de sociaal-democraten heeft de huidige premier tv-gesprekken met politieke tegenstanders vermeden sinds de laatste verkiezingen, aldus de partij in een persbericht. Babis reageerde nog niet op de uitdaging.
  Babiš is de afgelopen maanden enkele keren op televisie verschenen. Aan het einde van de vakantie accepteerde hij een uitnodiging van Jaromir Soukup op TV Barrandov, een paar dagen later kwam de premier naar Prima TV. In beide gevallen was de enige tegenstander slechts een moderator.
  Bronnen oa facebook ODS + zpravy.aktualne.cz.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië overweegt om ambassade naar Jeruzalem te verhuizen

  Tsjechië overweegt om zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Het EU-land zou daarmee het voorbeeld volgen van de Verenigde Staten eerder dit jaar.

  De opening van een Tsjechisch cultureel centrum in Jeruzalem in november kan gezien worden als "een eerste stap", zei de woordvoerder van president Milos Zeman gisteren. Hij zegt dat de beslissing alleen "in overeenstemming met het internationaal recht" kan genomen worden.

  Palestijnen hopen dat Oost-Jeruzalem op een dag de hoofdstad wordt van hun toekomstige staat. Israël beschouwt Jeruzalem als zijn enige en ondeelbare hoofdstad sinds het in 1967 het oostelijke gedeelte annexeerde.

  Het sociaaldemocratische regime in Tsjechië is een nauwe bondgenoot van Israël.

  Bron: demorgen.be
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Ook Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Tsjechische premier wil VN-migratiepact niet ondertekenen

  Andrej Babis (ANO) laat weten dat ook hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Eerder trokken Oostenrijk, Hongarije en de Verenigde Staten zich ook terug. Mogelijk volgt binnenkort Polen.

  In navolging van Oostenrijk, de Verenigde Staten en Hongarije zegt nu ook de Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) dat hij zijn land wil terugtrekken uit het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Babis uitte zijn afkeer van de overeenkomst tijdens het vragenuurtje in het Tsjechische parlement. “Ik houd niet van het pact”, zei Babis nadat hij gevraagd werd of zijn regering de overeenkomst zou ondertekenen.

  Vervaging grens tussen legale en illegale migratie
  Volgens Babis kan enkel de Tsjechische Republiek zelf over migratiekwesties van het land beslissen. Ook zei hij de vrees met andere landen te delen dat de tekst de grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen. “Er zijn kwesties die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Ik zal mijn regeringspartners voorstellen om op dezelfde manier te handelen als Oostenrijk of Hongarije”, klinkt het.

  Het ‘Global Compact for Migration’ werd in juli goedgekeurd door alle 193 VN-lidstaten, op de Verenigde Staten na. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) liet al snel weten dat zijn land het slotdocument niet zal ondertekenen, tenzij er aanpassingen zouden gebeuren. Ook Oostenrijk liet deze week weten het document niet te zullen ondertekenen. De Poolse regering zou ook overwegen om de VS, Hongarije en Oostenrijk te volgen. De Belgische en de Nederlandse regering zullen het document wel ondertekenen.

  Bron: sceptr.net
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

  Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

  Zeman had dit een half jaar geleden al aangekondigd, wat in zijn land deels scherp werd bekritiseerd. Verschillende partijen in Praag proberen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem te verhinderen.
  Toen de Tsjechische president voor zijn bezoek aan Israël werd gevraagd naar de verplaatsing van de ambassade, zei hij: 'Er zijn al twee concrete en praktische stappen in deze richting gezet. In mei zullen we het 'Tsjechische Huis' in Jeruzalem openen, dat een cultureel centrum en kantoren van het Tsjechische ministerie van Handel en Toerisme zal huisvesten.'
  'Ook zal daar een cultureel en politiek evenement plaatsvinden', vervolgt de president. 'Wat er in de toekomst zal gebeuren, zullen we zien, maar ik zal ernaar blijven streven om onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen'.
  De Tsjechische Republiek erkende al in december 2017 Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël, kort na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
  De verplaatsing van de Tsjechische ambassade is afhankelijk van een besluit van de regering in Praag, waarvan premier Andrej Babis zich destijds tegen het voorstel heeft uitgesproken. Het was geen goed idee, zei hij, en wees op de reacties na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

  Bron: israeltoday.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'

  De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd.

  Dit is een centrum voor cultuur, waarin de activiteiten van de Tsjechische Republiek op het gebied van economie, cultuur, toerisme en wetenschap in Israël zullen worden gehouden. De inwijding vond plaats in het kader van de Tsjechische nationale feestdag.

  In een gesprek met Netanyahu sprak de Tsjechische president optimistisch over een door hem gesteunde verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem (artikel) en zei: 'Ik geloof dat mijn volgende bezoek aan Israël wegens de opening van de Tsjechische ambassade in Jeruzalem zal plaatsvinden. De vriendschap van onze twee staten versterkt het licht in de duisternis en ik dank u voor uw deelname aan deze belangrijke gebeurtenis voor het Tsjechische volk'.

  Premier Netanyahu antwoordde: 'Het is nu november en ik stel voor dat we elkaar volgend jaar ontmoeten in de Tsjechische ambassade in Israël. We hebben al een afspraak gepland voor een vergadering in Praag.'

  Netanyahu ging ook in op de geschiedenis van de twee landen en noemde de aankoop van wapens door het jonge Israël van de Tsjechische Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. 'De betrekkingen tussen Israël en Tsjechië verschillen van de betrekkingen met andere landen. Er is een diepe band tussen ons, net als met de Verenigde Staten. Wij zullen uw steun nooit vergeten, u heeft ons toen de “wapens om te overleven” gegeven en daar zijn wij u zeer dankbaar voor.'

  Maandag nam de Tsjechische president deel aan een ter ere van hem gehouden zitting van de Knesset, waar hij de diepe vriendschap tussen de twee landen onderstreepte en de kritiek op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, veroordeelde.

  Bron: israeltoday.nl
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier leidt grote delegatie naar Marokko

  De Tsjechische premier Andrej Babiš arriveerde dinsdag (4 december) in Marokko voor een tweedaags officieel bezoek aan het hoofd van een grote delegatie uit zijn land.


  Bij aankomst op de luchthaven Rabat-Salé werd de Tsjechische premier begroet door het Marokkaanse regeringshoofd Saad Eddine El Othmani, bericht het Marokkaanse persbureau MAP.

  De delegatie die de Tsjechische premier vergezelt, omvat de minister van Industrie en Handel, Marta Novakova, de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Miloslav Stasek en de Tsjechische ambassadeur in Marokko.

  Tijdens zijn verblijf in het Koninkrijk zal Andrej Babiš gesprekken voeren met verschillende Marokkaanse functionarissen.

  Bron: Marokko.nl
   
 7. Hopen dat hij per ongeluk geen verstekelingen meeneemt op de terugreis, dat zou een ramp zijn, al hoe wel; hij is zakenman, een paar goedkope arbeidskrachten, daar ziet een slimme ondernemer wel mogelijkheden.
   
  curious en martinkovice vinden dit leuk.
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Hoeveel orders kan hij binnenhalen voor een van zijn 250 bedrijfjes oa Agrofert? ;)
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Zeman's presidentiële kanselarij chef probeert invloed uit te oefenen op rechters.

  Het hoofd van Zeman's presidentiële kantoor Vratislav Mynář heeft herhaaldelijk geprobeerd de beslissingen van de rechters te beïnvloeden. Dit wordt gerapporteerd in het weekblad Respekt. Volgens het tijdschrift heeft Mynář contact opgenomen met de rechters van het grondwettelijk hof, de hoogste administratieve rechtbank en de gemeentelijke rechtbank in Praag om informatie te krijgen over belangrijke zaken en hij zei tegen de rechters wat voor een resultaat president Miloš Zeman zou wensen.

  De voormalige hoofden van het presidentiële kantoor beschouwen het gedrag van Mynář, die zijn functie al enkele jaren zonder veiligheidsverklaring bekleedde, ongekend. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou hebben gedaan, zei Luboš Dobrovský die chef van de presidentiële kanselarij onder Vaclav Havel was. Het is ongelooflijk en het lijkt erop dat er druk is uitgeoefend op de rechters, aldus Dobrovský.
  Jiří Ovčáček woordvoerder van de Praagse burcht, reageerde op het rapport door te zeggen dat de heer Mynář met de rechters had gesproken om hen te informeren over de standpunten van de president.
  Bron oa radio.cz/de + radio.cz/en.

  Wat betreft die veiligheidsverklaring , dat is nu een zaak die ligt bij de rechtbank.
  De zaak zou 19 december voorkomen maar de advocaat van Mynář, Lukáš Trojan, kon niet aanwezig zijn en zo werd het uitgesteld tot 28 januari.
   
  Laatst bewerkt: 09-01-2019
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze zaak gaat veel verder.....hij deed dit uit naam van Zeman , die ook zelf probeerde een ruilhandel te maken met de rechters.
  Zie artikel radio.cz/en en meer artikelen op radio.cz/de.
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Visegrádlanden houden topontmoeting met Netanyahu in Jeruzalem

  Op 18 en 19 februari zullen de leiders van de Oost-Europese Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. De Visegrádlanden varen in veel gevallen, net als de Verenigde Staten, een uitgesproken pro-Israëlische koers.

  De leiders van de vier Visegrádlanden – Polen, Tsjechië, Hongarije en Slowakije – zullen op 18 en 19 februari een bezoek brengen aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) in Jeruzalem. Het zal de eerste keer zijn dat de Visegrádgroep bijeenkomt in het Midden-Oosten. De laatste topontmoeting tussen de Visegrádgroep en Netanyahu vond in juli 2017 plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

  Israëlische verkiezingen in april
  Er wordt verwacht dat Netanyahu, via de Oost-Europese landen, de EU-consensus over Iran en de Palestijnen probeert bij te sturen. Daarnaast zijn in april verkiezingen in Israel. Netanyahu haalt op dit moment alles uit de kast om herverkozen te worden.

  De Tsjechische premier Andrej Babis (ANO) en de Slowaakse premier Peter Pelligrini (Smer-SD) zullen beiden aanwezig zijn. Naar verwachting zullen ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki (PiS) en de Hongaarse premier Viktor Orban (Fidesz) deelnemen, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

  Net als VS goede betrekkingen met Israël
  Over het algemeen hebben de Oost-Europese landen goede betrekkingen met Israël. Dit gebeurt ten dele in navolging van de Verenigde Staten, die een uitgesproken pro-Israëlische koers varen. Onlangs ijverde de Tsjechische president Milos Zeman (SPOZ) er nog voor om de Tsjechische ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, in navolging van de VS.

  Uiteindelijk kreeg Zeman onvoldoende steun van de Tsjechische regering. De Europese Unie (EU) was ook steeds zeer kritisch over het besluit van de VS om de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem te verhuizen.

  Bron: sceptr.net
   
 12. Top Israël afgeblazen na rel over Poolse rol tijdens WOII

  Bron: AD.nl - 18-02-2019
  Een diplomatieke rel heeft geleid tot het afblazen van een top in Israël. De Poolse regering is woedend over uitspraken van een Israëlische minister over Poolse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Racistisch en onacceptabel’, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

  Het was eigenlijk de bedoeling dat de volledige Visegrádgroep van vier Centraal-Europese landen (Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië) bijeen zou komen in Israël. Het was de eerste keer dat die landengroep buiten Europa zou vergaderen. De Tsjechische premier Andrej Babis zei volgens persbureau CTK dat de topbijeenkomst later in het jaar alsnog moet plaatsvinden.

  Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de premiers van Tsjechië, Slowakije en Hongarije nog steeds worden verwacht, maar van een ‘volledige V4-bijeenkomst’ is volgens een woordvoerder geen sprake meer. Er vinden nog wel bilaterale bijeenkomsten plaats.

  Het uitstel van de top is het gevolg van een ruzie tussen Polen en gastheer Israël. Het conflict begon vorige week met uitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die had zich uitgelaten over collaboratie in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later mengde ook zijn minister Yisrael Katz zich in de discussie.

  ‘Binnen met moedermelk’
  De Poolse premier Mateusz Morawiecki had gisteren al medegedeeld zelf niet naar de bijeenkomst te gaan. Hij liet een dag later weten dat ook zijn minister van Buitenlandse Zaken thuisblijft. Dat laatste had te maken met de in zijn ogen ‘racistische en onacceptabele’ uitspraken van Katz, die pas net is aangetreden als waarnemend minister van Buitenlandse Zaken.

  Katz merkte op dat ‘veel Polen collaboreerden met de nazi’s’. Hij noemde dat een historisch feit. De minister citeerde ook een oud-premier die zou hebben opgemerkt dat inwoners van Polen het antisemitisme ‘binnenkregen met hun moedermelk’. In een aantal tweets laat Morawiecki weten dat de Polen ‘nooit voor de samenwerking met de nazi’s zijn gegaan’. Integendeel.

  De Polen hebben, zo zegt de premier, voor de Duitse agressie een ‘onvoorstelbare prijs’ betaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan zes miljoen Polen vermoord, waaronder drie miljoen Joden en Polen van Joodse afkomst. ,,Als de Duitsers hadden gewonnen, waren alle Polen uitgeroeid’’, aldus Morawiecki. ,,We stonden aan de kant van het goede tegen het absolute kwaad’’.
   
 13. Friday for Future, op de site van Radio Praha las ik dat er vandaag ook in Praag een demonstratie is georganiseerd voor en door scholieren.
  Ben benieuwt of deze beweging hier in Tsjechië van de grond komt, hoe komt dit thema in de media aan in Tsjechië ?
   
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Het artikel is te lezen op radio.cz/en + radio.cz/de.
  Lucie Myslíková kennen we nog als het scoutmeisje die in Brno tegenover de neonazi's.
  Studenten marcheerden ook voor het klimaat
  Niet alleen in Praag maar ook in andere Tsjechische steden protesteerden studenten, zoals in Ostrava, Olomouc en Liberec. De milieubeweging Friends of the Earth en Greenpeace en ongeveer honderd wetenschappers en academici steunden de gebeurtenissen. Bron visegradgroup.eu/news.

  Alle media besteden uitgebreid aandacht aan de protesterende studenten zoals eerder genoemde Radio Praha.
  Wat me wel opvalt zijn de reacties onder de artikelen dat ze mensen kritiek hebben op protesten onder schooltijd en dat ze "trollen zijn die betaald worden" om te protesteren etc.
  In onderstaande quote heb ik er een aantal reacties samengebracht van lidovky.cz + novinky.cz.
  Quote aanklikken om helemaal te lezen.


  Minister van Milieu: Tsjechië kan de uitstoot in 2050 met 80 procent verminderen.
  De Tsjechische Republiek zou de uitstoot van broeikasgassen met minstens 45 procent in 2030 en met 80 procent in 2050 kunnen verminderen. Minister van Leefmilieu Richard Brabec (Ano) zei in reactie op de studentenstaking van vrijdag op het klimaat. Bron radio.cz/de.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 15. Het maakt niet uit over welk onderwerp het gaat ,als je niet naar school gaat en zelf de wereld niet wilt verbeteren .
  ga je maar spijbelen.
   
 16. Het valt mij op dat politieke partijen die liefst niets willen veranderen, steeds weer met dat spijbelen argument aan komen zetten.
  Goed dat de jeugd zich inzet voor veranderingen van levensstijl, daarvoor ben je jong. Van die "vroeg oude" types hoef je niks te verwachten, zo van: mijn opa rookt sigaren, mijn vader rookt sigaren, en ik wil ook sigaren roken.
  Bovendien, wat ik van mijn schooltijd herinner, is dat veel tijd werd verknoeid met lesuren die in die tijd belangrijk werden gevonden. Al na enige jaren moest ik vaststellen dat het leven op deze aardbol anders in elkaar steekt. Veel van wat me is voorgekauwd bleek verloren tijd, daarbij vergeleken zijn die paar uurtjes op vrijdagmiddag peanuts.
   
 17. politiek en economie zijn 2 verschillende dingen.
  bijv 1e kamer is het van belang dat de eigen prive belangen niet tegen de 2e bijbaan ingaan
  als groen link is het van belang zoveel mogelijk niet technische mensen te verzamelen ,om dan iets te gaan verkondigen wat helemaal niet realistisch noch technisch haalbaar is.
  als bijv vvd is het van de belang de techniek zo veel mogelijk af te remmen ,hoge import veel interne regelgeving op het gebied van energie.
  als ondernemer is het interessant te zien dat je gestimuleerd wordt om grootverbruiker in energie te worden.
  naarmate ik minder verbruik ,stijgen de kosten enorm.
  natuurlijk zijn er veel dingen te verbeteren.
  geen import op zonnecellen uit china .
  geen regels voor het plaatsen van de zonnecellen of een windmolen.
  geen subsidies ,nergens op
  alle vrachtwagens minimaal 2x zo lang.
  als je de wereld wilt verbeteren kost dat nu eenmaal heeel veel geld. jammer dat net die mensen die dit willen er absoluut niet voor willen betalen.
   
 18. Kost veel geld, dan maar beter niets doen? Sober leven, kost niets extra, de kinderen naar school brengen met een bakfiets i.p.v. met een S.U.V. bespaart geld, minder vlees eten ook, in de tuin een deel van je voedsel zelf verbouwen spaart transportkosten, verpakking en is goed voor je gezondheid.
  De mensen in de westerse wereld, zijn zo druk met kopen van spullen, dingen, nodig, niet nodig, het is een mallemolen geworden van kopen en weggooien, als we niet meer weten waar naar toe, sturen we het per schip naar Afrika, en dit systeem wordt nog eens gestimuleerd door Mario Draghi met zijn goedkoop geld.
  Het succes van Marktplaats, komt ook voort uit dit systeem, ik zocht een keer een broodbakmachine, 30 pagina's !! met broodbakmachines, men koopt, geeft een kado met kerstmis, en men wil er weer vanaf.
  Met kleding het zelfde, men besteld [ online ] 3 jassen; 2 sturen we terug, want kleur niet mooi, past niet goed, na 3 maand donderen we de jas in de kleding container, de bedrijven in Polen die deze kleding verwerken, weten niet meer waar naar toe met al die kleding [ van slechte kwaliteit ] en die meisjes in Azië maar werken voor een hongerloon.
  Er is geen enkel respect meer voor grondstoffen, kwaliteit ,en het werk van een vakman.
  Men hoeft heus niet als een vrek te leven , maar dit doorgedraaide systeem van kopen en weggooien kan geen toekomst hebben, en, er is best wel hoop, want er zijn steeds meer [ jonge ] mensen, die zien dat er wat veranderen moet.
   

Deel deze pagina