Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tienduizenden Tsjechen demonstreren tegen minister van Financiën Babis en president Zeman

Tienduizenden mensen hebben in Praag tegen minister van Financiën Andrej Babis en president Milos Zeman geprotesteerd en de naleving van de grondwet geëist. Miljardardair Babis wordt beschuldigd van belastingfraude en beïnvloeding van de media.

6570741.jpg

© AFP

De protesteerders verzamelden woensdag op het centrale Wenceslasplein van Praag en hielden spandoeken op met slogans als 'Babis is een leugenaar.' De politie sprak van 20.000 tot 30.000 betogers. Ook in andere steden als Brno en Pilsen waren er demonstraties.

De sociaal-democratische regeringsleider Bohuslav Sobotka bschuldigt miljardair Babis van de liberaal-populistische coalitiepartner ANO van belastingfraude en de beïnvloeding van de media en eist zijn ontslag. President Milos Zeman, die als een bondgenoot van Babis wordt beschouwd, aarzelt al dagen daarop in te gaan. De regeringscrisis in Tsjechië riskeert daarmee uit draaien op een solide constitutionele crisis, want de president heeft eigenlijk enkel representatieve bevoegdheden.

In Praag rammelden de demonstranten met hun sleutelbossen, een gebaar dat aan de vreedzame revolutie van 1989 moet herinneren. 'De grondwet staat boven Zeman' verweten ze het staatshoofd. Praag was bij de presidentsverkiezing van 2013 een bolwerk van de toenmalige conservatieve tegenkandidaat Karel Fürst von Schwarzenberg.

Bron:knack.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president heeft oplossing regeringscrisis

De Tsjechische president Zeman heeft een voorstel gepresenteerd om de regeringscrisis in zijn land op te lossen. Volgens hem moeten zowel premier Sobotka als minister Babis van Buitenlandse Zaken aftreden en vervangen worden door partijgenoten.
"Als deze twee kemphanen weggaan en hun conflict uit de wereld is, kan deze regering tot het einde aanblijven", zei de 72-jarige president.

Belastingontduiking
Premier Sobotka wil dat Babis ontslagen wordt. De minister ligt onder vuur omdat hij ervan beschuldigd wordt belasting te hebben ontdoken voordat hij minister werd. Hij werd miljardair als topman van een voedings- en chemicaliënbedrijf.

Zeman zei dat hij het Constitutioneel Hof zal laten beslissen of hij zijn bondgenoot Babis inderdaad moet ontslaan.

De Tsjechische premier kondigde vorige week zijn ontslag al aan vanwege het conflict, maar kwam daar later van terug. Hij dacht dat met zijn ontslag het hele kabinet zou vallen, maar president Zeman zei dat hij het zou opvatten als het vertrek van de premier alleen.

Bron: nos.nl
 

kuurgast

Donateur
Protesten Tsjechië Proč? Proto! = Waarom? Daarom! gaan door.

screenshot.12-05-2017 00.42.45.png screenshot.12-05-2017 01.00.07.png screenshot.12-05-2017 01.00.59.png

Niet alleen in Praag maar ook in de steden Brno , Ceske Budejovice, Liberec, Olomouc, Plzeň en Zlin waren protest bijeenkomsten. Vrijdagavond was er weer een demonstratie in Praag met een paar honderd deelnemers. De volgende demostratie tegen Babiš en Zeman is woensdag 17 mei in Praag.
De minister van financiën Andrej Babiš was heel populair , maar heeft nu afgedaan bij de bevolking. Ze hadden leuzen als "Babiš je lhář" Babiš is een leugenaar en "Andrej, lieg er niet om en treed af!"
Ook spandoeken voor president Miloš Zeman "de grondwet is geen wc-papier" vanwege zijn gebrek aan respect voor de grondwet. Artikel 74 van de grondwet zegt dat de president van de republiek een kabinetslid ontslaat als de premier het voorstelt.

President Miloš Zeman is ondanks de regeringscrisis nu een week naar China voor een bijeenkomst over de nieuwe zijderoute de zogenaamde 'One Belt, One Road'-top die dit weekend in Peking plaatsvindt. Daar zal hij niet alleen de Chinese president Xi Jinping ontmoeten maar ook praten met de Russische president Vladimir Poetin.

Oorspronkelijk bestond de politieke delegatie die Zeman begeleidde uit zes ministers , maar Lubomír Zaorálek de minister van Buitenlandse Zaken , Milan Chovanec minister van Binnenlandse Zaken en Miloslav Ludvík minister van Milieuzaken , hebben hun deelname geannuleerd vanwege de binnenlandse politieke onrust.
Afgelopen week is er bij president Zeman op aangedrongen niet te gaan zodat hij zich bezig kon houden met het oplossen van de ontstane crisis , uiteindelijk heeft de regering zijn bezoek aan China goedgekeurd.
 
Merken we niks van in de Krkonose. Zeman is pas in Jilemnice geweest, was best wel leuk. Paar mensen protesteerden maar de meerderheid kon je zien was toch wel pro Zeman. Zeman hield een toespraak in een tent op de markt en mensen konden hem vragen stellen. Op zich was het allemaal wel gemoedelijk. Protest was ook beschaafd, een spandoekje, wat mensen die een rode kaart in de lucht hielden, dat was het dan wel, er werden wat kritische vragen gesteld die door Zeman beantwoord werden. Hier is alles rustig, pais en vreê en dat willen we graag zo houden.
 
Nou ja, de grootste grap van het geheel is natuurlijk wel dat Babis de grondlegger van het nu ingevoerde elektronische boekhoud/betaalsysteem is. En als je daarmee wilt beogen fraude en de zwart geld economie tegen te gaan en dan zelf wordt beticht van fraude, dan is je basis erg smal geworden. Overigens zijn het volgens mij de bedrijven van Babis die dit gedaan hebben, of hij het zelf was, is niet geheel duidelijk. Maar goed als DGA ben je uiteraard altijd verantwoordelijk voor dit handelen.

En het elektronisch boekhoud/betaalsysteem is een zegen, althans dit is mijn mening. Weg met het gesjoemel en het kaf wordt nu ook van het koren gescheiden. De slecht renderende bedrijfjes en winkeltjes stoppen er nu mee omdat ze de eenmalige investering van 20.000 kc en de maandelijkse bijdrage van 500 kc niet kunnen opbrengen. Als je die investering al niet kunt doen ben je in mijn ogen ook geen ondernemer en is het beter dat je wat anders gaat doen. Geeft anderen de ruimte panden te renoveren en een nieuwe zaak op te zetten
 

Ad Verschoor

Donateur
Schermafbeelding+2017-05-15+om+12.02.45

Politieke crisis Tsjechië duurt voort

PRAAG - De politieke crisis in Tsjechië rond het ontslag van minister van Financiën Andrej Babis duurt voort. Premier Bohuslav Sobotka wees maandag Alena Schillerova af, die eind vorige week door de partij van Babis als kandidaat voor zijn opvolging naar voren werd geschoven.

Volgens Sobotka staat Schillerova, nu onderminister van Financiën, te dicht bij Babis. De premier wil van de schatrijke zakenman en oprichter van anti-establishmentpartij ANO af vanwege twijfels over zijn belastingverleden. Babis ontkent dat daar iets mis mee is.

Babis stelt dat Sobotka de zaak opblaast omdat diens sociaal-democratische partij in populariteit is voorbijgestreefd door de ANO. Het ontslag van de minister moet worden goedgekeurd door president Milos Zeman. Die staat aan de kant van Babis en heeft het ontslag aangehouden.

Bron: telegraaf.nl
 
Wel vreemd dat Sobotka nu met deze aantijgingen komt, daar dit vermoeden, dus enkel een vermoeden, al bekend was tijdens zijn aantreden, ik denk inderdaad dat zoals Ad Verschoor citeert van uit de Telegraaf ,Sobotka bang is om zijn plekje af te staan na de verkiezingen, het komt bij mij over als erg kinderlijk kontdraaien van Sobotka.
 

Ad Verschoor

Donateur
Putin en Tsjechische president Zeman grappen samen over ‘liquideren’ van journalisten

De Russische president Vladimir Putin, en de Tsjechische president Milos Zeman hebben samen gezellig grappen gemaakt over het ‘liquideren’ van journalisten. Ze deden dit volgens de Duitse omroep Deutsche Welle terwijl ze op bezoek waren in China.

Zeman en Putin ontmoetten elkaar in Bejing temidden van een grote groep journalisten. De Tsjechische premier richtte zich tot Putin en vroeg hem of het geen goed idee was om een paar van de aanwezige journalisten te ‘liquideren’ aangezien het er zo veel waren.

‘Liquidatie is niet noodzakelijk,’ antwoordde Putin. ‘We kunnen ze gewoon reduceren.’

Rusland heeft onder Putin een notoir slechte reputatie opgebouwd op het gebied van persvrijheid, het vervolgen van journalisten en doden van journalisten onder verdachte omstandigheden.

De guitige suggestie van Zeman werd per ongeluk opgenomen door een microfoon, volgens de Tsjechische omroep Radio Praha, en leidde daar tot flink wat ophef. De rol van Zeman zou eigenlijk alleen maar ceremonieel moeten zijn. Maar met de invulling van zijn taken heeft hij al meerdere malen zijn kabinet, op zijn zachtst gezegd, geïrriteerd.

Een woordvoerder van Zeman verdedigde de suggestie om journalisten uit te moorden als een ‘geestig grapje’. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken kon er echter helemaal niet om lachen.

Rusland kreeg een score van 83 van de organisatie Freedom Press. De laagst mogelijke score is 100. Onder het leiderschap van Putin is de overgrote meerderheid van de pers onder controle gekomen van de Russische staat. Onafhankelijke journalisten hebben veelvuldig klachten ingediend over de intimidatie van de pers in Rusland. In 2006 werd Ruslands meest gerenommeerde onderzoeksjournalist Anna Politkovskaya op gruwelijke wijze vermoord in Moskou. Die zaak is nooit opgelost.

Newsweek: Czech president and Putin share a joke about ‘liquidating’ journalists

Bron: vara.nl
 
Radio_Praha-cz-Z-RGB-thumb.png

Nachrichten: Dienstag, 16. Mai, 2017


Premier Sobotka für Termin zur Einführung des Euro
Premier Bohuslav Sobotka hat sich dafür ausgesprochen, einen Termin für die Einführung des Euro in Tschechien festzulegen. Als Grund nannte der Sozialdemokrat, dass sich nach den Wahlen in Deutschland und Frankreich der Integrationsprozess in der Euro-Zone beschleunigen könnte. Tschechien dürfe sich dann nicht an der Peripherie der EU bewegen, mahnte Sobotka in einer Rede beim Handelskammertag in Prag. Die Frage laute daher nicht, ob, sondern wann die Tschechische Republik die gemeinsame europäische Währung einführt. Laut dem Premier muss diese Debatte unmittelbar nach den Parlamentswahlen im Oktober gestartet werden.
 
Hoe eerder hoe beter. Geen gedoe meer met koersen, wisselen en kosten.
Wellicht voor u praktisch, als je een of twee keer per jaar in Tsjechie komt, maar de gemiddelde Tsjech die ik spreek denkt daar toch duidelijk anders over. En overigens, als je er woont, zoals wij, zit ik er ook niet op te wachten eigenlijk.
Alhoewel, mijn vrouw heeft een Tsjechisch salaris en ik een Nederlands salaris, dus feitelijk is het om het even.

Voor de grote bedrijven zou het wel een zegen zijn, geen gedoe met valutering meer en beter voorspelbare omzetten en EBIT.
 
Da's waar, maar aan de andere kant zit Tsjechië de invoering van de Euro al zo'n 12 jaar tegen te houden met allerlei k*tsmoezen, terwijl ze wel alle voordelen van de EU willen hebben.
Momenteel zie ik niet zo de voordelen van het EU lidmaatschap. Ik voor mij denk dat Tsjechië beter verder kan gaan met de andere 3 Vysegrad landen en zich meer oriënteren op de handel met de Russische federatie dan nog langer onder de terreur van Brussel onder aanvoering van Merkel Duitsland te moeten leven. Maar goed, dat is ook maar een mening.
 
Momenteel zie ik niet zo de voordelen van het EU lidmaatschap. Ik voor mij denk dat Tsjechië beter verder kan gaan met de andere 3 Vysegrad landen en zich meer oriënteren op de handel met de Russische federatie dan nog langer onder de terreur van Brussel onder aanvoering van Merkel Duitsland te moeten leven. Maar goed, dat is ook maar een mening.
inderdaad, ook maar een mening!!!!
 
inderdaad, ook maar een mening!!!!
De Europese commissie heeft verzonnen dat heel Europa dezelfde tolsystemen moet hebben, een kastje in de auto en je betaald per km, het tarief wordt bepaald door de CO uitstoot. Oostenrijk en Tsjechië hebben vignetten en dat zint de dames en heren in Brussel niet. Dus als we hier straks geconfronteerd worden met kastjes die we moeten aanschaffen terwijl er een goed werkend systeem is weten we ook weer waar we het aan te danken hebben. Mensen met weinig geld kunnen geen nieuwe auto aanschaffen met een heel lage uitstoot, die worden dus weer dubbel gepakt, een kastje aanschaffen en extra betalen. De dames en heren in Brussel interesseert dat niet, die krijgen 4500 euro in de maand onkostenvergoeding waarover ze niet eens rekening en verantwoording over af hoeven te leggen. Ik vind ze dus in Brussel maar een graaiersbende, maar goed, ook dat is maar een mening en het hebben van een mening is nog niet strafbaar, nog niet, maar daar zal Brussel ook vast wel wat op vinden.
 

kuurgast

Donateur
De Europese commissie heeft verzonnen dat heel Europa dezelfde tolsystemen moet hebben, een kastje in de auto en je betaald per km, het tarief wordt bepaald door de CO uitstoot.
Gevalletje "Klok en klepel".......wat is jouw bron?
Kastjes voor tolsysteem lukt EU niet en is idee van DE vrachtwagenbedrijven , zij moeten voor ieder land ander kastje hebben. Bron bigtruck.nl/blog/item/duitse-bedrijven-komen-met-pan-europees-tolkastje.
Dit is alleen voor vrachtwagens en heeft niets met CO2-uitstoot of Brussel te maken.
Over CO2-uitstoot kan je wat lezen op energivores.be/CO2_Car.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan