Politiek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

dennuzzz

Donateur
Ben benieuwd wat het resultaat zou zijn als de vraagstelling anders geweest was.....zou u mensen willen opnemen die op de vlucht zijn voor bommen en granaten en voor mensen die zeggen uit naam van een godsdienst een heleboel mensen afslachten? Solidariteit gaat M.I. niet alleen over subsidies voor infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen ed, dit reikt verder dan dat, lid zijn van de eu brengt ook verplichtingen met zich mee. Het is met alles in het leven geven en nemen.
 
Ben benieuwd wat het resultaat zou zijn als de vraagstelling anders geweest was.....zou u mensen willen opnemen die op de vlucht zijn voor bommen en granaten en voor mensen die zeggen uit naam van een godsdienst een heleboel mensen afslachten? Solidariteit gaat M.I. niet alleen over subsidies voor infrastructuur, scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen ed, dit reikt verder dan dat, lid zijn van de eu brengt ook verplichtingen met zich mee. Het is met alles in het leven geven en nemen.

Voor het grootste gedeelte met je eens vriend.
 
Beste Dennuzzz, het is maar de vraag of alle mensen die zeggen te vluchten voor bommen en granaten dit ook daadwerkelijk doen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken -en vele onderzoeken tonen dit ook aan- dat er grote factor gelukszoekers bij zitten. En dan nog.
Als deze daadwerkelijke vluchtelingen en gelukszoekers respect hebben voor cultuur, waarden en normen van het gastland, dan zou het geen probleem hoeven te zijn, mits binnen proporties.
Maar dit is veelal niet het geval. Het ontbreekt met name gelukszoekers aan respect voor het gastland. Kijk naar Zweden, Duitsland, Frankrijk en zeker ook Nederland.

Tsjechen zijn een trots volk met een grote eigenwaarde en respect voor eigen cultuur. Daar moet je simpelweg niet aankomen. Ooit getracht "onze" onzinnige Zwarte Piet discussie uit te leggen in onze Tsjechische dorpskroeg. Niet te doen, je wordt smakelijk uitgelachen en op z'n best met een gezicht vol onbegrip aangekeken. En gelijk hebben ze overigens.

En dat de Tsjechen dit niet willen is alleen maar te begrijpen. En dat heeft niets met geld, subsidies en wegenaanleg te maken, maar alles met respect voor en behoud van eigen cultuur. En gelijk hebben ze. De EU zou het wellicht sieren eens wat meer naar de Europese bevolking te luisteren ipv hun politieke zienswijze door te drammen.
 
Dennis, ik haal niets door elkaar, ik geef een mogelijke verklaring voor het stemgedrag van de Tsjechen. En juist EU subsidies hebben daar geheel niets mee te maken. Het een staat los van het ander.
We kunnen nu eenmaal niet allemaal maar doen wat een stelletje bureaucraten in Brussel willen..
 
Opmerkelijk hoe de term "gelukszoekers" is verworden tot een scheldwoord, in ieder geval tot een aanduiding met een sterk negatieve bijklank. Zijn wij allemaal geen gelukszoekers dan?
Wij Europeanen hebben de mazzel gehad dat we hier geboren zijn, in het momenteel (en het in de geschiedenis van de mensheid ooit) welvarendste deel van de wereld. Dat is geen verdienste, daar hebben we geen pest voor hoeven doen, dat is gewoon een kwestie van geluk hebben. Meer niet.
En dan nog lopen velen van ons vanuit de luie stoel met een biertje en een zak chips in de hand te kankeren hoe we uitgebeend worden door zogenaamde zakkenvullers en hoe erg het is dat mensen uit minder bedeelde werelddelen graag ook een graantje uit onze welvaartskorf willen meepikkken. Gelukszoekers noemen we die; alsof dat een minderwaardige soort is, alsof dat een schande is. Zo triest vind ik dat...
 
Met de zin "Dat is geen verdienste..... kwestie van geluk hebben" geeft u blijk van weinig historisch besef en wetenschappelijk inzicht.
Met gebruik van het woord "kankeren" bent u werkelijk elk fatsoen verloren. Inhoudelijk hoeven we het niet eens te zijn.
Maar blijf fatsoenlijk en stel een eigen vermoeden niet als feit.
 
Voor onze toevallige aanwezigheid in dit welvarendste deel van de wereld is geen historisch besef of wetenschappelijk inzicht nodig. Wij leven nu, wij zijn hier nu en die welvaart was er al voordat wij hier verwekt werden. Hebben wij niet (of hooguit deels) tot stand gebracht, maar onze voorouders.
Je weet wat de term "kankeren" betekent? Het gebruik daarvan heeft niets met (een gebrek aan) fatsoen te maken (over historisch besef gesproken), maar eventuele alternatieven als "klagen", "mopperen", "zeuren" of "zaniken" vind ik te zwak om de tirades van tegenstanders van gelukszoekers te beschrijven.
En waaruit bestaat dat door jou genoemde "eigen vermoeden"?
 
Hmmm, wist niet dat dit zoveel los zou maken. Waarschijnlijk wordt dit een oeverloze discussie, waartoe ik me niet geroepen voel. Ik heb zo mijn eigen ideeën over Islam, wat er geschreven staat in dat boek de Koran over hoe te handelen met "Infidels" en over de veranderingen die in geheel Europa hebben plaatsgevonden met betrekking tot hoe men met elkaar omgaat. We hebben allemaal de beelden kunnen zien en een ieder moet hier maar zijn eigen gevolgtrekkingen uit opmaken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben in deze tijd in Tsjechië te wonen en binnenkort mijn permanente verblijfsvergunning voor elkaar heb. Vlak bij me zijn Tsjechen komen wonen die Duits en Engels spreken, een ouder echtpaar, woonden eerst in Duitsland maar zijn hem daar gepeerd omdat ze bang waren. Hopen hier in de bergen gevrijwaard te zijn voor de storm die ze verwachten dat over Europa zal komen. Belgen en Duitsers verkassen naar Hongarije, Balaton meer is erg geliefd en Franse Katholieken smeren hem naar Moskou en Petersburg, ik denk dat, dat toch wel iets zegt. En ik weet ook wel dat er mensen zijn die altijd in de ontkenning zullen blijven, die altijd dit soort zaken zullen afdoen als bangmakerij, angsthazerij en dat het iets is wat we ons aan laten praten. Prima toch, de tijd zal het leren, een ieder moet maar voor zich, zijn of haar plan trekken.
 
Net aangekomen op Schiphol en vanuit de trein een reactie.

De wijze van reageren door Punkenstein roept mijn irritatie op, reden waarom ik wellicht wat kriegel reageer. Het woord kankeren blijf ik ongepast vinden, wat je er ook mee mogen bedoelen. Het is een ziekte die je niemand toewenst, die helaas door bepaalde groep jongeren in Nederland erg vaak gebruikt als scheldwoord samen met een andere "k' ervoor en zoiets doe je niet. Mijn vrouw is medisch specialist en kan je er alles over vertellen. En geloof mij, dat wil je niet.

Als je meent te stellen dat wij geluk hebben gehad in Europa te zijn geboren, heb je een punt. Als je daarbij stelt dat wij alle welvaart aan puur geluk hebben te danken en daar niets voor gedaan hebben, snap je weinig van de ontwikkelingen van afgelopen 40 jaar. De wetenschap en dan met name de beta-wetenschap staan op een zeer hoog niveau in Nederland. Deze heeft een groot deel bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland. Nu steeds meer. Kijk eens naar onze Technische Universiteiten, ( waar ik zelf doceer) academici en promovendi wat daar plaats vindt op het vlak van innovaties. Dat levert kennis en geld op!. Onze bedrijven en havens. Technologie die geld opbrengt. Als je dat afdoet als "niets" heb je het werkelijk niet gesnapt of wentel je jezelf zo in in je eigen gelijk dat je dit niet wilt zien.

ik ben het een beetje beu op de een of andere wijze in dergelijke discussies als xenofoob of islamofoob (niet bestaand ziektebeeld, leuk bedacht maar slaat nergens op) uitgemaakt te worden. Door de Sylvana's van deze wereld wordt ik uitgemaakt voor witte institutionele racist. Idem door de lieden van Denk.
Moet allemaal kunnen, maar ik wordt er wel een beetje moe van. Het moreel vingerwapperen is wel een keertje klaar.

Er zijn vele reden een gegronde vrees voor de orthodoxe Islam te hebben. En mensen die deze vrees hebben zijn geen racist of xenofoob. Maar deze mensen zijn huiverig. En dat mag en dat dien je serieus te nemen.
Een reactie als deze van Punkenstein doet dit niet.
Gelukszoekers is inderdaad een woord met een negatieve klank. Klopt. Als je het tentenkamp in Calais een beetje gevolgd heb, weet je waar deze negatieve klank vandaan komt. En dat hebben de inwoners van NL of CZ niet zelf bedacht.

Wij, als zeer liberaal, niet orthodox, maar helaas herkenbaar Joods gezin (krullen, donker haar en haakneus) , zijn blij in een land te wonen waar we niet bang hoeven te zijn. Mijn prachtige Tsjechische Joodse vrouw is in haar arts-assistenttijd in het AMC Amsterdam, vaak bedreigt door dezelfde jongeren die vaak KK.... roepen. Normale uitdrukking Punkenstein? ik vind van niet.
Uiteindelijk werd dit zo erg, dat ze op een dag in het AMC moest worden ontzet door de beveiliging omdat de moslimfamilie van een ernstig zieke mevrouw geen KK-Jodin aan het bed wilde hebben...

Laat iedereen lekker vinden wat men vindt. Gelukkig mag dat en zijn we vrij daar over te praten.
 
Laatst bewerkt:
Het woord kankeren blijf ik ongepast vinden, wat je er ook mee mogen bedoelen. Het is een ziekte die je niemand toewenst ....Mijn vrouw is medisch specialist en kan je er alles over vertellen. En geloof mij, dat wil je niet.
Je vrouw hoeft mij er niets over te vertellen, ik ben de afgelopen anderhalf jaar een broer, m'n moeder en m'n schoonvader aan kanker kwijtgeraakt. Dus nogmaals: ik gebruik het woord kankeren losstaand van die ziekte, net zoals ik ook schreef: "daar hebben we geen pest voor hoeven doen". De pest was ook een redelijk nare ziekte, dacht ik, maar ik zeg ook "wat is het hier een tering- of kolerezooitje". Nare ziektes, maar het verband tussen die uitdrukkingen en ziektes is (voor mij en velen met mij althans) verwaterd en wordt ook niet letterlijk zo opgevat. Maar het staat jou uiteraard vrij om er aanstoot aan te nemen. ;)

Als je meent te stellen dat wij geluk hebben gehad in Europa te zijn geboren, heb je een punt. Als je daarbij stelt dat wij alle welvaart aan puur geluk hebben te danken en daar niets voor gedaan hebben, snap je weinig van de ontwikkelingen van afgelopen 40 jaar.
Laat ik het dan zo zeggen: wij zijn hier met een enorme voorsprong geboren, vergeleken met de vele arme landen waar die gelukszoekers vandaan komen. Vergelijk het met het rennen van de 200 meter: wij beginnen met een voorsprong van 100 of 150 meter. Natuurlijk hebben de huidige generaties ook bijgedragen aan de toegenomen welvaart, maar wij hoefden ons leven niet in een onvoorstelbare, uitzichtloze armoe te beginnen.

ik ben het een beetje beu op de een of andere wijze in dergelijke discussies als xenofoob of islamofoob (niet bestaand ziektebeeld, leuk bedacht maar slaat nergens op) uitgemaakt te worden. Door de Sylvana's van deze wereld wordt ik uitgemaakt voor witte institutionele racist. Idem door de lieden van Denk.
Moet allemaal kunnen, maar ik wordt er wel een beetje moe van. Het moreel vingerwapperen is wel een keertje klaar.
Kan zijn dat jij dat beu bent, maar ik heb dat niet gezegd, dacht ik...

Er zijn vele reden een gegronde vrees voor de orthodoxe Islam te hebben. En mensen die deze vrees hebben zijn geen racist of xenofoob. Maar deze mensen zijn huiverig. En dat mag en dat dien je serieus te nemen.
Een reactie als deze van Punkenstein doet dit niet.
Nonsens. Ik neem die angst wel degelijk serieus, maar mijn punt is dat alle moslims door velen (en door veel politici die dat toevallig goed uitkomt, waaronder Zeman) in diezelfde extremistische hoek worden gezet. Die mensen zaaien heel bewust haat tegen een complete bevolkingsgroep. En wie dat doet, is inderdaad een racist/xenofoob in mijn ogen. En dat vind ik zeer kwalijk.

Elk geloof/overtuiging, christenen, joden, moslims, communisten, fascisten, populisten of noem maar op, brengt helaas naast de vele goedwillenden ook doorgedraaide fundamentalisten voort, gevaarlijke gekken die hun zienswijze als de enige juiste zien en die geweld tegen andersdenkenden niet schuwen. Moeten we daarom alle aanhangers van die groepen wegkijken, hun overtuiging verbieden of ze het land uitpesten? Lijkt mij geen goede zaak.

Gelukszoekers is inderdaad een woord met een negatieve klank. Klopt. Als je het tentenkamp in Calais een beetje gevolgd heb, weet je waar deze negatieve klank vandaan komt.
Tja, nu kom jij met een wel heel extreem voorbeeld. Is dat de maat waaraan jij alle vluchtelingen afmeet? Zoals altijd, hoor en lees je alleen over de uitersten; over de vluchtelingen die zich proberen aan te passen, hoor je nauwelijks in de media, want daar valt niet veel boeiends over te vertellen.

Wij, als zeer liberaal, niet orthodox, maar helaas herkenbaar Joods gezin (krullen, donker haar en haakneus) , zijn blij in een land te wonen waar we niet bang hoeven te zijn. Mijn prachtige Tsjechische Joodse vrouw is in haar arts-assistenttijd in het AMC Amsterdam, vaak bedreigt door dezelfde jongeren die vaak KK.... roepen. Normale uitdrukking Punkenstein? ik vind van niet.
Dat vind ik ook niet. Maar ik vind iemand verrot schelden totaal niet te vergelijken met de uitdrukking dat iemand loopt te kankeren. Nogmaals: dat is mijn mening, jij denkt er anders over...

Uiteindelijk werd dit zo erg, dat ze op een dag in het AMC moest worden ontzet door de beveiliging omdat de moslimfamilie van een ernstig zieke mevrouw geen KK-Jodin aan het bed wilde hebben...
Met zo'n fijne familie zou ik snel klaar zijn: oprotten uit dat ziekenhuis en vlug ook. En als bonus een aanklacht wegens racisme en/of belediging erbij.

Laat iedereen lekker vinden wat men vindt. Gelukkig mag dat en zijn we vrij daar over te praten.
Van mij mag iedereen vinden wat-ie vindt; als iedereen het er dan ook maar mee (on)eens mag zijn. :oeps:

Zo. Nu misschien maar weer terug naar Tsjechië. :stout:
 
Beste Punkenstein, dank voor je uitgebreide reactie. Volgens mij zijn we het meer eens met elkaar dan we zelf weten. Je gedachtenlijn volg ik. En inderdaad, ik had het over de orthodoxe Islam, dus zeker niet over alle Moslims. Net zoals bij de orthodoxe Joden een steekje los zit, vind ik dit ook van de orthodoxe Islam en Christendom.

En een discussie voeren is leuk, dus vooral mee doorgaan, Het recht van oneens met elkaar zijn, is goud waard.

PS: Ben net weer terug thuis in Tsjechie na een paar dagen Nederland voor werk. En dus nu ga ik je avatar in aandacht nemen. Burp!
 

Ad Verschoor

Donateur
Regering Tsjechië treedt af na fraude minister van Financiën

xxl.jpg

Premier Sobotka maakt het aftreden van de regering bekend EPA
De premier van Tsjechië wil zijn regering ontbinden na aanhoudende berichten over fraude van de minister van Financiën, de miljardair Andrej Babis. Die zou belasting hebben ontweken. Het vertrouwen van het volk in de politiek staat op het spel, zegt premier Sobotka.

Sobotka dient eind deze week zijn ontslag in bij de Tsjechische president Zeman, die het opstappen van de premier en zijn ministers moet goedkeuren. Waarschijnlijk probeert Sobotka met de huidige partijen een nieuwe coalitie te vormen, maar dan zonder Babis erbij. Lukt dat niet, dan worden er vervroegde verkiezingen uitgeschreven.

'Enige oplossing'
Babis wordt gezien als de belangrijkste rivaal van de premier. In de peilingen staat de partij van de minister van Financiën bovenaan. De sociaal-democratische partij van de premier komt op de tweede plaats, maar op grote afstand.

Als premier Sobotka de minister had ontslagen, wat ook een optie was, dan had zijn opvolger meer tijd gehad om campagne te voeren, erkent de premier. Over een half jaar stonden verkiezingen gepland. "Dat is de reden dat ik kies voor de enige oplossing en dat is de ontbinding van het kabinet", zegt Sobotka.

Bron:nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur


Tsjechische premier stelt ontslagaanvraag uit

PRAAG - De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft donderdag de ontslagaanvraag voor zijn kabinet uitgesteld tot half mei. Dat geeft hem tijd aan een oplossing te werken. De regeringscoalitie viel dinsdag verrassend uiteen, minder dan zes maanden voor de volgende parlementsverkiezingen.

Reden de stekker eruit te trekken was een slepend geschil met de minister van Financiën Andrej Babis. Deze miljardair is de oprichter en leider van de ANO-partij, die zich afzet tegen de gevestigde orde. Sobotka wil een nieuwe regering vormen zonder Babis, wiens zakelijke praktijken ter discussie staan, ook als dat betekent dat hij zelf plaats moet maken.

Een mogelijkheid is dat de sociaal-democraat Lubomir Zaoralek of Milan Chovanec, partijgenoten van Sobotka, de nieuwe premier wordt. President Milos Zeman, die daarover moet besluiten, zei donderdagavond dat deze ministers van Buitenlandse- respectievelijk Binnenlandse Zaken mogelijke kandidaten zijn. De christen-democraat Pavel Belobradek zou ook kunnen.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Crisis in Tsjechië: premier stapt toch niet op

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka zou aftreden, maar heeft zijn besluit vrijdag teruggedraaid. Hij wil zijn belangrijkste politieke tegenstander, minister van Financiën Andrej Babis, ontslaan om een einde te maken aan een conflict in zijn centrum-linkse regering.

Sociaal-democraat Sobotka kondigde dinsdag aan dat hij het ontslag van zijn kabinet en zichzelf zou indienen. Maar hij veranderde van mening nadat president Milos Zeman aangaf dat hij het ontslag zou beschouwen als het opstappen van de premier, niet als het vertrek van het hele kabinet. In dat geval zou rivaal Babis zijn post behouden.

Aftreden
De Tsjechische premier wilde zijn regering ontbinden na aanhoudende berichten over belastingfraude door Babis. Miljardair Babis, leider van de liberaal-populistische coalitiepartner ANO, zou belasting hebben ontweken. Hij wordt wel vergeleken met de Amerikaanse president en vastgoedmagnaat Donald Trump. Beiden vinden dat het regeren van een land hetzelfde is als het managen van een bedrijf.

Het vertrouwen van het volk in de politiek raakt door dit schandaal in het geding. In het aftreden van het hele kabinet zag Sobotka een uitweg uit de politieke crisis, zei hij op televisie. De Tsjechen gaan op 20 en 21 oktober naar de stembus om een nieuw Huis van Afgevaardigden te kiezen.

Bron: elsevier.nl
 
Bovenaan