Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dat staat niet ter discussie.als je volwaardig lid bent van een club dat verdeel je gelijkwaardig de lusten en de lasten...............

Op basis van gelijkwaardigheid wel. Maar die gelijkwaardigheid is nu erg ver te zoeken binnen de door u genoemde "club". En dat is nu net de reden dat de Tsjechen in het algemeen de EU nogal als een koude douche ervaren.
En dan alles terugvorderen? Serieus?

Als vier mensen een huis huren voor 1000 EURO p/m en drie betalen 100 EURO p/m en een betaald de resterende 700 EURO p/m dan zal de laatste grotendeels bepalen wat er met en in het huis zal gebeuren. Dat vindt nu ook plaats binnen de EU. Duitsland, Nederland en deels Frankrijk bepalen de koers. De rest mag volgen, want betalen te weinig, dan wel kosten alleen maar geld. Ergens is het logisch, maar er wringt ook wel wat. En wat wringt er? Het totale gebrek aan historisch besef voor de Visegrad landen vanuit de EU en de toetsenbordhelden zoals u. Deze landen hebben meer dan 40 jaar in een dictatuur geleefd. En die laten zich niet de volgende (EU) dictatuur in loodsen.

Moeten ze er dan maar uit en alles terugbetalen? Nee beste Cor, want in een democratie houdt men rekening met een minderheid en handelt men ook met het besef van het bestaan en de historie van deze minderheid. En dit doet de EU - en u blijkbaar ook- dus niet.
 
We zullen het gauw genoeg weten, 9% voor Tomio lijkt me weinig, ik heb ook al gehoord van 13%. In heel centraal Europa is een verandering op komst. Kijk maar naar de recente verkiezingsuitslag in Oostenrijk. Roemenië volgt de V4 landen in hun beleid en in Oostenrijk gaan stemmen op om zich ook bij de V4 aan te sluiten. Kijken of Juncker en Timmerfrans dan nog de mond zover opentrekken.:yess:
 

Ad Verschoor

Donateur
Protestpartijen in Tsjechië bezorgen Brussel nachtmerries

Tsjechië gaat deze vrijdag en zaterdag naar de stembus. De onvrede over de EU groeit. Eurosceptische partijen zetten de toon.

"De hele politiek is nationalistischer geworden", verzucht Jiri Dienstbier onder de historische gewelven van het Senaatsgebouw. "Dit had ik me twee, drie jaar geleden niet kunnen voorstellen." Senator Dienstbier is vicevoorzitter van de sociaal-democratische CSSD, die sinds januari 2014 regeert en nu nog de grootste partij van Tsjechië is. "Toen we begonnen te regeren wilden we een pro-Europese politiek voeren", zegt hij, "maar de discussie over de immigratie heeft alles veranderd."

Tsjechië verzette zich tegen de komst van vluchtelingen, schouder aan schouder met Slowakije, Polen en Hongarije. Deze Visegrad-groep wordt door de nationalistische regeringen in Warschau en Boedapest steeds meer gebruikt als blok tegen Brusselse bemoeienis.

Euroscepsis
Om het evenwicht te bewaren koesterde de regering van de sociaal-democratische premier Bohuslav Sobotka de band met het grote buurland Duitsland, waar Tsjechië economisch mee is verknoopt. Maar binnen de sociaal-democratische partij groeide het eurosceptische-sentiment ten koste van mensen als Dienstbier. Hij was minister voor mensenrechten en anti-discriminatie, maar vorig jaar werd hij - in zijn eigen woorden - 'uit de regering gegooid' door de nationaal-populistische fractie binnen zijn partij.

"We zouden de euro moeten invoeren", zegt hij stellig. De Tsjechische economie floreert en voldoet probleemloos aan alle criteria, maar premier Sobotka draait volgens hem als een kat om de hete brij. "Mensen begrijpen niet meer waar we voor staan." De socialisten hopen nog op 14 procent van de stemmen. "We moeten de oppositie in. Zo niet, dan kan dit de laatste keer worden dat we in het parlement zitten."

Halfslachtige koers
Bij de andere traditionele volkspartij, de conservatieve ODS, is de stemming niet veel beter. "De partijleider is vaag over de euro. Nu nog niet invoeren, maar misschien ooit wel", zegt Ivo Strejcek in de bibliotheek van het Vaclav Klaus-instituut. Oud-president Klaus is op reis en dus doet zijn rechterhand het woord.

Strejcek vertegenwoordigt de meest eurosceptische fractie binnen de conservatieve partij: weg met de euro, weg met Schengen en vooral geen immigratie uit moslimlanden. "Ik ben geen Wilders-fan, maar in veel opzichten heeft Wilders gelijk", zegt hij. Met de huidige, 'halfslachtige' koers komen de conservatieven volgens hem niet verder dan 12 procent.

Met andere woorden: de sociaal-democraten en conservatieven die sinds de val van het communisme de politiek beheersten, mogen blij zijn als ze samen nog een kwart van de stemmen krijgen. De winnaars zijn protestpartijen. Zoals Ano (Actie van ontevreden burgers), het vehikel van miljardair Andrej Babis. Ano is nu nog de kleinere coalitiepartner, maar dat gaat dit weekend veranderen.

581

ANO-leider Andrej Babis op campagne in Praag. © REUTERS

Protestpartij
In het stadje Pardubice is net een verkiezingsbijeenkomst van Babis afgelopen. Er staat een lange rij voor een handtekening en een selfie met de zakenman die belooft de corruptie aan te pakken en niet te buigen voor Brussel. Veel grijs haar. "Hoe kan het dat zoveel mensen met pensioentjes gaan stemmen op die miljardair?", vraagt Karel Vasicek, zelf ook gepensioneerd. "Hij is het meest corrupt van allemaal."

De Tsjechische justitie en de Europese anti-fraude eenheid OLAF onderzoeken aantijgingen van fraude tegen Babis. Maar voor Babis en zijn aanhang bewijst dat alleen hoe bang 'de elite' is. Volgens de peilingen krijgt hij twintig à dertig procent van de stemmen.

Ano is niet de enige protestpartij die hoge ogen gooit. De communisten - de enigen in heel Oost-Europa die het marxisme-leninisme nooit hebben afgezworen - kunnen als vanouds rekenen op ruim tien procent. Dan is er nog Tonio Okamura, de Tsjechisch-Japanse zakenman die tekeergaat tegen de islam en uit de EU wil stappen. Hij steeg onlangs in de peilingen tot bijna tien procent.

Een coalitie van dit drietal zou een nachtmerrie zijn voor Brussel. Voor Babis is het een prachtig dreigement om de traditionele partijen te bewegen tot een coalitie. Strejcek schudt zijn hoofd als samenwerking van zijn partij, de conservatieven, met Babis ter sprake komt. "Onwaarschijnlijk." De conservatieven blijven volgens hem in de oppositie, maar de sociaal-democraten gaan door de knieën.

Een doorstart van de huidige coalitie dus, met een pragmatisch-sceptische houding jegens Europa? Het is koffiedik kijken. Een derde van de kiezers zweeft. Vijf van de tien relevante partijen schommelen rond de kiesdrempel. En het zou niet voor het eerst zijn als Tsjechische politici elkaar tijdens de campagne voor rotte vis uitmaken, om vervolgens samen te gaan regeren.

Twee dagen stemmen
In Tsjechië en Slowakije duren de verkiezingen twee dagen: vrijdag en zaterdag. In beide landen, die tot 1993 één staat vormden, verhuizen mensen in het weekend naar hun 'chata' - vakantiehuis - op het platteland.

Als de stemlokalen zoals in veel andere landen alleen in het weekend open waren, zouden de kiezers moeten kiezen: óf stemmen, óf naar de 'chata'. En dus begint het stemmen op vrijdag, voordat de Tsjech in zijn auto stapt.

Bron: trouw.nl
 
Zo!

Hoe dit afloopt weet ik niet, gisteren heb ik wel 3 auto's gezien bij het stemkantoor in de brandweerkazerne, vandaag 13. ( ik was gewoon in de tuin aan het werken.)

Daarnaast nog wat "passanten"gezien.
Ik heb niet het idee dat dit nu leeft.
Ooit heb ik het hier wel drukker gezien, en discussiegroepjes meegemaakt.

We wachten af!
 
Partij miljardair Babis wint verkiezingen Tsjechië
Vandaag, 17:26
Buitenland
xxl.jpg

Een verkiezingsposter met de beeltenis van Babis EPA
De miljardair Andrej Babis heeft met zijn partij ANO de parlementsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. De partij behaalt ruim 30 procent van de stemmen. De strijd om de tweede plaats gaat tussen de centrum-rechtse Democraten en de uiterst rechtse anti-EU partij 'Vrijheid en Directe Democratie', met elk bijna 11 procent van de stemmen.

De centrum-linkse sociaal-democraten zijn zo goed als weggevaagd. De partij leidde de afgelopen jaren een drie-partijencoalitie, maar komen nu als vijfde partij uit de bus, met iets meer dan 7 procent van de stemmen. Dat is het slechtste resultaat voor de sociaal-democraten sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993.

Tsjechische Trump
De 63-jarige zakenman Babis, die van Slowaakse afkomst is, wordt in de pers de Tsjechische Donald Trump genoemd. Hij is oud-minister van Financiën. In zijn campagne zei hij dat hij Tsjechië wil leiden als een onderneming, waarbij hij het beste dat andere landen kunnen bieden in Tsjechië wil invoeren. Corruptie wil hij uitbannen. Zijn partij ANO ('Ja') staat sceptisch tegenover de Europese Unie en wil vluchtelingen zoveel mogelijk weren.

De verkiezingsuitslag betekent dat Babis als premier de sociaal-democraat Sobtoka opvolgt. Babis zal ook een coalitiekabinet leiden, waarbij het nog de vraag is met wie ANO gaat regeren.
 
Nieuws
tsjechië
"Tsjechische Trump" schrijft verkiezingen op zijn naam
21-10-17, 16.55u - Redactie - Bron: belga.be, ANP
Lees later
386

1 © EPA


De omstreden populist en miljardair Andrej Babis, in de volksmond ook de "Tsjechische Trump" genoemd, is de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezing in Tsjechië. Na telling van meer dan 94 procent van de stemmen kwam zijn partij ANO tot 30,5 procent van de stemmen, een niet in te halen voorsprong voor de concurrenten. De opkomst was met 60 procent ongeveer hetzelfde als in 2013.

De tweede partij lijkt de rechts-radicale SPD van ondernemer Tomio Okamura te worden, met zo'n 11 procent van de stemmen. De regerende sociaal-democraten (CSSD) beleefden volgens de voorlopige uitslagen een debacle met 7,5 procent van de stemmen. (2013: 20,5 procent). Een recordaantal van negen partijen, waaronder ook de Piratenpartij, komt in het Tsjechische parlement.

Volgens berekeningen van de Tsjechische televisie wint ANO 81 zetels in het tweehonderd leden tellende parlement. De SPD zouden er 23 krijgen, terwijl de sociaal-democraten blijven steken op vijftien (van vijftig nu).

Vluchtelingen
Ondanks dat het economisch goed gaat met het land, winnen ANO en andere protestpartijen aan populariteit. Babis' ANO was deel van het nu demissionaire Tsjechische kabinet, maar stelt zich op als oppositiepartij. De partij is onder meer tegen het toelaten van vluchtelingen en verdere integratie binnen de Europese Unie. Hij staat echter wel achter het EU-lidmaatschap van Tsjechië.


Bij zowel links als rechts wint de zakenman kiezers met zijn beloftes om te investeren in wegen en corruptie in de politiek tegen te gaan. Tegenstanders vrezen dat Babis zijn toch al omvangrijke zakelijke invloed in het land zal uitbreiden als hij premier wordt.

Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij zou ook ten onrechte 2 miljoen aan Europese subsidies hebben ontvangen. De politicus ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.
 
Grote politieke verschuivingen in Europa. Macht EU verkruimelt.
21 oktober 2017 / Door Joost Niemöller / 10 Reacties

Babis en Kurz, in 2015, voor ze regeringsleider werden. Bron: Wikipedia. Foto: Dragan Tatic

Door Joost Niemöller

In hoog tempo vinden in Europa politieke ontwikkelingen plaats waardoor de heersende machtsverhoudingen verschuiven en de zittende bestuurskliek in Brussel steeds minder voor het zeggen krijgt.

De meest recente ontwikkeling is de verkiezingsoverwinning vandaag in Tsjechië van Andrej Babis. Hij staat sceptisch tegenover de EU, wil dat Europa een eind maakt aan de illegale immigratie, en zal gaan regeren met een van de twee rechtse partijen die hetzelfde voorstaan. Dit is een grote omslag in Tsjechië:

De centrum-linkse sociaal-democraten zijn zo goed als weggevaagd. De partij leidde de afgelopen jaren een drie-partijencoalitie, maar komen nu als vijfde partij uit de bus, met iets meer dan 7 procent van de stemmen. Dat is het slechtste resultaat voor de sociaal-democraten sinds het uiteenvallen van Tsjechoslowakije in 1993.

Dan was er de spectaculaire verkiezingsoverwinning van de jonge Sebastian Kurz in Oostenrijk. Zeker, die vertelt nu in Europese bestuurskringen rond dat hij een ‘pro-Europese’ lijn zal voeren. Maar het is natuurlijk helemaal de vraag hoe hij die lijn inhoudelijk zal gaan invoeren. Een pro-Europese lijn is niet persé een pro EU lijn.

In een Oostenrijkse krant werd onthuld dat Juncker een plan heeft hoe de laatste restjes soevereiniteit van de Europese landen te ontmantelen. Dat soort plannen zullen op enorme tegenstand stuiten in Oostenrijk. Kurz kondigt aan dat hij ‘echte verandering’ wil en dat is slecht nieuws voor de EU.

Oostenrijk lijkt zich aan te sluiten bij een nieuw machtsblok dat in verzet komt tegen de Duits-Franse as, die door het wegvallen van Groot Brittannië nu nog prominenter is geworden en daarom op nog meer verzet zal stuiten.

De Franse president Macron wil aansturen op versnelde Europese integratie, en daarbij zal hij dan nog wel steun krijgen van Merkel, maar die heeft, met nu voor het eerst een anti-EU partij als de AfD in de Bundestag, en een altijd onwillige CSU vleugel, die in Beieren de hete adem van de AfD in de nek voelt, met veel meer interne tegenwind te maken gekregen.

Polen ligt al een jaar op ramkoers met de EU. De EU wil via de rechter Slowakije en Hongarije afdwingen dat die landen illegale immigranten gaan opnemen. Wat die absoluut niet van plan zijn. Landen als Polen en Hongarije kunnen een veel grotere bedreiging zijn voor de EU als Brexit nu al is. Unanimiteit is nodig bij de beslissingen van de EU en land als Polen, Hongarije, maar ook Tsjechië, Slowakije en Oostenrijk kunnen dat dwarsbomen.

Zo zal de federalistische vaart nog meer uit de EU raken.



En dan is er nog de separatistische beweging in Catalonië. Dat is op zich geen anti-EU beweging, maar nu de EU openlijk de kant van de centrale Spaanse regering heeft gekozen zullen ook daar de anti-EU sentimenten snel toenemen.

Poetin stelde terecht dat de EU het afscheidingsprobleem Catalonië zelf gemaakt heeft door destijds met militaire middelen de segregatie van Kosovo aan te moedigen. De afscheidingsbewegingen zijn nu uit de fles.

Maar Catalonië is voor Brussel alleen maar een bijkomend probleem. Het hele plaatje ziet er veel dreigender uit. De roep om het herstel van de soevereiniteit van de Europese volkeren wordt steeds groter. Het komt van alle kanten. Ook in landen als Duitsland en Frankrijk, waar pro-EU regeringen aan de macht zijn, is er een sterke patriottische tegenbeweging, die wordt gevoed door de illegale migratiegolven waarop de EU geen antwoord wil geven omdat de EU pro-immigratie en pro ‘diversiteit’ is.

En, o ja, dan is er ook nog steeds het dreigende referendum over de euro in Italië.

Hoeveel duwtjes heeft Brussel nog nodig om om te vallen?
 

Ad Verschoor

Donateur
Omstreden populist Andrej Babis wint verkiezingen in Tsjechië

De omstreden populist en miljardair Andrej Babis is de duidelijke winnaar van de parlementsverkiezing in Tsjechië.
Na telling van meer dan 90 procent van de stemmen kwam zijn partij ANO tot 30,5 procent van de stemmen, een voorsprong die niet meer in te halen is voor de concurrenten. De opkomst was met ongeveer 60 procent ongeveer hetzelfde als in 2013.

De tweede partij lijkt de rechts-radicale SPD van ondernemer Tomio Okamura te worden, met zo'n 11 procent van de stemmen. De regerende sociaal-democraten (CSSD) beleefden volgens de voorlopige uitslagen een debacle met 7,5 procent van de stemmen. (2013: 20,5 procent). Een recordaantal van negen partijen, waaronder ook de Piratenpartij, komt in het Tsjechische parlement.

Volgens berekeningen van de Tsjechische televisie wint ANO 81 zetels in het tweehonderd leden tellende parlement. De SPD zouden er 23 krijgen, terwijl de sociaal-democraten blijven steken op vijftien in plaats van de huidige vijftig.

Protestpartijen
Ondanks dat het economisch goed gaat met het land, winnen ANO en andere protestpartijen aan populariteit. Babis' ANO was deel van het nu demissionaire Tsjechische kabinet, maar stelt zich op als oppositiepartij. De partij is onder meer tegen het toelaten van vluchtelingen en verdere integratie binnen de Europese Unie. Hij staat echter wel achter het EU-lidmaatschap van Tsjechië.

Bij zowel links als rechts wint de zakenman kiezers met zijn beloftes om te investeren in wegen en corruptie in de politiek tegen te gaan. Tegenstanders vrezen dat Babis zijn toch al omvangrijke zakelijke invloed in het land zal uitbreiden als hij premier wordt.

Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij zou ook ten onrechte 2 miljoen aan Europese subsidies hebben ontvangen. De politicus ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.

Bron: nu.nl
 
ik denk geen duwtjes.

je moet het mondiaal bekijken.

als europa niet samenwerkt ho e moeten we dan omgaan met china.india en de vs?
Er is een verschil tussen samenwerken of een dictaat opgelegd krijgen. Samenwerking binnen de EU is prima, daar zijn alle lidstaten voor, het moet alleen niet zo zijn dat een paar lidstaten, ook al zijn ze dan de grootste netto betalers, de anderen gaan opleggen wat ze maar te doen en te laten hebben. Dat is datgene namelijk wat er gaande is. Sinds het UK de groep gaat verlaten maken Duitsland en in zekere mate Frankrijk de dienst uit. Merkel heeft precies datgene voor elkaar wat een zekere A.H. altijd heeft nagestreefd, de absolute zeggenschap in Europa.
 
Ik blijf het een verbazingwekkend fenomeen vinden dat de gehele Nederlandse pers Babis aan blijft duiden als een "omstreden populist". Dit is weer zo'n typisch voorbeeld van iemand duiden met de Nederlandse moraalbril op. Zijn wij als Hollander enorm goed en staan we hier in Tsjechie ook niet bepaald positief om bekend.

Als je Jesse Klaver heet en populistische, volkomen utopische, milieu-prietpraat uitkraamt, gesteund door een campagneleider met een terroristisch verleden, word je op een schild gehesen.
Als je iets dergelijks doet als liberaal denkend en bewezen succesvol zakenman, ben je plotseling een omstreden populist.

Persoonlijk ben ik ook geen fan van Babis, maar een populist is het in ieder geval niet ( zie invoering EET) en met dat "omstreden" zal het ook wel meevallen, gezien de verkiezingsuitslagen.
 

Dank!
Goede informatie.

Heb nu een beter beeld van het stemgedrag in onze gemeente:
http://www.info.cz/volby-2017/vysledky-voleb/obec-zihobce?kraj=4&okres=CZ0322&obec=557536

Beetje vreemd ook, want normaal gesproken laten de buren en bekenden zich niet direct uit. Dat kan liggen aan het feit dat ik hier een beetje "Pán Holanďan" ben, maar toch!

Echter ook hier: de kommunisten en de sociaal-democraten hebben het nakijken. Woeps!!!!
De Groenen, en zo, hebben niet eens de kiesdrempel gehaald.

Interessante ontwikkelingen.
 
De Groenen, en zo, hebben niet eens de kiesdrempel gehaald.
Mooi zo, dat zal die milieugekken leren! Haal de bruinkool maar weer tevoorschijn, lekker goedkoop, fikkie in de tuin en pleur al je grofvuil er maar op, net als in de goeie ouwe Tsjechische tijd! Alles wat kan branden, is gemaakt om te branden. Toch? Dat waren nog eens tijden... Het stinkt en het rookt, maar dan heb je ook wat! En zonnepanelen? Haha, laat me niet lachen... Die zijn voor mietjes!!!
O ja, en vergeet Trump niet te bellen, want die wist dit allemaal al lang! He knows!!! Trump is een zwaar onderschatte ziener, mensen, een profeet. Wat zeg ik?!?!? De Messias heet Donald!
:deuk:
 
Iets te veel Becher gedronken Punkenstein en toen deze -nogal Hollandse- reactie geschreven?

Weet je, er zijn veel Tsjechische gezinnen die moeten rondkomen van een relatief laag salaris, lastig rekeningen kunnen betalen, en de onbarmhartige deurwaardersindustrie achter zich aanhebben. En dan ben je niet zo geinteresseerd in "groen". Maar meer in hoe je de maand doorkomt.
Onderschat niet de verborgen armoede in dit land.

Bruinkool is goedkoop en zonnepanelen kan niet iedere Tsjech zich permiteren beste Punkenstein. Ook al is de wil er overigens meestal wel.
 
Bovenaan