Onderzoek fraude EU-subsidies

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Ad Verschoor, 05-09-2017.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Grote demonstratie tegen regering in Tsjechië

  [​IMG] © Grote demonstratie tegen regering in Tsjechië

  BRNO (ANP) - In Tsjechië zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering van premier Andrej Babis. In de tweede grootste stad Brno waren volgens de politie dinsdagavond ongeveer 2500 mensen op de been.

  De demonstranten hadden borden mee met daarop "Babis in de gevangenis" en "aftreden", bericht het persagentschap CTK. Ook in Pilsen, Ostrava en Liberec kwamen honderden mensen samen.

  De demonstraties werden voor de vijfde week op rij georganiseerd door het netwerk. Aanleiding is dat Babis wordt beschuldigd van subsidiefraude. Justitie moet beslissen of er klachten worden ingediend tegen de oprichter van de populistische ANO-partij.

  De demonstranten vrezen dat justitie niet onafhankelijk zal zijn onder de nieuwe minister Marie Benesova. Zij wordt beschouwd als een vertrouweling van president Milos Zeman. De tegenstanders hekelen dat de 71-jarige Benesova het onderzoek tegen Babis kan vertragen. In hoofdstad Praag vindt er volgende week een grote manifestatie plaats.

  Bron: ANP

  Info
   
 2. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Brussel wil subsidies terug van Agrofert. We zullen niets terugsturen, antwoordt Babiš.

  "Ik ben geschokt door wat de Tsjechische media zeggen dat de Europese Commissie subsidies wil terugomtvangen, die mijn vorige bedrijf ontving. Het is niet waar," zei premier Andrej Babiš.
  "Ik schend geen Tsjechische of Europese wetten," zei hij, nadat de controle van de Europese Commissie een belangenconflict heeft vastgesteld vanwege de voortdurende banden met zijn voormalige bedrijven.
  "Dit is slechts een voorlopig voorstel dat grondig zal worden geanalyseerd en de Tsjechische Republiek, ik neem aan dat tenminste het ministerie van Financiën en het ministerie voor Regionale Ontwikkeling als de begunstigde van het verslag daar commentaar op zullen leveren. Alleen dan zal de Europese Commissie ons het eindverslag toesturen. Ik verwerp sterk haar standpunt en vecht voor verandering op basis van verdere informatie van nationale autoriteiten. Er hoeven geen subsidies door de Tsjechische Republiek te worden teruggegeven. Er is geen reden om dit te doen omdat ik noch de Tsjechische noch de Europese wetgeving inzake belangenconflicten schend, "zei Babiš voor iDNES.cz.

  "Ik ben op de hoogte gebracht dat het ontwerpcontroleverslag in de Tsjechische Republiek is gearriveerd en dat het rapport als vertrouwelijk wordt beschouwd tot aan de conclusie", aldus de premier.
  De leiders van de vijf oppositiepartijen deden een beroep op de ministeries van financiën en regionale ontwikkeling, het controleverslag van de Europese Commissie te publiceren.
  "We hebben geen geld van sociale voorzieningen voor de meest behoeftigen, maar we vergoeden honderden miljoenen aan hebzuchtige oligarch en premier in één persoon. We zullen eisen dat Babiš het geld van Agrofert teruggeeft, "zei Miroslav Kalousek, hoofd van de TOP 09 Group.

  "Babiš was actief betrokken bij de uitvoering van de EU-begroting in Tsjechië. Het heeft een direct economisch belang bij het succes van Agrofert. Babiš heeft de onafhankelijke en objectieve uitvoering van zijn functies verdoezeld (premier, minister van Financiën, voorzitter van de Raad voor Europese structuur- en investeringsfondsen en vicepremier voor economie), die heeft deelgenomen aan de besluiten betreffende Agrofert, " staat in het document die ook nieuwswebsite Seznam Zprávy heeft.
  "Tegen de tijd dat hij een lid van de Tsjechische regering was, was Babiš de eigenaar van de bedrijven van de Agrofert Group, waarvan hij profiteerde, en sinds februari 2017, twee trustfondsen. Hij had een direct economisch belang bij het succes van Agrofert, "schrijven de accountants.
  Twee autoriteiten zijn belast met de controle op subsidies: de auditautoriteit, het ministerie van Financiën, en vervolgens de nationale coördinerende autoriteit bij het ministerie voor regionale ontwikkeling. Beide ministeries hebben een leidende minister die lid is van Babiš's ANO-partij.
  Bron idnes.cz.

  Agrofert is de grootste in de Tsjechische landbouw- en voedingsmiddelenindustrie, de nummer twee in de chemische industrie en een belangrijke speler in bosbouw en media. Vorig jaar telde het ongeveer 33.000 mensen, waarvan 22.000 in Tsjechië.
  Sinds de toetreding van Babiš tot de politiek (in het najaar van 2013, toen hij in de kamer van afgevaardigden zat) tot eind 2017 ontving Agrofert ongeveer zeven miljard kronen aan subsidies (het jaarverslag van 2018 is nog niet beschikbaar).
  In 2017 verzamelde hij het hoogste bedrag ooit, ruwweg twee miljard kronen.

  Zie ook artikel op radio.cz/en.
  Het 70 pagina's tellende Engelse rapport is te lezen op domaci.ihned.cz.

  [​IMG]

  Dinsdag zal het nog drukker gaan worden in Praag met protest tegen premier Andrej Babiš georganiseerd door Milion chvilek pro demokracii = Een miljoen momenten voor democratie.
   
  Laatst bewerkt: 01-06-2019
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Rohlík.cz stopt met het verkopen van Penam-toastjes van Agrofert. Vanwege de subsidie die de Tsjechische Republiek voor de EU zal betalen.

  De online voedingsdistributeur Rohlík.cz is gestopt met het aanbieden van geroosterd brood van Penam van Agrofert. Hij houdt niet van de 100 miljoen subsidie voor een bedrijf dat niet door de Europese Unie is betaald, zoals de website van iRozhlas.cz aangaf. Agrofert-woordvoerder Karel Hanzelka zei dat de subsidie werd toegekend in overeenstemming met de wet.

  De site zei dat het ministerie van Financiën geen Agrofert-projecten voor meer dan 161 miljoen kronen aan de Europese Commissie heeft voorgelegd, waaronder 100 miljoen kronen voor de bouw van een toastbroodlijn. Zoals de server opmerkte op de nieuwslijst, ondanks de onzekerheden over de mogelijke belangenconflicten van premier Andrej Babiš (ANO) die door de Europese Commissie zijn beoordeeld, ontvangt de onderneming subsidies van het staatsinterventiefonds voor de landbouw. In het laatste halfjaar zouden het 65 miljoen kronen zijn, bijvoorbeeld voor de bouw van een sorteerinstallatie voor eieren in Nebanice of voor de varkensmesterij Pelhřimov.

  "We respecteren het vermoeden van onschuld. Voordat Penam echter van de beschuldiging wordt gewist, trekken we zijn producten terug uit ons assortiment, integendeel, we zullen leveranciers ondersteunen die kwaliteitstoost produceren zonder onze klanten te belasten," zei Rostislav Brzobohatý, marketingdirecteur van Rohlík.cz . Het bedrijf wil Penam-brood vervangen door ambachtelijke productie uit Tsjechië, nu biedt het een alternatief uit het buitenland. Het bedrijf verkoopt toastbroodjes van honderden stukjes per dag.

  Agrofert zei dat de subsidie goed is toegekend. "We zijn het er niet mee eens dat dit iets oneerlijks of achterdochtig is.Daarnaast was de totale subsidie slechts een fractie van onze totale investering in de Tsjechische bakkerij en zijn toekomst.Daarnaast investeerden we nog eens 517 miljoen kronen uit ons eigen vermogen, waaronder tot efficiëntere en milieuvriendelijkere productie, "vertelde Hanzelka aan CTK. Volgens hem ondersteunde het bedrijf de ontwikkeling van de Tsjechische voedingsindustrie. "Jammer genoeg probeert iemand in dit geval politiek te maken boven toast, het is echt een innovatief product zonder bewaarmiddelen, niemand in Tsjechië produceert dergelijke toastjes", voegde hij eraan toe.
  Bron domaci.ihned.cz.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Deze journalist heeft wederom een artikel geschreven:

  Tsjechische premier en miljardair Andrej Babiš moet 17 miljoen euro terugbetalen aan de EU

  Een vertrouwelijk rapport van de Europese Commissie, dat MO* in handen kreeg, stelt vast dat miljardair Andrej Babiš jarenlang onterecht miljoenen euro’s Europese subsidies ontving. Hij verkeert in een belangenconflict: hij is tegelijk premier die de subsidies verdeelt én bedrijfsleider van het grootste landbouwbedrijf van het land, de grootste ontvanger van de subsidies.

  De Commissie eist nu dat Babiš’ bedrijf Agrofert 17 miljoen euro terugbetaalt aan het EU-budget – Europese subsidies bedoeld om werkgelegenheid te stimuleren in armere regio’s van de EU en om economische en sociale ongelijkheden tussen verschillende regio’s in de EU te verminderen.

  Babiš weigert het geld terug te betalen
  Morgen staat het gedetailleerde auditrapport van 71 pagina’s bovenaan op de agenda van het parlement. Diezelfde avond wordt in Praag de grootste betoging sinds 1989 verwacht. Al meer dan driehonderdduizend Tsjechen ondertekenden een petitie voor het ontslag van de premier.

  Belangrijkste vaststellingen uit het rapport
  Agrofert, het landbouwbedrijf van premier Babiš, krijgt al jaren Europese subsidies terwijl Babiš in een belangenconflict verkeert. Toen de subsidies werden uitgekeerd, oefende Babiš via de regering invloed uit over de verdeling van de subsidies én had hij een directe, beslissende invloed over het bedrijf Agrofert. De onpartijdige uitoefening van zijn functie werd gecompromitteerd.

  De Commissie merkt op dat er in juni 2015 een piek was in de subsidies toegekend aan Agrofert. Toen was Babiš minister van Financiën.

  De controlesystemen van het ministerie van Financiën en het ministerie voor Regionale Ontwikkeling konden dat niet voorkomen. Het is niet duidelijk welke controle ze uitvoeren om te zien of de Tsjechische wet gerespecteerd is. De Tsjechische overheid was eigenlijk verplicht om zulke belangenconflicten te vermijden, maar ze heeft geen maatregelen genomen. Alle subsidies sinds 9 februari 2017 werden uitgekeerd in schending van de wet. De Commissie eist dat het bedrijf 17 miljoen euro terugbetaalt aan het EU-budget.

  Grootste betoging sinds 1989?
  Al de hele maand mei komen tienduizenden mensen op straat tegen de pogingen van Babiš tot onderwerping van de rechterlijke macht om strafrechtelijke vervolging te ontlopen in een andere fraudezaak met Europese subsidies, de zogenaamde zaak “Ooievaarsnest”.

  Vorige week betoogden bijna 100.000 mensen. Een voorlopig hoogtepunt. Het gelekte rapport van de Europese Commissie is olie op het vuur.

  Lees het uitgebreide artikel op bron: mo.be.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 5. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Fouten die Agrofert maakte bij het aanvragen van EU-geld: ze ontvingen oa een toastbroodlijn.

  De auditors van de Europese Commissie, waarvan het voorlopige rapport vrijdag door de media werd gepubliceerd, ontdekten fouten bij elk tweede project dat ze aan het onderzoeken waren. Ze wijzen vooral op het belangenconflict van premier Andrej Babiš, maar ze ontdekten ook vele andere tekortkomingen. Meestal waren dit bedrijven van de Agrofert Group, die geld ontvingen van operationele fondsen voor innovatie, waarvoor zij algemeen beschikbare technologieën kochten, die ook vaak werden gebruikt door andere bedrijven die deel uitmaken van het Babiš Trust Fund.

  Pekárna Zelená Louka.
  Het bedrijf ontving een subsidie van CZK 100 miljoen voor de innovatieve productie van toastbrood. Met geld uit Brussel moest het product minder conserveringsmiddelen, zout, langere houdbaarheid en zelfs betere smaak hebben.
  Maar de auditors wijzen erop dat het project niet zo innovatief is. In 2013 werd het Duitse bedrijf Lieken AG lid van de Agrofert-groep, die in die tijd Golden Presast zonder conserveermiddelen produceerde. Het bedrijf zou daarom de technologie van de overgenomen fabriek kunnen overnemen.
  "Het product kan niet worden omschreven als innovatief, omdat het (vergelijkbare) product al door Agrofert werd vervaardigd - met name Lieken AG", aldus het rapport.

  Lovochemie.
  Wat de subsidies voor innovaties betreft, vroeg kunstmestproducent Lovochemie om 50 miljoen voor een alomvattende verbetering, namelijk het productieproces van stikstofverbindingen.

  Als onderdeel van innovatieprogramma's is het echter een vereiste voor een bedrijf om rechtstreeks met ontwikkelaars samen te werken om het contractueel te bewijzen. Als het bijvoorbeeld op zichzelf werkt, moet het een functioneel prototype presenteren.
  Lovochemie beweerde in de subsidieaanvraag dat zij een ander bedrijf bleef ontwikkelen vanuit de Agrofert-holding Vucht, die een soortgelijk probleem had. Als een prototype zei ze dat Duslo Fertilizer al zo'n productielijn had.

  De accountants wezen erop dat Duslo Meststoffen een holdingmaatschappij zijn en concludeerden dat als een productielijn al in een ander bedrijf opereert, dit niet kan worden geclaimd voor een innovatieprogramma. Daarom voldeed Lovochemie niet aan de criteria en het verzoek "moet worden uitgesloten". Volgens hen heeft Lovochemie geen recht op geld uit de Europese begroting.

  Synthesia.
  De auditors van de Europese Commissie verwijten Agrofert dat ze kleine bedrijven hebben gebruikt om een subsidie aan te vragen waarmee ze zich bezighouden. De groep, die zich in het premierschap Babiš Trust Fund bevindt, zou anders vanwege de omvang ervan in de evaluatie worden benadeeld, omdat de subsidies hoofdzakelijk voor het midden- en kleinbedrijf zijn.

  Als voorbeeld vermeldt het controleverslag een vraag om geld om de medewerkers van Synthesia te trainen. Een van de scoringscriteria waarop het bedrijf de subsidie ontving, was de grootte van het bedrijf. Kleine bedrijven ontvingen 20 punten, een mediaan van 10 punten en een grote zonder een punt.

  Daarom vroeg Synthesia een subsidie aan bij een klein bedrijf, Zámečnictví Šejvl, waardoor het 10 punten ontving in deze categorie (voor een gezamenlijke aanvraag worden de punten voor de grootte gemiddeld). Echter, van de subsidie van bijna CZK 1,9 miljoen ontving Zámečnictví Šejvl slechts CZK 10.000, dat wil zeggen slechts 0,53 procent van het totaal. Het resterende bedrag ging naar Synthesia.
  Bron domaci.ihned.cz.

  Tot nu toe is er een rapport aangekomen in de Tsjechië, waarin subsidies worden gesubsidieerd op het gebied van regionale steun en werkgelegenheid. De autoriteiten verwachten een document opgesteld door de landbouwcontroleurs. Volgens de woordvoerder van het Nationaal Landbouwinterventie Fonds Vladimira Nováková, is dit nog niet gearriveerd. Tegelijkertijd richt Agrofert zich vooral op de landbouw, naast het produceren van meststoffen en voedsel.
   
  Laatst bewerkt: 03-06-2019
 6. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ik zal niet om vertrouwen vragen. Laat de ODS stemmen, Babiš reageerde op de oproep van Fiala

  "Informatie uit het rapport van de Europese Commissie over het belangenconflict van de heer Babiš is overweldigend," zei ODS-voorzitter Fiala.

  Volgens de ODS moet de overheid het auditrapport officieel publiceren, de terugbetaling van alle subsidies aan Agrofert stopzetten en de voorbereiding van een reactie op de EC toevertrouwen door leden van de regering die niet zijn genomineerd door de YES-beweging. "Deze drie beslissingen zullen ervoor zorgen dat Tsjechische burgers geen nieuwe schade oplopen en dat de onpartijdige houding van de regering jegens de Europese Commissie is gewaarborgd," zei Fiala.

  Babis zei vrijdag in de Kamer van Afgevaardigden dat hij geen enkele wet overtreden heeft en de Tsjechische Republiek niets zou teruggeven. De Tsjechische zijde kan opmerkingen maken over de bevindingen in het concept auditrapport. Dienovereenkomstig kan de EC het materiaal nog steeds aanpassen. De Tsjechische Republiek heeft twee maanden de tijd om opmerkingen te maken.

  Minister van Financiën Alena Schillerova (namens ANO) zei vrijdag dat de Tsjechische partij nu zal wachten op een officiële vertaling vanuit Brussel, wat ongeveer een maand zal duren. Op vrijdag vroeg de parlementaire oppositie de staat om de door Agrofert betaalde subsidies terug te vorderen.
  Bron zpravy.aktualne.cz.
   
 7. Ik word boos en verdrietig van de politieke en economische situatie in Tsjechie. Liever volg ik niet meer alles zo nauwgezet als jullie. Het blijft toch mijn vader- moederland en dat het zo lang na de val van het communisme z'n puinhoop zal zijn, heb ik toch niet gedacht beste mensen. Ik kan het vaak ook niet meer goed vinden met vele vroegere landgenoten, klasgenoten etc.. Heel midden Europa heeft m.i. nog veel tijd nodig om tot echte democratie uit te groeien en modernere denk/levenswijze, houding t.o.v. minderheden b.v. te ontwikkelen.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Er zal vandaag in Praag een nieuwe demonstratie plaatsvinden op het Wenceslas-plein voor de ondergang van de minister van Justitie Marie Benešová (ANO), premier Andrej Babiš (JA) en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Het Million Moments for Democracy-initiatief verwacht dat meer dan 100.000 mensen zullen deelnemen, volgens de organisatoren zou dit de grootste demonstratie kunnen zijn sinds 1989.
  CTK zal vanaf 18.30 uur live video van de demonstratie uitzenden.
  Zie livestream vanaf 18.30 uur op ceskenoviny.cz.

  Volgende week zal er gedemonstreerd worden in vele steden buiten Praag, waarna over 2 weken wederom in Praag een protest zal zijn.
   
 9. Tienduizenden mensen demonstreren in Praag tegen Tsjechische premier

  Bron: nu.nl - 04 juni 2019

  Tienduizenden demonstranten zijn dinsdag de straat op gegaan in Praag. Ze eisen het vertrek van de Tsjechische premier Andrej Babis, die wordt verdacht van gesjoemel met EU-subsidies en machtsmisbruik.

  Het Milion-initiatief achter de demonstratie meldt dat 120.000 mensen op het Wenceslasplein het vertrek van Babis eisen. Dan zou het de grootste demonstratie in het land zijn van de afgelopen dertig jaar.

  De miljardair die zichzelf opnieuw uitvond als politicus wordt door de Tsjechische politie onderzocht wegens beschuldigingen van fraude met EU-subsidies. Ook wordt daarbij gekeken naar mogelijke belangenverstrengeling rond zijn ambt en zijn zakenimperium.

  Premier Babis verzette zich eerder op dinsdag tegen een voorgesteld onderzoek van de Europese Commissie (EC) naar zijn handel en wandel. Hij noemde dat een aanval op Tsjechië.

  "Het is een twijfelachtige controle, een aanval op de Republiek Tsjechië en ik herhaal opnieuw, er zal niets worden gevonden", zei hij tegen het parlement.

  Een tussenrapport van de EC over de kwestie, dat eind mei werd uitgebracht, concludeerde dat Babic zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en mogelijk EU-subsidies moet terugbetalen.

  Tienduizenden eisen vertrek premier
  Sinds eind april demonstreren tienduizenden Tsjechen tegen Babis en zijn nieuwe minister van Justitie, Marie Benesova. Die stemde als parlementariër tegen een verzoek van de politie om de politieke immuniteit van de premier op te heffen en werd door Babis aangesteld nadat de politie stelde dat hij moet worden vervolgd.

  Het onderzoek naar de EU-subsidies spitst zich toe op een boerderij die in het bezit was van Agrofert, een conglomeraat van zo'n 250 bedrijven dat eigendom van Babis is, maar werd overgedaan aan familieleden van de premier, zodat er EU-subsidies voor kleine tot middelgrote boerenbedrijven konden worden binnengehaald. Daarna nam Agrofert het bedrijf weer over.

  Babis was al omstreden
  De populistische premier was in eigen land al omstreden, onder meer omdat hij de samenwerking aanging met de Communistische Partij en ervan wordt beschuldigd in de Sovjettijd te hebben samengewerkt met de geheime politie.

  De premier ontkent schuld aan alle beschuldigingen.
   
  kuurgast vindt dit leuk.
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De grootste demonstratie sinds 1989.

  Negen volwassenen uit Valašské Klobouky regio Zlín gingen protesten in Praag met twee kinderen. Ook, dankzij hen, is Petr Šobáň aan het demonstreren. "Ik wil niet dat ze in een scheve omgeving leven. Ik zou willen dat ze normaal konden groeien en zich konden ontwikkelen, zodat de dief hen niet dicteerde over moraliteit, het is beschamend, "zegt hij.
  Šobáň en zijn familie en vrienden uiten ontevredenheid over de huidige regering, en vooral met Andrej Babiš. "Hij zegt dat wij, handelaars, dieven zijn. Het is zijn probleem en gooit het naar de hele natie ", legt de reden uit waarom de reis naar het verre Praag de moeite waard is.
  De reis naar de hoofdstad en terug naar hun geboorteland Walachije duurt meer dan tien uur voor de demonstranten. Ze moeten vrije tijd opnemen. "Hoewel de lange reizen naar de demonstraties ons vermoeien, is het de moeite waard", zegt Petr Soban.

  Als Brno en omgeving naar Praag gaat is de situatie serieus. Mensen uit verschillende delen van de Tsjechische Republiek kwamen het initiatief Milion of Moments for Democracy ondersteunen.
  Diverse theaters in Praag hebben steun betuigd aan de demonstranten, sommigen hebben het begin van de voorstelling verplaatst, zodat de acteurs en toeschouwers aan de demonstraties konden deelnemen.
  Het drukke Wenceslasplein hield een minuut stilte in voor het begin van de manifestatie voor de onlangs overleden schrijver en politieke gevangene Jiří Stránský, en voor de slachtoffers van het bloedbad op het Tiananmen-plein, dertig jaar geleden.
  Volgens de organisatoren hebben meer dan honderd vrijwilligers deelgenomen aan het organiseren van de demonstratie van dinsdag en het evenement werd betaald uit het geld van duizenden donateurs. Volgens de politie van Praag ging het protest zonder incidenten.
  De organisatoren kondigden opnieuw een protest aan op zondag 23 juni om 16.30uur in Letná waar meer ruimte is. Men verwacht 200.000 tot 350.000 mensen die zullen deelnemen aan dat protest.

  David Ondráčka, directeur van Transparency International in Tsjechië, voorspelde dat de demonstratie van dinsdag "een spijker zal worden in de kist van Babiš". Hij voegde eraan toe: "Babis kan deze publieke druk en deze analyses van de EU niet overleven. Hij weet dat de EU-begroting en de Tsjechische begroting niet langer kunnen worden gebruikt als geldautomaat, waar hij kan kiezen wat hij maar wil.
  Ik zal niet snel opgeven, maar met groeiende publieke woede, intelligente manoeuvres van de oppositie en behoorlijke institutionele druk, zoals ik geloof dat hij zal niet lang premier zijn. '

  Babis verwierp de beschuldiging als een "georganiseerde samenzwering", verwerpt het rapport van de Europese Commissie en zweert om het te laten veranderen. Mikuláš Minář beweert echter dat Babiš ongerust is over de protesten. "Ik heb interne informatie van mensen die dicht bij hem staan, dat we een groot probleem zijn en dat hij nerveus is, hij wordt in het nauw gedreven, kijk gewoon naar zijn persconferenties in de afgelopen twee weken en zie dat hij bezorgd is."

  Premier Andrej Babiš (ANO) wil het hebben over een audit van zijn vermeende belangenconflict met de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de EU-top van juni. De auditors waren schandalig en incompetent, zei de premier alvorens te vertrekken naar Portsmouth, Verenigd Koninkrijk om de 75ste verjaardag van de landing op de Normandië-geallieerden te vieren. Hij zei ook dat mensen die voor zijn aftreden demonstreerden, foutieve en schreeuwerige onwaarheden zijn.

  De premier ontkende wat hij dinsdag in het Huis zei dat hij de audit zou bespreken met de huidige Europese premières in Portsmouth. "Niet vandaag, het is geen goede plek, geen goede tijd", zei hij.
  Babiš wil het onderwerp echter bespreken op een top in Brussel op 20 en 21 juni. "Ik ga meneer Juncker vragen hoe hij dergelijke incompetente auditors zou kunnen hebben, omdat hun gedrag schandalig was," zei de premier.

  Verder nog wat leesvoer :
  Katastrofální jistota premiéra, že čeští úředníci budou hájit jeho finanční zájmy.
  De catastrofale zekerheid van de premier dat Tsjechische ambtenaren zijn financiële belangen zullen verdedigen.
  ČR: Největší protesty od sametové revoluce.
  idem Biggest Czech protest since 1989 calls for PM's resignation.

  PS begin nu niet weer over vakantiegangers en inlezen over Tsjechië, want ik denk dat er bijna niemand hier zoveel Tsjechisch nieuws heeft gevolgd de afgelopen 10 jaar. :lezen:
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Dit is woensdag op papier per vliegtuig aangekomen in Tsjechië om te voorkomen dat de media het zou onderscheppen.
  In deze 2de audit wordt naast Andrej Babiš en zijn bedrijf Agrofert ook minister van Landbouw Miroslav Toman genoemd ivm belangenverstrengeling tussen zijn werk op het ministerie en de boerderij die op naam staat van zijn vader en zoon en de aangevraagde landbouwsubsidies.
  Bron oa irozhlas.cz + radio.cz/de.

  Voor mensen die wat willen lezen:
  Auditoři se mohou mýlit. Nebylo by to poprvé, tvrdí odborníci na získání dotací.
  Auditors hebben het misschien mis. Het zou niet de eerste keer zijn, zeggen experts om subsidies te krijgen.
   
  Laatst bewerkt: 07-06-2019
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische premier noemt aantijgingen 'onzin'

  De Tsjechische premier Andrej Babis heeft nogmaals hard uitgehaald naar critici die hem betichten van belangenconflicten. De door de Europese commissie geuite beschuldigingen zijn volgens Babis "gewoon onzin", zo zei de multimiljardair tegen de media bij twee toespraken die hij hield in de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

  [​IMG] © Tsjechische premier noemt aantijgingen 'onzin'

  Babis wordt ervan beschuldigd jarenlang onrechtmatig te hebben geprofiteerd van EU-subsidies. Tegen de multimiljardair en oprichter van de populistische ANO-partij zijn al enkele weken massale protesten in eigen land. Hij verwerpt alle aantijgingen. "De mensen hebben natuurlijk het recht om te demonstreren, maar hun demonstraties beroepen zich op informatie die niet waar is", zei Babis.

  Ook de uitspraken van de Europese commissie zijn volgens de Tsjechische premier "opvallenderwijs hetzelfde" als de nepinformatie die zijn politieke tegenstanders en de "corrupte" anti-corruptieorganisatie Transparancy International tegen hem naar voren hebben gebracht.

  De premier zei dat hij niet van plan is terug te treden. "Tsjechië is niet Slowakije", zei Babis. In Slowakije stapte premier Robert Fico vorig jaar op vanwege de politieke crisis en de protesten die waren ontstaan na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en diens verloofde.

  Bron: anp'dpa
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische ‘piratenjeugd’ protesteert in Praag tegen miljardair-premier Babis

  Vandaag gaan Tsjechen de straat op om het aftreden van de omstreden premier Andrej Babis te eisen. Het moet de grootste demonstratie in Praag ooit worden, groter dan de massabijeenkomsten die dertig jaar geleden een einde maakten aan het communisme. Een van de drijvende krachten achter de protesten is de Piratenpartij.
  [​IMG]
  Duizenden demonstranten in Praag tegen het beleid van premier Andrej Babis, eerder deze maand.

  Mikulas Ferjencik is met zijn 32 jaar te jong om zich het communisme te herinneren, maar zijn generatie worstelt met de erfenis. “De jonge generatie heeft het gevoel niet te worden vertegenwoordigd door politici”, zegt de piraat-parlementariër onder de bont beschilderde middeleeuwse balken van het parlementsgebouw. “Onder jongeren tot dertig jaar halen wij meer dan dertig procent van de stemmen. Van de gepensioneerden stemt meer dan de helft op premier Babis.”

  Met zijn lange, zwarte haar, T-shirt en slippers oogt Ferjencik niet echt als parlementariër. “Bij een vergadering doe ik wel even een jasje aan”, grijnst hij, “maar geen stropdas”. In 2017 kregen de Piraten 11 procent van de stemmen. Volgens peilingen zouden ze nu met 17 procent de tweede partij worden, na ANO van de omstreden premier Babis. In de hoofdstad leveren de piraten sinds vorig jaar de burgemeester.

  Waarom zijn de Piraten in Tsjechië zo succesvol? Er is geen echt liberale partij en de groenen zijn gemarginaliseerd, legt Ferjencik uit. Maar het belangrijkste is het gebrek aan vertrouwen in traditionele partijen door alle corruptieschandalen. “De Piratenpartij en ANO zijn in dat machtsvacuüm gestapt, met heel verschillende antwoorden”, zegt Ferjencik. “Babis heeft een hiërarchische organisatie opgebouwd met zijn geld en bedrijven. Wij werken grassroots, van onderop.” Nu Babis onder vuur ligt, is de Piratenpartij de logische tegenpool en een van de drijvende krachten achter de grote demonstratie die voor morgen gepland staat.

  Piratennest
  Hoe ze werken is zichtbaar in het ‘piratennest’ nabij het Karelsplein. In het partijhoofdkwartier is een lezing gaande over theater. “Wij zijn het piratentheater”, zegt Jelena Buchtova. De 29-jarige studeert neurowetenschappen en is hier sinds twee jaar actief. Het piratentheater reist het land door met klassieke komedies. “Het is een gebaar naar de mensen. We willen iets doen, actief zijn.”

  Ze spelen in bejaardentehuizen en in zaaltjes in de provincie. Daar komen veel oudere mensen die de piraten zien als losgeslagen jeugd, vertelt ze. “Ze denken dat wij alleen maar wiet roken. Als ze zien dat we gewone mensen zijn, trekken ze bij.”

  De werkgroepen van de partij zijn als mini-ngo’s. Sommige helpen daklozen, andere organiseren bordspelavonden in het partijhoofdkwartier en weer andere helpen bij de jaarlijkse schoonmaak van de Tsjechische natuur. Leden en sympathisanten zijn verbonden in zo’n honderd facebookgroepen elk met een eigen thema en interessegebied.

  Voor Michal Macek – 28 jaar, lang haar – was E-government de belangrijkste reden om piraat te worden. “Dit is het land van Kafka; bureaucraten die je van het kastje naar de muur sturen. Een erfenis uit het communisme.”

  Drie weken geleden werd zijn dochtertje geboren. “Het duurde twee weken voordat ik haar officieel geregistreerd kreeg.” De naam die Michal wilde geven (Rela) stond namelijk niet in het ambtelijke boek met Tsjechische namen. “Dus moet je als burger aantonen dat de naam ooit is gebruikt in de Tsjechische taal.”

  Een eindje verderop staat Matej Kubicek. Geen alternatief type met lang haar, maar employé bij een rekruteringsbedrijf. Hij stemde in het verleden op de conservatieve ODS. Ook hij is de belangenverstrengeling van miljardair-premier Babis zat. “Aanhangers van Babis geloven echt dat hij het landsbelang dient en niet zijn eigenbelang”, zegt hij hoofdschuddend. Dat is niet het enige verschil. “De piratenpartij drijft op vrijwilligers. Ano drijft op geld.”

  Vandaag gaat Matej demonstreren. Voor het eerst van zijn leven. “Als er 300.000 mensen komen is het goed. Zoveel was genoeg om het indertijd het communisme omver te halen.”

  Oud-communist en Multi-miljardair
  De Tsjechische premier Andrej Babis wordt beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij controleert zowel de regering die Europees geld verdeelt, als zijn bedrijf Agrofert dat veel Europese subsidies ontvangt. Een vorige maand verschenen rapport van de Europese Commissie bevestigt dit.

  Babis was informant van de communistische geheime dienst en lid van de communistische partij. Dankzij de overname van een staatsbedrijf werd hij in de jaren negentig multimiljardair. In 2011 startte hij de partij ANO. (De afkorting Actie van Ontevreden Burgers betekent ‘ja’ in het Tsjechisch.)

  Zijn leuze: ‘Bestuur de staat als een bedrijf’.

  In 2013 kocht hij twee landelijke dagbladen. Sinds december 2017 vormt ANO een minderheidscoalitie met de sociaal-democraten. Deze regeert dankzij de gedoogsteun van de communisten.

  Bron: trouw.nl
   
 14. Analyse Demonstraties Tsjechië
  Tsjechische premier Babis in het nauw na beschuldiging van fraude met EU-gelden

  Bron: De Volkskrant - Bert Lanting - 5 juni 2019

  ‘Actie van ontevreden burgers’ (ANO) heet de anti-corruptiepartij waarmee de Tsjechische miljardair Andrej Babis in 2013 op het politieke toneel doorbrak. Zes jaar later wordt Babis, inmiddels premier, zelf beschuldigd van fraude en zelfverrijking. Zondagmiddag worden massaprotesten verwacht in Praag, nadat dinsdag 4 juni ook al tienduizenden mensen de straat op gingen om zijn aftreden te eisen.

  [​IMG]
  Demonstratie in Praag tegen de Tsjechische premier Andrej Babis. Beeld AFP

  Net als president Trump klaagt Babis, de op een na rijkste persoon in Tsjechië, dat hij het slachtoffer is van een politiek gemotiveerde ‘heksenjacht’. De 64-jarige premier, die sinds 2017 aan de macht is, raakt steeds verder in het nauw sinds de politie in april een fraudeonderzoek afrondde met het advies strafvervolging tegen hem in te stellen. Babis zou fraude met EU-subsidies hebben gepleegd bij de aanbouw van een luxe hotel even buiten Praag.

  De positie van de premier-miljardair werd nog lastiger nadat vorige week uitlekte dat OLAF, het antifraudebureau van de EU, tot de conclusie was gekomen dat het vroegere bedrijf van Babis, Agrofert Holding, tegen de regels in miljoenen euro’s aan EU-subsidies heeft ontvangen. Babis gaf het beheer van zijn bedrijf bij zijn aantreden in handen van een trustfonds dat deels op naam staat van zijn kinderen en zijn vrouw. Maar volgens een voorlopig rapport van OLAF staat Babis op onvoldoende afstand van het concern, dat 250 bedrijven omvat, waaronder twee kranten en een radiostation.

  Als premier is Babis betrokken bij de verdeling van EU-fondsen, terwijl hij als oprichter van Agrofert meeprofiteert van de aanzienlijk EU-subsidies die het bedrijf jaarlijks ontvangt. Brussel hamert erop dat het rapport nog niet klaar is – er wordt nog gewacht op een weerwoord van Praag – maar volgens de anticorruptieorganisatie Transparency International ziet het ernaar uit dat Tsjechië ongeveer 19 miljoen moet terugbetalen aan Brussel. Babis verzekerde het parlement echter dat hij de EU geen cent zal terugbetalen.

  [​IMG]
  Premier Andrej Babis in mei dit jaar. Beeld EPA

  ‘Incompetente accountants’
  De premier beschuldigde het antifraudebureau van een poging Tsjechië te destabiliseren. Hij sprak van een ‘aanval op Tsjechië’ en kondigde aan dat hij voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bij de EU-top later deze maand zal vragen ‘hoe het kan dat hij zulke incompetente accountants in dienst heeft, omdat hun gedrag schandalig is’.

  De oppositie beschuldigt Babis ervan dat hij het onderzoek tegen hem probeert te saboteren. Zo benoemde hij onlangs een nieuwe minister van Justitie, Marie Benesova, die als parlementariër tegen het opheffen van de immuniteit van Babis stemde. Eerder opende de inspecteur van de veiligheidsdiensten een onderzoek tegen Pavel Nevtípil, de rechercheur die het fraudeonderzoek tegen Babis leidde.

  Bizarre wending
  De kwestie kreeg een bizarre wending toen de zoon van Babis eind vorig jaar vertelde dat hij op de Krim door handlangers van zijn vader was ontvoerd om te voorkomen dat hij een belastende verklaring tegen hem zou afleggen. Babis overleefde het schandaal, maar zijn reputatie liep wel schade op.

  De oppositie heeft een inmiddels motie van wantrouwen tegen de premier aangekondigd, maar het is de vraag of die het zal halen. Babis regeert samen met de sociaal-democraten die bij de Europese verkiezingen een flink pak slaag hebben gekregen en waarschijnlijk niet zitten te wachten op een nieuwe afstraffing. Ook de communisten, die voor het eerst weer een beetje meetellen als gedoogpartner van de minderheidsregering , zullen Babis niet snel laten vallen.

  Voor de EU brengt het gevecht met Babis risico’s met zich mee. De Tsjechische premier is veel pro-Europeser dan zijn collega’s in Polen en Hongarije, al houdt ook hij zijn poot stijf als het om immigratie gaat. Een slepend conflict met Brussel zou wel eens als effect kunnen hebben dat Babis zich lastiger gaat opstellen binnen de EU.
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  'Anti-Babis-app' vertelt Tsjechen of ze boodschappen kopen bij de premier

  Hij is al 236.000 keer gedownload, de app Bez Andreje, 'zonder Andrej'. Met de app kunnen gebruikers in Tsjechische supermarkten producten scannen en zien of ze van de Agrofert Group komen, het bedrijvenimperium van premier Andrej Babis. Volgens de Europese Unie trekt Babis daar achter de schermen nog steeds aan de touwtjes. "Het is toch erg dat iemand die zoveel belangen heeft bij zijn bedrijf, de regels mag bepalen", zegt bedenker Martin Vytrhlík.

  Zo werkt de Anti-Babis-app
  De app is een van de manieren waarop Tsjechen hun onvrede met de huidige regering laten zien. Al twee maanden gaan ze de straat op om zijn aftreden te eisen; vandaag demonstreerden alleen al in Praag naar schatting 250.000 mensen.

  De protesten begonnen toen Babis van de ene op de andere dag een vertrouweling aanstelde als nieuwe minister van justitie. Dit gebeurde een dag nadat was aangekondigd dat de politie een strafrechtelijk onderzoek wil starten naar onterecht toegekende EU-subsidies aan Agrofert - waar Babis dus aan het hoofd staat.

  Rood hoofd, groen hoofd
  "In de supermarkt kan je eigenlijk niet om hem heen", zegt app-bedenker Martin terwijl hij een brood uit de schappen pakt en scant. Hij legt uit: "Het is simpel. Verschijnt er een rood Babis-hoofd op je scherm, dan komt het product van Agrofert. Kleurt het hoofd groen, dan niet."

  Volgens Vytrhlík is in sommige supermarkten meer dan 10 procent van de producten van Agrofert. "Vooral brood, vlees, worst. Dit hele rek hier is sowieso van hem."

  [​IMG]
  App-ontwikkelaar Martin Luuk von Burg | NOS

  Onder de Agrofert Group vallen honderden bedrijven en tienduizenden werknemers in Tsjechië en Slowakije, vooral in de landbouw. Daarnaast zijn de twee grootste kranten, een tv-station, een radiozender en farmaciefabrieken ook onderdeel van Agrofert. In 2014 werd Babis minister van Financiën en sindsdien heeft Agrofert 230 miljoen euro aan EU-subsidies binnengehaald.

  "Hij is de eigenaar van zoveel bedrijven en zit ook nog eens in de regering", verzucht Vytrhlík. "Het is een groot probleem, omdat hij vanuit de regering invloed kan uitoefenen op wie de Europese subsidies ontvangt. En hij kan bijvoorbeeld de belastingen veranderen, zodat het een groot voordeel kan opleveren voor al zijn firma's. Ik wil de mensen daar bewust van maken."

  Vytrhlík maakte de app in 2016 in eerste instantie voor zijn eigen vrienden, maar binnen een dag hadden al tienduizend mensen de app gedownload. Sindsdien is hij alleen maar populairder geworden. "Ik heb veel aandacht gehad van de media. Vooral positief, maar ook wel bedreigingen. Er werd gezegd dat ik betaald zou worden door politieke tegenstanders van Babis. Was dat maar zo", zegt hij gniffelend.

  Alle protesten lijken Babis' populariteit vooralsnog niet te raken. Zijn partij won bij de Europese verkiezingen ruim en ook in de peilingen staat hij bovenaan. Zijn aanhangers zien hem als man van het volk, een succesvolle zakenman, die ook Tsjechië kan runnen als een bedrijf.

  Vytrhlík denkt ook dat de demonstratie van vandaag niet veel uithaalt. "Babis gaat niet aftreden en heeft nog steeds veel steun, maar ik hoop wel dat het een kantelmoment is. En misschien dat mijn app een klein deukje kan geven in dat aura van onoverwinnelijkheid, in zijn gevoel dat alle mensen van hem houden."

  Bron: nos.nl
   
  Franky vindt dit leuk.
 16. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Verontschuldig je voor beschuldigingen, zo riep Transparency International naar Babiš op.

  Transparency International, een non-profitorganisatie, heeft premier Andrej Babiš uitgenodigd zijn excuses aan te bieden.
  Na een reeks van aanvallen besloot de organisatie actie te ondernemen. In een proces in hoger beroep vroeg ze om een verontschuldiging, tegelijkertijd zou Babiš hen niet meer in een relatie met corruptie moeten plaatsen.
  Het stoorde hun dat de minister-president herhaaldelijk over hen als corrupt had gesproken. Ze vragen om een verontschuldiging en tegelijkertijd, volgens de oproep aan de premier, zouden dergelijke uitspraken in de toekomst moeten worden vermeden. Als Babis niet voldoet aan de vereisten van de organisatie, zal Transparency International een rechtszaak tegen hem instellen.

  "Geachte heren, ik heb u in het verleden herhaaldelijk tot een corrupte organisatie geroepen, het spijt mij zeer voor deze valse beschuldiging", het verontschuldigingsvoorstel dat Transparency International heeft voorgesteld aan de premier om binnen zeven dagen na de oproep uit te spreken.

  Als de premier de uitdaging niet respecteert, is de organisatie klaar om hem te vervolgen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de Tsjechische tak van Transparency International heeft besloten om haar naam op deze manier te verdedigen.Bron zpravy.aktualne.cz.
   
  Plantage Bohémien vindt dit leuk.
 17. kuurgast

  kuurgast Donateur

  "Ik kreeg de informatie van verschillende bronnen." Klaus verontschuldigde zich voor de woorden over de verzameling betaalde betogers.

  Voormalig president Vaclav Klaus verontschuldigde zich op dinsdag voor enkele verklaringen over de zondagse demonstratie tegen premier Andrei Babis (ANO) en voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Klaus zei op zondag tegen TV Prima dat ze kosteloos protesteren vanuit Moravië "betaalde mensen".
  Hij zei dinsdag in een verklaring dat hij deze informatie uit verschillende bronnen had ontvangen, maar verontschuldigde zich als het niet op waarheid was gebaseerd.

  "Voordat ik naar het interview op TV Prima kwam, kreeg ik uit verschillende bronnen informatie dat mensen gratis vervoer zouden krijgen tijdens de demonstratie van zondag en sommigen ervoor betaald zouden worden. Het spijt me van het tv-interview, 'schreef Klaus.

  Op zondag noemde Klaus anti-overheid demonstraties protesten van ontevreden mensen die gefrustreerd zijn dat ze de verkiezingen niet hebben gewonnen. Demonstranten op zondag in het grootste protest sinds 1989 vulden de vlakte volledig in de Letná van Praag en een deel van het aangrenzende park. Schattingen van het aantal deelnemers van organisatoren, mobiele operator T-Mobile en de politie zijn ongeveer 283.000.Bron domaci.ihned.cz.
   
  dennuzzz vindt dit leuk.
 18. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De Kamer van Afgevaardigden bespreekt nog steeds het wantrouwen van de regering, het debat strekt zich uit tot in de nacht.

  De oppositie besloot in de Kamer van Afgevaardigden om de minderheidsregering van de ANO en ČSSD premier Andrej Babiš voor de tweede keer in een jaar of twee ten val te brengen.
  De vijf partijen verzetten zich tegen de motie van wantrouwen jegens het kabinet in reactie op de voorlopige auditverslagen van de Commissie over het belangenconflict van Babis.

  Het kabinet zal de stemming overleven als het wordt ondersteund door afgevaardigden van ANO, ČSSD en KSČM.
  De oppositie brengt niet de ten minste 101 stemmen bij elkaar.
  Na een bijeenkomst van de parlementaire fractie zei Hamáček: dat het feit blijft bestaan dat de CSSD de regering zal steunen bij het stemmen op wantrouwen.
  Regerings-sociaal-democraten hebben eerder aangekondigd dat zij het kabinet zullen steunen, maar zij hebben verschillende eisen om de coalitie voort te zetten. Deze hebben ook betrekking op de ontwerpbegroting voor 2020, die de ministers van de CSSD weigerden te steunen. Ze willen meer geld voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken.
  Maar er is een ander geschil tussen het kabinet en president Zeman over situatie in het ministerie van Cultuur na ontslag van 2 museum directeuren en de opgestapte minister.
  Hamáček wilde dat Babiš de benoeming van Šmarda met de president regelt. Zo niet, dan zou dat kunnen betekenen dat de sociaal-democraten de regering verlaten.
  De gespannen sfeer in de regering deze week werd verder geïntensiveerd door MP Petr Dolínek (ČSSD), toen hij zei dat is ANO geen betrokkenheid op het ministerie van Financiën mag hebben en die zou door zijn partij kunnen worden overgenomen.
  Er wordt een debat van lange duur verwacht voordat er over de motie van afkeuring gestemd wordt en de stemming waarschijnlijk alleen vannacht plaatsvindt.
  Bron domaci.ihned.cz.
   
 19. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De regering van Babiš overleefde de motie van wantrouwen.
  Het debat duurde 17 uur. De oppositie behaalde maar 85 van de benodigde 101 stemmen.

  Exact een jaar na zijn aanstelling 'stond' de coalitieregering van premier Andrej Babiš 'in de kamer van afgevaardigden' voor een tweede motie van wantrouwen. De oppositie slaagde er niet in de regering omver te werpen. Oppositiepartijen brachten de stemming in stemming door een voorontwerp van auditrapport van de Europese Commissie, waarin de aandacht werd gevestigd op het belangenconflict van premier Andrej Babiš. De coalitie ČSSD en de KSČM, die de regering steunen, hebben al van tevoren aangekondigd dat het kabinet zal standhouden en zijn niet van gedachten veranderd. Bron zpravy.aktualne.cz.

  Babiš noemde de inspanning van de oppositie om de regering omver te werpen als een legitiem instrument van politieke strijd. Maar hij voegde eraan toe, dat ze haar niet begrijpt en ziet het als een poging om de Tsjechische Republiek te destabiliseren. Hij is van mening dat het kabinet tot het einde van de zittingsperiode zal duren. De premier ontkent dat er een risico bestaat om geld terug te geven van subsidies, en beschuldigt de oppositie van escalerende spanningen, het brengt onzekerheid onder de burgers en zal Tsjechië schade berokkenen. Bron zpravy.aktualne.cz.

  De oppositie zal zodra er veranderingen zijn omtrent schandalen premier Andrej Babiš inzake subsidies wederom een motie van wantrouwen indienen.
  Het ČSSD zou dan ook met hen mee kunnen doen als president Zeman niet opschiet met de benoeming van een nieuwe minister van Cultuur.
   

Deel deze pagina