Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Ondanks alles blijven veel mensen nog steeds op Andrej Babiš stemmen, ze vinden dat er geen alternatief is.
Zodra je wat voorstelt in het bedrijfsleven en een mooie babbel hebt, kan je premier worden.
Zelf zou ik alle ouderen vervangen door de jongere generatie onder de 50 jaar. Maar die zijn in de ogen van de Tsjechen niet capabel genoeg, want ze stellen niets voor en hebben niets bereikt. De jongere generatie krijgt zo dus geen kans om zich te bewijzen in de politiek.
 

kuurgast

Donateur
China woedend om officieel bezoek van Tsjechische delegatie aan Taiwan.

De Tsjechische Senaatsvoorzitter Milos Vystrcil heeft zich een diplomatieke rel met China op de hals gehaald door een officieel bezoek te brengen aan Taiwan. Hij zal daarvoor “een zware prijs betalen”, waarschuwt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Een delegatie onder leiding van Vystrcil, met onder meer ook de burgemeester van Praag, kwam zondag aan in Taipei voor een zesdaags bezoek, bedoeld om de economische relaties tussen Tsjechië en Taiwan aan te halen. “Een provocatie”, meent de Chinese regering. Taiwan is een de facto onafhankelijke staat in de Oost-Chinese Zee, maar Peking ziet het eiland als een afvallige provincie van het Chinese vasteland. Door Chinese weerstand wordt Taiwan door maar weinig landen als staat erkend en zijn officiële bezoeken aan het eiland zo goed als uitgesloten.

“De Chinese regering en het Chinese volk zullen het nooit laten passeren en zullen nooit gewoon toekijken”, zegt de Chinese buitenlandminister Wang Yi in een statement op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regering moet Vystrcil “een zware prijs laten betalen voor zijn kortzichtig gedrag en politieke speculatie”. “Het één-Chinaprincipe (één land met twee systemen, red.) uitdagen in de zaak rond Taiwan is een vijand worden van 1,4 miljard Chinezen en betekent een internationale vertrouwensbreuk”, klinkt het nog.

Ambassadeur op het matje
Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken wil de Chinese ambassadeur in Praag op het matje roepen, klonk het daar maandag. “Ik verwacht een verklaring van China om de uitlatingen (van Wang, red.) uit te leggen”, zegt de Tsjechische buitenlandminister Tomas Petricek. “De reis heeft uiteraard een impact op de relatie met China, maar ik denk dat zijn woorden te ver gaan.”

Wang is momenteel op doorreis door Europa. China hoopt op het einde van het jaar een nieuw investeringsakkoord te kunnen sluiten met de Europese Unie.
Bron hln.be.
---------------------------------------------------
De voorzitter van de Tsjechische senaat zal "een hoge prijs betalen" voor zijn reis naar Taiwan.

China heeft zich bemoeid met de binnenlandse aangelegenheden van de Tsjechische Republiek door te zeggen dat Miloš Vystrčil, hoofd van de Tsjechische senaat, een hoge prijs zal betalen voor een officieel bezoek aan Taiwan, zei Vystrčil in reactie op de verklaring van een Chinese diplomaat.

Hij verwees naar het Chinese diplomatiehoofd Wang Yi, die zei dat Vystrcil "een hoge prijs zal betalen" voor het overtreden van het One China-principe door een officieel bezoek aan Taiwan te brengen, volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We zullen hem een hoge prijs laten betalen voor zijn kortzichtige gedrag en politiek opportunisme", zei Wang over Vystrčil. Wang voegde er tijdens een bezoek aan Duitsland aan toe dat de Chinese regering en de mensen een dergelijke "openlijke provocatie" niet zouden tolereren.
Wang zei ook dat het in twijfel trekken van het One China-principe betekende dat 1,4 miljard Chinese burgers een vijand zouden worden.

Desondanks zei Vystrčil dat hij geloofde dat Tsjechië goede betrekkingen zou hebben met alle landen.
Vystrčil voegde eraan toe dat het doel van zijn reis niet was om 'zich tegen iemand op te zetten'.

Vystrčil zei dat de verklaring van Wang vergelijkbaar was met de inhoud van de Chinese brief die zijn voorganger aan het roer van de Senaat, Jaroslav Kubera, had ontvangen toen hij een bezoek aan Taiwan plantte voor zijn plotselinge dood in januari. In de brief, die na zijn dood in Kubera's papieren werd aangetroffen, protesteerde de Chinese ambassade resoluut tegen zijn geplande reis naar Taiwan.

Miloš Vystrčil zei ook dat hij zich slecht voelde over de verklaring van Wang, aangezien deze zich bemoeide met de interne aangelegenheden van Tsjechië.
"We zijn een vrij land dat geïnteresseerd is in goede relaties met iedereen, en ik denk dat dit ondanks deze verklaring het geval zal zijn", zei hij tegen Tsjechische verslaggevers.
"Ik moet herhalen dat het doel van deze reis is om samen te werken en de best mogelijke voorwaarden te creëren voor de economische ontwikkeling van Tsjechië, en natuurlijk voor samenwerking tussen democratische landen", voegde hij eraan toe.

Miloš Vystrčil, met een delegatie van 90 leden bestaande uit politici, zakenmensen, vertegenwoordigers van wetenschappelijke en culturele instellingen en journalisten, arriveerde zondag in Taiwan en zal de reis op vrijdag beëindigen.

China, dat Taiwan beschouwt als zijn rebellenprovincie, heeft verschillende keren scherp geprotesteerd tegen het bezoek van Vystrčil aan Taiwan. President Miloš Zeman en leden van de Tsjechische regering, waaronder premier Andrej Babiš (ANO), uitten ook hun verzet.

Het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken zal deze week de Chinese ambassadeur oproepen naar aanleiding van de woorden van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, vertelde de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček vandaag aan verslaggevers voor zijn vertrek naar Slovenië.
“Wat deze woorden betreft, verwacht ik dat de Chinese kant ze ons uitlegt. De reis (naar Taiwan) heeft natuurlijk gevolgen voor de betrekkingen met China, maar ik neem aan dat dit te veel is ”, zei Petříček, die vandaag het strategische forum van Bled zal bijwonen.

Premier Babiš heeft niet in detail ingegaan op de woorden van het Chinese diplomatiehoofd.
“China reageert meestal op dezelfde manier als het om Taiwan gaat. We hebben dit besproken met [Petříček] en voor zover ik weet hebben we afgesproken dat hij de Chinese ambassadeur zal oproepen, ”zei Babiš.

“De positie van de regering is lange tijd ongewijzigd gebleven. Onze regering volgt, net als alle voorgaande, het One China-beleid. Daarom kon ik de reis naar Taiwan naar Vystrčil niet aanbevelen. We communiceren dit op dezelfde manier met China en zeggen dat er niets verandert in het Tsjechische beleid ten aanzien van de Volksrepubliek China. Natuurlijk beschouw ik de verklaring van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken als iets dat niet helemaal gebruikelijk is in diplomatieke betrekkingen, 'merkte Petříček op.

Hij voegde eraan toe dat hij beslist van plan was om tegen de woorden bezwaar te maken.
'Dit is onze interne aangelegenheid. We voeren voortdurend een beleid dat duidelijk gedefinieerd is met betrekking tot Taiwan, ”zei Petříček, eraan toevoegend dat de Tsjechische Republiek aandringt op zijn recht om met Taiwan samen te werken op technologisch gebied.

Vystrčil noemde de reis "een historisch bezoek" tijdens het diner met de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu op zondag.
Bron news.expats.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische senaatsvoorzitter: “Ik ben een Taiwanees”

Miloš Vystrčil dinsdag in het Taiwanese parlement. Daarmee haalt hij de woede van communistisch China op de hals. De uitspraak is een verwijzing naar de woorden “Ich bin ein Berliner” van Amerikaans president John F. Kennedy.

Tsjechisch senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil bezocht het Taiwanese parlement aan het hoofd van 90-koppige delegatie van politici en bedrijfsleiders. Daar verwees hij naar de anti-communistische“Ich bin ein Berliner”-uitspraak van Amerikaans president John F. Kennedy. Hij deed de uitspraak in 1963 in het door communisten omsingelde West-Berlijn.

“Ik ben een Taiwanees”
“Laat mij alstublieft ook persoonlijk mijn steun aan Taiwan en de hoogste waarde van vrijheid uitspreken en de toespraak van vandaag afsluiten met misschien een meer nederige, maar even sterke verklaring: ‘Ik ben een Taiwanees'”, zei Vystrčil. De toespraak werd onthaald op een staande ovatie.

In communistisch China wordt woedend gereageerd op de uitspraak. China beschouwt het democratische Taiwan als een afvallige provincie. Men dreigt ermee Vystrčil een “zware prijs” te laten betalen. “China veroordeelt dit sterk”, zegt woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying. Volgens haar steunt Vystrčil met zijn uitspraak “separatisme” en mengt hij zich met de interne aangelegenheden van China.

Het bezoek van Vystrčil was geen officieel staatsbezoek van de Tsjechische overheid, dat geen formele diplomatieke banden met Taiwan heeft. Toch reageert men ontstemd op de Chinese verklaringen.

Bron: sceptr.net
 
Dit was onder meer de reactie vanuit de Volksrepubliek China, je kunt stellen dat men in Beijing niet erg gelukkig is met het voorval.
Taiwan is een autonome provincie binnen de VR China en geen eigen staat. Je kunt het vergelijken met een bezoek van een delegatie vanuit Beijing in Leeuwarden die Fryslan als eigen staat erkent.

 

kuurgast

Donateur
@Kde domov můj hier zit een hele geschiedenis aan vooraf. Staat eea beschreven hierboven en in topic van Miloš Zeman.
Eerder zei Chinese buitenlandminister Wang Yi dat Vystrčil moet “een zware prijs laten betalen voor zijn kortzichtig gedrag en politieke speculatie”.
Dus het is niet vreemd dat Miloš Vystrčil met die uitspraak kwam.
Als je de speech hieronder leest van Miloš Vystrčil begrijp je meer van zijn redenen van de handelsmissie.


De weduwe van Jaroslav Kubera verwerpt de staatsprijs van de president voor haar overleden echtgenoot.

Věra Kuberová, de weduwe van wijlen senaatspreker Jaroslav Kubera die onlangs in functie is overleden, heeft geweigerd een staatsprijs voor haar man van president Miloš Zeman te accepteren, meldde het persbureau ctk.
In een interview voor de nieuwssite Seznam zei mevrouw Kuberová dat haar man het niet had willen ontvangen.

De heer Kubera botste met de president over zijn geplande bezoek aan Taiwan en stierf aan een hartaanval voordat hij het kon ondernemen. Volgens zijn familie en collega's kwam hij onder zware druk van de president en de Chinese ambassade in Praag die hem van de reis probeerden te ontmoedigen.
Bron english.radio.cz.
-----------------------------------------------
De toespraak van de voorzitter van de Senaat Miloš Vystrčil, in de National Chengchi University: Daden zijn de beste woorden.
De hele tekst op novinky.cz en Engelse vertaling op senat.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tientallen mensen verwelkomen senaatsvoorzitter Vystrčil bij zijn terugkeer uit Taiwan.

Meer dan honderd mensen kwamen zaterdag naar de luchthaven van Kbely om de heer Vystrčil en andere leden van de Senaats-delegatie in Taiwan te verwelkomen.

Op een persconferentie na zijn aankomst zei de heer Vystrčil tegen journalisten dat hij premier Babiš en andere ministers wilde informeren over de resultaten van de reis. Hij zei ook dat er talrijke mogelijkheden zijn voor samenwerking met het Aziatische land, die de Tsjechische Republiek zouden kunnen helpen de dreigende economische crisis te boven te komen.

De reis van de Tsjechische parlementaire delegatie onder leiding van de heer Vystrčil is door Peking alom bekritiseerd. In een brief die vrijdag op haar Twitter-account werd gepubliceerd, beschreef de Chinese ambassade het als een openlijke provocatie, die de onderlinge relatie van de landen schaadde.
Bron english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
China gebruikt vaak de suiker- en zweepmethode, maar Tsjechië krijgt de meeste zweep van de V4-landen, leggen analisten uit.

"China past de suiker- en zweepmethode toe op alle landen, niet alleen op Europese. Hij komt altijd met een aantal beloningsaanbiedingen. Dat is de suiker. En als de suiker dan niet de gewenste doelen heeft, past het een zweep toe”, legt Ivana Karásková uit, die co-auteur is van een onderzoek naar Chinese invloed van de Association for International Affairs (AMO).

De auteurs van het onderzoek brachten de afgelopen vijftien jaar niet alleen de Tsjechisch-Chinese betrekkingen in kaart, maar ook de betrekkingen van China met de hele regio van Centraal-Europa.

"De suiker moet worden aangeboden door de Chinese president die het land komt bezoeken. Dit zijn verschillende strategische partnerschappen, relaties tussen steden of regio's, aanbiedingen voor het organiseren van verschillende evenementen, beurzen, meer samenwerking op het gebied van wetenschap en onderzoek of bijvoorbeeld aanbiedingen voor sponsoring van voetbalclubs. Het is een breed scala aan zaken die erop zijn gebaseerd dat China positief wordt ervaren en zich op de een of andere manier in de regio vestigt”, legt Karásková uit.

"Maar in een tijd dat dit niet werkt, komt China dichterbij dat hij beloningen begint te ontvangen. Het hangt dus altijd van het specifieke land af hoeveel het China wil toestaan, hoeveel het Chinese investeringen kost en hoeveel het kan worden gechanteerd doordat die investering zou kunnen dalen”, waarschuwt de analiste.

Volgens Karásková is de strategie van China het creëren van een vriendelijke, of in ieder geval vriendelijkere omgeving voor zijn belangen, zowel politiek als economisch. 'Het viel ons toen gewoon op. De tactieken verschillen dan afhankelijk van de geopolitieke positie van elk land, wat zijn de relaties, wat is de perceptie van China in een bepaald land," voegt ze eraan toe.

Zwepen in Tsjechië
Filip Šebok, die met Karásková aan het onderzoek werkte, is van mening dat het suiker- en zweepmodel in alle Visegrad Four-landen (V4) vergelijkbaar is.
"Zeker als het om het suikerbeleid gaat, dat komt vooral tot uiting in de instroom van investeringen. China kwam hiermee bijna tien jaar geleden op de proppen, toen de economische betrekkingen en verbindingen met Europese markten opnieuw werden geëvalueerd in de regio Midden- en Oost-Europa. Het bood groei in investeringen, handel en vooral export ”, beschrijft ze.

Volgens Šebok heeft Peking besloten om de zweepmethode in Tsjechië meer toe te passen dan in andere V4-landen.
"Dit houdt verband met de weerklank van Taiwan, Tibet en mensenrechten in China. In Hongarije hoefde China bijvoorbeeld geen toevlucht te nemen tot enige straf, omdat in Hongarije de politieke omgeving ten opzichte van China zeer positief is. Politici onder leiding van Viktor Orbán presenteren China als een zeer belangrijke partner”, legt Šebok uit.

En hij illustreert hoe China's houding ten opzichte van de V4-landen verschilt: “Wat Slowakije betreft, is het als kleinste land in de regio nooit een erg belangrijke speler voor China geweest. Er is nog een factor in Polen, en dat is de relatie met de VS. Polen vreest dat de betrekkingen met China schade zouden toebrengen aan de betrekkingen die het heeft met de Verenigde Staten, die worden gezien als de basis van de oriëntatie op het buitenlands beleid. "

Inspanningen inhalen
Volgens Karásková is de trend om China in te halen, investeerders aan te trekken en te streven naar zo nauw mogelijke politieke en economische betrekkingen van de kant van het staatshoofd en de regering, niet alleen zichtbaar in Tsjechië, maar ook in andere Europese landen.
"Bijvoorbeeld in Hongarije en Servië. Het beleid van lokale tussenpersonen of lokale politici die China inhalen, is precies hetzelfde. Of het nu president Miloš Zeman, premier Orbán of president Aleksandar Vučič is. Het is niets nieuws onder de zon. Maar de vraag is of het iets oplevert."
En ze vervolgt: “Onze analyse komt met het feit dat deze opstartinspanningen in reële termen niet veel hebben opgeleverd voor Tsjechië of de regio als geheel. Voor sommige bedrijven, voormalige politici die ineens lobbyist werden voor Chinese belangen, had dit natuurlijk enig effect. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het niveau van de directe buitenlandse investeringen: de hele regio van Centraal- en Oost-Europa nam minder dan 2 procent van de Chinese directe investeringen op, en die 98 procent kwam in West-Europa terecht.'

De analiste wijst erop dat economische verwachtingen vaak werden gewekt door China, maar ook door binnenlandse actoren. "Wie moest die gunst van China rechtvaardigen. Dus de cijfers die door de lucht vlogen, kwamen in geen van de Midden- en Oost-Europese landen tot stand ”, zegt Karásková.
“President Zeman heeft hier veel persoonlijk en politiek kapitaal in geïnvesteerd. Nu is het natuurlijk de vraag of dit nummers waren die hem door China waren verstrekt of dat het nummers waren die door iemand anders waren verstrekt. Sterker nog: waar kwam het allemaal vandaan en wie creëerde hier de bombastische verwachtingen ”, denkt de analiste.

Taiwan in Europees-Chinese betrekkingen

Volgens Šebok onderhouden veel Europese landen economische en culturele betrekkingen met Taiwan. Maar ze vermijden politieke relaties. "Bijvoorbeeld officiële bezoeken van topfunctionarissen van de EU-regering die als politiek gevoelig kunnen worden beschouwd", zei hij.

Volgens de analist kan in verband met het bezoek van de voorzitter van de senaat Miloš Vystrčil aan Taiwan een zekere afkoeling van de officiële betrekkingen worden verwacht.
"We hebben dit in het verleden gezien, bijvoorbeeld nadat premier Jan Fischer de Dalai Lama had ontmoet. Na dergelijke stappen verbreekt China meestal de samenwerking op officieel politiek of diplomatiek niveau voor enige tijd. Hij zal alle verzoeken om vergaderingen negeren, deadlines verlengen en dergelijke, "stelt hij voor.
"Als het om economische relaties gaat, is het daar problematischer. Het is moeilijk om een mislukking, zoals een geplande investering of een grote onderneming, toe te schrijven aan politieke druk. Of dit zelfs onder normale omstandigheden geen resultaten zou opleveren”, voegt Filip Šebok van de Association for International Affairs toe.

Is de houding van de lidstaten ten opzichte van China even gepolariseerd als Rusland? Welke rol spelen mensenrechten in de betrekkingen tussen China en China? Niet alleen deze vragen werden beantwoord door de auteurs van de studie over Chinese diplomatie "cukru a biče=suiker en zwepen" in Centraal-Europa Ivana Karásková en Filip Šebok van de Association for International Affairs.
Bron irozhlas.cz.

AMO is een niet-gouvernementele non-profitorganisatie in Praag, opgericht in 1997. Haar belangrijkste doel is het bevorderen van onderzoek en onderwijs op het gebied van internationale betrekkingen. AMO vergemakkelijkt de expressie en realisatie van ideeën, gedachten en projecten om het onderwijs, wederzijds begrip en tolerantie tussen mensen te vergroten.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
"We zullen hem een hoge prijs laten betalen voor zijn kortzichtige gedrag en politiek opportunisme", zei Wang over Vystrčil.
Miljardair Komárek kocht piano's van Petrof, die door China werd afgewezen. Hij deelt ze uit op Tsjechische scholen.

De familiestichting van miljardair Karel Komárek kocht piano's en vleugels van Petrof Hradec Králové, die door het bezoek van senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil waarschijnlijk niet door een Chinese klant werden overgenomen. De stichting zal de 11 instrumenten van de Chinese orde uitdelen aan Tsjechische scholen. De levering van Petrof-instrumenten voor China was 200.000 euro waard, ofwel 5,3 miljoen kronen.

Een Chinese klant zou de piano's hebben geweigerd vanwege mogelijke sancties die zijn genoemd door Chinese communistische functionarissen in verband met het bezoek van de chef van de Senaat, Milos Vystrcil, aan Taiwan.

"We besloten om de piano's te kopen zodra we het probleem ontdekten. Mijn vrouw en ik waren het erover eens dat onze stichting hen onmiddellijk zou opdragen aan Tsjechische scholen. We zouden graag zien dat de elf instrumenten een symbool worden van Tsjechische trots en cohesie”, aldus Karel Komárek, oprichter van de KKFF-stichting. "Tsjechië is een succesvol en vooral vrij land. Dat is wat ik persoonlijk boven alles waardeer, en met dit kleine gebaar wil ik mijn medeburgers eraan herinneren”, voegde hij eraan toe.
De Stichting KKFF zal de komende dagen een subsidieoproep voor scholen uitgeven, op basis waarvan scholen piano's en vleugels kunnen aanvragen.
Bron oa irozhlas.cz.
-------------------------------------------------------------------------
Chinese investering in gevaar? Plannen die vaak eindigen op het niveau van politieke uitspraken en beloften.

Hoewel Taiwan onvergelijkbaar kleiner is, investeert het onvergelijkbaar meer in ons Tsjechië dan China. Taiwan is de derde grootste Aziatische investeerder in Tsjechië - na Japan en Zuid-Korea, en heeft de afgelopen jaren meer dan tien keer meer geïnvesteerd dan China. Dus zelfs als de Chinese investeringen worden gehalveerd als gevolg van de reis, is het voldoende dat de Taiwanese investeringen met vijf procent stijgen en de reis zal de totale investering verhogen in plaats van verminderen.

Hoewel de Chinese investeringen de afgelopen twee jaar in reële termen zijn gegroeid, blijven ze nog steeds achter bij het veel kleinere Taiwan.

China's grootschalige investeringen zijn de afgelopen jaren op het niveau van politieke verklaringen en beloften gebleven in plaats van werkelijkheid te worden. Het is ook heel anders in stijl dan Taiwan. In het Chinese geval is het meestal een puur eigendomsverwerving van een inkomen met een relatief kleine overdracht van technologie, in Taiwan is de kans op een echte traditionele investering groter, wat de productiviteit van de Tsjechische economie verhoogt.
Bron prazska.drbna.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië stuurt miljarden de wereld rond, maar weet vaak niet waarom, stelt de NKÚ.

De Hoge Rekenkamer (NKÚ) heeft onderzocht van hoeveel internationale organisaties (MEO's) Tsjechië daadwerkelijk lid is, hoeveel het ervoor betaalt en vooral welke voordelen het lidmaatschap voor Tsjechië heeft. Hij schitterde op twee afdelingen, die tot de grootste betalers behoren, en bekeek de periode van vier jaar van 2014 tot 2018.

Maar zijn mensen kwamen vanaf het begin overeen. "Uit geen enkele bron (afgezien van specifieke boekhoudgegevens van individuele ministeries) is het mogelijk om op zijn minst basisinformatie te verkrijgen over hoeveel MEO CR samenwerkt met of over het totale bedrag dat wordt verstrekt uit de staatsbegroting van MEO", stelt de NKÚ in zijn bevinding aan de regering.

Om de nodige gegevens te verkrijgen, zochten de inspecteurs naar een goede methode - ze stuurden vragenlijsten uit. Wat hebben ze ontdekt? Afgezien van de EU, die niet onder de inspectie viel, betaalt Tsjechië lidmaatschapsbijdragen of levert het een bijdrage aan 477 internationale organisaties. Slechts 21 van hen waaronder NATO of de VN, zijn van "fundamenteel belang van het buitenlands beleid" van Tsjechië.

Tsjechië stuurt het meeste, 462 miljoen, naar de Verenigde Naties. Tsjechië draagt honderd miljoen minder per jaar bij aan het militaire budget van de NATO. De andere meest kostbare organisaties zijn de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (232 miljoen), het NATO-veiligheidsinvesteringsprogramma (158 miljoen) en het Europees Ruimteagentschap (198 miljoen).

Hoewel de regering zeven jaar geleden besloot een uitkeringsanalyse uit te voeren en sommige lidmaatschappen of betalingen op basis daarvan stop te zetten, groeit het aantal plaatsen waar geld uit Tsjechië naartoe stroomt.

De ministeries zijn verantwoordelijk voor de vraag of internationale organisaties echt een voordeel voor Tsjechië zijn of slechts een schatkist waarin Tsjechië geld stort. Zij dienen het ministerie van Buitenlandse Zaken te informeren over hun activiteiten, indien deze resulteren in "aanzienlijke financiële verplichtingen", of deze te laten goedkeuren door de overheid.
Het informeren en goedkeuren gebeurd ook niet altijd.
Bron novinky.cz.

Ben nu wel benieuwd hoe dat in NL gesteld is.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering heeft twee personeelsleden van de Russische ambassade in Praag persona non grata verklaard en hen bevolen te vertrekken, zei premier Andrej Babiš en minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček vrijdag. Ze hebben 48 uur de tijd om het land te verlaten.
Russische diplomaat kocht illegaal munitie in Tsjechië.

Een Russische diplomaat die in Tsjechië werd gearresteerd met munitie, bekleedde een post die werd bekleed door agenten van de geheime dienst.

De Russische diplomaat, die eind juni door de Tsjechische politie werd gearresteerd terwijl hij probeerde illegaal munitie voor sluipschuttersgeweren te kopen, werkte op de Russische ambassade in Praag als vertegenwoordiger van de plaatselijke officiële militaire attaché.

Volgens experts is dit een hoge diplomatieke positie binnen de ambassade, die Rusland doorgaans bekleedt met officieren van zijn geheime diensten.

Radiožurnál vestigde half augustus de aandacht op de unieke werking van de Tsjechische politie en militaire inlichtingendienst en verklaarde dat de gearresteerde diplomaat een civiele medewerker was van de militaire afdeling van de Russische ambassade. De nieuwe details werden bevestigd door drie zeer goed geïnformeerde bronnen van het hoge niveau van binnenlandse veiligheidstroepen en diplomatie.
"Hij werkte hier als vertegenwoordiger van de leger- en luchtattaché", zei een van de bronnen, die bekend is met de details van de hele operatie. Rechercheurs van het Nationaal Centrum tegen de georganiseerde misdaad ondervroegen een Russische diplomaat na zijn arrestatie in juni, maar moesten hem vervolgens vrijlaten. De ambassademedewerker bewees zich met een diplomatiek paspoort, dat zijn onschendbaarheid waarborgt. Vervolgens verliet hij stilletjes Tsjechië.

Volgens Radiožurnál riep de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček de Russische ambassadeur bij Alexander Alexander Zmejevský kort na de arrestatie van de diplomaat op het zogenaamde matje.

In ieder geval is het verloop van de onderhandelingen zelf niet bekend. De Russische ambassade beantwoordde de vragen van Radiozurnal niet, evenmin als het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van Sergei Lavrov. Petříček weigerde op enigerlei wijze commentaar te geven op de gevoelige bijeenkomst.

De woordvoerster van het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken, Zuzana Štíchová, verklaarde alleen in algemene termen dat de criminele activiteiten van diplomaten niet kunnen worden voorkomen door de Tsjechische staat.

Uit nieuwe informatie van Radiožurnál blijkt dat het plaatsvervangend hoofd van de militaire afdeling van de Russische ambassade in Tsjechië al enkele maanden van plan was gevoelig materiaal aan te schaffen. "De operatie duurde meer dan een jaar", zei een bron dicht bij het onderzoek.

Volgens Radiožurnál zijn de binnenlandse rechercheurs er echt van overtuigd dat de diplomaat zijn officiële taak heeft vervuld door speciale munitie aan te schaffen. 'Hij wist onder meer precies wat hij wilde kopen, ”voegde de bron toe.

De Tsjechische autoriteiten hebben echter geen direct bewijs van een mogelijke connectie van de tweede man van de militaire sectie van de ambassade met de Russische militaire inlichtingendienst GRU of een van de andere Russische geheime diensten. Onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat de gearresteerde diplomaat in feite een GRU-officier is met de rang van luitenant-kolonel.

De post van vertegenwoordiger van de militaire attaché van Moskou in Praag was meer dan tien jaar geleden het onderwerp van gevoelige diplomatieke geschillen. In 2009 hebben de Tsjechische autoriteiten het ambassadepersoneel uit deze functie van de Tsjechische Republiek gezet.
Aanleiding was volgens de toenmalige media het vermoeden van de binnenlandse geheime diensten dat deze diplomaat in feite werkt voor de Russische inlichtingendienst.

Deze keer vermeed de diplomaat deportatie door de republiek kort na zijn vrijlating in stilte te verlaten.
Volgens Radiožurnál wordt de diplomatieke opleiding van de diplomaat ook aangegeven door het samenzweerderige gedrag voorafgaand aan de sleutelbijeenkomst in Říčany in Midden-Bohemen. Volgens de informatie van de redactie heeft hij de vervoerswijzen gewijzigd om mogelijke controle te voorkomen. Hij veranderde daarom van auto, verschillende treinen en een wandeling onderweg.

Volgens nieuwe informatie van Radiožurnál verliet hij de republiek minder dan twee dagen na zijn detentie met een regelmatige vlucht naar Moskou. "Zijn vertrek was erg goed georganiseerd, het was een professionele baan", zei de bron. Volgens hem geeft dit ook aan dat de Russische geheime dienst onder auspiciën van het evenement stond.

Het is echter niet duidelijk waarvoor de kogels specifiek bedoeld waren. Radiožurnál heeft al meegedeeld dat de Tsjechische autoriteiten geen informatie hebben over het doel. Volgens onderzoekers kocht de Russische diplomaat de kogels illegaal, vooral omdat ze nergens geregistreerd mochten worden en het niet eens mogelijk zou zijn om hun verleden te achterhalen.

In dit verband wees Šedivý erop dat de manier waarop munitie wordt gekocht, suggereert dat zelfs het uiteindelijke gebruik ervan niet schoon en legaal mag zijn. "De Russen hoeven op deze manier geen munitie te kopen als deze voor gewone militaire doeleinden moet worden gebruikt", voegde de legergeneraal toe.

Žantovský had een soortgelijke mening. Volgens hem is het meest ernstige feit van het hele incident dat de munitie zou worden gebruikt op het grondgebied van Tsjechië of een van de andere staten van de Europese Unie binnen het Schengengebied.

Vorig jaar meldde de Amerikaanse krant The New York Times bijvoorbeeld dat er een speciale GRU-eenheid actief was in de Europese Unie, gewijd aan het smerigste werk, waarvan de activiteiten zeer geheimzinnig zijn, zelfs binnen de reikwijdte van de inlichtingendienst zelf.

De arrestatie van een Russische diplomaat in Říčany in Midden-Bohemen eind juni volgde kort na de uitzetting van twee andere Russische diplomaten in verband met de zogenaamde ricinezaak. Twee weken later arresteerden de Russische autoriteiten in Moskou Ivan Safronov, een plaatselijke journalist en adviseur van het Roskosmos-ruimteagentschap, van spionage voor de Tsjechische Republiek.

Het incident zal worden behandeld door de Commissie buitenlandse zaken van de Kamer van Afgevaardigden. Dit werd bevestigd door Ondřej Veselý: "Op de volgende vergadering van de Commissie buitenlandse zaken zullen we zeker zowel de situatie in Wit-Rusland als de huidige betrekkingen met Rusland bespreken."
De vice-voorzitter van de commissie, Petr Beitl, voegde er vervolgens aan toe dat de afgevaardigden zullen onderhandelen met het hoofd van de Tsjechische diplomatie over de zaak met munitie voor sluipschuttersgeweren. "We zullen zeker vragen of er een directe dreiging was", zei Beitl.

Volgens hem bevonden de betrekkingen met Rusland zich al geruime tijd op een vriespunt en zijn diplomatieke schandalen of wederzijdse verklaringen van ambassademedewerkers een begeleidend fenomeen. "De Russische zijde kiest vaak voor een confronterende toon, wil niet uit de impasse komen en weigert op te treden. Daarom verwerpt of negeert het oproepen tot actie op het juiste diplomatieke niveau, ”voegde Beitl toe.

De arrestatie van een diplomaat zal ook worden behandeld door de permanente parlementaire commissie voor de controle van militaire inlichtingen. In dit verband verklaarde zijn vice-president Jana Černochová dat het onderwerp van de onderhandelingen voornamelijk de activiteiten en specifieke activiteiten zullen zijn van de medewerker van de Russische ambassade op ons grondgebied.
"Ik waardeer het professionele werk van onze veiligheidstroepen zeer, dat heeft geleid tot het veiligstellen van de dader en de genoemde munitie voor sluipschuttersgeweren. Het is schandalig dat dergelijk materiaal illegaal is verkregen door een diplomaat, 'merkte Černochová op.
Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
Babiš : De oppositie zijn huichelaars en ze hebben ons in de steek gelaten.
Om te beginnen met vaccineren. "Het is min of meer een EU-marketingevenement."


In zijn laatste wekelijkse praatje "Čau lidi", gaf premier Andrej Babiš commentaar op zijn bezoeken aan ziekenhuisfaciliteiten. Daarin behandelde hij de voorbereiding op vaccinatie van het Tsjechische publiek. Hij ontving echter ook rapporten van het antigeentestteam. "Ze registreren verschillende gevallen waarin mensen willen dat medewerkers bevestigen dat ze negatief zijn als ze een positieve test doorstaan", zei de premier, "ze begrijpen het helemaal niet". Hij voegde ook woorden toe aan compensatie. Mensen uit de cultuur zullen ze ook zien. Maar niet dankzij de minister van Cultuur Lubomír Zaorálek. "De minister van Cultuur hoefde niet", zei hij.

De oppositie kreeg de kans om verantwoordelijk te handelen bij het goedkeuren van de begroting. "Maar ze hebben het totaal verspild, omdat ze gewoon hypocrieten zijn", zei premier Andrej Babiš zondag in zijn wekelijkse praatje "Hallo mensen". Op dezelfde dag gaf hij ook een interview aan de Tsjechische televisie, waar hij ook commentaar gaf op het begin van de vaccinatie. "Het is min of meer een marketingevenement van de EU", zei Babiš over de gezamenlijke start van vaccinatie in de Unie. De premier sprak bijvoorbeeld ook over de onderhandelingen over de begroting in de Kamer van Afgevaardigden en het verzoek van de communisten om 10 miljard over te maken uit de legerbegroting of over compensaties voor ondernemers vanwege coronavirus.

Hypocrisie is gewoon een schijnvertoning, die zich kan uiten als een tegenstelling tussen iemands bewustzijn, gedrag en innerlijke overtuigingen. En dat is precies wat de afgevaardigden van de oppositie hebben gedaan bij het goedkeuren van de begroting, waarvan we natuurlijk allemaal weten dat dit de belangrijkste wet van het jaar is,' zei Babiš in "Čau lidi". Hij bekritiseerde dat de oppositie hem niet had geholpen bij het goedkeuren van de begroting en dat hij zich onverantwoordelijk gedroeg. Hij moest dus naar verluidt instemmen met de eis van de communisten om 10 miljard van het legerbudget naar de reserve over te maken. "Niets hielp. We moesten het ermee eens zijn, want kortom de oppositie liet ons in de steek", voegde hij eraan toe. Hij verzekerde het publiek echter dat het geld zou worden teruggegeven aan het leger, omdat "we haar niet alleen laten".

Babiš gaf zondagavond ook commentaar op de verwachte start van vaccinatie tegen het coronavirus in de Europese Unie. "Het is min of meer een EU-marketingevenement", zei Babiš tegen de Tsjechische televisie. Hij gaf commentaar op de gezamenlijke lancering van vaccinatie in de EU, terwijl staten wachten op de goedkeuring van het vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau, dat dit maandag zou moeten doen. hoewel ze, net als het Verenigd Koninkrijk, om vrijstelling kunnen verzoeken. Voor Tsjechië zou het 26.12 zijn. Er werden 9.750 doses Pfitzer-vaccin verwacht. Er wordt ook onderhandeld dat er tegen het einde van het jaar nog eens 19.500 vaccins zouden kunnen komen. Hij zei dat de voorzitter van de Europese Commissie hem had verzekerd dat de Unie "hard aan het werk was" voor goedkeuring. Tsjechië heeft bij 5 bedrijven 11 miljoen vaccins besteld voor bijna 6 miljoen mensen. Hij omschreef de distributie van het vaccin als "de belangrijkste logistieke gebeurtenis in de geschiedenis van Tsjechië". Dit is een logistieke operatie, dit is crisisbeheersing, dit zijn orders, dit is uitvoering”, zegt Babiš.

Hij laat verder weten dat het kabinet woensdag zal beslissen over een eventuele verdere aanscherping van maatregelen, nadat duidelijk zal zijn of de Kamer van Afgevaardigden de noodtoestand zal verlengen tot de regering, die het kabinet met een maand wil verlengen. De premier sprak ook over de compensatie die zijn regering goedkeurde voor ondernemers, of over de winterzonnewende, die op 21 december zal plaatsvinden. "Ik hoop dat vanaf deze datum alles alleen maar beter wordt", concludeerde de premier.
--------------------------------------------------------
Babiš zei afgelopen week nog dat hij er bij de Europese Commissie op zou aandringen het toelaten van vaccins te versnellen.
Ook had hij de voormalige minister van Volksgezondheid Roman Prymula gevraagd regeringscommissaris te worden voor het coördineren van vaccinatie. Maar Prymula sloeg zijn aanbod af, en nu zal Babiš zelf toezicht houden op het vaccinatieproces.
De premier herhaalde dat Tsjechië klaar is voor vaccinatie en dat alles volgens plan verloopt. Hij erkende echter dat de vaccinatiecampagne van het ministerie van Volksgezondheid beter zou moeten zijn.
Bron oa echo24.cz + lidovky.cz.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Premier Tsjechië doet MAGA-achtige pet in de ban

PRAAG - De Tsjechische premier Andrej Babis heeft zijn kenmerkende pet met de tekst STRONG CZECHIA erop in de ban gedaan na de onrust in de Verenigde Staten van woensdag. De pet leek erg op de petten met Make America Great Again (MAGA) erop, die Donald Trump en zijn supporters vaak dragen.

upload_2021-1-8_9-27-50.png

Babis introduceerde de van MAGA afgeleide term en de pet in 2019 voor de Europese verkiezingen. Op Facebook en Twitter had hij nog een profielfoto met de pet op. Dat is na woensdag aangepast. Hij draagt op de foto’s nu een mondkapje met de Tsjechische vlag erop.

De premier wordt vaak vergeleken met Trump, onder meer vanwege zijn rijkdom. Volgens zakenblad Forbes is hij de vierde rijkste Tsjech. Babis haalde donderdag echter fel uit naar Trump en zijn aanhangers. Hij noemde de bestorming van het parlementsgebouw „een nooit eerder vertoonde aanval op de democratie.”

„Trump bleef herhalen dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren en hij stookte het vuurtje op. Dat was verkeerd”, aldus Babis.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
Ex-minister Kalousek gaat na 22 jaar als parlementslid met pensioen.

De voorzitter van de TOP 09-fractie in het lagerhuis, Miroslav Kalousek, maakte dinsdag bekend dat hij de zetel van zijn plaatsvervanger in het parlement verlaat. Hij heeft bij het begin van de verkiezingscampagne bewust zijn mandaat neergelegd, zei de 60-jarige politicus bij de start van de nieuwe zitting in de Tweede Kamer.
Kalousek had afgelopen zomer al zijn einde als parlementariër aangekondigd.
Hij ontving een staande ovatie van collega's uit het hele politieke spectrum.
De burgemeester van Roztoky bij Praag, Jan Jakob, neemt voor hem zijn intrek in de Tweede Kamer. Jakob is een opvolger op de kandidatenlijst in de Top 09.

Als iemand het recht zou hebben om in zijn cv te schrijven dat hij de kost verdiende als "meester van politieke tactieken" of als "geniale onderhandelaar achter de schermen", dan is het Miroslav Kalousek wel.
Zijn jarenlange aanwezigheid in de politiek kan vermoeiend zijn. Maar zelfs fervente critici kunnen de voormalige voorzitter van de Volkspartij en ex-baas TOP 09 niet ontkennen dat de kunst van het machtsgevoel nabij is. Hij doorstond zaken die de nek van zwakkere figuren zouden breken.
Hij kan lol hebben, hij kan heel grappig zijn. Hij heeft gevoel voor dramatische gebaren, omdat hij allang heeft geleerd dat politiek een spel is en een spel zonder dramatische verhaallijn saai is. Dit, samen met de onbetwistbare economische eruditie, die hem een zeer onaangename tegenstander in de debatten maakt, maakt dat de inwoner van Tábor een van de belangrijkste politici van na november is.
Bronnen deutsch.radio.cz + neovlivni.cz.
 

kuurgast

Donateur
Laten we komende maanden kijken naar volgende lijst wie mogelijk nog meer opzij gezet worden door Andrej Babiš ;
directeur beveiligingsinformatiedienst (BIS) Michal Koudelka
de politiepresident Tomáš Tuhý
hoogste officier van justitie Pavel Zeman
Koudelka zit er nog steeds tot ergernis van president Zeman.
De politiepresident is inmiddels ambassadeur in Slowakije ofzo.
Volgende is hoogste officier van justitie Pavel Zeman.....zal die nu omvallen?


Aanklagers roepen de hoofdaanklager op: verdedig uw onafhankelijkheid.

De beroepsorganisaties van de aanklagers vragen hoofdaanklager Pavel Zeman om een gedetailleerd verslag van wat hij had gedaan met zijn dubbele rol in de zaak die onder de aandacht werd gebracht door Seznam Zprávy.
Bron seznamzpravy.cz.
-------------------
Ik smeekte voor een 'vriend', gaf de hoofdofficier toe. Hij ontkent nog steeds vooringenomenheid.

Voor het eerst reageert procureur-generaal Pavel Zeman uitgebreider op de onthulling van de lijst met rapporten. Hij pleitte naar verluidt voor een boer die de restitutie als particulier wilde terugdraaien. De regelgeving beperkt echter ook de persoonlijke activiteiten van de eisers.
Bron seznamzpravy.cz.

Het betreft een rechtszaak over restitutie van de adellijke familie Czernin en een eigenaar van een pension in de regio Třeboň.
Opmerkelijk is dat deze Pavel Zeman ook betrokken is bij de zaak over Babiš, waar hij besloot geen administratieve rechtszaak aan te spannen over het vermeende belangenconflict van premier Andrej Babiš.
Hij had zich kandidaat gesteld voor een functie om rechter te worden bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Vrije samenleving vecht terug tegen groeiend autoritarisme in Centraal-Europa.

Centraal-Europa, bakermat van autoritaire populisten? Deze vier Europeanen hebben in ieder geval de handschoen van David opgenomen tegen Goliath. Ze doen autocraten beven en bewijzen dat de democratie in de Visegrádlanden Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië véél levendiger is dan we aan deze kant van de Rijn vaak denken.

Tsjechië: Bartoš tegen Babiš
De ethische hackers van het politieke systeem


Ivan Bartoš draagt zijn dreadlocks over een gladgestreken hemd. Aan zijn bureau in het parlement kijkt hij uit op het historische pleintje van het stadsdeel Malá Strana, op de linkeroever van de Moldau. Overal hangen piratenposters.

In 2017 leidde Bartoš, afkomstig uit een stadje aan de Tsjechisch-Duits-Poolse grens, zijn Piratenpartij naar een mirakel: een half jaar voor de verkiezingen haalden ze in de peilingen slechts 3%, maar uiteindelijk werden ze de derde partij.

22 piraten legden de eed af in het parlement. Nog eens een jaar later kaapten ze de burgemeesterspost van hoofdstad Praag weg. Met in totaal 388 verkozenen in het hele land heeft de Tsjechische Piratenpartij de meeste verkozen van alle Piratenpartijen ter wereld.

Hun opmars is onlosmakelijk verbonden met die van miljardair Andrej Babiš, de beruchtste zakenman van Tsjechië. Toen Bartoš op zijn negende de Fluwelen Revolutie van 1989 meemaakte, had Babiš er al een carrière als informant tijdens het communistische regime op zitten. Daarna wedijverde Babiš met de maffia om monopolies in de landbouwsector te verwerven.

In 2011 richtte hij zijn eigen partij op om zijn imperium veilig te stellen. Dat kon hij waarmaken omdat vele Tsjechische kiezers zo walgden van de corruptie van de traditionele partijen dat ze massaal voor Babiš’ nieuwe partij stemden.
‘Ik ga de hele boel uitmesten, drain the swamp’, luidde zijn politieke boodschap immers. In 2014 werd Babiš minister van Financiën. In 2017 premier.

Bartoš is Babiš’ ergste nachtmerrie. Hij overtuigt al 16% van de Tsjechen dat zij de échte corruptiebestrijders zijn. Corruptie bestrijden deden ze al toen Babiš zijn connecties binnen de politie en de sociaaldemocratische partij nog gebruikte om concurrentie uit te schakelen.
Eenmaal gezeten in het pluche van het parlement gaf Bartoš zijn baan als software-architect bij Deutsche Telekom op – en daarmee ook zijn riante loon.

De Piraten namen getalenteerde data-experten in dienst die begonnen te graven in Babiš’ zaakjes. In het bedrijfsregister van buurland Slovakije vonden ze dat Babiš als minister, en dus als verdeler van de Europese landbouwsubsidies, eigenaar was gebleven van het bedrijf dat de subsidies ontvangt.

Juli 2018. De nieuwe Financiële Verordening van de EU verduidelijkt de definitie van belangenconflicten. Bartoš toont een grafiek in het parlement: sinds Babiš minister van Financiën werd, zag zijn bedrijf de subsidies elk jaar stijgen.

September 2018. De Piraten dienen samen met Transparency International een klacht in bij de Europese Commissie. Wel drie eurocommissarissen zijn in rep en roer.

Bartoš krijgt een uitgelekte nota van de juridische dienst van de Commissie in handen: de Europese wetgeving inzake belangenconflicten is geschonden. Hij lekt het aan de media en brengt de regering van Babiš bijna ten val.

Februari 2019. Bartoš is een wat vreemde eend in de bijt op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Hij spreekt eurocommissaris Oettinger aan, die hem belooft dat het auditrapport van de Commissie nog voor de Europese verkiezingen zal komen. Maar Bartoš vreest een doofpotoperatie.

Bartoš weet dat ze hun electoraat in het hele land moeten uitbreiden om echt invloed te hebben. ‘Ik ben de hele tijd in het veld. Kiezers die op populisten stemmen beschuldig ik niet. Je moet houden van de samenleving die je wilt veranderen. Dit zijn ónze potentiële kiezers. Na mijn televisiedebatten met de ultranationalisten komen mensen naar me toe om te zeggen dat ze een vergissing begingen door op hen te stemmen.’

‘Onze boodschappen vereenvoudigen we tot de absolute essentie. Babiš heeft niet eens een programma, stel je voor. Maar bij ons weet je tenminste dat achter de eenvoudige boodschap echte kennis zit. Anders zouden we de zoveelste propagandabullshitters zijn.’

‘In plaats van alleen maar hysterisch te roepen in de media, voeren wij een inhoudelijke oppositie gebaseerd op onderzoek. Zo bestrijd je een populist zonder hem te versterken. Ik ben niet radicaal als ik niet 150% zeker weet dat we de feiten beet hebben.’

Bij elke peiling stijgen de piraten. Ze willen toetreden tot de volgende regering van Tsjechië.
Bron mo.be.

De Piraten zijn een coalitie aangegaan met STAN en staan nu in de peilingen net achter de ANO-partij van Andrej Babiš.
vlebni-model-leden-2021_galerie-980.jpg
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De hoogste rechtbank geeft voordeel aan coalities die deel uitmaken van algemene verkiezingen.

Het Tsjechische Constitutionele Hof heeft delen van de kieswet van het land vernietigd, die volgens de rechters het gelijkheidsbeginsel schenden en de kansen van concurrerende partijen aantasten. Onder de verandering zouden coalities van samenwerkende partijen slechts 5 procent van de stemmen nodig hebben om de drempel voor de Kamer van Afgevaardigden te halen. Vroeger moest elke partij in een coalitie op eigen kracht minstens 5 procent van de stemmen krijgen om het lagerhuis te maken.
De rechtbank schrapte ook een artikel dat een situatie mogelijk maakte waarin veel meer stemmen nodig waren om zetels te winnen in sommige kiesdistricten dan in andere.
De wijzigingen zullen onmiddellijk van kracht worden, wat betekent dat ze moeten worden toegepast tijdens de verkiezingen die in oktober zijn gepland. Het amendement moet door beide kamers van het parlement worden goedgekeurd.
Eind 2017 spande een groep senatoren een grondwettelijke rechtszaak aan tegen het kiesstelsel. De meeste oppositiepartijen hebben het vonnis verwelkomd. De communisten beschouwen het daarentegen als ongrondwettig.
------------------------------------------
Premier Babiš viel het Constitutionele Hof scherp aan na uitspraak over de kieswet.

Op een bijeengeroepen persconferentie verklaarde Babiš dat de rechtbank probeerde de politieke situatie in het land te beïnvloeden en het vertrouwen van de mensen in het constitutionele systeem aan het wankelen was. Volgens hem is het veranderen van de regels tijdens het spel niet standaard. Volgens Babiš is de president van de rechtbank, Pavel Rychetský, geen onpartijdige constitutionele rechter, hij probeert de verkiezingsuitslag te beïnvloeden en valt de premier in de media aan.
"Ik ben me ervan bewust dat ik (rechterlijke beslissingen) moet respecteren en er is geen verdediging tegen", zei Babiš. Hij riep Rychetsky onmiddellijk op om te zeggen of hij zich over twee jaar kandidaat zou stellen voor de oppositiebeweging STAN.

Het hoofd van STAN, Vít Rakušan, weigerde onmiddellijk. "Dit is de mentale wereld van de premier. Bedrijven, zakenmensen, iets voor iets, omkoping en aanbod. Sorry, dat doen we niet. Dit zal in het najaar eindigen'', schreef hij op twitter.

Minister van Justitie Marie Benešová (partijgenoot van Babiš ANO-partij) beschreef de uitspraak van het Grondwettelijk Hof van woensdag over de kieswet als vreemd, volgens welke het niet objectief lijkt. Dat stelde ze in een interview voor Deník N. Het valt volgens haar niet uit te sluiten dat de rechters iets beloofd hadden kunnen worden voor hun beslissing.

Volgens de president van de rechtbank was de bevinding van woensdag een meerderheidsbesluit van de 15 leden tellende plenaire vergadering, waarvoor 11 rechters stemden. Rychetský was niet eens een rechter-rapporteur - de bevinding werd voorbereid door Jan Filip.
Bronnen deutsch.radio.cz + novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Volgende is hoogste officier van justitie Pavel Zeman.....zal die nu omvallen?
De procureur-generaal Pavel Zeman treedt af.

De hoofdaanklager Pavel Zeman treedt af. Hij zei vrijdag op een persconferentie in Brno dat hij onlangs onder druk stond van minister van Justitie Marie Benešová. De strijd tegen de druk heeft zijn tijd en energie gekost voor het werk, zei Zeman. Volgens hem blijft hij werkzaam als advocaat bij het Openbaar Ministerie en zou hij graag later nadenken over verdere stappen. Hij weigerde te specificeren wat de minister van Justitie hem vroeg te doen.
Minister van Justitie Marie Benešová verklaarde dat het ontslag voor haar een verrassing was en dat ze het respecteerde. De nieuwe hoofdaanklager wordt benoemd door de regering op voorstel van de minister van Justitie. Benešová maakt de naam van de opvolger later bekend.

Pavel Zeman is de afgelopen weken in een conflict geraakt met Benešová. De minister wilde een tuchtzaak tegen hem aanspannen omdat hij volgens haar zijn bevoegdheden in de Vrbětice-zaak te buiten ging.
Premier Andrej Babiš verdedigde Pavel Zeman echter door te zeggen dat de minister waarschijnlijk niet over de juiste informatie beschikte.
In reactie op het aftreden van Pavel Zeman, diende de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, een zaak in tegen Vrbětice - hij bedankte hem voor zijn medewerking in deze zaak.

Benešová bekritiseerde ook Pavel Zeman voor de zaak, die in januari werd gerapporteerd in de lijst van rapporten en die betrekking heeft op de teruggave van een deel van de eigendommen van de aristocratische familie Czernin.
Pavel Zeman werd verdacht van vooringenomenheid door ontmoetingen met rechter Jan Czernin in 2014. Tijdens drie bijeenkomsten kwam Pavel Zeman tussenbeide voor een vriendelijke boer uit de regio Třeboň, naar wie hij op vakantie ging. De zakenman wilde toegang tot het land, dat was gerestitueerd door Karl Eugen Czernin.
Het probleem was dat Pavel Zeman in de daaropvolgende jaren als hoogste officier van justitie betrokken raakte bij een zaak die rechtstreeks verband hield met de teruggave van eigendommen van Czernin. Dit is een strafrechtelijke vervolging van twee functionarissen van het stadhuis van Praag, die jaren geleden het Tsjechoslowaakse staatsburgerschap hebben bevestigd aan de overleden grootmoeder van Karel Eugen Czernin. In feite maakten ze de weg vrij voor restitutie voor haar nakomelingen.

Pavel Zeman bevestigde dat hij tijdens de bijeenkomsten voor zijn vriend tussenbeide kwam. Hij ontkende echter herhaaldelijk dat hij ergens schuldig aan was. "Ik heb en blijf geloven dat mijn procedure voor het indienen van alle drie de beroepen in overeenstemming was met de wet en de ethische normen die werden opgelegd aan de uitoefening van de functie van openbaar aanklager", zei Pavel Zeman in een brief die hij aan minister Benešová stuurde in februari.
Bronnen deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering van Andrej Babiš overleeft derde motie van wantrouwen.

De minderheidsregering, bestaande uit de Ano-partij en de sociaaldemocraten, overleefde donderdag een motie van wantrouwen. De communisten hielpen het kabinet door de kamer voor de stemming te verlaten.

De vertrouwensstemming werd vier maanden voor de gewone parlementsverkiezingen gevraagd op initiatief van de coalitie "Spolu", bestaande uit burgerdemocraten, christendemocraten en de Top 09-partij, evenals de piraten en de burgemeesterspartij Stan. Als redenen hiervoor noemden de oppositiepolitici het belangenconflict van premier Andrej Babiš, wanbeheer van de coronaviruscrisis en het uitblijven van duidelijke steun van bondgenoten in de Vrbětice-zaak.

Nadat de oppositie de motie van wantrouwen had gerechtvaardigd, nam premier Babiš het woord. Hij beschreef de vermeende successen van zijn kabinet. Bovendien had hij waarschuwingen over de toekomst.
“We willen geen multiculturele en eco-fanatieke piratenstaat in Tsjechië. We willen onze auto's en onze appartementen niet delen. We willen ons land niet verdelen. We willen niet dat het Europees Parlement, waarmee de piraten samenwerken, ons land regeert. Ik ben een soevereine premier en aan niemand ondergeschikt. Ik respecteer alleen burgers die mij vertrouwen. En niemand uit het buitenland zal ons daar voorspreken."

De oppositie slaagde er niet in de 101-meerderheid te halen die nodig was om de regering weg te stemmen. Van de 171 aanwezige parlementsleden stemden 89 voor de motie van wantrouwen. 82 parlementsleden waren tegen. De communisten hebben de zaal verlaten. Ze kondigden donderdagochtend aan dat ze weg zouden blijven van de stemming, dus de uitslag was van tevoren bekend. Toch werd er pas gestemd na een debat van 12 uur in het parlement.

Het was de derde poging om de in de zomer van 2018 aangestelde regering van Andrej Babiš weg te stemmen.

De uitkomst van de stemming was eigenlijk van weinig belang. Tsjechisch president Milos Zeman had vooraf al laten weten dat hij de huidige regering hoe dan ook in functie zou houden tot verkiezingen begin oktober.

Babis staat in eigen land niet alleen onder druk wegens zijn beheer van de coronapandemie, de multimiljardair wordt ook beschuldigd van belangenconflicten en fraude met Europese subsidies.

De mogelijke belangenvermenging van Babis bij zijn rollen als premier en bedrijfsleider zal overigens meteen op het bord komen van het nieuwe Europese parket, dat op 1 juni van start is gegaan en belast is met fraude. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Praag donderdag bekend.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + nieuwsblad.be.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië zal de uitzetting van Afghanen niet stoppen, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček.

Tsjechië behoort niet tot de landen van de Europese Unie die de deportatie van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Afghanistan naar hun thuisland hebben stopgezet vanwege de Taliban-overname van grote steden.
Dat blijkt uit verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček aan het nieuwsportaal iDnes.cz. Hij zei dat elk geval afzonderlijk zou worden onderzocht en er zijn geen bijzondere voorwaarden gepland.
Volgens de server hebben in totaal 5 Afghanen in de eerste zes maanden van het jaar asiel aangevraagd in Tsjechië. Er zijn momenteel 34 Afghaanse burgers in detentiecentra voor vreemdelingen, waar migranten wachten op asiel, overplaatsing naar een andere EU-lidstaat of uitzetting.
---------------------------------------------------
Tsjechië ontruimt ambassade in Kabul.

Tsjechië heeft zijn diplomaten uit de Afghaanse hoofdstad teruggetrokken naar de internationale luchthaven van de stad, zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jakub Kulhánek zaterdag. De twee diplomaten staan momenteel onder bescherming van de Tsjechische militaire politie op de luchthaven. Volgens Kulhánek zijn diplomaten en Tsjechische burgers die in het land waren nu veilig.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken maakte geen melding van de mogelijke evacuatie van Afghaanse tolken die het Tsjechische leger hebben gediend. Critici zeggen dat de Praagse regering te traag is geweest om hen te hulp te komen.
Het Tsjechische ministerie van Defensie heeft Afghaanse vertalers geselecteerd die steun zullen krijgen als reactie op de dreiging waarmee ze worden geconfronteerd door oprukkende Taliban-troepen. De hulp zal voornamelijk bestaan uit financiële steun, maar hun hervestiging in Tsjechië is ook een optie, zei de woordvoerster van het ministerie van Defensie. De Tsjechische autoriteiten willen om veiligheidsredenen geen verdere details vrijgeven.
Volgens informatie van het ČTK is de hulp bedoeld voor ongeveer twintig Afghaanse medewerkers en hun gezinnen. Dit zullen vooral mensen zijn die recentelijk voor het leger hebben gewerkt. Het zal waarschijnlijk niet worden bereikt door tolken die een paar jaar geleden Tsjechische soldaten hebben geholpen.
Babiš: Wij zorgen voor de Afghaanse tolken. Hoe, het is een geheim.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 
Bovenaan