Politiek

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Bartiku, 16-03-2005.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Mannen vallen zwarte Tsjechische parlementariër aan

  In Tsjechië is de parlementariër Dominik Feri door twee mannen aangevallen, melden Tsjechische media. De 22-jarige politicus werd in de regio Moravië belaagd, waarbij een van de aanvallers zou hebben geroepen: "Negers horen niet in de politiek." Feri's vader is van Ethiopische afkomst.

  De twee mannen namen de parlementariër te grazen toen die een wijnproeverij bezocht. Hij moest naar het ziekenhuis om te worden behandeld aan zijn verwondingen. Feri twitterde later dat artsen een vleeswond op zijn rug hebben gehecht.

  [​IMG]
  Jel jsem na Moravu a nějací dva pánové se jali pěstí. Hele, můžeme spolu politicky nesouhlasit, ale fyzicky se nenapadáme. Snažil jsem se jim to vysvětlit, ale co se dá dělat.


  De 22-jarige parlementariër zit sinds 2017 in het Tsjechische parlement namens de liberaal-conservatieve partij TOP 09. Wie de aanvallers zijn, is onduidelijk. Er is voor zover bekend nog niemand aangehouden.

  Bron: nos.nl
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Die teller loopt nu heel snel op naar 365.000 handtekeningen voor democratie.
   


 3. Otakar, blij dat ik hem ken.
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Regeringscrisis voorlopig weer afgewend

  De Tsjechische regering - die al maanden onder vuur ligt vanwege verdenking van EU-fraude door minister-president Andrej Babis - is maandagavond bijna gevallen door een tamelijk bizarre ruzie tussen de sociaaldemocratische regeringspartij CSSD en president Milos Zeman.

  De sociaaldemocraten willen al sinds mei een van hun eigen ministers (Antonin Stanek) vervangen door CSSD-vicevoorzitter Michal Smarda, die in hun ogen beter geschikt is om het ministerie van cultuur te leiden.

  Zeman, zelf oud-voorzitter van de CSSD, houdt deze personele verandering echter al maanden tegen. Waarom precies, is onduidelijk. De laatste paar dagen was de spanning zo hoog opgelopen dat CSSD-voorzitter Jan Hamacek dreigde de regering te verlaten. De regering-Babis zou daardoor zijn meerderheid hebben verloren, maar na een urenlang crisisberaad besloot Hamacek zijn dreigement voorlopig in te trekken. Hij wil nu dat Babis alsnog Zeman ervan overtuigd akkoord te gaan met Smarda.

  Meerderheid coalitie is precair
  Hoe de soap nu verder gaat is onduidelijk. Een ding is zeker, de regering-Babis verliest de meerderheid als de CSSD vertrekt. De Tsjechische regering bestaat uit twee partijen; de communistische partij gedoogt de coalitie. Van de drie partijen is ANO, de partij van Babis, verreweg de grootste met 78 van de 200 zetels in het parlement. De sociaaldemocraten hebben 15 zetels en de communisten ook 15. Voor een meerderheid zijn minstens 101 stemmen nodig, en aangezien de verhouding tussen Babis en de andere oppositiepartijen erg slecht is, heeft hij de CSSD hard nodig.

  Volgens de Tsjechische grondwet moet Zeman overigens gewoon instemmen met een verzoek van de premier om ministers te vervangen, maar de 74-jarige Zeman heeft er altijd een handje van gehad een eigenzinnige koers te varen.

  Motie van wantrouwen
  Het is niet de eerste crisis waar de regering-Babis dit jaar mee te kampen heeft. Eind vorige maand overleefde Babis nog een motie van wantrouwen in het parlement, die was ingebracht door vijf oppositiepartijen.

  Het draaide daarbij om de vermeende EU-fraude van Babis, die tevens de op een na rijkste man van Tsjechië is. Babis zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door EU-subsidies door te sluizen naar zijn vroegere zakenimperium Agrofert. Dat zou met name gebeurd zijn in de periode dat hij minister van financiën was tussen 2014 en 2017.

  In mei 2017 moest hij zich terugtrekken uit die functie omdat hij werd verdacht van belastingontduiking en beïnvloeding van de media. Desondanks won hij de verkiezingen in oktober van dat jaar met grote meerderheid en werd premier van Tsjechië.

  Bron: fd.nl
   
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Goochel vertaling van artikel op nazory.aktualne.cz vandaag:

  Hoe Zeman het kasteel van Praag en Tsjechen stal en blijft 'verdedigen tegen terreur'

  Het is zomer 2019, er komt weer een hittegolf en Zeman's kasteel moet opnieuw worden versterkt. Het was jarenlang niet mogelijk om het gebied binnen te komen.
  Binnenlanders en toeristen komen wegversperringen tegen, staan in de rij. Emmer vol ongeloof, ze moeten door het hekken gaan en de bagage tonen. Voor bezoekers en soldaten het is oneervol.
  En president Zeman blijft zijn belang tonen - volgens rapporten van de kasteelwacht vorige week, van de 672 soldaten en 43 civiele werknemers, nog eens 221 mensen een derde erbij. De eerste ongeveer 100 nieuwe soldaten volgen sinds oktober een training in Vyškov en zullen vanaf begin volgend jaar lid worden van de kasteelwacht.

  Een nieuw "logistiek" gebouw op Petřín zal worden gebouwd voor de bewaker..... De service is van plan om drones te kopen (Milos Zeman, zoals we weten, wedden op drones) en autonome voertuigen (ze hebben geen chauffeurs nodig en zijn volledig georiënteerd met behulp van computersystemen). Ze moeten vooral worden gebruikt bij het bewaken van het kasteelcomplex in Lány. Andere aankopen zijn gepland.

  Het is belangrijk om te herhalen: we leven niet in het presidentiële systeem, we zijn niet de Verenigde Staten. De president is niet de premier. Naast de Zeman Castle Guards en (nu zijn) kasteel, wordt de bewakingsdienst ook bewaakt door politieagenten bij wegversperringen in het kasteel. Het "staatshoofd" (zoals gebruikelijk is voor de president om het niet precies te noemen) wordt verzorgd door een gigantisch aantal zeer betaalde mensen. Het is als een Trump of een Poetin. Ongelooflijke verspilling in tijden dat geld ontbreekt, bijvoorbeeld voor sociale voorzieningen.

  De betekenis hiervan? Zeman en de mensen die hij omringde (Mynář, Nejedlý en anderen), vanuit het kantoor van de president, die min of meer ceremonieel is, creëren een machtscentrum en doen dit op de Russisch-Chinese manier. Dat wil zeggen, het versterken, benadrukken van veiligheidstroepen en beveiligingsmaatregelen. Ze bouwen hun kleine leger. Zeman laat zien dat hij een "doelwit" is dat tegen terreur gaat, vandaar de onzin-rij. Helaas kan de regering van premier Babiš, die graag voor de gek gehouden wordt door vermeende soberheid, dit niet stoppen.

  In Europa is de terreur afgenomen
  Het kasteel is een fort geworden waar een gewone burger alleen kan worden gecontroleerd, maar tegelijkertijd - verrassend genoeg doet het denken aan een extreem dure markt. Ik werd beschreven door een leraar die er onlangs met twee klassen naartoe ging, in de hitte, de kinderen wilden water kopen, maar de fles kostte 80 kronen. Dit is het kasteel vandaag: een mix van zakelijke en veinsde angst voor terreur.

  Het begon in de zomer van 2016 en begon onmiddellijk lange rijen te vormen bij de ingangen, waarvan de grootste voor de Ist-binnenplaats en in de buurt van de Powder Bridge ligt. Maar menigten hebben nog een beveiligingsrisico gecreëerd, een freak zou zeggen dat zelfs in ons land een vrachtwagen de wachtruimte in kan rijden, daarom werden concrete veiligheidsbarrières op de wegen geïnstalleerd.

  In januari vroegen vertegenwoordigers van Praag 6 aan de president om de wegversperringen van de Praagse burcht te verwijderen en aan het publiek terug te geven. Senator en vice-zes Jiří Růžička en vice-burgemeester Jan Lacina schreven in een open brief dat veiligheidsmaatregelen "de ergste van de communistische decennia oproepen - vrijheid, angst en willekeur van de heersers". Tevergeefs. Zemana et al. vertegenwoordigers geven er niet om, controles, te dure markten en wegversperringen blijven bestaan. Het kasteel werd een symbool van de Tsjechische verandering die plaatsvond tijdens Zeman en Babiš.

  Wordt het kasteel echt bedreigd door terreur (er zijn trouwens massa's mensen op de Karelsbrug en gelukkig zijn er geen massale veiligheidsmaatregelen)? Laten we uitgaan van het rapport van het Centrum tegen terrorisme en hybride bedreigingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken:
  "Er waren in 2068 terreuraanslagen in de wereld in 2018. In vergelijking met 2017 steeg het totale aantal met 692. De overgrote meerderheid van deze aanvallen vonden plaats buiten Europa. Traditioneel zijn de zwaarst getroffen gebieden Pakistan, Afghanistan, Syrië, Irak, landen in Noord-Afrika. en Nigeria. Aanvallen in Europa zijn goed voor slechts 3 procent van alle geregistreerde aanvallen, een significante daling in vergelijking met 2017, toen aanvallen in Europa goed waren voor 10 procent ... De meeste aanvallen in Europa, net als in het voorgaande jaar, waren aanvallen in Turkije en Rusland. "

  In Tsjechië is tot nu toe slechts één aanval geregistreerd, gepensioneerde Jaromír Balda (71), heeft in juni en juli 2017 een boom omgehakt op het spoor en het leven van tientallen mensen in gevaar gebracht. Maar hij probeerde de indruk te wekken dat sommige migranten het hadden gedaan. Hij werd veroordeeld tot vier jaar.

  Waarom dan de kasteelwacht versterken en het kasteel blijven versterken? Een beetje duur plezier. Het kasteel was vervreemd van Praguers en Tsjechen.
   
  A.Smit en Plantage Bohémien vinden dit leuk.
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Grof, regelmatig stomdronken, maar geliefd bij het Tsjechische volk.

  President Milos Zeman van Tsjechië weigerde een nieuwe minister te benoemen, de kandidaat trok zich dan maar terug. Zijn voormalige partij wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen vanwege oneigenlijk gebruik van bevoegdheden.

  De Tsjechische president Milos Zeman zou je kunnen omschrijven als een combinatie van Donald Trump en Boris Jeltsin: regelmatig stomdronken, populistisch, nationalistisch, anti-islamitisch en ondanks zijn grove taalgebruik geliefd bij een groot deel van het volk.

  Hij heeft iets grappigs. Als je zijn uitspraken op een rij zet, zouden ze niet misstaan in de Comedytrain. Het vervelende is alleen dat hij meent wat hij zegt. Het is geen satire, maar bloedserieus. Zo verdedigde Zeman zijn drankgebruik ooit met een vergelijking van Adolf Hitler en Winston Churchill. Hitler rookte niet, was geheelonthouder en vegetariër. Churchill dronk daarentegen een fles whisky per dag, drie flessen champagne en rookte acht sigaren. En wie won de oorlog?

  Zijn uitspraken zijn grof, zijn meningen uitgesproken. Wat soms kan leiden tot diepe crises. Dat blijkt ook de laatste maanden weer uit een ruzie tussen Zeman en zijn voormalige partijgenoten uit de sociaaldemocratische regeringspartij CSSD.

  Het gaat om de aanstelling van een nieuwe minister voor cultuur. De CSSD wou dat hun vicevoorzitter Michal Smarda de functie overnam van de vertrokken Antonin Stanek. Maar Smarda besloot zich woensdag terug te trekken, omdat Zeman al maandenlang weigert zijn handtekening onder de benoeming te zetten. Hij vindt Smarda ongeschikt en krijgt nu zijn zin.

  Ondertussen zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat de CSSD heeft gedreigd de regering te verlaten, waardoor premier Babis met zijn populistische partij ANO de toch al krappe meerderheid in het parlement zou verliezen. De CSSD beslist aan het eind van de week hoe verder te gaan.

  President met weinig macht
  Het merkwaardige is dat een Tsjechische president op papier maar weinig macht heeft. Het is een puur representatieve functie. Een kwestie van linten doorknippen, handtekeningen zetten en af en toe een opbeurende speech houden. De wetgevende en uitvoerende macht ligt bij het parlement en de regering.

  Maar Zeman heeft daar lak aan. Als hij vindt dat iets anders moet, zal hij dat niet onder stoelen of banken steken. In het geval van de nieuwe minister van cultuur dus door te weigeren zijn handtekening te zetten. De CSSD noemt dit oneigenlijk gebruik van bevoegdheden en wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen.

  Zeman daarentegen weet zich als gekozen president gesteund door het volk. Minister-president Babis zal hem bovendien niet snel afvallen. Zeman heeft Babis immers altijd gesteund, ook toen deze in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling gedurende de periode dat hij tegelijkertijd minister van financiën was én eigenaar van Agrofert, een van de machtigste Tsjechische bedrijven.

  Bekoelde liefde
  De slechte relatie tussen Zeman en de CSSD draagt ongetwijfeld bij aan de nu ontstane regeringscrisis, wat op het eerste gezicht verwonderlijk is omdat hij namens de CSSD vier jaar premier van Tsjechië was, tussen 1998 en 2002.

  Maar de liefde is bekoeld sinds hij het aan de stok kreeg met de CSSD-partijtop in 2007. Zeman richtte kort daarop de Burgerrechtenpartij SPOZ op, een tegenhanger van de CSSD. Geen groot succes, maar het was wel genoeg om hem in 2013 met een kleine meerderheid verkozen te krijgen als president.

  Sudeten-Duitsers
  Het was een omstreden keuze van het volk, want iedereen wist dat ze daarmee een polariserend staatshoofd zouden krijgen. Berucht is bijvoorbeeld de aanvaring met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in 2002 toen Zeman de Sudeten-Duitsers ‘de tweede kolonne van Hitler’ noemde. Zeman zei dat Tsjechoslowakije de 2,9 miljoen Duitstalige inwoners een dienst had bewezen door ze het land uit te zetten. ‘Ze zijn nu weer terug Heim ins Reich.’

  In datzelfde jaar 2002 adviseerde Zeman Israël in een interview met de krant Haaretz om alle Palestijnen te verjagen uit de Gazastrook en van de Westelijke Jordaanoever ‘net zoals wij dat ooit gedaan hebben met de Sudeten-Duitsers’. Het was een van de eerste tekenen van een diep gewortelde haat tegen islamieten.

  Deze haat heeft zijn relatie met Angela Merkel en de EU de laatste jaren ernstig belast. Zo noemde hij Merkels besluit in 2015 om de grenzen te openen ‘onzinnig’. Islamieten zijn volgens Zeman een vijand van het Westen. Ze horen geweerd te worden, niet binnengelaten.

  Goede relatie met Rusland en China
  In 2013 hees hij na de winst bij de presidentsverkiezing nog samen met EU-president José Manuel Barroso triomfantelijk de EU-vlag in de mast. Nu zou hij dat nooit meer doen, vanwege het in zijn ogen te vriendelijke vluchtelingenbeleid van Brussel. ‘Als u in een land woont waar je een boete krijgt voor het vissen zonder vergunning, maar niet als iemand illegaal zonder geldig paspoort de grens overkomt , dan leeft u in een land dat geregeerd wordt door idioten’, zei hij.

  Migratie is niet het enige punt waarop Zeman botst met de EU. Het is ook zijn nationalisme en vriendschappelijke relatie met Rusland en China die voor scheve ogen zorgen. Voor Zeman lijkt maar één ding te tellen en dat is of Tsjechië er economisch beter van wordt. Of het nou om kerncentrales uit Rusland gaat of investeringen uit China: als Tsjechië ervan profiteert, dan is dat voor hem belangrijker dan wat Brussel ervan vindt.

  Om die reden haalt hij de banden met Duitsland ook net zo snel weer aan als hij ze kapotmaakt. Zeman weet namelijk donders goed dat Tsjechië er zonder Duitse bedrijven veel slechter voor zou staan. Denk alleen maar aan VW-dochter Skoda, dat in Tsjechië voor duizenden arbeidsplaatsen zorgt.

  Het is deze nationaal-populistische ‘Tsjechië-eerst’-mentaliteit die Zeman tegelijkertijd geliefd en gehaat maakt. Plat gezegd vinden ze hem op het platteland prachtig, de stedelingen willen zo snel mogelijk van hem af. De komende tweeënhalf jaar dus veel tevreden gezichten buiten Praag.
  Bron fd.nl.
   
  camyl, lexHeezius en Plantage Bohémien vinden dit leuk.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechisch Lagerhuis veroordeelt BDS-beweging als antisemitisch
  [​IMG]
  Het Lagerhuis van het Tsjechische parlement heeft een resolutie aangenomen die alle vormen van antisemitisme veroordeelt, waaronder “oproepen tot boycots van de staat Israël”.

  De niet-bindende motie roept de regering van Tsjechië op om maatregelen te nemen om antisemitisme tegen te gaan. Zo moet “meer veiligheid” geboden worden aan zowel mensen als instellingen die doelwit kunnen zijn van antisemitische aanvallen. Daarnaast maant de resolutie tot het niet verlenen van financiële steun aan groepen die pleiten voor een boycot van Israël. Het voorstel is met 120 voorstemmen en slechts 20 tegenstemmen aangenomen.

  De resolutie werd in het Lagerhuis geïntroduceerd door Jan Bartošek, hoofd van de christen-democratische fractie. In zijn betoog voor de motie verwees hij naar “toenemend antisemitisme in Europa”, en noemde hij als voorbeeld de recente aanval bij een synagoge in het Duitse Halle. Het is noodzakelijk om een duidelijk standpunt tegen deze trend in te te nemen, aldus het parlementslid.

  In zijn betoog noemde Bartošek Israël een “strategische partner en bondgenoot in het Midden-Oosten”. Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zou geholpen hebben met de formulering van de motie, aldus het hoofd van de christen-democratische fractie.

  De Israëlische overheid verwelkomt de resolutie. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz noemt de aangenomen motie “een weerspiegeling van de ware vriendschap” tussen Israël en Tsjechië. Hij roept andere parlementen op het voorbeeld te volgen. De Israëlische ambassadeur in Praag Daniel Meron spreekt in vergelijkbare bewoordingen zijn dank uit.

  In mei nam de Duitse Bundestag al een motie aan die stelt dat oproepen tot BDS antisemitisch kunnen zijn. Vergelijkbaar met de Tsjechische resolutie wordt in Duitsland de regering opgeroepen “geen gebouwen en faciliteiten onder de administratie van de Bondsdag ter beschikking te stellen aan organisaties die zich in antisemitische bewoordingen uitdrukken of het bestaansrecht van Israël ter discussie stellen.”

  Bron: cidi.nl
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De verzuurde relatie tussen Praag en Beijing symbolisch voor de Tsjechisch-Chinese betrekkingen, schrijft de New York Times.

  Tsjechië is een van de kleinere landen die Beijing het meest agressief heeft berecht, schrijft The New York Times.
  De ontwikkeling van de partnerschapsovereenkomst tussen Praag en Beijing heeft de manieren verlicht waarop China zijn economische slagkracht gebruikt om diplomatiek zijn weg te vinden en veilig en voet aan de grond krijgt op de Europese markt.

  Het artikel beschrijft de ontwikkeling nadat Praagse burgemeester Zdeněk Hřib was begonnen met de pogingen om te verwijderen een clausule voor het 'One China'-beleid uit de zusterstadsovereenkomst met Beijing - taal die meestal niet voorkomt in zustersteden-overeenkomsten die Beijing heeft met andere gemeenten over de hele wereld.

  De Tsjechische president heeft getracht de schade te beperken. Hij schreef een persoonlijke brief aan de heer Xi waarin hij benadrukte "dat de Tsjechische Republiek, haar regering, het beleid van één China volledig respecteert.

  De krant belicht ook het incident van de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Praagse burgemeester met diplomaten waarvan Zdeněk Hřib weigerde de Taiwanese diplomaat uit te zetten, hoewel hij daartoe werd aangespoord door de ambassadeur van China.
  Voor de heer Hřib, die slechts twee maanden eerder was gekozen, was de eerste schermutseling in een diplomatieke ruzie die zou uitmonden in het verbreken van de banden tussen Beijing en Praag als 'zustersteden' en die vandaag de dag een bedreiging vormt voor de betrekkingen tussen de Tsjechische Republiek en China.

  Chinese functionarissen gaven bedreigingen uit en begonnen actie te ondernemen tegen instellingen tegen instellingen die aan de stad waren gebonden.
  Een daarvan was het Praags Philharmonisch Orkest, dat meer dan twee jaar had besteed aan het voorbereiden van een 14-daagse herfsttour door China. Als het orkest wilde dat de show zou doorgaan, suggereerden Chinese functionarissen, zou het een document moeten ondertekenen waarin de acties van de burgemeester worden afgewezen. De groep weigerde. De reis is geannuleerd.

  Chinese functionarissen hebben gedreigd het aantal toeristen dat naar het land komt te beperken.
  Nadat er in 2014 sancties waren opgelegd aan Rusland na de annexatie van de Krim, verdrongen de Chinezen ze snel als de grootste uitgaven aan de Praagse versie van Fifth Avenue, de Pařížská, waar winkels als Prada, Tiffany & Company en Hermès staan. (Zdeněk Hřib heeft hierover een bericht op zijn facebookpagina geplaatst.)

  In de dierentuin, waar ambtenaren een plan van $ 9 miljoen hadden onthuld om een pandapaviljoen te bouwen bovenop een heuvel met uitzicht op de stad, zwommen nog steeds twee ijsberen en de ambtenaren hebben hun zinnen op een ander dier gericht.
  "Toen ik klein was, had ik dit boek met zeer mooie zwart-witfoto's," zei burgemeester Hřib. "En het coolste dier daar was de pangolin." De wezens, die eruit zien als geschubde miereneters, zijn de meest verhandelde niet-menselijke dieren ter wereld. Taiwan heeft een sleutelrol gespeeld bij het redden van uitsterven en is nu de thuisbasis van waarschijnlijk de grootste populatie van de wezens in gevangenschap. De heer Hřib heeft de burgemeester van Taipei gesproken en is hoopvol dat waar de panda-diplomatie faalde, de belofte van de pangolin werkelijkheid zal worden.
  In China worden er op grote schaal pangolins gedood om er medicijnen van te maken.

  Voordat Hřib aan de macht kwam, was de situatie in de Tsjechisch-Chinese betrekkingen heel anders.
  Het hoogtepunt kwam in 2016, toen de topleider van China, Xi Jinping, werd verwelkomd voor een staatsbezoek door populistische president Miloš Zeman, die had gezegd dat zijn land China's 'toegangspoort tot Europa' zou worden.
  Voor Tsjechië kwamen nauwere banden met China met beloften van meer handel, investeringen en zakelijke deals. Voor Praag hield de deal de belofte in van meer toerisme, culturele uitwisselingen en zelfs een felbegeerde panda voor de dierentuin van de stad. Drie jaar later is een groot deel van de investering niet uitgekomen, er is meer bezorgdheid over Chinese spionage dan opwinding over handelsovereenkomsten en er is geen panda in de dierentuin van Praag.

  "De huwelijksreis is voorbij" zegt Filip Jirouš analist bij Sinopsis, een onderzoeksgroep gericht op China aan de Charles University in Praag. "Dit is de ontnuchterende periode."

  In december gaf de cybersecurity-instantie van de Tsjechische overheid een richtlijn uit waarin werd gewaarschuwd dat de Chinese technologiegigant Huawei een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid vormde. Deze gaven aan om Huawei te blokkeren voor het bouwen van de 5G infrastructuur in belangrijke sectoren. Huawei dreigde met juridische en financiële vergelding en de heer Zeman beschuldigde de Tsjechische inlichtingendiensten van "vuile trucs".

  Meer recent waren er zorgen dat China zijn invloed probeerde te gebruiken bij academische instellingen. Het bedrijf dat het meest profiteerde van de nauwe banden met China is een particuliere financiële en beleggingsonderneming, PPF Group. De oprichter, Petr Kellner, is de rijkste man van Tsjechië.
  Toen Home Credit (divisie van zijn bedrijf) aankondigde dat het een programma wilde sponsoren bij de Charles University, had het een voorwaarde: de universiteit moet ermee instemmen niets te doen om de zakelijke activiteiten van de onderneming over de hele wereld te schaden. Dat betekende China gelukkig houden.
  Studenten en professoren deinsden terug en faculteitsleden dreigden te stoppen. Het plan werd gestopt en de rector van de school verontschuldigde zich.
  Bronnen nytimes.com, news.expats.cz + denik.cz.
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Home Credit van de rijkste Tsjechische Petr Kellner heeft betaald voor een campagne die China promoot.

  Volgens documenten verkregen door Aktuálně.cz, is een PR-bureau ingehuurd door Home Credit, een bedrijf dat eigendom is van de rijkste Tsjech, Petr Kellner, geprobeerd de Tsjechische samenleving te beïnvloeden in het voordeel van communistisch China. Het PR-bureau creëerde een netwerk van experts, journalisten en politici, van wie sommigen niet noodzakelijk hoeven te weten waar ze bij betrokken waren.

  Terwijl Tsjechische contraspionage (BIS) de uitbreiding van de Chinese invloed in Tsjechië als een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid beschouwt, heeft Home Credit, dat toebehoort aan Petr Kellner, bijna 2.000 werkuren betaald aan het PR-bureau die leden van de Tsjechische massamedia die opkomen voor het Chinese regime en, omgekeerd, degenen aanvallen die kritisch zijn over deze ondemocratische staat. Dit blijkt uit documenten die Aktuálně heeft verkregen van een bron en waarvan de authenticiteit is geverifieerd met behulp van een aantal methoden.
  Lees het gehele artikel in Engels op zpravy.aktualne.cz.
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Nieuwjaarstoespraak van premier Andrej Babiš.

  In de peptalk van het nieuwe jaar, zei de Tsjechische premier om optimistisch naar de toekomst te kijken.

  In zijn eerste nieuwjaarsrede tot de natie vertelde premier Andrej Babiš aan Tsjechen dat ze reden hadden om te vieren, omdat ze momenteel een van de gelukkigste en meest succesvolle periodes in de moderne geschiedenis van het land doormaakten en geen reden hadden om bang te zijn voor de toekomst. Hij zei dat zijn langetermijninvesteringsplan het potentieel had om van Tsjechië een land als Zwitserland te maken.

  "Ons land beleeft een van de gelukkigste en meest succesvolle periodes in zijn moderne geschiedenis. Na 17 jaar heeft Moody's de rating van dit land verhoogd tot het niveau van België; in BBP per hoofd hebben we Portugal, Griekenland en Spanje overtroffen. Onze economische ongelijkheidsindex behoort tot de laagste ter wereld; onze mensen worden het minst bedreigd door armoede en sociale uitsluiting. Met 2,1 procent hebben we het laagste werkloosheidspercentage in Europa - en volgens een Deloitte-onderzoek naar de kwaliteit van leven hebben we landen als de VS, Singapore en Israël overtroffen."

  De Tsjechische premier dankte de eer voor de doorgevoerde hervormingen, de stand van de overheidsfinanciën en het feit dat de Tsjechische economie twee keer zo snel groeit als andere EU-lidstaten. Hij zei dat zijn regering haar beleid van voornamelijk investeren in mensen, die hun vruchten zouden afwerpen, zou voortzetten en dat het langetermijnplannen had die de successen van het land verder zouden brengen.

  De sleutel hiervoor is, zei hij, het langetermijninvesteringsplan van de overheid dat 20.000 projecten omvat voor een bedrag van acht miljard kronen dat in de komende 30 jaar moet worden uitgevoerd.

  "Als ik Harry Potter was en met een toverstaf zou kunnen zwaaien om deze projecten tot stand te brengen, zou dit land meteen een tweede Zwitserland zijn. Mijn plan is voor 11 miljoen mensen, omdat ik deze natie wil zien groeien. Onze toekomst hangt af van onze kinderen."
  Bron oa radio.cz/en.

  Wat blijkt.......hij is zelf eigenaar van de helft van alle ivf-klinieken en wil dat kinderloze echtparen wettelijk meer en langer door kunnen gaan in ivf-trajecten.
  Bron hlidacipes.org.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  President Zeman boos op China vanwege gebrek aan beloofde investeringen.

  President Miloš Zeman zal in april niet naar China gaan voor de 17 + 1 summit, bijgewoond door vertegenwoordigers uit Midden- en Oost-Europa. Hij zei dat een van de redenen voor zijn beslissing het gebrek aan Chinese investeringen in Tsjechië was, in tegenstelling tot gemaakte beloften.
  Zeman vertelde server Blesk, dat hij vice-premier Jan Hamáček zou vragen het land te vertegenwoordigen bij de besprekingen in China, die hij passend achtte voor het niveau van samenwerking.
  Het is de eerste sneer van het Tsjechische staatshoofd, die zich heeft ingespannen om de betrekkingen tussen Tsjechië en China weer op gang te brengen.

  In hetzelfde interview bevestigde de president zijn deelname aan de geplande V-Day-vieringen in Moskou.

  Zijn deelname was onzeker nadat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek had geuit op de invoering van een Tsjechische herdenkingsdag ter herdenking van de slachtoffers van de door de Sovjet-Unie geleide invasie van Tsjechoslowakije in 1968. De heer Zeman zei dat hij de kwestie tijdens het bezoek persoonlijk aan de orde wilde stellen.
  Bron radio.cz/en + news.expats.cz.
   
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Binnen een jaar wordt zijn opvolger ook al vervangen:

  Premier ontslaat minister Vladimir Kremlik van Transport wegens te dure online systeem snelwegvignetten.

  Premier Andrej Babiš heeft zijn besluit aangekondigd om minister van Transport Vladimir Kremlik te ontslaan vanwege een te dure aanbesteding voor het exploiteren van een nieuw online systeem voor de verkoop van snelwegvignetten.

  De premier zei dat het 400 miljoen krooncontract dat aan Asseco Central Europe was toegekend, slecht was georganiseerd en samengesteld. Hij zei dat de zaak niet met hem was geraadpleegd en dat de minister van Transport had geweigerd de schuld te aanvaarden en de offerte in te trekken.

  Dhr. Babis zei dat hij minister Karel Havlicek van Industrie en Handel wil belasten met de portefeuille van ministers van vervoer. Volgens de Tsjechische televisie heeft president Zeman het besluit van de premier aanvaard.
  Bron radio.cz/en.
   
 13. PuNkEnStEiN en dennuzzz vinden dit leuk.
 14. Vast niet, maar het kan geen kwaad zo nu en dan even een pijnlijk speldenprikje uit te delen. Gewoon om machthebbers eraan te herinneren dat niet alles vergeten wordt.
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  kuurgast vindt dit leuk.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Lange lap tekst maar vooral onderstaande deel daarvan is interessant:
  ‘Veel mensen, zeker de oudere generatie, zijn ervan overtuigd dat er geen betere regering kan worden gevormd dan die van Babiš.’ Tsjechen appreciëren de doeltreffendheid en gezond verstand van de premier. Slechts 6 procent van de samenleving, wel het meest politiek actief, gaat de straat op. De algemene tevredenheid van de huidige politieke situatie is aanzienlijk hoger dan na de val van de vorige regering in 2012. De publieke opinie verafschuwde toentertijd de privéschandalen van premier Nečas. Ook de corruptie werd uitgebreid bekritiseerd.

  Maar het financiële gesjoemel gaat tijdens de regering Babiš gewoon door. Zijn kiezers zien het voor een stuk door de vingers. ‘Ze geven vooral niet veel om het Europese geld – dat komt van Brussel, daar hebben we niet veel mee te maken, denken ze’, legt socioloog Matouš Pilnáček uit. Daarom benadrukte Milion Chvilek in december al dat Tsjechen wel degelijk gevolgen van dit schandaal zouden moeten dragen als Babiš het belastinggeld gaat gebruiken om de gestolen bedragen terug te betalen.

  ‘Desondanks vinden veel voorstanders van Babiš dat het geen ramp zou zijn mocht het land die 11 miljoen euro moeten ophoesten. Dan is het gewoon zo. De ultieme balans zou sowieso in hun voordeel zijn want de premier maakt Tsjechië rijk … Hij is simpelweg een noodzakelijk kwaad dat geaccepteerd moet worden.’

  Prokop vindt dat Babiš van geluk kan spreken. De zaak die het meest in de media is geweest – de bouw van het befaamde conferentie- en welnessoord Ooievaarsnest – gaat over een beperkt bedrag. ‘50 miljoen Tsjechische kroon, of iets van een twee miljoen dollar. Babiš gaf het terug en stal vervolgens meer geld van de EU. Dat Ooievaarsnest is niet de ergste case in een hele reeks van zijn financiële zwendel en hij is schuldig aan belastingontduiking. Hij verzamelde geld voor de reclame van het Ooievaarsnest dat nooit de deur uitging. Waarschijnlijk gaat het in totaal om veel meer geld dan de Europese subsidies voor Agrofert.’

  Het is noodzakelijk om die zaken meer te belichten zodat de Tsjechische kiezers weten wat Babiš allemaal uitspookt, oppert Prokop. Op die manier zouden kiezers automatisch minder vertrouwen hebben in zulke politici, zodra ze weten dat zij bijdragen aan het systeem dat burgers misbruikt. ‘Mensen weten dat hij gestolen heeft en dat hij liegt, maar ze kennen toch niet het volledige plaatje. Weinigen weten bijvoorbeeld dat de Actie van Ontevreden Burgers (ANO), de politieke partij die Babiš in 2012 oprichtte, connecties heeft met de illegale schuldsanering.’
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Russische ambassade in Praag kijkt nu uit op plein van vermoorde oppositieleider Nemtsov

  Een doorn in het oog van Russische diplomaten, dat gloednieuwe straatnaambordje op het plein pal voor hun ambassade. Vijf jaar na de politieke moord op Boris Nemtsov eerde de Tsjechische hoofdstad Praag donderdag de Russische oppositieleider die in 2015 tijdens een wandelingetje in de rug werd geschoten.


  [​IMG]
  Zhanna Nemtsova (rechts), dochter van de vermoorde Boris Nemtsov, en de Praagse burgemeester Zdenek Hřib bij het straatnaambord van het omgedoopte plein.

  Na Washington in de Verenigde Staten, de Oekraïense hoofdstad Kiev en Vilnius in Litouwen is Praag de vierde stad die Nemtsov met een straatnaam eert. Het Onder-de-Kastanjes Plein heet voortaan Boris Nemtsovplein.

  De Russische vertegenwoordiging in Praag zit hierdoor ingeklemd tussen locaties die vernoemd zijn naar mensen die hun kritiek op de Russische regering met de dood hebben moeten bekopen. Tegelijkertijd met het Boris Nemtsovplein is een straatje achter de Russische ambassade vernoemd naar onderzoeksjournalist Anna Politkovskaja, die in 2006 werd vermoord. Op steenworp ligt ook de Milada Horákovástraat, vernoemd naar een Tsjechische politicus die in 1948 door communisten is omgebracht.

  Voor zowel de moord op Nemtsov als Politkovskaja geldt dat arrestaties zijn verricht, maar de echte opdrachtgevers voor de moorden zijn nooit achterhaald.

  Relaties met Rusland liggen gevoelig in Tsjechië, dat zich in 1989 ontdeed van het socialistische eenpartij-systeem. De oudere generatie herinnert zich hoe Russische tanks in 1968 demonstraties voor democratie onderdrukten, jongere Tsjechen zijn trots dat hun land zich onder de eerste democratisch gekozen president Václav Havel, een voormalig politieke gevangene, ontpopte tot voorvechter voor mensenrechten.

  Geheel in die traditie is de liberale Praagse burgemeester Zdenek Hřib van de Tsjechische Piratenpartij er niet vies van zijn middelvinger op te steken naar ondemocratische regimes. Vorig jaar weigerde Hřib een Taiwanese diplomaat bij een receptie weg te sturen – een dringend verzoek van de Chinese ambassadeur. China beschouwt Taiwan als afvallige provincie, niet als autonoom land: wie goede relaties met China wil, moet onderschrijven dat Taiwan onderdeel van de Volksrepubliek is. De Tsjechische president Miloš Zeman schurkt graag tegen Beijing aan, maar Praag strijkt Beijing juist tegen de haren in door ook nog eens een stedenband met de Taiwanese hoofdstad Taipei aan te knopen.

  Bron: volkskrant.nl
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  In Praag werd zondag gedemonstreerd

  Zondagmiddag namen honderden mensen deel aan protestmars en demonstratie tegen "krachten die de democratische instellingen in de Tsjechische Republiek ondermijnen" in Praag. Dit laatste protest op het oude stadsplein van Praag werd aangewakkerd door de benoeming van Stanislav Křeček in de functie van ombudsman.

  Křeček, die werd voorgedragen door president Miloš Zeman, en werd gekozen door de kamer van afgevaardigden, maakte zijn critici boos door te zeggen dat hij de rechten van de "meerderheidsmaatschappij" zou verdedigen en dat de Roma's voor hun eigen rechten zouden moeten zorgen. Hij is ook onder vuur komen te liggen vanwege zijn beschrijving van moslimmigranten als een 'invasie'.

  De demonstranten droegen leuzen tegen de Tsjechische premier Andrej Babiš, evenals borden met de tekst "Chinees/Russisch gedrag ruikt naar totalitarisme", "We willen het EU-pad, niet Kaczyński/Orbán" of "De media zijn niet van politici".

  De organisatoren hebben vooral hun bezorgdheid geuit over de mogelijkheden voor politici om de publieke omroep te controleren.

  Demonstranten brachten een grote stoel naar het plein met het woord "Democratie", waarvan de poten de rechtbanken, de media, de regering en de wet vertegenwoordigden. Zo werd symbolisch aangetoond hoe het hele democratische systeem zal instorten als slechts één van die pijlers valt, namelijk de onafhankelijke media.

  Het protest was vreedzaam en duurde ongeveer twee en een half uur.

  Bronnen radio.cz/de + romea.cz/en.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechische journalisten vinden de man achter de Aeronet-desinformatie-website

  De Publieke omroep van de Tsjechische televisie heeft onthuld dat zij, samen met verslaggevers van het tijdschrift RESPEKT, verscheidene jaren hebben besteed aan het opsporen van de geheime bron van de desinformatie op de Tsjechische Aeronet-server, en dat zij ontdekt hebben wie verantwoordelijk is. Manager Marek Pešl werd onderschept door de verslaggevers op een woonwijk in Trenčín, Slowakije.

  Bron romea.cz/en
   

Deel deze pagina