Invoering van de Euro

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Macek

Geroyeerd Lid
Vašek schreef:
Het begrotingstekort zal volgend jaar op 3,8% van het bbp uitkomen, tegenover 4,8% dit jaar. Tsjechië moet het tekort in 2010 onder de 3% krijgen om te mogen toetreden tot de EMU.
Als de Tsjechen slim zijn houden ze het bbp boven de 3%, dan kunnen ze de kroon houden en dat is toch niet verboden. Kijk naar Frankrijk, Duitsland, uiteraard Italië, Griekenland en Portugal, alleen Nederland het braafste jongetje van de klas perst zijn bevolking uit om op de voorste rij te zitten. Er zijn momenteel wat problemen met de nieuwe EU begroting, ik hoop dat het een totale mislukking wordt en dat de boel snel in elkaar lazert. Stabiliteitspact:deuk: het hangt bij mij op het toilet. Na zdravi!!!
 
Goed zo Macek, je hebt weer eens te meer bewezen dat je door het drinken van de nodige Pivo's tot een helder inzicht komt.
ik ben het helemaal met je eens.

Leve de man die het Bier uitvond van je hieperdepiep Hoera

Gr Loek
 
De president van de Tsjechische Nationale Bank (ČNB) Zdeněk Tůma bekritiseerde vandaag de regering dat ze veel te weinig doen om de Euro in 2010 in te voeren.

Verder had die het over de sterke Kroon, lage inflatie en mogelijke twee renteverhogingen begin 2006.
 
De kans is groot dat Estland, Slovenië en Litouwen al over een jaar de euro invoeren.

Er heerst groot optimisme over de vorderingen die de drie landen maken. Estland, Slovenië en Litouwen zijn onder de nieuwe EU-landen de koplopers als het gaat op de invoering van de euro; ze hebben hun financiën op orde en hun begrotingstekort onder controle. Zo ligt de groei in Slovenië op vier procent en het begrotingstekort op 1,7 procent.

Tsjechië, Polen en Hongarije, kampen met dermate hoge tekorten dat ze de euro op zijn vroegst in 2008 of 2009 mogen invoeren.
 
Paroubek: in 2010 wordt Euro tegen koers van 25 Kc ingevoerd.

Premier Paroubek is nu definitief gek geworden. Als minister president heeft hij bij zijn bezoek aan Marokko aangegeven dat hij verwacht/inschat dat de Euro in 2010 tegen een koers van 25 kc wordt ingevoerd.

Waarom is hij gek geworden?
* Geen enkele politicus of Centrale Bank persoon heeft ook maar iets te maken met de invoeringskoers; die koers is het resultaat van ten eerste een economisch proces en vervolgens van vastgestelde procedures om de koers te fixen.
*Elke inschatting van een valutakoers in de toekomst is evenveel waard als een bezoek aan het casino. Immers, als hij gelijk heeft, en de kroon wordt dus nog sterker t.o.v. euro, zou je nu euro's moeten kopen en straks kronen terugkopen en zo lekker winst maken.
* Als de minister president met zo'n statement komt, is dat voer voor alle speculanten die juist vrolijk van het tegendeel uitgaan en daar veel meer geld op kunnen zetten dan de europese centrale banken bij elkaar. Resuitaat is dat de koers uiterst instabiel wordt en de convergentie van kroon en euro terziele gaat. Zie maar hoe destijds het Pond uit de EMU is gewipt.

Wie geeft Paroubek even een lesje monetaire economie, ajb?
 
Slovenië voert euro in vanaf 2007

Slovenië is de eerste nieuwe EU-lidstaat die officieel vraagt te mogen toetreden tot de euro-zone. Midden dit jaar moeten daarvoor de nodige toelatingen komen, de effectieve overgang volgt dan op 1 januari 2007.

In mei moeten de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie hun oordeel vellen over de Sloveense vraag. In juni is er dan een formeel oordeel van de Europese staats- en regeringsleiders. Midden juli leggen de Europese ministers van Financiën de koers voor de omschakeling vast.

Tsjechië moet de datum nog bepalen.
 
Verkiezingen bepalen komst euro in Tsjechië

Tsjechië behoort tot een van de best presterende landen uit het voormalige Oostblok. Na de scheiding van Slowakije in 1993 ontwikkelde de economie van de nieuwe Tsjechische republiek zich in eerste instantie vrij volatiel, maar na de crisis in 1998-1999 kwam het herstel steeds sterker op gang.

Sinds de toetreding tot de Europese Unie in mei 2004 is de economie in een stroomversnelling gekomen. Ook het komende jaar zal de economie sterk blijven groeien, gedreven door export en investeringen. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is tussen 2000 en 2005 eveneens aanzienlijk toegenomen en bedraagt nu circa $ 12.000. Uitgedrukt in koopkrachtpariteit ligt het bbp per capita in Tsjechië op circa 73% van het EU 15- niveau en is daarmee vergelijkbaar met dat van Portugal. Ter vergelijking, voor Slowakije ligt dit op slechts 54%.

Zoals alle nieuwe EU-lidstaten heeft ook Tsjechië zich gecommitteerd aan de invoering van de euro met als streefdatum 2010. Om op de euro over te kunnen gaan, dienen lidstaten een hoge mate van duurzame economische convergentie te hebben bereikt, wat wordt getoetst aan de hand van de zogenoemde Maastricht- criteria.

Verder moet een land deelnemen aan het vaste wisselkoersmechanisme ERM II voor ten minste twee jaar voorafgaand aan het invoeren van de euro. Voor Tsjechië zou dit betekenen dat ze vanaf 2008 moeten deelnemen aan het ERM II.

In tegenstelling tot Hongarije, dat ook 2010 als streefdatum heeft gesteld, voldoet Tsjechië reeds aan vrijwel alle Maastrichtcriteria. De overheidsschuld loopt weliswaar op maar bedraagt nog altijd minder dan 40% van het bbp en ligt daarmee ruim onder de norm van 60%. De inflatie eindigde in 2005 op 2,2%, de wisselkoers is uiterst stabiel en de lange rente ligt rond de 3,4%.

Alleen op het gebied van het overheidstekort voldoet Tsjechië niet aan de criteria. Het huidige tekort is 3,8% en ligt daarmee ruim boven de 3%-norm.

Hoewel het gezien de gunstige vooruitzichten voor economische groei haalbaar moet zijn om met een beetje extra inspanning het tekort terug te dringen tot de norm van 3%, is het de vraag of ook de politieke wil om dit te bereiken aanwezig is.

In juni vinden parlementsverkiezingen plaats en de uitkomst zou een doorslaggevende rol kunnen spelen bij de vraag of Tsjechië in 2010 daadwerkelijk de euro zal kunnen en willen invoeren.

De huidige regeringscoalitie van de sociaal democratische partij CSSD, gesteund door christen- democraten en nog wat kleinere centrumrechtse partijen, heeft maar een nipte meerderheid. De CSSD is voorstander van invoering van de euro, maar de belangrijkste oppositiepartij, de centrumrechtse ODS, bestaat voor een groot deel uit eurosceptici. Beide partijen staan in de opiniepeilingen vrijwel gelijk.

Een belangrijk verkiezingsthema van de ODS is de invoering van een flat taks van 15%, dit betekent een belangrijke belastingverlaging en zou daarmee op de korte termijn haaks kunnen staan op de noodzaak het financieringstekort terug te dringen. Mocht de ODS de grootste partij worden dan zou dit, zeker als dit leidt tot een coalitie met de andere rechtse partijen, wel eens tot uitstel van de invoering van de euro kunnen leiden.

Voor het rentevoordeel hoeft Tsjechië het in ieder geval voorlopig niet te doen. Om een al te sterke appreciatie van de munt tegen te gaan heeft de Tsjechische centrale bank vorig jaar diverse keren de rente verlaagd waardoor sinds april 2005 de rente onder het niveau van dat van de ECB ligt. De korte rente ligt momenteel 50 basispunten onder de ECB-rente.

uit Het Financieele Dagblad
 
Nieuwe EU-landen eisen vlottere invoering euro

De tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie vinden dat ze veel te streng beoordeeld worden bij de toelating tot deelname aan de euro.

Ze eisten woensdag tijdens een EU-vergadering van ministers van financiën in Luxemburg een andere interpretatie van de regels. Daarmee kwamen de nieuwe lidstaten lijnrecht tegenover de vijftien 'oude' EU-landen te staan. Die willen een strikte handhaving van de criteria voor toelating tot de euro.

De kwestie is actueel sinds Litouwen enkele weken geleden van de Europese Commissie te horen kreeg dat het nog niet rijp is voor de euro. Dit terwijl de staatsschuld meer dan drie keer zo klein is als gemiddeld in de eurolanden en de inflatie slechts een tiende procent boven de norm ligt.

'Er was veel discussie over de interpretatie, maar het Europees verdrag is heel helder', vatte minister Gerrit Zalm van Financiën het verloop van de gesprekken samen. Zalm denkt dat meer uitleg over het systeem 'veel kou uit de lucht kan halen'.

Bron: Het Financieele Dagblad
 

Macek

Geroyeerd Lid
Ach, gewoon doen we hebben met Duitsland, Frankrijk, Itallië, Griekenland en bij mijn weten Portugal toch ook gesmoelemeld met het "stabilitietspact" gewoon doorgaan met betalen er is toch niets leukers om niknutten te financieëren!
 
Slovenië krijgt volgend jaar de euro

Als eerste van de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie mag Slovenië op 1 januari 2007 de euro invoeren. Dat hebben de Europese leiders vrijdag besloten op een EU-top in Brussel.

Litouwen moet zoals verwacht vanwege een te hoge inflatie nog even wachten met toetreding tot de eurozone. De Litouwse regering protesteerde daartegen, ondersteund door Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije. Ze dienden een gemeenschappelijke verklaring in, waarin ze opriepen tot een discussie over de interpretatie van de criteria om toegelaten te worden tot de eurozone. Voor landen met een snel groeiende economie zou het criterium van prijsstabiliteit volgens hen moeten worden aangepast.

Onder druk van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker trokken de vijf landen hun verklaring later in.

Slovenië wordt de dertiende EU-lidstaat die de euro invoert. Het voldoet aan alle criteria op het gebied van onder meer het begrotingstekort en de inflatie.

Bron: Novum
 

Marcel

Moderator
westvlees schreef:
inderdaad,het is maar pas in 2010

pas ... !?!?!?
dat is al binnen 3 1/2 jaar dames en heren !!!!
net als wij zit de gewone tsjech niet op de euro te wachten en ziet het alleen maar als poging van de hoge heren om de geschiedenisboekjes in te gaan.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Meerderheid der Tsjechen tegen euroinvoering

Volgens de jongste berichten van de Europese commissie staan de Tsjechen niet te springen voor de invoering van de euro. 58 % der ondervraagde Tsjechen gaat er van uit dat de invoering van de Euro in 2010 een feit wordt, ook de regering denk aan die datum. De economieexperten wijzen echter op de tekorten van de overheidsbegroting en voorzien de toetreding pas in 2012 of 2013.

radio.cz
 
Bovenaan